Statsrådets beslut om ändring av vissa importavgifter och acciser
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Sedan till riksdagen avlåtits proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om importavgifter och lagen om accis på livsmedelsprodukter, har statsrådet med stöd av 7 § lagen den 23 december 1977 om importavgifter (1008/77) och 12 § lagen den 7 december 1979 om accis på livsmedelsprodukter (868/79) vid föredragning från finansministeriet beslutat att för nedan nämnda varor uppbärs importavgift och accis på livsmedelsprodukter som följer:
1 §
Lagen om accis på livsmedelsprodukter tillämpas inte på produkter hänförliga till produktgrupperna 1-4 och 11-40 i den accistabell som ingår i lagen om accis på livsmedelsprodukter.
2 §
För varor som är nämnda i importavgiftstabell som bilaga uppbärs importavgift enligt importavgiftstabellen.
3 §
Detta beslut träder i kraft den 1 juni 1993.
Helsingfors den 19 maj 1993
Minister Ilkka KanervaFinansråd Lasse Valtonen
IMPORTAVGIFTSTABELL
Tulltariffposition | Varuslag | Koefficient * | Produktgrupp | Importavgift (mk/kg) ** | Minimiimportpris (mk/kg) |
2.01 | Kött av nötkreatur eller andra oxdjur, färskt eller kylt: | ||||
10 | - hela eller halva kroppar | (1,00) | 1. | 25,89 | 7,00 |
20 | - styckat kött med ben: | ||||
- - ''kompenserade'' fjärdedelar | (1,00) | 1. | 25,89 | 10,00 | |
- - oskiljbara eller åtskilda främre fjärdedelar | (0,80) | 2. | 20,71 | 10,00 | |
- - oskiljbara eller åtskilda bakre fjärdedelar | (1,20) | 3. | 31,07 | 10,00 | |
- - annat (t.ex. pistola) | (1,50) | 4. | 38,84 | 10,00 | |
30 | - benfritt kött: | ||||
- - inre filé | (1,72) | 1. | 44,53 | 70,00 | |
- - yttre filé | (1,72) | 2. | 44,53 | 35,00 | |
- - annat | (1,72) | 3. | 44,53 | 15,00 | |
2.02 | Kött av nötkreatur eller andra oxdjur, fryst: | ||||
10 | - hela eller halva kroppar | (1,00) | 1. | 25,89 | 7,00 |
20 | - styckat kött med ben: | ||||
- - ''kompenserade'' fjärdedelar | (1,00) | 1 | 25,89 | 10,00 | |
- - oskiljbara eller åtskilda främre fjärdedelar | (0,80) | 2 | 20,71 | 10,00 | |
- - oskiljbara eller åtskilda bakre fjärdedelar | (1,25) | 3 | 32,36 | 10,00 | |
- - annat (t.ex.pistola) | (1,50) | 4 | 38,84 | 10,00 | |
30 | - benfritt kött: | ||||
- - främre fjärdedelarna, hela eller styckade i högst fem bitar, var fjärdedel som en skild del; ''kompenserade fjärdedelar'' i två delar, varav den ena innehåller den främre fjärdedelen styckad i högst fem bitar, och den andra innehåller den bakre fjärdedelen utan inre filén, som en bit | (1,25) | 1 | 32,36 | 10,00 | |
- - annat: | |||||
- - - inre filé | (1,72) | 2 | 44,53 | 70,00 | |
- - - yttre filé | (1,72) | 3 | 44,53 | 35,00 | |
- - - annat | (1,72) | 4 | 44,53 | 15,00 | |
2.03 | Kött av svin, färskt, kylt eller fryst: | ||||
- färskt eller kylt: | |||||
11 | - - hela eller halva kroppar | (1,00) | 1 | 17,79 | 7,00 |
12 | - - skinka, bog och bitar av dessa med ben: | ||||
- - - skinka och bitar av denna | (1,45) | 1 | 25,80 | 13,50 | |
- - - bog och bitar av denna | (1,12) | 2 | 19,92 | 13,50 | |
19 | - - annat: | ||||
- - - framdelar (''fore ends'') och bitar av dessa | (1,12) | 1 | 19,92 | 13,50 | |
- - - kotlettrader (''loins'') och bitar av dessa med ben | (1,62) | 2 | 28,82 | 13,50 | |
