Statsrådets förordning om ändring av förordningen om Fångvårdens utbildningscentral
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 96/2001 (Publicerad 1.8.2001)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från justitieministeriet,
upphävs i förordningen den 24 augusti 1990 om Fångvårdens utbildningscentral ( 725/1990 ) 16, 20 och 23 §, av dessa lagrum 20 sådan den lyder i förordning 1034/1998, samt
ändras 1 §, 7 § 1 mom, 9―11 samt 13, 18 och 18 a §, av dessa lagrum 9 § sådan den lyder delvis ändrad i förordning 1225/1997, 10, 11, 18 och 18 a § sådana de lyder i förordning 1034/1998 och 13 § sådan den lyder delvis ändrad i förordning 649/1994, som följer:
1 §Utbildningscentralens ställning och uppgifter
Fångvårdens utbildningscentral ären yrkesläroanstalt som lyder under justitieministeriet, med uppgift att
påinstitutnivå ge grundläggande yrkesutbildning för fångvården,
ordna yrkesmässig fortbildning med anknytning till området för straffverkställighet och ge annan utbildning som stöder verksamheten på området,
bedriva försöks- och forskningsverksam het som stöder utbildningen samt ta initiativ till och väcka förslag om utveckling av personalutbildningen inom området,
framställa läromedel som behövs i undervisningen,
årligen avge en berättelse över sin verksamhet, samt att
sköta de övriga uppgifter som enligt särskilda bestämmelser skall handlas av den.
7 §Bestämmelser om personalen
Personalen vid utbildningscentralen skall framja utbildningen inom området för straffverkställighet och personalens samarbete.
9 §Behörighetsvillkor
Behörighetsvillkor för direktören för utbildningscentralen är licentiatexamen eller doktorsexamen, samt förtrogenhet med personalutbildning och utbildningscentralens uppgiftsområde samt i praktiken visad ledarförmåga och erfarenhet av ledarskap.
Behörighetsvillkor för överlärare är för un dervisningsområdet lämplig högre högskole examen samt för andra lärare för undervis-ningsuppgiften lämplig högskoleexamen eller examen i fångvårdsamt för samtliga lärare dessutom tillräcklig pedagogisk förmåga.
Behörighetsvillkor för de övriga tjänstemännen vid utbildningscentralen är den utbildning och erfarenhet som uppgiften kräver.
10 §Besättande av tjänster och anställning av annan personal
Direktören för fångvårdens utbildningscentral utnämns av justitieministeriet.
Överlärarna, utbildningschefen, ekonomidirektören och lärarna utnämns av justitieministeriets kriminalpolitiska avdelning.
Andra än i 1 eller 2 mom. nämnda tjänstemän utnämns av direktören för utbildningscentralen, som också anställer personal i arbetsavtalsförhållande och personal med tjänsten som bisyssla samt föreläsare som får separat arvode.
Innan kriminalpolitiska avdelningen utnämner en tjänsteman vid utbildningscentralen, skall utlåtande om sökandena inhämtas hos brottspåföljdsverket och direktören för utbildningscentralen.
11 §Tjänstledighet
Tjänstledighet till vilken en tjänsteman har rätt med stöd av lag eller tjänstekollektivavtal beviljas direktören för utbildningscentralen av kriminalpolitiska avdelningen och andra tjänstemän av direktören för utbildningscentralen.
Annan än i 1 mom. nämnd tjänstledighet beviljas
direktören för utbildningscentralen av justitieministeriets kriminalpolitiska avdelning,
en tjänsteman som utnämnts av kriminalpolitiska avdelningen för högst ett år av direktören för utbildningscentralen och för mer än ett år av kriminalpolitiska avdelningen,
andra än i 1 eller 2 punkten avsedda tjänstemän av direktören för utbildningscentralen.
13 §Examenssystemet
Examina inom fångvården är grundexamen för fångvården och fångvårdsexamen. Grundexamen för fångvården och fångvårdsexamen utgör tillsammans examen på institutnivå.
Utbildningscentralen ordnar vid behov behörighetsutbildning i form av vuxenutbildning för övervaknings- och handledningsuppgifter inom fångvården.
Justitieministeriet beslutar om examinas innehåll och struktur. Brottspåföljdsverket beslutar omsättet för hur examina skalla ordnas.
18 §Inträdeskrav
Till kurser för grundexamen för fångvården kan antas personer som
före utgången av ansökningstiden har fyllt 19 år,
avlagt minst andra stadiets yrkesexamen eller gymnasiets lärokurs,
i fråga om sin hälsa, fysiska kondition och övriga egenskaper är lämpliga för anställning inom fångvårdsväsendet samt som
avlagt inträdesprov med godkänt vitsord.
Om urvalsgrunder bestäms närmare genom beslut av brottspåföljdsverket.
Till kurser för fångvårdsexamen kan antas personer som har avlagt grundexamen för fångvården och därefter har arbetat minst ett år inom fångvårdsväsendet och som är lämpliga att utbildas till förmansuppgifter inom fångvården.
Till behörighetsutbildningen kan antas den som är anställd inom fångvårdsväsendet. Till behörighetsutbildningen kan också antas den som avlagt examen inom fångvården i ett annat land. Justitieministeriet beslutar om inträdeskraven för behörighetsutbildningen.
18 a §Urval av studerande för grundexamen
När resultaten offentliggörs skall meddelas hur en sökande kan få upplysning om urvalsgrunderna och hur ändring i urvalet kan sökas.
Denna förordning träder i kraft den 1 augusti 2001.
Helsingfors den 26 juli 2001
Justitieminister Johannes KoskinenRegeringsråd Leena Kuusama