MAO:123/08
- Ämnesord
- Kilpailuvirasto > Fortum Oyj, Fortum Power and Heat Oy, kilpailunrajoitusasia, yrityskauppa, yrityskaupan hyväksymiselle asetetut ehdot, relevantit markkinat
- År för fallet
- 2008
- Meddelats
- Diarienummer
- 209/06/KR
Dnro 209/06/KR
Antopäivä 14.03.2008
PÄÄTÖS, JOHON ON HAETTU MUUTOSTA
Kilpailuviraston päätös 2.6.2006 (Dnro 52/81/06), jolla Kilpailuvirasto on määrännyt päätöksessä tarkemmin selostetut sitoumukset noudatettaviksi ja hyväksynyt ehdollisena yrityskaupan, jolla Fortum Power and Heat Oy hankkii määräysvallan E.ON Finland Oyj:ssä (Kilpailuviraston päätös tämän päätöksen liitteenä).
ASIAN KÄSITTELY MARKKINAOIKEUDESSA
FORTUM OYJ:N JA FORTUM POWER AND HEAT OY:N VALITUS
Vaatimukset
Fortum Oyj ja Fortum Power and Heat Oy (jäljempänä yhteisesti myös Fortum) ovat yhteisesti vaatineet, että markkinaoikeus kumoaa Kilpailuviraston päätöksellään 2.6.2006 (Dnro 52/81/06) edellä mainitun yrityskaupan toteuttamiselle asettamat ehdot kokonaisuudessaan. Lisäksi Fortum Oyj ja Fortum Power and Heat Oy ovat vaatineet, että Kilpailuvirasto velvoitetaan korvaamaan niiden arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 340.941 eurolla korkoineen.
Perusteet
Kilpailunrajoituksista annetun lain (jäljempänä kilpailunrajoituslaki) 11 d §:n 1 ja 3 momentin perusteella Kilpailuvirasto voi asettaa yritys-kaupalle ehtoja, jos yrityskaupan perusteella syntyy tai vahvistuu sellainen määräävä markkina-asema, joka merkittävästi estää kilpailua Suomen markkinoilla tai niiden merkittävällä osalla.
Edellytyksenä ehtojen asettamiselle on siten ensinnäkin määräävän markkina-aseman syntyminen tai vahvistuminen. Määräävä markkina-asema ilmenee aina joillakin relevanteilla markkinoilla. Relevanttien hyödykekohtaisten ja maantieteellisten markkinoiden määrittely on näin ollen välttämätön edellytys yrityskaupan arvioinnille ja ehtojen asettamiselle. Tämä ilmenee myös kilpailunrajoituslain 11 d §:n lainvalmistelutöistä, joissa on nimenomaisesti todettu, että yrityskaupan arviointi edellyttää relevanttien hyödykekohtaisten ja maantieteellisten markkinoiden määrittelyä.
Ehtojen asettamisen toisena edellytyksenä on kilpailun merkittävä estyminen nimenomaan kysymyksessä olevan yrityskaupan seurauksena.
Edelleen kolmantena edellytyksenä ehtojen asettamiselle on se, että kilpailun merkittävän estymisen tulee kohdistua Suomen markkinoihin tai niiden merkittävään osaan.
Asettaessaan yrityskaupalle ehtoja Kilpailuviraston tulee pystyä osoittamaan ja näyttämään toteen, että kaikki edellä mainitut kilpailunrajoituslain 11 d §:ssä säädetyt edellytykset täyttyvät. Kilpailuviraston tulee siten esittää riittävää näyttöä relevanttien markkinoiden määrittelystä, määräävän markkina-aseman olemassaolosta tai syntymisestä, määräävän markkina-aseman syntymisestä tai vahvistumisesta nimenomaan kysymyksessä olevan yrityskaupan seurauksena sekä kilpailun merkittävästä estymisestä Suomen markkinoilla.
Riittävän näytön tason osalta on Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen oikeuskäytännössä katsottu, että Euroopan komissiolla on yrityskaupan kieltäessään velvollisuus toimittaa vakuuttavaa näyttöä (”pitävät todisteet”, ”vahvat todisteet” tai ”riittävän merkityksellinen ja pitävä näyttö”) keskittymän kilpailua rajoittavista vaikutuksista. Myös Kilpailuviraston on siten yrityskaupalle ehtoja asettaessaan kyettävä esittämään vakuuttavaa näyttöä kaikista ehtojen asettamiselle säädetyistä edellytyksistä. Erityisesti Kilpailuviraston on kyettävä esittämään vakuuttavaa näyttöä yrityskaupasta suoraan ja välittömästi seuraavista olennaisista ja pysyvistä kilpailua estävistä vaikutuksista ja niiden toteutumisen todennäköisyydestä. Ei ole riittävää, että kilpailua estävät vaikutukset olisivat joillakin edellytyksillä mahdollisia, vaan kyseisten vaikutusten on oltava todennäköisin seuraus yrityskaupasta.
Valituksenalaisesta Kilpailuviraston päätöksestä ei ole ilmennyt edellä mainittuja kilpailunrajoituslain 11 d §:ssä säädettyjä edellytyksiä, joita ehtojen asettaminen yrityskaupan toteuttamiselle lain mukaan vaatii. Kilpailuviraston päätöksessä ei ole esitetty riittäviä perusteluja eikä laissa edellytettyä vakuuttavaa näyttöä relevanttien hyödyke- ja maantieteellisten markkinoiden määrittelystä, määräävän markkina-aseman syntymisestä tai vahvistumisesta käsillä olevan yrityskaupan seurauksena eikä kilpailun merkittävästä estymisestä Suomen markkinoilla mainitun yrityskaupan seurauksena. Päätöksestä ei ole käynyt ilmi se, mihin Kilpailuviraston johtopäätökset ovat perustuneet. Päätöksessä ei ole myöskään esitetty loogista selvitystä käsillä olevan yrityskaupan kilpailuvaikutuksista, saati lain edellyttämää näyttöä kyseisistä vaikutuksista.
Kilpailuviraston päätös on myös ristiriidassa Kilpailuviraston aikaisemman ratkaisukäytännön sekä Euroopan komission pohjoismaisia sähkömarkkinoita käsittelevien lausuntojen kanssa. Vuodelta 2006 olevasta komission energiamarkkinoita koskevan toimialatutkimuksen alustavasta raportista (Energy Sector Inquiry – Preliminary Report, 16.2.2006) ilmenee, että pohjoismaiset sähkömarkkinat ovat komission mielestä ensimmäinen esimerkki kansallista laajemmista markkinoista erityisesti Ruotsin, Pohjois-Norjan ja Suomen osalta. Vaikka komissio on mainitussa raportissaan jättänyt lopullisen markkinamäärittelyn avoimeksi, komissio on viitannut vahvasti siihen, että ainakin Suomi ja Ruotsi kuuluvat samoille relevanteille maantieteellisille markkinoille.
Relevanttien markkinoiden määrittely
Kilpailunrajoituslaki ei sisällä säännöksiä relevanttien markkinoiden määrittelystä. Kilpailuviraston yrityskauppavalvonnasta antaman tiedonannon mukaan markkinoiden määrittelyn tavoitteena on tunnistaa sellaiset hyödyke- ja maantieteelliset markkinat, jotka ovat yrityskaupan kilpailuvaikutusten kannalta merkitykselliset. Relevanttien markkinoiden määrittelemiseksi tutkitaan, mitkä hyödykkeet kilpailevat tai voivat kilpailla yrityskaupan osapuolten hyödykkeiden kanssa ja siten rajoittaa keskittymän markkinavoimaa. Tiedonannon mukaan markkinoita määriteltäessä otetaan huomioon sekä kysynnän että tarjonnan korvattavuus.
Kilpailuviranomaiset käyttävät apunaan relevanttien markkinoiden määrittelyssä taloustieteellisiä malleja, kuten erityisesti niin sanottua SSNIP-testiä, jossa tarkastellaan niin sanotun hypoteettisen monopolistin tekemän pienen (5–10 prosenttia), mutta pysyvän hinnankorotuksen vaikutusta kysynnän ja tarjonnan korvaavuuteen. Näitä malleja sovellettaessa lähtökohtana tulee kuitenkin olla kulloinkin tarkasteltavina olevien markkinoiden todellinen toiminta ja logiikka. Erityisesti sähkömarkkinoita tarkasteltaessa on siten otettava huomioon, että sekä sähkön tuottajat että sähkön ostajat toimivat markkinoilla pitkäjänteisesti. Kukaan ei myy tai osta sähköä vain tiettyinä lyhyinä hetkinä, vaan pitempinä ajanjaksoina. Sähkön tuottajaa tai ostajaa ei kiinnosta yksi tietty hetkellinen hinta, vaan keskimääräinen hinta pidemmällä ajanjaksolla.
Relevantit hyödykemarkkinat
Kilpailuviraston yrityskauppavalvonnasta antaman tiedonannon mukaan relevantteihin hyödyke- eli tuotemarkkinoihin kuuluvat pääsääntöisesti kaikki ne hyödykkeet, joita asiakkaat ja kuluttajat pitävät keskenään hyvin vaihdettavissa tai korvattavissa olevina niiden ominaisuuksien, hinnan ja käyttötarkoituksen vuoksi. Relevanttien hyödykemarkkinoiden määrittelyssä on olennaista tunnistaa kaikki ne hyödykkeet, jotka aiheuttavat kilpailupainetta tarkasteltavana olevan yrityskaupan osapuolten tarjoamien hyödykkeiden markkinoille.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on todettu Fortumin yrityskauppailmoituksen mukaisesti, että sähkön tuotanto ja tukkumyynti muodostavat yhdessä relevantit hyödykemarkkinat, jotka ovat erilliset sähkön vähittäismyynnin markkinoista.
Kilpailuviraston päätöksessä on myös hyväksytty Fortumin yrityskauppailmoituksessa esitetty lähtökohta, jonka mukaan sekä sähkön myynti Nord Pool -sähköpörssin kautta että myynti kahdenvälisillä sopimuksilla kuuluvat edellä mainituille sähkön tuotannon ja tukkumyynnin muodostamille relevanteille hyödykemarkkinoille.
Viimeksi mainitun lähtökohdan omaksumisesta huolimatta valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on tarkasteltu pelkästään Nord Pool -sähköpörssiä, joka kattaa vain noin 45 prosenttia fyysisen sähkön kaupasta Pohjoismaissa. Kilpailuviraston päätöksessä on hyödykemarkkinoiden määrittelyn yhteydessä todettu, että käytännössä sähkön tukkuhinta muodostuu Nord Pool -sähköpörssin Suomen alueen spot-hinnan perusteella ja että kyseinen hinta määräytyy jokaisen päivän jokaiselle tunnille jätettyjen sähkön osto- ja myyntitarjousten perusteella.
On kuitenkin huomattava, että markkinatoimijoilla on aina mahdollisuus siirtyä Nord Pool -kaupasta bilateraalikauppaan tai päinvastoin. Nord Pool -kauppaa käyvät yhtiöt eivät edes tiedä sitä, ketkä muut käyvät kulloinkin Nord Pool -kauppaa ja millä volyymilla. Toimijoilla ei ole myöskään tiedossa Nord Pool -sähköpörssiin tarjotun tai kysytyn sähkön kokonaismäärää. Bilateraalikaupassa yhtiöillä on puolestaan täysi vapaus hinnoitella sähkö sopimuksissaan. Nord Pool -markkinahinta antaa markkinaosapuolille ainoastaan vaihtoehtoisen referenssin, jota ne voivat halutessaan käyttää bilateraalikaupassa.
Lisäksi on huomattava, että sähkön markkinahinta muodostuu kaikissa Pohjoismaissa Nord Pool -sähköpörssiin jätetyistä tarjouksista. Markkinatoimijat antavat Nord Pool -sähköpörssin spot-markkinoille kutakin seuraavan vuorokauden tuntia koskevat sitovat osto- tai myyntitarjouksensa edellisenä päivänä puoleen päivään mennessä. Kyseisten sitovien osto- ja myyntitarjousten perusteella Nord Pool -sähköpörssissä lasketaan kaupan lopputulos seuraavan vuorokauden jokaisen tunnin osalta. Vasta Nord Pool -sähköpörssin ilmoitettua kaikille osapuolille kaupan lopputuloksen saadaan tietää kutakin tuntia koskeva niin sanottu spot-hinta ja mahdollisten niin sanottujen hinta-alueiden syntyminen. Tällöin kenelläkään ei ole kuitenkaan enää mahdollisuutta muuttaa seuraavaksi vuorokaudeksi annettuja osto- tai myyntitarjouksia.
Ne tilanteet, joissa Suomi muodostaa oman hinta-alueensa, ovat poikkeuksellisia. Näissäkin tilanteissa hinnan kuitenkin määrää koko pohjoismaisille markkinoille annettu hinta. Jokaisen päivän jokaiselle tunnille ei siten ole olemassa erillistä Suomen aluehintaa, vaan lähes aina hinta on joko Nord Pool -systeemihinta tai Suomen ja Ruotsin tai vielä sitä laajemman alueen aluehinta. Nord Pool -sähköpörssin spot-kaupan osapuolia ei ole myöskään jaettu mitenkään erikseen ostajiksi tai myyjiksi. Jokaisella Nord Pool -sähköpörssin jäsenellä on mahdollisuus sekä ostaa tai myydä sähköä. Tältä osin tilanne voi vaihtua vaikka tunti tunnilta.
Edellä kerrottu keskittyminen Nord Pool -sähköpörssin spot-markkinoihin on merkinnyt, että valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä suoritetun tarkastelun ulkopuolelle on jätetty suurin osa fyysisestä sähkön kaupasta eli kahdenvälinen kauppa, vaikka Kilpailuviraston päätöksenkin mukaan sähkön kahdenvälinen kauppa on kuulunut samoille sähkön tuotannon ja tukkumyynnin muodostamille relevanteille hyödykemarkkinoille. Sanottu on merkinnyt, että Kilpailuviraston päätöksessä suoritettu tarkastelu on antanut väärän kuvan sähkömarkkinoiden toiminnasta.
Valituksenalainen Kilpailuviraston päätös on relevanttien hyödyke-markkinoiden määrittelyn osalta ollut virheellinen myös siltä osin kuin siinä on sähkön tuotannon ja tukkumyynnin muodostamilta relevanteilta hyödykemarkkinoilta rajattu kokonaisuudessaan pois teollisuuden sisäinen sähkön tuotanto ja sähkön finanssimarkkinat.
Teollisuuden sisäisen sähkön tuotannon ja sähkön finanssimarkkinoiden rajaaminen relevanttien hyödykemarkkinoiden ulkopuolelle ei ole vastannut sähkömarkkinoiden todellista toimintaa. Kilpailuviraston päätös on siten myös sanotussa suhteessa antanut virheellisen kuvan sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoiden toiminnasta. Lähestymistapa on myös johtanut siihen, että Kilpailuviraston päätöksessä relevantit hyödykemarkkinat on määritelty liian suppeiksi. Kyseinen Kilpailuviraston päätöksessä suoritettu markkinamäärittely on johtanut Fortumin markkina-aseman korostumiseen todellisuutta vastaamattomalla tavalla.
Kilpailuviraston päätöksessä on siis ensinnäkin katsottu, että sähkön tuotannon ja tukkumyynnin muodostamille relevanteille hyödykemarkkinoille kuuluvat vain ne tuotanto-osat, joiden voidaan todellisuudessa katsoa olevan vapaassa vaihdannassa markkinoilla. Päätöksen mukaan siten esimerkiksi sähkö, jonka metsäintegraatti itse tuottaa ja myy konsernin sisäisesti, on käyttötarkoitukseltaan sidottua tuotantoa, eikä näin ollen vapaassa vaihdannassa. Tämänkaltaisen tuotannon siirtäminen kaupallisille markkinoille ei Kilpailuviraston päätöksen mukaan ole usein jo teknisistä syistä mahdollisista saati taloudellisesti mielekästä.
Kyseinen Kilpailuviraston päätöksessä suoritettu arvio teollisuuden sisäisen tuotannon asemasta sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla on ollut virheellinen sekä lisäksi perustelematon. Kilpailuviraston päätöksessä ei ole myöskään esitetty mitään näyttöä teollisuuden sisäisen sähkön tuotannon sulkemiselle kaupallisten markkinoiden ulkopuolelle, vaikka näyttötaakka sanotusta on ollut nimenomaan Kilpailuvirastolla.
Viimeaikaisen Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen oikeuskäytännön ja Euroopan komission ratkaisukäytännön valossa on selvää, että kaptiivisen eli teollisuuden sidotun tuotannon merkitys kilpailulle on arvioitava tapauskohtaisesti ja yksityiskohtaisesti sekä että kaikki sellainen tuotanto, joka muodostaa kilpailupainetta kaupallisille tuotemarkkinoille, on otettava mukaan myös markkinamäärittelyssä ja markkinaosuuksia laskettaessa sekä yrityskaupan kilpailuvaikutuksia arvioitaessa. Komissio onkin joissakin tapauksissa tällaisen yksityis-kohtaisen analyysin jälkeen katsonut, että teollisuuden kaptiivinen tuotanto luo kilpailupainetta relevanteille hyödykemarkkinoille. Ratkaisevana seikkana relevanttien hyödykemarkkinoiden määrittelyssä olisi siten tullut olla se, mikä osa sähkön tuotannosta muodostaa kilpailu-painetta markkinoille.
Kilpailuviraston yrityskauppavalvonnasta antaman tiedonannonkin mukaan tarjonnan korvattavuus on otettava huomioon markkinamäärittelyssä sellaisissa tapauksissa, joissa sen vaikutukset ovat yhtä välittömiä kuin kysynnän korvattavuuden vaikutukset. Tiedonannon mukaan korvattavuutta arvioitaessa on selvitettävä, voisivatko muut toimittajat lisätä valmistustaan tai muuttaa tuotantoaan taikka jakeluteitään siten, että ne voisivat valmistaa kilpailevia hyödykkeitä ja saattaa kuluttajan tarjolle näitä vaihtoehtoja suhteellisen vaivattomasti ja nopeasti ilman merkittäviä lisäkustannuksia tai riskiä.
Kaikki sähkömarkkinoiden toimijat ja voimalaitokset Pohjoismaissa ovat kytkettyjä samaan sähkönsiirtoverkkoon, joka palvelee myös kaikkia sähköasiakkaita. Teolliset toimijat, kuten UPM-Kymmene Oyj ja Stora Enso Oyj, toimivat pohjoismaisilla energiamarkkinoilla sekä suoraan että yhteisyritysten, kuten Pohjolan Voima Oy, kautta. Teolliset toimijat ovat markkinoilla sekä ostajina että myyjinä riippuen sähkön kysynnästä sekä niiden omien voimalaitosten tuotantokustannuksista. Teolliset toimijat ostavat sähköä markkinoilta, kun markkinahinta on alempi kuin niiden omissa voimalaitoksissa tuotetun sähkön tuotantokustannukset, ja vastaavasti myyvät sähköä markkinoille, kun se on kannattavaa. Myös käytännössä teollisten toimijoiden on mahdollista helposti ja vaivattomasti myydä sähköä markkinoille (tai ostaa sähköä markkinoilta) reaktiona sähkön markkinahinnassa tapahtuville muutoksille. Koska myös teollisten toimijoiden voimalaitokset ovat kytkettyjä edellä mainittuun pohjoismaiseen sähkönsiirtoverkkoon ja koska ne siten voivat harjoittaa, ja käytännössä myös harjoittavat, sähkön kauppaa verkon kautta suoraan kaikille asiakkaille, ei ole mahdollista tehdä eroa saman konsernin sisällä myytäväksi tuotetun sähkön ja kolmansille yhtiöille tuotetun sähkön välillä.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä viitattuja teknisiä syitä jättää teollisuuden sisäinen sähkön tuotanto kaupallisten markkinoiden ulkopuolelle ei siten ole ollut olemassa.
Se, että teollisten toimijoiden omistamat voimalaitokset on kytketty samaan pohjoismaiseen sähkönsiirtoverkkoon, merkitsee, että myös teollisten toimijoiden omistama sähkön tuotanto osallistuu markkinoiden kaupallisen tasapainon ylläpitämiseen osto- ja myyntitarjousten kautta. Vaikka sähköä ei lopulta myytäisikään kolmansille tahoille, koko teollisuuden sisäinen sähkön tuotanto luo suoraa kilpailupainetta koko markkinoille. Teollisuuden sisäinen sähkön tuotanto luo kilpailupainetta markkinoille jo pelkästään sen johdosta, että se muodostaa vaihtoehdon energiayhtiöiden tuottamalle sähkölle ja rajoittaa siten suoraan energiayhtiöiden hinnoitteluvoimaa. Kaikkien sähkön tuottajien on otettava huomioon teollisuuden omistama sähkön tuotanto tehdessään omia myyntitarjouksiaan Nord Pool -sähköpörssiin.
Väite siitä, että sähkön hinnan merkittäväkään nousu ei olisi tuonut merkittävässä määrin teollisuuden sisäistä sähkön tuotantoa kaupallisille markkinoille, on virheellinen.
Kuten edellä on esitetty, teollisuuden sisäinen sähkön tuotanto on jatkuvasti muodostanut osan kaupallisista markkinoista. Lisäksi on huomattava, että sähkön hinnan noustua loppukesän 2006 aikana on teollisuuden sisäistä, aikaisemmin säilönnässä ollutta öljy- ja kaasulauhdetuotantoa tullut markkinoille.
Siten myös teollisuuden sisäisen sähkön tuotannon olisikin tullut katsoa olevan osa yksiä ja samoja sähkön tuotannon ja tukkumyynnin muodostamia relevantteja hyödykemarkkinoita.
Viimeksi mainittua tukee myös vuodelta 2000 oleva pohjoismaisten sähkömarkkinoiden analyysiä koskenut raportti (Honkapohja, Seppo ja Pirilä, Pekka: Pohjoismaisen sähkömarkkinan markkina-analyysi, 27.6.2000). Kyseisessä raportissa on teollisuuden sähkön tuotannon asemasta sähkömarkkinoilla todettu, ettei kaptiivista eli sidottua tuotantoa ollut silloisilla markkinoilla esiintynyt, vaan koko tuotantokapasiteetti, mukaan lukien teollisuuden omistama tuotanto, on ollut mukana kilpailussa. Lisäksi on huomattava, että raportin jälkeen markkinat ovat kehittyneet edelleen avoimempaan suuntaan ja että esimerkiksi Nord Pool -sähköpörssin kaupan volyymit ovat kasvaneet erittäin merkittävästi.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on teollisuuden sisäisen sähkön tuotannon kaupallisten markkinoiden ulkopuolelle jättämisen osalta viitattu Kilpailuviraston omaan aikaisempaan ratkaisukäytäntöön ja erityisesti niin kutsuttuun IVO93-sopimusjärjestelmää koskeneeseen päätökseen 29.4.1999 (Dnro 694/61/98) sekä komission ratkaisukäytäntöön ja erityisesti komission ratkaisuun asiassa IV/M.931–Neste/IVO.
Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla on kuitenkin tapahtunut erittäin merkittävää kehitystä mainittujen Kilpailuviraston päätöksessä viitattujen ratkaisujen antamisen jälkeen, eivätkä ratkaisut ole siten enää relevantteja. Kyseiset ratkaisut ovat perustuneet yli kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen markkinoilla, joita on sen jälkeen leimannut dynaaminen kehitys. Esimerkiksi komission ratkaisussa asiassa IV/M.931–Neste/IVO tarkasteltiin käytännössä vuosien 1996–1997 ja sitä aikaisempien vuosien markkinatietoja. Tämän jälkeen on muun ohella yhdistetty aikaisemmat teollisuuden ja Imatran Voima Oy:n erilliset kantaverkot yhdeksi yhteiseksi kansalliseksi kantaverkoksi, perustettu riippumaton kansallinen kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj hallinnoimaan kyseistä yhteistä kantaverkkoa sekä vapautettu pohjoismaiden välinen sähkönsiirtoverkko kaikkien markkinatoimijoiden käyttöön ilman siirtomaksuja, minkä lisäksi Suomi on liittynyt Nord Pool -sähköpörssiin. Sekä yritysten että eri viranomaisten toimenpiteiden seurauksena pohjoismaiset sähkömarkkinat ovat muuttuneet täysin erilaisiksi kuin mainittujen ratkaisujen antamishetkellä. Tapahtuneiden muutosten seurauksena nykyisin kaikilla markkinaosapuolilla, mukaan lukien teolliset toimijat, on mahdollisuus toimia kannattavasti ja aktiivisesti sähkömarkkinoilla, mitä mahdollisuutta teolliset toimijat ovat myös ryhtyneet käyttämään hyväkseen. Myös komissio on ottanut huomioon edellä kerrotut kehityskulut ratkaisussaan asiassa COMP/M.3268–Sydkraft/Graninge, joka on kuitenkin täysin sivuutettu valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on toiseksi lähdetty siitä, että myös teollisuuden osuus niin sanotuissa mankala-tuotantoyhtiöissä tulee katsoa kokonaisuudessaan sidotuksi tuotannoksi ja siten pois kaupallisilta markkinoilta.
Mankala-periaatteella toimivissa energiantuotantoyhtiöissä koko sähköntuotanto jaetaan osakkaiden kesken niiden omistuksen suhteessa. Mankala-yhtiöt eivät tuota voittoa, vaan ne tuottavat sähköä osakkailleen omakustannushintaan. Yhtiöistä saamansa sähkön kukin osakas voi käyttää täysin haluamallaan tavalla joko käyttämällä sähkön itse tai myymällä sen haluamaansa hintaan joko sähköpörssiin tai kahdenvälisesti. Jokainen mankala-periaatteella toimiva voimalaitos on myös kytketty edellä mainittuun pohjoismaiseen sähkönsiirtoverkkoon ja käytännössä mankala-yhtiöiden omistajat käyvät kyseisissä yhtiöissä tuotetulla sähköllä kauppaa sekä Nord Pool -sähköpörssissä että kahdenvälisesti.
Kilpailuviraston päätöksessä ei ole perusteltu lainkaan sitä, minkä vuoksi mankala-periaatteella tuotettu sähkö on tullut sulkea pois kaupallisilta markkinoilta. Mankala-periaate on ainoastaan yksi tapa organisoida sähkön tuotantoa.
Myös mankala-periaatteella tuotettu sähkö olisikin tullut lukea mukaan sähkön tuotannon ja tukkumyynnin muodostamiin relevantteihin hyödykemarkkinoihin, sillä sekin muodostaa todellista kilpailupainetta markkinoille.
Edellä esitettyyn liittyen on lisäksi huomattava, että myös kilpailuoikeudellisiin taloustieteellisiin analyyseihin erikoistunut RBB Economics Ltd. -niminen yhtiö (jäljempänä myös RBB) on Fortumin pyynnöstä antamassaan lausunnossa todennut, että Kilpailuvirasto on laiminlyönyt täysin ottaa huomioon ne vaikutukset, joita teollisuuden omistaman tuotannon teollisuudelle tarjoama vaihtoehto hankintalähteenä aiheuttaa. RBB:n lausunnon mukaan Kilpailuviraston päätöksessä suoritettu markkinamäärittely ja sen perusteella tehty kilpailuarviointi eivät siten ole olleet perusteltuja. Lisäksi Helsingin kauppakorkeakoulun yhteydessä toimiva LTT-Tutkimus Oy (jäljempänä myös LTT) on Fortumin pyynnöstä antamassaan lausunnossa ottanut kantaa teollisuuden omistaman sähkön tuotannon asemaan markkinoilla ja todennut, että Kilpailuviraston päätöksessä esitetty arvio siitä, ettei teollisuuden omistamaa tuotantoa ole tullut laskea mukaan relevantteihin hyödykemarkkinoihin, on ollut väärä.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on sähkön tuotannon ja tukkumyynnin muodostamilta relevanteilta hyödykemarkkinoilta suljettu virheellisesti pois myös sähkön finanssimarkkinat.
Kilpailuviraston keskittymistä Nord Pool -sähköpörssin spot-markkinoihin lienee ohjannut se, että kyseisistä markkinoista on olemassa poikkeuksellisen paljon ja poikkeuksellisen yksityiskohtaista jälkikäteistä tietoa. Fyysisen sähkön myynnin markkinat Nord Pool -sähköpörssin spot-markkinoilla muodostavat kuitenkin ainoastaan yhden osan sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoita. Sähkön finanssimarkkinat vaikuttavat olennaisesti kilpailuolosuhteisiin, eikä niitä voida erottaa fyysisen sähkön myynnin markkinoista. Todellisuudessa kukaan toimija ei myy tai osta sähköä pelkästään Nord Pool -sähköpörssin spot-markkinoilta tiettyinä hetkinä, vaan jokainen sähkön tuottaja tai ostaja myy tai ostaa sähköä pidemmiksi ajanjaksoiksi ja suojaa asemansa johdannaismarkkinoilla. Tämän vuoksi oikean kokonaiskuvan saaminen sähkömarkkinoiden kilpailutilanteesta olisi edellyttänyt sähkön johdannaismarkkinoiden ja pitempiaikaisten keskihintojen ottamista huomioon pelkkien hetkittäisten ja satunnaisten tilanteiden jälkikäteisen analysoinnin sijaan. Keskittyminen pelkästään Nord Pool -sähköpörssin spot-markkinoiden tarkastelemiseen on antanut virheellisen kuvan sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoiden toiminnasta.
Arvioitaessa fyysisen sähkön kaupan markkinoita finanssimarkkinoilla on ainakin kaksi vaikutusta. Ensinnäkään johdannaismarkkinoilla sidotun kaupan osalta fyysisen sähkön kaupan hintatasolla ei ole vaikutusta tuotantonsa sitoneen yhtiön saamiin myyntituloihin. Kyseisellä yhtiöllä ei siten ole mitään insentiiviä manipuloida spot-hintoja. Toiseksi johdannaiskaupat tehdään yleensä kuukausia ennen fyysistä toimitusta. Yhtiöllä ei siten ole edes teoreettista mahdollisuutta ennakoida siirtokapasiteetin rajoitustilanteita.
Se, ettei sähkön markkinahinnan muutoksilla ole vaikutusta siihen hintaan, jonka yhtiö saa johdannaismarkkinoilla sitomastaan tuotannosta, johtaa yhtiön tarjontastrategian suhteen puolestaan kahteen seikkaan. Ensinnäkin hyöty Nord Pool -markkinahintaa nostavasta strategiasta vähenee, koska yhtiö saisi korkeamman hinnan vain sitomattoman määrän osalta. Toiseksi yhtiöllä on vahva kannustin varmistaa, että se saa myytyä fyysisen sähkön kaupan markkinoille vähintään sen määrän sähköä, jonka se on sitonut johdannaismarkkinoilla.
Viimeksi mainittuun liittyen on huomattava, että mikäli yhtiö onnistuisi nostamaan markkinahintaa, mutta sen myymä määrä vähentyisi alle johdannaismarkkinoilla sidotun määrän, yhtiö altistuisi riskille joutua maksamaan lisää kaikesta sidotusta tuotannosta ja vastaavasti saisi korkeampaa markkinahintaa vain murto-osasta tästä määrästä. Sanottu merkitseekin sitä, että sähköntuottaja, joka on sitonut merkittävän osan tuotannostaan, omaksuu konservatiivisen tarjousstrategian eikä yritä nostaa Nord Pool -markkinahintaa keinotekoisesti tuotantoa vähentämällä.
Relevantit maantieteelliset markkinat
Kilpailuviraston yrityskauppavalvonnasta antaman tiedonannon mukaan relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittelyn tarkoituksena on selvittää ne maantieteelliset alueet, joilla sijaitsevien yritysten tai tarjottavien hyödykkeiden taholta tuleva kilpailu tai potentiaalinen kilpailu voi rajoittaa keskittymän markkinavoimaa. Relevanttien maantieteellisten markkinoiden arvioinnin lähtökohdan muodostavat yrityskaupan osapuolten toiminta-alue sekä alueet, joilla asiakkailla on realistinen mahdollisuus hankkia kyseisiä hyödykkeitä. Samoilla relevanteilla markkinoilla kilpailuolosuhteet ovat riittävän yhtenäiset ja toisaalta ne voidaan erottaa lähimarkkinoista kilpailuolosuhteiden erilaisuuden perusteella. Kilpailuviraston tiedonannon mukaan määrittelyyn vaikuttavat muun ohella merkittävät erot esimerkiksi hyödykkeiden hinnoissa, laadussa tai muissa ominaisuuksissa eri alueilla. Lisäksi muita huomioon otettavia seikkoja ovat esimerkiksi jakelukanaviin pääsyn esteet, jakeluverkoston perustamisen korkeat kustannukset, julkinen elinkeinotoiminnan sääntely ja tekniset standardit sekä kuljetuskustannukset ja hyödykkeen kuljetusvaikeudet.
Relevanttien markkinoiden määritteleminen yrityskauppavalvonta-asioissa poikkeaa määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä koskevissa asioissa suoritettavasta relevanttien markkinoiden määrittelystä. Määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä koskevissa asioissa tarkastelun kohteena on mennyt aika, kun taas yrityskauppavalvonta kohdistuu tulevaisuuteen. Kyseisen seikan tulee heijastua myös relevanttien markkinoiden, ja erityisesti relevanttien maantieteellisten markkinoiden, määrittelyyn yrityskauppavalvonta-asioissa siten, että tulevaisuudessa tapahtuva markkinoiden yhdentymiskehitys tulee ottaa huomioon relevanttien markkinoiden määrittelyssä. Tämä ilmenee myös kilpailunrajoituslain lainvalmistelutöistä, joissa on edellytetty huomion kiinnittämistä erityisesti markkinoiden tulevaan kehitykseen. Yrityskauppavalvonta-asioissa markkinoiden maantieteellisen määrittelyn ei siten tule olla ainakaan kapeampaa kuin markkinoiden määrittely määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä koskevissa asioissa.
Valituksenalainen Kilpailuviraston päätös ei ole sisältänyt laissa edellytettyä, riittävään selvitykseen perustuvaa riittävän täsmällistä ja perusteltua relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittelyä.
Kilpailuviraston päätöksessä on relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittelyn yhteydessä todettu, että sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinat ovat ainakin osan ajasta kansalliset. Päätöksen mukaan relevanttien maantieteellisten markkinoiden täsmällisempi määritteleminen ei ole ollut tarpeen kysymyksessä olevan yrityskaupan kilpailuvaikutusten ratkaisemiseksi.