- - - randigt sidfläsk och bitar av detta | (0,87) | 3 | 15,48 | 10,00 | |
- - - annat: | |||||
- - - - filé | (1,62) | 4 | 28,82 | 36,00 | |
- - - - annat | (1,62) | 5 | 28,82 | 16,50 | |
- fryst: | |||||
21 | - - hela och halva kroppar | (1,00) | 1 | 17,79 | 7,00 |
22 | - - skinka, bog och bitar av dessa, med ben: | ||||
- - - skinka och bitar av denna | (1,45) | 1 | 25,80 | 13,50 | |
- - - bog och bitar av denna | (1,12) | 2 | 19,92 | 13,50 | |
29 | - - annat: | ||||
- - - framdelar (''fore ends) och bitar av dessa | (1,12) | 1 | 19,92 | 13,50 |
* N= kött av nötkreatur eller andra oxdjur
S= kött av svin
B= kött av fjäderfä
** Om förtullningsvärdet är lägre än minimiimportpriset, höjs importavgiften med ett belopp som motsvarar skillnaden.
- - - kotlettrader (''loins'') och bitar av dessa, med ben | (1,62) | 2 | 28,82 | 13,50 | |
- - - randigt sidfläsk och bitar av detta | (0,87) | 3 | 15,48 | 10,00 | |
- - - annat: | |||||
- - - - filé | (1,62) | 4 | 28,82 | 36,00 | |
- - - - annat | (1,62) | 5 | 28,82 | 16,50 | |
2.04 | Kött av får eller get, färsk, kylt eller fryst: | ||||
10 | - hela eller halva kroppar av får, färska eller kylda | (1,00) | 1 | 25,89 | 7,00 |
- annat kött av får, färsk eller kylt: | |||||
21 | - - hela eller halva kroppar | (1,00) | 1 | 25,89 | 7,00 |
22 | - - styckat kött, med ben: | ||||
- - - korta främre fjärdedelar (''short forequarters'') | (0,70) | 1 | 18,12 | 7,00 | |
- - - delar som benämns ''chines'' och/eller ''best ends'' | (1,10) | 2 | 28,48 | 7,00 | |
- - - stekar | (1,30) | 3 | 33,66 | 35,00 | |
- - - annat | (1,30) | 4 | 33,66 | 35,00 | |
23 | - - benfritt kött | (1,82) | 1 | 47,12 | 35,00 |
30 | - hela eller halva kroppar av lamm, frysta | (1,00) | 1 | 25,89 | 7,00 |
- annat kött av får, fryst: | |||||
41 | - - hela eller halva kroppar | (1,00) | 1 | 25,89 | 7,00 |
42 | - - styckat kött med ben: | ||||
- - - korta främre fjärdedelar (''short forequarters'') | (0,70) | 1 | 18,12 | 10,00 | |
- - - delar som benämns ''chines'' och/eller ''best ends'' | (1,10) | 2 | 28,48 | 10,00 | |
- - - stekar | (1,30) | 3 | 33,66 | 35,00 | |
- - - annat | (1,30) | 4 | 33,66 | 35,00 | |
43 | - - benfritt kött | (1,82) | 1 | 47,12 | 35,00 |
50 | - kött av get: | ||||
- - färskt eller kylt: | |||||
- - - hela eller halva kroppar | (1,00) | 1 | 25,89 | 7,00 | |
- - - korta främre fjärdedelar (''short forequarters'') | (0,70) | 2 | 18,12 | 10,00 | |
- - - delar som benämns ''chines'' och/eller ''best ends'' | (1,10) | 3 | 28,48 | 10,00 | |
- - - stekar | (1,30) | 4 | 33,66 | 10,00 | |
- - - annat: | |||||
- - - - styckat kött med ben | (1,30) | 5 | 33,66 | 35,00 | |
- - - - styckat kött utan ben | (1,82) | 6 | 47,12 | 35,00 | |
- - fryst: | |||||
- - - hela eller halva kroppar | (1,00) | 7 | 25,89 | 7,00 | |
- - - korta främre fjärdedelar (''short forequarters'') | (0,70) | 8 | 18,12 | 10,00 | |
- - - delar som benämns ''chines'' och/eller ''best ends'' | (1,10) | 9 | 28,48 | 10,00 | |
