Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om samarbete mellan polisen, tullen och gränsbevakningsväsendet
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med statsrådets beslut
ändras i statsrådets förordning om samarbete mellan polisen, tullen och gränsbevakningsväsendet ( 1126/2009 ) 1–3 §, av dem 2 § sådan den lyder i förordning 945/2013, som följer:
1 §Riksomfattande PTG-ledningsgrupp
För ledningen av det riksomfattande samarbetet mellan PTG-myndigheterna finns en riksomfattande PTG-ledningsgrupp, som består av polisöverdirektören, generaldirektören för Tullen, chefen för Gränsbevakningsväsendet och chefen för skyddspolisen samt de andra medlemmar som dessa utsett.
I den riksomfattande PTG-ledningsgruppen avtalar polisöverdirektören, generaldirektören för Tullen, chefen för Gränsbevakningsväsendet och chefen för skyddspolisen om
de gemensamma riktlinjerna för verksamheten,
de allmänna grunderna för samarbetet,
samordningen och ledningen av uppgifterna,
centrala samarbetsformer och samarbetsstrukturer,
andra än i 1–4 punkten avsedda betydande samarbetsärenden.
Den riksomfattande PTG-ledningsgruppen sammanträder vid behov, dock minst två gånger om året. Ordförandeskapet i ledningsgruppen byts så att polisöverdirektören, generaldirektören för Tullen och chefen för Gränsbevakningsväsendet är ordförande turvis.
2 §PTG-områden och regionala samarbetsgrupper
För organisering och utvecklande av det regionala samarbetet mellan PTG-myndigheterna finns PTG-områden som utformas med beaktande av PTG-myndigheternas administrativa struktur samt synpunkter med betydelse för utvecklandet av samarbetet. Varje PTG-område har en PTG-samarbetsgrupp. Beslut om PTG-områdena och om de funktioner inom PTG-samarbetet som ska utvecklas och som anvisats de olika områdena fattas i den riksomfattande PTG-ledningsgruppen av polisöverdirektören, generaldirektören för Tullen, chefen för Gränsbevakningsväsendet och chefen för skyddspolisen. Polisöverdirektören, generaldirektören för Tullen, chefen för Gränsbevakningsväsendet och chefen för skyddspolisen utser PTG-samarbetsgrupperna och deras ordförande.
Den regionala PTG-samarbetsgruppens uppgift är
att behandla regionala samarbetsärenden och lägga fram behövliga förslag för den riksomfattande PTG-ledningsgruppen,
att verkställa beslut som fattas av den riksomfattande PTG-ledningsgruppen, att regionalt genomföra samarbete med anknytning till de tyngdpunkter som årligen fastställs av PTG-ledningsgruppen och att följa upp samarbetet,
att sköta regionalt utvecklingsarbete och samarbete inom ramen för PTG-samarbetet i synnerhet inom PTG-myndigheternas regionala och lokala brottsbekämpning, övervakning och koordinering av resurser,
att följa upp det regionala PTG-samarbetet och rapportera om det till den riksomfattande PTG-ledningsgruppen.
3 §Inrättande av PTG-kriminalunderrättelseenheter
Polisöverdirektören, generaldirektören för Tullen, chefen för Gränsbevakningsväsendet och chefen för skyddspolisen beslutar i den riksomfattande PTG-ledningsgruppen om inrättande och indragning av PTG-kriminalunderrättelseenheter.
Denna förordning träder i kraft den 15 februari 2023.
Helsingfors den 9 februari 2023
InrikesministerKrista MikkonenSpecialsakkunnigSanna Leinonen