Handels- och industriministeriets förordning om renhetskrav för tillsatsämnen för livsmedel och vissa bestämningsmetoder
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 168/2002
- Ursprunglig publikation
- Häfte 27/2002 (Publicerad 6.3.2002)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med handels- och industriministeriets beslut föreskrivs med stöd av 48 § livsmedelslagen av den 17 mars 1995 (361/1995):
1 §Tillämpningsområde
Denna förordning gäller krav på renhet hos ett tillsatsämne för livsmedel och vissa krav som gäller identifikation.
Till denna förordnings tillämpningsområde hör inte ett tillsatsämne som har framställts med andra metoder eller av andra råämnen än ett tillsatsämne som omfattas av vetenskapliga livsmedelskommitténs bedömning. Ett sådant tillsatsämne bör inges till vetenskapliga livsmedelskommittén för en fullständig bedömning med särskild tonvikt på renhetskrav.
2 §Tillsatsämnets egenskaper
Ett tillsatsämne för livsmedel skall uppfylla de krav rörande identifikation, renhet och bestämningsmetoder som har fastställts i följande dokument:
Sötningsmedel: Kommissionens direktiv 95/31/EG av den 5 juli 1995 om särskilda renhetskriterier för sötningsmedel som används i livsmedel, ändrat genom kommissionens direktiv 98/66/EG av den 4 september 1998, kommissionens direktiv 2000/51/EG av 26 juli 2000 och kommissionens direktiv 2001/52/EG av den 3 juli 2001.
Färgämnen: Kommissionens direktiv 95/45/EG av den 26 juli 1995 om särskilda renhetskriterier för färgämnen som används i livsmedel, ändrat genom kommissionens direktiv 1999/75/EG av den 22 juli 1999 och kommissionens direktiv 2001/50/EG av den 3 juli 2001.
Andra tillsatsämnen för livsmedel än sötningsmedel och färgämnen: Kommissionens direktiv 96/77/EG av den 2 december 1996 om särskilda renhetskriterier för andra livsmedelstillsatser än färgämnen och sötningsmedel, ändrat genom kommissionens direktiv 98/86/EG av den 11 november 1998, kommissionens direktiv 2000/63/EG av 5 oktober 2000 och kommissionens direktiv 2001/30/EG av den 2 maj 2001.
3 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 juni 2002.
Genom denna förordning upphävs handels- och industriministeriets beslut av den 23 juni 1999 om renhetskrav för tillsatsämnen för livsmedel och vissa bestämningsmetoder (772/1999).
Kommissionens direktiv: 95/31/EG (31995L0031); EGT nr L 178, 28.7.1995, s. 1, 95/45/EG (31995L0045); EGT nr L 226, 22.9.1995, s. 1, 96/77/EG (31996L0077); EGT nr L 339, 30.12.1996, s. 1, 98/66/EG (31998L0066); EGT nr L 257, 19.9.1998, s. 35, 98/86/EG (31998L0086); EGT nr L 334, 9.12.1998, s. 1, 1999/75/EG (31999L0075); EGT nr L 206, 5.8.1999, s. 19, 2000/63/EG (32000L0063); EGT nr L 277, 30.10.2000, s. 1, 2000/51/EG (32000L0051); EGT nr L 198, 4.8.2000, s. 41, 2001/30/EG (32001L0030); EGT nr L 146, 31.5.2001, s. 1, 2001/50/EG (32001L0050); EGT nr L 190, 12.7.2001, s. 14 och 2001/52/EG (32001L0052); EGT nr L 190, 12.7.2001, s. 18.
Helsingfors den 25 februari 2002
Minister Jari VilénÖverinspektör Liisa Rajakangas