- - - stekar | (1,30) | 10 | 33,66 | 10,00 | |
- - - annat: | |||||
- - - - styckat kött med ben | (1,30) | 11 | 33,66 | 35,00 | |
- - - - styckat kött utan ben | (1,82) | 12 | 47,12 | 35,00 | |
2.05 | Kött av häst, åsna, mula eller mulåsna; färskt, kylt eller fryst: | ||||
0.1 | - benfritt | (1,30)N | 1 | 33,66 | 15,00 |
0.9 | - annat | (1,00)N | 1 | 25,89 | 15,00 |
2.06 | Andra ätbara delar av nötkreatur, andra oxdjur, svin, får, get, häst, åsna, mula eller mulåsna; färska, kylda eller frysta: | ||||
10 | - av nötkreatur eller andra oxdjur, färska eller kylda: | ||||
- - delar som benämns ''thick skirt'' och ''thin skirt'' | (1,72)N | 1 | 44,53 | - | |
- - annat | (0,75)N | 2 | 19,42 | - | |
- av nötkreatur eller andra oxdjur, frysta: | |||||
21 | - - tunga | (0,75)N | 1 | 19,42 | - |
22 | - - lever | (0,75)N | 1 | 19,42 | 12,00 |
29 | - - annat: | ||||
- - - delar som benämns ''thick skirt'' och ''thin skirt'' | (1,72)N | 1 | 44,53 | - | |
- - - annat | (0,75)N | 2 | 19,42 | - | |
30 | - av svin, färska eller kylda: | ||||
- - lever | (1,21)S | 1 | 21,53 | 7,00 | |
- - annat | (0,88)S | 2 | 15,66 | - | |
- av svin, frysta: | |||||
41 | - - lever | (1,21)S | 1 | 21,53 | 7,00 |
49 | - - annat | (0,88) | 1 | 15,66 | - |
- andra: | |||||
80 | - - färska eller kylda | (0,75)N | 1 | 19,42 | - |
90 | - - frysta | (0,75)N | 1 | 19,42 | - |
2.08 | Annat kött och andra ätbara djurdelar, färska, kylda eller frysta: | ||||
10 | - av kanin eller hare | (1,00)S | 1 | 17,79 | - |
20 | - grodlår | (1,00)S | 1 | 17,79 | - |
- andra: | |||||
90.2 | - - kött av ren: | ||||
- - - benfritt | (1,72)N | 1 | 44,53 | 25,00 | |
- - - annat | (1,00)N | 2 | 25,89 | 15,00 | |
90.9 | - - annat (dock ej valkött): | ||||
- - - benfritt (Anm.) | (1,72)N | 1 | 44,53 | 25,00 | |
- - - annat (Anm.) | (1,00)N | 2 | 25,89 | 15,00 | |
Anm. till underposition 02.08.90.90. För kött och ätbara delar av fågelvilt hänförliga till denna underposition uppbärs i importavgift högst 0,90 mark per kilogram. | |||||
2.09 | Svinfett, inte innehållande kött, och fjäderfäfett (inte utsmält); färska, kylda, saltade, i saltlake, torkade eller rökta: | ||||
0.1 | - svinfett: | ||||
- - underhudsfett: | |||||
- - - färskt, kylt, fryst, saltat eller i saltlake | (0,40)S | 1 | 7,12 | - | |
- - - torkat eller rökt | (0,44)S | 2 | 7,83 | - | |
- - annat | (0,24)S | 3 | 4,27 | - | |
0.9 | - fjäderfäfett (Anm.) | (1,00)B | 1 | 6,87 | - |
Anm. till underposition 02.09.00.90. För färskt, kylt eller fryst fjäderfäfett, hänförligt till denna position, uppbärs i importavgift högst 0,90 mark per kilogram. | |||||
2.1 | Kött och andra ätbara djurdelar; saltade, i saltlake, torkade eller rökta; ätbart mjöl av kött eller andra djurdelar: | ||||
11 | - kött av svin: | ||||
- - skinka, bog och bitar av dessa, med ben: | |||||
- - - saltade eller i saltlake: | |||||
- - - - skinka och bitar av denna | (1,45)S | 1 | 25,80 | 13,50 | |
- - - - bog och bitar av denna | (1,12)S | 2 | 19,92 | 13,50 | |
