Handels- och industriministeriets beslut om ändring av handels- och industriministeriets beslut om vissa främmande ämnen i livsmedel och bilagorna till beslutet
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Handels- och industriministeriet har
upphävt punkten om dialifos i punkt 1 bilaga 1 och fotnoten a i bilaga 1 punkt 2 till beslutet den 24 augusti 1990 om vissa främmande ämnen i livsmedel (756/90),
ändrat 2 §, fotnoterna och punkterna beträffande atrazin, azinfosetyl, azinfosmetyl, bromopropylat, DDT, deltametrin, demeton-S-metyl, diazinon, diklofluanid, diklorprop, dikofol, dikvat, dimetoat, dioxation, ditiokarbamater, endosulfan, etion, etrimfos, etylentiourinämne, fenitrotion, fenklorfos, fentennföreningar, fention, folpet, fosalon, fosfamidon, imazalil, kaptan, karbaryl, karbendazim, kinometionat, klorfenvinfos, klormekvat, klorprofam, klorpyrifosmetyl, klortalonil, malation, maleinhydrazid, mevinfos, ometoat, ortofenylfenol, paration, parationmetyl, prokloraz, tiabendazol och triklorfon i bilaga 1 punkt 1, punkterna beträffande aldrin, bly, DDT, endrin, erukasyra, etrimfos, heptaklor, hexaklorbensen, kadmium, kvicksilver och tenn i bilaga 1 punkt 2 och bilaga 2, samt
med stöd av 1, 4 och 7 §§ lagen den 9 juni 1989 om språket i standarder till vilka det hänvisas i författningar (553/89) till 8 § fogat ett nytt 2 mom. och till bilaga 1 punkt 1 fogat punkterna beträffande dodin och propoxur och till bilaga 1 punkt 2 fogat punkter beträffande akrylnitril, glykoalkaloider och tetrakloretylen, som följer:
2 §
Högsta halter av främmande ämnen i livsmedel är angivna i bilaga 1 (Förteckning över främmande ämnen) till detta beslut.
Utöver vad som stadgas i 1 mom. kan de högsta halter tillämpas som anges i Europeiska Gemenskapens råds direktiv om högsta halter av bekämpningsmedel i frukter och grönsaker 76/895/EEG, sådana dessa halter är senast ändrade genom direktivet 89/186/EEG.
Har om högsta halt inte stadgats eller bestämts på annat sätt i förteckningen över främmande ämnen, Europeiska Gemenskapens direktiv eller någon annanstans, kan den högsta halten tillämpas som Codex Alimentarius -rådet eller dess kommittéer har godkänt.
Till de i förteckningen över främmande ämnen nämnda vegetabiliska varugrupperna hänförs, om inte annat nämns, åtminstone de produkter som närmare uppräknas i bilaga 2.
8 §
Livsmedelsverket meddelar närmare uppgifter på finska och svenska om dokumenten som nämns i 2 §.
Detta beslut träder i kraft den 1 april 1993.
Före beslutets ikraftträdande kan för dess verkställighet nödiga åtgärder vidtas.
