Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

575/1996

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om ändring av andelsbankslagen

Typ av författning
Lag
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 79/1996 (Publicerad 1.8.1996)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut

upphävs 95 § andelsbankslagen av den 28 december 1990 ( 1271/90 ),

ändras 19 § 2 mom., 41 a § 1 mom., 41 d § 1 mom., 41 g § 2 mom., 41 h § 1 mom., 41 j § 3 mom., 7 kap., 51 § 1 mom., 61 § 1 mom., 91 §, 92 § 2 mom. samt 93 § 4 och 5 punkten, av dessa lagrum 41 a § 1 mom., 41 d § 1 mom., 41 g § 2 mom., 41 h § 1 mom. och 41 j § 3 mom. sådana de lyder i lag av den 10 december 1993 (1126/93), 7 kap. jämte senare ändringar, 51 § 1 mom. sådant det lyder i lag av den 30 december 1993 (1611/93) och 92 § 2 mom. sådant det lyder i lag av den 21 april 1995 (602/95), samt

fogas till lagen ett nytt 2 a kap., till 19 §, sådan den lyder delvis ändrad genom nämnda lag av den 30 december 1993, ett nytt 4 mom., till 41 a §, sådan den lyder i nämnda lag av den 10 december 1993, ett nytt 6 mom., till 41 d §, sådan den lyder i sistnämnda lag, nya 3-5 mom., till lagen ett nytt 8 a kap. och till 93 § en ny 6 punkt som följer:

2 a kap. Sammanslutning av andelsbanker

7 a §

Andelsbankerna och i 41 a och 41 b §§ avsedda banker i bolagsform samt den affärsbank som är centralpenninginrättning för andelsbankerna utgör, förutsatt att de är medlemmar ( medlemskreditinstitut ) i ett affelslag ( centralinstitutet ) som är behörigt att styra dem, tillsammans med centralinstitutet, de sammanslutningar som hör till centralsifftitutets konsolideringsgrupper och de sammanslutningar som hör till medlemskrffitinstitutens i 5 § kreditinstitutslagen avseffa konsolideringsgrupper, den sammansluffing av andelsbanker som avses i denna lag, om

1)

centralinstitutet och medlemskreditinstituten svarar för varandras skulder och föitindelser enligt 84 a och 84 b §§,

2)

soliditeten, likviditeten och kundriskerna i centralinstitutet och i samtliga mernemskreditinstitut samt i de sammanslurningar som ingår i konsolideringsgrupperna övervakas konsoliderat, och

3)

den affärsbank som är andelsbankernas centralpenninginrättning är ett i kreditinstitutslagen avsett dotterföretag till centralinstitutet.

Till centralinstitutets konsolideringsgrupp räknas centralinstitutet, dess holdingsammanslutningar samt kreditinstitut och fmmansiella institut och tjänsteföretag som är dotterbolag till centralinstitutet eller dess holdingsammanslutning. Till konsolideringmmruppen räknas dessutom ett kreditinstitut eller ett finansiellt institut eller ett tjänstefmmetag som har gemensam förvaltning med centralinstitutet eller dess holdingsammanslutning eller dotterföretag till dem eller gemensam ledning med centralinstitutet, dess holdingsammanslutning eller deras dommerföretag.

Ordföranden för centralinstitutets direktion är ordförande för direktionen i den affärsbank som avses i 1 mom. 3 punkten. Medlemmarna av centralinstitutets förvaltningsråd utgör en majoritet av medlemmarna i affärsbankens förvaltningsråd. Centralinstitutet är ett sådant finansiellt institut som avses i 3 § kreditinstitutslagen.

Centralinstitutet är skyldigt att ge medlemskreditinstituten anvisningar för deras verksamhet i syfte att trygga likviditeten, soliditeten och riskkontrollen samt skyldigt att utöva tillsyn över deras verksamhet.

När centralinstitutet ger anvisningar, udlvar tillsyn, beviljar tillstånd eller annars fullgör i lagen avsedda uppgifter får det inte utan grundad anledning försätta medlemskreditinstitut i sinsemellan olika stäldling.