- - - torkade eller rökta: | |||||
- - - - skinka och bitar av denna | (2,82)S | 3 | 50,17 | 13,50 | |
- - - - bog och bitar av denna | (2,22)S | 4 | 39,49 | 13,50 | |
12 | - - randigt sidfläsk och bitar av detta: | ||||
- - - saltade eller i saltlake | (0,87)S | 1 | 15,48 | 10,00 | |
- - - torkade eller rökta | (1,45)S | 2 | 25,80 | 13,50 | |
19 | - - annat: | ||||
- - - saltade eller i saltlake: | |||||
- - - - baconsidor och ''spencers'' | (1,28)S | 1 | 22,77 | 13,50 | |
- - - - delar som benämns ''threequarter sides'' och ''middles'' | (1,40)S | 2 | 24,91 | 13,50 | |
- - - - framdelar (''fore ends'') och delar av dem | (1,12)S | 3 | 19,92 | 13,50 | |
- - - - kotlettrader (''loins'') och delar av dem | (1,62)S | 4 | 28,82 | 13,50 | |
- - - - annat | (1,62)S | 5 | 28,82 | 13,50 | |
- - - torkade eller rökta: | |||||
- - - - framdelar (''fore ends'') och delar av dem | (2,22)S | 6 | 39,49 | 13,50 | |
- - - - kotlettrader (''loins'') och delar av dem | (2,79)S | 7 | 49,63 | 13,50 | |
- - - - annat | (2,82)S | 8 | 50,17 | 13,50 | |
20 | - kött av nötkreatur eller andra oxdjur: | ||||
- - med ben | (1,50)N | 1 | 38,84 | 10,00 | |
- - utan ben | (1,72)N | 2 | 44,53 | 50,00 | |
90 | - andra inbegripet ätbart mjöl av kött eller andra djurdelar: | ||||
- - kött: | |||||
- - - av får eller get: | |||||
- - - - med ben | (1,30)N | 1 | 33,66 | 7,00 | |
- - - - utan ben | (1,82)N | 2 | 47,12 | 35,00 | |
- - - annat kött | (1,72)N | 3 | 44,53 | 35,00 | |
- - djurdelar: | |||||
- - - av svin: | |||||
- - - - lever | (1,21)S | 4 | 21,52 | 7,00 | |
- - - - annat | (0,88)S | 5 | 15,66 | - | |
- - - av nötkreatur eller andra oxdjur: | |||||
- - - - delar som benämns ''thick skirt'' och ''thin skirt'' | (1,72)N | 6 | 44,53 | - | |
- - - - annat | (1,50)N | 7 | 38,84 | - | |
- - - av får eller get | (1,50)N | 8 | 38,84 | - | |
- - - annat: | |||||
- - - - lever av fjäderfä: | |||||
- - - - - lever av gås eller anka (''foies gras''), saltad eller i saltlake | (2,10)B | 9 | 14,42 | - | |
- - - - - annat | (1,15)B | 10 | 7,90 | - | |
- - - - andra | (1,50)N | 11 | 38,84 | - | |
- - ätbart mjöl av kött eller andra djurdelar | (1,72)N | 12 | 44,53 | - | |
16.01 | Korvar och liknande produkter av kött, andra djurdelar eller blod; livsmedelsberedningar baserade på dessa produkter: | ||||
0.1 | - hållbar korv | (2,35)S | 1 | 41,81 | 30,00 |
0.9 | - andra: | ||||
- - av lever | (1,40)S | 1 | 24,91 | 15,00 | |
- - bredbar korv, okokt | (2,35)S | 2 | 41,81 | 30,00 | |
- - andra | (1,60)S | 3 | 28,46 | 30,00 | |
16.02 | Andra beredningar och konserver av kött, andra djurdelar eller blod: | ||||
10 | - homogeniserade beredningar | (1,12)S | 1 | 19,92 | - |
20 | - av djurlever: | ||||
- - av gås- eller anklever | (2,10)B | 1 | 14,43 | - | |
- - andra | (1,30)S | 2 | 23,13 | - | |
- av fjäderfä enligt position 01.05: | |||||
- - av kalkon: | |||||
31.1 | - - - kalkonrulader (Anm.) | (2,00)B | 1 | 13,74 | - |
31.9 | - - - andra: | ||||
