Statsrådets förordning om statsunderstöd för främjande av företags internationalisering samt om allmänt understöd till organisationer och sammanslutningar som främjar utrikeshandeln och företags internationalisering
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1155/2001
- Ursprunglig publikation
- Häfte 158/2001 (Publicerad 7.12.2001)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från handels- och industriministeriet, föreskrivsmed stöd av 8 § statsunderstödslagen av den 27 juli 2001 (688/2001):
1 kap.Tillämpningsområde och definitioner
1 §Tillämpningsområde
Genom denna förordning utfärdas närmare bestämmelser om beviljande, utbetalning och användning av statsunderstöd som beviljas med stöd av moment 32.50.40 och 32.50.41 i statsbudgeten.
2 §Definitioner
I denna förordning avses med:
statsbidragsmyndighet handels- och industriministeriet,
gemensamma projekt projekt som genomförs av flera företag gemensamt branschvis eller annars och som kan bestå av ett enskilt evenemang eller en helhet med flera evenemang där minst fyra företag deltar, om inte något annat följer av projektets natur,
exportring ett långvarigt gemensamt projekt för en företagsgrupp i syfte att inleda export eller öka exporten till ett visst marknadsområde samt
informationskampanjer och marknadsföringsprojekt inom handel och industri projekt som ökar kännedomen om finska företags produkter och tjänster i allmänhet.
2 kap.Understöd för främjande av företags internationalisering (mom. 32.50.40)
3 §Projekt som beviljas understöd
Statsunderstöd kan beviljas för gemensamma projekt som genomförs av finländska industri- eller serviceföretag och som främjar inledandet av en ny exportverksamhet eller öppnandet av ett nytt marknadsområde, ökar exporten till existerande marknadsområden, förbättrar små och medelstora företags beredskap att inleda exportverksamhet, främjar företags tillträde till marknaden och internationalisering eller diversifierar exportens struktur.
Statsunderstöd kan beviljas också för informationskampanjer och marknadsföringsprojekt inom handel och industri, omfattande projekt för marknadsföring av Finland som turistdestination utomlands och för andra projekt som främjar finska företags exportverksamhet och internationalisering.
4 §Sammanslutningar som beviljas understöd
Statsunderstöd kan beviljas sammanslutningar som ansvarar för genomförandet av projekt och som vid gemensamma projekt kanaliserar understödet till de företag som deltar i projektet. Understöd för gemensamma projekt kan beviljas sammanslutningar som är registrerade utomlands endast om understödet kanaliseras till främjandet av finska företags exportverksamhet och internationalisering.
Statsunderstöd kan beviljas för ett projekt för högst ett år i sänder. Hos de produkter och tjänster som de företag som deltar i projektet producerar skall graden av inhemskt ursprung och förädlingsgraden vara tillräckligt hög.
5 §Användning av understöd
Statsunderstödet kan användas för:
evenemang i exportfrämjande syfte, ordnande av utbildning i syfte att förbättra företags beredskap för export samt för utlandsresor för genomförande av marknadsstudier,
marknadsföringsåtgärder utomlands samt för gemensamt ordnade besök av köpare, sakkunniga och inflytelserika personer i Finland,
kostnader för exportringar och gemensamma exportchefer,
marknadsundersökningar som görs av utomstående parter som inte är beroende av köparen,
informationskampanjer inom handel och industri samt besök av journalister.
6 §Godtagbara kostnader
Godtagbara kostnader kan vara sådana kostnader som är nödvändiga för att projektet skall kunna genomföras. Som nödvändiga kostnader betraktas inte deltagande företags egna kostnader, frivilliga lönebikostnader eller sådana obetydliga kostnader som inte har någon väsentlig betydelse för genomförandet av projektet.
7 §Statsunderstödets belopp
Statsunderstöd kan beviljas till ett belopp som motsvarar högst 50 procent av de godtagbara kostnaderna om inte annat bestäms nedan.