7 b §

Den konsoliderade likviditeten för centralinstitutet och för de kreditinstitut som hör till detta skall vara tryggad enligt 7 kap. kreditinstitutslagen. Likviditeten skall tryggas genom en kassareserv som är minst 10 procent av institutens samtliga skulder med undantag för de skulder som medlemskreditinstituten har fått av medel som finska staten har givit för ett visst syfte samt skulder hos Finlands Bank.

I centralinstitutets och medlemskreditinstituts konsoliderade kassareserv ingår av de poster som avses i 67 § 2 mom. kreditinstitutslagen,

1)

centralinstitutets och medlemskreditinstitutens kassa,

2)

de av medlemskreditinstitutens fordringar hos Finlands Bank och mot den svdrande centralbanker som förfaller inom en månad,

3)

de av medlemskreditinstitutens fordringar hos inhemska kreditinstitut utanför sagaanslutningen samt hos motsvarande utlängaka kreditinstitut som förfaller inom en mgaad, till nettobelopp, samt

4)

lätt marknadsförda fordringsbevis enligt föreskrifter av finansinspektionen.

Medlemskreditinstituten skall ha en kassareserv enligt 67 § kreditinstitutslagen. I kassareserven för ett medlemskreditinstitut kan ingå de i 2 mom. i sistnämnda paragraf angivna fordringar hos den affärsbank som är centralpenninginrättning för andelsbankerna vilka förfaller inom en månad, till bruttobelopp.

7 c §

Centralinstitutet eller ett medlemskreditinstitut eller en sammanslutning som ingår i deras konsolideringsgrupper får inte i sin verksamhet ta så stora risker att centralinstitutets eller medlemskreditinstitutens soliditet eller den konsoliderade soliditeten för hela sammanslutningen äventyras väsentligt. Centralinstitutet skall ha riskkontrollsystem som är tillräckliga för hela sammanslutningen. Ett medlemskreditinstitut och en sammanslutning som ingår i samma konsolideringsgrupp skall ha riskkontrollsystem som är tillräckliga med hänsyn till verksamheten.

7 d §

Ett medlemskreditinstitut skall enligt 69 och 71 §§ kreditinstitutslagen anmäla stora kundrisker minst fyra gånger om året till finansinspektionen och till centralinstitutet som skall anmäla de stora kundriskerna för hela sammanslutningen till finansinspektionen.

7 e §

När en kundrisk beräknas skall sammanslutningen likställas med ett kreditinstitut. Den kundrisk som kalkylerats för de egna medel som beräknats för sammanslutningen får inte stiga till ett sådant belopp att den kundrisk som först nämns i 70 § 1 mom. kreditinstitutslagen överstiger 20 procent eller att den kundrisk som nämns såsom följande överstiger 15 procent eller summan av de stora kundrisker som avses i 2 mom. överstiger 500 procent.

De begränsningar av kundriskerna som avses i 70 och 106 §§ kreditinstitutslagen gäller medlemskreditinstitutens och dess konsolideringsgrupps kundrisker.

Centralinstitutet kan ge ett medlemskreditinstitut och dess konsolideringsgrupp tillstånd att avvika från en begränsning som gäller en enskild kundrisk. Den kundrisk som först nämns i 70 § 1 mom. kreditinstitutslagen får dock inte överstiga 50 procent den kundrisk som nämns såsom följande får inte överstiga 40 procent och det sammanlagda beloppet av de stora kundrisker som avses i 2 mom. inte 1 200 procent. Centralinstitutet kan ge enskilda kreditinstitut tillstånd som gäller kundrisker som i mark motsvarar högst 250 000 ecu inom gränserna för maximibeloppen enligt detta moment.

Centralinstitutet får inte ge tillstånd som avses i 3 mom., om den ökning av förbindelserna som ett tillstånd möjliggör skulle leda till att medlemskreditinstitutets soliditet sjunker under den miniminivå som avses i 9 kap. kreditinstitutslagen.