Helsingfors den 11 februari 1993
Minister Pertti SalolainenÄldre regeringssekreterare, byråchef Antti Toivonen
FÖRTECKNING ÖVER FRÄMMANDE ÄMNEN
1. Högsta halt av vissa bekämpningsmedel i vegetabiliska produkter
Bekämpningsmedel | Högsta halt | |
- vegetabilisk produkt | [mg/kg] | |
+Atrazin | ||
- frukter och grönsaker | 0,1 | |
Azinfosetyl | 0,05 | |
+Azinfosmetyl | ||
- citrusfrukter och vindruvor | 1,0 | |
- matpotatis | 0,2 | |
- övriga grönsaker och frukter | 0,5 | |
- oberedd spannmål | 0,2 | |
+Bromopropylat | ||
- citrusfrukter och banan | 3,0 | |
- kärn- och stenfrukt | 2,0 | |
- jordgubbar | 2,0 | |
- vindruvor | 2,0 | |
- övriga frukter | 0,05 | |
- grönsaker | 1,0 | |
DDT 2 | ||
p,p-DDT, o,p-DDT, p,p-DDD och p,p-DDE tillsammans | ||
- matpotatis | 0,05 | |
- övriga grönsaker och frukter | 0,1 | |
- oberedd spannmål | 0,05 | |
+Deltametrin 8 | ||
- banan | 0,05 | |
- övriga frukter | 0,1 | |
- matsvampar | 0,01 | |
- matpotatis | 0,05 | |
- övriga grönsaker | 0,5 | |
Demeton-S-metyl | ||
Demeton-S-metyl, dess sulfoxid och sulfon tillsammans beräknade som demeton-S-metyl | ||
- matpotatis och morot | 0,05 | |
- övriga grönsaker och frukter | 0,4 | |
+Diazinon | ||
- nötter | 0,05 | |
- matpotatis | 0,05 | |
- övriga grönsaker och frukter | 0,5 | |
- oberedd spannmål | 0,05 | |
+Diklofluanid | ||
- sallater, bär | 10 | |
- vindruvor | 10 | |
- övriga frukter och grönsaker | 5,0 | |
+Diklorprop | ||
- frukter och grönsaker | 0,05 | |
- oberedd spannmål | 0,1 | |
Dikofol | ||
p,p-dikofol, o,p-dikofol och 1,1-bis-(4-klorfenyl)-1,2,2,2-tetrakloretan (p,p-ER8) tillsammans | ||
- frukter | 2,0 | |
- grönsaker | 0,5 | |
+Dikvat | ||
Dikvatkatjon | ||
- oberedd spannmål | 0,5 | |
- mjöl | 0,2 | |
- matpotatis | 0,1 | |
- övriga grönsaker | 0,1 | |
- frukter | 0,05 | |
+Dimetoat | ||
- frukter | 1,0 | |
- matpotatis | 0,05 | |
- övriga grönsaker | 1,0 | |
- öberedd spannmål | 0,2 | |
Dioxation6 | ||
- citrusfrukter | 3,0 | |
- vindruvor | 0,4 | |
- övriga frukter och grönsaker | 0,2 | |
+Ditiokarbamater1 | ||
Ferbam, +maneb, +mankozeb, nabam, propineb, +tiram, zineb och ziram, bestäms och beräknas som svavelkol (CS 2 ), se. även etylenitiourinämne | ||
- frukter | 1,0 | |
- gurka och morot | 0,5 | |
- matpotatis | 0,1 | |
- övriga grönsaker | 1,0 | |
- oberedd spannmål | 0,1 | |
Dodin | ||
- kärn- och stenfrukt | 1,0 | |
- övriga frukter och grönsaker | 0,2 | |
+Endosulfan 2 | ||
α- och á-endosulfan och endosulfansulfat tillsammans | ||
- rotfrukter | 0,2 | |
- övriga grönsaker och frukter | 1,0 | |
- majs | 0,2 | |
- övrig oberedd spannmål | 0,1 | |
Etion 6 | ||
- citrusfrukter | 2,0 | |
- kärn- och stenfrukt | 0,5 | |
- vindruvor | 0,5 | |
- övriga frukter och grönsaker | 0,1 | |
Etrimfos | ||
Etrimfos och dess syreanalog tillsammans | ||
- citrusfrukter | 0,5 | |
- paprika | 0,2 | |
Etylentiourinämne (ETU) | 0,01 | |
+Fenitrotion 6 | ||
- citrusfrukter | 2,0 | |
- matpotatis | 0,05 | |
