Förordning om ändring av civiltjänstförordningen
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av arbetsministern
ändras i civiltjänstförordningen av den 30 december 1991 ( 1725/91 ) 3 §, den svenska språkdräkten i rubriken för 4 §, 4 § 1 mom. 3, 6 och 7 punkten, 14 § 1 och 3 mom., 15 § 2 och 3 mom., 16 §, 20 § 2 mom., 22 § 1 mom., 24, 26, 33 och 34 §§, 35 § 2 mom. samt 37–42 §§, samt
fogas till 4 § 1 mom. nya 8–10 punkter som följer:
3 §Civiltjänstcentralen
Civiltjänstcentral är Vaasan ammatillinen aikuiskoulutuskeskus – Vasa yrkesutbildningscenter för vuxna.
4 §Civiltjänstcentralens uppgifter
Civiltjänstcentralen skall utöver vad som stadgas på något annat ställe i lag
3) se till att de tjänstepliktiga kan fullgöra sin ängsteplikt och ge de tjänstepliktiga förordnanden att inleda tjänstgöringen,
6) råda och handleda civiltjänstgöringsinrättningarna i frågor som gäller ordnande av arbetstjänst,
7) ordna behövlig utbildning för civiltjänstgöringsinrättningarna,
8) besluta om befrielse från fullgörande av tjänsteplikten,
9) besluta om övergång till tjänstgöring enligt värnpliktslagen samt
10) sköta registret över civiltjänstgörare.
14 §Förflyttning från en civiltjänstgöringsinrättning till en annan
En civiltjänstgörare kan skriftligen hos civiltjänstcentralen ansöka om förflyttning till en annan civiltjänstgöringsinrättning. Av ansökan skall framgå grunden för förflyttningen och önskemål beträffande den nya inrättningen.
Vad som stadgas i 1 och 2 mom. tillämpas på motsvarande sätt när civiltjänstgöringsinrättningen ansöker om förflyttning av en civiltjänstgörare. Civiltjänstgöraren skall höras om ansökan.
15 §Hemförlovning av civiltjänstgörare
Om hemförlovningen skall inom 30 dygn sändas uppgift till civiltjänstcentralen tillsammans med det kompletterade personkortet och läkarundersökningskortet. Om en civiltjänstgörare har hemförlovats på grund av sitt hälsotillstånd, skall centralen tillställas även det läkarutlåtande som ligger till grund för hemförlovningen.
Om hemförlovningen skall sändas uppgift till staben för militärlänet.
16 §Läkarutlåtande som grund för befrielse
Det läkarutlåtande som avses i 10 § 1 mom. civiltjänstlagen skall gälla den civiltjänstepliktiges hälsotillstånd med tanke på fullgörande av civiltjänst. Av utlåtandet skall framgå de hälsoskäl som begränsar eller förhindrar fullgörandet av tjänstgöringen och den tid för vilken den civiltjänstepliktige bedöms vara oförmögen till tjänstgöring. Hälsotillståndet skall i mån av möjlighet bedömas i överensstämmelse med den praxis som iakttas vid bedömning av andra värnpliktigas hälsotillstånd.
20 §Avbrytande av uppskov
Tjänstedugligheten hos den som med stöd av 10 § civiltjänstlagen har befriats från civiltjänst för viss tid kan bedömas redan innan tidsfristen utgår, om han anhåller om det hos civiltjänstcentralen och tillställer centralen ett läkarintyg som uppfyller kraven enligt 16 §.
22 §Civiltjänstgörarnas uppehälle
Tjänstgöringsställena svarar under tjänstgöringstiden för civiltjänstgörarnas kostnadsfria uppehälle, vilket omfattar inkvartering, kost, den särskilda beklädnad och utrustning som tjänsteuppgifterna kräver samt hälsovård.
24 §Civiltjänstgörarnas dagspenning
Tjänstgöringsställena betalar civiltjänstgörarna en dagspenning som bestäms enligt den dagspenning som betalas för tjänstgöring enligt värnpliktslagen.