Kilpailuviraston päätöksen loppuosassa on sen sijaan katsottu, että Fortumilla on määräävä markkina-asema Suomessa sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla. Päätöksen loppuosassa ei siten ole enää lainkaan viitattu ajalliseen ulottuvuuteen, vaan on esitetty johtopäätös Fortumin markkina-asemasta koskien sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoita Suomessa kokonaisuudessaan ja kaikkina aikoina. Kyseinen johtopäätös on näin ollen esitetty eri markkinoiden osalta kuin mitä Kilpailuviraston selvitykset ovat edellä kerrotulla tavalla päätöksen mukaan koskeneet.
Fortumin väitetystä markkinavoimasta osan aikaa maantieteellisesti kansallisilla markkinoilla ei ole voinut mitenkään seurata Fortumin määräävää markkina-asemaa Suomessa sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla.
Sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla esiintyviä hetkittäisiä ”tuntimarkkinoita” ei ole voitu pitää myöskään erillisinä markkinoina. Yksittäisille tällaisille markkinoille tuleminen ei ole nimittäin mahdollista teknologisten rajoitteiden ja puutteellisen ennustettavuuden vuoksi. Kyseiset hetket ovat myös kokonaisuuden kannalta olleet niin marginaalisia, että pelkästään niiden tarkasteleminen on antanut täysin vääristyneen kuvan sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoista. Kilpailuviraston päätöksessä tarkoitettuja, satunnaisesti ja vasta jälkikäteen tunnistettavissa olevina ajankohtina esiintyneitä hetkiä, jolloin sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinat ovat olleet kansalliset, on vuosina 2001–2005 ollut ainoastaan noin kaksi prosenttia koko ajasta. Loput 98 prosenttia ajasta maantieteelliset markkinat ovat Kilpailu-viraston päätöksenkin mukaan olleet siten laajemmat kuin Suomi. Ajallisesti, kestoltaan ja merkitykseltään näin marginaalista ilmiötä ei ole voitu pitää kilpailuoikeudellisesti relevantteina maantieteellisinä markkinoina.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä suoritettu relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittely ei ole ollut muutoinkaan riittävän täsmällinen ja perusteltu.
Kilpailuviraston päätöksessä ei ole edes väitetty, että käsillä olevasta yrityskaupasta aiheutuisi kilpailuongelmia pohjoismaisilla tai Suomea laajemmilla sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla. Kaikki väitetyt kilpailuongelmat ovat Kilpailuviraston päätöksen mukaan liittyneet vain niihin hetkittäisiin tilanteisiin, kun Suomen markkinat Kilpailuviraston päätöksessä esitetyllä tavalla eriytyvät pohjoismaisista markkinoista. Kilpailuongelmat ovat siten koskeneet vain kyseistä suppeinta, hetkittäistä maantieteellistä markkinaa. Yrityskaupan kilpailu-oikeudellinen arviointi ei näin ollen olisi johtanut samaan loppu-tulokseen siitä riippumatta, määritelläänkö relevantit maantieteelliset markkinat pohjoismaisiksi, Suomea laajemmiksi vai kansallisiksi.
Kuten edellä on todettu, Kilpailuviraston päätöksessä olisi tullut näyttää toteen päätöksessä omaksuttu relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittely. Kilpailuviraston päätöksessä tätä ei ole kuitenkaan tehty.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä esitetty näkemys siitä, että relevantit maantieteelliset markkinat olisivat kansalliset, on joka tapauksessa ollut myös virheellinen.
Sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinat olisi maantieteelliseltä laajuudeltaan tullut katsoa pohjoismaisiksi tai ainakin laajemmiksi kuin Suomi.
Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan kantaverkkoja hallinnoivat yhteistyössä toimivat kansalliset kantaverkkoyhtiöt. Kyseisten kansallisten kantaverkkojen välille on puolestaan luotu mainittujen kantaverkkoyhtiöiden hallinnoimat siirtoyhteydet. Kaikki pohjoismaiset sähkön-tuottajat ja -ostajat ovat siten kytkettyjä samaan sähkönsiirtoverkkoon. Näin ollen jokainen, joka on kytkeytynyt kansalliseen kantaverkkoon Suomessa, Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa, voi ostaa (tai myydä) sähköä keneltä (tai kenelle) tahansa, jolla myös on yhteys kantaverkkoon. Pohjoismaiset kantaverkkoyhtiöt toimivat täysin itsenäisinä ja riippumattomina yhtiöinä, jotka tarjoavat palvelujaan kaikille sähkömarkkinoiden osapuolille samoilla ehdoilla. Jokainen järjestelmään kytkeytynyt toimija voi siten vapaasti ostaa tai myydä sähköä koko alueella. Nord Pool -sähköpörssi toimii likvidinä ja luotettavana hintareferenssinä myös kahdenvälisten sopimusten osalta. Hinnoittelussa lähtökohtana on, että esimerkiksi norjalainen vesivoimantuotanto ottaa hinnoittelussa huomioon suomalaisen lauhdevoiman tuotantokustannukset ja toisaalta suomalainen sähköntuottaja joutuu ottamaan huomioon norjalaisen vesivoimantuottajan todennäköisen käyttäytymisen.
Yhtenäinen pohjoismainen sähköjärjestelmä on myös yhteydessä muihin eurooppalaisiin kantaverkkoihin (Suomi-Venäjä, Suomi-Viro, Norja-Venäjä, Tanska-Saksa, Ruotsi-Saksa ja Ruotsi-Puola). Kauppa Pohjoismaiden ja muiden eurooppalaisten maiden välillä on aktiivista. Lisäksi on rakenteilla uutta sähkön siirtokapasiteettia esimerkiksi Norjan ja Alankomaiden välille.
Pohjoismaiden välinen sähkönsiirtoverkko on kokonaisuudessaan markkinoiden käytössä Nord Pool -kaupassa eikä yksikään yksittäinen toimija voi varata siirtokapasiteettia käyttöönsä tai vaikuttaa toimillaan siirtokapasiteettia rajoittavasti. Pohjoismaiden välisessä sähkönsiirrossa ei myöskään peritä siirtomaksuja eikä asiakkaalle tule mitään lisäkustannuksia siitä, että hänen kuluttamansa sähkö on tuotettu jossain muussa Pohjoismaassa. Asiakas ei voi edes tietää, missä maassa hänen kuluttamansa sähkö on tuotettu. Pohjoismaiset sähkömarkkinat muodostavat siten loogiset yhtenäiset relevantit markkinat.
Pohjoismaiden välisissä sähkönsiirtoyhteyksissä, kuten kaikissa muissakin sähköverkoissa, mukaan luettuina kansalliset kantaverkot, siirtokapasiteetin rajallisuus voi aiheuttaa hetkittäisiä rajoituksia, eli niin sanottuja siirtokapeikkoja. Nord Pool -sähköpörssissä eri maiden väliset siirtokapeikkotilanteet hoidetaan niin sanotulla aluehintajärjestelmällä. Siinä siirtokapeikon kummallekin puolelle muodostuu oma aluehintansa. Tämä aluehinta perustuu kuitenkin aina koko pohjoismaisille markkinoille annettuihin etukäteisiin tarjouksiin. Siirtorajoituksen syntyminen ja aluehintatilanne eivät myöskään ole markkinatoimijoiden tiedossa ennen kuin Nord Pool -kaupankäynnin tulokset julkistetaan, minkä jälkeen markkinatoimijalla ei enää ole mahdollisuutta muuttaa tarjoustaan.
Siirtokapeikot ovat kuitenkin harvinaisia ja poikkeuksellisia sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla. Kysymys on lisäksi hyvin hetkellisistä ilmiöistä, sillä lähes kaikki siirtokapeikkotilanteet vuosina 2001–2005 ovat olleet vain yhden tai kahden tunnin mittaisia. Tilanteet ovat olleet myös satunnaisia eikä niiden esiintymisiä ole siten voinut tietää etukäteen tavalla, mikä olisi tehnyt niiden hyödyntämisen mahdolliseksi. Hintapoikkeamat ovat lisäksi käytännöllisesti katsoen olleet aina niin lyhytaikaisia, ettei niiden hyödyntäminen olisi ollut käytännössä mahdollista, vaikka ne olisivatkin olleet tiedossa etukäteen.
Markkinoiden maantieteellistä laajuutta ei olekaan voitu määritellä edellä mainitun kaltaisten ääritilanteiden perusteella. Kilpailuviraston päätöksessä tarkoitettuja, satunnaisesti ja vasta jälkikäteen tunnistettavissa olevina ajankohtina esiintyneitä hetkiä, jolloin sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinat ovat olleet kansalliset, on vuosina 2001–2005 ollut ainoastaan noin kaksi prosenttia koko ajasta. Loput 98 prosenttia ajasta maantieteelliset markkinat ovat Kilpailuvirastonkin mukaan olleet siten laajemmat kuin Suomi. Kuten edellä on jo todettu, ajallisesti, kestoltaan ja merkitykseltään näin marginaalista ilmiötä ei ole voitu myöskään pitää omina erillisinä kilpailuoikeudellisesti rele-vantteina maantieteellisinä markkinoina.
Joka tapauksessa samoille relevanteille maantieteellisille markkinoille kuuluviksi olisi tullut katsoa ainakin Suomi ja Ruotsi.
Sähkön tukkuhintataso Suomessa on vuosina 2001–2005 ollut käytännössä sama kuin Ruotsissa. Lisäksi Suomen ja Ruotsin hintojen korrelaatio on ollut erittäin korkea ja hintojen erot hyvin pieniä.
Kun edellä mainittuja seikkoja verrataan yhtä aikaa, on mahdollista arvioida, onko hintojen kehittyminen ollut yhtenäistä. Siinä tapauksessa, että markkinoilla esiintyy yhtä aikaa sekä korkea hintakorrelaatio että pienet hintaerot, hinnat ovat nimittäin yhtenäiset. Mikäli lasketaan vuosilta 2001–2005 tuntitasolla, mitä sähkön osto Suomessa on maksanut systeemihinnalla, Ruotsin hinnalla ja Suomen hinnalla, on havaittavissa, että erot ovat olleet marginaalisia. Hintojen poikkeama on ollut vain noin 0,8 prosenttia. Hintakorrelaation ja hintojen keskiarvon yhtäaikaisen käsittelyn voidaan siten katsoa osoittaneen hintojen olleen yhteneväiset.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on kuitenkin ilman mitään analyysiä tai perusteita ainoastaan todettu, ettei hintakorrelaatio anna oikeaa kuvaa markkinoiden integroitumisesta ja että korrelaatio on voinut johtua yhtä hyvin kilpailutilanteesta riippumattomista Suomen ja Ruotsin tilanteeseen samalla tavalla vaikuttavista tekijöistä.
Suomen ja Ruotsin sähkön hintojen korrelaatio ei ole kuitenkaan ollut sattumaa. Hintojen korrelaatio on johtunut siitä, että hinnat ovat olleet samoja lähes kaikkina aikoina. Hinnat eivät puolestaan ole olleet samoja sattumalta, vaan nimenomaan siitä syystä, että kilpailuolosuhteet Suomessa ja Ruotsissa eivät ole olennaisesti eronneet toisistaan. Kilpailuolosuhteet ovat olleet käytännöllisesti katsoen samat, vaikka sähkön tuotannon kansalliset fundamentit, kuten sähkön tuotantorakenne, Suomessa ja Ruotsissa ovat hyvin erilaisia. Hintojen yhtenäisyys on siten yksiselitteistä näyttöä ainakin Suomen ja Ruotsin kuulumisesta samoille relevanteille maantieteellisille markkinoille.
Kilpailuviraston päätöksessä on edelleen katsottu, että sähkön hinta Suomessa olisi poikennut joka vuosi merkittävän ajan muiden Pohjoismaiden, mukaan luettuna Ruotsin, hinnasta.
Todellisuudessa hinnat Suomessa ja Ruotsissa vuosina 2001–2005 ovat olleet lähes identtisiä. Tosiasia on, että Suomen ja Ruotsin hinnat ovat vuosina 2001–2005 olleet tuntitasolla täysin identtiset noin 86,3 prosenttia kaikista tunneista. Vain noin 2,3 prosentissa kaikista tunneista kyseisenä ajanjaksona Suomen aluehinta on ollut korkeampi kuin Ruotsin aluehinta ja noin 11,3 prosentissa kaikista tunneista vastaavasti Ruotsin aluehinta on ollut korkeampi kuin Suomen aluehinta. Hinnat ovat siten olleet täysin samat suurimman osan aikaa. Kilpailuviraston päätöksessä suoritettu viittaaminen vuoden 2006 tammi- ja helmikuussa vallinneisiin hintaeroihin Suomen ja Ruotsin hintojen välillä on ollut harhaanjohtavaa, sillä kyseinen ajanjakso on ollut täysin poikkeuksellinen, eikä ole siten millään tavalla kuvannut sähkömarkkinoiden normaalia tilannetta ja toimintaa.
Kilpailuvirasto on markkinaoikeudessa myös esittänyt, ettei siirtokapasiteetin rajoitustilanteissa Suomen ja Ruotsin välillä olisi kysymys poikkeuksellisesta ilmiöstä.
Kilpailuviraston siirtokapeikkojen esiintymistiheydestä edellä mainittuun liittyen esittämät luvut ovat perustuneet tarkoitushakuiseen ja harhaanjohtavaan esitystapaan, eivätkä ne ole kertoneet siirtokapasiteetin rajoitustilanteiden todellisesta esiintymistiheydestä mitään. Tosiasia on, että vuosina 2001–2005 tilanteita, joissa Suomi on muodostanut Ruotsista erillisen hinta-alueen, on ollut tuntitasolla yhteensä vain noin 13,6 prosenttia kaikista tunneista. Lisäksi Suomen ja Ruotsin välisissä siirtokapasiteetin rajoitustilanteissa on todellisuudessa ollut kysymys hyvin hetkellisistä ja lyhytkestoisista ilmiöistä. Lähes kaikki siirtokapeikko-tilanteet ovat nimittäin olleet vain yhden tai kahden tunnin mittaisia. Siirtokapasiteetin rajoitustilanteet ovat myös tyypillisesti olleet satunnaisia. Siirtokapasiteetin rajoitustilanteet Suomen ja Ruotsin välillä ovat siten olleet harvinaisia ja poikkeuksellisia tapahtumia.
Kuten edellä on jo todettu, siirtokapeikkojen esiintymisiä ei ole myöskään voitu tietää etukäteen tavalla, mikä olisi tehnyt niiden hyödyntämisen mahdolliseksi.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on katsottu, että poikkeavat hinnat Suomen ja Ruotsin välillä ovat johtuneet käytännössä riittämättömästä siirtokapasiteetista maiden välillä. Kilpailuviraston päätöksessä on todettu, että siirtokapasiteetti Ruotsista Suomeen on ollut noin 2.050 MW, mutta että todellinen siirtokapasiteetti on kuitenkin muun ohella huoltotöistä ja muista kunnostustöistä sekä Ruotsin kantaverkkoyhtiön rajoituksista johtuen ollut mainittua pienempi. Päätöksen mukaan siirtokapasiteetin rajoittava vaikutus ei ole johtunut poikkeuksellisista olosuhteista, eikä tilanne myöskään lähitulevaisuudessa tule muuttumaan olennaisesti. Päätöksessä on siten katsottu, että siirtokapasiteetin niukkuus rajoittaa Suomen ja Ruotsin markkinoiden kilpailua tehokkaasti ainakin ajoittain.
Kyseinen Kilpailuviraston päätöksessä esitetty näkemys on perusteeton. Suomen ja Ruotsin välinen sähkön siirtokapasiteetti on täysin riittävällä tasolla normaalitilanteessa. Siirtokapasiteetin rajoitustilanteet ovat poikkeuksellisia. Rajoitustilanteita esiintyy harvoin ja ne ovat lyhytkestoisia. Huolto- ja kunnostustöiden sekä Ruotsin kantaverkkoyhtiön rajoitusten vaikutus on ollut täysin marginaalinen. Keskimääräinen käytettävissä oleva siirtokapasiteetti vuosina 2001–2005 on ollut 1.853 MW eli noin 90 prosenttia maksimikapasiteetista, kapasiteetin käyttöasteen ollessa vastaavasti noin 21 prosenttia. Ruotsin kantaverkkoyhtiön rajoitukset ovat puolestaan johtuneet siitä, että Ruotsin kantaverkkoyhtiö on pyrkinyt siirtämään Ruotsin sisäisiä siirtokapasiteetin pullonkauloja maan rajoille. Ruotsin kantaverkkoyhtiöllä on kuitenkin täydet mahdollisuudet hoitaa kyseiset sisäiset siirtokapeikot kaupallisesti jo nykyisin toimintamenetelmin, eli käytännössä Ruotsin sisäisillä vastakaupoilla. Jatkossa maan sisäisten siirtokapeikkojen siirtäminen rajoille tullaan lisäksi kieltämään muuttamalla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta verkkoon pääsyä koskevista edellytyksistä rajat ylittävissä sähkön kaupoissa. Lisäksi on huomattava, että siirtokapasiteetin rajoituksia voi esiintyä tiettyinä hetkinä myös kansallisissa kantaverkoissa. Mitään sähkönsiirtojärjestelmää ei ole järkevää rakentaa siten, ettei ruuhkatilanteita koskaan syntyisi.
Kilpailuviraston päätöksessä on kiinnitetty huomiota myös siihen, että kokonaisuutena vuonna 2004 Suomen tukkusähköstä 94 prosenttia ja vuonna 2005 noin 80 prosenttia on tuotettu kotimaassa, minkä seikan on katsottu osaltaan viitanneen siihen, että markkinoita on tullut tarkastella kansallisina.
Edellä mainittu toteamus ei ole ollut millään tavalla relevantti pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Sähkön kuluttajan kannalta on täysin merkityksetöntä, onko kysymyksessä suomalainen, ruotsalainen, norjalainen vai tanskalainen sähkö. Käytännössä kulutetun sähkön lähdettä ei myöskään pystytä millään identifioimaan. Lisäksi on huomattava, että sähkön tuonti ja vienti vaihtelevat merkittävästi vuosien välillä, yhden yksittäisen vuoden puitteissa ja jopa yhden vuorokauden aikana. Sähkön tuonti ja vienti voivat muuttaa suuntaa tunnista toiseen täysin pohjoismaisen markkinatilanteen mukaan. Tieto vuosittaisesta keskimääräisestä viennistä tai tuonnista kuvaa vain lopputilannetta, eli viennin tai tuonnin toteutunutta nettomäärää koko vuoden ajalta, ei rajat ylittävän sähkönsiirron todellista volyymia.
Kilpailuviraston päätöksessä on maantieteellisten markkinoiden määrittelyn osalta viitattu myös Euroopan komission ratkaisuun asiassa COMP/M.3440–ENI/EDP/GDP ja katsottu, että myös sovellettaessa komission omaksumaa lähestymistapaa tulos markkinoiden maan-tieteellisestä ulottuvuudesta olisi ollut vastaava, eli kansalliset markkinat.
Kyseistä Euroopan komission ratkaisua ja sen tarkastelun kohteina olleita Portugalin markkinoita ei ole voitu millään tavoin rinnastaa nyt kysymyksessä olevaan tapaukseen ja pohjoismaisiin sähkömarkkinoihin. Pohjoismaiset sähkömarkkinat eroavat kaikkien keskeisten seikkojen osalta täysin Portugalin ja Espanjan markkinoista. Mainittu komission ratkaisu ei siten jo sanotusta syystä ole ollut sovellettavissa pohjoismaisiin sähkömarkkinoihin. Tämän lisäksi kyseistä komission ratkaisua on valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä tulkittu virheellisesti. Kilpailuviraston päätöksessä on komission ratkaisusta otettu huomioon vain siirtokapasiteetin määrää koskenut osuus. Komission suorittama markkinamäärittely ei ole kuitenkaan perustunut pelkkään siirtokapasiteetin määrään. Lisäksi siirtokapasiteetin määrä Suomeen on Kilpailuviraston päätöksenkin mukaan ollut 24 prosenttia Suomen kulutushuipusta, kun mainitussa komission ratkaisussa se oli vain 7–13 prosenttia huippukulutuksesta Portugalissa.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on viitattu myös professori A:n lausuntoon, jossa tämä on todennut sähkön tuotannon ja tukkukaupan markkinoiden olevan hänen mielestään kansalliset niinä tunteina, jolloin Suomi muodostaa oman hinta-alueensa sähköpörssissä.
Professori A ei ole lausunnossaan perustellut edellä mainittua, ilman kilpailuoikeudellista tai taloustieteellistä analyysiä antamaansa mielipidettä millään tavoin. Nimenomaan kilpailuoikeudellisesti relevanttien markkinoiden määrittely olisi kuitenkin erityisesti edellyttänyt kilpailu-oikeuden ja taloustieteen asiantuntemusta verrattuna esimerkiksi yrityskaupan vaikutusten arviointiin.
Edellä esitetyn lisäksi on huomattava, että Kilpailuviraston päätöksessä suoritettu maantieteellisten markkinoiden määrittely ei ole ollut myöskään taloustieteelliseltä kannalta perusteltu.
Sekä RBB että LTT ovat Fortumin pyynnöstä antamissaan lausunnoissa todenneet Kilpailuviraston päätöksessä suoritetun maantieteellisten markkinoiden määrittelyn kestämättömäksi.
Kilpailuvirasto on markkinaoikeudessa relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittelyyn liittyen esittänyt, ettei siirtokapasiteetin rajoitustilanteiden ennustettavuus olisi edellytys sille, että hypoteettinen monopoliyritys voisi hyödyntää siirtokapasiteetin niukkuutta.
Kyseinen Kilpailuviraston väite ei pidä paikkansa, vaan on perusteeton ja virheellinen.
Se, että korkeammat hinnat toteutuisivat todennäköisemmin alue-hintoina, ei ensinnäkään pidä paikkansa. Aluehintoina ja systeemihintoina toteutuneet hintatasot ovat pitkälti päällekkäisiä. Sekä alempia että korkeita hintoja esiintyy sekä systeemi- että aluehintoina. Kilpailuviraston väite siitä, että sähköntuottajat voisivat tarjousta Nord Pool -sähkö-pörssin spot-markkinoille tehdessään suunnata osan tarjouksestaan siirtokapasiteetin rajoitustilanteisiin ja osan muihin tilanteisiin on lisäksi muutoinkin virheellinen.
Kilpailuvirasto on edellä mainittuun väitteeseensä liittyen toiseksi esittänyt, että jo pelkkä siirtokapasiteetin rajoitustilanteen mahdollisuus vaikuttaisi sähkön tuottajan käyttäytymiseen sillä seurauksella, että hinnat vääristyisivät kilpailua rajoittavalla tavalla. Tältä osin Kilpailuvirasto on kuitenkin irtautunut sähkömarkkinoiden ja ylipäänsä minkä tahansa markkinoiden realiteeteista. Kyseinen virheellinen logiikka johtaisi itse asiassa siihen, että jokaisella yrityksellä olisi katsottava olevan markkinavoimaa, näin myös jopa sellaisilla markkinoilla, joilla on hyvin suuri määrä pieniä keskenään kilpailevia yrityksiä. Sitä, että jo pelkkä siirtokapasiteetin rajoitustilanteen mahdollisuus olisi riittävä tekijä vääristämään tarjouskäyttäytymistä kilpailua rajoittavalla tavalla, on siten pidettävä perustavaa laatua olevalla tavalla virheellisenä johtopäätöksenä.
Siirtokapasiteetin rajoitusten taloudellisen hyödyntämisen onkin katsottava edellyttävän niiden ennustettavuutta.
Kilpailuvirasto on markkinaoikeudessa lisäksi edelleen esittänyt, että kilpailuongelmia voisi olla niinäkin ajankohtina kuin alueellista eroamista ei tapahdu.
Sanottu on ensinnäkin ristiriidassa valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä esitetyn kanssa. Kilpailuviraston päätöksessä on nimenomaisesti todettu, että käsillä olevan yrityskaupan ongelmat koskevat tilanteita, joissa Suomi muodostaa oman markkina-alueen. Lisäksi on huomattava, kuten edellä on jo todettu, että väite, jonka mukaan jo pelkkä siirtokapasiteetin rajoitustilanteen mahdollisuus olisi riittävä tekijä vääristämään tarjouskäyttäytymistä kilpailua rajoittavalla tavalla, on virheellinen.
Lisäksi Kilpailuvirasto on markkinaoikeudessa vielä esittänyt, että siirtokapasiteetin rajoitustilanteita olisi mahdollista myös ennustaa, ja viitannut sanotun tueksi siihen, että vuoden 2002 alusta vuoden 2006 helmikuuhun päivätasolla 85 prosentissa päivistä tilanne olisi ollut sama kuin edellisenä päivänä.
Kilpailuviraston esittämät päiväkohtaiset luvut ovat täysin irrelevantteja edellä mainitun, siirtokapasiteetin rajoitustilanteiden ennustamisen mahdollisuutta koskevan kysymyksen kannalta. Päiväkohtaisilla siirtokapasiteetin rajoitustilanteiden määrällä ei ole mitään merkitystä, kun arvioidaan sähkön tuottajan mahdollisuutta mukauttaa tarjouksiaan Nord Pool -sähköpörssin spot-markkinoille siirtokapasiteetin rajoitustilanteiden mukaan. Vaikka sähkön tuottaja tietäisi absoluuttisen varmasti, että seuraavana päivänä esiintyy yksi siirtokapasiteetin rajoitustilanne, kyseisestä tiedosta ei ole sähkön tuottajalle mitään hyötyä, ellei tämä samalla tiedä täsmälleen, mikä seuraavan päivän tunneista on rajoitettu. Siirtokapasiteetin rajoitustilanteethan ovat, kuten edellä on todettu, pääsääntöisesti lyhyitä, valtaosan niistä kestäessä yhden tai kaksi tuntia. Pystyäkseen edes teoriassa kannattavasti hyödyntämään siirtokapasiteetin rajoitustilanteita sähkön tuottajan olisi tiedettävä se nimenomainen tunti, jolloin siirtokapasiteetti on rajoitettu. Siirtokapasiteetin rajoitustilanteiden ennustaminen siten, että niitä voitaisiin edes teoriassa käyttää kaupallisesti hyväksi, ei näin ollen ole mahdollista. Siirtokapasiteetin rajoitustilanteita ei siten voida ennustaa riittävällä tarkkuudella.
Lisäksi on huomattava, että vaikka sähkön tuottajalla olisi täydellinen tietämys tulevista siirtokapasiteetin rajoitustilanteista edellisenä päivänä, tämä ei silti mahdollistaisi niiden kannattavaa hyödyntämistä. Sen paremmin lauhdevoimalaitosten kuin jokivesivoimankaan osalta hyödyntäminen ei ole mahdollista tai taloudellisesti kannattavaa lyhytkestoisia siirtokapasiteetin rajoitustilanteita varten. Kuten edellä on jo todettu, lähes kaikki siirtokapeikkotilanteet vuosina 2001–2005 ovat olleet vain yhden tai kahden tunnin mittaisia.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä Kilpailuviraston huolenaiheina ovat olleet vain ne siirtokapasiteetin rajoitustilanteet, jolloin Suomen aluehinta on ollut korkeampi kuin Ruotsin aluehinta, joita vuosina 2001–2005 on ollut vain noin kaksi prosenttia kaikista tunneista. Lisäksi Kilpailuviraston päätöksessä korostettujen talvikuukausien aikana rajoitustilanteita vuosina 2001–2005 on ollut vain noin prosentti tunneista, eli vielä harvemmin. Markkinaoikeudessa Kilpailuvirasto on kuitenkin esittänyt, että markkinamäärittelyn näkökulmasta on yhdentekevää, miten alueellinen eriytyminen tapahtuu, eli mikä on siirtokapeikon ”suunta”.
Teoriassa voisi sinänsä olla mahdollista, että myös sähkön suuresta viennistä aiheutuva siirtokapasiteetin rajoitus voi johtaa hypoteettiseen markkinoiden eriytymiseen, mikäli Suomen aluehinta olisi niin paljon Ruotsin aluehintaa alempi, että SSNIP-testin mukainen hinnankorotus Suomessa ei johtaisi viennin loppumiseen ja tuonnin alkamiseen Ruotsista. On kuitenkin huomattava, että vientikapasiteetin rajoitustilanteita, joissa Suomen aluehinta on ylipäänsä ollut Ruotsin aluehintaa alempi, on vuosina 2001–2005 ollut yhteensä vain noin 11 prosenttia kaikista tunneista. Lisäksi näistäkin tunneista vain osa on ollut sellaisia, että hintaero on ollut yli 5–10 prosenttia, eli SSNIP-testissä markkinamäärittelyn osalta käytettyä hinnankorotusta suurempi.
Fortumin asema sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla ennen yrityskauppaa
Markkinoiden koko ja osapuolten toiminta markkinoilla
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä todetun mukaan Fortumin markkinaosuus pohjoismaisilla sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla on vuonna 2005 ollut noin 12–14 prosenttia ja E.ON Finland Oyj:n noin 0,1–0,4 prosenttia. Vastaavat Fortumin ja E.ON Finland Oyj:n markkinaosuudet markkinoilla, joissa teollisuuden sidottua tuotantoa ei ole laskettu mukaan, ovat olleet noin 13–15 ja 0,1–0,4 prosenttia (tarkat prosenttiosuudet ovat liikesalaisuuksia).
Sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla Suomessa Fortumin markkinaosuuden vuonna 2005 on Kilpailuviraston päätöksessä todettu olleen noin 24–30 prosenttia ja E.ON Finland Oyj:n noin 0,6–1,7 prosenttia. Vastaavat Fortumin ja E.ON Finland Oyj:n markkinaosuudet markkinoilla, joissa teollisuuden sidottua tuotantoa ei ole laskettu mukaan, ovat puolestaan olleet noin 32–40 ja 0,8–2,3 prosenttia (tarkat prosenttiosuudet ovat liikesalaisuuksia).
Kilpailuviraston päätöksessä on otettu lähtökohdaksi edellä mainitut Fortumin ja E.ON Finland Oyj:n markkinaosuudet Suomessa sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla, joissa teollisuuden sidottua tuotantoa ei ole laskettu mukaan. Kyseisiin markkinaosuuksiin liittyen päätöksessä on kuitenkin todettu, että niihin on Kilpailuviraston käsityksen mukaan laskettu osittain mukaan mankala-periaatteella toimivien yhtiöiden tuotanto. Mikäli kaupallisista markkinoista olisi laskettu pois kaikki teollisuuden sisäinen sähkön tuotanto ja mankala-periaatteella tuotettu sähkö, Fortumin markkinaosuus olisi Kilpailuviraston päätöksen mukaan ollut vieläkin suurempi.
Edellä mainitut Fortumin ja E.ON Finland Oyj:n markkinaosuudet sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla Suomessa ilman teollisuuden sisäistä sähkön tuotantoa on laskettu siten, että huomioon on otettu teollisuuden sähkön tuotannon nettomäärä. Teollisuuden kokonaan tai osakkuusyhtiöiden kautta omistaman tuotannon määrästä on vähennetty laskennallisesti teollisuuden omaan käyttöön tuottama sähkö. Sen sijaan ylijäämä on laskettu mukaan markkinoiden kokoon ja tätä kautta markkinaosuuksiin, koska kyseinen osuus on joka tapauksessa myyty sähköpörssin kautta markkinoille. Sähköä, joka on todellisuudessa myyty markkinoille, ei liene voitu millään perusteella katsoa kaupallisten markkinoiden ulkopuolelle kuuluvaksi.
Joka tapauksessa jo Kilpailuviraston päätöksessä lähtökohdaksi otetut markkinaosuudet ovat perustuneet täysin äärimmäiseen tulkintaan. Kilpailuviraston päätöksenkin mukaan Suomi on muodostanut erillisen hinta-alueen vain satunnaisesti ja lyhytaikaisesti. Pelkästään Suomen tuotantokapasiteetin tarkastelu ei siten ole ollut perusteltua sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoiden kokonaiskuvan kannalta.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on myös tarkasteltu Fortumin osuuksia eri sähkön tuotantomuodoissa ja tässä yhteydessä todettu, että Fortum olisi mukana huomattavasti omistamaansa kapasiteettia suuremmassa osuudessa sähkön tuotantoa Suomessa.
Kilpailuviraston päätöksessä ei ole esitetty mitään perusteluja viimeksi mainitulle toteamukselle. Päätöksessä on sanotulta osin ainoastaan viitattu Energiamarkkinaviraston 11.4.2006 päivättyyn kirjeeseen, jossa Energiamarkkinavirasto on ilmoittanut osuudet siitä Suomeen asennetusta tuotantokapasiteetista, jossa Fortum on osakkaana. Kyseiset osuusluvut eivät ole kuitenkaan mitenkään kuvanneet Fortumin asemaa sähkömarkkinoilla. Lukuihin on sisältynyt esimerkiksi kokonaisuudessaan se teollisuuden osuus mankala-periaatteella toimivasta tuotannosta, joka Kilpailuviraston päätöksen mukaan ei ole lainkaan edes kuulunut relevanteille tuotemarkkinoille. Energiamarkkinaviraston lausunto on lisäksi sisältänyt muitakin virheellisyyksiä.
Kyseisen sähkön tuotantomuotoja koskevan tarkastelun yhteydessä Kilpailuviraston päätöksessä on lisäksi todettu, että Fortumin asema olisi erityisen vahva vesivoiman tuotannossa, minkä ohella on myös huomattava, että vesivoima on käytännössä ainoa tuotantomuoto, jota voidaan helposti säätää esimerkiksi hinnan muuttuessa.
Fortumin todellinen osuus vesivoimasta Suomessa on valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä todettua pienempi. Fortumin todellinen osuus vesivoimasta Suomessa on alle 50 prosenttia. Kilpailuviraston päätöksessä ei ole myöskään tehty eroa toisaalta ruotsalaisen ja norjalaisen varastovesivoiman sekä toisaalta suomalaisen jokivesivoiman välillä. Jokiin sijoitettuja voimalaitoksia Suomessa voidaan nimittäin ympäristö- ja muiden lupaehtojen sekä käytännön rajoitusten vuoksi säätää hyvin rajoitetusti. Viimeksi mainittu seikka on todettu myös Kilpailuviraston päätöksessä 25.5.2000 (Dnro 206/81/2000), jolla Kilpailuvirasto hyväksyi yrityskaupan, jolla Fortum Oyj hankki Stora Enso Oyj:n sähkövoimaliiketoiminnan.
E.ON Finland Oyj:n tuotantokapasiteetin osalta Kilpailuviraston päätöksessä on puolestaan todettu, että E.ON Finland Oyj:n tuotantokapasiteetti olisi pääosin yhdistettyä sähkön ja lämmön tuotantoa.
