Förordning om ändring av förordningen om fångvårdsväsendet
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av justitieministern
upphävs i förordningen den 14 februari 1986 om fångvårdsväsendet ( 134/86 ) 38, 39 och 41 §§, mellanrubriken före 42 §, 57 § 2 mom. samt 74-76 §§, av dessa lagrum 38 § sådan den lyder i förordning av den 23 februari 1990 (197/90), 39 § sådan den lyder ändrad genom nämnda förordning av den 23 februari 1990 och genom förordning av den 20 december 1991 (1529/91), 41 § sådan den lyder ändrad genom förordning av den 31 december 1987 (1230/87) och nämnda förordning av den 23 februari 1990 och 75 § sådan den lyder delvis ändrad genom nämnda förordning av den 20 december 1991,
ändras 3 a § 1 mom. 3 punkten, 3 b §, 23 § 3 punkten, 25 § 1 mom., 35 §, 37 § 1 mom., 41 och 42 §§, mellanrubriken före 43 §, 43 och 43 a §§, 44 § 3 mom., 45 § 1 mom. 1, 2 och 5 punkten, 45 a § 4 mom. och 52 § 1 mom., dessa lagrum sådana de lyder, 3 a § 1 mom. 3 punkten, 23 § 3 punkten, mellanrubriken före 43 § och 52 § 1 mom. i nämnda förordning av den 31 december 1987, 3 b och 43 §§ i förordning av den 13 oktober 1989 (905/89), 25 § 1 mom. i förordning av den 25 februari 1994 (154/94), 35 § ändrad genom nämnda förordningar av den 23 februari 1990 och den 25 februari 1994 samt genom förordningar av den 28 augusti 1992 och den 11 december 1992 (819/92 och 1240/92), 37 § 1 mom. och 45 § 1 mom. 1, 2 och 5 punkten i nämnda förordning av den 28 augusti 1992, 42 § ändrad genom förordning av den 17 februari 1989 (173/89) och genom nämnda förordningar av den 23 februari 1990 och den 28 augusti 1992, 43 a § ändrad genom nämnda förordningar av den 31 december 1987 och den 23 februari 1990, 44 § 3 mom. i förordning av den 12 februari 1993 (186/93) och 45 a § 4 mom. i förordning av den 11 juni 1993 (492/93) samt
fogas till förordningen en ny mellanrubrik före 41 § samt en ny 70 § i stället för den 70 § som upphävts genom förordning av den 27 maj (460/92) och en ny 71 § i stället för den 71 § som upphävts genom förordning av den 28 augusti 1992 (819/92), som följer:
3 a §
Överdirektören avgör:
ärenden som gäller utnämning, upphävande av tjänsteförhållande och givande av varning, vilka ankommer på justitieministeriets fångvårdsavdelning;
3 b §
Biträdande avdelningschefen avgör för fångvårdsväsendets vidkommande de ärenden som ankommer på justitieministeriets fångvårdsavdelning och som gäller
tjänstledighet för personalen samt utnämning för viss tid till tjänst eller tjänsteförhållande,
avlöning för tjänster,
tillämpning av tjänstekollektivavtal, och
semester för direktörerna vid anstalter som lyder under fångvårdsavdelningen samt direktörernas tjänsteresor och godkännande av reseräkningar som föranleds av dessa resor.
23 §
På direktionen ankommer:
att fatta beslut i ärenden som faller inom dess behörighet som gäller utnämning och upphävande av tjänsteförhållande samt intyg som utges om upphörande av tjänsteförhållande.
25 §
Fångvårdsavdelningen fastställer direktörens arbetsordning. Den kan även vid behov med förpliktande verkan för fängelsets direktion föreskriva att i tjänstemännens arbetsordning skall tas in vissa bestämmelser. Avdelningen kan dessutom föreskriva vilka uppgifter biträdande direktören, avdelningsdirektören, förvaltningschefen, ekonomidirektören, ekonomiföreståndaren, kamreren, biträdande kamreren, notarien och verkssekreteraren i arbetsordningen kan förordnas att sköta på eget ansvar. I övrigt fastställs uppgifterna för fängelsets tjänstemän och den beslutanderätt som hör till tjänsten i den arbetsordning som fängelsets direktion fastställer.
