Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om gränsbevakningsväsendet
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 6/2004 (Publicerad 27.1.2004)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från inrikesministeriet,
upphävs i statsrådets förordning av den 2 mars 2000 om gränsbevakningsväsendet ( 269/2000 ) 26 § 4 mom. samt
ändras 3, 6, 9, 10, 16-20 samt 25 och 30 §, av dessa lagrum 3 § sådan den lyder delvis ändrad i förordning 462/2002, 6 § 1 mom. sådant det lyder i nämnda förordning 462/2002 samt 16 § sådan den lyder delvis ändrad i förordning 496/2000, som följer:
3 §Gränsbevakningsväsendets sammansättning
Till gränsbevakningsväsendet hör under chefen för gränsbevakningsväsendet följande förvaltningsenheter
staben för gränsbevakningsväsendet,
Sydöstra Finlands gränsbevakningssektion,
Nordkarelens gränsbevakningssektion,
Kajanalands gränsbevakningssektion,
Lapplands gränsbevakningssektion,
Finska vikens sjöbevakningssektion,
Västra Finlands sjöbevakningssektion,
gräns- och sjöbevakningsskolan, samt
bevakningsflygdivisionen.
Gränsbevakningssektionerna, sjöbevakningssektionerna, bevakningsflygdivisionen samt gräns- och sjöbevakningsskolan verkar under staben för gränsbevakningsväsendet.
Till staben för gränsbevakningsväsendet hör biträdande chefen för gränsbevakningsväsendet, en personalavdelning, en juridisk avdelning, en gräns- och sjöavdelning, en teknisk avdelning samt en planerings- och ekonomienhet. Vid den juridiska avdelningen finns en administrativ byrå. Chefen för gränsbevakningsväsendet bestämmer om den närmare sammansättningen av staben för gränsbevakningsväsendet och av övriga förvaltningsenheter inom gränsbevakningsväsendet.
6 §Behörighet för vissa tjänstemän vid staben för gränsbevakningsväsendet
Avdelningschefen vid juridiska avdelningen och byråchefen vid administrativa byrån vid staben för gränsbevakningsväsendet har rätt att i ärenden som avses i 4 § 2 mom. utan särskilt förordnande bevaka statens rätt och fördel i domstolar och inför andra myndigheter samt vid förrättningar och att i dessa ärenden företräda gränsbevakningsväsendet. Överinspektören vid personalavdelningen vid staben för gränsbevakningsväsendet har rätt att i ärenden som gäller tjänstgöringsförhållanden utan särskilt förordnande bevaka statens rätt och fördel i domstolar och inför andra myndigheter samt vid förrättningar samt att i dessa ärenden företräda gränsbevakningsväsendet.
Den tjänsteman som har förordnats till uppgiften som avdelningschef för gräns- och sjöavdelningen vid staben för gränsbevakningsväsendet har rätt att avgöra ärenden som avses i 4 § 3 mom. och som gäller personers inresa eller utresa via något annat ställe än ett gränsövergångsställe som är öppet.
9 §Utbildning av officerare
Lägre högskoleexamen för officer (kandidatexamen i militärvetenskaper), högre högskoleexamen för officer (magisterexamen i militärvetenskaper) och generalstabsofficersexamen avläggs vid försvarsmakten. Undervisning för dessa examina kan även ges vid gräns- och sjöbevakningsskolan.
10 §Utbildning som ges vid gräns- och sjöbevakningsskolan
Vid gräns- och sjöbevakningsskolan
genomgås en sådan grundkurs som är behörighetsvillkor för tjänst som sjöbevakare och gränsbevakare samt en sådan fortsättningskurs som är behörighetsvillkor för tjänst som översjöbevakare och övergränsbevakare,
ges av chefen för gränsbevakningsväsendet föreskriven vidareutbildning som är behörighetsvillkor för äldre institutofficer,
ges undervisning för lägre högskoleexamen för officer, högre högskoleexamen för officer och generalstabsofficersexamen samt vidareutbildning som är behörighetsvillkor för officerstjänst,
genomgås en gränsbevakningskurs samt
ges fortbildning och specialutbildning som krävs för gränsbevakningsväsendets verksamhet samt genomgås en ledningskurs för sjöräddningsverksamheten. Sådan utbildning kan också ges personer som inte är anställda vid gränsbevakningsväsendet.
Undervisning inom en kurs som avläggs vid gräns- och sjöbevakningsskolan kan också ges någon annanstans än vid gräns- och sjöbevakningsskolan.
16 §Tjänster och tjänsteförhållande
Vid gränsbevakningsväsendet finns
militära tjänster för officer, till vilka hör tjänsterna som chef för gränsbevakningsväsendet, biträdande chef för gränsbevakningsväsendet, generalmajor och konteramiral, överste och kommodor, stabsofficer och yngre officer,
militära tjänster för specialofficer, till vilka hör tjänsterna som militäringenjör, militärövertekniker och militärtekniker,
militära tjänster för institutofficer, till vilka hör tjänsterna som yngre och äldre institutingenjör,
militära tjänster för sjö- och gränsbevakare, till vilka hör tjänsterna som äldre sjöbevakare, äldre och yngre gränsbevakare samt översjöbevakare och övergränsbevakare,
civila tjänster.
I fråga om inrättande, ändring och indragning av tjänsterna som chef för gränsbevakningsväsendet, biträdande chef för gränsbevakningsväsendet samt generalmajor och konteramiral bestäms särskilt.