E.ON Finland Oyj:n sähkön tuotanto koostuu käytännössä kahdesta voimalaitoksesta, jotka kumpikin toimivat vain yhdistetyn sähkön ja lämmön tuottajina. E.ON Finland Oyj:n tuotantokapasiteetti muodostuu siten yksinomaan sähkön ja lämmön yhteistuotannosta (niin sanottu CHP-tuotanto).
Fortumin markkina-asema sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla ennen yrityskauppaa
Kilpailunrajoituslain 11 d §:n mukaan yhtenä edellytyksenä ehtojen asettamiselle yrityskaupalle on määräävän markkina-aseman syntyminen tai vahvistuminen nimenomaan kysymyksessä olevan yrityskaupan seurauksena.
Kilpailunrajoituslain lainvalmistelutöiden mukaan yrityskaupan seurauksena syntyvän tai vahvistuvan määräävän markkina-aseman arviointi vastaa lähtökohtaisesti lain 3 §:n 2 momentin mukaisen määräävän markkina-aseman mukaista arviointia. Huomiota tulee kuitenkin kiinnittää erityisesti markkinoiden tulevaan kehitykseen. Määräävän markkina-aseman pysyvyyteen tulee siten kiinnittää enemmän huomiota yrityskauppavalvontatilanteissa kuin määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä koskevissa tilanteissa.
Kilpailunrajoituslain 3 §:n 2 momentin mukaan määräävä markkina-asema katsotaan olevan elinkeinonharjoittajalla, jolla on yksinoikeus tai muu sellainen määräävä markkina-asema tietyillä hyödykemarkkinoilla, että se merkittävästi ohjaa hyödykkeen hintatasoa tai toimitusehtoja taikka vastaavalla muulla tavalla vaikuttaa kilpailuolosuhteisiin tietyllä tuotanto- tai jakeluportaalla. Kilpailuviraston yrityskauppavalvonnasta antamassa tiedonannossa todetaan, että määräävä markkina-asema ilmaisee yrityksen tosiasiallista mahdollisuutta toimia riippumatta markkinoilla olevista tai potentiaalisista kilpailijoista, asiakkaista ja tavarantoimittajista. Kilpailijat, asiakkaat ja tavarantoimittajat eivät kykene olennaisesti ja riittävän nopeasti omilla toimenpiteillään vaikuttamaan määräävässä markkina-asemassa olevan yrityksen markkinavoiman käyttöön. Määräävälle asemalle on luonteenomaista jokin kilpailuetu, jota kilpailijat eivät pysty korvaamaan jäljittelemällä tai kehittelemällä muunlaisia omia kilpailuetujaan.
Määräävän markkina-aseman olemassaolo edellyttää markkinavoiman pysyvyyttä ja todellista mahdollisuutta käyttää sitä väärin. Määräävä markkina-asema merkitsee jo määritelmänsä mukaisesti lähtökohtaisesti vakaata ja pysyvää markkinavoimaa. Yrityskauppavalvonta-asioissa tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota yrityskaupan seurauksena syntyvän tai vahvistuvan määräävän markkina-aseman pysyvyyteen sekä seikkoihin, jotka tulevaisuudessa heikentävät yrityskaupan seurauksena syntyvää asemaa.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on katsottu Fortumin olleen määräävässä markkina-asemassa sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla Suomessa jo ennen käsillä olevaa yrityskauppaa.
Kuten edellä on todettu, Kilpailuviraston päätöksessä ei ole kuitenkaan määritelty relevantteja maantieteellisiä markkinoita täsmällisesti. Tämän lisäksi päätöksessä suoritetut markkinamäärittelyt ovat olleet edellä esitetyllä tavalla virheellisiä. Kilpailuviraston päätös katsoa Fortumin olleen määräävässä markkina-asemassa sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla Suomessa jo ennen yrityskauppaa on ollut jo sanotusta syystä virheellinen.
Kilpailuviraston päätös katsoa Fortumin olleen määräävässä markkina-asemassa sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla Suomessa ei myöskään ole sisältänyt riittävää näyttöä ja perusteluja kyseiseltä osin.
Fortumin määräävän markkina-aseman osalta on Kilpailuviraston päätöksessä viitattu näyttönä lähinnä viraston Nord Pool -sähköpörssiltä saamaan aineistoon. Kuten jäljempänä esitetään, Kilpailuviraston päätöksessä ei ole kuitenkaan voitu vedota kyseiseen aineistoon tai sen perusteella tehtyihin johtopäätöksiin, eikä Kilpailuvirasto voi vedota kyseiseen materiaaliin tai siitä tekemiinsä johtopäätöksiin miltään osin myöskään käsillä olevassa oikeudenkäynnissä. Materiaaliin tai siitä tehtyihin johtopäätöksiin vetoaminen loukkaisi Fortumin puolustautumisoikeuksia.
Kilpailuviraston päätöksessä ei näin ollen ole osoitettu, mihin seikkoihin päätöksessä esitetty arvio Fortumin määräävästä markkina-asemasta on perustunut.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä esitetty näkemys siitä, että Fortum olisi ollut määräävässä markkina-asemassa sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla Suomessa jo ennen käsillä olevaa yrityskauppaa, on joka tapauksessa ollut myös virheellinen.
Kilpailuviraston päätöksenkin mukaan sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinat ovat vain osan ajasta maantieteelliseltä ulottuvuudeltaan kansalliset. Edelleen kysymyksessä olevan yrityskaupan ongelmat ovat koskeneet vain tilanteita, joissa Suomi on muodostanut oman markkina-alueensa. Fortumin määräävä markkina-asema Suomessa sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla sekä kysymyksessä olevaan yrityskauppaan liittyvät kilpailuongelmat ovat Kilpailuviraston päätöksen mukaan olleet olemassa vain tilanteissa, jolloin Suomi on hetkellisen siirtokapeikon johdosta eriytynyt omaksi hinta-alueekseen ja Suomen hinta on ollut korkeampi kuin Ruotsissa, eli vuosina 2001–2005 noin kaksi prosenttia koko ajasta. Noin 98 prosenttia ajasta Fortum ei siten edes Kilpailuviraston päätöksen mukaan ole ollut määräävässä markkina-asemassa.
Määräävä markkina-asema edellyttää kuitenkin jo määritelmänsä mukaan pysyvää ja olennaista markkinavoimaa. Määräävässä markkina-asemassa oleva yhtiö pystyy pysyvästi ja kannattavasti toimimaan markkinoilla riippumattomana asiakkaistaan ja kilpailijoistaan. Erityisesti yrityskauppavalvonnassa, jossa arvioidaan kilpailutilannetta tulevaisuudessa, markkinavoiman pysyvyyden vaatimus korostuu. Yrityksellä ei voi olla lain tarkoittamaa markkinavoimaa, jos se ei kykene kannattavasti hyödyntämään tilannetta. Teoreettinen, hetkellinen ja vasta jälkikäteen tunnistettavissa oleva mahdollinen tavanomaista markkinatilannetta suurempi markkinavoima ei mitenkään täytä määräävän markkina-aseman olemassaolon kriteereitä. Tällaista hetkellistä markkinavoimaa esiintyy kaikilla kilpailluilla markkinoilla.
Fortumin markkinaosuus kaikkein kapeimmalla mahdollisella tavalla määritetyillä markkinoillakin on ennen yrityskauppaa ollut vain noin 32–40 prosenttia. Kyseinen markkinamäärittely on kuitenkin edes teoriassa ollut mahdollinen vain noin kaksi prosenttia ajasta vuosina 2001–2005. Maantieteelliset markkinat ovat siten vuosina 2001–2005 olleet Kilpailuviraston päätöksenkin mukaan käytännöllisesti katsoen koko ajan Suomea laajemmat. Fortumin markkinaosuus pohjoismaisista sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoista ennen yrityskauppaa on ollut vain noin 12–14 prosenttia, tai enimmilläänkin noin 13–15 prosenttia, jos teollisuuden sidottua tuotantoa ei oteta huomioon (tarkat prosenttiosuudet ovat liikesalaisuuksia).
Edellä mainittujen markkinaosuuslukujen kursorisenkin tarkastelun perusteella on todettavissa, että Fortumilla ei ole ollut määräävää markkina-asemaa sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla. Lisäksi on huomattava, että Kilpailuviraston päätöksenkin mukaan väitetyt kilpailuongelmat ovat ainoastaan väliaikaisia, sähkönsiirtokapasiteettiin ja sähköntuotantoon tehtävien investointien tullessa poistamaan ongelmat vuoteen 2010 mennessä.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on todettu, että kysymyksessä olevan tapauksen kilpailuvaikutusten arvioinnissa markkinaosuusluvut eivät olisi antaneet oikeaa kuvaa kilpailutilanteesta.
Kyseistä toteamusta ei Kilpailuviraston päätöksessä ole perusteltu mitenkään. Yleisesti on katsottu, että markkinatoimijoiden markkinaosuudet muodostavat luontevan lähtökohdan määräävän markkina-aseman olemassaolon tarkastelulle. Esimerkiksi neuvoston asetuksessa yritys-keskittymien valvonnasta sekä kyseisen asetuksen nojalla annetussa komission tiedonannossa koskien suuntaviivoja horisontaalisten sulautumien arvioinnissa on lähdetty siitä, että markkinaosuudet toimivat hyvänä lähtökohtana arvioitaessa keskittymän merkitystä ja että pieneen (alle 25 prosenttia) markkinaosuuteen johtavat keskittymät ovat lähtökohtaisesti ongelmattomia.
Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen oikeuskäytännössä ja Euroopan komission ratkaisukäytännössä on tähän mennessä yhden yrityksen katsottu olleen määräävässä markkina-asemassa alimmillaan 39,7 prosentin markkinaosuudella. Kilpailuviraston aikaisemmassa ratkaisukäytännössä ei puolestaan ole asetettu ehtoja yhdellekään yrityskaupalle, jossa syntyvän yrityskeskittymän markkinaosuus on jäänyt alle 50 prosentin ja jossa kysymyksessä on ollut yhden yhtiön määräävästä markkina-asemasta. Käsillä olevassa tapauksessa Fortumin markkinaosuus on jäänyt reilusti edellä mainittujen markkinaosuuksien alle millä tahansa markkinamäärittelyllä. Valituksenalainen Kilpailuviraston päätös katsoa Fortumin olleen määräävässä markkina-asemassa jo ennen käsillä olevaa yrityskauppaa on siten ollut uraauurtava. Määräävän markkina-aseman arvioinnin osalta ei sitä koskevassa ratkaisukäytännössä Suomessa tai Euroopan unionin piirissä ole koskaan katsottu näin pienen markkinaosuuden omaavan yhtiön olleen yksin määräävässä markkina-asemassa, vaikka markkinoiden olosuhteet ja ominaispiirteet olisivat olleet mitkä tahansa. Tästä huolimatta Kilpailuviraston päätös on tehty ilman minkäänlaisia perusteluja saati näyttöä, vaikka edellä esitetty huomioon ottaen Kilpailuviraston olisi tullut perustella erityisen huolellisesti se, millä perusteella se on päätynyt toteamaan Fortumin olleen määräävässä markkina-asemassa.
Fortumin markkina-aseman arvioinnin yhteydessä on valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä todettu, että käytännössä sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla sähkön hinta määräytyy Nord Pool -sähköpörssissä.
Nord Pool -markkinahinnan käyttäminen referenssinä bilateraalikaupassa on kuitenkin täysin vapaaehtoista. Mikäli markkinatoimijat uskoisivat jonkin toimijan pystyvän vaikuttamaan Nord Pool -hintaan, ne tuskin käyttäisivät sitä laajasti referenssinään. Kuten edellä on todettu, markkinaosapuolilla on nimittäin aina mahdollisuus nopeasti ja ilman lisäkustannuksia siirtyä kaupankäynnissään toisenlaiseen hinnoittelumekanismiin.
Pelkän Nord Pool -kaupan tarkasteleminen on antanut virheellisen kuvan Fortumin markkinavoimasta. Pelkän Nord Pool -kaupan tarkasteleminen on vääristänyt erityisesti Suomessa sijaitsevan säätövoiman vaikutusta niissä tilanteissa, joissa Suomen on katsottu muodostavan erilliset maantieteelliset markkinat. Lisäksi kyseistä virhettä on korostanut entisestään se, että teollisuuden omistama sähkön tuotanto on vastoin markkinoiden toimintalogiikkaa suljettu pois relevanteilta tuote-markkinoilta, mikä kilpailuvaikutusten arvioinnissa on johtanut Fortumin omistaman Suomessa sijaitsevan säädettävän voimantuotannon merkityksen ylikorostumiseen.
Fortumin markkinavoiman tarkastelussa olisi lisäksi tullut ottaa huomioon myös Kilpailuviraston päätöksessä kokonaan sivuutettu sähkön finanssimarkkinoiden vaikutus ja Fortumin käyttäytyminen finanssi-markkinoilla. Fortum suojaa myyntinsä finanssituotteilla siinä määrin, että käytännössä Fortumin tehdessä tarjoustaan Nord Pool -sähköpörssin spot-markkinoille sen tuotannon hinta on jo sidottu. Kun markkinavoiman arvioinnissa ratkaisevaa on kyky kannattavasti ja pysyvästi nostaa hintoja kilpailijoistaan riippumatta, on selvää, että finanssimarkkinoiden vaikutukselle olisi tullut antaa asiassa merkitystä.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on edelleen todettu, että sähkön kulutus olisi hyvin joustamatonta. Kilpailuviraston päätöksen mukaan sähkön kysyntäjouston vähäisyydestä johtuen sähkön hinnanmuodostuksessa keskeisimmässä asemassa ovat joustavat myyntitarjoukset, joita voivat antaa säädettävissä olevaa tuotantokapasiteettia, vesivoimaa ja hiililauhdevoimalaitoksia, hallitsevat toimijat. Pelkästään sen perusteella, että Fortum omistaa tai hallitsee suurta osaa Suomen vesivoimasta ja muusta säädettävissä olevasta kapasiteetista sekä että Fortum tarjoaa tuotantonsa pörssiin, on Kilpailuviraston päätöksen mukaan ollutkin todettavissa, että Fortumilla on keskeinen asema pörssihinnan muodostumisessa.
Sähkön kysyntä ei ole niin joustamatonta kuin Kilpailuviraston päätöksessä on esitetty. Kilpailuviraston päätöksessä esitetty toteamus Fortumin omistamasta tai hallitsemasta säätökapasiteetista on lisäksi muutoinkin virheellinen.
Fortumin todellinen osuus vesivoimasta Suomessa on Kilpailuviraston päätöksessä todettua pienempi. Suomalainen jokivesivoima ei ole myöskään käytännössä helposti säädettävissä johtuen jokien vedenkorkeutta ja juoksutusta koskevista tiukoista lupaehdoista sekä voimalaitosten tekniikasta. Hiililauhdevoimalaitoksia on puolestaan kannattavaa käyttää ylipäänsä vain sähkön hinnan ylittäessä käytön aiheuttamat kustannukset. Hiililauhdevoiman säädettävyyttä rajoittaa myös se, että hiililauhdevoimalaa ei voi käynnistää nopeasti eikä ajaa vain lyhyttä ajanjaksoa.
Fortumilla ei ole myöskään mitään mahdollisuuksia vaikuttaa muun kuin omistamansa tuotantokapasiteetin tarjoamiseen markkinoille. Jokaisen pohjoismaiseen sähköpörssiin osto- tai myyntitarjouksen tehneen yhtiön tarjous vaikuttaa sähkön markkinahintaan. Tämä ei kuitenkaan merkitse tavanomaista suurempaa markkinavoimaa saati määräävää markkina-asemaa.
Kuten edellä on todettu, valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on Fortumin määräävän markkina-aseman osalta viitattu näyttönä lähinnä Kilpailuviraston Nord Pool -sähköpörssiltä saamaan tilastoaineistoon, joka on sisältänyt kaikkien Suomen ja Ruotsin alueilla toimivien tahojen osto- ja myyntitarjoukset tunneittain vuoden 2002 alusta lukien. Lisäksi Kilpailuvirastolla on ollut käytössään myös Suomen ja Ruotsin aluehinnat mainitulta ajanjaksolta sekä maiden välinen siirtokapasiteetti ja toteutuneet siirrot.
Fortumilla ei ole ollut mahdollisuutta tutustua edellä mainittuun aineistoon tai Kilpailuviraston kyseisen aineiston perusteella tekemään analyysiin. Edelleen Kilpailuvirasto on käsillä olevan oikeudenkäynnin yhteydessä ilmoittanut, ettei se toimita aineistoa myöskään markkinaoikeudelle. Kilpailuviraston päätöksessä ei ole siten voitu vedota näyttönä sellaiseen aineistoon tai sen perusteella tehtyihin johtopäätöksiin, johon Fortumilla ei ole ollut mahdollisuutta tutustua. Kilpailuvirasto ei voi vedota kyseiseen materiaaliin tai siitä tekemiinsä johtopäätöksiin miltään osin myöskään käsillä olevassa oikeudenkäynnissä.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on vielä todettu, että Fortum tiedostaa asemansa ja on esimerkiksi joskus sähkön tukkuhintojen noustessa muuttanut omaa tarjontakäyttäytymistään hillitäkseen pörssihinnan nousua Suomessa.
Kyseinen Kilpailuviraston päätöksessä oleva viittaus on liittynyt yksittäiseen, alkuvuodesta 2006 tapahtuneeseen poikkeustapaukseen, ei yleiseen toimintaperiaatteeseen. Kyseisessä poikkeuksellisessa, lähes kriisitilanteessa Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj varoitti markkinatoimijoita uhkaavasta tehopulasta ja pyysi samalla toimijoilta lisää ylössäätötarjouksia. Tapaus ei siten mitenkään ole edustanut normaalia markkinatilannetta, vaan kysymys on ollut lähes kriisitilanteesta, jonka syynä olivat poikkeukselliset ja pahaksi onneksi yhtä aikaa ajoittuneet yhteensattumat.
Kilpailuviraston päätöksessä on yhteenvetona todettu, että Fortum voi vaikuttaa ja on vaikuttanut markkinahintoihin Suomessa. Kilpailuviraston päätöksen mukaan markkinatilanteen ollessa todella tiukka Fortum on ainoa pörssitoimija, joka voi varmistaa, että edes hinnasta riippumaton minimikysyntä pystytään tyydyttämään.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä ei ole näytetty toteen, että Fortum pystyisi toimimaan sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla kannattavasti ja pysyvästi riippumattomana kilpailijoistaan ja asiakkaistaan. Kaikki markkinatoimijat vaikuttavat hintoihin myös kilpailluilla markkinoilla. Ääritilanteissa eri toimijoilla voi olla eri määriä markkinavoimaa. Tämä ei kuitenkaan vielä läheskään täytä määräävän markkina-aseman tunnusmerkistöä.
Kilpailuviraston päätöksessä on lisäksi katsottu, että suoran markkinavoiman ohella Fortumin asemaa vahvistavat vielä useat muut tekijät, kuten vertikaalinen integraatio, kansainvälisyys, koko sekä osakkeiden ristiinomistus.
Kyseistä toteamusta ei Kilpailuviraston päätöksessä ole perusteltu enemmälti.
Fortum saa markkinoista tietoa vain oman tuotantonsa ja asiakkaidensa osalta. Asiakasrajapinta on kuitenkin käytännössä täysin eristetty tuotannosta, eikä myynnin ja tuotannon välillä ole tietojenvaihtoa. Fortum kerää muiden toimijoiden tavoin kaiken markkinatietonsa julkisista lähteistä sekä ostamalla ne ostopalveluina markkinoilta. Fortum ei siten saa markkinoista mitään sellaisia tietoja, jotka eivät olisi kaikkien sen kilpailijoiden käytettävissä. Kaikilla markkinatoimijoilla on mahdollisuus hankkia samat tiedot kaupallisista lähteistä.
Osakkeiden ristikkäisomistus liittyy sähkön tuotantoyhteistyöhön mankala-periaatteella toimivissa tuotantoyhtiöissä. Fortumilla tai muilla kyseisten tuotantoyhtiöiden osakkailla ei ole kuitenkaan mitään erityistietoa toisten osakkaiden toiminnasta markkinoilla puhumattakaan vaikutusmahdollisuuksia näiden toimintaan markkinoilla. Koska kysymys on kilpailijoiden välisestä tuotantoyhteistyöstä, kyseisten yhtiöiden hallinto on järjestetty siten, että osakkaat eivät saa yhteistyön puitteissa muita kuin kaikille julkisia tietoja toisten osakkaiden käyttäytymisestä markkinoilla.
Fingrid Oyj on suoraan viranomaisten valvonnassa oleva kansallinen kantaverkkoyhtiö. Sen toiminta on lainsäädännöllisesti ja valvonnallisesti järjestetty siten, että se on markkinatoimijoista riippumaton. Fortumin omistusosuus tai hallituspaikat Fingrid Oyj:ssä eivät anna Fortumille mitään lisäetua muihin markkinatoimijoihin nähden.
Kilpailuviraston päätöksessä on Fortumin määräävän markkina-aseman osalta viitattu myös Kilpailuviraston omiin selvityksiin ja markkinatoimijoiden lausuntoihin.
Viitattujen Kilpailuviraston omien selvitysten osalta on todettava, ettei Kilpailuviraston päätöksessä ole edes käyty läpi kyseisiä selvityksiä. Markkinatoimijoiden lausunnot ovat puolestaan luonnollisesti vain ja ainoastaan Fortumin kilpailijoiden ja muiden tahojen yksittäisiä mielipiteitä.
Edellä esitetyn lisäksi Kilpailuvirasto on markkinaoikeudessa Fortumin määräävän markkina-aseman osalta viitannut vielä siihen, ettei siirtokapeikon syntyminen olisi välttämätöntä, jotta kilpailuongelmien voitaisiin katsoa olevan käsillä, ja että jo pelkkä siirtokapeikkojen mahdollisuus antaa tilaisuuden käyttää markkinavoimaa.
Kuten edellä maantieteellisten markkinoiden määrittelyn yhteydessä on esitetty, Kilpailuvirasto on mainitulta osin irtautunut sähkömarkkinoiden ja ylipäänsä minkä tahansa markkinoiden realiteeteista. Kyseinen Kilpailuviraston virheellinen logiikka johtaisi itse asiassa siihen, että jokaisella yrityksellä olisi katsottava olevan markkinavoimaa, näin myös jopa sellaisilla markkinoilla, joilla on hyvin suuri määrä pieniä keskenään kilpailevia yrityksiä. Sitä, että jo pelkkä siirtokapasiteetin rajoitustilanteen mahdollisuus olisi riittävä tekijä vääristämään tarjouskäyttäytymistä kilpailua rajoittavalla tavalla, onkin siten pidettävä perustavaa laatua olevalla tavalla virheellisenä johtopäätöksenä.
LTT on Fortumin pyynnöstä antanut lausunnon muun ohella erityisesti Fortumin markkinavoimasta. Lausunnon mukaan valituksenalaisesta Kilpailuviraston päätöksestä ei ole käynyt suoraan ilmi, mihin analyyseihin väite Fortumin markkinavoimasta on perustunut. Omana johtopäätöksenään Fortumin markkinavoiman osalta LTT on lausunnossaan esittänyt, että markkinoilla havaittu hintakehitys on täysin yhteensopiva tehokkaasti kilpailtujen markkinoiden oletuksen kanssa. Kilpailuviraston päätöksessä ei ole osoitettu mitään Fortumin määräävästä markkina-asemasta.
Yrityskaupan vaikutukset
Kilpailunrajoituslain 11 d §:n mukaan ehtojen asettaminen yritys-kaupalle edellyttää lisäksi, että yrityskaupan perusteella syntyy tai vahvistuu sellainen määräävä markkina-asema, joka merkittävästi estää kilpailua Suomen markkinoilla tai niiden merkittävällä osalla. Siten mikä tahansa muutos ei ole riittävä, vaan yrityskaupan seurauksena tapahtuvan määräävän markkina-aseman syntymisen tai vahvistumisen tulee lisäksi johtaa kilpailun merkittävään estymiseen Suomen markkinoilla tai niiden merkittävällä osalla.
Kilpailunrajoituslain lainvalmistelutöissä on edellä mainittuun liittyen todettu, että merkittävyyttä voidaan arvioida laadullisesti ja ajallisesti. Merkittävyys voi syntyä siten, että yrityskaupan seurauksena syntyvät haittavaikutukset ovat joko voimakkaita tai pitkäaikaisia. Yrityskauppa voidaan määräävän aseman syntymisestä huolimatta sallia esimerkiksi silloin, kun on nähtävissä, että keskittymä tulee lyhyellä aikavälillä esimerkiksi ulkomaisen kilpailun lisääntymisen tai uusien yritysten markkinoille tulon seurauksena menettämään määräävän asemansa. Yrityskauppaa, jonka kilpailuvaikutukset ovat ainoastaan vähäisiä, ei voida kieltää.
Myös Kilpailuviraston yrityskauppavalvonnasta antamassa tiedonannossa todetaan, että kilpailun katsotaan estyvän merkittävästi, jos yritys-kaupan kielteiset vaikutukset kilpailuun ovat joko pitkäaikaisia tai voimakkaita.
Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen oikeuskäytännössä on vastaavan arvioinnin osalta todettu, että keskittymä johtaa kilpailua merkittävästi estävään määräävään markkina-asemaan vain, jos tällainen määräävä asema on suora ja välitön seuraus keskittymästä. Jos kilpailutilanne ei huomattavasti muutu, keskittymä on hyväksyttävä. Syntyvän tai vahvistuvan määräävän aseman tulee lisäksi rajoittaa markkinoilla vallitsevaa toimivaa kilpailua olennaisesti ja pysyvästi.
Ehtojen asettaminen yrityskaupalle edellyttää siten, että kysymyksessä oleva yrityskauppa johtaa suoraan ja välittömästi sellaisen määräävän markkina-aseman syntymiseen tai vahvistumiseen, joka estää kilpailua markkinoilla olennaisesti ja pysyvästi. Mikäli sen sijaan yrityskauppa ei huomattavasti muuta kilpailutilannetta, se on hyväksyttävä ehdoitta.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä esitetty näkemys siitä, että Fortumin määräävä markkina-asema vahvistuisi kysymyksessä olevalla yrityskaupalla siten, että se merkittävästi estäisi kilpailua Suomessa, on perusteeton. Käsillä olevasta yrityskaupasta ei ole seurannut mitään kilpailuvaikutuksia saati, että se olisi johtanut kilpailun merkittävään estymiseen Suomen markkinoilla tai niiden merkittävällä osalla.
Kilpailuviraston päätöksessä ei ole esitetty laissa edellytettyä vakuuttavaa näyttöä siitä, että kysymyksessä olevan yrityskaupan suorana ja välittömänä seurauksena kilpailu Suomen markkinoilla merkittävästi estyisi. Kilpailuviraston päätös ei sisällä edes johdonmukaista väitettä siitä, millä tavoin yrityskauppa johtaisi voimakkaisiin tai pitkäaikaisiin haittavaikutuksiin.
Yrityskaupan seurauksena Fortumin markkinaosuus pohjoismaisilla sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla lisääntyy vain noin 0,1–0,4 prosentilla ja vastaavilla markkinoilla Suomessakin vain noin 0,8–2,3 prosentilla. Kysymyksessä on siten täysin marginaalisesta lisäyksestä, jolla ei ole mitään merkitystä Fortumin markkina-asemaan. Yrityskaupan vaikutus niin pohjoismaisiin kuin suomalaisiin sähkömarkkinoihin onkin täysin marginaalinen (tarkat prosenttiosuudet ovat liikesalaisuuksia).
Lisäksi on huomattava, että kyseisen täysin marginaalisen tuotantokapasiteetin merkitystä markkinoilla vähentää osaltaan myös se, että marraskuussa 2006 Suomen ja Viron välille on valmistunut 350 MW:n sähkönsiirtoyhteys, joka on tuonut pohjoismaisille ja suomalaisille sähkömarkkinoille yli kaksinkertaisen määrän tarjontaa Fortumin käsillä olevalla yrityskaupalla saamaan E.ON Finland Oyj:n 172 MW:n kapasiteettiin verrattuna.
Kilpailuvirasto on markkinaoikeudessa esittänyt, että käsillä olevan yrityskaupan seurauksena kilpailu vähenisi enemmän kuin edellä mainitusta markkinaosuuden lisäyksestä voitaisiin päätellä.
Kilpailuvirasto ei ole kuitenkaan esittänyt mitään perusteluja mainitulle yleisluontoiselle väitteelleen.
Edellä esitetyn lisäksi on huomattava, että valituksenalaisen Kilpailuviraston päätöksenkin mukaan väitetyt kilpailuongelmat ovat liittyneet nimenomaan säätövoimaan. Käsillä olevalla yrityskaupalla Fortum saa sen sijaan käytännössä yksinomaan sähkön ja lämmön yhteistuotantoa, joka Kilpailuviraston päätöksenkin mukaan kannattaa tarjota pörssiin ”lähestulkoon hinnasta riippumatta”, sillä CHP-tuotantoa ei voida säätää kuten varastovesivoimaa ja lauhdevoimaa.
Mikäli Fortumin väitetyn määräävän markkina-aseman katsotaan olevan seurausta nimenomaan sen omistamasta säädettävissä olevasta tuotantokapasiteetista, lienee samalla täysin selvää, ettei CHP-kapasiteetin lisäys vaikuta Fortumin mahdollisuuksiin käyttää kyseistä väitettyä markkinavoimaansa. Tästä huolimatta Kilpailuviraston päätöksessä on katsottu, että käsillä oleva yrityskauppa johtaa merkittävään kilpailun estymiseen Suomen markkinoilla.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on viitattu kilpailunrajoituslain lainvalmistelutöissä lausuttuun, jonka mukaan pienenkin kilpailijan poistumisella voi olla merkittäviä haittavaikutuksia kilpailun toimivuudelle, kun kysymys on jo olemassa olevan määräävän markkina-aseman vahvistumisesta.
Mainitulla lausumalla lainvalmistelutöissä on tarkoitettu tilannetta, jossa määräävä markkina-asema on jo ennen yrityskauppaa poikkeuksellisen vahva. Tästä seikasta on myös ollut kysymys Kilpailuviraston päätöksessä viitatuissa kahdessa kilpailuneuvoston ratkaisussa.
Nyt tarkasteltavana olevassa tapauksessa ei voida katsoa olevan kysymys poikkeuksellisen vahvan markkina-aseman vahvistumisesta. On selvää, ettei Fortumin väitetty määräävä markkina-asema, joka Kilpailuviraston päätöksenkin mukaan on ollut korkeintaan hetkellinen, ole ollut rinnastettavissa edellä mainittuihin Kilpailuviraston päätöksessä viitattuihin kilpailuneuvoston ratkaisemiin tapauksiin. Käsillä olevalla yrityskaupalla siirtyvä liiketoiminta ei myöskään ole ollut rinnastettavissa mainituissa kilpailuneuvoston ratkaisemissa tapauksissa siirtyneisiin merkittäviin ja koko toimialojen tulevaisuuden kannalta keskeisiin yrityksiin ja liiketoimintoihin.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä esitetyt käsillä olevan yrityskaupan väitetyt kilpailua estävät vaikutukset ovat olleet pelkästään spekulatiivisia.
Väite siitä, että käsillä oleva yrityskauppa olisi vähentänyt E.ON-konsernin kiinnostusta Suomeen, on perusteeton. E.ON-konsernilla on säilynyt yrityskaupan jälkeenkin tuotantokapasiteettia Suomessa. E.ON-konserni on erittäin merkittävä toimija pohjoismaisilla markkinoilla myös tulevaisuudessa ja se on yrityskaupan jälkeenkin korostanut pohjoismaisia kasvutavoitteitaan.
Myöskään Kilpailuviraston päätöksessä esitetty toteamus siitä, että E.ON Finland Oyj olisi ollut aktiivinen toimija Suomen kaupallisilla sähkömarkkinoilla, jossa sähkökauppaan erikoistuneita toimijoita on varsin vähän, ei pidä paikkansa. E.ON Finland Oyj ei ole ollut mikään erityisen aktiivinen toimija. Kilpailuvirasto ei ole esittänyt mitään näyttöä siitä, että E.ON Finland Oyj olisi aiheuttanut huomattavaa kilpailu-painetta tai että olisi hyvin todennäköistä, että E.ON Finland Oyj:stä olisi tullut huomattava markkinavoima. Sähkökauppaan erikoistuneita toimijoita Suomessa on puolestaan yli sata. Kilpailuviraston päätös ei ole sisältänyt mitään näyttöä siitä, ettei markkinoilla olisi tarpeeksi muita kilpailijoita.
Kilpailuvirasto on kysymyksessä olevan yrityskaupan vaikutuksia käsitellessään sivuuttanut professori A:n lausunnon. Professori A:n lausunnossa on todettu, ettei käsillä oleva yrityskauppa merkittävästi lisää Fortumin asemaa Suomen kansallisilla sähkömarkkinoilla. Näin ollen mahdollisia lisätoimenpiteitä ei professori A:n mukaan ole voitu vaatia pelkästään yrityskaupan perusteella. Professori A on nimenomaan energian tuotantotalouteen erikoistunut asiantuntija. Hänellä ei ole asiantuntemusta arvioida kilpailuoikeudellisesti tai taloustieteellisesti relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittelyyn liittyviä kysymyksiä. Sen sijaan professori A pystyy täysin vakuuttavasti lausumaan siitä, mikä vaikutus on sillä, että E.ON Finland Oyj:n tuotanto-kapasiteetti yhdistetään Fortumin ennen yrityskauppaa omistamaan tuotantokapasiteettiin.
Kilpailuvirasto on mainitulta osin jättänyt myös mainitsematta, että 21:stä kysymyksessä olevan yrityskaupan vaikutuksia kommentoineesta lausunnonantajasta 15, eli suurin osa, on suhtautunut yrityskaupan vaikutuksiin neutraalisti tai on ollut sitä mieltä, ettei kaupalla ole juuri merkitystä sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla Suomessa.
LTT on Fortumin pyynnöstä antanut lausunnon muun ohella erityisesti käsillä olevan yrityskaupan väitetyistä haittavaikutuksista. Lausunnon mukaan perusteellisen analyysin tekeminen yrityskaupan kilpailuvaikutuksista edellyttäisi rakenteellisen mallin luomista tarkasteltavista markkinoista ja markkinoiden simulointia mallin avulla sekä ennen että jälkeen yrityskaupan. Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä ei ole kuitenkaan esitetty mitään mainitunkaltaista analyysiä yrityskaupan kilpailuvaikutuksista. Lausunnossaan LTT on arvioinut, mitä merkitystä toteutetun yrityskaupan myötä Fortumille siirtyvällä tuotantokapasiteetilla voisi olla yrityksen tulevaan tarjouskäyttäytymiseen ja tätä kautta markkinoiden toimintaan ja kilpailuun. Arvioinnin johtopäätöksenä LTT on lausunnossaan todennut, ettei käsillä olevalla yrityskaupalla ole käytännössä mitään kilpailuvaikutuksia, vaan sitä voisi käyttää esimerkkinä järjestelystä, jolla ei ole kilpailuvaikutuksia.
