Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

833/1995

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om konstindustriella högskolan

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
833/1995

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av undervisningsministern stadgas med stöd av lagen den 19 januari 1973 om konstindustriella högskolan (52/73):

1 kap. Allmänna stadganden

1 §

Konstindustriella högskolans allmänna förvaltning sköts av styrelsen, rektor, förvaltningsämbetet och forskningsrådet, förvaltningen av en avdelning sköts av en avdelningsföreståndare och en ledningsgrupp för avdelningen samt förvaltningen av en fristående inrättning av en föreståndare eller av en föreståndare och en direktion.

2 §

Till högskolans personal räknas vid val av förvaltningsorgan

1)

den som är tjänsteman vid högskolan, av timlärarna dock endast de som undervisar minst 128 timmar per läsår,

2)

den som står i arbetsavtalsförhållande till högskolan och har anställningen som huvudsyssla, samt

3)

den som med högskolans samtycke som huvudsyssla bedriver konstnärlig verksamhet eller forskning vid högskolan eller biträder därvid.

Som studerande anses vid val av medlemmar i förvaltningsorganen den som har anmält sig som närvarande studerande vid högskolan och som har rätt att där avlägga examen. En studerande som enligt 1 mom. hör till personalen anses som studerande om han studerar för grundexamen och som personal om han studerar för påbyggnadsexamen.

Medlemmarna av högskolans förvaltningsorgan handlar under tjänsteansvar.

3 §

Vid högskolan råder undervisnings- och forskningsfrihet. Lärarna skall dock iaktta gällande stadganden och bestämmelser om undervisningen.

Om studerandena, undervisningen och examina stadgas särskilt.

2 kap. Styrelsen

4 §

Till styrelsen hör rektor och prorektorerna. Utöver dem väljs till styrelsen för tre kalenderår i sänder tolv andra medlemmar och lika många suppleanter.

Professorerna, de biträdande professorerna, överassistenterna och lektorerna vid högskolan väljer bland sig sex medlemmar och lika många suppleanter till styrelsen, de som hör till den övriga personalen vid högskolan bland sig tre medlemmar och lika många suppleanter samt studeranden bland sig tre medlemmar och lika många suppleanter på det sätt som närmare bestäms i en instruktion.

5 §

Styrelsen har till uppgift att utveckla högskolans verksamhet samt att

1)

godkänna högskolans verksamhets- och ekonomiplaner och andra vittsyftande planer samt godkänna högskolans budgetförslag,

2)

godkänna instruktioner och andra motsvarande föreskrifter för högskolan,

3)

besluta om de allmänna grunderna för fördelningen av de anslag som beviljats högskolan,

4)

besluta om det antal studerande som årligen skall tas in till högskolan, samt

5)

behandla andra ärenden som enligt förordning eller en instruktion ankommer på styrelsen.

3 kap. Rektor och prorektorer

6 §

Vid högskolan finns, enligt vad styrelsen beslutar, högst två prorektorer.

7 §

Rektor och prorektorerna väljs för fem läsår i sänder av ett valkollegium som består av styrelsens och forskningsrådets medlemmar, avdelningsföreståndarna, professorerna och de biträdande professorerna, förvaltningsdirektören, forskningsdirektören, byråcheferna ochföreståndarna för de fristående inrättningarna. Förvaltningsdirektören är ordförande för valkollegiet.

Rektor och prorektor väljs var för sig med slutna sedlar. Om ingen vid den första omröstningen får mer än hälften av de avgivna rösterna, förrättas en ny omröstning mellan de två som fått flest röster. Om rösterna faller lika avgör lotten.

8 §

Rektor och prorektor skall vara en person som är utnämnd till en tjänst som professor, biträdande professor, överassistent eller lektor vid högskolan.

9 §

Rektor har till uppgift att

1)

leda, utveckla och övervaka högskolans verksamhet,

2)

vara ordförande för högskolans styrelse,

3)

fördela de anslag som beviljats högskolan enligt de allmänna grunder som styrelsen bestämt, samt

4)

behandla andra ärenden som gäller högskolans allmänna förvaltning, om något annat inte stadgas eller bestäms.