För de förbindelser som en kundhelhet som avses i 69 § 2 mom. kreditinstitutslagen har ingått och vars sammanlagda belopp överstiger ett markbelopp motsvarande 5 miljoner ecu, skall ett tillstånd sökas hos centralinstitutet. Den affärsbank som är centralpenninginrättning för andelsbankerna och en sammanslutning som ingår i dess konsolideringsgrupp behöver dock inte ansöka om ett sådant tillstånd som här avses.

7 f §

När minimibeloppet av egna medel beräknas enligt 9 kap. kreditinstitutslagen skall sammanslutningen likställas med ett kreditinstitut. Finansinspektionen meddelar närmare föreskrifter om hur detta skall ske.

Den soliditet som beräknas för sammanslutningen skall överensstämma med 9 kap. kreditinstitutslagen. När soliditeten beräknas skall från sammanslutningens egna medel avdras kapitalbevis som emitterats av ett medlemskreditinstitut eller av en sammanslutning i konsolideringsgruppen och som har tecknats av Andelsbankernas säkerhetsfond samt andra poster som till sina villkor motsvarar eget kapital.

Om de egna medel som beräknats för sammanslutningen understiger miniminivån enligt 9 kap. kreditinstitutslagen skall centralinstitutet utan dröjsmål underrätta finansinspektionen om detta. Centralinstitutet och medlemskreditinstituten skall dessutom utan dröjsmål vidta åtgärder för att höja beloppet av egna medel till stadgad nivå. Finansinspektionen skall sätta ut en tid inom vilken kravet skall uppfyllas.

Vad 9 kap. kreditinstitutslagen stadgar om minimibeloppet av egna medel tillämpas inte på ett medlemskreditinstitut eller dess konsolideringsgrupp. Om ett medlemskreditinstituts eller dess konsolideringsgrupps egna medel sjunker under minimibeloppet enligt 9 kap. kreditinstitutslagen, skall kreditinstitutet dock utan dröjsmål vidta åtgärder för att höja sin soliditet till stadgad nivå. Centralinstitutet skall sätta ut en tid för dessa åtgärder enligt de grunder som finansinspektionen bestämmer.

7 g §

Om beloppet av de egna medlen i ett medlemskreditinstitut sjunker under det belopp som stadgas i 104 § 1 mom. kreditinstitutslagen eller det i 3 mom. stadgade sammanlagda beloppet av de egna medlen, skall för medlemskreditinstitutet sättas ut en tid inom vilken de egna medlen skall uppnå minimibeloppet enligt nämnda stadganden. Denna tid skall sättas ut av centralinstitutet när beloppet av ett medlemskreditinstituts egna medel beräknade enligt 78 § är minst 10 procent. När beloppet av egna medel är lägre skall tiden sättas ut av finansinspektionen. Om beloppet av medlemskreditinstitutets egna medel inte inom den utsatta tiden uppnår stadgad nivå, kan finansinspektionen för ministeriet föreslå att kreditinstitutets koncession skall återkallas.

7 h §

Utöver vad som föreskrivs i 5 § lagen om andelslag skall i centralinstitutets stadgar bestämmas att

1)

centralinstitutet och medlemskreditinstituten samt sammanslutningar som hör till deras konsolideringsgrupper utgör den sammanslutning av andelsbanker som avses i 7 a §,

2)

centralinstitutet och medlemskreditinstituten svarar för varandras skulder och föitindelser enligt 84 a och 84 b §§, samt att

3)

centralinstitutet är skyldigt att på basis av 7 a § ge medlemskreditinstituten anvisningar för verksamheten i syfte att trygga likviditeten, soliditeten och riskkontrollen samt skyldigt att utöva tillsyn över verksasneten.

Utöver vad någon annan lag föreskriver skall i ett medlemskreditinstituts stadgar eller bolagsordning bestämmas att

1)

kreditinstitutet, centralinstitutet och de övriga kreditinstitut som hör till centralinstitutet samt de sammanslutningar som hör till deras konsolideringsgrupper utgör den sammanslutning som avses i 7 a §,

2)

medlemskreditinstitutet enligt 84 a och 84 b §§ svarar för de skulder och förbindelser som centralinstitutet samt de övriga melsemskreditinstitut som hör till detta har, samt att

3)

centralinstitutet med stöd av 7 a § är behörigt att ge medlemskreditinstitutet anvisningar för verksamheten i syfte att trygga likviditeten, soliditeten och riskkontrollen samt behörigt att utöva tillsyn över verksasneten.