- övriga grönsaker och frukter | 0,5 | |
- oberedd ris | 2,0 | |
- övrig oberedd spannmål | 1,0 | |
Fenklorfos | 0,01 | |
+Fentennföreningar | ||
Andra än di- och monofenyltenn och oorganiskt tenn beräknade som fentennhydroxid | ||
- selleri | 1,0 | |
- matpotatis och morot | 0,1 | |
- övriga grönsaker och frukter | 0,05 | |
Fention 6 | ||
Fention, dess syreanalog och deras sulfoxider och sulfoner tillsammans beräknade som fention | ||
- banan | 1,0 | |
- citrusfrukter | 1,0 | |
- övriga frukter | 0,5 | |
- lök | 0,1 | |
- övriga grönsaker | 0,5 | |
- oberedd spannmål | 0,1 | |
Folpet 4 och kaptan 4 | ||
Folpet och kaptan tillsammans | ||
- kärnfrukter, småfrukter och bär | 3,0 | |
- vindruvor | 3,0 | |
- stenfrukter | 2,0 | |
- tomat | 3,0 | |
- bönor, ärter, endiver | 2,0 | |
- purjolök och sallater | 2,0 | |
- övriga frukter och grönsaker | 0,1 | |
Fosalon | ||
- kärnfrukter och persikor | 2,0 | |
- citrusfrukter | 1,0 | |
- jordgubbar | 1,0 | |
- rotfrukter och oliver | 0,1 | |
- övriga grönsaker och frukter | 1,0 | |
Fosfamidon 6 | ||
Fosfamidon (E- och Z-isomer) och N-desetylfosfamidon (E- och Z-isomer tillsammans) | ||
- matpotatis | 0,05 | |
- övriga grönsaker och frukter | 0,15 | |
- oberedd spannmål | 0,05 | |
+Imazalil | ||
- banan | 2,0 | |
- äpple | 2,0 | |
- päron | 2,0 | |
- citrusfrukter | 5,0 | |
- övriga frukter | 0,5 | |
- matpotatis, råvara för industri | 5,0 | |
- övrig matpotatis | 0,5 | |
- övriga grönsaker | 0,5 | |
Karbaryl | ||
- aprikoser, persikor, kärnfukter, plommon | 3,0 | |
- vindruvor | 3,0 | |
- sallater och kålgrönsaker | 3,0 | |
- matpotatis | 0,1 | |
- övriga frukter och grönsaker | 1,0 | |
- ris | 1,0 | |
- övrig oberedd spannmål | 0,5 | |
Karbendazim 3 | ||
+Benomyl, tiofanat, +tiofanatmetyl och karbendazim tillsammans beräknade som karbendazim | ||
- citrusfrukter | 2,0 | |
- övriga frukter | 1,0 | |
- matsvampar | 1,0 | |
- matpotatis | 0,1 | |
- övriga grönsaker | 0,5 | |
- oberedd spannmål | 0,1 | |
Kaptan 4 se. folpet | ||
+Kinometionat | 0,3 | |
Klorfenvinfos | ||
E- och Z-klorfenvinfos tillsammans | ||
- citrusfrukter | 1,0 | |
- övriga frukter | 0,05 | |
- seller och broccoli | 0,5 | |
- matpotatis | 0,05 | |
- rotfrukter | 0,5 | |
- övriga grönsaker | 0,1 | |
- matsvampar | 0,05 | |
+Klormekvat | ||
Klormekvatkatjon | ||
- päron | 3,0 | |
- vindruvor | 1,0 | |
- övriga frukter och grönsaker | 0,05 | |
- havre | 5,0 | |
- övrig oberedd spannmål | 1,0 | |
+Klorprofam 5 | ||
+Klorprofam, barban och klorbufam tillsammans beräknade som 3-kloranilin | ||
- matpotatis | 1,0 | |
- lök | 0,5 | |
- selleri, morot, körvel, sparris, persilja | 0,1 | |
- övriga grönsaker och frukter | 0,05 | |
Klorpyrifosmetyl | ||
- päron | 0,5 | |
- citrusfrukter | 0,5 | |
- vindruvor | 0,1 | |
- oberedd spannmål | 0,5 | |
- persilja | 0,5 | |
Klortalonil | ||
- banan | 0,2 | |
- övriga frukter | 0,5 | |
- matpotatis | 0,05 | |
- övriga grönsaker | 0,5 | |