Chefen för gränsbevakningsväsendet beslutar om inrättande, ändring och indragning av andra tjänster vid gränsbevakningsväsendet än de som avses i 2 mom. samt om placeringen av tjänster inom förvaltningsenheterna, med undantag av de tjänster som avses i 22 § 1 mom. 1 och 2 punkten.
Chefen för gränsbevakningsväsendet bestämmer om de förutsättningar under vilka en person kan utnämnas till tjänsteman i ett tjänsteförhållande för viss tid vid gränsbevakningsväsendet.
17 §Allmänna behörighetsvillkor
Av den som utnämns till en tjänst vid gränsbevakningsväsendet krävs att han är finsk medborgare och att han uppfyller de allmänna behörighetsvillkor för statstjänst som anges i 6 och 8 § statstjänstemannalagen (750/1994). Dessutom skall han ha oklanderliga levnadsvanor och vara pålitlig.
Av dem som utnämns till en militär tjänst krävs dessutom att de har fullgjort sin värnplikt i vapentjänst i aktiv trupp eller frivillig militärtjänst för kvinnor samt att de till sin hälsa och fysiska kondition är lämpliga för tjänsten.
Vad som i 2 mom. bestäms om fullgörandet av värnplikt gäller inte den som med stöd av 12 § 1 mom. självstyrelselagen för Åland (1144/1991) har rätt att i stället för att fullgöra värnplikt tjänstgöra på motsvarande sätt vid lots- och fyrinrättningen eller inom annan civilförvaltning. Med avvikelse från vad som bestäms i 2 mom. gäller kravet på fullgörande av frivillig militärtjänst för kvinnor inte personer som enligt 6 § självstyrelselagen för Åland har åländsk hembygdsrätt.
18 §Behörighetsvillkor för officerstjänst
Särskilt behörighetsvillkor för tjänst som yngre officer är officersexamen eller högre högskoleexamen för officer.
Särskilt behörighetsvillkor för tjänst som stabsofficer är förutom den examen som fordras för tjänst som yngre officer vidareutbildning som föreskrivs av chefen för gränsbevakningsväsendet.
Behörighetsvillkor för tjänst som överste och kommodor fordras, förutom den examen som krävs för tjänst som yngre officer, en examen för generalstabsofficer och erfarenhet av tjänstgöring vid minst två förvaltningsenheter inom gränsbevakningsväsendet. För tjänst som chef och biträdande chef för gränsbevakningsväsendet samt generalmajor och konteramiral fordras, förutom vad som föreskrivs ovan, i praktiken visad god ledarförmåga och erfarenhet av ledarskap i en uppgift som chef för en förvaltningsenhet inom gränsbevakningsväsendet eller som avdelningschef vid staben för gränsbevakningsväsendet.
19 §Behörighetsvillkor för specialofficerstjänst
Särskilda behörighetsvillkor för specialofficerstjänst är
för tjänst som militärövertekniker och militärtekniker tekniker- eller datanomexamen eller av gränsbevakningsväsendet eller försvarsmakten meddelad inspektörs-, tekniker- eller telekommunikationsutbildning och minst reservunderofficersutbildning, och
för tjänst som militäringenjör diplomingenjörs- eller ingenjörsexamen och reservofficersutbildning.
20 §Behörighetsvillkor för institutofficerstjänst
Särskilda behörighetsvillkor för institutofficerstjänst är
för tjänst som yngre institutofficer institutofficersexamen avlagd vid gräns- och sjöbevakningsskolan eller försvarsmakten eller lägre tjänsteexamen för befattningsofficer och
för tjänst som äldre institutofficer institutofficersexamen avlagd vid gräns- och sjöbevakningsskolan eller försvarsmakten eller högre tjänsteexamen för befattningsofficer samt vidareutbildning som föreskrivs av chefen för gränsbevakningsväsendet.
25 §Förordnande till uppgift
En tjänsteman vid gränsbevakningsväsendet förordnas till sin uppgift av den utnämnande myndigheten.
Den som utnämnts till tjänst som överste, kommodor och befattningsofficer förordnas till sin uppgift av chefen för gränsbevakningsväsendet.
Den som utnämnts till tjänst som yngre officer förordnas till sin uppgift vid en förvaltningsenhet av chefen för förvaltningsenheten.
En tjänsteman som har förordnats till en uppgift som förutsätter flygarutbildning kan förordnas till en annan uppgift än en sådan som förutsätter flygarutbildning endast med samtycke av tjänstemannen i fråga.
30 §Avgångsålder
Avgångsåldern för en tjänsteman i militär tjänst är
63 år för chefen för gränsbevakningsväsendet,
60 år för biträdande chefen för gränsbevakningsväsendet, generalmajor och konteramiral samt för överste och kommodor,
55 år för andra officerare än de som avses i 1 och 2 punkten samt för institutofficer, militäringenjör, militärövertekniker och militärtekniker, samt
55 år för sjöbevakare och gränsbevakare.
Avgångsåldern för yngre officer, stabsofficer och institutofficer som tjänstgör i uppgift som förutsätter flygarutbildning är 45 år.
Avgångsåldern för en tjänsteman i civil tjänst är 65 år.
Denna förordning träder i kraft den 1 februari 2004.
Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.
Helsingfors den 22 januari 2004
Region- och kommunminister Hannes ManninenLagstiftningsråd Tomi Vuori