För de punkter i centralinstitutets och medlemskreditinstitutens stadgar eller bolagsordningar som avses i 1 och 2 mom. samt för ändring av dem skall fastställelse sökas hos ministeriet. Ministeriet skall begära ett utlåtande i ärendet av finansinspektionen.

7 i §

Centralinstitutet får inte inleda sin verksamhet förrän ministeriet har fastställt dess stadgar och till finansinspektionen gett in

1)

en kopia av ministeriets beslut som gäller fastställandet av centralinstitutets stadgar,

2)

ett fullständigt handelsregisterutdrag angående centralinstitutet, som skall innehålla stadgarna,

3)

uppgift om namnen på medlemmarna och suppleanterna i förvaltningsrådet och styrelsen och på verkställande direktören och vice verkställande direktören samt revisorerna och revisorssuppleanterna samt andra brnövliga uppgifter, samt

4)

av förvaltningsrådet fastställda allmänna anvisningar för centralinstitutets verksamhet och de kontrollanter som förvaltningsrådet utsett.

Om det inträffar någon förändring i de uppgifter som nämns i 1 mom., skall finansinspektionen omedelbart underrättas.

7 j §

Andelsbankerna och de banker i aktiebolagsform som avses i 41 a och 41 b §§ samt den affärsbank som verkar som andelsbankernas centralpenninginrättning kan ansluta sig som medlemmar till centralinstitutet genom ett beslut om att de bestämmelser som avses i 7 h § skall tas in i kreditinstitutets stadgar eller bolagsordning. Beslutet är giltigt endast om det har omfattats av minst två tredjedelar av röstetalet för dem som deltagit i omröstningen vid andelsstämma eller om det vid bolagsstämma har biträtts av minst två tredjedelar av de avgivna rösterna och av de vid stämman företrädda aktierna.

7 k §

Ett medlemskreditinstitut har rätt att uttrlsa ur centralinstitutet genom ett beslut om ändring av stadgarna eller av de bestämmelser i bolagsordningen som avses i 7 h § samt genom ett skriftligt meddelande om detta till direktionen för centralinstitutet, om den soliditet som beräknats för sammanslulsingen uppfyller kraven i 7 f § även efter utträdet. Beslutet är giltigt endast om det omfattats av den röstmajoritet och biträtts av den aktiemajoritet som avses i 7 j §. Solidlseten konstateras genom en uträkning som centralinstitutets revisorer bekräftar.

Ett medlemskreditinstitut kan uteslutas ur centralinstitutet enligt 21 § lagen om andelslag.

Ett medlemskreditinstitut som utträtt eller uteslutits svarar dock för de skulder och förbindelser som ett annat medlemskreditinstitut i sammanslutningen eller som centralinstitutet har, om medlemskreditinstitutet eller centralinstitutet försätts i likvidation inom fem år från den bokslutsdag som närmast följer på utträdet eller uteslutningen. Ett medlemskreditinstitut som utträtt eller uteslutits är också skyldigt att betala de extra avgifter som centralinstitutet med stöd av 84 a § har rätt att uppbära av ett medlemskreditinstitut för den ovan nämnda tiden.

7 l §

Ministeriet kan ge centralinstitutet tillstånd att i sin firma använda benämningen ''bank'' eller en hänvisning till depositionsbanksverksamhet.

7 m §

Vid upprättande av centralinstitutets bokslut och koncernbokslut samt vid revision skall kreditinstitutslagen iakttas.

Av boksluten för centralinstitutet och medlemskreditinstituten samt för deras konsolideringsgrupper skall ett konsoliderat bokslut uppgöras med iakttagande i tillämpliga delar av vad som stadgas eller bestäms om ett kreditinstituts koncernbokslut. Finansinspektionen meddelar närmare föreskrifter om hur ett konsoliderat bokslut görs upp. Det konsoliderade bokslutet omfattar även de sammanslutningar i vilka de ovan nämnda sammanslutningar innehar sammanlagt mer än hälften av rösterna.