Aikaisempi käytäntö
Valituksenalainen Kilpailuviraston päätös on myös ristiriidassa Kilpailuviraston aikaisemman ratkaisukäytännön kanssa.
Kilpailuvirasto on päätöksellään 25.5.2000 (Dnro 206/81/2000) hyväksynyt ehdoitta yrityskaupan, jolla Fortum Oyj hankki Stora Enso Oyj:n sähkövoimaliiketoiminnan. Fortumin markkinaosuus Suomessa ja osuus suomalaisesta tuotantokapasiteetista olivat tuolloin jo ennen kyseistä yrityskauppaa korkeampia kuin nyt käsillä olevan yrityskaupan jälkeen. Lisäksi on huomattava, että mainitussa Stora Enso Oyj:n sähkövoimaliiketoimintaa koskeneessa yrityskaupassa Fortum sai haltuunsa nimenomaan säädettävää vesi- ja lauhdevoimakapasiteettia, jonka merkitystä säätövoimana on valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä korostettu. Sen sijaan nyt käsillä olevassa yrityskaupassa Fortum saa ainoastaan niin sanottua CHP-kapasiteettia, jota ei voida lainkaan käyttää säätövoimana, vaan jota valituksenalaisen Kilpailuviraston päätöksenkin mukaan ”kannattaa tarjota pörssiin lähestulkoon hinnasta riippumatta”.
Lisäksi on huomattava, että edellä mainitun Stora Enso Oyj:n sähkövoimaliiketoiminnan hankkimista koskeneen yrityskaupan hyväksymisen jälkeen pohjoismaiset markkinat ovat kehittyneet edelleen. Kysyntä on lisääntynyt, kansainvälistä siirtokapasiteettia on lisätty, Nord Pool -sähköpörssin kaupankäynnin volyymi on kasvanut sekä fyysisen sähkön että erityisesti finanssituotteiden osalta, minkä lisäksi Fortumin tuotantokapasiteetti Suomessa on pienentynyt. Tämän lisäksi siirtokapasiteetin lisäyksestä edelleen on myös tehty sitovat päätökset. Näiden päätösten perusteella sähkön siirtokapasiteettia Suomeen tullaan lähitulevaisuudessa nostamaan noin 30 prosentilla. Ristiriitaa aikaisemman ratkaisukäytännön kanssa ei siten voida selittää ainakaan sähkömarkkinoiden kehityksellä, sillä markkinat ovat päinvastoin kehittyneet huomattavasti kilpailullisempaan suuntaan. Tästä huolimatta Kilpailuviraston päätöksessä ei ole millään tavalla perusteltu, miten tilanne olisi edellä mainitun yrityskaupan hyväksymisen jälkeen muuttunut.
Kilpailuvirasto on markkinaoikeudessa esittänyt, että edellä mainitussa yrityskaupassa, jolla Fortum Oyj hankki Stora Enso Oyj:n sähkövoimaliiketoiminnan, olisi ollut kysymys ulkoistuksesta ja että Stora Enso Oyj olisi kaupan jälkeen hankkinut yrityskaupassa siirretyn kapasiteetin mukaisen määrän sähköä Fortum Oyj:ltä. Kyseiset väitteet ovat virheellisiä. Fortum Oyj:n mainitulla yrityskaupalla hankkimat vesivoimalaitokset olivat ennen kauppaa täysin erillään Stora Enso Oyj:n muusta liiketoiminnasta. Voimalaitoksissa tuotettu sähkö oli aina toimitettu sähkön kantaverkkoon eikä se ollut mitenkään kytkettynä suoraan tehtaaseen tai prosessiin. Tuotanto ei ollut siten sidottu Stora Enso Oyj:n omaan tuotantoon tai käyttöön. Kaupan yhteydessä Fortum Oyj toimitti määräaikaisella sopimuksella sähköä Stora Enso Oyj:n Ruotsin tehtaille. Sen sijaan muilta osin Stora Enso Oyj:n sähkönhankinta oli vapaasti kilpailutettavissa, joten mitään siirretyn kapasiteetin määrää vastaavaa sähkönhankintaa määräehdoin Fortum Oyj:ltä ei tapahtunut.
Valituksenalainen Kilpailuviraston päätös on poikennut myös Kilpailu-viraston aikaisemmista kieltoesityksistä ja ehtopäätöksistä. Lukuun ottamatta niin sanotun yhteisen määräävän markkina-aseman syntymiseen tai vahvistumiseen johtaneita yrityskauppoja kaikissa aikaisemmissa tapauksissa, joissa Kilpailuvirasto on asettanut ehtoja yrityskaupan toteuttamiselle, osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus yrityskaupan jälkeen on ollut vähintään 50 prosenttia, suurimmassa osassa tapauksia markkinaosuuden ollessa vielä huomattavasti sanottuakin korkeampi. Myös kaupan myötä siirtynyt markkinaosuus on lähes kaikissa muissa tapauksissa ollut merkittävä.
Edellä mainitun lisäksi on huomattava, että Kilpailuvirasto on vuonna 2003 todennut pohjoismaisten kilpailuviranomaisten sähkömarkkinoita koskeneessa raportissa (A Powerful Competition Policy, Towards a more coherent competition policy in the Nordic market for electric power), ettei yksikään sähköntuottaja ole ollut määräävässä markkina-asemassa Suomessa. Fortumin asemassa ei ole raportin antamisen jälkeen tapahtunut mitään sellaista, mikä antaisi aihetta olettaa sen markkinavoiman kasvaneen vuoden 2003 jälkeen.
Sitoumusten arviointi
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä yrityskaupan toteuttamiselle asetetut ehdot ovat joka tapauksessa olleet täysin ylimitoitettuja, kun otetaan huomioon kysymyksessä olevan yrityskaupan olemattomat vaikutukset pohjoismaisille tai Suomen sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoille.
Kilpailunrajoituslain 11 d §:n lainvalmistelutöissä on todettu, että ehtojen asettamisen tavoitteena on yrityskaupan aiheuttamien haitallisten vaikutusten poistaminen. Lainvalmistelutöiden mukaan asetettavat ehdot eivät esimerkiksi kuitenkaan saa mennä pidemmälle kuin mitä kilpailun rakenteellisten edellytysten turvaaminen kyseisillä markkinoilla edellyttää. Yrityskauppavalvonnalla ei siten saa rajoittaa yritysten sopimusvapautta enempää kuin kilpailun turvaaminen välttämättä edellyttää.
Käsillä olevalla yrityskaupalla Fortumille siirtyy yhteensä 172 MW CHP-kapasiteettia. Yrityskauppa lisää siten Fortumin markkinaosuutta täysin marginaalisesti. Kuten edellä on todettu, CHP-tuotantoa ajetaan lämmön tarpeen mukaan ja tällöin syntyvä sähkö on myytävä markkinoille käytännöllisesti katsoen hinnasta riippumatta. CHP-kapasiteetti ei ole siten käytännössä lainkaan säädettävissä. Yrityskaupalla Fortumille siirtyvä tuotantokapasiteetti ei näin ollen ole edes millään tavoin relevantti niiden väitettyjen teoreettisten kilpailuongelmien kanssa, joista valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on oltu huolissaan.
Kilpailuviraston päätöksellä yrityskaupalle asetetut ehdot edellyttävät, että Fortumin on divestoitava yhteensä noin 641 MW:n tuotantotehoa vastaava määrä eli käytännössä lähes nelinkertainen määrä yrityskaupalla saatavaan tuotantokapasiteettiin verrattuna. Lisäksi Fortumin divestoitavaksi määrätty tuotanto on lähes kokonaan säätökapasiteettia erotukseksi yrityskaupalla hankitusta CHP-kapasiteetista.
Edellä esitetty huomioon ottaen Kilpailuviraston edellyttämät sitoumukset ovat olleet täysin ylimitoitettuja. Kilpailuviraston päätöksessä asetetut ehdot eivät ole vastanneet yrityskaupan tosiasiallisia vaikutuksia eivätkä ne ole liittyneet yrityskaupan väitettyjen vahingollisten kilpailuvaikutusten estämiseen. Ehdot ovat lisäksi olleet täysin suhteettomia yrityskaupan marginaalisiin vaikutuksiin verrattuna. Valituksenalaisella Kilpailuviraston päätöksellä yrityskaupalle on asetettu ehtoja, jotka ovat menneet huomattavasti pidemmälle kuin mitä kaupan vaikutukset markkinoille olisivat edellyttäneet. Kilpailuviraston päätös on siten ollut myös suhteellisuusperiaatteen ja hallinnon tarkoitussidonnaisuusperiaatteen vastainen. Kilpailuvirasto on käyttänyt yrityskauppavalvontamenettelyä saadakseen Fortumin suostumaan sellaisiin sitoumuksiin, jotka eivät ole olleet missään suhteessa menettelyssä tarkasteltuun yrityskauppaan tai sen marginaalisiin vaikutuksiin markkinoilla.
Kilpailuvirasto on markkinaoikeudessa ehtojen määräämiseen liittyen esittänyt lisäksi huomioita divestoitavan kapasiteetin käyttöasteesta ja taloudellisesta kannattavuudesta sekä viitannut eräiltä kolmansilta tahoilta ehtopaketin osalta annettuihin lausuntoihin.
Divestointikohteiden kannattavuudella tai kilpailukyvyllä ei kysymyksessä olevassa tapauksessa ole ollut mitään kilpailuoikeudellista merkitystä. Divestoitavan kapasiteetin kannattavuus tai kilpailukyky ei ole mitenkään liittynyt niihin väitettyihin kilpailuongelmiin, joiden johdosta Kilpailuvirasto on vaatinut divestointeja. Kilpailuviraston esittämät kannanotot divestoitavan kapasiteetin kilpailukyvystä ja kannattavuudesta ovat lisäksi osoitettavissa virheellisiksi viimeaikaisen kehityksen valossa. Myöskään kolmansien osapuolten ja erityisesti Fortumin kilpailijoiden lausunnoille ei ole ollut annettavissa merkitystä arvioitaessa ehtopaketin välttämättömyyttä. On selvää, että kilpailijoiden intressissä on ollut sekä liioitella Fortumin väitettyä markkina-asemaa ja yrityskaupan kilpailuvaikutuksia että vähätellä divestointien merkittävyyttä.
KILPAILUVIRASTON LAUSUNNOT
Vaatimukset
Kilpailuvirasto on vaatinut, että Fortum Oyj:n ja Fortum Power and Heat Oy:n yhteinen valitus hylätään kokonaisuudessaan. Lisäksi Kilpailuvirasto on vaatinut, että Fortum Oyj ja Fortum Power and Heat Oy velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan sen arvonlisäverolliset oikeudenkäyntikulut 23.857,80 eurolla korkoineen.
Perusteet
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on esitetty kaikki kilpailunrajoituslain 11 d §:ssä säädetyt edellytykset ehtojen asettamiselle yrityskaupalle. Kilpailuviraston päätöksessä on tarkasteltu sähkö-markkinoita, määritelty yrityskaupan kannalta relevantit markkinat sekä perusteltu se, minkä vuoksi yritysjärjestely Kilpailuviraston käsityksen mukaan johtaisi ilman ehtoja kilpailua merkittävästi estävän määräävän markkina-aseman vahvistumiseen sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla Suomessa. Kilpailuviraston päätöksen perusteluissa on esitetty, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet asian ratkaisuun sekä miten ne välittömästi ovat tukeneet päätöksen lopputulosta. Päätöksessä on siten esitetty perustelut yrityskauppaan puuttumiselle lain edellyttämällä tavalla.
Kilpailuviraston arvion mukaan sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla kysyntä ja Fortumin kohtaama kilpaileva tarjonta Suomessa eivät rajoita tehokkaasti Fortumin mahdollisuuksia vaikuttaa sähkön tukkuhintatasoon. Siten ilman valituksenalaisessa päätöksessä määrättyjä sitoumuksia Fortumin määräävä markkina-asema vahvistuisi järjestelyssä niin, että se merkittävästi estäisi kilpailua Suomessa.
Kilpailuviraston päätös ei ole myöskään ristiriidassa Kilpailuviraston aikaisemman ratkaisukäytännön eikä Euroopan komission sähkömarkkinoita käsittelevien lausuntojen kanssa. Komissio ei sinänsä ole pohjoismaisia sähkömarkkinoita koskien ottanut lopullista kantaa siihen, tulisiko markkinoita tarkastella kansallisina vai laajemmin. Ottaen kuitenkin huomioon erityisesti komission ratkaisu asiassa COMP/M.3867–Vattenfall/Elsam and E2 Assets on todettava, että komission näkemys on edelleen lähtökohtaisesti kansallisten markkinoiden kannalla.
Relevanttien markkinoiden määrittely
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on määritelty relevantit markkinat lain edellyttämällä tavalla.
Kilpailuviraston päätöksessä relevantit hyödykemarkkinat on määritelty koostuviksi sähkön tuotannosta ja tukkumyynnistä sekä relevantit maantieteelliset markkinat kansallisiksi. Kilpailuviraston selvitysten perusteella kilpailuongelmat esiintyvät kyseisillä kansallisilla markkinoilla ja Kilpailuviraston yrityskauppavalvonnan puuttumiskynnys on ylittynyt. Päätöksessä ei ole otettu kantaa siihen, ovatko sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinat kansalliset ainoastaan silloin, kun Suomen ja Ruotsin välinen siirtokapasiteetti on täysin käytössä, vai myös suuremman osan ajasta.
Relevantit maantieteelliset markkinat voivat siten olla kansalliset suuremmankin osan ajasta. Tästä huolimatta Kilpailuviraston päätöksessä suoritettu markkinoiden määrittely on ollut riittävä käsillä olevan yrityskaupan haitallisten kilpailuvaikutusten osoittamiseksi. Yrityskaupan kilpailuoikeudellinen arviointi johtaa nimittäin samaan tulokseen riippumatta siitä, ovatko sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinat kansalliset ainoastaan silloin, kun Suomen ja Ruotsin välinen siirtokapasiteetti on täysin käytössä, vai myös suuremman osan ajasta.
Sinänsä on varsin tavallista, että kilpailuongelmat voidaan todentaa ilman, että on tarvetta määritellä markkinoita täsmällisesti. Kilpailu-virasto on useissa muissakin ratkaisuissa koskien yrityskaupan hyväksymistä ehdollisena katsonut, ettei markkinoiden täsmällinen määrittely ole ollut tarpeen kilpailuongelmien todentamiseksi. Myös Euroopan komissio on useissa ehdollisina hyväksymissään yrityskauppavalvontaratkaisuissa jättänyt markkinoiden täsmällisen määrittelyn avoimeksi.
On sinänsä selvää, etteivät sähkömarkkinoiden toimijat ole kiinnostuneita yksittäisten tuntien hinnoista. Tämä ei kuitenkaan merkitse, ettei yksittäisten tuntien hinnanmuodostuksella olisi merkitystä kilpailuongelmien kannalta. Keskimääräinen hinta muodostuu nimittäin aina tuntihintojen keskiarvosta. Mikäli yrityksellä on mahdollisuus kannattavasti nostaa tuntihintoja, on matemaattinen välttämättömyys, että sillä on mahdollisuus nostaa kannattavasti myös keskihintoja.
Relevantit hyödykemarkkinat
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä relevantit hyödyke-markkinat on määritelty koostuviksi sähkön tuotannosta ja tukkumyynnistä. Kyseinen määrittely on vastannut markkinatoimijoiden kantaa. Käytännössä kaikki Kilpailuviraston selvityspyyntöön 7.2.2006 vastanneista markkinatoimijoista nimittäin katsoivat, että yrityskaupan osalta relevantit hyödykemarkkinat ovat sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinat. Lisäksi myös Euroopan komissio on ratkaisukäytännössään määritellyt sähkön tuotannon ja tukkumyynnin omiksi relevanteiksi hyödykemarkkinoiksi.
Euroopan komission ratkaisukäytännössä sisäisen tuotannon poissulkeminen on ollut vakiintunutta ja johdonmukaista sekä hyödykemarkkinoista riippumatonta määriteltäessä relevantteja hyödykemarkkinoita yrityskeskittymiä koskevissa asioissa. Komission käytännössä on tarkasteltu myös sähkömarkkinoita sekä vahvistettu kyseinen näkemys Suomen osalta asiassa IV/M.931–Neste/IVO. Sitä, että komissio on lähtökohtaisesti ilman tarkempaa analyysiä sivuuttanut sisäisen tuotannon relevantteja hyödykemarkkinoita määriteltäessä, komissio on perustellut tarpeella tutkia yrityskeskittymien vaikutuksia nimenomaan niin sanotuilla kaupallisilla markkinoilla.
Vastaavasti Kilpailuviraston ratkaisukäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että kaupallisiin markkinoihin kuuluvat vain ne tuotanto-osat, joiden voidaan todellisuudessa katsoa olevan vapaassa vaihdannassa. Sidotun tuotannon ei ole nähty luovan riittävää kilpailupainetta relevanteille markkinoille, jotta sillä olisi vaikutusta markkinoilla toimivien yritysten hinnoittelu- tai muuhun käyttäytymiseen.
Kilpailuvirasto on käsillä olevan yrityskaupan yhteydessä sähkömarkkinoita tarkastellessaan arvioinut myös teollisuuden sähkön tuotannon merkitystä. Relevantteja hyödykemarkkinoita määriteltäessä ei valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä ole siten jätetty teollisuuden energiantuotantoa huomioon ottamatta. Tekemänsä selvityksen perusteella Kilpailuvirasto on vain tullut siihen tulokseen, ettei teollisuuden energiantuotanto aiheuta sellaista kilpailupainetta sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla, että se olisi tullut laskea mukaan relevantteja markkinoita määriteltäessä.
Edellä mainitun näkemyksensä Kilpailuvirasto on perustanut siihen, ettei sähkön hinnan merkittäväkään nousu ole tuonut merkittävässä määrin kaptiivista tuotantoa kaupallisille markkinoille. Kaptiivituotannon tuomiseen kaupallisille markkinoille omaa käyttöä vähentämällä on siten liittynyt sellaisia kustannuksia, ettei se ole ollut kannattavaa edes keskipitkien hintahuippujen aikana. Pitkälläkin aikavälillä sähkön hinnannousun tulisi olla erittäin merkittävä, jotta kaupallisille markkinoille tuleminen olisi kannattavaa. Ainakaan tähän mennessä edes merkittävä keskihintojen nousu ei ole ollut riittävä aikaansaamaan merkittävää kaptiivituotannon tulemista markkinoille. Näin ollen kaptiivituotannon kilpailupaine ei realistisilla hintatasoilla estä markkinavoiman käyttöä kaupallisilla markkinoilla.
Fortumin esittämä väite siitä, että useat keskeiset teollisuusyritykset, kuten UPM-Kymmene Oyj ja Pohjolan Voima Oy, toimisivat aktiivisesti sähkömarkkinoilla tarjoten sähköntuotantoaan Nord Pool -sähköpörssiin, on virheellinen. Esimerkiksi UPM-Kymmene Oyj on Kilpailuvirastolle toimittamassaan lausunnossa todennut, että se käy kauppaa Nord Pool -sähköpörssissä yhtiön sähkötaseen, kulutuksen ja tuotannon tasapainottamiseksi. UPM-Kymmene Oyj:n itsensäkään mukaan se ei kuitenkaan toimi aktiivisesti sähkön tukkumyynnin markkinoilla.
Ottaen huomioon teollisuuden sähkön tuotannon todellisen sidotun luonteen, Euroopan komission sidottua sähkön tuotantoa koskevan käytännön sekä arviot teollisuuden sähkön tuotannon osuudesta kaupallisilla markkinoilla viime vuosina Kilpailuvirasto on katsonut, ettei kaptiivinen tuotanto ole luonut riittävää kilpailupainetta relevanteilla markkinoilla, jotta se olisi vaikuttanut yritysten kilpailukäyttäytymiseen. Kaptiivista tuotantoa ei näin ollen ole tullut ottaa huomioon relevanttien hyödykemarkkinoiden määrittelyssä.
Myös Kilpailuviraston selvityspyyntöön 7.2.2006 vastanneista markkinatoimijoista lähes kaikki olivat sitä mieltä, ettei teollisuuden sidottu tuotanto ole osa relevantteja sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoita.
Mankala-periaatteella toimivien yhtiöiden tehtävänä on tuottaa sähköä osakkailleen omakustannushintaan. Osakkaan toimialasta riippuen sähkö kuitenkin päätyy eri markkinoille; teollisuuden puolella oman ydintoiminnan mahdollistamiseen ja energiasektorilla puolestaan loppu-tuotteena kaupallisille markkinoille. Sanotun perusteella teollisuudelle suunnattu osa mankala-yritysten tuottamasta sähköstä on voitu katsoa kaupallisten markkinoiden ulkopuolelle kuuluvaksi, kun taas energiayhtiöille mainitulla tavalla tuotettu sähkö on kuulunut kaupallisille markkinoille.
Finanssimarkkinoiden osalta Fortum on markkinaoikeudessa esittänyt, että finanssimarkkinoiden olemassaolo ja finanssituotteiden mahdollistama suojautuminen Nord Pool -sähköpörssin spot-hintojen muutoksilta vähentäisivät yritysten mahdollisuuksia hyötyä korkeista hinnoista.
Erilaisiin johdannaisinstrumentteihin perustuva riskinhallinta on yleistä lähes kaikilla toimialoilla. Tällä ei ole kuitenkaan keskeistä merkitystä relevantteja fyysisiä sähkömarkkinoita koskevan kilpailuanalyysin kanalta. Myös Euroopan komissio on asiassa COMP/M.3867–Vattenfall/Elsam and E2 Assets antamassaan ratkaisussa suhtautunut epäröiden siihen, että sähkön finanssimarkkinoiden voitaisiin katsoa kuuluvan samoille hyödykemarkkinoille fyysisen sähkön kaupan markkinoiden kanssa.
Koska finanssimarkkinoilla vaihdettavat tuotteet ovat Nord Pool -sähköpörssin spot-hintojen johdannaisia, yrityskaupan kilpailuvaikutusten selvittämisessä on ollut luontevaa keskittyä nimenomaan fyysisen sähkön markkinoihin. Sähkön tuotannon ja tukkumyynnin kilpailuongelmien osalta finanssimarkkinat lähinnä heijastavat tilannetta fyysisillä markkinoilla, eivätkä voi siihen juuri vaikuttaa. On vaikea nähdä, miten finanssimarkkinat voisivat heikentää sähkön tuotannossa määräävässä markkina-asemassa olevan yrityksen asemaa.
Relevantit maantieteelliset markkinat
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on määritelty relevantit maantieteelliset markkinat kansallisiksi. Kilpailuviraston selvitysten perusteella kilpailuongelmat esiintyvät kyseisillä kansallisilla markkinoilla ja viraston yrityskauppavalvonnan puuttumiskynnys on ylittynyt. Päätöksessä ei ole otettu kantaa siihen, ovatko sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinat kansalliset ainoastaan silloin, kun Suomen ja Ruotsin välinen siirtokapasiteetti on täysin käytössä, vai myös suuremman osan ajasta. Relevantit maantieteelliset markkinat voivat siten olla kansalliset suuremmankin osan ajasta. Tästä huolimatta Kilpailuviraston päätöksessä suoritettu markkinoiden määrittely on ollut riittävä käsillä olevan yrityskaupan haitallisten kilpailuvaikutusten osoittamiseksi.
Edellä mainittua Kilpailuviraston päätöksessä omaksuttua lähtökohtaa maantieteellisten markkinoiden olemisesta ainakin osan ajasta kansalliset on voitu pitää perusteltuna ja kyseisiä markkinoita siten kilpailuoikeudellisesti relevantteina markkinoina. Kuten jäljempänä esitetään, Fortumin esittämä siitä, että sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinat olisivat vuosina 2001–2005 olleet kansalliset ainoastaan noin kaksi prosenttia koko ajasta, ei pidä paikkansa.
Myöskään valtaosa Kilpailuviraston selvityspyyntöön 7.2.2006 vastanneista markkinatoimijoista ei pitänyt pohjoismaista integraatiota ongelmattomana, eikä siitä syystä myöskään sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoita maantieteelliseltä laajuudeltaan kansallisia laajempina. Lisäksi suuri osa niistä tahoista, jotka katsoivat markkinoiden olevan laajuudeltaan pohjoismaiset, totesivat siirtokapasiteettirajoitteen johtavan ajoittain Suomen eriytymiseen omaksi hinta-alueekseen ja siten omiksi markkinoikseen.
Edelleen professori A on lausunnossaan Kilpailuvirastolle katsonut yksiselitteisesti, että sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinat ovat kansalliset niinä tunteina, jolloin Suomi muodostaa oman hinta-alueensa Nord Pool -sähköpörssissä.
Kilpailuviraston suorittama relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittely on perustunut sähkömarkkinoiden ominaispiirteet huomioon ottaneeseen kokonaisanalyysiin, joka on muodostanut loogisen ja markkinatodellisuuden kanssa yhteensopivan kokonaisuuden.
Sillä Fortumin esittämällä seikalla, että pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla kaikki sähköntuottajat ja -ostajat mahdollisesti ovat kytkettyjä samaan sähköjärjestelmään ja että jokainen toimija voi mahdollisesti vapaasti ostaa ja myydä sähköä koko alueella, ei ole kysymyksessä olevan asian kannalta ollut merkitystä. Merkitystä ei ole ollut myöskään sillä, että siirtokapeikkotilanteiden seurauksina esiintyvät aluehinnat mahdollisesti perustuvat koko pohjoismaisille markkinoille annettuihin etukäteisiin tarjouksiin.
Fortum on perustellut Suomen ja Ruotsin kuulumista samoille relevanteille maantieteellisille markkinoille muun ohella sillä, että Suomen ja Ruotsin hintojen korrelaatio on ollut erittäin korkea.
Markkinoiden määrittelyn kannalta Fortumin esittämiä korrelaatiolaskelmia on kuitenkin pidettävä vähämerkityksellisinä. Ottaen huomioon, että tuntihinnat ovat vuosina 2001–2005 olleet samat noin 85 prosenttia kaikista tunneista, on selvää, että myös korrelaatiokertoimet ovat suuria. Koska kysynnän vuodenaikaan, säähän ja muihin vastaaviin seikkoihin perustuvat vaihtelut selittävät lisäksi suuren osan hintavaihteluista, myös aluehinnat ovat voimakkaasti korreloituneet. Korrelaatiokerroin, kuten muutkaan toteutuneisiin hintoihin perustuvat laskelmat, ei kuitenkaan ota huomioon mitenkään sitä, että kun yritysten tarjontakäyttäytyminen ottaa huomioon siirtokapasiteetin niukkuuden, hintataso on korkeampi myös silloin, kun alueet eivät ole eriytyneet. Tästä syystä korrelaatiota ja muita hintalaskelmia pidetään varsin yleisesti huonoina markkinamäärittelyn välineinä.
Suomen ja Ruotsin hintojen korrelaatio ei siten ole osoitus maiden kuu-lumisesta samoille relevanteille maantieteellisille markkinoille.
Lisäksi on huomattava, etteivät siirtokapeikot ole myöskään olleet mitenkään harvinaisia ja poikkeuksellisia ilmiöitä. Vuoden 2002 alusta vuoden 2006 helmikuuhun siirtokapeikkoja on esiintynyt noin 15 prosentissa kaikista tunneista ja noin 42 prosentissa päivistä on esiintynyt vähintään yksi siirtokapeikko. Lisäksi olosuhteet, joissa siirtokapeikkoja on esiintynyt, ovat yleensä kestäneet useita päiviä.
Niin sanotulla Törnqvist-indeksikaavalla laskettujen viikoittaisten Suomen ja Ruotsin välisten hintaindeksien perusteella on todettavissa, että vuoden 2002 alusta vuoden 2006 helmikuuhun Suomen ja Ruotsin hintatasot ovat poikenneet säännönmukaisesti toisistaan. Fortumin esittämä väite siitä, että hinnat Suomen ja Ruotsin välillä olisivat olleet likimäärin samat suurimman osan aikaa, ei pidä paikkansa. Todellisuudessa hinnat ovat poikenneet, eli siirtokapeikkoja on esiintynyt, maiden välillä säännönmukaisesti.
Väite siitä, että suurin piirtein samanlaiset pidemmän ajan keskihinnat Suomessa ja Ruotsissa välttämättä tarkoittaisivat, ettei kilpailuongelmia ole, perustuu muutoinkin virheelliseen logiikkaan. Kun kapasiteettirajoite sitoo välillä toiseen suuntaan ja välillä toiseen, aiheuttaa se keskimääräisten hintojen tasoittumista, mikäli tarkastelujaksoa pidennetään. Markkinavoiman käytön kannalta on kuitenkin keskeistä, että hinnan-eroja syntyy. Esimerkiksi tilanteessa, jossa joka toinen päivä kapasiteettirajoite on sitova toiseen ja joka toinen päivä toiseen suuntaan, markkinat olisivat siten koko ajan eriytyneet. Kuitenkin hinnanero olisi joka toinen päivä Suomen ja joka toinen päivä Ruotsin eduksi ja näin pidemmällä ajanjaksolla keskimääräiset hinnat eivät juuri poikkeaisi, joten valittajan näkemyksen mukaan mitään kilpailuongelmaa ei kyseisessä tilanteessa voisi olla.
Fortum on lähtenyt myös siitä, että siirtokapasiteetin niukkuuden hyväksikäyttäminen olisi mahdollista vain, mikäli yritys pystyy ennustamaan siirtokapeikot.
Siirtokapasiteetin niukkuuden hyväksikäyttäminen ei kuitenkaan edellytä siirtokapeikkojen syntymisen ennustettavuutta. Riittävää on, että yritys tarjontakäyrää asettaessaan ottaa huomioon sen tosiseikan, että korkeammat hinnat toteutuvat todennäköisemmin aluehintoina ja matalammat hinnat systeemihintoina. Selvää on, etteivät tietyn hintatason ylittävät hinnat käytännössä koskaan toteudu kuin aluehintoina. Näin ollen yrityksen ei tarvitse ottaa huomioon oman hinta-alueensa ulkopuolista kilpailua pohtiessaan, kuinka paljon sähköä se tarjoaa tällaisilla hinnoilla. Yrityksen on siten kannattavaa tarjota jokaisella hinnalla sellainen määrä sähköä, mikä heijastaa eri kilpailutilanteiden todennäköisyyttä kyseisellä hinnalla. Mitä korkeammasta hinnasta on kysymys, sitä suurempi on todennäköisyys, että mikäli kyseinen hinta ylipäänsä toteutuu, se toteutuu aluehintana eikä systeemihintana, ja sitä vähemmän on tarve ottaa huomioon muilta alueilta tulevaa kilpailevaa tuotantoa omaa tuotantopäätöstä tehtäessä. Siirtokapasiteetin niukkuutta voidaan siis käyttää hyväksi myös siinä, sinänsä epäuskottavassa tapauksessa, että varsinaisten siirtokapeikkojen syntyminen olisi täysin ennustamatonta.
Edellä mainittu Fortumin esittämä näkemys siirtokapeikkojen ennustettavuuden välttämättömyydestä on perustunut virheelliseen analyysiin sähkömarkkinoiden toiminnasta ja ylipäänsä epävarmuuden roolista taloudellisessa päätöksenteossa. Näkemyksessä ei ole otettu huomioon tarjontakäyriin perustuvan markkinamekanismin tarjoamia mahdollisuuksia diskriminoida erilaisten kilpailutilanteiden välillä, eikä myöskään satunnaisestikin muodostuvien hinta-alueiden tuomaa markkinavoimaa. Tarjontakäyrien eri osat ovat tyypillisesti relevantteja erilaisissa markkinatilanteissa, joissa oman alueen ulkopuolisen tarjonnan kilpailupaine on erilainen. Näin ollen erityisesti hypoteettinen monopoliyritys voi laatia tarjouksensa siten, että se kykenee hyödyntämään alueellisia eriytymiä, vaikka se pystyisi ennustamaan siirtokapeikot epätäydellisesti.
Se, että siirtokapeikkotilanteet tulisi voida ennustaa tarkasti, jotta niitä olisi mahdollista hyödyntää tarjontakäyttäytymisessä, on suorastaan tavanomaisen taloudellisen logiikan vastainen. Yritystoiminta tapahtuu aina epävarmuuden olosuhteissa. Rationaalinen yritys ottaa huomioon aina kaikki sellaiset potentiaaliset markkinatilanteet, joiden todennäköisyys on merkittävä. Mikäli on merkittävä todennäköisyys, että seuraavan päivän jonakin tuntina esiintyy siirtokapeikko, yrityksen olisi täysin järjetöntä olla ottamatta huomioon kyseistä mahdollisuutta. Mikäli saavutettu etu otollisen markkinatilanteen toteutuessa on riittävän suuri, jo suhteellisen pienikin todennäköisyys riittää käyttäytymisen merkittävään muutokseen.
Tarjontakäyriin perustuva markkinamekanismi tekee lisäksi siirtokapeikkojen hyödyntämisen helpommaksi niille yrityksille, jotka omaavat säädettävää kapasiteettia. Kuten edellä on todettu, korkeammat hinnat toteutuvat todennäköisemmin aluehintoina kuin matalat hinnat. Näin ollen kyseinen yritys voi asettaa tarjoamansa määrän korkeilla hinnoilla tietoisena siitä, että kyseisen hinnan todennäköisyys toteutua aluehintana on suurempi kuin alempien hintojen.
Fortum on yrittänyt kumota edellä esitettyä yksinkertaisella korrelaatiolaskelmalla hintaeroon perustuvan muuttujan ja hintatason välillä. Sanottu on kuitenkin huono tapa tarkastella asiaa. Alueellisen eriytymisen ja hintatason yhteys vaihtelee nimittäin sekä voimakkuuden että muodon osalta suuresti markkinatilanteen mukaan. Yli ajan lasketut yksinkertaiset korrelaatiokertoimet havaitsevat alati muuttuvan yhteyden alueellisen eriytymisen ja hintatason välillä kovin huonosti.
Edellä kuvattu päättely siitä, että jo siirtokapeikkojen mahdollisuus otetaan huomioon tarjonnassa ja että tarjontakäyriin perustuva markkinamekanismi tarjoaa tehokkaan tavan diskriminoida eri kysyntätilanteiden välillä, on mahdollista esittää myös taloudellisen mallin muodossa, jollainen on esitetty Kilpailuviraston lisälausunnon 1.12.2006 liitteenä.