Vid gemensamma projekt kan understöd beviljas för små och medelstora företag till högst 50 procent och för andra företag till högst 40 procent av de godtagbara kostnaderna. I fråga om exportringar kan understödet till små och medelstora företag uppgå till 65 procent av de godtagbara kostnaderna. Små och medelstora företag definieras i enlighet med rekommendation 96/280/EG av Europeiska gemenskapernas kommission.
Om inte något annat offentligt understöd beviljas för understödstagarens verksamhet, kan understöd dessutom beviljas till högst 10 procent av det beviljade statsunderstödet för täckande av kostnader för den allmänna förvaltningen av ett gemensamt projekt som organiserats för finländska företag.
Vid informationskampanjer och marknadsföringsprojekt inom handel och industri, turismprojekt och andra allmänna projekt för främjande av exporten och internationaliseringen kan understöd beviljas till högst 75 procent av de godtagbara kostnaderna om detta är motiverat med tanke på projektets natur.
För täckande av kostnader för representation, mottagningar och servering kan statsunderstöd beviljas till högst 25 procent.
8 §Vissa enskilda kostnadsposter
Projekten kan innehålla enskilda kostnadsposter för vilka understödet kan överstiga de procentandelar som nämns i 7 § om detta är nödvändigt och motiverat med tanke på uppnåendet av målen för statsunderstödet.
9 §Inkomster av ett projekt
De inkomster som fås av projektet beaktas som avdrag innan det slutliga beloppet av understöd fastställs. De skäliga kostnader för organisationen av projektet eller motsvarande arvoden som arrangören tar ut av de deltagande företagen är inte sådana inkomster av projektet som avses här.
10 §Ansökan om statsunderstöd
Ansökan om statsunderstöd skall göras hos statsbidragsmyndigheten innan projektet inleds.
Ansökan skall innehålla
uppgifter om sökanden,
utredningar över utvecklingsutsikterna för exporten inom sektorn eller företagsgruppen i fråga eller, i fråga om omfattande projekt, den internationella affärsverksamheten,
projektbeskrivning,
namnen på de företag som deltar i ett gemensamt projekt om detta på grund av projektets natur är möjligt i ansökningsskedet,
en evenemangsbunden kostnadskalkyl eller, för långvariga gemensamma projekt, en verksamhetsplan samt
utredningar över uppföljningen och utvärderingen av uppnåendet av projektets mål.
Bokslutet och verksamhetsberättelsen för sökandens senaste räkenskapsperiod samt ett handelsregisterutdrag skall bifogas ansökan.
Vid behov skall i ansökan dessutom finnas en utredning om understödets konkurrensverkningar.
11 §Långvariga projekt
Vid långvariga gemensamma projekt som består av flera enskilda evenemang skall en kostnadskalkyl för varje evenemang och en förteckning över de företag som deltar tillställas statsbidragsmyndigheten innan respektive evenemang börjar.
12 §Utbetalning av statsunderstöd
Det slutliga beloppet av statsunderstöd fastställs och betalas till statsunderstödstagaren på grundval av de faktiska godtagbara kostnaderna efter att en godtagbar redovisning för understödets användning enligt 13 § har företetts statsbidragsmyndigheten.
Vid långvariga eller omfattande projekt kan av det beviljade statsunderstödet på ansökan betalas i förskott 50 procent när projektet inleds och 30 procent när hälften av projektet har genomförts om genomförandet av projektet annars skulle äventyras. Om betalningen av förskott grundar sig på förbindelse att betala betydande summor i förskott eller andra motsvarande poster kan det belopp som betalas i förskott vid inledningen av projektet vara högre, dock högst 80 procent av det beviljade statsunderstödet.
Ansökan om förlängd användningstid för statsunderstödet skall göras inom den användningstid för understödet som anges i beslutet.
13 §Redovisning för användningen av statsunderstödet
Statsunderstödstagaren skall inom sex månader från det att den användningstid för understödet som anges i beslutet har löpt ut tillställa statsbidragsmyndigheten en redovisning för hur statsunderstödet har använts.
