Statsrådets förordning om utrikesförvaltningen
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 256/2000
- Ursprunglig publikation
- Häfte 32/2000 (Publicerad 2.3.2000)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med statsrådets beslut, fattat vid föredragning från utrikesministeriet, föreskrivs med stöd av lagen den 25 februari 2000 om utrikesförvaltningen (204/2000):
1 kap.Allmänna bestämmelser
1 §Verksamhetsidén inom utrikesförvaltningen
Utrikesförvaltningen skall
bereda och genomföra Finlands utrikesoch säkerhetspolitik,
främja Finlands nationella intressen utomlands, inbegripet handelspolitiska och handels-ekonomiska intressen,
bevaka finländarnas intressen och rättigheter i utlandet, samt
genom internationellt samarbete främja demokratin, respekten för de mänskliga rättigheterna och en hållbar utveckling.
2 kap.Bestämmelser om tjänsterna inom utrikesförvaltningen
2 §Myndighet som tillsätter tjänster inom utrikesförvaltningen
Om utnämning av statssekreteraren och understatssekreterarna vid utrikesministeriet samt om utnämning av den som innehar en sådan tjänst till en tjänst som utrikesråd bestäms i grundlagen och lagen om utrikesförvaltningen (204/2000).
Statsrådet utnämner utrikesråden i andra fall än de som nämns i 15 § 1 mom. lagen om utrikesförvaltningen. Statsrådet utnämner också ekonomidirektören, fastighetsdirektören, datadirektören, biståndsråden, ambassadråden, pressråden, lagstiftningsråden, försvarsråden, militärrepresentanterna och biträdande militärrepresentanterna.
Övriga tjänstemän inom utrikesförvaltningen utnämns av utrikesministeriet.
3 §Beslut som gäller tjänstemän inom utrikesförvaltningen
Beträffande tjänstemännen inom utrikesförvaltningen beslutar utrikesministeriet om ärenden som gäller lön, bisysslotillstånd, tjänstledighet, permittering, avslutande av tjänsteförhållande och avstängning från tjänsteutövning samt avtal om anställningsvillkoren som ingås med tjänstemannen och skriftlig varning till en tjänsteman.
Beslut med anledning av ett rättelseyrkande enligt 52 § statstjänstemannalagen (750/1994) vilket gällar ekonomisk förmån av anställningsförhållandet ges av utrikesministeriet.
4 §Tillsättande av tjänster som inte ledigförklaras
De allmänna tjänsterna inom utrikesförvaltningen och av de specialtjänsterna tjänsten som säkerhetschef och övriga tjänster som hänför sig till säkerhetsfrågor tillsätts utan att de ledigförklaras.
5 §Behörighetsvillkor för tjänsterna inom utrikesförvaltningen
Behörighetsvillkoren för tjänster inom utrikesförvaltningen är utöver vad som i statstjänstemannalagen bestäms om finskt medborgarskap och i 6 § om språkkunskap
för statssekreteraren, understatssekreterare, utrikesråd, ambassadråd och utrikessekreterare att han eller hon har konstaterats vara behörig för tjänsten på det sätt som anges i 9 § eller vunnit behörighet för den enligt grunder som gällt tidigare, för statssekreteraren och understatssekreterare dessutom förtrogenhet med verksamheten inom förvaltningsområdet samt i praktiken visad ledarförmåga och erfarenhet av ledarskap,
för attaché högre högskoleexamen eller sådan erfarenhet som gallrings- och utbildningsnämnden kräver för en allmän tjänst inom utrikesförvaltningen,
för administrativ utrikessekreterare och administrativ attaché högskoleexamen eller examen på institutnivå eller sådan, särskilt inom utrikesförvaltningen uppnådd förmåga och skicklighet som förutsätts för att tjänsten skall kunna skötas med framgång, eller godkänd genomgång av en orienteringskurs i internationella frågor,
för pressråd och pressekreterare högre högskoleexamen eller annars goda förutsättningar att sköta tjänsten,
för biståndsråd och biståndssekreterare högre högskoleexamen,
för ekonomidirektör, fastighetsdirektör och datadirektör högre högskoleexamen samt förtrogenhet med tjänstens uppgiftsområde och i praktiken visad ledarförmåga,
för lagstiftningsråd och lagstiftningssekreterare juris kandidatexamen,
för specialsakkunnig högre högskoleexamen eller annars goda förutsättningar att sköta tjänsten,
för försvarsråd och försvarspolitisk specialsakkunnig högre högskoleexamen,
för militärrepresentant och biträdande militärrepresentant generalstabsofficersexamen,
för militärsakkunnig officersexamen eller institutofficersexamen,
för generalsekreterare, ADB-chef, redovisningschef, säkerhetschef, telekommunikationschef, utbildningschef, specialforskare, överinspektör, ekonomisekreterare, övertranslator, utbildningssekreterare och forskare högre högskoleexamen, för forskare i arkivuppgifter dessutom examen på arkivområdet samt för bibliotekarie högre högskoleexamen som inbegriper eller utöver vilken har slutförts de studier på området för biblioteks- och informationstjänster som krävs,
för utredningssekreterare, inspektör, kamrer och revisor högskoleexamen, för arkivarie högskoleexamen och examen på arkivområdet samt för informatiker högskoleexamen eller utbildning i hantering av informationsresurser,
för translator högskoleexamen eller annan lämplig examen.
