Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

772/1999

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Handels- och industriministeriets beslut om renhetskrav för tillsatsämnen för livsmedel och vissa bestämningsmetoder

Typ av författning
Beslut
Meddelats
Uppdaterad författning
772/1999
Ursprunglig publikation
Häfte 79/1999 (Publicerad 30.6.1999)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

Handels- och industriministeriet har med stöd av 48 § livsmedelslagen av den 17 mars 1995 (361/1995) och 4, 5 och 11 § förordningen den 12 juni 1992 om tillsatsämnen för livsmedel (521/1992) beslutat:

1 §Tillämpningsområde

Detta beslut gäller krav på renhet hos ett tillsatsämne för livsmedel och vissa krav som gäller identifikation.

Till detta besluts tillämpningsområde hör inte ett tillsatsämne som har framställts med andra metoder eller av andra råämnen än ett tillsatsämne som omfattas av vetenskapliga livsmedelskommitténs bedömning. Ett sådant tillsatsämne bör inges till vetenskapliga livsmedelskommittén för en fullständig bedömning med särskild tonvikt på renhetskrav.

2 §Tillsatsämnets egenskaper

Ett tillsatsämne för livsmedel skall uppfylla de krav rörande identifikation, renhet och bestämningsmetoder som har fastställts i följande dokument:

1.

Sötningsmedel: Kommissionens direktiv 95/31/EG av den 5 juli 1995 om särskilda renhetskriterier för sötningsmedel som används i livsmedel; ändrat genom komissio- nens direktiv 98/66/EG av den 4 september 1998,

2.

Färgämnen: Kommissionens direktiv 95/45/EG av den 26 juli 1995 om särskilda renhetskriterier för färgämnen som används i livsmedel,

3.

Andra tillsatsämnen för livsmedel än sötningsmedel och färgämnen: Kommissionens direktiv 96/77/EG av den 2 december 1996 om fastställande av särskilda renhetskriterier för andra livsmedelstillsatser än färgämnen och sötningsmedel, ändrat genom kommissionens direktiv 98/86/EG av den 11 november 1998.

3 §

Om de direktiv som nämns i 2 § inte innehåller krav på identifikation av och renhet hos ett tillsatsämne, tillämpas de gällande krav som har antagits av Codex Alimentarius.

4 §Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den 1 juli 1999.

Genom detta beslut upphävs handels- och industriministeriets beslut av den 13 februari 1997 om renhetskrav för tillsatsämnen för livsmedel och vissa bestämningsmetoder (144/1997).

Kommissionens direktiv: 95/31/EG, EGT nr L 178, 28.7.1995, s. 1; 95/45/EG, EGT nr L 226, 22.9.1995, s. 1; 96/77/EG, EGT nr L 339, 30.12.1996, s. 1; 98/66/EG, EGT nr L 257, 19.9.1998, s. 35; 98/86/EG, EGT nr L 334, 9.12.1998, s. 1

Helsingfors den 23 juni 1999

Minister Kimmo SasiÖverinspektör Liisa Rajakangas

Till början av sidan