Statsrådets beslut om allmänna säkerhetsföreskrifter för en anläggning för slutförvar av driftavfall från kärnkraftverk
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 398/1991
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Statsrådet har vid föredragning från handels- och industriministeriet med stöd av 81 § 1 mom. 1 punkten kärnenergilagen av den 11 december 1987 (990/87) beslutat:
1 kap.Tillämpningsområde och definitioner
1 §Tillämpningsområde
En avfallshanteringsskyldig skall i enlighet med detta beslut sörja för säkerheten vid en sådan anläggning för slutförvaring av driftavfall som är belägen i berggrunden på kärnkraftverkets område.
På slutförvaret tillämpas dessutom 3-5, 7-10, 19-21 och 25-27 §§ i statsrådets beslut (395/91) om allmänna föreskrifter om säkerheten vid kärnkraftverk samt statsrådets beslut (396/91) om allmänna föreskrifter om skyddsarrangemang vid kärnkraftverk och statsrådets beslut (397/91) om allmänna föreskrifter om beredskapsarrangemang vid kärnkraftverk.
2 §Definitioner
I detta beslut avses med
dos (noggrannare effektivdos) den viktade summan av dosekvivalenterna för vävnader och organ som exponerats för strålning, där dosekvivalenten är produkten av den energi som per massaenhet i genomsnitt överförts från strålningen till vävnaden eller organet och av strålningens viktfaktor,
eftertillsyn åtgärder med vilka man övervakar ett tillslutet slutförvar ( teknisk eftertillsyn ) samt bevarar kunskap om avfall som placerats i slutligt förvar samt om nyttjande begränsningar och andra begränsningar som gäller den slutliga förvaringsplatsen ( administrativ eftertillsyn ),
driftperiod den tid som börjar när slutförvaringsutrymmena tas i bruk och som upphör när alla underjordiska utrymmen i slutförvaret tillsluts på ett godkänt sätt,
driftåtgärder åtgärder som vidtas på slutförvaringsplatsen under driftperioden,
slutförvaring att avfallet i ett slutförvar isoleras från biosfären på ett sätt som avses bli bestående,
slutförvar den helhet som bildas av slutförvaringsutrymmena, hjälputrymmena, förbindelsetunnlarna och förbindelseschakten samt till dessa hörande byggnader ovan jord,
slutförvaringsplats förläggningsorten för slutförvaret samt det skyddsområde som omger det,
naturliga och tekniska barriärer konstruktioner, material och fysikalisk-kemiska processer som hindrar att radioaktiva ämnen från avfallet läcker ut i biosfären eller gör detta läckage långsammare. Naturliga barriärer är berggrund och jord. Tekniska barriärer är avfallets förpackning (avfall, bindemedel och avfallskärl) samt konstruktioner, fyllnadsmaterial och tätningsmaterial som placerats i bergsutrymmet,
driftavfall radioaktivt avfall som uppkommer under driften av ett kärnkraftverk; som driftavfall betraktas inte använt kärnbränsle, inte heller avfall som uppkommer vid rivning av kraftverket eller kraftigt aktiverat metallavfall, samt
kärnkraftverk en kärnanläggning som är avsedd för elproduktion och som är försedd med en kärnreaktor eller, om på samma område finns flera sådana kraftverk eller andra kärnanläggningar, den anläggningshelhet som de utgör.
2 kap.Säkerhetsföreskrifter
3 §Strålsäkerhet
Exponeringen för strålning från avfall i slutförvar skall göras så liten som det med praktiska åtgärder är möjligt.
Övre gräns för väntevärdet av den årliga dos till en individ i befolkningen, som härrör från avfall i slutförvar, är 0,1 mSv. Övre gräns för den årliga dos till en individ i befolkningen, som härrör från sådana olyckssituationer vilka beror på naturfenomen eller mänsklig verksamhet och vilka bedöms vara möjliga, är 5 mSv.