Av de tjänstemän som avses i 4―14 punkten krävs dessutom förtrogenhet med de uppgifter som ingår i tjänsten.
6 §Behörighetsvillkor som gällar språkkunskap
Av de tjänstemän som avses i 5 § 1 mom. 1―12 punkten krävs fullständig förmåga att använda finska samt nöjaktig förmåga att i tal och skrift använda svenska. Av överinspektören för sekretariatet för nordiskt samarbete krävs dock fullständiga kunskaper i svenska.
Som kunskap i främmande språk krävs av de tjänstemän som avses i 5 § 1 mom. 1, 4 och 5 punkten god förmåga att i tal och skrift använda engelska och ett av följande språk: franska, ryska, spanska eller tyska.
Som kunskap i främmande språk krävs av de tjänstemän som avses i 5 § 1 mom. 2 punkten god förmåga att i tal och skrift använda engelska, franska, ryska, spanska eller tyska samt dessutom nöjaktig förmåga att använda ett annat av de nämnda språken.
Som kunskap i främmande språk krävs av de tjänstemän som avses i 5 § 1 mom. 3 punkten god förmåga att i tal och skrift använda engelska, franska, ryska, spanska eller tyska.
Som kunskap i främmande språk krävs av de tjänstemän som avses i 5 § 1 mom. 6―14 punkten den språkkunskap som behövs för skötseln av tjänsten.
7 §Gallrings- och utbildningsnämnden
Gallrings- och utbildningsnämnden, som finns vid utrikesministeriet, sköter de uppgifter som anges i denna förordning samt gör framställningar om och ger utlåtanden i principiellt viktiga och vittgående frågor som gäller utbildningen inom utrikesförvaltningen.
Nämnden har en ordförande, en vice ordförande och tio andra medlemmar.
Ordförande är en av utrikesministeriet förordnad understatssekreterare och vice ordförande chefen för ministeriets administrativa avdelning. De övriga medlemmarna förordnas av utrikesministeriet för tre år i sänder. Av dessa skall åtta vara förtrogna med utrikesförvaltningen, andra allmänna uppdrag, näringslivet eller utbildningsfrågor samt två vara företrädare för personalen inom utrikesförvaltningen. Om en medlem av nämnden beviljas avsked under sin mandattid, förordnar ministeriet i stället en ny medlem för den återstående mandattiden.
8 §Gallrings- och utbildningsnämndens verksamhet
Gallrings- och utbildningsnämnden sammanträder på kallelse av ordföranden. Nämnden är beslutför när mötesordföranden och minst sex andra medlemmar är närvarande.
Sekreterare i nämnden är en av utrikesministeriet förordnad tjänsteman.
Om nämnden gäller i övrigt vad som föreskrivs om kommittéer.
9 §Konstaterande av attachéers behörighet
Gallrings- och utbildningsnämnden fastslår att en tjänsteman som utnämnts till attaché i tjänsteförhållande för viss tid är behörig för de tjänster som nämns i 5 § 1 mom. 1 punkten då han eller hon med godkänt vitsord genomgått av utrikesministeriet ordnad grundutbildning och därpå följande praktik vid ministeriet och utrikesrepresentationen.
En förutsättning för faststående av behörighet är också att de behörighetskrav gällande språkkunskap som uppställts för tjänsten i fråga uppfylls.