- - - - innehållande minst 57 vikt-% kött eller andra djurdelar | (2,00)B | 1 | 13,74 | 30,00 | |
- - - - innehållande minst 25 men mindre än 57 vikt-% kött eller andra djurdelar | (1,20)B | 2 | 8,24 | 20,00 | |
- - - - andra | (0,70)B | 3 | 4,81 | 10,00 | |
39 | - - andra: | ||||
- - - innehållande minst 57 vikt-% kött av fjäderfä eller djurdelar | (2,00)B | 1 | 13,74 | 30,00 | |
- - - innehållande minst 25 men mindre än 57 vikt-% kött av fjäderfä eller djurdelar | (1,20)B | 2 | 8,24 | 20,00 | |
- - - andra | (0,70)B | 3 | 4,81 | 10,00 | |
- av svin: | |||||
41 | - - skinka och bitar därav | (2,45)S | 1 | 43,59 | 20,00 |
42 | - - bogfläsk och bitar därav | (2,05)S | 1 | 36,47 | 20,00 |
49 | - - andra, inbegripet blandprodukter: | ||||
- - - innehållande minst 80 vikt-% kött eller andra djurdelar, inklusive alla slags fetter: | |||||
- - - - kotlettrader (''loins'') utan nacke och dess delar, även blandprodukter gjorda av kotlettrader och skinkor | (2,45)S | 1 | 43,59 | 20,00 | |
- - - - nackar (''collars'') och delar av dessa, även blandprodukter av nackar och bogar | (2,05)S | 2 | 36,47 | 20,00 | |
- - - - andra blandprodukter innehållande skinkor, bogar, kotlettrader eller nackar, eller delar av dessa | (2,05)S | 3 | 36,47 | 20,00 | |
- - - - andra | (1,35)S | 4 | 24,02 | 20,00 | |
- - - innehållande minst 40 men under 80 vikt-% kött eller andra djurdelar, inklusive alla slags fetter | (1,12)S | 5 | 19,92 | 20,00 | |
- - - innehållande mindre än 40 vikt-% kött eller andra djurdelar, inklusive alla slags fetter | (0,67)S | 6 | 11,92 | 15,00 | |
50 | - av nötkreatur eller andra oxdjur: | ||||
- - otillredda; blandprodukt av tillrett samt otillrett kött eller andra djurdelar: | |||||
- - - konserver | (1,72)N | 1 | 44,53 | 10,00 | |
- - - andra | (1,72)N | 2 | 44,53 | 40,00 | |
- - annat: | |||||
- - - konserver | (1,15)N | 3 | 29,77 | 10,00 | |
- - - andra | (1,15)N | 4 | 29,77 | 40,00 | |
90 | - övriga, inbegripet beredningar av djurblod: | ||||
- - beredningar av djurblod | (1,30)S | 1 | 23,13 | - | |
- - andra: | |||||
- - - av vilt eller kanin | (1,30)S | 2 | 23,13 | - | |
- - - andra: | |||||
- - - - innehållande kött av svin eller andra delar av svin | (1,35)S | 3. | 24,02 | 20,00 | |
- - - - andra: | |||||
- - - - - innehållande kött eller andra delar av nötkreatur eller andra oxdjur: | |||||
- - - - - - otillredda; blandprodukter av tillrett samt otillrett kött eller andra djurdelar | (1,72)N | 4 | 44,53 | 35,00 | |
- - - - - - annat | (1,15)N | 5 | 29,77 | 35,00 | |
- - - - - andra: | |||||
- - - - - - av får eller get: | |||||
- - - - - - - otillredda; blandprodukter av tillrett samt otillrett kött eller andra djurdelar | (1,50)N | 6 | 38,84 | 35,00 | |
- - - - - - - annat | (1,00)N | 7 | 25,89 | 35,00 | |
- - - - - - andra | (1,00)N | 8 | 25,89 | 35,00 | |
Anm. till underposition 16.02.31.10. På kalkonrulader hänförliga till denna position, uppbärs i tull och i importavgift sammanlagt högst 4 % av förtullningsvärdet. |