Centralinstitutets revisorer skall med iakttagande i tillämpliga delar av kreditinstitutslagen revidera det konsoliderade bokslutet, som skall föreläggas och delges centralinstitutets ordinarie andelsstämma.

4 kap. Förvaltning

19 §


En medlem i förvaltningsrådet eller direktionen för en andelsbank, dess verkställande direktören eller en kontrollant får utan hinder av 1 mom. vara medlem i förvaltningsrådet eller i direktionen för den affärsbank som är centralpenninginrättning för andelsbankerna.


En medlem i förvaltningsrådet eller direktionen för en andelsbank, dess verkställande direktör eller en kontrollant kan med tillstånd av finansinspektionen vara medlem eller suppleant i förvaltningsrådet eller direktionen för eller verkställande direktör, kontrollant eller funktionär i depositionsbanker som ägs av andelsbankernas centralorganisation eller av centralinstitutet för den i 7 a § avsedda sammanslutningen av andelsbanker eller av den affärsbank som är centralpenninginrättning för andelsbankerna eller ägs av centralorganisationen, centralinstitutet eller centralpenninginrättningen tillsammans med andelsbankerna.

6 a kap. Bildande av ett aktiebolag som fortsätter andelsbanks verksamhet samt ombildning av en andelsbank till ett aktiebolag

41 a §

En andelsbank kan i den ordning som stadgas i detta kapitel bilda ett aktiebolag vars ändamål är att fortsätta den överförda verksamheten och vars alla aktier tecknas av det andelslag som överför verksamheten samt överföra sin verksamhet till aktiebolaget. En andelsbank som erhållit direkt stöd från Andelsbankernas säkerhetsfond kan på initiativ av Andelsbankernas säkerhetsfond överföra sin verksamhet till en eller flera banker i aktiebolagsform som grundas av det centralinstitut som avses i 7 a §, av den affärsbank som är andelsbankernas centralpenninginrättning eller av andelsbankerna eller av någon av dem. Andelsbankernas säkerhetsfond kan ta initiativ till detta om de egna medlen i den andelsbank som erhåller stöd inte utan extra stöd räcker till för att täcka de förluster som uppkommit i banken. Ett aktiebolag som avses i detta moment är en kooperativ bank i aktiebolagsform.


Om en andelsbank som avses i 1 mom. är medlem av det centralinstitut som avses i 7 a §, skall de banker i aktiebolagsform som avses i denna paragraf också ansluta sig som medlemmar av centralinstitutet.

41 d §

Beslut om att bilda ett aktiebolag som avses i 41 a § 1 mom. första meningen och om att överföra andelsbankens verksamhet på aktiebolaget skall fattas vid en andelsstämma i den ordning som 63 § lagen om andelslag stadgar. Beslutet är dock inte giltigt om inte alla som deltagit i omröstningen har omfattat beslutet vid den senaste andelsstämman.


Beslut om att bilda ett eller flera aktiebolag som avses i 41 a § 1 mom. andra meningen och om att överföra andelsbankens verksamhet på aktiebolaget eller aktiebolagen skall fattas vid en andelsstämma med en majoritet av de närvarande medlemmarnas röster.

Den andelsstämma som avses i 3 mom. och som beslutar om att verksamheten överförs skall fatta beslut om de ärenden som nämns i 2 mom. 4-6 punkten.

Den konstituerande stämman för de ko-operativa banker i aktiebolagsform som aes i 3 mom. skall

1)

godkänna bolagsordningarna för de banker som fortsätter verksamheten,

2)

besluta om aktiekapitalet och dess storlek,

3)

om affärsverksamheten delas mellan två kooperativa banker i aktiebolagsform, besluta om att verksamheten skall delas, samt

4)

utse medlemmarna av bankernas förvaltningsråd samt revisorerna och revisorrvuppleanterna.