Den praktik som följer på grundutbildningen skall vara minst ett och ett halvt år lång.
3 kap.Beskickningarnas förvaltning
10 §Beskickningarnas ledning
En beskickning leds av en beskickningschef. En ledande tjänsteman kan dock förordnas att leda en ambassad, en legation eller en i 6 § 2 mom. lagen om utrikesförvaltningen avsedd diplomatisk representation, om någon chef inte har förordnats för beskickningen eller om beskickningschefen har ackrediterats från en annan stat.
När uppgiften som beskickningschef eller ledande tjänsteman är vakant, leds beskickningen enligt utrikesministeriets beslut av en ledande tjänsteman som interimistiskt har förordnats till uppgiften eller av en tjänsteman som förordnats att sköta löpande ärenden.
Ställföreträdare vid förhinder för beskickningschefen eller en ledande tjänsteman är den tjänsteman som bestäms i beskickningens arbetsordning eller genom särskilt beslut av beskickningen.
11 §Beskickningarnas beslutanderätt
Beskickningen avgör de ärenden som med stöd av lag eller förordning hör till dess behörighet. Beskickningens beslutanderätt omfattar ärenden som gäller beskickningens interna förvaltning, om inte något annat föreskrivs.
Utrikesministeriet avgör ärenden som hänför sig till verksamheten vid en beskickning och som gäller köp, hyrning, underhyrning, försäljning och annan överlåtelse samt nybyggnad och grundlig reparation av fastigheter, verksamhetslokaler, bostäder och andra lokaliteter.
En beskickning kan beviljas anslag för lokala projekt inom utvecklingssamarbetet samt för andra särskilda ändamål. Beskickningen avgör ärenden som gäller avtal och andra rättshandlingar i anslutning till användningen av sådana anslag.
12 §Bemyndigande av en beskickning i ärenden som hör till ministeriets beslutanderätt
Utrikesministeriet kan i enskilda fall bemyndiga en beskickning att ingå avtal eller utföra någon annan rättshandling i ett ärende där beslutanderätten ankommer på ministeriet.
Utrikesministeriet kan dessutom bemyndiga beskickningschefen eller någon annan tjänsteman som tjänstgör vid beskickningen att underteckna en förbindelse, ett avtal eller någon annan handling som ministeriet har godkänt.
13 §Beskickningens arbetsordning
Beskickningen har en arbetsordning i vilken bestäms om beskickningens organisation, beredningen och avgörandet av ärenden samt den övriga interna förvaltningen.
Fastställandet av arbetsordningen hör till beskickningschefens beslutanderätt.
14 §Tjänstemännens beslutanderätt vid beskickningarna
Vid en beskickning avgörs ärendena av beskickningschefen, om inte något annat föreskrivs i lagstiftningen eller bestäms i beskickningens arbetsordning.
En ledande tjänsteman vid en ambassad eller legation utövar beskickningschefens beslutanderätt, om inte en sidoackrediterad beskickningschef förbehåller sig beslutanderätten i enskilda fall.
15 §Tjänsteresor
Beslut om tjänsteresor hör till beskickningens beslutanderätt. Utrikesministeriet kan dock av särskilda skäl förordna en tjänsteman inom utrikesförvaltningen med en beskickning som tjänsteställe att företa en tjänsteresa.
16 §Beskickningarnas samarbete och administrativa förhållanden
En ambassad eller en legation och konsulaten i samma stationeringsland samarbetar så att ambassaden eller legationen samordnar beskickningarnas verksamhet.
17 §Beskickningarnas öppettider
Beskickningarna skall anpassa sina öppettider till lokala förhållanden och behov med beaktande av lokala högtidsdagar samt ämbetsverks och affärers öppethållning.
Om öppettiderna bestäms i beskickningens arbetsordning.
18 §Beskickningarnas ekonomiförvaltning inom försvarsmaktens och teknologiska utvecklingscentralens verksamhetsområden
De tjänstemän vid försvarsmakten och teknologiska utvecklingscentralen som tjänstgör vid en beskickning med stöd av 25 och 26 § lagen om utrikesförvaltningen bildar med tanke på ekonomiförvaltningen vid beskickningen separata enheter som hör till respektive myndighet.
