Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

139/2001

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om ändring av lagen om försöksverksamhet med ungdomsstraff

Typ av författning
Lag
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 18/2001 (Publicerad 21.2.2001)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen den 12 december 1996 om försöksverksamhet med ungdomsstraff ( 1058/1996 ) 2 § 4 mom., 6 § 1 mom., 7 § 2 mom., 8 § 1 mom., 9 § 1 och 2 mom., 10 § 1 mom., 12 § 2 mom. och 13 §, av dessa lagrum 10 § 1 mom. sådant det lyder i lag 307/1999 som följer:

2 §Ungdomsstraff


Kriminalvårdsväsendet svarar för verkställigheten av ungdomsstraff.

6 §Verkställighetsplan

Kriminalvårdsväsendet, socialnämnden på den dömdes boningsort och den övervakare som förordnats för den dömde utarbetar en verkställighetsplan för ungdomsstraffet, vilken kriminalvårdsväsendet fastställer. Planen kan endast av särskilda skäl ändras efter att den har fastställts.


7 §Den dömdes skyldigheter


Om den dömde handlar i strid med verkställighetsplanen eller föreskrifter som har meddelats med stöd av den, skall kriminalvårdsväsendet ge honom eller henne en skriftlig anmärkning.

8 §Övervakare

Övervakare förordnas av kriminalvårdsväsendet.


9 §Avtjänande av ungdomsstraff

Ungdomstjänst skall utföras inom den övervakningstid som domstolen har bestämt. Om ungdomstjänsten inte kan utföras inom denna tid av andra orsaker än de som nämns i 10 § 1 mom., kan kriminalvårdsväsendet förlänga övervakningstiden med sammanlagt högst tre månader. Om ungdomstjänsten av ovan nämnda orsaker inte kan utföras inom den förlängda tiden, kan en domstol förlänga övervakningstiden med högst sex månader eller av särskilda skäl anse att straffet har avtjänats helt.

Om kriminalvårdsväsendet vill föra en fråga som gäller förlängning av övervakningstiden till domstol, skall det göra en utredning av frågan till allmänna åklagaren. Allmänna åklagaren skall utan dröjsmål föra saken till tingsrätten på den ort där den dömde bor eller den domstol som i första instans har avgjort det brottmål som lett till ungdomsstraff.


10 §Behandling av överträdelse av villkoren

Om den som har dömts till ungdomsstraff inte börjar utföra ungdomstjänst eller avbryter tjänsten eller på något annat sätt grovt bryter mot villkoren i verkställighetsplanen, skall kriminalvårdsväsendet utan dröjsmål göra en utredning om saken till allmänna åklagaren. Kriminalvårdsväsendet kan samtidigt bestämma att ungdomstjänsten inte får påbörjas eller avbryta den.


12 §Bestämmande av ett gemensamt straff


När ett gemensamt fängelsestraff har dömts ut enligt 1 mom., skall kriminalvårdsväsendet oberoende av ändringssökande omedelbart avbryta verkställigheten av ungdomsstraffet. Kriminalvårdsväsendet kan avbryta verkställigheten av ungdomsstraffet även när allmänna åklagaren meddelar kriminalvårdsväsendet att den som har dömts till ungdomsstraff kommer att åtalas för ett brott som enligt allmänna åklagarens bedömning kan leda till ett sådant gemensamt fängelsestraff som avses i 1 mom.


13 §Närmare bestämmelser

Genom förordning av statsrådet utfärdas närmare bestämmelser om

1)

verkställande myndigheter och tjänstgöringsplatser för ungdomstjänst,

2)

utarbetande av verkställighetsplan,

3)

övervakning av den som dömts till ungdomsstraff och övervakarens uppgifter,

4)

åtgärder och handlingar i samband med verkställighet av ungdomsstraff.

Justitieministeriet ger närmare anvisningar om verkställigheten av ungdomsstraff och fastställer formulär för nödvändiga handlingar.


Denna lag träder i kraft den 1 augusti 2001.

RP 136/2000

LaUB 13/2000

RSv 212/2000

Helsingfors den 16 februari 2001

Republikens President TARJA HALONENJustitieminister Johannes Koskinen

Till början av sidan