Statsrådets förordning om ändring och temporär ändring av statsrådets förordning om användningen av vissa sysselsättningsanslag
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med statsrådets beslut
ändras i statsrådets förordning om användningen av vissa sysselsättningsanslag ( 1345/2002 ) 14—16 §, sådana de lyder i förordning 1420/2006, samt
fogas till förordningen en ny 15 a § och temporärt en ny 15 b § som följer:
14 §Begränsningar för beviljande av understöd
Understöd beviljas inte för
stödjande av företagsverksamhet,
investeringar med undantag av sådana utgifter för anskaffning av lösa anläggningstillgångar i omedelbar anslutning till en verksamhet för vilken understöd beviljas vilkas sammanlagda värde inte överstiger tio procent av de godkända kostnaderna per år, eller
produktion eller upphandling av sådana tjänster som kommunen enligt lag är skyldig att ordna.
15 §Understödets belopp
Stiftelser, sociala företag och andra sammanslutningar än kommuner kan beviljas understöd till högst 75 procent av de totalkostnader som godkänts av den beviljande myndigheten.
Med avvikelse från 1 mom. kan till stiftelser och andra sammanslutningar än kommuner i sin helhet ersättas
kostnader som avses i 12 § 1 mom. 1 punkten om verksamheten huvudsakligen hänför sig till långtidsarbetslösa och svårsysselsatta personer,
i fråga om verksamhet som avses i 12 § 1 mom. 2 punkten, lönekostnaderna för den som ansvarar för genomförandet av verksamheten, om målgruppen är huvudsakligen långtidsarbetslösa och svårsysselsatta personer,
lönekostnaderna för verksamhetsledaren eller en motsvarande person vid en förening som grundats av arbetslösa.
Vid bestämmande av understödets belopp beaktas omfattningen av och innehållet i den verksamhet som understöds samt antalet personer som hör till verksamhetens målgrupp.
15 a §Beloppet av understöd som beviljas kommuner och samkommuner
Kommuner och samkommuner kan beviljas understöd till högst 50 procent av de totalkostnader som godkänts av den beviljande myndigheten.
15 b §Beloppet av understöd som beviljas kommuner och samkommuner i vissa fall
Sådana kommuner eller samkommuner som deltar i bedömningen av långtidsarbetslösas servicebehov samt planeringen och uppföljningen av serviceprocessen och som koordinerar ordnandet av tjänster för långtidsarbetslösa inom sitt område kan beviljas understöd till högst 75 procent av de totalkostnader som godkänts av den beviljande myndigheten.
16 §Understödets förhållande till övrig statlig finansiering
Understödet får inte tillsammans med övrigt statligt finansieringsstöd som har betalats för samma ändamål överstiga de maximibelopp som föreskrivs i 15, 15 a och 15 b §. Som statligt finansieringsstöd vid beräkningen av understödets maximibelopp betraktas statsandel och statsunderstöd som har betalats av ett anslag i statsbudgeten och ur en fond utanför statsbudgeten som förvaltas av staten, ränteförmån som hänför sig till ett lån som beviljats med lägre ränta än den ränta som avses i 3 § 2 mom. i räntelagen (633/1982) samt räntestöd som hänför sig till räntor på andra lån.
Med avvikelse från 1 mom. räknas understöd som betalas av Penningautomatföreningens avkastning eller tippningsvinstmedel inte som statligt finansieringsstöd, och de räknas inte heller in i maximibeloppet då det maximibelopp för understöd som föreskrivs i 15, 15 a och 15 b § räknas ut. Det sammanräknade beloppet av beviljade understöd får dock inte överstiga de totalkostnader som godkänts av den beviljande myndigheten.
Denna förordning träder i kraft den 1 juli 2012. Bestämmelserna i 15 b § gäller till och med den 31 december 2015.
Sysselsättningspolitiskt understöd som beviljats med stöd av 15 b § i förordningen kan betalas högst till och med den 31 mars 2016.
Helsingfors den 20 juni 2012
NäringsministerJyri HäkämiesÖverinspektörTiina Korhonen