Redovisningen skall innehålla
en redogörelse för genomförandet av projektet i förhållande till planerna,
redovisningar för projektets faktiska utgifter och inkomster, vid långvariga projekt skall inkomsterna och utgifterna specificeras för varje enskilt evenemang,
ett revisorsutlåtande, om inte annat anges i beslutet, samt
en bedömning av projektets resultat och effekt.
Statsbidragsmyndigheten har rätt att av statsunderstödstagaren kräva också andra uppgifter om användning och uppföljning av statsunderstödet i anslutning till genomförandet av ett projekt.
3 kap.Allmänt understöd till organisationer och sammanslutningar som främjar utrikeshandeln och företags internationalisering (mom. 32.50.41)
14 §Beviljande av allmänt understöd
Organisationer och sammanslutningar som främjar utrikeshandeln och företags internationalisering kan beviljas allmänt understöd för tillhandahållande av sådana rådgivnings-, informations- och sakkunnigtjänster som främjar särskilt små och medelstora företags beredskap för internationalisering. Allmänt understöd kan dessutom beviljas för Finpro rf för de kostnader som medförs av upprätthållandet av nätverket av exportcentraler.
15 §Beloppet av allmänt understöd
Beloppet av allmänt understöd kan uppgå till högst 75 procent av de totala verksamhetskostnaderna eller de godtagbara utgifterna i enlighet med vad som bestäms i understödsbeslutet.
16 §Ansökan om allmänt understöd
Ansökan om allmänt understöd skall göras före ingången av det verksamhetsår som täcks av understödet.
Ansökan skall innehålla
sökandens kontaktuppgifter och FO-nummer,
en verksamhetsplan och fastställd budget för det år för vilket allmänt understöd söks,
en redogörelse för uppföljningen och utvärderingen av uppnåendet av målen under verksamhetsåret,
bokslut, revisionsberättelse samt verksamhetsberättelse för den senaste räkenskapsperioden.
17 §Utbetalning av allmänt understöd
Det allmänna understödet kan betalas till understödstagaren i förskott under verksamhetsåret enligt en särskild betalningstidtabell, om detta är nödvändigt för att den understödda verksamheten kan bedrivas ändamålsenligt.
18 §Redovisning för användningen av understödet
En redovisning för användningen av det allmänna understödet skall tillställas statsbidragsmyndigheten. Om det allmänna understödet till en organisation eller sammanslutning som främjar utrikeshandeln och företags internationalisering överstiger 30 procent av stödtagarens totala verksamhetskostnader ställer statsbidragsmyndigheten årligen upp specificerade resultatmål för den verksamhet för vilken stöd beviljas.
19 §Inkomster och överskott
Inkomsterna av den verksamhet som täcks av det allmänna understödet beaktas vid beviljandet av understöd. Om det allmänna understödet täcker mer än hälften av de totala verksamhetskostnaderna skall av det överskott som uppstår vid verksamheten den del som motsvarar det beviljade understödet återbetalas. Av det belopp som skall återbetalas kan dock högst hälften ställas till stödtagarens disposition för att användas till utveckling av verksamheten eller något annat särskilt ändamål.
4 kap.Ikraftträdande
20 §Ikraftträdande och övergångsbestämmelser
Denna förordning träder i kraft den 10 december 2001 och är i kraft till den 31 december 2005.
Genom denna förordning upphävs handels- och industriministeriets beslut 21/022/1999 av den 29 december 1999 vilket gäller användningen av statligt stöd som beviljas för sådant exportfrämjande som genomförs branschvis och som gemensamma projekt samt statsrådets beslut av den 29 januari 1998 om grunderna för statsbidrag till Finlands Utrikeshandelsförbund (45/1998).
På understöd som beviljats innan denna förordning träder i kraft tillämpas de tidigare gällande bestämmelserna.
Helsingfors den 5 december 2001
Minister Sinikka MönkäreÖverinspektör Pertti Hämäläinen