26 §Civiltjänstgörarnas arbetsresor
Tjänstgöringsstället svarar för kostnaderna för de kommenderingsresor som den har förordnat samt vid behov för kostnaderna för en civiltjänstgörares dagliga resor mellan det inkvarteringsställe som tjänstgöringsstället har anvisat och tjänstgöringsstället. Om tjänstgöringsstället inte har ordnat inkvartering för en civiltjänstgörare under hans kommenderingsresa, betalas till honom en inkvarteringspenning som bestäms på samma sätt som motsvarande ersättning för värnpliktigas kommenderingsresor.
33 §Polisanmälan
Civiltjänstcentralen och tjänstgöringsstället skall göra skriftlig polisanmälan om ett civiltjänstgöringsbrott eller en kompletteringstjänstgöringsförseelse. I anmälan skall uppges den tid som den civiltjänstepliktige har tjänstgjort och den återstående tjänstgöringstiden samt de omständigheter som inverkar på undersökningen av saken.
34 §Domstols och allmän åklagares skyldighet att lämna uppgifter
Domstolen skall meddela civiltjänstcentralen och staben för militärlänet sitt beslut i ett ärende som gäller ett civiltjänstgöringsbrott eller en kompletteringstjänstgöringsförseelse. Allmänna åklagaren skall lämna motsvarande meddelande, om han fattar beslut om att inte väcka åtal för ett civiltjänstgöringsbrott eller en kompletteringstjänstgöringsförseelse.
35 §Frigivning från straffanstalt
Straffanstalten skall underrätta civiltjänstcentralen om frigivningen av en person som avses i 1 mom.
37 §Rådgivningsskyldighet
Arbetsministeriet, civiltjänstcentralen, tjänstgöringsställena och staberna för militärlänen skall ge var och en som är underkastad uppbåd nödvändig information om möjligheten att ansöka om civiltjänst och om innehållet i civiltjänslen.
38 §Utomlands bosatta värnpliktigas ansökan
En värnpliktig som är fast bosatt utomlands kan lämna sin ansökan om civiltjänst även till en finsk beskickning eller ett finskt konsulat, som utan dröjsmål skall sända ansökan till staben för militärlänet.
39 §Utlämnande av uppgifter om dem som är skyldiga att fullgöra kompletterande tjänstgöring
Beträffande den som är skyldig att fullgöra kompletterande tjänstgöring skall staben för militärlänet, utöver vad som stadgas i 46 § 1 mom. civiltjänstlagen, meddela civiltjänstcentralen om ansökan har gjorts efter att den värnpliktige fått kallelse till repetitionsövningar eller under repetitionsövningarna.
40 §Bevarande av personkort och läkarundersökningskort
Civiltjänstgörares personkort och läkarundersökningskort som med stöd av 46 § 2 mom. civiltjänstlagen har överförts från registret över civiltjänstgörare till staben för militärlänet förvaras hos staben för militärlänet eller i krigsarkivet.
41 §Hinderlöshetsintyg för pass
Tjänstgöringsstället ger civiltjänstgöraren det hinderlöshetsintyg som krävs för pass. Innan civiltjänsten inleds ger civiltjänstcentralen intyget på begäran.
42 §Tillämpning av stadgandena på dem som är skyldiga att fullgöra kompletterande tjänstgöring
Vid komletterands tjänstgöring iakttas i tillämpliga delar vad som stadgas i 1–9, 12–13 och 15–26 §§, 27 § 1 mom., 28 § 2 och 3 mom., 29–34 §§ och 37–40 §§§§.
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1994.
När förordningen träder i kraft skall arbetsministeriet utan dröjsmål överföra sitt register över civiltjänstgörare till Vasa yrkesutbildningscenter för vuxna beträffande dem civiltjänstgörare, vilkas tjänsteplikt ännu inte har upphört. Detsamma gäller de civiltjänstcentraler vilkas verksamhet upphör när förordningen träder i kraft.
Dessutom skall arbetsministeriet och de civiltjänstcentraler som upphör med sin verksamhet överföra oavgjorda, till civiltjänstcentralens kompetensområde hörande ärenden till behandling i Vasa yrkesutbildningscenter för vuxna.
Åtgärder som verkställigheten av förordningen kräver får vidtas innan den träder i kraft.
Helsingfors den 22 december 1993
Republikens President MAUNO KOIVISTOArbetsminister Ilkka Kanerva