35 §
Vid fångvårdsväsendet kan finnas följande tjänster:
direktör, direktör för utbildningscentralen och överläkare,
biträdande överläkare, avdelningsläkare, fängelsepsykiater, övertandläkare, tandläkare, biträdande direktör, avdelningsdirektör, förvaltningschef, ekonomidirektör och överlärare,
pastor,
planerare, utbildningsplanerare, psykolog, ekonomiföreståndare, socialchef, driftschef, överskötare, bibliotekarie, vaktchef, forskare, utbildningssekreterare, studiehandledare, specialhandledare, biträdande vaktchef, lärare, kamrer, biträdande kamrer, notarie, socialarbetare, eltekniker och mikrostödsperson,
ledare för arbetsverksamheten, överarbetsledare, överfaktor, maskinchef, arbetsledare, avdelningsvårdare, godsförvaltare och chef för arbetskoloni,
hushållsmästare, hushållslärare, maskinmästare, övervakt och instruktör,
biträdande chef för arbetskoloni,
äldre vakt,
vårdare och yngre vakt,
gymnastik- och idrottsinstruktör, maskinist och förrådsförvaltare,
kurssekreterare, bibliotekssekreterare, verkssekreterare, byråsekreterare och byråfunktionär,
specialtandskötare och tandskötare,
faktor, specialsjukskötare, sjukskötare, arbetsmästare, köksmästare och kokerska,
laboratorieskötare, fysioterapeut, ergoterapeut, röntgenskötare, hjälpskötare och barnskötare,
expeditionsvakt,
rektor och lektor (yrkesämnen).
Vid fångvårdsväsendet kan dessutom finnas andra tjänstemän och personal i arbetsavtalsförhållande.
Justitieministeriet beslutar om besättandet av den för fångvårdsväsendet gemensamma pastorstjänsten som prästämbete inom ortodoxa kyrkosamfundet.
37 §
Justitieministeriet utnämner direktör, överläkaren vid sinnessjukhuset för fångar, överläkare, biträdande överläkare, avdelningsläkare, fängelsepsykiater, övertandläkare, tandläkare, biträdande direktör, avdelningsdirektör, förvaltningschef och ekonomidirektör.
Tjänstledighet och utnämning för viss tid till tjänst eller tjänsteförhållande
41 §
Tjänstledighet för en anstaltsdirektör och överläkaren vid sinnessjukhuset för fångar beviljas av justitieministeriets fångvårdsavdelning.
Fängelsedirektören beviljar en underlydande tjänsteman sådan tjänstledighet till vilken tjänstemannen har rätt med stöd av lag eller tjänstekollektivavtal.
Annan än i 2 mom. avsedd tjänstledighet beviljas
för en tid av högst ett år av direktören, och
för en tid av över ett år för tjänstemän som justitieministeriet har utnämnt av fångvårdsavdelningen och för andra tjänstemän av direktionen.
Överläkaren vid sinnessjukhuset för fångar beslutar om sådan tjänstledighet som i ett fängelse avgörs av direktören eller direktionen.
Tjänstledighet för en pastor beviljas av fångvårdsavdelningen. Om beviljande av tjänstledighet för tjänstemännen vid fångvårdens utbildningscentral stadgas särskilt.
42 §
Angående utnämning för viss tid till tjänst eller tjänsteförhållande beslutar den myndighet som enligt 41 § 1 och 3 mom. har rätt att bevilja tjänstledighet.
Angående utnämning för viss tid av en pastor inom den evangelisk-lutherska kyrkan och till en tjänst vid fångvårdens utbildningscentral stadgas särskilt. Biskopen för det stift saken gäller utnämner för viss tid en pastor som avses i 35 § 3 mom.