Det tillskott i halterna av totalaktivitet för radioaktiva ämnen som härstammar från avfall i slutförvar skall förbli ringa överallt i biosfären.
4 §Barriärernas funktionsförmåga
Slutförvaringen skall grunda sig på naturliga och tekniska barriärer som kompletterar varandra.
De tekniska barriärerna skall effektivt begränsa läckage av radioaktiva ämnen från slutförvaringsutrymmena under minst 500 års tid. Därefter skall främst de naturliga barriärerna på ett sätt som motsvarar bestämmelserna om strålsäkerhet kunna begränsa läckage av radioaktiva ämnen till biosfären.
Slutförvaren skall planeras så att i dem inte uppstår sådana samverkande fenomen som på kort tid väsentligt kan försvaga någon av barriärernas funktion.
5 §Säkerhetsanalyser
Med hjälp av säkerhetsanalyser skall visas att bestämmelserna om strålsäkerhet och barriärernas funktionsförmåga uppfylls. I analyserna skall beaktas de förhållanden och händelser som kan väntas samt ur strålsäkerhetssynpunkt betydande störningar och olyckor. Eventuell teknisk eftertillsyn skall inte beaktas i säkerhetsanalyserna.
I säkerhetsanalyserna skall användas tillförlitliga beräkningsmodeller samt sådana utgångsdata och antaganden, att den strålexponering som i verkligheten uppstår med god marginal är mindre än vad säkerhetsanalysernas resultat utvisar. Mest sannolika utgångsdata och antaganden kan användas då man jämför olika slutförvaringsalternativ.
För att säkerställa att slutförvaringsplatsen och slutförvaringsutrymmena är lämpliga och för att inhämta utgångsdata för säkerhetsanalyserna skall egenskaperna hos slutförvaringsplatsens berggrund utforskas med hjälp av experimentella undersökningar.
6 §Genomförande av slutförvaring
Placeringen av slutförvaret samt bergsprängningsarbetena och byggandet skall planeras och utföras så att berggrundens förmåga att fungera som barriär inte försämras i betydande grad och att säkerheten vid andra kärnanläggningar på samma område inte äventyras.
Slutförvaret skall förses med tillförlitliga säkerhetssystem med tanke på de störningar och olyckssituationer som under driftperioden kan orsaka strålningsfara.
Slutförvarets underjordiska utrymmen skall förslutas så att det är svårt att tränga in i slutförvaret och så att de utsprängda utrymmena med avseende på slutförvaringens säkerhet inte inverkar menligt på grundvattnets flöde eller strömningsstråken i berget kring förvaringsutrymmena. Förslutningsåtgärderna får vidtas när strålsäkerhetscentralen har godkänt förslutningsplanen för ifrågavarande slutförvaringsutrymme.
7 §Eftertillsyn
Beredskap skall finnas för sådana tekniska eftertillsynsåtgärder som inte inverkar menligt på slutförvaringens säkerhet.
Över avfall som har placerats i slutförvar skall föras ett register i vilket för varje avfallsförpackning ingår uppgifter om avfallstyp, radioaktiva ämnen, placering i slutförvaringsutrymmet samt andra nödvändiga uppgifter. Registret skall inlämnas till strålsäkerhetscentralen, som skall sörja för dess långtidsförvaring.
För slutförvaret skall reserveras ett tillräckligt stort skyddsområde, som behövs för de åtgärdsförbud som avses i 63 § 1 mom. 6 punkten kärnenergilagen (990/87).
3 kap.Särskilda föreskrifter
8 §Detaljerade föreskrifter
Detaljerade föreskrifter om säkerheten vid slutförvar för driftavfall utfärdas av strålsäkerhetscentralen.
9 §Ikraftträdande
Detta beslut träder i kraft den 1 mars 1991.
Helsingfors den 14 februari 1991
Handels- och industriminister Ilkka SuominenByråchef Ilkka Mäkipentti