Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

120/1991

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om ändring av förordningen om ersättande av skördeskador

Typ av författning
Förordning
Meddelats

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av jord- och skogsbruksministern

upphävs i förordningen den 24 oktober 1975 om ersättande av skördeskador ( 820/75 ) 3 och 6 §§, av dessa lagrum 6 § sådan den lyder i förordning av den 30 mars 1979 (400/79), samt

ändras 1 §, 4 § 1 mom., 5 §, 7 § 1 mom., 8 § 2 mom. samt 10, 12, 15 och 16 §§, av dessa lagrum 4 § 1 mom. samt 5 och 12 §§ sådana de lyder i förordning av den 29 april 1980 (305/80), 8 § 2 mom. sådant det lyder i nämnda förordning av den 30 mars 1979 samt 10 § sådan den lyder i förordning av den 13 november 1981 (749/81), som följer:

1 §

Växtarter som avses i 4 § 1 mom. lagen om ersättande av skördeskador (530/75), nedan skördeskadelagen, är höstvete, vårvete, råg, korn, havre, ärt, potatis, sockerbeta, vallhö, odlad betesvall, frö av vallväxter, rybs, raps, i blandsäd ingående växtarter, odlade foderväxtarter samt rödbeta, morot, lök, blomkål, vitkål, buskböna och vinbär som odlas i kontraktsodling med fasta priser.

Utan hinder av 2 § 2 mom. skördeskadelagen (1309/90) kan ersättning dock betalas för skördeskada som har drabbat sådan odling av ärter och grönmjölshö som avses i ett avtal med staten om begränsning av nyttjande av åker.

Jord- och skogsbruksministeriet kan på framställning av delegationen för skördeskador vid behov besluta inom vilka områden sådana skördeskador som har drabbat endast en del av de i 1 mom. nämnda växtarterna skall beaktas vid bestämmande av brukningsenhetens skördeskador.

4 §

Enskilda odlare och i 2 § skördeskadelagen åsyftade sammanslutningar, bolag eller andelslag som önskar ersättning skall omedelbart när en skada har skett och senast inom en av jordbruksstyrelsen fastställd tid lämna ersättningsansökan till lantbruksmyndigheterna i den kommun där brukningsenhetens driftscentrum är beläget. Ersättning beviljas inte på grundval av en försenad ansökan. Av ansökningen skall framgå den i 1 § skördeskadelagen nämnda grund på vilken ersättning söks.


5 §

Lägenhetsbestämda uppskattningar av skördeskador utförs av de kommunala lantbruksmyndigheterna.

7 §

För bestämmandet av normskördar indelas landet i normskördeområden. Normskördeområden är områdena inom landsbygdsdistrikten. Områdena inom Mellersta Finlands, Uleåborgs, Birkalands och Satakunta landsbygdsdistrikt indelas dock som följer: Södra delen av Mellersta Finlands landsbygdsdistrikt omfattar Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jyväskylä landskommun, Jämsä, Jämsänkoski, Korpilahti, Kuhmoinen, Laukaa, Leivonmäki, Luhanka, Muurame, Säynätsalo och Toivakka. De övriga kommunerna i Mellersta Finlands landsbygdsdistrikt hör till norra delen. Norra delen av Uleåborgs landsbygdsdistrikt omfattar Haukipudas, Ii, Kiiminki, Kuivaniemi, Kuusamo, Pudasjärvi, Taivalkoski, Utajärvi, Yli-Ii och Ylikiiminki. De övriga kommunerna i Uleåborgs landsbygdsdistrikt hör till södra delen. Norra delen av Birkalands landsbygdsdistrikt omfattar Ikalis, Juupajoki, Kihniö, Kuorevesi, Kuru, Längelmäki, Mänttä, Parkano, Ruovesi, Vilppula och Virdois. De övriga kommunerna inom Birkalands landsbygdsdistrikt hör till södra delen. Norra delen av Satakunta landsbygdsdistrikt omfattar Honkajoki, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Påmark, Sastmola och Siikainen. De övriga kommunerna i Satakunta landsbygdsdistrikt hör till södra delen.


8 §


Värdet av en växtarts normskörd beräknas så att det enhetspris som avses i 4 § 2 mom. skördeskadelagen används som koefficient.

10 §

Med brukningsenhets skördeskada avses i denna förordning skillnaden mellan värdet av brukningsenhetens normskörd och värdet av skadeårets skörd. Är det dock fråga om sådana skador som på grund av onormala övervintringsförhållanden drabbar övervintrande växter och på grund av vilka växtligheten bryts upp och åkern besås på nytt eller lämnas i träda, beaktas vid bestämmandet av skördeskador på odlingen såsom skördeskada 30 procent av växtens normskörd på en helt förstörd areal. Med avvikelse från det ovan sagda beaktas inom Lapplands landsbygdsdistrikts område samt i Ii, Kuivaniemi, Kuusamo, Pudasjärvi, Taivalkoski och Yli-Ii kommuner, som hör till Uleåborgs landsbygdsdistrikt, såsom skördeskada 50 procent av normskördens ovan nämnda värde.

12 §

Den lägenhetsbestämda självriskandelen för enskilda odlare samt för sammanslutningar, bolag och andelslag som avses i 2 § skördeskadelagen är 30 procent av värdet av odlingens normskörd. I fråga om övervintringsskador som avses i 10 § lämnas normskördens värde på en helt förstörd areal obeaktat vid beräkning av självriskandelen.

15 §

Kommunernas lantbruksmyndigheter skall på basis av värderingsprotokollen göra upp en sammanställning av brukningsenheternas uppskattade skördeskador. Av sammanställningen skall framgå de uppgifter som jordbruksstyrelsen bestämmer.

Ett exemplar av sammanställningen skall sändas till landsbygdsdistriktet som skall sända ett sammandrag som gäller kommunerna på området samt kopior av sammanställningarna över kommunerna till jordbruksstyrelsen varje skördeskadeår före den 16 november eller en av jordbruksstyrelsen fastställd annan dag.

16 §

Lantbruksmyndigheterna i den kommun där brukningsenhetens driftscentrum är beläget beslutar om beviljande av ersättningar och utbetalar ersättningar till dem som är berättigade till dessa. Ersättningen betalas till mottagaren från ett av jordbruksstyrelsen fastställt postgirokonto som används av staten.

Har värderingsprotokollen tillställts andra än i 1 mom. avsedda lantbruksmyndigheter, skall dessa sända protokollen till de lantbruksmyndigheter som är behöriga i ärendet.


Denna förordning träder i kraft den 30 januari 1991.

Helsingfors den 25 januari 1991

Republikens President MAUNO KOIVISTOJord- och skogsbruksminister Toivo T.Pohjala

Till början av sidan