I sinnessjukhuset för fångar utnämner överläkaren en tjänsteman för viss tid till tjänst eller tjänsteförhållande i de fall, då ärendet i ett fängelse faller under direktörens eller direktionens behörighet.
Om det inte på något annat ställe särskilt stadgas annorlunda beträffande behörighetsvillkoren, kan då en tjänsteman utnämns för viss tid till ett tjänsteförhållande av grundad anledning avvikas från vad som i 45 § stadgas om behörighetsvillkoren för de tjänster, som grundats för fångarnas bevaknings- och handledningsuppgifter. En förutsättning för avvikandet från behörighetsvillkoren är att personen har sådan utbildning, skicklighet och förmåga som krävs för att tjänsten skall kunna skötas med framgång.
Tjänstemans avgångsålder, avstängning från tjänsteutövning och upphävande av tjänsteförhållande
43 §
Avgångsåldern för en fängelsedirektör och överläkaren vid sinnessjukhuset för fångar samt de tjänstemän, som förordnats att vara första vikarie för dessa, är 65 år.
Avgångsåldern för en i 35 § 1 mom. 5-10 och 12-14 punkten nämnd tjänsteman vid anstaltsförvaltningen är 63 år. Avgångsåldern för en tjänsteman som enbart utför kansliarbete är dock 65 år.
43 a §
Beslut om avstängning från tjänsteutövning, uppsägning och hävning av en tjänstemans tjänsteförhållande fattas av den utnämnande myndigheten. Om fängelsets direktion fungerar som utnämnande myndighet, fattas beslutet dock av fångvårdsavdelningen.
44 §
I fråga om sökandena till en tjänst inom hälsovårdens fackpersonal kan utlåtande av rättsskyddscentralen för hälsovården inhämtas.
45 §
Behörighetsvillkor är:
för fängelsedirektör: för tjänsten lämplig högskoleexamen och kännedom om det straffrättsliga påföljdssystemet eller fångvårdsexamen som ger fängelsedirektörs behörighet,
för biträdande direktör, avdelningsdirektör och förvaltningschef: för tjänsten lämplig högskoleexamen eller högre fångvårdsexamen eller motsvarande tidigare examen,
för socialchef, studiehandledare och specialhandledare: för tjänsten lämplig högskoleexamen eller annan lämplig utbildning,
45 a §
Angående behörighetsvillkoren för tjänsterna som rektor och lektor (yrkesämnen) iakttas vad som stadgas om behörighet för motsvarande tjänster i en yrkesundervisningsanstalt.
52 §
Ärenden som gäller utnämning och upphävande av tjänsteförhållande och som handläggs vid sinnessjukhuset för fångar, samt de ärenden vilka i ett fängelse hör till direktionens behörighet, skall innan de avgörs förberedelsevis behandlas vid ett möte, vari deltar överläkaren vid sinnessjukhuset för fångar, biträdande överläkaren och överskötaren samt två företrädare för personalen. Företrädarna för personalen väljs med iakttagande i tillämpliga delar av vad som stadgas om personalens företrädare i direktionen.
70 §
Om fångvårdsavdelningen förordnar en tjänsteman att sköta uppgifter vid flera anstaltsenheter, kan den samtidigt förbehålla sig den behörighet som direktionen eller direktören har att fatta beslut gällande besättande av en tjänst, en tjänstemans uppgifter, beviljande av tjänstledighet och upphävande av tjänsteförhållande.
71 §
Beslut om givande av varning till en tjänsteman fattas av den utnämnande myndigheten. Om justitieministeriet fungerar som utnämnande myndighet, fattas beslutet dock av fångvårdsavdelningen och om fängelsets direktion fungerar som utnämnande myndighet, fattas beslutet av fängelsedirektören.
Denna förordning träder i kraft den 1 december 1994. Förordningens 43 § träder dock i kraft den 1 januari 1996.
Helsingfors den 28 november 1994
Republikens PresidentMARTTI AHTISAARI Justitieminister Anneli Jäätteenmäki