Förordning om ändring av polisförordningen
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av inrikesministern
upphävs i polisförordningen av den 23 augusti 1985 ( 737/85 ) 51 § 1 punkten e, m och n underpunkterna samt 8 punkten sådana de lyder i förordning av den 23 december 1987 (1162/87),
ändras 5 § 2 mom., 36 § 2 mom. 1 punkten, 51 § 1 punkten d underpunkten, 2 punkten g underpunkten, 9 punkten, 53 § 2 mom. och 66 § 1 mom., av dessa lagrum 5 § 2 mom., 36 § 2 mom. 1 punkten och 66 § 1 mom. sådana de lyder i förordning av den 22 februari 1991 (426/91), 51 § 1 punkten d underpunkten och 9 punkten samt 53 § 2 mom. sådana de lyder i förordning av den 23 december 1987 (1162/87) samt 51 § 2 punkten g underpunkten sådan den lyder i förordning av den 9 mars 1990 (249/90), som följer:
5 §
Överinspektören vid polisavdelningens verksamhetsenhet för ordnings- och kriminalpolisverksamhet och verksamhetsenhet för trafik samt överinspektör som svarar utvecklingsverksamhet vid enheten för utvecklande av polisverksamheten har rätt att ge order och anvisningar som gäller verksamheten i ett enskilt fall.
36 §
Polismän är:
polisöverdirektören, polisöverinspektören, överinspektör vid verksamhetsenheten för ordnings- och kriminalpolisverksamhet, överinspektör vid verksamhetsenheten för trafik och överinspektör som svarar för utvecklingsverksamhet vid enheten för utvecklande av polisverksamheten, polisinspektör, biträdande polisinspektör, länsöverkommissarie, länskommissarie, länsman, biträdande länsman, polismästare, biträdande polismästare, föreståndare för administrativ avdelning, föreståndare för körkortsbyrå, föreståndare för tillståndsbyrå, föreståndare för passbyrå, föreståndare för utlänningsbyrå, chefen och biträdande chefen för centralkriminalpolisen, byråcheferna för centralkriminalpolisen, chefen och biträdande chefen för skyddspolisen samt avdelningschef, överinspektör och inspektör vid skyddspolisen, föreståndaren för polisinstitutet, föreståndaren för polisskolan, föreståndaren för polishundsinrättningen, kriminalöverinspektör, kriminalinspektör, kriminalöverkommissarie, överkommissarie, kriminalkommissarie och kommissarie, vilka samtliga hör till polisbefälet;
51 §
Behörighetsvillkor för tjänster vid polisen är sådan skicklighet och förmåga som krävs för att tjänsten skall kunna skötas med framgång. Dessutom fordras:
vid den lokala polisen
av biträdande länsman samt föreståndare för administrativa avdelningen vid polisinrättningen i Helsingfors, Tammerfors och Åbo juris kandidatexamen,
vid centralkriminalpolisen
av kriminalkemist, kriminalingenjör och undersökare för tjänsten lämplig högre högskoleexamen,
av chefen för polisdepå diplomingenjörexamen eller ingenjörexamen och förtrogenhet med de till verksamhetsområdet hörande uppgifterna,
53 §
Biträdande länsman och annan än i 52 § 3 mom. avsedd biträdande polismästare samt till den lokala polisen görande kriminalinspektör, avdelningsdirektör, kriminalöverkommissarie, överkommissarie, byråföreståndare, kamrer, kriminalkommissarie, kommissarie och bil-mästare utnämns av länsstyrelsen sedan chefen för polisdistriktet har givit utlåtandet i saken.
66 §
Polisöverdirektören, polisöverinspektör och överinspektör vid polisavdelningens verksamhetsenhet för ordnings- och kriminalpolisverksamhet samt överinspektör vid verksamhetsenhet för trafik, överinspektör som svarar för utvecklingsverksamhet vid enheten för utvecklande av polisverksamheten, överkommissarie vid polisavdelning, polisinspektör, biträdande polisinspektör, länsöverkommissarie, länskommissarie, chefen för ett polisdistrikt, biträdande länsman, biträdande polismästare, föreståndaren för polisinstitutet och polisskolan samt överkommissarie, kommissarie och äldre konstapel, polisman i ordningspolisuppdrag vid den lokala polisen, polisman vid rörliga polisen, överkonstapel vid polishundsinrättningen, polisaspirant, överbevakningsvaktmästare och bevaktningsvaktmästare skall ha uniform. Polisaspirant och annan elev vid en polisläroinrättning kan som uniform ha en elevuniform.
Denna förordning träder i kraft den 15 februari 1992.
Helsingfors den 31 januari 1992
Republikens President Mauno KoivistoInrikesminister Mauri Pekkarinen