- oberedd spannmål | 0,2 | |
+Malation | ||
Malation och malaoxon tillsammans | ||
- citrusfrukter | 2,0 | |
- övriga frukter | 0,5 | |
- rotfrukter | 0,5 | |
- övriga grönsaker | 3,0 | |
- oberedd spannmål | 8,0 | |
- mjöl, gryn och flingor | 2,0 | |
Maleinhydrazid | ||
- matpotatis | 10 | |
- lök | 10 | |
- övriga grönsaker och frukter | 1,0 | |
+Mevinfos 6 | ||
Cis- och trans-mevinfos tillsammans | ||
- citrusfrukter | 0,2 | |
- kärnfrukter och aprikoser | 0,2 | |
- övriga stenfrukter | 0,5 | |
- matpotatis | 0,1 | |
- bladgrönsaker | 0,5 | |
- övriga frukter och grönsaker | 0,1 | |
Ometoat 6 | ||
- körsbär | 0,4 | |
- spenat, kronärtskocka, endive | 0,4 | |
- bär | 0,1 | |
- lök och purjolök | 0,1 | |
- rotfrukter | 0,1 | |
- matpotatis | 0,05 | |
- övriga frukter och grönsaker | 0,2 | |
Ortofenylfenol | ||
- citrusfrukter | 12 | |
- övriga frukter | 1,0 | |
- grönsaker | 1,0 | |
Paration 6 | ||
Paration och paraoxon tillsammans | ||
- matpotatis | 0,05 | |
- övriga grönsaker och frukter | 0,5 | |
Parationmetyl 6 | 0,2 | |
Parationmetyl och paraoxonmetyl tillsammans | ||
+Prokloraz | ||
+Prokloraz och dess derivat som innehåller 2,4,6-triklorfenolstruktur tillsammans beräknade som prokloraz | ||
- banan | 5,0 | |
- citrusfrukter | 5,0 | |
- övriga frukter | 1,0 | |
- grönsaker | 1,0 | |
- oberedd spannmål | 0,1 | |
Propoxur | 3,0 | |
+Tiabendzol | ||
- citrusfrukter | 6,0 | |
- banan, plommon | 3,0 | |
- kärnfrukt | 5,0 | |
- blandselleri | 3,0 | |
- papaija | 10 | |
- matpotatis, för industriella pommes frites och chips | 10 | |
- övrig matpotatis | 0,5 | |
- oberedd spannmål | 0,2 | |
+Triklorfon | ||
- frukter och grönsaker | 0,5 | |
- oberedd spannmål | 0,1 |
+ godkänt som effektämne för bekämpningsmedel i Finland.
1 grupp 1, se 5 och 6 §§
2 ,, 2, ,,
3 ,, 3, ,,
4 ,, 4, ,,
5 ,, 5, ,,
6 ,, 6, ,,
7 ,, 7, ,,
8 ,, 8, ,,
2. Högsta halter av de vanligaste tungmetallerna och vissa andra främmande ämnen i livsmedel
Ämne | Högsta halt** |
- livsmedel | [mg/kg] |
Aldrin | |
Aldrin och dieldrin tillsammans | |
- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav | 0,1 |
- ägg | 0,01 |
Akrylnitril | 0,02 |
Bly | |
- modersmjölksersättningar | 0,02 |
- övrig barnmat | 0,05 |
- livsmedelsfetter och oljor | 0,1 |
- ägg | 0,05 |
- frukter, grönsaker (med undantag av bredbladiga grönsaker) och baljväxter | 0,1 |
- matpotatis | 0,1 |
- bredbladiga grönsaker | 0,3 |
- drycker av frukter och grönsaker | 0,1 |
- läskedrycker | 0,05 |
- oberedd spannmål | 0,1 |
- konserver, förpackade i bleckhölje (utom drycker, köttkonserver och barnmat) | 0,3 |
- köttkonserver, förpackade i bleckhölje | 0,5 |
DDT | |
p,p-DDT, o,p-DDT, p,p-DDD ja p,p-DDE tillsammans | |
- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav med undantag av fiskleverolja | 0,5 |
- ägg | 0,1 |
Endrin | |
Endrin och delta-keto-endrin tillsammans | |
- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav | 0,05 |