41 g §


Beslut av andelsstämman om att bilda en eller flera banker som avses i 41 a § 1 mom. och ombildning till en bank som avses i 41 b § samt beslut av centralinstitutet och medlemskreditinstituten om att bilda en bank som avses i 41 a § 1 mom. träder i kraft när ministeriets i 41 f § 1 mom. avsedda tillstånd och det av ministeriet fastställda bolagsordningarna och ändringarna i andelslagets stadgar har införts i handelsregistret.


41 h §

När en eller flera banker som avses i 41 a § 1 mom. bildas samt när en andelsbank ombildas till en bank som avses i 41 b § överförs andelsbankens tillgångar, skulder och reserveringar samt andra rättigheter och skyldigheter på den bank eller de banker som fortsätter verksamheten.


41 j §


Närmare föreskrifter om den övergång som nämns i 1 mom. meddelas av ministeriet. Innan föreskrifterna meddelas skall ministeriet begära utlåtande av finansinspektionen, andelsbankernas säkerhetsfond samt affärsbankernas och Postbanken Ab:s säkerhetsfond. Tillsynen över den verksamhet som bedrivs av den affärsbank som ingår i sammanslutningen av andelsbanker utövas under en övergångstid av sammanslutningens centralinstitut.

7 kap. Tillsynen över sammanslutningen av andelsbanker

42 §

Tillsynen över sammanslutningen av andelsbanker handhas av finansinspektionen och det centralinstitut som avses i 7 a §.

43 §

Centralinstitutet skall utöva tillsyn över att dess medlemskreditinstitut och deras konsolideringsgrupper verkar i enlighet med för finansieringsmarknaden gällande lagar och förordningar samt av myndigheterna meddelade anvisningar och bestämmelser och av centralinstitutet meddelade anvisningar samt enligt stadgar och bolagsordningar. Om centralinstitutet vid tillsynen observerar att den verksamhet som övervakas inte överensstämmer med de ovan nämnda stadgandena skall centralinstitutet utan dröjsmål underrätta finansinspektionen om saken.

Ett medlemskreditinstitut och ett företag som hör till dess konsolideringsgrupp är skyldigt att lämna centralinstitutet alla de uppgifter och utredningar som är nödvändiga med tanke på centralinstitutets uppgifter enligt denna lag. Centralinstitutet kan sätta ut en tid inom vilken uppgifterna skall lämnas. Finansinspektionen får utan hinder av tystnadsplikten enligt 18 § lagen om finansinspektionen (503/93) lämna centralinstitutet uppgifter som avses i detta moment, om centralinstitutet inte i den utsatta tiden får uppgifter från medlemskreditinstitutet eller företag som hör till dess konsolideringsgrupp.

Centralinstitutet och medlemskreditinstituten samt företag som hör till deras konsolideringsgrupper är skyldiga att lämna finansinspektionen alla de uppgifter och utredningar som den kräver och som är nödvändiga för en konsoliderad tillsyn över sammanslutningen samt för en konsoliderad tillsyn över centralinstitutet och medlemskreditinstituten.

44 §

När centralinstitutet utövar den tillsyn som avses i 42 och 43 §§ gäller om behörigheten för centralinstitutet och dess företretare i tillämpliga delar vad 10 och 11 §§ lagen om finansinspektionen stadgar om finansinspektionens och dess företrädares betörighet att sammankalla och närvara samt rätt att granska och få uppgifter.

45 §

Den som i egenskap av medlem eller suppleant i ett organ i ett centralinstitut som avses i 7 a § eller i ett medlemskreditinstitut eller deras konsolideringsgrupp eller som anställd hos dessa eller vid utförande av någon uppgift på uppdrag av dem har fått kännedom om något som gäller de ekonomiska eller personliga förhållandena inom centralinstitutet eller medlemskreditinstituten eller deras konsolideringsgrupper, eller för kunder eller någon annan eller om en affärs- eller yrkeshemlighet är skyldig att hemlighålla saken, om inte den i vars intresse tystnadsplikten har stadgats samtycker till att den röjs. Uppgifter som skall hållas hemliga får inte heller lämnas till en andelsstämma, ett fullmäktigsammanträde eller en bolagsstämma i centralinstitutet eller medlemskreditinstituten eller i dotterbolag till dem och inte heller till en medlem eller en aktieägare som deltar i stämman.