Koska yritykset ottavat siirtokapasiteetin rajoitukset huomioon tarjonnassaan, kun siirtokapeikkojen todennäköisyys on merkittävä, ratkaistavaksi jää lähinnä kysymys siitä, onko alueellisen eriytymisen todennäköisyys merkittävä myös taloudellisesti merkityksellisinä ajan-jaksoina. Mikäli näin on, on selvää, että SSNIP-testin mukainen hypoteettinen monopoli pystyy nostamaan hintatasoa Suomen alueella merkittävästi.
Kilpailuviraston käsityksen mukaan kyseisiä merkittäviä ajanjaksoja esiintyy säännöllisesti Nord Pool -markkinoilla. Tätä osoittavat Kilpailuviraston esittämät niin sanotut Törnqvist-indeksit, joiden logiikka on nimenomaan taloudellisen merkityksen paljastamisessa. Mainitut indeksit kertovat, kuinka paljon enemmän tai vähemmän keskimääräinen sähkönostaja on joutunut maksamaan viikon aikana kuluttamastaan sähköstä Suomessa kuin Ruotsissa, tai vastaavasti kuinka paljon enemmän tai vähemmän keskimääräinen sähköntuottaja on saanut tuotannostaan. Indeksit osoittavat selvästi, että hintatasojen poikkeaminen on ollut taloudellisesti erittäin merkittävää.
Kokonaisuudessaan markkinat ovat olleet vuosina 2001–2005 eriytyneet noin 15 prosenttia ajasta. Tämä on jo sinänsä merkittävä määrä. Merkitystä lisää kuitenkin vielä se, että siirtokapeikkotilanteet eivät ole jakautuneet tasaisesti, vaan ne ovat esiintyneet ryppäissä, joissa tiettyinä ajanjaksoina siirtokapeikkoja on syntynyt paljon suurempana osana ajasta, mikä luonnollisesti on helpottanut niiden hyväksikäyttöä.
Lisäksi on huomattava, että siirtokapasiteetin niukkuus vaikuttaa hinnoitteluun myös niinä aikoina, kun siirtokapeikkoja ei esiinny, ja että kilpailuongelmia voi siten olla myös niinä aikoina kuin alueellista eroamista ei tapahdu.
Yrityksen sähkön tarjontakäyrä niukan siirtokapasiteetin olosuhteissa poikkeaa siitä, mikä se olisi rajattoman siirtokapasiteetin olosuhteissa. Yrityksen, jolla on markkinavoimaa, kannattaa tarjota vähemmän sähköä kaikilla sellaisilla hinnoilla, jotka edes joskus voivat toteutua aluehintoina. Sovellettuna hypoteettiseen Suomen alueella toimivaan monopoliin sanottu tarkoittaa sitä, että jo siirtokapeikon mahdollisuus on riittävä perustelu markkinoiden suppealle määrittelylle.
Sanottu pätee mihin tahansa yritykseen, jolla on markkinavoimaa. Kaikki yritykset asettavat tarjontakäyränsä eri tavalla tilanteessa, jossa siirtokapeikot ovat mahdollisia, verrattuna tilanteeseen, jossa siirtokapasiteetti on rajaton. Näin ollen hintataso rajoitetun siirtokapasiteetin olosuhteissa poikkeaa aina rajoittamattomasta tilanteesta, myös silloin kuin eriytymistä hinta-alueiksi ei tapahdu. Systeemihinta siis poikkeaa aina siitä systeemihinnasta, joka vallitsisi, mikäli siirtokapasiteetti olisi rajoittamaton. Näin ollen päättely, joka perustuu toteutuneisiin hintaeroihin, on väistämättä virheellinen. Kyseinen virhe on samantyyppinen kuin niin sanotussa sellofaaniharhassa (vallitseva hinta ei vastaa kilpailuun perustuvaa hintaa). Oikean vertailun tulisikin tapahtua hypoteettisten, rajoittamatonta siirtokapasiteettia vastaavien hintojen ja toteutuneiden hintojen välillä. Sama koskee myös siirtokapeikkojen todennäköisyyttä. Todennäköisyys ei ole riippumaton yritysten käyttäytymisestä. Toteutuneisiin siirtokapeikkoihin perustuva päättely ei siten anna oikeita tuloksia.
Vaikka siirtokapeikkojen ennustettavuus ei edellä todetuin tavoin olekaan välttämätöntä siirtokapasiteetin niukkuuden hyväksikäyttämiselle, on huomattava, että myös Fortumin taholta esitetty näkemys siirtokapeikkojen ennustamisen mahdottomuudesta on virheellinen.
Yksinkertaisin ennustemenetelmä on se, että ennustetaan huomista tämän päivän perusteella. Kilpailuviraston suorittaman analyysin perusteella vuoden 2002 alusta vuoden 2006 helmikuuhun päivätasolla 85 prosentissa päivistä tilanne on ollut sama kuin edellisenä päivänä. Edellisen päivän tilanteeseen sisältyy siten sellaista informaatiota, jota voidaan käyttää hyväksi ennustamisessa. Lisäksi on huomattava, että ennustaminen edellisen päivän perusteella ei kärsi ”jälkiviisauden” ongelmasta. Edellisen päivän tilanne on nimittäin tiedossa, kun seuraavan päivän tarjouksia lasketaan.
Myös professori A:n lausunnossa on todettu, että hinta-alueiden muodostuminen voidaan ainakin osin ennakoida, sillä hinta-alueet muodostuvat usein tietyntyyppisissä tilanteissa.
Fortum on esittänyt edellä mainittuun liittyen, että kyseiset Kilpailuviraston laatimat analyysit olisivat harhaanjohtavia.
Kilpailuviraston menettelyn tarkoituksena ei ole ollut esittää yksityiskohtaista siirtokapeikkotilanteiden ennustemallia, vaan ainoastaan osoittaa, että edellisen päivän tapahtumat sisältävät informaatiota tämän päivän tilanteesta. Kyseinen analyysi osoittaa sanotun kiistattomasti. Kun lisäksi otetaan huomioon, että yrityksillä on käytössään yksityiskohtaista tietoa kysyntätilanteesta sekä muista fundamenteista, on selvää, että siirtokapeikkojen toteutumisen todennäköisyyttä tiettynä tuntina on mahdollista arvioida etukäteen melko tarkasti ja siten ottaa se huomioon tarjonnassa. Kuten edellä on todettu, siirtokapeikkotilanteiden syntymistä ei ole tarpeen ennustaa täydellisesti, vaan ainoastaan arvioida syntymisen todennäköisyyttä. Lisäksi on huomattava, että useiden tuntien keskihinnasta riippuvien niin sanottujen blokkitarjousten avulla yritykset voivat hyödyntää myös karkeampaa informaatiota siirtokapeikkojen hyödyntämiseksi.
Huomattava on vielä, että relevantteja siirtokapeikkoja eivät ole olleet ainoastaan ne, jotka ovat johtaneet korkeampaan aluehintaan Suomen alueella kuin Ruotsissa.
Markkinamäärittelyn näkökulmasta olennaista ei ole se, kuinka mahdollinen hinta-alueiksi eriytyminen tapahtuu. Merkitystä ei toisin sanoen ole sillä, onko hinta korkeampi vai alempi yrityksen omalla hinta-alueella, vaan keskeinen tarkastelun kohde on se, kuinka markkinat reagoisivat hinnan nousuun tai tarjontaa vähentävään muutokseen hypoteettisen monopolin tarjontakäyrässä.
Mikäli alueellista eriytymistä ei ole tapahtunut, tarjonnan vähennyksen tilalle virtaa oman alueen ulkopuolista tarjontaa tai vienti ulkomaille vähenee siirtotilanteesta riippuen. Sanottu tekee tarjontakäyrän muuttamisen kannattamattomaksi. Mikäli sen sijaan ulkopuolinen tarjonta ei jousta lainkaan, monopoli voi kannattavasti tehdä tarjontaa vähentävän muutoksen tarjontakäyräänsä.
Ulkopuolisen tarjonnan joustamattomuus voi johtua siitä, että siirtokapasiteetti ulkopuolelta on täysin käytössä. Joustamattomuus voi kuitenkin koskea myös tilanteita, joissa siirtokapasiteetti omalta alueelta on täysin käytössä. Hinnannousu omalla alueella saa viennin ulospäin vähenemään maksimista ainoastaan, jos nousu on niin suuri, että hinnanero ulkopuolisen alueen kanssa häviää kokonaan.
Edellä esitetty huomioon ottaen markkinamäärittelyn näkökulmasta on siten yhdentekevää, miten alueellinen eriytyminen tapahtuu, eli mikä on siirtokapeikon ”suunta”.
Fortum ei ole ottanut lainkaan huomioon viimeksi mainittua tilannetta, eli että joustamattomuus voi koskea myös tilanteita, joissa siirtokapasiteetti omalta alueelta on täysin käytössä. Mahdollisesti juuri sanotun vuoksi Fortum on lähtenyt siitä, että ainoastaan toisensuuntaiset siirtokapeikkotilanteet olisivat merkityksellisiä ja että relevantteja siirtokapeikkoja vuosina 2001–2005 olisi esiintynyt vain noin kaksi pro-senttia ajasta. Esitetyn relevanttien siirtokapeikkojen oikean määritelmän valossa siirtokapeikkojen määrä on kuitenkin ollut vuosina 2001–2005 lähes 14 prosenttia ja huippuvuonna 2003 lähes 30 prosenttia.
Koska lähestulkoon kaikki Fortumin esittämät laskelmat ovat perustuneet vain toisensuuntaisten siirtokapeikkojen tarkasteluun, kyseisiä laskelmia onkin pidettävä virheellisinä.
Relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittelyn osalta on vielä huomattava, että Euroopan komissio on päätöksessään asiassa COMP/M.3867–Vattenfall/Elsam and E2 Assets esittänyt näkemyksiään nimenomaan maantieteellisten markkinoiden määrittelystä Pohjoismaissa. Päätöksessään komissio on yhtenä vaihtoehtona maantieteellisten markkinoiden määrittelylle esittänyt sen, että eri hinta-alueita tarkasteltaisiin omina relevantteina maantieteellisinä markkinoina.
Fortumin asema sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla ennen yrityskauppaa
Fortumin markkina-asema sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla ennen yrityskauppaa
Kuten valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on todettu, Fortum on ollut määräävässä markkina-asemassa sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla Suomessa.
Fortum on huomattavasti lähimpiä kilpailijoitaan suurempi toimija Suomessa. Fortumin markkinaosuus sähkön tuotannon ja tukkumyynnin kaupallisilla markkinoilla Suomessa on noin 32–40 prosenttia, kun Fortumin jälkeen seuraavaksi suurimmat toimijat ja niiden markkinaosuudet kyseisillä markkinoilla ovat: Helsingin Energia 12–16, Tampereen sähkölaitos 2–4, Oulun Energia 2–4 ja Vantaan Energia 2–4 prosenttia. Lisäksi Fortumin tuotanto perustuu pääasiassa muuttuvilta kustannuksiltaan edulliseen ydinvoimaan sekä edulliseen ja säädettävissä olevaan vesivoimaan, jolloin se on muita toimijoita selvästi paremmassa kilpailuasemassa Suomessa (tarkat prosenttiosuudet ovat liikesalaisuuksia).
Edelleen Fortum on Kilpailuviraston saamien lausuntojen mukaan mukana huomattavasti omistamaansa kapasiteettia suuremmassa osuudessa Suomen sähköntuotantoa, Fortumin aseman ollessa erityisen vahva vesivoiman tuotannossa.
Kuten edellä on esitetty, sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoita on tullut pitää ainakin osan ajasta maantieteelliseltä ulottuvuudeltaan kansallisina. Suomessa sähkön tukkuhintatason määrää käytännössä Nord Pool -sähköpörssin spot-hinta. Näin ollen tarkasteltaessa Fortumin mahdollisuuksia nostaa sähkön tukkuhintaa Suomessa, on ollut keskeistä tarkastella Fortumin asemaa Nord Pool -sähköpörssin spot-markkinoilla.
Sähkön kulutus on lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä hyvin joustamatonta eikä sopeudu hintojen muutoksiin. Suurimpien sähkönkuluttajien, kuten teollisuuden, osalta joustoa on jonkin verran, mutta se on kulutuksen suuruuteen nähden vähäistä. Nord Pool -sähköpörssiin tehtävät ostotarjoukset ovatkin suureksi osaksi joustoltaan vähäisiä, eli ostettu määrä vähenee hinnan noustessa verrattain vähän.
Sähkön tarjonnan osalta sähkönmyyjän hallussa olevalla tuotantokapasiteetilla on keskeinen merkitys tehtävien tarjousten muotoon. Sähkö, joka tuotetaan ydinvoimalla, CHP-tuotannolla tai hankitaan kiinteisiin toimitusmääriin perustuvilla sopimuksilla, kannattaa tarjota Nord Pool -sähköpörssiin lähestulkoon hinnasta riippumatta, sillä tuotettava volyymi ei ole lyhyellä aikavälillä helposti säädettävissä ja volyymin myynti kokonaisuudessaan on tuottajille lähes välttämätöntä. Hinnan-muodostuksen kannalta keskeisimmässä asemassa ovatkin joustavat myyntitarjoukset, joita voivat antaa markkinatilanteen mukaan säädettävissä olevaa tuotantokapasiteettia hallitsevat toimijat.
Markkinavoiman kannalta merkityksellistä onkin niin sanottu säädettävä tuotantokapasiteetti. Kyseistä käsitystä tukevat myös Kilpailuviraston asiassa saamat lausunnot. Säädettävää tuotantokapasiteettia on esimerkiksi vesivoima, jolla tuotettavan sähkön määrää voidaan kannattavasti säätää lyhyelläkin aikavälillä. Lisäksi säädettävää kapasiteettia edustavat niin sanotut huippulaitokset eli pääasiassa hiililauhdetuotantoyksiköt, joita käynnistetään vain hinnan noustessa riittävän korkeaksi. Ainoastaan säädettävä tuotantokapasiteetti antaa mahdollisuuden tarjontakäyrän optimointiin kannattavuuden parantamiseksi. Fortumin kokonaismarkkinaosuuden sijaan keskeistä onkin ollut säätökapasiteetin määrä suhteessa muihin sähköntarjoajiin eri markkinatilanteissa.
Kuten edellä on esitetty, Nord Pool -sähköpörssin spot-markkinoilla esiintyy säännöllisesti ajanjaksoja, joilla Suomen todennäköisyys eriytyä omaksi hinta-alueekseen on merkittävä. Lisäksi kysynnän kasvaessa Fortumin osuus jäljellä olevasta kapasiteetista kasvaa. Kysynnän ollessa suhteellisen suurta Fortumin osuus jäljellä olevasta säädettävästä kapasiteetista Suomen alueella on erittäin merkittävä. Kyseiset seikat yhdessä merkitsevät sitä, että mainituissa tilanteissa Fortum tietää merkittävällä todennäköisyydellä kohtaavansa vain vähän niin kotimaista kuin ulkomaistakin kilpailevaa tarjontaa. Kuten edellä on esitetty, Fortumin mahdollisuuksia vaikuttaa hinnanmuodostukseen parantaa lisäksi tarjontakäyriin perustuva tarjontamekanismi, sillä korkeilla hintatasoilla alueellisen eriytymisen todennäköisyys kasvaa ja toisaalta Fortumin asema kotimaisessa tuotannossa vahvistuu. Fortum voi myös ottaa sanotun huomioon tarjontakäyriä asettaessaan.
Myös Kilpailuviraston markkinatoimijoilta saamat lausunnot ovat tukeneet Kilpailuviraston käsitystä Fortumin markkina-asemasta. Lisäksi professori A on lausunnossaan todennut, että Fortumilla voidaan ainakin tiettyinä aikoina katsoa olevan määräävä markkina-asema sähkön tuotannossa ja tukkumyynnissä.
Kuten valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on jo todettu, kysyntä ja Fortumin kohtaama kilpaileva tarjonta eivät rajoita tehokkaasti Fortumin mahdollisuuksia vaikuttaa sähkön tukkuhintatasoon Suomessa. Fortumin tuotantorakenne ja sen hallussa oleva säädettävä kapasiteetti mahdollistavat myyntitarjousten mukauttamisen kysyntäolosuhteisiin ja vaikuttamisen markkinahintaan. Erityisesti kysynnän ollessa suurta Fortum on käytännössä ainoa yhtiö, jolla on mahdollisuus merkityksellisesti säätää tuotantoa Suomen alueella. Tällöin Suomen hintataso on riippuvainen Fortumin toiminnasta.
Fortumin taholta on esitetty, että relevantteja siirtokapeikkoja olisi vuosina 2001–2005 esiintynyt vain noin kaksi prosenttia ajasta ja että maantieteelliset markkinat olisivat olleet siten olleet vain kyseisen ajan kansalliset.
Kuten edellä on todettu, edellä mainittu Fortumin näkemys on virheellinen. Lisäksi kuten edellä on jo esitetty, siirtokapeikkojen syntyminen ei ole edes välttämätöntä, jotta kilpailuongelmien voitaisiin katsoa olevan käsillä. Pelkkä siirtokapeikkojen mahdollisuus antaa tilaisuuden käyttää markkinavoimaa.
Fortumin viittaama seikka kilpailuongelmien väliaikaisuudesta on Kilpailuviraston päätöksessä puolestaan otettu huomioon käsillä olevalle yrityskaupalle asetetuissa ehdoissa, jotka keskeiseltä osin ovat luonteeltaan väliaikaisia.
Fortum on esittänyt, ettei määräävän markkina-aseman arviointia koskevassa ratkaisukäytännössä Suomessa tai Euroopan unionin piirissä olisi koskaan katsottu näin pienen markkinaosuuden omaavan yhtiön olevan yksin määräävässä markkina-asemassa, vaikka markkinoiden olosuhteet ja ominaispiirteet olisivat olleet mitkä tahansa, ja että Kilpailuviraston päätös katsoa Fortumin olleen määräävässä markkina-asemassa jo ennen käsillä olevaa yrityskauppaa olisi näin ollen ollut uraauurtava.
Euroopan komissio on todennut, että määräävä markkina-asema on mahdollinen, kun markkinaosuus on 40–45 prosenttia, mutta että sitä ei voida sulkea pois edes tilanteissa, joissa markkinaosuus on vain 20–40 prosenttia. Vastaava on todettu myös kotimaisessa oikeuskirjallisuudessa. Toisin kuin Fortum on esittänyt, Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen oikeuskäytännössä toistaiseksi alhaisin määräävän markkina-aseman toteamiseen johtanut markkinaosuus on hyväksytty tapauksessa, jossa yrityksen markkinaosuus oli lannoitusaineissa 36 prosenttia ja kasvinsuojeluaineissa 32 prosenttia (asiassa C-250/92, DLG, tuomio 15.12.1994, Kok. 1994, s. I-5641). Kyseisessä tapauksessa tuomioistuin totesi, että mainitun suuruiset markkinaosuudet saattoivat kilpailijoiden vahvuudesta ja lukumäärästä riippuen riittää, vaikkei niitä yksinään voitu pitää riittävänä todisteena määräävästä markkina-asemasta. Komission yrityskeskittymiä koskevassa ratkaisukäytännössä puolestaan määräävän markkina-aseman on todettu syntyneen 36 prosentin markkinaosuudella. Komission ratkaisukäytännössä jopa alle 30 prosentin markkinaosuus on yhdessä muiden seikkojen ohella riittänyt määräävän markkina-aseman syntymiseen yrityskeskittymien kohdalla.
Lisäksi kuten jo valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä sekä edellä on todettu, nyt käsillä olevassa asiassa ei ole tullut antaa ratkaisevaa painoarvoa yksin yrityskaupan osapuolten markkinaosuuksille.
Kilpailuvirastolle toimitettujen lausuntojen sekä viraston oman analyysin perusteella on selvää, että markkinavoiman kannalta merkitystä on nimenomaan niin sanotulla säädettävällä tuotantokapasiteetilla eli tuotantomuodoilla, joissa sähköntuotantoa on mahdollista lisätä ja vähentää markkinatilanteen mukaan. Ainoastaan tällainen tuotanto antaa mahdollisuuden tarjontakäyrän muodon optimointiin kannattavuuden parantamiseksi. Fortumin kokonaismarkkinaosuuden sijaan keskeistä onkin ollut säätökapasiteetin määrä suhteessa muihin sähköntarjoajiin eri markkinatilanteissa.
Fortum on esittänyt, että määräävän markkina-aseman osalta Kilpailuviraston päätöksessä olisi viitattu näyttönä lähinnä viraston Nord Pool -sähköpörssiltä saamaan aineistoon.
Nord Pool -sähköpörssin Kilpailuvirastolle toimittama aineisto on sisältänyt yksittäisten toimijoiden tarjontakäyttäytymisen. Kilpailuviraston on sille kuuluvan selonottovelvollisuuden vuoksi tullut ottaa kyseinen informaatio huomioon tehdessään päätöstä. Koska kyseinen informaatio on kokonaisuudessaan salassa pidettävää, aineistoa ei ole toimitettu Fortumille eikä Kilpailuvirasto toimita sitä myöskään markkinaoikeudelle asian oikeudenkäyntiaineistoksi. Toisin kuin Fortum on esittänyt, Kilpailuviraston päätöksessä esitetyt johtopäätökset eivät ole perustuneet yksinomaan Kilpailuviraston Nord Pool -sähköpörssiltä saamaan tilastoaineistoon.
Yrityskaupan vaikutukset
Fortumin valituksessa on keskitytty ainoastaan tilanteeseen, jossa yrityskaupan seurauksena syntyy määräävä markkina-asema. Kilpailun-rajoituslain 11 d §:n mukaan Kilpailuvirasto voi kuitenkin asettaa yrityskaupalle ehtoja myös, jos yrityskaupan perusteella vahvistuu sellainen määräävä markkina-asema, joka merkittävästi estää kilpailua Suomen markkinoilla tai niiden merkittävällä osalla. Fortumin keskittyminen tilanteeseen, jossa yrityskaupan seurauksena syntyy määräävä markkina-asema, on näin ollen käsillä olevan tapauksen arvioinnin kannalta virheellinen.
Kilpailunrajoituslain 11 d §:n lainvalmisteluasiakirjoissa on todettu, että kun kysymys on jo olemassa olevan määräävän markkina-aseman vahvistumisesta, voi markkinoilla toimivan pienenkin kilpailijan poistumisella olla merkittäviä haittavaikutuksia kilpailun toimivuudelle. Määräävän markkina-aseman vahvistumistilanteissa markkinaosuuksille ei tule antaa ratkaisevaa merkitystä, vaan on tarkasteltava sulautuman vaikutusta kilpailun toimivuuteen. Kuten valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on mainittu, myös oikeuskäytännössä kilpailuneuvosto on katsonut tarpeelliseksi asettaa yrityskaupalle ehtoja tilanteissa, joissa aikaisempi määräävä markkina-asema vahvistuu vain suhteellisen vähän.
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on osoitettu, että yrityskaupan suorana ja välittömänä seurauksena kilpailu Suomen markkinoilla estyisi, kuten laissa edellytetään. Ilman päätöksessä määrättyjä sitoumuksia Fortumin määräävä markkina-asema vahvistuisi järjestelyssä näin ollen niin, että se merkittävästi estäisi kilpailua Suomessa.
Kuten Kilpailuviraston päätöksessä on todettu, kysymyksessä olevan yrityskaupan kilpailuvaikutusten arvioinnissa markkinaosuusluvut eivät ole antaneet oikeaa kuvaa kilpailutilanteesta. Näin ollen asiassa ei ole ollut syytä panna liikaa painoa markkinaosuuksien tarkasteluun.
Kilpailuvirasto on saamiensa lausuntojen sekä omien selvitystensä perusteella todennut valituksenalaisessa päätöksessään, että E.ON Finland Oyj:n poistuminen markkinoilta muuttaa merkittävästi kilpailutilannetta haitallisella tavalla. Yrityskauppa vaikuttaa kielteisesti erityisesti E.ON-konsernin laajentumissuunnitelmiin Suomessa. E.ON Finland Oyj on ollut aktiivinen toimija Suomen kaupallisilla sähkömarkkinoilla, joissa sähkökauppaan erikoistuneita toimijoita on varsin vähän. E.ON Finland Oyj:n taustalla oleva E.ON-konserni on kansainvälinen energiakonserni, jonka asiantuntemus ja taloudelliset resurssit mahdollistaisivat vahvemman läsnäolon Suomessa. E.ON Finland Oyj:n poistuminen Suomen markkinoilta vähentää kilpailua Suomessa enemmän kuin markkinaosuusluvuista voidaan suoraan päätellä. Yrityskaupan seurauksena markkinoilta poistuu siten toimija, joka olisi voinut tulevaisuudessa aiheuttaa merkittävää kilpailupainetta Suomen sähkömarkkinoilla muita markkinoilla toimivia yrityksiä kohtaan.
Professori A on lausunnossaan todennut, ettei kysymyksessä oleva yrityskauppa merkittävästi lisää Fortumin asemaa Suomen kansallisilla sähkömarkkinoilla ja ettei mahdollisia lisätoimenpiteitä voida vaatia pelkästään yrityskaupan perusteella, elleivät kilpailuoikeudelliset näkökulmat edellytä toista. Mainitulta osin professori A on siten jättänyt yrityskaupan kilpailuoikeudellisen arvioinnin lausunnon ulkopuolelle. Lausunnosta ei näin ollen voida tehdä johtopäätöstä siitä, onko kilpailunrajoituslain mukainen puuttumiskynnys ylittynyt.
Aikaisempi käytäntö
Fortum on viitannut Kilpailuviraston päätökseen 25.5.2000 (Dnro 206/81/2000), jolla Kilpailuvirasto hyväksyi yrityskaupan, jolla Fortum Oyj hankki Stora Enso Oyj:n sähkövoimaliiketoiminnan. Kyseinen yrityskauppa on kuitenkin poikennut merkittävällä tavalla nyt kysymyksessä olevasta järjestelystä. Stora Enso Oyj:n sähkövoimaliiketoimintaa koskenut järjestely oli luonteeltaan ulkoistus, jossa kaupan kohteen tuottama sähkö oli aiemmin ainakin jossain määrin Stora Enso Oyj:n omaan käyttöön sidottua tuotantoa. Järjestelyn jälkeen Stora Enso Oyj hankki yrityskaupassa siirretyn kapasiteetin mukaisen määrän sähköä markkinaehdoin Fortum Oyj:ltä. Kilpailuviraston päätöksessä 25.5.2000 todetuin tavoin järjestelyllä ei näin ollen ollut merkittäviä suoria vaikutuksia tukku- tai vähittäismarkkinoihin. Sen sijaan nyt kysymyksessä olevassa järjestelyssä Fortum on ostanut aktiivisen markkinatoimijan.
Yrityskauppavalvonta on tapauskohtaista arviointia. Jokainen yksittäinen yrityskauppa tutkitaan erillisenä tapauksena. Ottaen huomioon markkinoiden dynamiikka ja nopea kehitys Kilpailuvirasto ei voi olla täysin sidottu aikaisempaan ratkaisukäytäntöönsä. Nyt käsillä olevaa yrityskauppaa tutkittaessa Kilpailuvirastolla on ollut käytössään mittava Nord Pool -tilastoaineisto, joka jo pelkästään on erottanut sen käsittelyprosessin kaikista aikaisimmista yrityskauppatapauksista.
Fortum on esittänyt, että valituksenalainen Kilpailuviraston päätös olisi ollut ristiriidassa myös muiden Kilpailuviraston aikaisempien ehtopäätöksien kanssa.
Kuten jo Kilpailuviraston päätöksessä on todettu, käsillä olevan tarkastelun yhteydessä ei ole tullut panna liikaa painoa markkinaosuuksien tarkasteluun, vaan tarkastelussa on ollut syytä keskittyä toimijoiden todelliseen markkinavoimaan. Euroopan komissio on joissakin tapauksissa katsonut, että määräävä markkina-asema on syntynyt tai vahvistunut jo alle 40 prosentin markkinaosuuksilla. Valituksenalaisessa päätöksessä esitetyllä tavalla Fortumin määräävä markkina-asema vahvistuisi ilman siinä asetettuja ehtoja käsillä olevan yrityskaupan myötä siten, että se merkittävästi estäisi kilpailua Suomessa.
Fortumin viittaamaan, vuodelta 2003 olevaan pohjoismaisten kilpailuviranomaisten sähkömarkkinoita koskeneeseen raporttiin (A Powerful Competition Policy, Towards a more coherent competition policy in the Nordic market for electric power) liittyen on huomattava, ettei Suomen Kilpailuvirastosta ole osallistuttu raportin laatineeseen työryhmään. Lisäksi on huomattava, että viitatulta osin raportissa on käsitelty sähkön tuotannon markkinoiden keskittyneisyyttä, kun käsillä olevassa tapauksessa tarkastelun kohteena ovat olleet sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinat.
Sitoumusten arviointi
Valituksenalaisella Kilpailuviraston päätöksellä määrätyt sitoumukset ovat olleet välttämättömiä. Kilpailuviraston päätös ei siten ole ollut yrityskaupan toteuttamiselle asetettujen ehtojen osalta suhteellisuusperiaatteen tai hallinnon tarkoitussidonnaisuusperiaatteen vastainen.
Kilpailuvirasto teki Fortumin tarjoamille sitoumuksille markkinatestauksen, jonka perusteella Kilpailuvirasto katsoi, ettei Fortumin ehdottama Haapaveden, Hämeenlinnan ja Meri-Porin voimalaitoksia koskenut sitoumuskokonaisuus ollut riittävä poistamaan kaikkia yrityskau-pasta aiheutuvia kilpailuongelmia Suomessa. Tämän jälkeen Fortum täydensi tarjoamiaan sitoumuksia palkkikapasiteetilla.
Kilpailuviraston päätöksessä on analysoitu Fortumin tarjoamia sitoumuksia laajasti ja katsottu, että lopullinen ehtokokonaisuus on riittänyt poistamaan yrityskaupan aiheuttaman kilpailun merkittävän estymisen. Kilpailuvirasto on sitoumusten tarvetta arvioidessaan ottanut huomioon muun ohella E.ON Finland Oyj:n roolin, sen poistumisen markkinoilta sekä tulevan markkinakehityksen. Kilpailuviraston päätöksessä määrättyjen ehtojen määräaikaisuus on lisäksi osaltaan esimerkki siitä, ettei Kilpailuviraston päätöksessä ole menty pidemmälle kuin mitä kilpailun rakenteellisten edellytysten turvaaminen kysymyksessä olevilla markkinoilla on edellyttänyt.
E.ON Finland Oyj:n poistuminen Suomen markkinoilta vähentää kilpailua Suomessa enemmän kuin mitä tarkastelemalla yrityksen tuotantoa voitaisiin päätellä. E.ON Finland Oyj on ostanut osan myymästään sähköstä tukkumarkkinoilta ja yrityskaupan seurauksena vastaavasti ostettavaa volyymiä siirtyy Fortumin haltuun. E.ON Finland Oyj on myös ollut aktiivinen toimija Suomen kaupallisilla sähkömarkkinoilla, joissa sähkökauppaan erikoistuneita toimijoita on varsin vähän.
Sähkön tuotantomuodolla on huomattava vaikutus toimijoiden väliseen kilpailuasemaan. Näin ollen on harhaanjohtavaa kiinnittää huomiota ainoastaan Fortumin käsillä olevalla yrityskaupalla saamaan kapasiteettiin ja sen valituksenalaisella Kilpailuviraston päätöksellä divestoitaviksi määrättyjen tuotantolaitosten tuotantokapasiteettiin. Fortumin esittämää siitä, ettei divestointikohteiden kannattavuudella tai kilpailukyvyllä olisi käsillä olevassa tapauksessa mitään kilpailuoikeudellista merkitystä, on pidettävä vieraana kaikelle tavanomaiselle kilpailuanalyysille. Ehtojen toteutettavuuden ja tavoitteena olevan kilpailuongelmien poistamisen kannalta on hyvin keskeistä arvioida, kuinka divestoitavat osat vastaavat kilpailukyvyltään ja kannattavuudeltaan kaupan kohdetta.
FORTUM OYJ:N JA FORTUM POWER AND HEAT OY:N VASTASELITYKSET
Kilpailuviraston lisälausunnossa 1.12.2006 ja erityisesti sen liitteenä olleessa teorialiitteessä on vihdoin tuotu esiin se, mikä on ollut valituksenalaisen Kilpailuviraston päätöksen teoreettinen tausta, ja se, ettei päätöksen perusteena ole ollut mitään varsinaista markkina-analyysiä tai konkreettista näyttöä.
Edellä mainitusta teorialiitteestä ilmenevä malli on jäänyt täysin abstraktille ja teoreettiselle tasolle. Kyseinen malli on perustunut oletuksiin, jotka eivät sovellu pohjoismaisille tai Suomen sähkömarkkinoille. Koko mallin ja sen taustalla olevan teorian soveltuvuus siihen käyttöön, mihin sitä on pyritty käyttämään, onkin kyseenalainen. Kilpailuvirasto ei ole testannut malliaan saati osoittanut sen lähtöoletusten pitävän paikkansa tarkastelluilla markkinoilla. Kilpailuvirasto ei ole myöskään verrannut teoreettisen mallinsa mukaisia ennusteita todellisiin markkinatuloksiin. Kilpailuvirasto ei ole millään tavoin edes yrittänyt linkittää teoreettista malliaan yhteen todellisuuden kanssa. Kilpailuviraston soveltama malli ei siten kerro mitään maantieteellisten markkinoiden määrittelystä tai sähkömarkkinoiden toiminnasta, puhumattakaan Fortumin markkina-asemasta tai toiminnasta todellisessa maailmassa.
Kilpailuviraston päätös ei näin ollen ole perustunut laissa edellytettyyn kattavaan ja riittävään markkina-analyysiin. Kilpailuviraston teorialiitteessä esitetty malli ei ole ollut mikään analyysi todellisista markkinoista.