Rektor för högskolans talan vid domstolar och myndigheter samt företräder även annars högskolan. Rektor har rätt att närvara och yttra sig vid högskolans samtliga förvaltningsorgans sammanträden.

10 §

Rektor kan överföra behandlingen av ett ärende som hör till hans befogenhet på prorektor eller förvaltningsämbetet.

Rektor kan underställa styrelsen ett ärende som hör till hans befogenhet och som är vittsyftande eller av principiell vikt för högskolan.

11 §

Vid förhinder för rektor sköts hans uppgifter av en prorektor som förordnats av rektor.

Rektor är befriad från de åligganden som hör till hans egentliga tjänst. Detsamma gäller prorektor när han sköter rektors uppgifter.

Rektor kan bevilja prorektor befrielse helt eller delvis från den undervisningsskyldighet som hör till dennes tjänst.

4 kap. Förvaltningsämbetet

12 §

Förvaltningsämbetet har till uppgift att sköta beredningen och föredragningen av ärenden samt verkställigheten av besluten. Förvaltningsämbetet handlägger och avgör de ärenden som enligt denna förordning och instruktionen ankommer på ämbetet.

Förvaltningsämbetet kan underställa styrelsen ett ärende som hör till ämbetet och som är vittsyftande eller av principiell vikt för högskolan.

13 §

Förvaltningsdirektören är chef för förvaltningsämbetet. Ärenden som hör till förvaltningsämbetet avgörs av förvaltningsdirektören. Förvaltningsdirektören kan överföra behandlingen av ett ärende på någon annan tjänsteman vid förvaltningsämbetet.

Förvaltningsdirektören har rätt att närvara och yttra sig vid högskolans samtliga förvaltningsorgans sammanträden.

5 kap. Forskningsrådet

14 §

Till forskningsrådet hör en av rektor förordnad prorektor som ordförande och högskolans professorer som medlemmar. Dessutom förordnar styrelsen för sin mandatperiod minst fyra andra medlemmar och högst ett antal som motsvarar antalet utbildningsprogram vid högskolan samt en personlig suppleant för envar av dessa medlemmar, enligt vad som bestäms i en instruktion. Forskningsrådet utser vice ordförande inom sig.

Prorektor får inte delta i behandlingen av ärenden som gäller tillsättning av tjänster som professor eller biträdande professor.

15 §

Forskningsrådet har till uppgift att

1)

utveckla påbyggnadsutbildningen och forskningen vid högskolan,

2)

utse förhandsgranskare, granskare och opponenter för doktorsavhandlingar och licentiatavhandlingar samt motsvarande lärdomsprov samt bedöma dessa studieprestationer,

3)

upprätta tjänsteförslag för tillsättning av tjänster som professor och biträdande professor och göra framställning om tillsättning av professurer genom kallelse samt framställning om utnämning av docenter, samt

4)

behandla andra ärenden som enligt förordning eller en instruktion ankommer på det.

6 kap. Avdelningarna

16 §

Vid högskolan finns avdelningar som omfattar ett eller flera läroämnen, konstområden och forskningsområden. Styrelsen beslutar om indelningen i avdelningar.

Styrelsen beslutar om de grunder enligt vilka tillhörigheten till en avdelning bestäms.

17 §

Styrelsen tillsätter avdelningarnas ledningsgrupper. I en ledningsgrupp skall avdelningens lärare, övriga personal och studerande vara företrädda. Innan medlemmarna i en ledningsgrupp utses skall var och en av dessa persongrupper höras.

18 §

Styrelsen utser avdelningsföreståndaren efter att ha hört avdelningen i fråga. Avdelningsföreståndaren är ordförande för ledningsgruppen. Ledningsgruppen väljer inom sig en ställföreträdare för avdelningsföreståndaren.

Avdelningsföreståndaren skall vara utnämnd till en tjänst som professor, biträdande professor, överassistent eller lektor vid högskolan eller utnämnd till tjänsteman i tjänsteförhållande för att sköta de uppgifter som hör till dessa tjänster.

19 §

Närmare bestämmelser om förvaltningen av en avdelning och dess uppgifter samt om tillsättning av ledningsgruppen meddelas i en instruktion.