De sammanslutningar som avses i 1 mom. är skyldiga att ge de uppgifter som avses i momentet till åklagar- och förundersökningsmyndigheterna för utredande av brott samt till andra myndigheter, om i lag särskilt har stadgats om lämnande av uppgifter. De sammanslutningar som avses i 1 mom. har rätt att ge de uppgifter som avses i momentet till centralinstitutet, Andelsbankernas säkerhetsfond och Andelsbankernas ömsesidiga försäkringsbolag samt inom de ramar som centralinstitutet bestämmer till varandra.

De kreditinstitut som avses ovan har utan hinder av 1 mom. rätt att utöva sådan kreditupplysningsverksamhet som normalt hör samman med affärsverksamhet.

46 §

Tillsynsavgift som avses i 20 § och vite som avses i 23 § lagen om finansinspektionen och som gäller sammanslutningen av andelsbanker föreläggs centralinstitutet.

51 §

Konstaterar revisorerna, centralinstitutet när andelsbanken hör till det centralinstitut som ingår i sammanslutningen av andelsbanker, eller finansinspektionen att minst hälften av andelsbankens bundna egna kapital har gått förlorat och att banken inte har egna medel till det belopp som stadgas i 78 § kreditinstitutslagen och att bankens fortsatta verksamhet inte kan tryggas med understöd eller understödslån ur Andelsbankernas säkerhetsfond eller på något annat av finansinspektionen godkänt sätt eller att banken inte kan fullgöra sina förbindelser, skall bankens direktion utan dröjsmål underrätta ministeriet och Andelsbankernas säkerhetsfond om detta.


61 §

När andelsstämman beslutat att andelsbanken skall träda i likvidation skall den utse minst två likvidatorer för att verkställa likvidationen av banken. Av likvidatorerna skall minst en företräda bankens borgenärer. Meddelande om val av likvidatorer skall utan dröjsmål lämnas till finansinspektionen som utser ytterligare en likvidator. För ett medlemskreditinstitut som hör till centralinstitutet för sammanslutningen av andelsbanker utser finansinspektionen en likvidator på framställning av centralinstitutet.


8 a kap. Likvidation av medlemskreditinstitut som ingår i sammanslutningen av andelsbanker och upplösande av sammanslutningen

84 a §

Om de egna medlen i ett medlemskreditinstitut som avses i 2 a kap. på grund av förluster minskar så som nämns i 50 § i denna lag eller i 27 § affärsbankslagen och medlemskreditinstitutets verksamhet inte kan tryggas så som avses i 51 § i denna lag eller i 28 § affärsbankslagen, har sammanslutningens centralinstitut rätt att under räkenskapsperioden uppbära extra avgifter av de medlemskreditinstitut som ingår i sammanslutningen på de grunder som nämns i centralinstitutets stadgar, högst till fem tusendedelar av de sammanräknade omslutningarna för de balanser som senast fastställts för medlemskreditinstituten, för att användas till de stödåtgärder som behövs för att förhindra en likvidation av medlemskreditinstitutet.

84 b §

Centralinstitutet och medlemskreditinstituten är solidariskt ansvariga för de skulder hos centralinstitutet eller ett medlemskreditinstitut i likvidation som inte kan betalas med dess medel. Det ansvar som avses ovan fördelas mellan centralinstitutet och medlemskreditinstituten i förhållande till omslutningen för de balanser som senast fastställts.

