Förordning om ändring av bilagan till förordningen om kvantitativa begränsningar som tillämpas i landets utrikeshandel
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till handels- och industriministeriets verksamhetsområde
ändras underavdelning A i del III samt del IV i förteckningen i bilagan till förordningen den 29 december 1989 om kvantitativa begränsningar som tillämpas i landets utrikeshandel ( 1301/89 ), dessa sådana de lyder, under avdelning A i del III i förordning av den 12 februari 1993 (180/93) och del IV i förordningen den 22 december 1993 (1352/93) samt
fogas till slutet av del III, sådan den lyder delvis förändrad genom förordningen av den 25 januari 1993 (65/93) en ny underavdelning C, så som framgår av nedanstående bilaga.
Denna förordning träder i kraft den 1 mars 1994.
Helsingfors den 25 februari 1994
Republikens President MAUNO KOIVISTOMinister Pertti Salolainen
Förteckning över länder och varor som avses i förordningen om kvantitativa begränsningar som tillämpas i landets utrikeshandel
III. Varor för vilka importlicens krävs
A. Varor
Kapitel 1 | |
Levande djur | |
ur 01.05 | Levande fjäderfö för användning av köttet |
ur 01.06 | Andra levande djur för användning av köttet |
Kapitel 2 | |
Kött och andra ätbara djurdelar | |
2.07 | Kött och andra ätbara delar av fjäderfä enligt position 01.05, färska, kylda eller frysta |
Kapitel 3 | |
Fisk samt kräftdjur, blötdjur och andra ryggradslösa vattendjur | |
ur 03.02 | Färsk eller kyld fisk, med undantag av fiskfiler och annat fiskkött enligt position 03.04: |
- Laxfisk | |
- Strömming | |
ur 03.03 | Fryst fisk, med undantag av fiskfiler och annat fiskkött enligt position 03.04: |
- Laxfisk | |
- Strömming | |
ur 03.04 | Fiskfiler och annat fiskkött (även hackat eller malet), färska, kylda eller frysta: |
- Av fiskfilerna laxfil (Salmo salar, Hucho hucho och arter av släktet Oncorhynchus) dock icke djupfrysta; av övrigt fiskkött laxfisk och strömming | |
Kapitel 4 | |
Mejeriprodukter; fågelägg; naturlig honung; ätbara produkter av animaliskt ursprung, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans | |
4.09 | Naturlig honung |
4.1 | Ätbara produkter av animaliskt ursprung, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans |
Kapitel 6 | |
Levande träd och andra levande växter; lökar, rötter och dylikt; snittblommor och snittgrönt | |
ur 06.03 | Snittblommor och blomknoppar av sådana slag som är lämpliga till buketter eller annat prydnadsändamål, friska: |
Förtullade under tiden 1.3.-30.11. | |
Kapitel 7 | |
Köksväxter samt vissa ätbara rötter och stam- eller rotknölar | |
7.02 | Tomater, färska eller kylda |
- Förtullade under tiden 1.4.-14.10. | |
ur 07.05 | Cikoria (arter av släktet Cichorium) |
- Förtullade under tiden 1.4.-14.11. | |
ur 07.09 | Andra köksväxter, färska eller kylda: |
- Selleri, annan än rotselleri | |
ur 07.11 | Köksväxter, tillfälligt konserverade (t.ex. med svaveldioxidgas eller i saltvatten, svavelsyrlighetsvatten eller andra konserverande lösningar) men olämpliga för direkt konsumtion i detta tillstånd: |
- Gurkor; andra med svaveldioxidgas tillfälligt konserverade växter än sparris, kapris, oliver och sockermajs | |
Kapitel 8 | |
Ätbara frukter och nötter; skal av citrusfrukter eller meloner | |
ur 08.12 | Frukter och nötter, tillfälligt konserverade (t.ex. med svaveldioxidgas eller i saltvatten, svavelsyrlighetsvatten eller andra konserverande lösningar) men olämpliga för direkt konsumtion i detta tillstånd: |
- Jordgubbar, hallon, krusbär och vinbär | |
Kapitel 12 | |
Oljefrön och oljehaltiga frukter; diverse andra frön och frukter; växter för industriellt eller medicinskt bruk; halm och foderväxter | |
12.01 | Sojabönor, även sönderdelade |
12.03 | Kopra |
ur 12.04 | Linfrön, även sönderdelade: |