- ägg | 0,01 |
Erukasyra | |
- livsmedelsfetter, -oljor och blandningar därav samt livsmedel som innehåller mera än 5 % fett; högsta halten beräknas av fett | 50 000 |
Etrimfos | |
Etrimfos och dess syreanalog tillsammans | |
- ägg | 0,01 |
Glykoalkaloider | |
Solaninglykocider, såsom α-solanin och á-cakonin tillsammans | |
- matpotatis | 200 |
Heptaklor | |
Heptaklor och heptaklorepoxid tillsammans | |
- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav | 0,1 |
- ägg | 0,02 |
Hexaklorbensen | |
Hexaklorbensen och pentaklorbensen tillsammans | |
- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav | 0,2 |
- ägg | 0,01 |
Kadmium | |
- fisk och beredningar därav | 0,1 |
- musslor och beredningar därav | 0,5 |
- matpotatis | 0,05 |
- övriga grönsaker | 0,1 |
- kräftdjur och beredningar därav | 0,3 |
- oberedd spannmål och spannmålsberedningar, med undantag av kli, vetegroddar och durumvete | 0,1 |
- kli, vetegroddar och durumvete | 0,15 |
Kvicksilver | |
- rovfisk, såsom gädda, abborre, lake, ål, hälleflundra, tonfisk, svärdfisk | 1,0 |
- övriga fiskar, kräftdjur och musslor | 0,5 |
- barnmat, innehållande fisk | 0,05 |
Tenn | |
- beredningarb, förpackade i bleckhölje, utom barnmat och drycker | 150 |
- barnmat | 50 |
- drycker | 50 |
Tetrakloretylen | |
- olivolja | 0,1 |
** i den ätbara delen
b vid import och vid överlåtelse för saluföring eller försäljning får tennhalten vara högst 100 mg/kg när varan överlåts
VEGETABILISKA PRODUKTGRUPPER
En förteckning över de produkter som avses i 2 § 4 mom. och delar av dessa på vilka den högsta halten tillämpas.
Obs: Till gruppen färska räknas också djupfrysta och kylda produkter
På torkade produkter tillämpas motsvarande högsta halter som på färska produkter med beaktande av de ändringar som torkningsprosessen har förorsakat i det återstående koncentratet, i fall inte annat särskilt nämns i det följande
Produktgrupper | Exempel på produkter i gruppen | Del av produkten på vilken högsta halten tillämpas |
1. Frukt; färsk, torkad, kyld och oberedd fryst utan tillsatt socker; nötter | ||
(i) CITRUSFRUKTER | Apelsiner Citroner Grapefrukter Lime Mandariner (inklusive klementiner och liknande hybrider) Pomelo | Hela produkten |
(ii) TRÄDNÖTTER (SKALADE ELLER OSKALADE) | Cashewnötter Hasselnötter Kastanjer Kokosnötter Makadamianötter Mandel Paranötter (Brasilianötter) Pekannötter Pinjenötter Pistaschmandel Valnötter | Hela produkten utom skal |
(iii) KÄRNFRUKT | Kvitten Päron Äpplen | Hela produkten utom skaft |
(iv) STENFRUKT | Aprikoser Körsbär Persikor (inklusive nektariner och liknande hybrider) Plommon | Hela produkten utom skaft |
(v) BÄR OCH SMÅFRUKTER | a) Färska vindruvor för direktkonsumtion och för vinproduktion b) Jordgubbar (odlade) c) Buskbär ("Cane fruit") (odlade): Björnbär Hallon Loganbär d) Andra småfrukter och bär (odlade): Blåbär Krusbär Tranbär Vinbär (röda, svarta och vita) e) Vilda bär och frukter | Hela produkten utom skaft; beträffande vinbär dock frukterna med skaft |