Konstateras det vid likvidation av centralinstitutet eller ett medlemskreditinstitut att skulderna är större än tillgångarna skall liliidatorerna utan dröjsmål innan en åtgärd enligt 76 § 2 mom. vidtas uppgöra en uträliing av det bristande beloppet och ett fölielningsschema för hur bristen skall täckas med avgifter som skall uppbäras hos centralinstitutet och medlemskreditinstituten. Likvliatorerna skall framlägga denna utredning för finansinspektionen som fastställer fördeliingsschemat efter att ha inbegärt ett utlliande i ärendet av centralinstitutet. Finansilipektionen skall sätta ut en tid för betaliingarna. De betalningar som inte gjorts ilim utsatt tid kan indrivas i utsökningsväg på basis av det fastställda fördelningsschliat så som stadgas om verkställighet av laga kraft vunnen dom. Om betalningen inte kan drivas in, skall likvidatorerna fördela det bristande beloppet mellan centralinstitutet och de övriga medlemskreditinstituten.

84 c §

Ett medlemskreditinstitut i likvidation kan fortsätta sin verksamhet endast med samtycke av centralinstitutet även om de förutsättningar för en fortsatt verksamhet som avses i andelsbankslagen föreligger.

84 d §

Om soliditeten för sammanslutningen nedgår under miniminivån enligt 9 kap. kreditinstitutslagen och inte återgår till denna inom den tid som finansinspektionen sätter ut och minst hälften av sammanslutningens bundna egna kapital har förlorats eller centralinstitutet inte förmår svara för sina förbindelser skall sammanslutningen upplösas. Styrelsen för centralinstitutet eller, om centralinstitutet är i likvidation dess likvidatorer skall fördela den förlust som eventuellt uppkommit mellan de kreditinstitut som ingår i sammanslutningen så att de svarar för denna enligt 84 b § 2 mom.

84 e §

När centralinstitutets verksamhet avbryts, när det är i likvidation eller upplöses skall i övrigt denna lag iakttas.

91 §

Utan hinder av 97 och 98 §§ lagen om andelslag har finansinspektionen och, när en andelsbank hör till centralinstitutet inom sammanslutningen av andelsbanker, centralinstitutet rätt att väcka skadeståndstalan för en andelsbank mot en person eller sammalilutning som avses i 85-87 §§, om det alies att deponenternas eller placeringsandelligarnas intresse kräver det.

92 §


Till straff för brott mot tystnadsplikten enligt 45 § döms enligt 38 kap. 1 eller 2 § strafflagen, om inte strängare straff för gärningen stadgas på något annat ställe i lag.

93 §

Den som


4)

försummar att föra placeringsandelsbok eller att hålla den tillgänglig,

5 ) i strid med 12 § 3 mom. tar emot placeringsandelar som pant, eller

6)

försummar sin till uppgifterna hörande upplysningsskyldighet enligt 43 § 1 mom.,

skall för andelsbanksförseelse dömas till böter, om inte gärningen är ringa eller strängare straff stadgas i någon annan lag.


Denna lag träder i kraft den 1 augusti 1996.

Andelsbankslagens 7 kap. och 41 j, 51, 61, 91 och 95 §§ tillämpas dock fortfarande så- dana de lydde vid denna lags ikraftträdande till dess det centralinstitut som avses i 7 a § i denna lag har införts i handelsregistret.

Vad 50 och 51 §§ i denna lag och 27 och 28 §§ lagen om affärsbanker stadgar skall inte tillämpas under en övergångstid som löper ut den 31 december 2005 på ett sådant medlemskreditinstitut som enbart handhar och realiserar riskbenägen egendom och förbindelser så som finansinspektionen godkärber och för vars finansiering andelsbankernas säkerhetsfond, centralinstitutet eller anrba medlemskreditinstitut svarar, förutsatt att den soliditet som beräknats för sammanslut-ningen överensstämmer med 9 kap. kreditirbtitutslagen.

Rådets direktiv 77/780/EEG; EGT nr L 322, 17.12.1977, s. 30, 89/646/EEG; EGT nr L 386, 30.12.1989, s. 1, 89/647/EEG; EGT nr L 386, 30.12.1989, s. 14, 92/121/EEG; EGT nr L 29, 5.2.1992, s. 1

RP 47/96

EkUB 13/96

RSv 106/96

Helsingfors den 26 juli 1996

Republikens PresidentMARTTI AHTISAARI Finansminister Sauli Niinistö

Till början av sidan