- Linfrön som används för utfodring av djur, även sönderdelade | |
12.05 | Raps- och rypsfrön, även sönderdelade |
12.06 | Solrosfrön, även sönderdelade |
ur 12.07 | Andra oljefrön och oljehaltiga frukter, även sönderdelade: |
- Ricinusfrön, hampfrön, oiticicafrön, sesamfrön och bokollon som används för utfodring av djur; andra oljefrön och oljehaltiga frukter än senapsfrön | |
12.08 | Mjöl av oljefrön eller oljehaltiga frukter, med undantag av mjöl av senapsfrön |
ur 12.12 | Johannesbröd, tång och andra alger, sockerbetor och sockerrör, färska eller torkade, även malda; fruktstenar och -kärnor samt andra vegetabiliska produkter (inbegripet orostad cikoriarot av varieteten Cichorium intybus sativum) av sådana slag som huvudsakligen används till människoföda, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans: |
- Sockerbetor och sockerrör, färska eller torkade, även malda | |
ur 12.13 | Halm och agnar av spannmål, oberedda, även hackade, malda, pressade eller i form av pelletar: |
- Agnar i form av pelletar | |
Kapitel 15 | |
Animaliska och vegatabiliska fetter och oljor samt spaltningsprodukter av dessa; beredda ätbara fetter; animaliska och vegetabiliska vaxer | |
15.01 | Ister; annat svinfett och fjäderfäfett, utsmälta, även utpressade eller extraherade med lösningsmedel |
15.02 | Fett av nötkreatur, andra oxdjur, får eller getter, rått eller utsmält, även utpressat eller extraherat med lösningsmedel |
15.03 | Lardstearin, isterolja, oleostearin (presstalg), oleomargarin och talgolja, inte emulgerade, blandade eller på annat sätt beredda |
ur 15.06 | Andra animaliska fetter och oljor samt fraktioner av dessa, även raffinerade men inte kemiskt modifierade: |
- Andra än klövolja för tekniska ändamål | |
15.07 | Sojabönolja och fraktioner av denna, även raffinerade men inte kemiskt modifierade |
15.08 | Jordnötsolja och fraktioner av denna, även raffinerade men inte kemiskt modifierade |
ur 15.09 | Olivolja och fraktioner av denna, även raffinerade men inte kemiskt modifierade: |
- Andra än råa | |
ur 15.10 | Andra oljor erhållna enbart ur oliver samt fraktioner av dessa, även raffinerade men inte kemiskt modifierade, inbegripet blandningar av dessa oljor eller fraktioner med oljor eller fraktioner enligt position 15.09: |
- Andra än rå olja och olja erhållen genom extrahering ur olivåterstoder med hjälp av kemikalier | |
15.11 | Palmolja och fraktioner av denna, även raffinerade men inte kemiskt modifierade |
15.12 | Solrosolja, safflorolja och bomullsfröolja samt fraktioner av dessa, även raffinerade men inte kemiskt modifierade |
15.13 | Kokosolja (kopraolja), palmkärnolja och babassuolja samt fraktioner av dessa, även raffinerade men inte kemiskt modifierade |
ur 15.14 | Rapsolja, rypsolja, rovolja och senapsolja samt fraktioner av dessa, även raffinerade men inte kemiskt modifierade: |
- Andra än senapsolja | |
ur 15.16 | Animaliska och vegetabiliska fetter och oljor samt fraktioner av dessa, helt eller delvis hydrerade, omförestrade (även internt) eller elaidiniserade, även raffinerade men inte vidare bearbetade: |
- Andra än helt av fisk eller havsdäggdjur erhållna, hydrerad ricinolja (opalvax) och omförestrade sesam- och senapsoljor | |
ur 15.17 | Margarin; ätbara blandningar och beredningar av animaliska eller vegetabiliska fetter eller oljor eller av fraktioner av olika fetter eller oljor enligt detta kapitel, andra än ätbara fetter och oljor samt fraktioner av dessa enligt position 15.16, dock icke flytande margarin och blandningar och beredningar som används såsom formsläppmedel |
Kapitel 16 | |
Beredningar av kött, fisk, kräftdjur, blötdjur eller andra ryggradslösa vattendjur | |
ur 16.02 | Andra beredningar av konserver av kött, djurledar eller blod: |
- Kalkonrulader | |
Kapitel 20 | |
Beredningar av köksväxter, frukter, nötter eller andra växtdelar | |