Kilpailuviraston päätöksessä ei ole sovellettu tavanomaisia horisontaalisten yrityskeskittymien arvioinnissa käytettyjä menetelmiä. Päätöstä ei ole perustettu yksinkertaisille ja ymmärrettäville vakiintuneeseen kilpailutaloustieteeseen perustuville menetelmille, vaan siinä on lähdetty kehittämään teoreettista ja spekulatiivista mallia markkinoiden määrittelystä ja markkinavoiman arvioinnista. Kilpailuvirasto on pyrkinyt mallillaan perustelemaan ensisijaisesti relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittelyä ja toissijaisesti Fortumin väitettyä määräävää markkina-asemaa. Kysymyksessä ei ole kuitenkaan ollut edes sellainen taloustieteellinen simulaatiomalli, jolla eräät kilpailuviranomaiset ovat pyrkineet mittaamaan yrityskeskittymien vaikutusta markkinoilla. Lisäksi on huomattava, että edes mainitunkaltaisia pidemmälle vietyjä simulaatiomalleja, joilla on arvioitu konkreettisten markkinatietojen valossa yrityskeskittymän vaikutuksia ja joiden tuloksia on testattu todellisilla markkinatuloksilla, ei ole käytännössä pidetty riittävänä näyttönä, sillä malleihin sisältyy aina merkittäviä epävarmuuksia ja taustaoletuksia, jotka eivät välttämättä sovi yhteen talousteorian tai markkinoiden todellisuuden kanssa.
Fortum on pyytänyt professori B:lta lausunnon asiassa esitetyistä väitteistä ja todisteista erityisesti taloustieteellisestä näkökulmasta. Lausunnossaan professori B on todennut, että Kilpailuviraston esittämä markkina-analyysi on ollut heikko ja se on alittanut merkittävästi sen järjestelmällisen markkina-analyysin tason, jota esimerkiksi Euroopan komissio ja eurooppalaiset tuomioistuimet ovat käyttäneet kysymyksessä olevan kaltaisissa tapauksissa.
Lisäksi on huomattava, että käsillä oleva yrityskauppa on ollut millä tahansa vakiintuneella tarkastelutavalla arvioituna hyvin marginaalinen. Näin ollen näyttökynnyksen taso olisi tullut asettaa eurooppalaisessa oikeuskäytännössä vakiintuneella tavalla vielä tavanomaista korkeammalle tasolle.
Relevanttien markkinoiden määrittely
Relevantit hyödykemarkkinat
Kilpailuvirasto on lausunnoissaan teollisuuden sisäisen sähkön tuotannon osalta vedonnut ainoastaan perusteettomiin juridisiin argumentteihin sekä Euroopan komission vanhentuneeseen ratkaisukäytäntöön. Kuten Kilpailuviraston viittaamassa oikeuskirjallisuudessa on todettu, komissio ei voi enää aikaisemmin soveltamallaan tavalla automaattisesti sulkea teollisuuden omaa tuotantoa pois kilpailuanalyyseistään ja markkinaosuuslaskelmistaan, vaan komission tulee tutkia jokainen asia tapauskohtaisesti.
Kilpailuviraston lisälausunnossa 1.12.2006 on viitattu UPM-Kymmene Oyj:n Kilpailuvirastolle toimittamaan lausuntoon ja esitetty, että Fortumin väite siitä, että teolliset toimijat, kuten UPM-Kymmene Oyj ja Stora Enso Oyj, toimisivat aktiivisesti pohjoismaisilla energiamarkkinoilla sekä suoraan että yhteisyritysten, kuten Pohjolan Voima Oy:n, kautta sekä ostajina että myyjinä, olisi virheellinen.
Kuten mainitusta UPM-Kymmene Oyj:n lausunnosta ilmenee, yhtiö käy kauppaa Nord Pool -markkinoilla muun ohella sähkötaseen, kulutuksen ja tuotannon tasapainottamiseksi. Mitään valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä viitattuja teknisiä tai taloudellisia esteitä mainitulle kaupalle ei siten ole olemassa.
Lisäksi on huomattava, että UPM-Kymmene Oyj:n vuosikertomuksen mukaan yhtiö on vuonna 2005 myynyt konsernin ulkopuolelle sähköä 1,9 TWh ja Pohjolan Voima Oy vastaavasti oman vuosikertomukensa mukaan on ostanut sähköä samana vuonna pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta 4,9 TWh. Kilpailuviraston mukaan mainitut toimijat eivät kuitenkaan olisi olleet aktiivisia toimijoita pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Sen sijaan E.ON Finland Oyj, jonka vuotuinen tuotanto on vastannut noin yhtä TWh:a ja jonka ostot Nord Pool -sähköpörssistä vuonna 2005 ovat olleet yhteensä alle kaksi TWh, on Kilpailuviraston mukaan ollut aktiivinen toimija Suomen kaupallisilla sähkömarkkinoilla.
Yhteenvetona onkin todettava, että kaikki sellainen tuotanto, joka muodostaa kilpailupainetta kaupallisille hyödykemarkkinoille, on otettava huomioon markkinamäärittelyssä ja markkinaosuuksia laskettaessa sekä yrityskaupan kilpailuvaikutuksia arvioitaessa. Kuten Fortum on osoittanut, teollisuuden omistama sähkön tuotanto luo todellista kilpailupainetta markkinoille ja kilpailee markkinoilla täysin markkinaehtoisesti. Teollisuuden omistama sähkön tuotanto olisi siten tullut ottaa huomioon käsillä olevan yrityskaupan osalta relevantteja markkinoita määriteltäessä ja analysoitaessa sekä markkinaosuuksia laskettaessa.
Myös professori B on Fortumin pyynnöstä antamassaan lausunnossa todennut, että teollisuuden omistama sähkön tuotanto kilpailee tosiasiallisesti markkinasähkön kanssa ja kuuluu samoille relevanteille hyödykemarkkinoille muiden energiantuottajien tuottaman sähkön kanssa.
Siinä tapauksessa, että teollisuuden omistama sähkön tuotanto olisi otettu huomioon relevantteja markkinoita määriteltäessä, Fortumin markkinaosuus niissä poikkeuksellisissa olosuhteissakin, joissa Suomi on eriytynyt omaksi hinta-alueekseen, olisi ollut ainoastaan noin 24–30 prosenttia. Teollisuuden omistaman sähkön tuotannon jättäminen tarkastelun ulkopuolelle on lisäksi muutoinkin ylikorostanut Fortumin omistaman säätövoiman merkitystä (tarkka prosenttiosuus on liikesalaisuus).
Fortumin esittämät kannanotot liittyen finanssimarkkinoiden merkitykseen fyysisen sähkön kaupan markkinoiden arvioimisen kannalta ovat täysin linjassa pohjoismaisia sähkömarkkinoita tutkineiden taloustieteilijöiden näkökantojen kanssa.
Komissio ei asiassa COMP/M.3867–Vattenfall/Elsam and E2 Assets antamassaan ratkaisussa ole ottanut lopullista kantaa kysymykseen siitä, voitiinko sähkön finanssimarkkinoiden katsoa kuuluvan samoille hyödykemarkkinoille fyysisen sähkön kaupan markkinoiden kanssa. Lisäksi vaikka sähkön finanssikaupan ei katsottaisikaan kuuluvan muodollisesti samoille relevanteille hyödykemarkkinoille fyysisen sähkön kaupan kanssa, sähkön finanssimarkkinoiden osalta on kuitenkin joka tapauksessa kysymys sellaisista liitännäismarkkinoista, joiden vaikutukset on otettava huomioon fyysisen sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoiden markkina-analyysissä. Myöskään tätä ei valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä ole kuitenkaan otettu huomioon.
Relevantit maantieteelliset markkinat
Toisin kuin Kilpailuvirasto lisälausunnossaan 1.12.2006 antaa ymmärtää, Fortum ei ole väittänyt, että siirtokapasiteetin rajoitustilanteiden ennustaminen edellyttäisi niiden täydellistä ennustettavuutta, vaan Fortum on lähtenyt siitä, että siirtokapasiteetin rajoitustilanteita ei voida käytännössä ennakoida riittävällä tarkkuudella niiden taloudelliseksi hyödyntämiseksi. Tarkastelussa on otettava myös huomioon riski merkittävistä taloudellisista tappioista, mikäli satunnaisesti esiintyvien siirtokapasiteetin rajoitustilanteiden hyödyntämiseen tähtäävä tarjousstrategia ei onnistu. Tätä riskiä ei Kilpailuviraston suorittamassa tarkastelussa ole otettu lainkaan huomioon.
Kun otetaan huomioon ne kustannukset, jotka tarjoajalle aiheutuvat siirtokapasiteetin rajoitustilanteen hyödyntämiseen tähdätyn tarjous-strategian käyttämisestä silloin, kun siirtokapasiteetin rajoitustilannetta ei synnykään, siirtokapasiteetin rajoitustilanteen todennäköisyyden tulee olla riittävän korkea sillä hetkellä, kun tarjouksesta päätetään, ja mahdollisesti saavutettavien voittojen riittävän suuria. Muutoin riskin ottaminen ei ole kannattavaa edes hypoteettiselle monopolistille. Siten ei ole riittävää, että siirtokapasiteetin rajoitustilanteita esiintyy jollain todennäköisyydellä tai edes että osoitettaisiin tällä olevan jokin vaikutus yhtiön päätöksentekoon, jotta voitaisiin todeta relevanttien maantieteellisten markkinoiden olevan kansalliset. Kuten asiassa on esitetty, Suomen ja Ruotsin välisen siirtokapasiteetin rajoitustilanteita esiintyy satunnaisesti eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina ja ne ovat pääsääntöisesti hyvin lyhyitä, lähes aina vain tunnin tai parin mittaisia. Kyseisiä rajoitustilanteita ei voidakaan ennakoida sillä tarkkuudella, että niitä voitaisiin edes teoriassa hyödyntää taloudellisesti.
Lisäksi on huomattava, että vaikka sähkön tuottajalla olisi täydellinen tietämys tulevista siirtokapasiteetin rajoitustilanteista edellisenä päivänä, tämä ei silti mahdollistaisi niiden kannattavaa hyödyntämistä. Lauhdevoimalaitosten käynnistäminen ei ole mahdollista tai taloudellisesti kannattavaa lyhytkestoisia, pääosin yhden tai kahden tunnin mittaisia, siirtokapasiteetin rajoitustilanteita varten. Erityisesti suomalaisen jokivesivoiman osalta tilanne on täysin sama, sillä päätös lisätä veden juoksutusta tiettynä tuntina tietystä voimalasta johtaa muutoksiin tuotantomäärissä kaikissa alajuoksun voimaloissa tunteja tähdätyn tunnin jälkeen.
Kuten edellä on todettu, Kilpailuviraston lisälausunnon 1.12.2006 liitteenä olleesta teorialiitteestä ilmenevä malli on jäänyt täysin abstraktille ja teoreettiselle tasolle. Koko mallin soveltuvuus Suomen tai Pohjois-maiden sähkömarkkinoiden arviointiin on ollut hyvin kyseenalainen, eikä Kilpailuvirasto ole edes yrittänyt kytkeä mallia todellisiin markkinaolosuhteisiin tai testata sen ennusteita todellisiin markkinatuloksiin. Malli on lisäksi rakentunut yksinkertaistaville oletuksille, jotka eivät pidä paikkansa tarkasteltavina olevilla markkinoilla. Kyseinen malli ei todellisuudessa ole osoittanut mitään relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittelystä eikä Fortumin väitetystä markkinavoimasta.
Ainoana tuloksena Kilpailuviraston mallin voidaan katsoa tuottavan sen seikan, että siirtokapasiteetin rajoitustilanteiden todennäköisyydellä voi olla jotain vaikutusta sähkön tuottajien insentiiveihin. Tulos on kuitenkin itsestäänselvyys, eikä sillä ole mitään merkitystä markkinoiden määrittelyn tai yrityskaupan kilpailuvaikutusten arvioinnin kannalta.
Samalla tavalla kuin sähkön tuottajat myyntitarjousta tehdessään tai sähkön ostajat ostotarjousta tehdessään yrittävät arvioida eri markkina-fundamenttien vaikutusta, ne voivat teoriassa yrittää arvioida myös siirtokapasiteetin käyttö- tai rajoitustilanteiden todennäköisyyttä. Mahdollinen siirtokapasiteetin rajoitustilanne on kuitenkin aina seurausta kaikkien noin 300 Nord Pool -sähköpörssin spot-markkinoilla kauppaa käyvän toimijan myynti- ja ostotarjouskäyttäytymisestä. Lisäksi siirtokapasiteetin rajoitustilanteen todennäköisyys on vain yksi niistä lukuisista muuttujista, jotka vaikuttavat jokaisen pohjoismaisille sähkömarkkinoille myynti- tai ostotarjouksia tekevän markkinaosapuolen tarjouksiin, joista lopulta muodostuu Nord Pool -sähköpörssin spot-markkinoiden hinta-/määrätasapaino. On siten selvää, ettei yksikään järkevästi toimiva sähkön tuottaja voi suunnitella tarjouskäyttäytymistään yhden yksittäisen muuttujan varaan.
Siirtokapasiteetin rajoitustilanteita olisi teoriassakin mahdollista hyödyntää vain, mikäli rajoitustilanteet esiintyisivät säännöllisesti tai niiden esiintymisen todennäköisyys olisi niin korkea, että rajoitustilanteita voisi kannattavalla tavalla ennakoida. Käytännössä tilanne ei ole kuitenkaan tämä. Siirtokapasiteetin rajoitustilanteiden esiintymisen satunnaisuus, pieni ennustettavuus sekä lyhytkestoisuus merkitsevät, että rajoitustilanteiden hyödyntämiseen tähtäävää tarjousstrategiaa soveltavan yhtiön tulisi saada rajoitustilanteissa erittäin merkittäviä tuottoja, jotta yhtiö voisi kattaa ne tappiot, jotka sille aiheutuvat tilanteissa, joissa siirtokapasiteetin rajoite ei toteudukaan. Rationaalisesti ja pitkäjänteisesti toimiva yritys ei edes voi soveltaa tällaista strategiaa.
Lisäksi on huomattava, että mikäli sähkön tuottaja lähtisi yrittämään rajoitustilanteiden hyödyntämiseen tähtäävän tarjousstrategian soveltamista, tällä ei olisi jo hintasuojatun myydyn sähkön osalta mahdollisuutta saada mitään lisätuottoja, vaikka siirtokapasiteetin rajoitustilanteet toteutuisivatkin. Sen sijaan sähkön tuottajalla olisi suuri riski aiheuttaa itselleen merkittävät taloudelliset tappiot, jos ennakkoon esimerkiksi finanssisopimuksilla myyty tuotanto ei menisikään kaupaksi spot-markkinoilla.
Kuten edellä on todettu, Kilpailuviraston malli on lisäksi perustunut eräisiin yksinkertaistaviin oletuksiin, jotka eivät sovi yhteen markkinatodellisuuden kanssa.
Kilpailuviraston mallin yksi perusoletus on väite siitä, että aluehintatilanteiden todennäköisyys kasvaa hintatason kohotessa. Julkisesta Nord Pool -hintamateriaalista ei kuitenkaan löydy mitään tukea kyseiselle väitteelle. Aluehintatilanteita on esiintynyt satunnaisesti eri hintatasoilla eikä niiden todennäköisyys ole ollut suurempi korkeilla hintatasoilla. Kilpailuvirasto ei olekaan esittänyt kyseiselle virheelliselle oletukselleen mitään näyttöä missään vaiheessa.
Myöskään oletus siitä, että kysynnän sattumanvaraisuus mallin kahdella eri alueella on riippumatonta toisen alueen kysynnästä ei pidä paikkansa pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla.
Mallissa on edelleen annettu vienti- ja tuontirajoitteiden olemassaolo kahden alueen välillä. Pohjoismaisten sähkömarkkinoiden olosuhteissa siirtokapasiteetin rajoitustilanteiden syntyminen kuitenkin riippuu kaikkien pohjoismaisten tuottajien myyntitarjouksista ja kaikkien pohjoismaisten ostajien ostotarjouksista. Malli ei myöskään ota lainkaan huomioon tuonti- ja vientirajoitustilanteiden välistä merkittävää epäsymmetriaa.
Kilpailuviraston teorialiitteessä on viitattu hypoteettisen monopolistin käsitteeseen ja mahdollisuuteen nostaa hintoja. Kilpailuvirasto ei ole kuitenkaan missään vaiheessa analysoinut SSNIP-testin mukaisen 5–10 prosentin hinnankorotuksen vaikutuksia. Kilpailuvirasto ei ole edes yrittänyt soveltaa normaalisti kilpailuoikeudellisessa markkinamäärittelyssä käytettyä SSNIP-testiä.
Myös Kilpailuviraston teorialiitteessä toistettu viittaus sellofaaniharhan kaltaiseen virheeseen on virheellinen.
Yrityskauppavalvontaa koskevassa tarkastelussa on olennaista tarkastella yrityskaupan kilpailuvaikutuksia yrityskauppaa edeltävään markkinatilanteeseen. Kyseisessä tarkastelussa relevantteja vertailukohteita ovat yrityskauppaa edeltävät todelliset hinnat. Sellofaaniharhalla ei tässä tarkastelussa ole mitään merkitystä, vaan se liittyy olennaisesti määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä koskevien tapausten arviointiin.
Kilpailuvirasto ei ole myöskään millään tavalla osoittanut, että todelliset markkinahinnat olisivat ei-kilpailullisia. Mikäli Kilpailuviraston logiikkaa seurataan, kaikki todelliset markkinahinnat ovat ei-kilpailullisia, sillä kaikilla muilla paitsi talousteoreettisen ideaalin mukaisilla täydellisen kilpailun markkinoilla todelliset hinnat heijastavat aina myös muun muassa tuotanto- tai kuljetustilanteiden rajallisuutta. Silti nämä todelliset markkinahinnat voivat olla täysin kilpailullisia.
Kilpailuvirasto on relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittelyn osalta viitannut markkinaoikeudessa myös Euroopan komission ratkaisuun asiassa COMP/M.3867–Vattenfall/Elsam and E2 Assets. Kyseisessä asiassa on markkinamäärittelyn osalta tarkasteltu kysymystä, ovatko relevantit maantieteelliset markkinat Tanskan kansalliset markkinat vai koko Pohjoismaiden laajuiset markkinat. Päätöksessä komissio on yhtenä potentiaalisena vaihtoehtona myös pohdiskellut relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittelyä hinta-alueiden mukaisesti. Kuten komission päätöksestä ilmenee, tilanne Tanskassa on erityisesti siirtokapasiteetin osalta poikennut huomattavasti tilanteesta Suomessa ja Ruotsissa. Kyseinen tapaus ei ole siten lainkaan relevantti arvioitaessa sitä, ovatko käsillä olevan tapauksen osalta relevantit maantieteelliset markkinat olleet pohjoismaiset, laajemmat kuin Suomi vai Suomi. Lisäksi on huomattava, että komissio jätti tapauksessa lopullisen markkinamäärittelyn suorittamatta, koska keskittymä ei johtanut kilpailun merkittävään vähenemiseen.
Professori B on Fortumin pyynnöstä antamassaan lausunnossa katsonut, että Kilpailuviraston päätöksessä suoritettu relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittely on ollut puutteellinen. Lisäksi professori B on lausunnossaan todennut, että markkinoiden ajallinen jako edellyttäisi samankaltaista harkintaa kaikilla toimialoilla, joiden toimintaympäristössä on kysynnän vaihteluita ja kapasiteetin rajoituksia. Tällainen kilpailupolitiikka ei edistäisi tehokkuutta, vaan johtaisi yli-investointeihin. Professori B:n lausunnon mukaan Kilpailuviraston lisälausunnon 1.12.2006 liitteenä olleesta teorialiitteestä ilmenevän mallin käyttäminen relevanttien markkinoiden määrittelemiseksi tai markkinoiden ei-kilpailullisuuden osoittamiseksi on ollut analyyttisestä näkökulmasta järjetöntä. Professori B onkin lausunnossaan katsonut, että käsillä olevan yrityskaupan kannalta rele-vantit maantieteelliset markkinat ovat joka tapauksessa olleet Suomea laajemmat.
Myös Euroopan komission energia-alan toimialaselvityksessä 10.1.2007 (DG Competition report on energy sector inquiry, 10.1.2007) on viitattu pohjoismaisiin markkinoihin ja erityisesti Suomeen, Ruotsiin ja Pohjois-Norjaan esimerkkinä ensimmäisistä kansallisia markkinoita laajemmista markkinoista. Komission selvityksessä on myös nimenomaisesti todettu, että siirtokapasiteetin rajoitustilanteiden taloudellinen hyödyntäminen edellyttäisi niiden ennakoitavuutta, minkä lisäksi selvityksessä on edelleen todettu, että sanottu ennakoiminen on helpompaa, kun eriytyminen tapahtuu säännöllisesti (esimerkiksi Länsi-Tanskassa, Sardiniassa ja Sisiliassa), kuin tilanteissa, joissa eriytyminen on harvinaisempaa (esimerkiksi Suomessa ja Itä-Tanskassa).
Lisäksi on huomattava, että Ruotsin kilpailuvirasto (Konkurrensverket) on 7.5.2007 antamassaan sähkömarkkinoita koskeneessa päätöksessä todennut relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittelyyn liittyen, että sähkön tukkumarkkinat ovat pohjoismaiset tai ainakin joka tapauksessa laajemmat kuin Ruotsi.
Fortumin asema sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla ennen yrityskauppaa
Fortumin markkina-asema sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla ennen yrityskauppaa
Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä on katsottu Fortumin olleen määräävässä markkina-asemassa sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla Suomessa jo ennen käsillä olevaa yrityskauppaa. Kilpailuviraston päätöksenkään mukaan Fortum ei ole määräävässä markkina-asemassa pohjoismaisilla tai Suomen ja Ruotsin laajuisilla sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla. Kilpailuviraston mukaan sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinat ovat maantieteelliseltä ulottuvuudeltaan kansalliset vain osan ajasta, eli silloin, kun Suomi on eriytynyt omaksi hinta-alueekseen Nord Pool -sähköpörssin spot-markkinoilla. Käytännössä relevantteja ovat kuitenkin vain ne hinta-aluetilanteet, joissa Suomen aluehinta on Ruotsin aluehintaa korkeampi. Viimeksi mainittuja satunnaisesti esiintyneitä tilanteita on esimerkiksi vuonna 2006 ollut vain 2,6 prosenttia kaikista tunneista.
Kilpailuviraston päätöksessä ei ole perusteltu todellisiin markkinaolosuhteisiin perustuvan markkina-analyysin avulla tai muutoinkaan riittävällä tavalla, minkä vuoksi Fortumin on katsottu olleen määräävässä markkina-asemassa jo ennen käsillä olevaa yrityskauppaa. Myöskään markkinaoikeudessa Kilpailuvirasto ei ole esittänyt mitään näyttöä väitteelleen Fortumin olemisesta määräävässä markkina-asemassa.
Kilpailuviraston lisälausumassa 1.12.2006 on viitattu Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen ratkaisuun asiassa DLG (asia C-250/92, tuomio 15.12.1994, Kok. 1994, s. I-5641). Ratkaisussa Euroopan yhteisöjen tuomioistuin ei todennut tai vahvistanut määräävää markkina-asemaa, vaan jätti asian lopullisesti kansallisen tuomioistuimen ratkaistavaksi.
Kuten edellä on todettu, Kilpailuvirasto on myös Fortumin määräävän markkina-aseman osalta vedonnut lisälausuntonsa 1.12.2006 liitteenä olleeseen teorialiitteestä ilmenevään malliin. Kyseinen malli ei kuitenkaan kerro mitään Fortumin asemasta pohjoismaisilla tai Suomen sähkömarkkinoilla. Lisäksi on huomattava, että Kilpailuvirasto ei ole pystynyt osoittamaan edes mallinsa lähtöoletusten pitävän paikkansa sähkömarkkinoilla.
Kilpailuviraston esittämässä mallissa on ensinnäkin lähdetty siitä, että Nord Pool -sähköpörssissä esiintyisi säännöllisesti ajanjaksoja, jolloin Suomen todennäköisyys eriytyä omaksi hinta-alueekseen on merkittävä. Kuten asiassa on kuitenkin osoitettu, Suomi ei eriydy säännöllisesti omaksi hinta-alueekseen eikä myöskään todennäköisyys tällaiselle eriytymiselle ole merkittävä.
Kilpailuviraston teorialiitteessä on edellä mainittuun liittyen edelleen esitetty, että eriytymisen todennäköisyyden ei tarvitse olla kovin suuri, mikäli eriytymistilanteessa saavutettava ”lisävoitto” on riittävän suuri. Kilpailuvirasto ei ole kuitenkaan missään osoittanut, mikä olisi riittävä todennäköisyys tai riittävä ”lisävoitto” taikka olisiko tällainen ”lisävoitto” edes käytännössä mahdollinen. Kilpailuvirasto ei ole myöskään ottanut huomioon sitä merkittävää tappioriskiä, mikä siirtokapasiteetin rajoitustilanteilla uhkapelaamiseen liittyisi. Kilpailuviraston teorialiitteessä on käytetty myös termiä ”relevantti hintataso”, mitä Kilpailuvirasto ei ole kuitenkaan määritellyt missään. Ilmeisesti kyseinen ”relevantti hintataso” muodostaa kuitenkin ylärajan sille, miten suuri hinnankorotus olisi edes teoriassa mahdollinen, mikä siten osaltaan pienentää mainittua ”lisävoittoa” ja samalla nostaa todennäköisyyskynnystä.
Toisena olettamana mallissa on mainittu, että kysynnän kasvaessa Fortumin osuus jäljellä olevasta säädettävästä kapasiteetista Suomen alueella olisi erittäin merkittävä. Kuten Nordelin tilastot osoittavat, sähkön tuotantomuodosta riippumatta Fortumin kilpailijoilla on kuitenkin merkittävä osuus marginaalilla olevan tuotantomuodon kapasiteetista. Lisäksi on huomattava, että korkean kysynnän aikana eli talvikuukausina siirtokapasiteetin rajoitustilanteet ovat olleet vielä harvinaisempia kuin muina aikoina.
Kolmanneksi Kilpailuviraston mallissa on lähdetty siitä, että Fortumin mahdollisuuksia vaikuttaa hintoihin vahvistaa tarjontakäyriin perustuva markkinamekanismi, koska korkeilla hintatasoilla alueellisen eriytymisen todennäköisyys kasvaa. Kuten edellä on esitetty, Kilpailuvirasto ei ole kuitenkaan esittänyt mitään näyttöä viimeksi mainitun tueksi. Aluehintatilanteita on esiintynyt satunnaisesti eri hintatasoilla eikä niiden todennäköisyys ole ollut suurempi korkeilla hintatasoilla.
Mallin neljäntenä olettamana on mainittu, että sähkön kysyntäkäyrät olisivat joustamattomia. Yleisesti sähkön kysynnän on katsottukin olevan joustamattomampaa kuin useiden muiden hyödykkeiden. Esimerkiksi Suomen teollisuudessa sähkön kysynnän joustopotentiaalia on kuitenkin VTT:n arvion mukaan yli 1.000 MW, eli noin seitsemän prosenttia Suomen huippukysynnästä. Lisäksi pohjoismaisella tasolla Nordel on arvioinut joustopotentiaalin olevan 12.000 MW, mikä vastaa noin 18 prosenttia huippukysynnästä Pohjoismaissa.
Viidentenä lähtöoletuksena mallissa on todettu, että mallissa kuvattujen oletusten mukaisen tilanteen on esiinnyttävä niin usein, että sillä on markkinoiden koko huomioon ottaen merkittävä taloudellinen vaikutus. Kilpailuvirasto ei ole kuitenkaan valituksenalaisessa päätöksessään saati itse kyseisessä mallissaan kertonut, mikä olisi vaadittu esiintymistiheys tai riittävä merkittävä taloudellinen vaikutus. Kilpailuvirasto ei ole myöskään esittänyt mitään näyttöä siitä, täyttyykö kyseinen edellytys.
Edellä mainitun lisäksi on muistettava, että Kilpailuviraston mallissa on käsitelty abstraktilla tavalla niin sanottua hypoteettista monopolistia, eivätkä viraston teoreettiset spekulaatiot siten kerro mitään Fortumin asemasta ja kohtaamasta kilpailusta sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla.
Professori B on Fortumin pyynnöstä antamassaan lausunnossa arvioinut myös Fortumin väitettyä määräävää markkina-asemaa. Arvioinnin johtopäätöksenä professori B on todennut, että Fortum ei ole ollut määräävässä markkina-asemassa, kun relevantit maantieteelliset markkinat on määritelty oikein eli Suomea laajemmiksi. Lisäksi B on arvioinut Fortumin asemaa hypoteettisilla Suomen kansallisilla markkinoilla ja todennut, että Fortum on myös kyseisillä markkinoilla jäänyt selvästi alle määräävältä markkina-asemalta vaaditun tason.
Yrityskaupan vaikutukset
Kilpailuvirasto on markkinaoikeudessa esittänyt, että kynnys ehtojen asettamiselle olisi jotenkin matalampi silloin, kun kysymys on jo olemassa olevan määräävän markkina-aseman vahvistumisesta erotukseksi tilanteista, joissa on kysymys määräävän markkina-aseman syntymisestä.
Kyseinen Kilpailuviraston kanta on perusteeton. Kilpailunrajoituslain 11 d §:n mukaan ehtojen asettaminen yrityskaupalle edellyttää muun ohella, että yrityskaupan seurauksena tapahtuvan määräävän markkina-aseman syntymisen tai vahvistumisen tulee lisäksi johtaa kilpailun merkittävään estymiseen Suomen markkinoilla tai niiden merkittävällä osalla. Tämä vaatimus koskee kaikkia yrityskauppoja, myös sellaisia, joissa jo olemassa oleva määräävä markkina-asema vahvistuu.
Kuten Fortum on jo esittänyt, kilpailunrajoituslain lainvalmistelutöissä on sinänsä todettu, että pienenkin kilpailijan poistumisella voi olla merkittäviä haittavaikutuksia kilpailun toimivuudelle, kun kysymys on jo olemassa olevan määräävän markkina-aseman vahvistumisesta. Kyseisellä lausumalla on kuitenkin katsottava tarkoitetun tilanteita, joissa määräävä markkina-asema jo ennen yrityskauppaa on poikkeuksellisen vahva. Vastaavasta seikasta on ollut kysymys Kilpailuviraston lisälausunnossa 1.12.2006 viitatussa kilpailuneuvoston ratkaisussa. On selvää, ettei Fortumin väitetty määräävä markkina-asema ole ollut rinnastettavissa mainittuun kilpailuneuvoston ratkaisemaan tapaukseen.
E.ON-konserni ei ole käsillä olevan yrityskaupan myötä poistunut Suomesta, vaan sillä on edelleen merkittävää toimintaa Suomen sähkömarkkinoilla. Esimerkiksi E.ON-konsernin omistama E.ON Suomi Oy on aloittanut sähköenergian toimitukset Suomessa 1.10.2006. E.ON Suomi Oy on toiminut markkinoilla aktiivisesti. Osoituksena sanotusta voidaan pitää yhtiön käynnistämiä markkinointikampanjoita, jotka on suunnattu muun ohella E.ON Finland Oyj:n entisille asiakkaille. E.ON Suomi Oy on myös ilmaissut suuren investointihalukkuutensa ja pyrkimyksensä osallistua erilaisiin voimalaitoshankkeisiin Suomessa. On siten selvää, että tarkasteltavana oleva yrityskauppa ei ole mitenkään vaikuttanut E.ON-konsernin toimintaan ja läsnäoloon Suomessa. Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä sekä markkinaoikeudelle toimitetuissa lausunnoissa kyseiseltä osin esitetyt väitteet ovat näin ollen virheellisiä ja perusteettomia.
Professori B on Fortumin pyynnöstä antamassaan lausunnossa arvioinut myös kysymystä käsillä olevan yrityskaupan vaikutuksista. Professori B on lausunnossaan arvioinut yrityskaupan vaikutuksia Euroopan komission antamien horisontaalisten sulautumien arviointia koskevien suuntaviivojen valossa ja todennut kysymyksessä olevilta osin, että vaikka tarkasteltaisiin pelkästään Suomen markkinoita, yrityskauppa ei ole antanut mitään aihetta puuttua siihen. Professori B:n mukaan myöskään näkemys siitä, että E.ON Finland Oyj:n poistuminen markkinoilta poistaisi vahvan kilpailijan markkinoilta, ei ole ollut perusteltu.
Sitoumusten arviointi
Kilpailuviraston päätöksen mukaan Fortumin tulee luovuttaa yhteensä noin 641 MW:n tuotantotehoa vastaavaa määrä divestointeja ja sidottua myyntiä. Kyseinen määrä on lähes nelinkertainen Fortumin käsillä olevalla yrityskaupalla saamaan tuotantokapasiteettiin verrattuna. Lisäksi vain noin kolme prosenttia divestoitavaksi määrätystä kapasiteetista on yrityskaupalla saatavan CHP-kapasiteetin kaltaista kapasiteettia, muun divestoitavan kapasiteetin ollessa helpommin säädettävissä olevaa kapasiteettia. Sitoumuspaketin jälkeen Fortumilla on siten 469 MW vähemmän kapasiteettia kuin ennen yrityskauppaa, minkä lisäksi kyseinen kapasiteetin vähennys kohdistuu lähes kokonaisuudessaan säätövoimaan.
Valituksenalaisella Kilpailuviraston päätöksellä on siten selvästi asetettu käsillä olevalle yrityskaupalle ehtoja, jotka ovat menneet huomattavasti pidemmälle kuin mitä yrityskaupan vaikutukset markkinoille olisivat edellyttäneet.
MARKKINAOIKEUDEN TÄYTÄNTÖÖNPANOSTA MÄÄRÄÄMISTÄ KOSKEVA RATKAISU
Markkinaoikeus on 1.8.2006 antamallaan päätöksellä määrännyt, että Kilpailuviraston päätöksellä 2.6.2006 (Dnro 52/81/06) noudatettaviksi määrättyjä sitoumuksia tulee noudattaa sellaisenaan välittömästi. Markkinaoikeuden päätöksen mukaan kyseinen määräys on voimassa, kunnes markkinaoikeus on ratkaissut asian taikka asiassa toisin määrätään.
Korkein hallinto-oikeus on 22.10.2006 antamallaan päätöksellä taltionro 2755 hylännyt Fortum Oyj:n ja Fortum Power and Heat Oy:n edellä mainittua markkinaoikeuden päätöstä koskevan valituksen.
SUULLINEN KÄSITTELY MARKKINAOIKEUDESSA
Markkinaoikeus on toimittanut asiassa 23.10.2007–2.11.2007 suullisen käsittelyn, josta on laadittu erillinen pöytäkirja.
Suullisessa käsittelyssä on kuultu todistajina:
Fortumin nimeäminä:
C:, The Union of the Electricity Industry-EURELECTRIC:n entinen pääsihteeri,
D, Fingrid Oyj:n toimitusjohtaja,
E, Fortum Oyj:n Portfolio Management and Trading -liiketoimintayksikön president,
F, Helsingin kauppakorkeakoulun professori,
G, RBB Economics Ltd.:n osakas,
H, RBB Economics Ltd.:n osakas, sekä
B, Göteborgin yliopiston ja Svenska handelshögskolanin professori.