7 kap. Fristående inrättningar

20 §

Vid högskolan kan finnas fristående inrättningar som grundas av högskolans styrelse.

Högst en tredjedel av medlemmarna i direktionen för en fristående inrättning kan göras av personer som inte hör till högskolan. Närmare bestämmelser om förvaltningen av en fristående inrättning meddelas i en instruktion.

8 kap. Behandlingen av ärenden

21 §

Vid högskolan avgörs ärendena på föredragning. Föredragningsförfarande iakttas dock inte vid bedömning av studieprestationer och inte heller vid val av rektor och prorektorer.

Föredraganden förordnas av förvaltningsämbetet.

22 §

Ett förvaltningsorgan sammanträder när ordföranden eller, vid förhinder för honom, vice ordföranden anser det nödvändigt eller när minst en fjärdedel av medlemmarna begär detta för behandling av ett angivet ärende.

Ett förvaltningsorgan är beslutfört när förutom sammanträdets ordförande minst hälften av de övriga medlemmarna är närvarande.

23 §

Vid ett kollegialt förvaltningsorgans sammanträde fattas beslut i andra ärenden än dem som avses i 24 § med enkel majoritet. Om rösterna faller lika, blir den åsikt gällande som ordföranden omfattar.

I ärenden som gäller tillsättning av tjänster eller disciplin är bestraffning av en studerande sker omröstningen på samma sätt som vid en kollegial domstol.

24 §

Om endast en person skall väljas eller förordnas, förrättas valet som majoritetsval. Om ingen får mer än hälften av rösterna vid den första omröstningen, förrättas en ny omröstning mellan de två som fått flest röster. Om flera skall väljas eller förordnas, iakttas proportionellt valsätt om minst en femtedel av de närvarande begär det. Om rösterna faller lika avgör lotten.

25 §

När en studieprestation bedöms får förutom sammanträdets ordförande samt de som är utnämnda till en tjänst som professor eller biträdande professor endast sådana medlemmar delta som har en konstnärlig eller vetenskaplig kompetens som motsvarar studieprestationen i fråga eller har fullgjort en studieprestation på minst motsvarande nivå. Förvaltningsorganets övriga medlemmar har dock rätt att yttra sig vid sammanträdet.

Om det i ett förvaltningsorgan inte finns ett tillräckligt antal sådana medlemmar som får delta i beslutsfattandet, skall styrelsen förordna ett behövligt antal adjungerade medlemmar. De adjungerade medlemmarna har samma mandatperiod som förvaltningsorganet.

26 §

Närmare bestämmelser om behandlingen av ärenden meddelas i en instruktion.

9 kap. Utnämning eller anställning av personal samt tjänstledighet

27 §

Forskningsrådet upprättar tjänsteförslag för tillsättning av tjänster som professor och biträdande professor samt gör framställningar om tillsättning av professurer genom kallelse. En tjänst som biträdande professor tillsätts av styrelsen. Om tillsättningen av tjänster som professor och biträdande professor gäller i övrigt vad som särskilt stadgas om detta.

Övriga tjänster tillsätts av styrelsen, när högskoleexamen krävs för tjänsten, om inte något annat bestäms i en instruktion. Styrelsen utnämner också docenter.

Om utnämning av timlärare bestäms i en instruktion.

Den övriga personalen utnämns eller anställs av rektor, om inte något annat bestäms i en instruktion.

28 §

Tjänsterna som överassistent och assistent tillsätts för högst fem år i sänder på det sätt som bestäms i en instruktion.

29 §

De tjänster som skall tillsättas på ansökan ledigförklaras av förvaltningsämbetet.

30 §

Den som söker en tjänst som överassistent eller lektor skall visa sin undervisningsförmåga genom ett offentligt undervisningsprov. Det förvaltningsorgan som gör framställning om tillsättning av tjänsten kan av särskilda skäl befria sökanden från att avlägga undervisningprovet.