ur 20.01 | Köksväxter, frukter, nötter och andra ätbara växtdelar, beredda eller konserverade med ättika eller ättiksyra: |
- Pickels | |
- Rödbetor | |
ur 20.07 | Sylter, fruktgeler, marmelader, frukt- eller nötmos och frukt- eller nötpastor, beredda genom kokning, med eller utan tillsats av socker eller annat sötningsmedel dock icke av citrusfrukter beredda, äppelmos och kastanjmos |
ur 20.09 | Fruktsaft (inbegripet druvmust) och köksväxtsaft, ojäst och utan tillsats av alkohol, även med tillsats av socker eller annat sötningsmedel: |
- Saft av jordgubbar och smultron, hallon, krusbär och vinbär även koncentrerade | |
Kapitel 21 | |
Diverse ätbara beredningar | |
ur 21.02 | Jäst (levande eller aktiv samt död eller inaktiv); andra encelliga mikro-organismer, döda (med undantag av vacciner enligt position 30.02); beredda bakpulver: |
- Döda encelliga mikro-organismer, dock icke jäst och alger | |
Kapitel 23 | |
Återstoder och avfall från livsmedelsindustrin; beredda fodermedel | |
23.04 | Oljekakor och andra fasta återstoder från utvinning av sojabönolja, även malda eller i form av pelletar |
23.05 | Oljekakor och andra fasta återstoder från utvinning av jordnötsolja, även malda eller i form av pelletar |
23.06 | Oljekakor och andra fasta återstoder från utvinning av vegetabiliska fetter eller oljor, andra än de som omfattas av position 23.04 eller 23.05, även malda eller i form av pelletar |
ur 23.09 | Beredningar av sådana slag som används vid utfodring av djur, dock icke hund- eller kattfoder, fisklimvatten och vitaminer som tillsätts i foder eller tillskottsfoder |
C. Varor som ingår i bilaterala avtal
2.01 | Kött av nötkreatur, färskt eller kylt |
2.02 | Kött av nötkreatur, fryst |
2.03 | Kött av svin, förskt, kylt eller fryst |
2.04 | Kött av får och get, färskt, kylt eller fryst |
2.07 | Kött och andra ätbara delar av kalkon, anka, gås och pärlhöns, färskt, kylt eller fryst |
2.1 | Kött och andra ätbara delar av nötkreatur, saltlake, torkade eller rökta |
4.06 | Ost och ostmassa |
8.11 | Jordgubbar, frysta |
16.01 | Korv och liknande produkter av kött, andra djurledar eller blod; livsmedelsberedningar baserade på dessa produkter |
16.02 | Andra beredningar och konserver av kött, andra djurledar eller blod |
IV. Varor för vilka exportlicens krävs
A. Varor i exporten till andra länder än de som är parter i avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet
ur 72.04 | Avfall av skrot av järn |
ur 89.08 | Fartyg avsedda att huggas upp |
B. Varor i exporten till andra länder än Estland, Europeiska frihandelssammanslutningens och Europeiska Unionens medlemsstater, Färöarna, Israel, Litauen, Lettland, Polen, Rumänien, Slovakiska republiken, Turkiet, Tjeckiska republiken samt Ungern
ur 26.20 | Aska och återstoder (andra än från järn- och ståltillverkning) innehållande metaller eller metallföreningar |
71.12 | Avfall och skrot av ädla metaller eller av metall med platering av ädler metall |
74.04 | Avfall och skrot av koppar |
76.02 | Avfall och skrot av aluminium |
78.02 | Avfall och skrot av bly |
79.02 | Avfall och skrot av zink |
80.02 | Avfall och skrot av tenn |
ur 81.01 | Avfall och skrot av volfram |
ur 81.02 | Avfall och skrot av molybden |
ur 81.03 | Avfall och skrot av tantal |
ur 81.04 | Avfall och skrot av magnesium |
ur 81.05 | Avfall och skrot av kobolt |
ur 81.06 | Avfall och skrot av vismut |
ur 81.07 | Avfall och skrot av kadmium |
ur 81.08 | Avfall och skrot av titan |
ur 81.09 | Avfall och skrot av zirkonium |
ur 81.10 | Avfall och skrot av antimon |
ur 81.11 | Avfall och skrot av mangan |
ur 81.12 | Avfall och skrot av beryllium-, krom-, germanium-, vanadin-, gallium-, hafnium-, indium-, niob- (kolumbium-), rhenium- och tallium |
ur 81.13 | Avfall och skrot av kermeter |