Kilpailuviraston nimeäminä:
J, Energiamarkkinaviraston ryhmäpäällikkö,
K, UPM-Kymmene Oyj:n energiajohtaja,
L, Nord Pool Oy:n johtaja,
A, Vapo Oy:n projektijohtaja, sekä
M, Pohjolan Voima Oy:n toimitusjohtaja.
Fortumin ja Kilpailuviraston yhteisesti nimeämänä:
N, Oy Turku Energia – Turku Energi Ab:n toimitusjohtaja.
MARKKINAOIKEUDEN RATKAISUN PERUSTELUT
Pääasia
Kysymyksenasettelu
Fortum Power and Heat Oy on hankkinut saksalaisen E.ON AG:n ruotsalaiselta tytäryhtiöltä E.ON Nordic AB:lta sekä Espoon kaupungilta 99,8 prosenttia E.ON Finland Oyj:n osakkeista. Yrityskaupalla Fortum Power and Heat Oy on hankkinut siten yksinomaisen määräysvallan E.ON Finland Oyj:ssä.
Kilpailuvirasto on 2.6.2006 antamallaan päätöksellä (Dnro 52/81/06) hyväksynyt ehdollisena edellä mainitun yrityskaupan, jolla Fortum Power and Heat Oy on hankkinut määräysvallan E.ON Finland Oyj:ssä. Päätöksellään Kilpailuvirasto on samalla määrännyt siinä tarkemmin selostetut sitoumukset Fortum Oyj:n noudatettaviksi.
Fortum Oyj ja Fortum Power and Heat Oy ovat yhteisesti valittaneet edellä mainitusta Kilpailuviraston päätöksestä markkinaoikeuteen ja vaatineet, että markkinaoikeus kumoaa Kilpailuviraston sanotulla päätöksellään yrityskaupan toteuttamiselle asettamat ehdot kokonaisuudessaan. Valituksessaan Fortum Oyj ja Fortum Power and Heat Oy ovat esittäneet, ettei Kilpailuvirasto kyseisessä päätöksessään ole osoittanut olevan käsillä niitä kilpailunrajoituslain 11 d §:ssä säädettyjä edellytyksiä, joita ehtojen asettaminen yrityskaupan toteuttamiselle lain mukaan vaatii. Edelleen Fortum Oyj ja Fortum Power and Heat Oy ovat esittäneet, että valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä yrityskaupan toteuttamiselle asetetut ehdot ovat joka tapauksessa olleet täysin ylimitoitettuja.
Asiassa on siten kysymys siitä, onko Kilpailuvirasto kilpailunrajoituslain 11 d §:n säännökset huomioon ottaen voinut asettaa kysymyksessä olevalle yrityskaupalle ehtoja. Lisäksi siinä tapauksessa, että Kilpailuviraston katsotaan voineen sinänsä asettaa mainitulle yrityskaupalle ehtoja, asiassa on kysymys siitä, onko Kilpailuvirasto voinut määrätä valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä selostetut sitoumukset Fortum Oyj:n noudatettaviksi.
Sovellettavista kilpailunrajoituslain säännöksistä
Kilpailunrajoituslain 11 d §:n 1 momentin mukaan markkinaoikeus voi Kilpailuviraston esityksestä kieltää tai määrätä purettavaksi yrityskaupan tai asettaa yrityskaupan toteuttamiselle ehtoja, jos sen seurauksena syntyy tai vahvistuu sellainen määräävä markkina-asema, joka merkittävästi estää kilpailua Suomen markkinoilla tai niiden oleellisella osalla. Kilpailunrajoituslain 11 d §:n 3 momentissa puolestaan säädetään, että mikäli 1 momentissa tarkoitettu kilpailun estyminen voidaan välttää asettamalla yrityskaupan toteuttamiselle ehtoja, Kilpailuviraston tulee esityksen tekemisen sijasta neuvotella ja määrätä noudatettavaksi tällaiset ehdot.
Kilpailunrajoituslain 11 d §:n säätämiseen johtaneessa hallituksen esityksessä laeiksi kilpailunrajoituksista annetun lain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (HE 243/1997 vp) on todettu, että kilpailunrajoituslain 11 d §:n 1 momentin tunnusmerkistö edellyttää määräävän markkina-aseman syntymistä tai vahvistumista yrityskaupan seurauksena, tästä johtuvaa kilpailun merkittävää estymistä sekä haittavaikutusten ilmenemistä Suomen markkinoilla tai niiden oleellisella osalla (HE 243/1997 vp s. 23).
Hallituksen esityksen mukaan yrityskaupan arviointi edellyttää relevanttien tuotekohtaisten ja maantieteellisten markkinoiden määrittelyä. Markkinoiden määrittelyn perusteella tutkitaan, johtaako yrityskauppa määräävään markkina-asemaan Suomen markkinoilla tai niiden oleellisella osalla. Yrityskaupan vaikutuksia arvioidaan Suomen markkinoiden kannalta. Jos yrityskaupan seurauksena syntyy määräävä markkina-asema tai jo olemassa oleva määräävä asema entisestään vahvistuu, arvioidaan, estääkö kauppa merkittävästi kilpailua (HE 243/1997 vp s. 23).
Edellä mainitussa hallituksen esityksessä lausutun mukaan määräävän aseman voidaan aina katsoa jossain määrin estävän kilpailua. Kaikkien määräävään markkina-asemaan johtavien yrityskauppojen ei kuitenkaan voida katsoa täyttävän kilpailunrajoituslain 11 d §:n 1 momentin säännöksen tunnusmerkistöä. Määräävän markkina-aseman syntymisen tai vahvistumisen lisäksi yrityskaupan kieltämisen edellytyksenä on, että määräävän aseman vahvistumisen seurauksena on kilpailun merkittävä estyminen. Yrityskaupan vaikutuksia tulee arvioida kokonaisuutena. Arvioitaessa sitä, aiheutuuko yrityskaupasta merkittävää kilpailun estymistä, otetaan yhtäältä huomioon yrityskaupan aiheuttama kilpailun vähentyminen ja toisaalta yrityskaupan mahdolliset tehokkuusvaikutukset (HE 243/1997 vp s. 24).
Hallituksen esityksessä laeiksi kilpailunrajoituksista annetun lain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (HE 243/1997 vp) on kilpailunrajoituslain 11 d §:n 3 momentin säännökseen liittyen puolestaan todettu, että kyseisessä säännöksessä säädetään yrityskaupan ehdollisesta hyväksymisestä. Mikäli kilpailunrajoituslain 11 d §:n 1 momentissa tarkoitettu kilpailun estyminen voidaan välttää asettamalla yrityskaupan toteuttamiselle ehtoja, Kilpailuviraston tulee esityksen tekemisen sijasta neuvotella ja määrätä noudatettavaksi tällaiset ehdot (HE 243/1997 vp s. 25).
Relevanttien markkinoiden määrittely
Yrityskaupan arviointi edellyttää edellä todetun mukaisesti ensinnäkin relevanttien tuotekohtaisten ja maantieteellisten markkinoiden määrittelyä.
Kilpailunrajoituslain 11 d §:n säätämiseen johtaneessa hallituksen esityksessä laeiksi kilpailunrajoituksista annetun lain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (HE 243/1997 vp) on todettu, että kilpailunrajoituslain 11 d §:n 1 momentin mukainen markkinoiden määrittely sekä elinkeinonharjoittajan tai niiden yhteenliittymän määräävän markkina-aseman syntymisen tai olemassaolon arviointi vastaavat lähtökohtaisesti tuolloin voimassa olleen kilpailunrajoituslain 3 §:n 2 momentin (480/1992) mukaista arviointia. Huomiota on kuitenkin kiinnitettävä erityisesti markkinoiden tulevaan kehitykseen (HE 243/1997 vp s. 23).
Kilpailunrajoituslain 3 §:n 2 momentin (480/1992) mukaan määräävä markkina-asema katsotaan olevan elinkeinonharjoittajalla tai elinkeinonharjoittajien yhteenliittymällä, jolla koko maassa tai tietyllä alueella on yksinoikeus tai muu sellainen määräävä asema tietyillä hyödykemarkkinoilla, että se merkittävästi ohjaa hyödykkeen hintatasoa tai toimitusehtoja taikka vastaavalla muulla tavalla vaikuttaa kilpailuolosuhteisiin tietyllä tuotanto- tai jakeluportaalla.
Kilpailunrajoituslain säätämiseen johtaneessa hallituksen esityksessä laiksi kilpailunrajoituksista (HE 162/1991 vp) on kilpailunrajoituslain 3 §:n 2 momentin (480/1992) säännökseen liittyen todettu, että säännös sisältää määräävän markkina-aseman määritelmän ja että säännös on sama kuin tuolloin voimassa olleessa, vuonna 1988 säädetyssä kilpailunrajoituksista annetussa laissa (HE 162/1991 vp s. 9). Kilpailunrajoituksista annetun lain (709/1988) säätämiseen johtaneessa hallituksen esityksessä laiksi kilpailunrajoituksista (HE 148/1987 vp) on määräävään markkina-asemaan ja relevanttien markkinoiden määrittelyyn liittyen todettu, että määräävän markkina-aseman aineelliset edellytykset on säännöksessä ilmaistu sanoilla ”ohjaa hyödykkeen hintatasoa tai toimitusehtoja taikka vastaavalla muulla tavalla vaikuttaa kilpailuolosuhteisiin tietyllä tuotanto- ja jakeluportaalla”. Hallituksen esityksessä todetun mukaan kyseisten edellytysten soveltaminen on taloudelliseen tietoon perustuva tosiasiakysymys, jonka selvittäminen edellyttää asianomaisten markkinoiden rakenteen ja toiminnan analysointia. Arviointiin vaikuttavia seikkoja ovat muun muassa markkinoille pääsyn esteet, erityisesti yksinoikeudet, kilpailijoiden lukumäärä ja markkinaosuudet, kysynnän rakenne sekä hyödykkeen erityisominaisuudet (HE 148/1987 vp s. 17–18).
Viimeksi mainitussa hallituksen esityksessä on edelleen todettu, että olennaisin määräävän markkina-aseman toteamiseen liittyvä kysymys koskee hyödykemarkkinaa, jonka suhteen määräävä markkina-asema on olemassa. Taloudellinen kilpailu ilmenee hyödykemarkkinoilla, jotka kilpailuprosessien kehittyessä eriytyvät tai yhdentyvät alueellisesti ja asiallisesti. Tämän vuoksi myös määräävä markkina-asema on olemassa taloudellisena ilmiönä nimenomaan tietyillä alueellisilla ja asiallisilla hyödykemarkkinoilla (HE 148/1987 vp s. 18).
Hallituksen esityksessä laeiksi kilpailunrajoituksista annetun lain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (HE 11/2004 vp) on kilpailunrajoituslain 3 §:n 2 momentin säännökseen liittyen todettu, että sen sisältämän määräävän markkina-aseman määritelmän, jonka mukaan määräävässä markkina-asemassa olevalla elinkeinonharjoittajalla on yksinoikeus tai muu sellainen määräävä asema tietyillä hyödykemarkkinoilla, että se merkittävästi ohjaa hyödykkeen hintatasoa tai toimitusehtoja taikka vastaavalla muulla tavalla vaikuttaa kilpailuolosuhteisiin tietyllä tuotanto- tai jakeluportaalla, voidaan erilaisesta sanamuodostaan huolimatta katsoa käytännössä vastaavan Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen määräävän aseman määrittelyä (HE 11/2004 vp s. 30).
Relevantit hyödykemarkkinat
Kilpailuvirasto on valituksenalaisessa päätöksessään todennut, että sähkön tuotanto ja tukkumyynti muodostavat yhdessä relevantit hyödykemarkkinat, jotka ovat erilliset sähkön vähittäismyynnin markkinoista.
Sähkön tuotannon ja tukkumyynnin muodostamien relevanttien hyödykemarkkinoiden määrittelyn osalta Kilpailuviraston päätöksessä on lähdetty siitä, että mainituille sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoille kuuluvat vain ne tuotanto-osat, joiden voidaan katsoa olevan vapaassa vaihdannassa markkinoilla. Sen sijaan sähkön tuotannon ja tukkumyynnin muodostamille relevanteille hyödykemarkkinoille ei kuulu teollisuuden sisäinen sähkön tuotanto.
Kilpailuviraston päätöksen mukaan sähkön tuotannon ja tukkumyynnin muodostamille relevanteille hyödykemarkkinoille kuuluu siten ensinnäkin sähkön tuotanto voimalaitoksissa ja sähkön tuonti siinä tarkoituksessa, että se myydään edelleen jälleenmyyjille. Sähkön tukkumyynti kattaa taas tuotantoyhtiöiden sähkön myynnin suoraan vähittäismyyjille ja teollisuusyrityksille niin sanottuna bilateraali- eli kahdenvälisenä kauppana sekä myynnin Nord Pool -sähköpörssin fyysisen sähkön markkinoilla.
Fortum on valituksessaan esittänyt, että valituksenalainen Kilpailuviraston päätös on relevanttien hyödykemarkkinoiden määrittelyn osalta ollut virheellinen siltä osin kuin siinä on relevanttien hyödykemarkkinoiden ulkopuolelle rajattu teollisuuden sisäinen sähkön tuotanto sekä sähkön finanssimarkkinat. Fortumin mukaan teollisuuden sisäisen sähkön tuotannon, mukaan lukien teollisuuden osuuden niin sanottujen mankala-tuotantoyhtiöiden tuotannosta, olisi tullut katsoa olevan osa yksiä ja samoja sähkön tuotannon ja tukkumyynnin muodostamia relevantteja hyödykemarkkinoita. Tämän lisäksi sähkön tuotannon ja tukkumyynnin muodostamiin relevantteihin hyödykemarkkinoihin olisi tullut lukea myös sähkön finanssimarkkinat. Lisäksi siinäkin tapauksessa, että sähkön finanssikaupan ei olisi katsottava kuuluneen muodollisesti samoille relevanteille hyödykemarkkinoille fyysisen sähkön kaupan kanssa, sähkön finanssimarkkinoiden osalta olisi tullut katsoa olevan kysymys sellaisista liitännäismarkkinoista, joiden vaikutukset olisi tullut ottaa huomioon fyysisen sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoiden markkina-analyysissä.
Siltä osin kuin Kilpailuvirasto on valituksenalaisessa päätöksessään todennut, että sähkön tuotanto ja tukkumyynti muodostavat yhdessä relevantit hyödykemarkkinat, jotka ovat erilliset sähkön vähittäismyynnin markkinoista, markkinaoikeus katsoo, ettei asiaa ole aihetta arvioida toisin. Relevanttien hyödykemarkkinoiden määrittelyn osalta asiassa on siten kysymys lähinnä siitä, onko sähkön tuotannon ja tukkumyynnin muodostamiin markkinoihin tullut lukea myös teollisuuden sisäinen sähkön tuotanto sekä sähkön finanssimarkkinat.
Edellä mainitussa hallituksen esityksessä laiksi kilpailunrajoituksista (HE 148/1987 vp) on relevanttien hyödykemarkkinoiden määrittelyyn liittyen todettu, että tietyn hyödykemarkkinan määrittely on taloudellinen tosiasiakysymys, joka on selvitettävä markkina- tai vastaavalla tutkimuksella ja jonka selvittäminen on markkinaosuuksien määrittelyn edellytys. Olennainen kriteeri on asiakkaiden, siis tarjontapuolella kysyjien ja kysyntäpuolella tarjoajien, näkökulma. Hyödykemarkkinan asiallisessa määrittelyssä on selvitettävä, mitkä tavarat tai palvelukset ovat asiakkaiden näkökulmasta ominaisuuksiensa osalta siinä määrin samanarvoisia, että niitä voidaan pitää toisiaan korvaavina hyödykkeinä. Pääsäännön mukaan voidaan lähinnä nojautua samanlaiseen käyttötarkoitukseen ja vertailukelpoiseen laatutasoon (HE 148/1987 vp s. 18).
Teollisuuden sisäinen sähkön tuotanto
Teollisuuden sisäiseen sähkön tuotantoon liittyen Kilpailuvirasto on valituksenalaisessa päätöksessään aikaisempaan ratkaisukäytäntöönsä viitaten todennut, että kaupallisiin markkinoihin on katsottu kuuluvan vain niiden tuotanto-osien, joiden voidaan todellisuudessa katsoa olevan vapaassa vaihdannassa markkinoilla. Kilpailuvirasto on päätöksessään esittänyt arvionaan, että esimerkiksi sähkö, jonka metsäintegraatti itse tuottaa ja myy konsernin sisäisesti, on käyttötarkoitukseltaan sidottua tuotantoa, eikä siten ole vapaassa vaihdannassa. Kilpailuviraston mukaan tällaisen tuotannon siirtäminen kaupallisille markkinoille markkinatilanteen vaihdellessa ei usein ole jo teknisistä syistä mahdollisista saati taloudellisesti mielekästä. Sanotunlainen kaptiivinen eli teollisuuden sidottu tuotanto ei Kilpailuviraston mukaan näin ollen merkityksellisesti vaikuta kilpailuolosuhteisiin kaupallisilla markkinoilla, minkä vuoksi sitä ei tule ottaa huomioon sähkön tuotannon ja tukkumyynnin relevanteilla markkinoilla. Edellä mainitun lisäksi Kilpailuvirasto on viitannut siihen, että myös Euroopan komissio on useissa ratkaisuissaan päätynyt edellä selostettua vastaavaan lopputulokseen.
Fortum on valituksessaan todennut, etteivät valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä viitatut Kilpailuviraston ja Euroopan komission ratkaisut ole enää relevantteja, sillä pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla on tapahtunut erittäin merkittävää kehitystä kyseisten ratkaisujen antamisen jälkeen. Fortumin mukaan viimeaikaisen Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen oikeuskäytännön ja Euroopan komission ratkaisukäytännön valossa selvä lähtökohta on, että kaptiivisen eli teollisuuden sidotun tuotannon merkitys kilpailulle on arvioitava tapauskohtaisesti ja että kaikki sellainen tuotanto, joka muodostaa kilpailupainetta kaupallisille tuotemarkkinoille, on otettava huomioon markkinamäärittelyssä. Ratkaisevana seikkana relevanttien hyödykemarkkinoiden määrittelyssä olisi siten tullut olla se, mikä osa sähkön tuotannosta muodostaa kilpailupainetta markkinoille.
Fortumin mukaan valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä suoritettu teollisuuden sisäisen sähkön tuotannon rajaaminen relevanttien hyödykemarkkinoiden ulkopuolelle ei ole vastannut sähkömarkkinoiden todellista toimintaa. Kilpailuviraston päätöksessä ei ole esitetty mitään näyttöä teollisuuden sisäisen sähkön tuotannon sulkemiselle kaupallisten markkinoiden ulkopuolelle.
Fortum on perusteena teollisuuden sisäisen sähkön tuotannon lukemiselle mukaan relevantteihin hyödykemarkkinoihin viitannut siihen, että kaikki sähkömarkkinoiden toimijat ja voimalaitokset Pohjoismaissa, mukaan luettuina myös teollisten toimijoiden voimalaitokset sekä kaikki mankala-periaatteella toimivat voimalaitokset, ovat kytkettyinä samaan sähkönsiirtoverkkoon. Teolliset toimijat voivat näin ollen helposti ja vaivattomasti myydä sähköä markkinoille (tai vastaavasti ostaa sähköä markkinoilta). Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä viitattuja teknisiä syitä jättää teollisuuden sisäinen sähkön tuotanto kaupallisten markkinoiden ulkopuolelle ei Fortumin mukaan ole siten ollut olemassa.
Se, että teollisten toimijoiden omistamat voimalaitokset on kytketty samaan pohjoismaiseen sähkönsiirtoverkkoon, merkitsee Fortumin esittämän mukaan, että teollisuuden sisäinen sähkön tuotanto osallistuu markkinoiden kaupallisen tasapainon ylläpitämiseen osto- ja myyntitarjousten kautta. Teollisuuden sisäinen sähkön tuotanto luo Fortumin mukaan kilpailupainetta markkinoille jo pelkästään sen vuoksi, että teollisuuden sisäinen sähkön tuotanto muodostaa vaihtoehdon energia-yhtiöiden tuottamalle sähkölle ja rajoittaa näin ollen suoraan energiayhtiöiden hinnoitteluvoimaa, riippumatta siitä, myydäänkö sähköä lopulta kolmansille tahoille.
Fortum on lisäksi esittänyt, että teolliset toimijat myös käytännössä toimivat aktiivisesti kaupallisilla markkinoilla myyden sähköä markkinoille (tai vastaavasti ostaen sähköä markkinoilta) riippuen sähkön kysynnästä sekä niiden omien voimalaitosten tuotantokustannuksista.
Fortumin mukaan teollisuuden sisäinen sähkön tuotanto luo siten todellista kilpailupainetta markkinoille ja kilpailee markkinoilla täysin markkinaehtoisesti. Teollisuuden sisäinen sähkön tuotanto, mukaan luettuna teollisuuden osuus mankala-periaatteella toimivissa voimalaitoksissa tuotetusta sähköstä, olisi näin ollen tullut lukea mukaan relevantteihin hyödykemarkkinoihin.
Kilpailuvirasto on markkinaoikeudessa teollisuuden sisäisen sähkön tuotannon huomiotta jättämiseen liittyen lausunut, että se on käsillä olevan yrityskaupan yhteydessä sähkömarkkinoita tarkastellessaan arvioinut myös teollisuuden sisäisen sähkön tuotannon merkitystä. Valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä ei relevantteja hyödykemarkkinoita määriteltäessä ole siten jätetty teollisuuden energiantuotantoa huomioon ottamatta. Tekemänsä selvityksen perusteella Kilpailuvirasto on vain tullut siihen tulokseen, ettei teollisuuden energiantuotanto aiheuta sellaista kilpailupainetta sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla, että kyseinen tuotanto olisi tullut laskea mukaan relevantteja markkinoita määriteltäessä.
Kyseisen näkemyksensä Kilpailuvirasto on todennut perustaneensa siihen, ettei sähkön hinnan merkittäväkään nousu ole tuonut merkittävässä määrin kaptiivista eli teollisuuden sidottua tuotantoa kaupallisille markkinoille. Kilpailuviraston mukaan ainakaan tähän mennessä edes merkittävä keskihintojen nousu ei ole ollut riittävä aikaansaamaan merkittävää kaptiivituotannon tulemista markkinoille. Se, että useat keskeiset teollisuusyritykset toimisivat aktiivisesti sähkömarkkinoilla, ei Kilpailuviraston mukaan pidä paikkansa.
Viitaten teollisuuden sähkön tuotannon todelliseen sidottuun luonteeseen, Euroopan komission sidottua sähkön tuotantoa koskevaan käytäntöön sekä arvioihin teollisuuden sähkön tuotannon osuudesta kaupallisilla markkinoilla kysymyksessä olevaa päätöstä edeltäneinä vuosina Kilpailuvirasto on todennut päätyneensä katsomaan, ettei kaptiivinen eli teollisuuden sidottu tuotanto ole luonut riittävää kilpailupainetta relevanteilla markkinoilla, jotta se olisi vaikuttanut yritysten kilpailukäyttäytymiseen. Teollisuuden sisäistä sähkön tuotantoa ei Kilpailuviraston mukaan näin ollen ole tullut ottaa huomioon relevanttien hyödykemarkkinoiden määrittelyssä.
Asiassa esitetyn perusteella markkinaoikeus toteaa, että Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan alueella kantaverkot muodostavat sikäli yhtenäisen sähkönsiirtoverkoston, että niiden välille on luotu kansallisten kantaverkkoyhtiöiden hallinnoimat siirtoyhteydet. Näin ollen jokainen kantaverkkoon Suomen, Ruotsin, Norjan tai Tanskan alueella kytkeytynyt sähköntuottaja tai -ostaja voi periaatteessa myydä (tai ostaa) sähköä kenelle (tai keneltä) tahansa, jolla on yhteys kantaverkkoon.
Edelleen markkinaoikeus asiassa esitetyn perusteella toteaa, että Suomessa kantaverkkoon on kytketty muun ohella teollisten toimijoiden voimalaitokset sekä kaikki mankala-periaatteella toimivat voimalaitokset. Siten myös teollisten toimijoiden voimalaitoksissa ja mankala-periaatteella toimivissa voimalaitoksissa tuotetun sähkön osalta sähkön myynti kenelle tahansa, jolla on yhteys kantaverkkoon Suomen, Ruotsin, Norjan tai Tanskan alueella, on edellä todetulla tavalla periaatteessa mahdollista.
Edellä mainitun huomioon ottaen markkinaoikeus katsoo, ettei asiassa ole näytetty, että teollisten toimijoiden voimalaitoksissa tai mankala-periaatteella toimivissa voimalaitoksissa tuotetun sähkön siirtämiselle kaupallisille markkinoille olisi sinänsä olemassa mitään teknisiä esteitä.
Teollisten toimijoiden sähkön tuotannon on edellä lausutusta huolimatta katsottava olevan jossain määrin eri asemassa verrattuna siihen sähkön tuotantoon, joka tarkoitettu myytäväksi edelleen tukkumarkkinoilla. Markkinaoikeudessa todistajana kuullun UPM-Kymmene Oyj:n energiajohtaja K:n mukaan nimittäin esimerkiksi UPM-Kymmene Oyj ei toimi siinä mielessä aktiivisesti sähkömarkkinoilla, että se optimoisi oman sähkön tuotantonsa aina sen mukaan, mikä on sähkön markkinahinta, puhumattakaan, että UPM-Kymmene Oyj optimoisi paperin tuotantoaan sähkön markkinahinnan mukaan. K on markkinaoikeudessa todistajana kuultuna kertonut, että UPM-Kymmene Oyj on sinänsä rekisteröitynyt toimijaksi Nord Pool -sähköpörssiin ja käy siellä kauppaa. K:n mukaan kyseisessä kaupankäynnissä on kuitenkin kysymys lähinnä tasehallinnasta UPM-Kymmene Oyj:n oman sähkön tuotannon ja sähkön kulutuksen tasapainottamiseksi esimerkiksi tilanteessa, jossa sen paperikone on huollon vuoksi remontissa tai jokin sen omista voimalaitoksista on rikkoutumisen vuoksi poissa toiminnasta.
Nyt käsillä olevan asian ratkaisemisen kannalta asiassa ei kuitenkaan ole jäljempänä relevanttien maantieteellisten markkinoiden osalta esitetty huomioon ottaen tarpeen tarkasti määritellä relevantteja hyödykemarkkinoita yllä mainitun kysymyksen osalta.
Sähkön finanssimarkkinat
Kilpailuvirasto on valituksenalaisessa päätöksessään todennut, että Fortum on antanut tietoja myös sähkön finanssituotteiden pörssikaupasta Nord Pool -sähköpörssin finanssimarkkinoilla Fortumin lähtiessä siitä, että sähkön finanssikauppa muodostaa osan fyysisen sähkön kaupan markkinoista tukkumyynnin tasolla. Kilpailuvirasto on mainitulta osin tyytynyt kuitenkin toteamaan päätöksessään ainoastaan, ettei asian ratkaisun kannalta ole tarpeellista määritellä sähkön finanssituotteiden osalta relevantteja hyödykemarkkinoita tai maantieteellisiä markkinoita täsmällisesti, koska kysymyksessä oleva keskittymä ei aiheuta mainituilla markkinoilla merkittäviä kilpailuongelmia Suomessa.
Fortum on valituksessaan esittänyt, että Kilpailuviraston keskittyminen päätöksessään pelkästään fyysisen sähkön markkinoiden tarkasteluun ei ole antanut oikeaa kuvaa sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoiden toiminnasta. Fortumin mukaan sähkön tuotannon ja tukkumyynnin muodostamiin relevantteihin hyödykemarkkinoihin olisikin tullut lukea myös sähkön finanssimarkkinat.
Perusteena sähkön finanssimarkkinoiden lukemiselle mukaan sähkön tuotannon ja tukkumyynnin muodostamiin relevantteihin hyödykemarkkinoihin Fortum on esittänyt, että sähkön finanssimarkkinat vaikuttavat olennaisesti kilpailuolosuhteisiin, eikä niitä voida erottaa fyysisen sähkön myynnin markkinoista.
Fortumin esittämän mukaan todellisuudessa kukaan toimija ei myy tai osta sähköä pelkästään Nord Pool -sähköpörssin spot-markkinoilta tiettyinä hetkinä, vaan jokainen sähkön tuottaja tai ostaja myy tai ostaa sähköä pidemmiksi ajanjaksoiksi ja suojaa asemansa johdannaismarkkinoilla. Fyysisen sähkön kaupan markkinoiden arvioinnin kannalta viimeksi mainitulla on Fortumin mukaan merkitystä ainakin kahdessa suhteessa. Ensinnäkään fyysisen sähkön kaupan hintatasolla ei ole johdannaismarkkinoilla sidotun kaupan osalta vaikutusta tuotantonsa sitoneen yhtiön saamiin myyntituloihin, joten kyseisellä yhtiöllä ei ole mitään insentiiviä manipuloida spot-hintoja. Toiseksi johdannaiskaupat tehdään yleensä kuukausia ennen fyysisen sähkön toimitusta, mikä merkitsee, ettei yhtiöllä ole edes teoreettista mahdollisuutta ennakoida siirtokapasiteetin rajoitustilanteita.
Kilpailuvirasto on markkinaoikeudessa sähkön finanssimarkkinoihin liittyen todennut, että erilaisiin johdannaisinstrumentteihin perustuva riskinhallinta on yleistä lähes kaikilla toimialoilla. Kilpailuviraston mukaan sanotulla ei ole kuitenkaan keskeistä merkitystä relevantteja fyysisiä sähkömarkkinoita koskevan kilpailuanalyysin kannalta. Sähkön tuotannon ja tukkumyynnin kilpailuongelmien osalta finanssimarkkinat lähinnä heijastavat tilannetta fyysisillä markkinoilla, eivätkä voi siihen juuri vaikuttaa. Kilpailuvirasto on lisäksi todennut, että myös Euroopan komission ratkaisukäytännössä on suhtauduttu epäröiden siihen, että sähkön finanssimarkkinoiden voitaisiin katsoa kuuluvan samoille hyödykemarkkinoille fyysisen sähkön kaupan markkinoiden kanssa.
Asiassa esitetyn perusteella markkinaoikeus toteaa voitavan katsoa olevan sinänsä yleistä, että fyysisen sähkön tukkumyynnin markkinoilla sähköä markkinoille myyvät (tai sitä vastaavasti markkinoilta ostavat) suojaavat myyntiään (tai vastaavasti ostojaan) johdannaismarkkinoilla mahdollisesti huomattavassakin laajuudessa. Sanottuun nähden markkinaoikeus katsoo, että johdannaismarkkinoiden voidaan sinänsä katsoa olevan omiaan tehostamaan fyysisen sähkön tukkumarkkinoiden toimintaa ja että johdannaismarkkinoilla on näin tietty yhteys fyysisen sähkön tukkumyynnin markkinoihin.
Edellä mainitusta fyysisen sähkön tukkumyynnin ja sähkön finanssimarkkinoiden välisestä yhteydestä huolimatta on kuitenkin huomattava, että fyysisen sähkön kauppaa koskevat sopimukset ja johdannaissopimukset eroavat erityisesti siinä, että sopimus fyysisen sähkön myynnistä markkinoille (tai vastaavasti sähkön ostamisesta markkinoilta) johtaa aina sähkön fyysiseen toimitukseen, kun taas pelkkä johdannaissopimus yksinään ei näin tee. Fyysisen sähkön toimittamista koskevaa sopimusta ja johdannaissopimusta ei siten sanotussa suhteessa voida pitää toisiaan korvaavina hyödykkeinä.
Nyt käsillä olevan asian ratkaisemisen kannalta asiassa ei kuitenkaan ole jäljempänä relevanttien maantieteellisten markkinoiden osalta esitetty huomioon ottaen tarpeen määritellä relevantteja hyödykemarkkinoita yllä mainitun kysymyksen osalta edellä mainittua tarkemmin.
Relevantit maantieteelliset markkinat
Kilpailuvirasto on valituksenalaisessa päätöksessään todennut relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittelyn osalta, että sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinat ovat ainakin osan ajasta kansalliset. Päätöksen mukaan relevanttien maantieteellisten markkinoiden täsmällisempi määritteleminen ei ole kuitenkaan ollut tarpeen kysymyksessä olevan yrityskaupan kilpailuvaikutusten ratkaisemiseksi.
Fortum on valituksessaan esittänyt, ettei Kilpailuviraston päätös ole sisältänyt laissa edellytettyä, riittävään selvitykseen perustuvaa riittävän täsmällistä ja perusteltua relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittelyä. Fortumin mukaan Kilpailuviraston päätöksessä omaksuttua lähtökohtaa relevanttien maantieteellisten markkinoiden olemisesta laajuudeltaan kansalliset on joka tapauksessa pidettävä virheellisenä. Fortum on esittänyt, että sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinat olisi maantieteelliseltä laajuudeltaan tullut katsoa pohjoismaisiksi tai ainakin laajemmiksi kuin Suomi. Fortumin mukaan ainakin Suomen ja Ruotsin olisi tullut katsoa kuuluvan samoille relevanteille maantieteellisille markkinoille.
Relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittelyn osalta asiassa on siten kysymys lähinnä siitä, onko sähkön tuotannon ja tukkumyynnin muodostamat markkinat tullut katsoa kansallisiksi vai sitä laajemmiksi.
Hallituksen esityksessä laiksi kilpailunrajoituksista (HE 148/1987 vp) on relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittelyyn liittyen todettu, että myös markkinoiden alueellisen eriytymisen suhteen muodostavat todelliset taloudelliset kilpailusuhteet ratkaisevan kriteerin (HE 148/1987 vp s. 18).
Kilpailuvirasto on valituksenalaisessa päätöksessään todennut, että se on perustanut edellä mainitun relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittelynsä omiin selvityksiinsä, markkinatoimijoilta saamiinsa lausuntoihin sekä professori A:n asiantuntijalausuntoon.
Päätöksessään Kilpailuvirasto on viitannut muun ohella siihen, etteivät Suomen ja Ruotsin aluehintojen hintakorrelaatiot anna oikeaa kuvaa markkinoiden integroitumisesta. Kilpailuviraston mukaan korrelaatio voi johtua yhtä hyvin kilpailutilanteesta riippumattomista, Suomen ja Ruotsin tilanteeseen samalla tavalla vaikuttavista tekijöistä. Sama pätee myös hintakeskiarvoihin, joissa ongelmana Kilpailuviraston mukaan on lisäksi se, että vuosikeskiarvojen vaihtelu hävittää hintojen ajallisen vaihtelun mahdolliset erot.