I de fall som avses i 1 mom. skall utrikesministeriet och myndigheterna i fråga i samråd bereda ärenden som gäller beredningen av statsbudgeten och andra ärenden som hänför sig till beskickningens ekonomiförvaltning.
19 §Temporär stängning av en beskickning
En beskickning kan stängas temporärt av särskilda skäl. Utrikesministeriet beslutar om temporär stängning av en beskickning och om öppnandet av den på nytt.
Dessutom kan en ständig eller särskild representation besluta att representationen skall stängas för högst fyra veckor under en tid då verksamheten vid respektive organisation eller samarbetsorgan har avbrutits på grund av en semesterperiod eller av andra skäl.
Stängning av en beskickning innebär att beskickningen inte är öppen för allmänheten och att den sedvanliga verksamheten vid beskickningen har avbrutits. Om förflyttning av en tjänsteman som tjänstgör vid beskickningen eller utsändande på tjänsteresa i de fall som avses i 1 och 2 mom. besluts särskilt i enlighet med respektive bestämmelser.
20 §Administrativa specialarrangemang
Utrikesministeriet kan besluta att de ärenden som hör till en beskicknings interna förvaltning helt eller delvis skall överföras till utrikesministeriet eller en annan beskickning för avgörande,
om beskickningen temporärt är stängd,
om avsikten är att de administrativa funktionerna vid beskickningar som ligger nära varandra skall sammanslås,
om avsikten är att undvika problem till följd av jäv, eller
av andra särskilda skäl.
4 kap.Bestämmelser om beskickningarnas personal
21 §Beskickningspersonalen
I uppgifter vid en beskickning tjänstgör tjänstemän i gemensamma tjänster inom utrikesförvaltningen samt utsänd personal som står i arbetsförhållande till utrikesministeriet.
Till beskickningspersonalen hör också de personer som avses i 25―27 § lagen om utrikesförvaltningen.
Dessutom kan beskickningen anställa personal i arbetsavtalsförhållande och praktikanter.
22 §Förordnande till uppgifter vid en beskickning
Om förordnande av beskickningscheferna till deras uppgifter bestäms i grundlagen.
Beslut om förordnande av tjänstemän inom utrikesförvaltningen till andra uppgifter vid en beskickning fattas av utrikesministeriet.
23 §Behörighetsvillkor för beskickningschefer och ledande tjänstemän
Till chef för en ambassad, en ständig representation, en särskild representation och ett generalkonsulat förordnas ett utrikesråd. Till chef kan också förordnas ett biståndsråd som har en tjänsteställning som motsvarar utrikesråd, om beskickningen huvudsakligen handhar biståndsfrågor.
Till chef för en legation och till ledande tjänsteman vid en ambassad eller en legation förordnas ett utrikesråd, ett ambassadråd eller ett biståndsråd.
Till chef för ett konsulat och ett vicekonsulat förordnas ett ambassadråd, en utrikessekreterare, en administrativ utrikessekreterare eller en administrativ attaché.
Behörighetsvillkor är dessutom för
uppgiften som chef för en ambassad, en ständig representation, en särskild representation och ett generalkonsulat förtrogenhet med verksamheten inom förvaltningsområdet samt i praktiken visad ledarförmåga och erfarenhet av ledarskap, samt
uppgiften som chef för en legation och som ledande tjänsteman vid en ambassad eller en legation lämplighet för ledaruppgifter.
24 §Beskickningschefens och en ledande tjänstemans uppgifter
Beskickningschefen leder beskickningens verksamhet och svarar för att beskickningens uppgifter sköts på ett resultatrikt och ekonomiskt sätt.
En ledande tjänsteman har i tillämpliga delar samma uppgifter som beskickningschefen.
25 §Tjänstetitlar vid beskickningarna
Med tjänstetitel avses en benämning som visar tjänstemannens rang och värdighet och som används inom utrikesrepresentationen.
Beskickningscheferna och de ledande tjänstemännen har följande tjänstetitlar:
ett utrikesråd eller biståndsråd som är chef för en ambassad, en ständig representation eller en särskild representation har tjänstetiteln befullmäktigad utomordentlig ambassadör,
ett utrikesråd, ett ambassadråd eller ett biståndsråd som är chef för en legation har enligt beslutet om förordnande till uppgiften tjänstetiteln utomordentligt sändebud och befullmäktigad minister eller chargé d'affaires,
chefen för ett generalkonsulat har tjänstetiteln generalkonsul, chefen för ett konsulat tjänstetiteln konsul och chefen för ett vicekonsulat tjänstetiteln vicekonsul, och
en ledande tjänsteman vid en ambassad eller en legation har tjänstetiteln chargé d'affaires ad interim.