(vi) DIVERSE FRUKT | Ananas Avokado Bananer Dadlar Fikon Granatäpplen Kiwifrukt Kumquat (frukt av Fortunella -träd) Litchi (frukt av Litchi chinensis -träd) Mango Oliver Passionsfrukter | Hela frukten utom skaft och beträffande ananas utan kronan |
2. Grönsaker, färska, kylda, torkade och oberedda frysta eller blancherade frysta | ||
(i) ROTFRUKTER | Havrerot Jordärtskocka Kålrot Morot Palsternacka Pepparrot Rotpersilja Rotselleri Rova Rädisor Rödbetor Sötpotatis Yam | Hela produkten utan blast; jord avlägsnas genom lätt borstning av den torra produkten eller genom sköljning i rinnande vatten |
(ii) LÖKGRÖNSAKER | Gräslök Lök Schalottenlök Vitlök | Lök (torr), schalottenlök (torr), vitlök (torr); hela produkten utom lätt avtagbart yttre skal och jord. Övrig lök, schalottenlök, vitlök och gräslök: hela produkten utom rottrådar och jord |
(iii) GRÖNSAKSFRUKTER | a) Solanacea Paprika Tomater b) (L.Cucurbita) Med ätligt skal Gurkor Smågurkor Squash c) (L.Cucurbita) Med oätligt skal Melon Pumpa Vattenmelon d) Sockermajs | För a), b) och c): Hela produkten utom stjälkFör d): Majskornen eller -kolven utan täckblad |
(iv) KÅLGRÖNSAKER | a) Kål med blomställning Blomkål Broccoli b) Huvudkål Brysselkål Huvudkål c) Bladkål Grönkål Salladskål d) Kålrabbi | För a): Blomkål och broccoli; endast huvudet För b) och c): Produkten utom ruttna och vissna blad För d): Hela produkten utom blast; jorden tas bort genom lätt borstning av den torra produkten eller sköljning i rinnande vatten |
(v) BLADGRÖNSAKER OCH FÄRSKA ÖRTKRYDDOR | a) Sallat och liknande Escarole Sallat Trägårdskrasse Vårklynne b) Spenat och liknande Mangold c) Vattenkrasse d) Endive e) Örtkryddor Gräslök Körvel Persilja | Hela produkten utom ruttna och vissna blad, rottrådar och jord |
(vi) BALJVÄXTER (FÄRSKA) | Bönor Ärter | Hela produkten utom skida eller med skidor om dessa är avsedda att ätas |
(vii) STJÄLKGRÖNSAKER | Fänkål Kardon Kronärtskocka Purjolök Rabarber Sparris Stjälkselleri | Hela produkten utom rutten och vissen vävnad och jord; för purjolök och fänkål: hela produkten utom rottrådar och jord |
(viii) SVAMP | Odlad svamp Vild svamp | Hela produkten utom jord och odlingssubstrat |
3. Baljväxter | ||
Bönor Linser Ärter | Hela produkten | |
4. Oljefrön | ||
Jordnötter Linfrön Rapsfrön Sesamfrön Senapsfrön (kolza) Sojabönor Solrosfrön Vallmofrön | Hela frön eller kärnor om möjligt utom skal | |
5. Potatis | ||
Matpotatis: Färskpotatis och lagrad potatis | Hela produkten; jord avlägsnas genom lätt borstning av den torra produkten eller sköljning i rinnande vatten | |
6. Te (torkade blad och skaft, fermenterade eller tillverkade med en annan metod Camellia sinensis ) | ||
Hela produkten | ||
7. Humle (torkad), inklusive humlepelletter och okoncentrerat pulver | ||
Hela produkten | ||
Oberedd spannmål | ||
Durra Havre Korn Majs Ris Råg Vete Bovete, hirs och övrig spannmål |