Lisäksi Kilpailuvirasto on päätöksessään viitannut siihen, että sähkön hinta Suomessa poikkeaa joka vuosi merkittävän ajan muiden Pohjoismaiden, mukaan luettuna lähimmän hinta-alueen Ruotsin, hinnasta. Poikkeavat hinnat johtuvat Kilpailuviraston mukaan käytännössä riittämättömästä siirtokapasiteetista Suomen ja Ruotsin välillä, siirtokapasiteetin niukkuuden rajoittaessa Suomen ja Ruotsin markkinoiden kilpailua tehokkaasti ainakin ajoittain. Siirtokapasiteetin rajoittava vaikutus ei siis johdu poikkeuksellisesta olosuhteista. Kilpailuviraston mukaan ei ole myöskään nähtävissä, että tilanne olennaisesti muuttuisi lähitulevaisuudessa.
Edellä mainitun lisäksi Kilpailuvirasto on valituksenalaisessa päätöksessään vielä todennut, että varsinkin talvikuukausien aikana, jolloin kysyntä on suurta, on usein tilanteita, joissa siirtokapasiteetti Suomen ja Ruotsin välillä on kokonaan tai lähes kokonaan käytössä. Kilpailuviraston mukaan ainakin tällaisissa tilanteissa Suomen sähkön tuotantoa ja tukkumarkkinoita kokonaan hallitseva hypoteettinen monopoliyritys pystyisi nostamaan kannattavasti sähkön hintatasoa Suomessa pysyvästi. Kilpailuviraston arvion mukaan asian ratkaisun kannalta merkitystä ei ole sillä, pystytäänkö siirtokapeikkotilanteita ennustamaan etukäteen, vaan markkinat on katsottava kansallisiksi ainakin siirtokapasiteetin ollessa kokonaan tai lähes kokonaan käytössä.
Fortum on valituksessaan esittänyt, ettei Suomen ja Ruotsin sähkön hintojen erittäin korkea korrelaatio ole ollut sattumaa, vaan että korrelaatio on johtunut siitä, että hinnat ovat olleet samoja lähes kaikkina aikoina. Hinnat Suomessa ja Ruotsissa ovat vuosina 2001–2005 tuntitasolla olleet täysin samat suurimman osan aikaa. Suomen ja Ruotsin hintojen erot ovat lisäksi olleet hyvin pieniä. Hinnat eivät Fortumin esittämän mukaan ole myöskään olleet samoja sattumalta, vaan nimenomaan siitä syystä, että kilpailuolosuhteet Suomessa ja Ruotsissa eivät ole olennaisesti eronneet toisistaan. Hintojen yhtenäisyyttä on Fortumin mukaan pidettävä siten yksiselitteisenä näyttönä ainakin Suomen ja Ruotsin kuulumisesta samoille relevanteille maantieteellisille markkinoille.
Kilpailuviraston päätöksessä esitettyyn toteamukseen siitä, että sähkön hinta Suomessa olisi poikennut joka vuosi merkittävän ajan muiden Pohjoismaiden, mukaan luettuna Ruotsin, hinnasta, Fortum on lausunut olevan tosiasia, että hinnat Suomessa ja Ruotsissa ovat vuosina 2001–2005 olleet tuntitasolla täysin identtiset noin 86,3 prosenttia kaikista tunneista. Tilanteita, joissa Suomi on muodostanut Ruotsista erillisen hinta-alueen, on näin ollen vuosina 2001–2005 ollut tuntitasolla yhteensä vain noin 13,7 prosenttia kaikista tunneista. Siirtokapasiteetin rajoitustilanteet Suomen ja Ruotsin välillä ovat Fortumin esittämän mukaan olleet siten poikkeuksellisia tapahtumia. Siirtokapasiteetin rajoitustilanteet ovat olleet tyypillisesti myös satunnaisia. Suomen ja Ruotsin välinen sähkön siirtokapasiteetti on Fortumin mukaan näin ollen täysin riittävällä tasolla normaalitilanteessa. Lisäksi Fortum on viitannut siihen, että siirtokapasiteetin rajoitustilanteita voi esiintyä tiettyinä hetkinä myös kansallisissa kantaverkoissa, sillä mitään sähkönsiirtojärjestelmää ei ole järkevää rakentaa siten, ettei ruuhkatilanteita koskaan syntyisi.
Lisäksi Fortumin mukaan on vielä huomattava, että Suomen ja Ruotsin välisissä siirtokapasiteetin rajoitustilanteissa on todellisuudessa ollut kysymys hyvin hetkellisistä ja lyhytkestoisista ilmiöistä. Lähes kaikki siirtokapeikkotilanteet ovat nimittäin olleet vain yhden tai kahden tunnin mittaisia. Hintapoikkeamat ovat Fortumin mukaan olleet siten käytännöllisesti katsoen aina niin lyhytaikaisia, ettei niiden hyödyntäminen olisi ollut käytännössä mahdollista, vaikka ne olisivatkin olleet tiedossa etukäteen.
Kilpailuvirasto on markkinaoikeudessa relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittelyyn liittyen todennut, ettei valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessä ole otettu kantaa siihen, ovatko sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinat kansalliset ainoastaan silloin, kun Suomen ja Ruotsin välinen siirtokapasiteetti on täysin käytössä, vai myös suuremman osan ajasta. Relevantit maantieteelliset markkinat voivat siten olla kansalliset suuremmankin osan ajasta.
Edellä mainitun lisäksi Kilpailuvirasto on markkinaoikeudessa esittänyt, ettei siirtokapasiteetin niukkuuden hyväksikäyttäminen edellytä siirtokapeikkojen syntymisen ennustettavuutta. Riittävää Kilpailuviraston mukaan on, että yritys tarjontakäyrää asettaessaan ottaa huomioon sen tosiseikan, että korkeammat hinnat toteutuvat todennäköisemmin aluehintoina ja matalammat hinnat systeemihintoina. Siirtokapasiteetin niukkuutta voidaan siis käyttää hyväksi, vaikka varsinaisten siirtokapeikkojen syntyminen olisi täysin ennustamatonta. Lisäksi Kilpailuviraston mukaan on huomattava, että siirtokapasiteetin niukkuus vaikuttaa niinäkin aikoina, kun siirtokapeikkoja ei esiinny, ja että kilpailuongelmia voi siten olla myös niinä aikoina kuin alueellista eroamista ei tapahdu.
Kilpailuvirasto on toisaalta esittänyt, ettei siirtokapeikkojen ennustamista ole pidettävä mahdottomana. Kilpailuviraston mukaan siirtokapeikkojen toteutumisen todennäköisyyttä tiettynä tuntina on mahdollista arvioida etukäteen melko tarkasti ja siten ottaa se huomioon tarjonnassa.
Fortum on Kilpailuviraston markkinaoikeudessa relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittelyn osalta esittämään liittyen todennut, että siirtokapasiteetin rajoitusten taloudellinen hyödyntäminen edellyttää niiden ennustettavuutta. Väite siitä, ettei siirtokapasiteetin rajoitustilanteiden ennustettavuus olisi edellytys sille, että hypoteettinen monopoliyritys voisi hyödyntää siirtokapasiteetin niukkuutta, ei siten pidä paikkansa.
Siirtokapasiteetin rajoitustilanteita olisi Fortumin esittämän mukaan edes teoriassa mahdollista hyödyntää vain, mikäli rajoitustilanteet esiintyvät säännöllisesti tai niiden esiintymisen todennäköisyys olisi niin korkea, että rajoitustilanteita voisi kannattavalla tavalla ennakoida. Siirtokapasiteetin rajoitustilanteiden esiintymisen satunnaisuus ja pieni ennustettavuus sekä rajoitustilanteiden lyhytkestoisuus merkitsevät Fortumin mukaan kuitenkin, ettei siirtokapasiteetin rajoitustilanteita ole mahdollista ennustaa sillä tavoin riittävällä tarkkuudella, että niitä voitaisiin edes teoriassa käyttää kaupallisesti hyväksi. Tämän lisäksi on huomattava, että vaikka sähkön tuottajalla olisi täydellinen tietämys tulevista siirtokapasiteetin rajoitustilanteista edellisenä päivänä, tämä ei silti mahdollistaisi niiden kannattavaa hyödyntämistä. Sen paremmin lauhdevoimalaitosten kuin jokivesivoimankaan osalta hyödyntäminen ei nimittäin ole mahdollista tai taloudellisesti kannattavaa lyhytkestoisia siirtokapasiteetin rajoitustilanteita varten.
Kuten markkinaoikeus on edellä teollisuuden sisäisen sähkön tuotannon tarkastelun yhteydessä todennut, Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan alueella kantaverkot muodostavat sikäli yhtenäisen sähkönsiirtoverkoston, että niiden välille on luotu kansallisten kantaverkkoyhtiöiden hallinnoimat siirtoyhteydet, ja että jokainen kantaverkkoon Suomen, Ruotsin, Norjan tai Tanskan alueella kytkeytynyt sähköntuottaja tai -ostaja voi periaatteessa myydä (tai ostaa) sähköä kenelle (tai keneltä) tahansa, jolla on yhteys kantaverkkoon.
Asiassa esitetyn mukaan sähkömarkkinat Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan välillä ovat myös sikäli liberalisoidut, ettei sähkönsiirrosta kyseisten maiden välillä peritä mitään siirtomaksuja tai muitakaan ylimääräisiä kustannuksia.
Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan alueella tapahtuvaa fyysisen sähkön kaupankäyntiä varten on lisäksi olemassa Nord Pool -sähköpörssi. Asiassa esitetyn mukaan Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan alueiden väliset sähkön siirtokapasiteetit ovat kokonaan Nord Pool -sähköpörssin käytössä. Nord Pool -sähköpörssin spot-markkinat muodostavatkin käytännössä keskeisimmät fyysisen sähkön tukkukaupan kaupankäynnin markkinat Pohjoismaissa.
Markkinaoikeudessa todistajana kuultu Nord Pool Oy:n johtaja L on kertonut, että Nord Pool -sähköpörssin spot-markkinoilla toimii kaikkiaan noin 350 eri toimijaa siten, että päivittäin pörssiin tehdään kaikkiaan noin 600–700 tarjousta. Tarjoukset spot-markkinoille tulee jättää päivittäin aina kello 13.00 mennessä. Tarjouksessaan jokaisen tarjoajan tulee määritellä jokaiselle seuraavan vuorokauden tunnille sitovasti se rajahinta, millä kyseinen tarjoaja on valmis myymään tai ostamaan sähköä. Tämän lisäksi tarjoaja joutuu tarjouksessaan määrittämään sen, mille alueelle kyseinen tarjoaja on ostamassa tai myymässä sähköä. Sen jälkeen, kun tarjousten jättämiselle varattu määräaika on päättynyt, Nord Pool -sähköpörssi määrittää pörssiin jätettyjen tarjousten perusteella sähkön hinnan seuraavan vuorokauden kaikille tunneille. L:n kertoman mukaan tämä tapahtuu määrittämällä ensin kunkin tunnin osalta pörssiin jätettyjen tarjousten perusteella laadittavien osto- ja myyntikäyrien leikkauspiste, joka muodostaa kyseisen tunnin markkinahinnan (niin sanottu systeemihinta). Mikäli kyseisen systeemihinnan pohjalta muodostuu tarpeita sähkön siirtämiseksi alueelta toiselle siinä määrin, että niitä ei pystytä täydellisesti toteuttamaan edellä mainitussa sähkönsiirtoverkossa, niin kyseisissä tilanteissa Nord Pool -sähköpörssi jatkaa hinnan määrittämistä edelleen siten, että se muodostaa useampia pienempiä hinta-alueita (niin sanotut aluehintatilanteet). Hinta-alueiden muodostamisessa L:n mukaan periaatteena on, että sähköä pyritään aina siirtämään maksimaalinen määrä alueelta toiselle siten, että sähkön siirtäminen tapahtuu aina mahdollisimman halvalta hinta-alueelta mahdollisimman kalliille hintaalueelle. Hinnan määrittämisen jälkeen Nord Pool -sähköpörssi julkaisee päivittäin aina noin kello 14.00 sähkön hinnan seuraavan päivän kaikille tunneille. Tässä yhteydessä markkinatoimijoiden tietoon tulee myös mahdollisten aluehintatilanteiden muodostuminen.
L on markkinaoikeudessa todistajana kuultuna kertonut lisäksi, että Nord Pool -sähköpörssin spot-markkinat jakautuvat kaikkiaan kahdeksaan hinta- tai markkina-alueeseen. L:n kertoman mukaan markkinoille kuuluvat ensinnäkin Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska, joista Norja jakautuu kolmeen hinta-alueeseen ja Tanska kahteen hinta-alueeseen, Suomen ja Ruotsin kummankin muodostaessa yhden alueen. Tämän lisäksi sanotuille markkinoille kuuluu vielä Saksasta yksi hinta-alue.
Kuten valituksenalaisessa Kilpailuviraston päätöksessäkin on todettu, sähkön siirtokapasiteetti Ruotsista Suomeen on tällä hetkellä noin 2.050 MW. Fortumin asiassa esittämän mukaan keskimääräinen käytettävissä oleva sähkön siirtokapasiteetti Ruotsista Suomeen on vuosina 2001–2005 ollut 1.853 MW. Keskimääräinen käytettävissä oleva siirto-kapasiteetti Ruotsista Suomeen on näin ollen vastannut noin 90 prosenttia edellä mainitusta maksimikapasiteetista, kapasiteetin käyttöasteen ollessa kyseisenä ajanjaksona Fortumin mukaan noin 21 prosenttia. Kilpailuvirasto ei ole kiistänyt kyseisiä Fortumin sähkön siirtokapasiteettiin liittyen esittämiä seikkoja.
Suomen ja Ruotsin välille on päätetty myös Fenno-Skan 2 -nimisestä lisäinvestoinnista Suomen ja Ruotsin välisen sähkön siirtokapasiteetin lisärakentamiseksi. Markkinaoikeudessa todistajana kuultu Fingrid Oyj:n toimitusjohtaja D on kertonut, että Fenno-Skan 2 on parhaillaan rakenteilla ja että sen on tarkoitus olla valmis vuonna 2010. Valmistuessaan Fenno-Skan 2 tulee D:n mukaan merkitsemään Suomen ja Ruotsin välisen sähkön siirtokapasiteetin lisääntymistä noin 800 MW:lla.
Asiassa esitetyn mukaan sähkön hinta Nord Pool -sähköpörssin spot markkinoilla (Nord Pool Spot) on vuosina 2001–2005 ollut Suomessa ja Ruotsissa täysin yhtenevä tuntitasolla kaikkiaan noin 86,3 prosentissa kaikista tunneista. Kyseisenä aikana Suomi ja Ruotsi ovat siten kuuluneet toistensa kanssa samalle hinta-alueelle Nord Pool -sähköpörssin spot-markkinoilla. Vastaavasti tilanteita, joissa Suomen ja Ruotsin välillä on ollut siirtokapeikko, eli niin sanottu pullonkaula, ja joissa Suomi on siten muodostanut Ruotsista erillisen hinta-alueen, on ollut tuntitasolla kaikkiaan noin 13,7 prosenttia kaikista tunneista. Edelleen asiassa esitetyn mukaan vuonna 2006 sähkön hinta on Suomessa ja Ruotsissa ollut täysin yhtenevä tuntitasolla kaikkiaan noin 93,1 prosentissa kaikista tunneista, Suomen muodostaessa Ruotsista erillisen hinta-alueen siten noin 6,9 prosentissa kaikista tunneista.
Fortum on lisäksi esittänyt, että Suomen ja Ruotsin sähkön hintojen erot ovat olleet hyvin pieniä. Fortumin mukaan Suomen ja Ruotsin keskimääräiset sähkön hinnat Nord Pool -sähköpörssin spot markkinoilla (Nord Pool Spot) vuosina 2001–2005 ovat johtaneet alle yhden prosentin keskimääräiseen hintaeroon Suomen ja Ruotsin välillä. Kyseisiä Fortumin Suomen ja Ruotsin sähkön hintojen erojen pienuuteen liittyen esittämiä seikkoja ei Kilpailuviraston ole myöskään katsottava osoittaneen paikkansapitämättömiksi.
Ottaen huomioon edellä pohjoismaisen sähkönsiirtoverkon ja Nord Pool -sähköpörssin kaupankäyntijärjestelmän osalta selostetun sekä Suomen ja Ruotsin hintojen yhteneväisyydestä edellä mainitun markkinaoikeus katsoo, että sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoita on ainakin Suomen ja Ruotsin osalta pidettävä huomattavan yhteneväisinä.
Kuten edellä on todettu, myös Suomen ja Ruotsin välillä on sinänsä viimeistenkin vuosien aikana esiintynyt niin sanottuja siirtokapeikkoja, eli ajanjaksoja, jolloin Suomi ja Ruotsi ovat muodostaneet toisistaan erilliset hinta-alueet. Markkinaoikeus kuitenkin katsoo, että kyseisten Suomen ja Ruotsin välisten siirtokapeikkojen osuutta vuosien 2001–2006 kaikista tunnista on pidettävä varsin vähäisenä. Tähän liittyen on myös esittävissä, ettei sähköverkkojen rakentamista siten, ettei ruuhkatilanteita koskaan syntyisi, voida pitää taloudellisesti järkevänä. Fortum onkin esittänyt, että myös kansallisissa kantaverkoissa siirtokapasiteetin rajallisuus aiheuttaa hetkittäisiä siirtokapeikkoja, mitä seikkaa ei myöskään Kilpailuvirasto ole kiistänyt. Lisäksi on huomattava, että edellä selostetun Fenno-Skan 2 -sähkönsiirtoyhteyden valmistuessa Suomen ja Ruotsin välinen sähkön siirtokapasiteetti tulee lisääntymään merkittävästi nykyisestä.
Kilpailuvirasto on siirtokapeikkojen esiintymisen osalta vedonnut asiassa myös siihen, että siirtokapasiteetin niukkuutta olisi mahdollista käyttää hyväksi, vaikka varsinaisten siirtokapeikkojen syntyminen olisi täysin ennustamatonta, eli että siirtokapasiteetin niukkuuden hyväksikäyttäminen ei edellytä siirtokapeikkojen syntymisen ennustettavuutta.
Tätä Kilpailuvirasto on perustellut ensinnäkin sillä, että siirtokapasiteetin niukkuuden hyväksikäyttämiseksi riittävää on se, että yritys tarjontakäyrää asettaessaan ottaa huomioon sen tosiseikan, että korkeammat hinnat toteutuvat todennäköisemmin aluehintoina ja matalammat hinnat systeemihintoina, minkä tueksi Kilpailuvirasto on vedonnut Kilpailuviraston lausunnon 31.8.2006 kohdassa 2.1.5 esitettyyn kuvioon 1.
Fortum on puolestaan kiistänyt paikkansapitämättömänä Kilpailuviraston tosiseikkana esittämän siitä, että korkeammat hinnat toteutuisivat todennäköisemmin aluehintoina. Fortumin esittämän mukaan aluehintoina ja systeemihintoina toteutuneet hintatasot ovat pitkälti päällekkäisiä, sekä alempien että korkeampien hintojen esiintyessä siten sekä systeemi- että aluehintoina. Esittämänsä tueksi Fortum on viitannut RBB:n lausunnossa 19.10.2006 esitettyyn kaavioon Suomen ja Ruotsin hintaerojen suhteesta Suomen hintatasoihin vuosina 2002–2006.
Sanotulta osin markkinaoikeus katsoo, ettei yksinomaan edellä mainitun Kilpailuviraston lausunnossa esitetyn kuvion perusteella, vastoin Fortumin kiistämistä sekä edellä mainittua Fortumin esittämää vastanäyttöä, voida tehdä sellaista päätelmää, että korkeammat hinnat toteutuisivat todennäköisemmin aluehintoina ja matalammat hinnat systeemihintoina.
Kilpailuvirasto on viitannut lisäksi siihen, että siirtokapasiteetin niukkuus vaikuttaisi hinnoitteluun myös niinä aikoina, kun siirtokapeikkoja ei esiinny, ja että kilpailuongelmia voisi siten esiintyä niinäkin aikoina kuin alueellista eroamista ei tapahdu. Tämän lisäksi Kilpailuvirasto on vedonnut siihen, että yrityksen sähkön tarjontakäyrä niukan siirtokapasiteetin olosuhteissa poikkeaisi siitä, mikä se olisi rajoittamattoman siirtokapasiteetin olosuhteissa. Kilpailuviraston mukaan siten päättely, joka perustuu toteutuneisiin hinnaneroihin, kuten myös toteutuneisiin siirtokapeikkoihin, on väistämättä virheellinen.
Tältä osin markkinaoikeus ensinnäkin toteaa, ettei Kilpailuviraston ole katsottava asiassa osoittaneen, millä perusteella kilpailuongelmia olisi katsottava esiintyvän niinäkin aikoina, kun alueellista eroamista ei tapahdu, eli toisin sanoen kun Suomi ja Ruotsi muodostavat yhteisen hinta-alueen, Suomen ja Ruotsin välisen sähkön siirtokapasiteetin ollessa ainakin osaksi käyttämättä. Markkinaoikeus katsoo, ettei relevanttien markkinoiden määrittelyn osalta voida myöskään pitää virheellisenä toteutuneiden hinnanerojen ja siirtokapeikkojen ottamista lähtökohdaksi. Viimeksi mainittuun liittyen on huomattava, että merkityksellisten markkinoiden määritelmästä yhteisön kilpailuoikeuden kannalta annetun Euroopan komission tiedonannon kohdassa 19 on todettu, että huomioon otettava hinta on yleensä ja erityisesti sulautuma-asioissa vallitseva markkinahinta. Sen sijaan erityisesti määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä koskevissa tutkimuksissa on mainitun kohdan mukaan otettava huomioon se, että vallitsevaa hintaa on ehkä jo korotettu.
Edellä lausutun huomioon ottaen markkinaoikeus katsoo siten asiassa jääneen näyttämättä, että jo pelkän siirtokapeikkojen esiintymisen olisi katsottava merkitsevän mahdollisuutta hyväksikäyttää siirtokapasiteetin niukkuutta.
Kilpailuvirasto on siirtokapeikkojen esiintymisen osalta vedonnut asiassa vielä siihen, että siirtokapasiteetin niukkuus mahdollistaa siirtokapasiteetin rajoitusten hyödyntämisen joka tapauksessa sen johdosta, että siirtokapeikot ovat ennustettavissa.
Fortum on kiistänyt, että siirtokapasiteetin rajoitustilanteita olisi mahdollista ennustaa sillä tavoin riittävällä tarkkuudella, että niitä voitaisiin edes teoriassa käyttää kaupallisesti hyväksi. Fortumin esittämän mukaan siirtokapasiteetin rajoitustilanteita olisi edes teoriassa mahdollista hyödyntää vain, mikäli rajoitustilanteet esiintyvät säännöllisesti tai niiden esiintymisen todennäköisyys olisi niin korkea, että rajoitustilanteita voisi kannattavalla tavalla ennakoida. Siirtokapasiteetin rajoitustilanteiden esiintymisen satunnaisuus ja pieni ennustettavuus sekä rajoitustilanteiden lyhytkestoisuus merkitsevät kuitenkin, ettei sanottu ole mahdollista.
Fortumin asiassa esittämän mukaan valtaosa Suomen ja Ruotsin välisistä siirtokapasiteetin rajoitustilanteista on ollut yhden tai kahden tunnin mittaisia. Siirtokapasiteetin rajoitustilanteet Suomen ja Ruotsin välillä ovat Fortumin esittämän mukaan olleet lisäksi sikäli satunnaisia, että ne ovat esiintyneet eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Kyseisten tekijöiden, joita Kilpailuviraston ei ole katsottava osoittaneen asiassa paikkansapitämättömiksi, on sinänsä jo lähtökohtaisesti katsottava tekevän siirtokapasiteetin rajoitustilanteiden ennustamisen vaikeammaksi verrattuna esimerkiksi tilanteeseen, jossa siirtokapasiteetin rajoitustilanteita esiintyy säännönmukaisesti tai ne ovat pitkäkestoisia.
Itse mahdollisuudesta ennustaa siirtokapasiteetin rajoitustilanteita asiassa on esitetty näyttönä lähinnä markkinaoikeudessa todistajina kuultujen E:n, J:n, A:n, L:n, M:n, D:nn ja N:n kertomukset. Kyseisten kertomusten perusteella markkinaoikeus katsoo asiassa näytetyksi, että sähkömarkkinoilla kauppaa käyvillä toimijoilla on käytössä tietokonepohjaisia mallinnusohjelmia, joilla ne pyrkivät mallintamaan sähkömarkkinoiden käyttäytymistä. Siitä, missä määrin kyseisillä ohjelmilla on mahdollista ennustaa siirtokapasiteetin rajoitustilanteiden syntyä, todistajat ovat kertoneet jossain määrin toisistaan poikkeavasti. Todistajina kuullut J, A ja L ovat pitäneet mahdollisuutta siirtokapasiteetin rajoitustilanteiden ennustamiseen vähintäänkin todennäköisenä. Kyseisistä todistajista yhdelläkään ei ole kuitenkaan omakohtaista kokemusta toimimisesta markkinatoimijana sähkömarkkinoilla viime aikoina. Sen sijaan todistajina kuullut E ja N, jotka asiassa todistajina kuulluista henkilöistä ovat lähinnä kertoneet asioista sähkömarkkinatoimijan näkökulmasta, eivät ole pitäneet mahdollisena siirtokapasiteetin rajoitustilanteiden ennustamista sillä tavoin, että rajoitustilanteita olisi mahdollista hyödyntää kaupallisesti.
Markkinaoikeus katsoo siten asiassa jääneen näyttämättä, että siirtokapasiteetin rajoitusten hyödyntämistä olisi pidettävä mahdollisena myöskään sen perusteella, että siirtokapeikot ovat sillä tavoin ennustettavissa, että niitä voitaisiin käyttää kaupallisesti hyväksi.
Edellä relevanttien maantieteellisten markkinoiden määrittelyn osalta lausutun perusteella markkinaoikeus katsoo, että sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoiden osalta relevantteja maantieteellisiä markkinoita on pidettävä ainakin Suomen ja Ruotsin laajuisina.
Kysymys määräävän markkina-aseman syntymisestä tai vahvistumisesta käsillä olevan yrityskaupan seurauksena
Kilpailunrajoituslain 11 d §:n 1 ja 3 momentin mukaan ehtojen asettaminen yrityskaupalle edellyttää ensinnäkin, että kysymyksessä olevan yrityskaupan seurauksena syntyy tai vahvistuu määräävä markkina-asema.
Hallituksen esityksessä laiksi kilpailunrajoituksista (HE 148/1987 vp) on todettu, että määräävän markkina-aseman edellytyksenä olevaa markkinaosuutta ei voida määritellä muuten kuin tapauskohtaisesti. Hallintokäytännössä on eräissä tapauksissa pidetty 25–50 prosentin markkinaosuutta osoituksena määräävästä markkina-asemasta (HE 148/1987 vp s. 18).
Asiassa esitetyn mukaan Fortumin markkinaosuus sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinoilla, Suomen ja Ruotsin muodostaessa relevantit maantieteelliset markkinat, on kapeimmankin kyseisiä hyödykemarkkinoita koskevan määrittelyn mukaan ollut ennen kysymyksessä olevaa yrityskauppaa noin 23–26 prosenttia ja yrityskaupan jälkeen noin 24–27 prosenttia. Kyseisillä markkinoilla Fortum on ollut toiseksi suurin toimija ruotsalaisen Vattenfall AB:n jälkeen, Vattenfall AB:n markkina-osuuden kyseisillä markkinoilla ollessa noin 33–36 prosenttia (tarkat prosenttiosuudet ovat liikesalaisuuksia).
Sähkömarkkinoihin liittyvistä erityispiirteistä (esimerkiksi säädettävän tuotantokapasiteetin merkitys markkinavoiman kannalta) johtuen sähkömarkkinoiden kohdalla määräävän markkina-aseman olemassaolon tarkastelussa yritysten markkinaosuuksille ei sinänsä ole välttämättä annettavissa merkitystä siinä laajuudessa kuin joidenkin toisten markkinoiden kohdalla. Ottaen kuitenkin huomioon edellä mainitun Fortumin markkina-osuuden pienuuden sekä erityisesti sen, että Fortum on niin ennen käsillä olevaa yrityskauppaa kuin sen jälkeenkin ollut vasta toiseksi suurin toimija edellä mainituilla relevanteilla markkinoilla, Fortumin ollessa vielä selvästi Vattenfall AB:ia pienempi toimija, markkinaoikeus katsoo, ettei Fortumin ole katsottava olleen kyseisillä relevanteilla markkinoilla määräävässä markkina-asemassa ennen kysymyksessä olevaa yrityskauppaa ja ettei kyseisen yrityskaupan voida myöskään katsoa johtaneen Fortumin määräävän markkina-aseman syntymiseen sanotuilla relevanteilla markkinoilla.
Johtopäätös
Koska Fortumin ei ole katsottava olleen määräävässä markkina-ase-massa ennen kysymyksessä olevaa yrityskauppaa, ja asiassa ei siten voida katsoa olevan kysymys määräävän markkina-aseman vahvistumisesta, ja koska kyseisen yrityskaupan seurauksena Fortumille ei myöskään ole katsottava syntyvän määräävää markkina-asemaa, kilpailunrajoituslain 11 d §:n 1 ja 3 momentissa säädetyt edellytykset ehtojen asettamiselle yrityskaupalle eivät ole täyttyneet. Kilpailuviraston päätös on siten kumottava siltä osin kuin päätöksessä on määrätty siinä tarkemmin selostetut sitoumukset Fortumin noudatettaviksi.
Edellä mainittu huomioon ottaen asiassa ei ole tarpeen lausua muista asiassa esitetyistä Kilpailuviraston päätöksen virheellisyyttä koskevista väitteistä.
Oikeudenkäyntikulut
Hallintolainkäyttölain 74 §:n 1 momentin mukaan asianosainen on velvollinen korvaamaan toisen asianosaisen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan. Asianosaisesta säädettyä sovelletaan säännöksen mukaan myös päätöksen tehneeseen hallintoviranomaiseen.
Harkittaessa julkisen asianosaisen korvausvelvollisuutta on hallintolainkäyttölain 74 §:n 2 momentin mukaan otettava erityisesti huomioon, onko oikeudenkäynti aiheutunut viranomaisen virheestä.
Hallintolainkäyttölain 74 §:n 1 momentin säännöstä koskevien esitöiden (HE 217/1995 vp) mukaan pääsääntöisenä perusteena korvausvelvollisuuden jakautumiselle olisi asiassa annettu ratkaisu. Tämä tarkoittaa oikeudenkäymiskaaren 21 luvun 1 ja 3 §:n säännösten mukaisia periaatteita eli sitä, että asiansa hävinnyt velvoitetaan korvaamaan vastapuolen kulut. Ratkaisun lopputuloksen lisäksi voitaisiin kuitenkin ottaa huomioon myös muita seikkoja, joita voisivat olla mainittujen esitöiden mukaan olla muun muassa asian riitaisuus ja merkittävyys asianosaiselle. Korvausvelvollisuutta määrättäessä ei siten tarvitsisi eikä tulisikaan kaavamaisesti seurata sitä, miten asianosaiset voittavat tai häviävät asian. Yleisenä perusteena olisi sen arviointi, olisiko kohtuutonta, että vastapuoli joutuu kantamaan oikeudenkäyntikulunsa, ja kysymys olisi siten asian lopputuloksen ja eräiden muiden seikkojen pohjalta tehtävästä arviosta. Hallintolainkäyttölain 74 §:n 2 momenttiin liittyen on edellä viitatussa hallituksen esityksessä puolestaan muun ohella todettu, että momentissa täsmennettäisiin niitä kriteereitä, joita olisi otettava huomioon arvioitaessa julkisen asianosaisen korvausvelvollisuutta. Säännöksen mukaan julkisen asianosaisen korvausvelvollisuutta punnittaessa tulisi kiinnittää erityistä huomiota siihen, onko oikeudenkäynnin aiheena ollut viranomaisen virheellinen menettely. Edelleen esitöiden mukaan myös asian tulkinnanvaraisuus voisi olla peruste vähentää julkisen asianosaisen korvausvelvollisuutta.
Asiassa nyt pääasian osalta annettu ratkaisu puoltaisi sinänsä sitä, että Kilpailuvirasto velvoitettaisiin ainakin osaksi korvaamaan Fortum Oyj:n ja Fortum Power and Heat Oy:n yhteiset oikeudenkäyntikulut. Toisaalta on kuitenkin otettava huomioon, että käsillä olevassa asiassa on kysymys ensimmäisestä Kilpailuviraston ehdollisena hyväksymää yrityskauppaa koskevasta valitusasiasta markkinaoikeudessa. Sanottuun nähden ja kun otetaan huomioon markkinaoikeudessa tarkasteltavina olleiden kysymysten tulkinnanvaraisuus, markkinaoikeus katsoo, ettei ole kohtuutonta, että asianosaiset saavat pitää oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.
MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU
Markkinaoikeus kumoaa Kilpailuviraston päätöksen 2.6.2006 (Dnro 52/81/06) siltä osin kuin kyseisessä päätöksessä on määrätty siinä tarkemmin selostetut sitoumukset Fortum Oyj:n noudatettaviksi. Yritys-kaupan, jolla Fortum Power and Heat Oy on hankkinut määräysvallan E.ON Finland Oyj:ssä, on siten katsottava tulleen hyväksytyksi ilman Kilpailuviraston päätöksessä määrättyjä ehtoja.
Markkinaoikeuden päätöksellään 1.8.2006 antama määräys Kilpailuviraston päätöksellä 2.6.2006 (Dnro 52/81/06) noudatettaviksi määrättyjen sitoumusten noudattamisesta sellaisenaan välittömästi raukeaa.
Muut asiassa esitetyt vaatimukset hylätään.
MUUTOKSENHAKU
Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kilpailunrajoituksista annetun lain 21 §:n 2 momentin nojalla markkinaoikeuden päätöstä on valituksesta huolimatta noudatettava, jollei korkein hallinto-oikeus toisin määrää.
Asian ovat ratkaisseet markkinaoikeuden lainoppineet jäsenet Olli Mäkinen, Maarit Lindroos ja Jussi Karttunen sekä asiantuntijajäsenet Ville Aalto-Setälä ja Minna Mattila.
HUOM.
Markkinaoikeuden päätöksestä on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Katso korkeimman hallinto-oikeuden päätös 27.8.2010 taltionumero 1980.
Katso myös korkeimman hallinto-oikeuden vuosikirjapäätös KHO 2006:78.