I andra fall än de som avses i 2 mom. kan utrikesministeriet utfärda allmänna bestämmelser om de tjänstetitlar som skall användas inom utrikesrepresentationen och besluta om tjänstetiteln i enskilda fall.
5 kap.Honorärkonsulat
26 §Bestämmelser som skall tillämpas på honorärkonsulaten
På verksamheten vid ett honorärkonsulat skall endast bestämmelserna i detta kapitel tillämpas.
27 §Finlands honorärkonsulat
Finland har sådana honorärkonsulat som avses i 7 § lagen om utrikesförvaltningen på de orter där utrikesministeriet har utnämnt en person såsom chef vid ett honorärkonsulat eller en konsularagent.
28 §Utnämnande av honorärkonsul
Till honorär generalkonsul, honorärkonsul eller honorär vicekonsul såsom chef vid ett honorärkonsulat eller till konsularagent som leder en konsularagentur utnämner utrikesministeriet en person som lämpar sig för uppgiften och som skriftligen har förbundit sig att iaktta de bestämmelser som gäller honorärkonsulat.
Ministeriet kan för samma honorärkonsulat utöver chefen utnämna även andra honorärkonsuler och honorära vicekonsuler.
Utnämningen kan gälla tills vidare eller för viss tid.
29 §Upphörande av en honorärkonsuls uppdrag
Uppdraget som honorärkonsul för viss tid upphör då den fastställda tiden går ut, om inte tiden förlängs.
Uppdraget som honorärkonsul upphör också då utrikesministeriet beviljar en honorärkonsul avsked på begäran eller annars befriar en honorärkonsul från uppdraget.
En honorärkonsul anses ha avgått från sitt uppdrag vid utgången av det kalenderår då han eller hon fyller 70 år, om inte ministeriet av särskilda skäl ger honom eller henne rätt att fortsätta i sitt uppdrag högst två år i sänder.
30 §Uppdragets art
Honorärkonsulerna står inte i tjänste- eller arbetsförhållande till utrikesförvaltningen och de får inte heller arvode för uppdraget.
31 §Honorärkonsulatets förhållande till beskickningarna i stationeringslandet och till ministeriet
Ambassaderna och legationerna övervakar och styr honorärkonsulaten i stationeringslandet. Honorärkonsulat som ligger inom verksamhetsområdet för ett konsulat som leds av en utsänd tjänsteman står dock i första hand under detta konsulats ledning och övervakning.
Honorärkonsulaten står dessutom under utrikesministeriets ledning och övervakning i enlighet med 2 § 2 mom. lagen om utrikesförvaltningen.
32 §Kostnadsersättningar till honorär- konsulaten
En beskickning som avses i 31 § 1 mom. eller utrikesministeriet kan av särskilda skäl ersätta kostnaderna för ett honorärkonsulat och dess personal samt andra nödvändiga kostnader.
Ett honorärkonsulat kan även understödas genom att lokaliteter ställs till honorärkonsulatets förfogande eller så att en person i arbetsavtalsförhållande till beskickningen tjänstgör vid honorärkonsulatet, om statione ringslandet tillåter det.
6 kap.Ikraftträdelsebestämmelser
33 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 2 mars 2000.
Genom denna förordning upphävs förordningen den 10 februari 1995 om utrikesförvaltningen (166/1995) jämte ändringar.
34 §Övergångsbestämmelse
Om en beskickning inte har någon arbetsordning när denna förordning träder i kraft skall en arbetsordning fastställas senast den 31 december 2000.
Efter förordningens ikraftträdande skall utrikesministeriet utan dröjsmål genom sitt beslut fastställa de administrativa arrangemang som avses i 19 och 20 § och som förekommer då förordningen träder i kraft.
En sådan skriftlig förbindelse som avses i 28 § 1 mom. krävs av honorärkonsuler som utnämns den 1 januari 2001 eller därefter.
Helsingfors den 1 mars 2000
Utrikesminister Erkki TuomiojaLagstiftningssekreterare Ari Rouhe