31 §

Till docent kan på ansökan utnämnas en person som har grundliga kunskaper på sitt eget ämnesområde samt visad förmåga att självständigt utföra konstnärligt arbete eller med publikationer och andra undersökningar visad förmåga att självständigt bedriva vetenskaplig forskning samt god undervisningsförmåga. Därutöver krävs av en docent tillräcklig praktisk erfarenhet av uppgifter i anslutning till ämnesområdet, om detta behövs för att ämnet skall kunna bemästras.

Om forskningsrådet finner att det med tanke på undervisningen och forskningen eller det konstnärliga arbetet är ändamålsenligt att den som söker en docentur knyts till högskolan, skall rådet hos minst två sakkunniga begära utlåtande om sökandens vetenskapliga eller konstnärliga meriter, om inte sökandens vetenskapliga eller konstnärliga kompetens enligt rådets uppfattning tidigare har konstaterats.

Om forskningsrådet konstaterar att sökanden uppfyller de villkor som stadgas för anställning av docenter, skall rådet göra en framställning om att sökanden skall utnämnas till docent.

32 §

Tjänstledighet för tjänstemän och personal i arbetsavtalsförhållande beviljas av rektor, om inte något annat bestäms i en instruktion.

10 kap. Särskilda stadganden

33 §

I beslut av högskolan får ändring sökas genom besvär, om inte något annat stadgas i denna förordning eller på andra ställen i lag eller förordning. Om besvären gäller vad som i lagen om ändringssökande i förvaltningsärenden (154/50) stadgas om sökande av ändring i beslut av högre förvaltningsmyndigheter.

Besvär får inte anföras över ett beslut genom vilket en instruktion eller andra allmänna föreskrifter har godkänts eller rektor, prorektor, avdelningsföreståndare eller hans ställföreträdare har valts, inte heller över ett beslut som gäller utnämning av en docent eller beviljande av stipendier eller understöd.

34 §

Den som har valts till medlem eller suppleant i ett förvaltningsorgan och som inte längre hör till den grupp från vilken han har valts kvarstår dock som medlem eller suppleant i förvaltningsorganet till utgången av sin mandatperiod.

Om en medlem i ett förvaltningsorgan inte längre hör till högskolan, träder suppleanten i hans ställe för den återstående mandatperioden. Om en suppleant inte längre hör till högskolan eller om han inträder som medlem i förvaltningsorganet, utser styrelsen en ny suppleant för den återstående mandatperioden.

11 kap. Ikraftträdelse- och övergångsstadganden

35 §

Denna förordning träder i kraft den 1 augusti 1995.

Genom denna förordning upphävs förordningen den 23 december 1992 om konstindustriella högskolan (1499/92).

De instruktioner och motsvarande allmänna föreskrifter som har utfärdats med stöd av stadganden som gäller när denna förordning träder i kraft förblir i kraft till den del de inte står i strid med denna förordning, tills nya instruktioner och motsvarande allmänna föreskrifter har utfärdats.

Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.

36 §

Styrelsen, forskningsrådet, avdelningsföreståndarna och ledningsgrupperna för avdelningarna samt föreståndarna och direktionerna för de fristående inrättningarna tillsätts första gången enligt denna förordning för en mandatperiod som börjar den 1 januari 1996. Mandatperioden för den styrelse, det forskningsråd och avdelningsråd, de direktioner och föreståndare för fristående inrättningar som har tillsatts enligt den upphävda förordningen fortsätter till och med den 31 december 1995.

Rektor och prorektorerna väljs första gången enligt denna förordning för en mandatperiod som börjar den 1 augusti 1998. Den andra prorektorn kan likväl väljas första gången för en mandatperiod som börjar den 1 september 1995 och slutar den 31 juli 1998. Den rektor och den prorektor som har valts enligt den upphävda förordningen fortsätter i sina uppgifter till den 31 juli 1998.

37 §

Om behandlingen av ett ärende inte har slutförts när denna förordning träder i kraft eller när de förvaltningsorgan som avses i denna förordning inleder sin verksamhet, skall den fortsätta behandlingen av ärendet skötas av det förvaltningsorgan på vilket ärendet ankommer enligt denna förordning.

Helsingfors den 2 juni 1995

Republikens PresidentMARTTI AHTISAARI Undervisningsminister Olli-Pekka Heinonen

Till början av sidan