Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

611/1990

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om medicinsk behandling av djur

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
611/1990

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av jord- och skogsbruksministern stadgas med stöd av 9 § lagen den 27 april 1990 om medicinsk behandling av djur (402/90):

Injektionsställe

1 §

Läkemedel som ges intramuskulärt åt svin skall injiceras på det område som befinner sig omedelbart bakom öronen. Läkemedel som ges subkutant åt svin skall, med undantag av vaccin, injiceras på det område som befinner sig omedelbart bakom öronen eller i ljumskvecket.

2 §

Läkemedel som ges intramuskulärt åt nötdjur skall injiceras i mittpartiet av halsen eller i bakdelen av överarmsmuskulaturen.

Vitaminpreparat som ges subkutant eller intramuskulärt åt nötdjur får dock endast injiceras i mittpartiet av halsen.

Om injektionsstället på kalvar som är yngre än sex månader stadgas i 3 §.

3 §

Läkemedel som ges i form av injektioner åt får, getter, renar och kalvar som är yngre än sex månader skall injiceras i mittpartiet av halsen. Injektionen skall i första hand ges subkutant.

4 §

Oberoende av vad som stadgas i 1 §, 2 § 1 mom. samt 3 § får läkemedlet även injiceras på andra ställen på de djur som anges i nämnda stadganden, om veterinärmedicinska synpunkter, bruksanvisningen för läkemedlet, medicineringsförhållandena eller andra särskilda skäl förutsätter det. I sådana fall skall veterinären skriftligen underrätta ägaren eller innehavaren av djuret om det avvikande injiceringsstället.

Läkemedel kan vid behov även injiceras direkt i den sjuka vävnaden, varvid det inte är nödvändigt att göra en skriftlig anmälan enligt 1 mom.

Identifiering av djur

5 §

Ett djur som har fått medicinering och som används för livsmedelsproduktion skall kunna identifieras till utgången av karenstiden. Om djuret under denna tid inte kan identifieras på något annat sätt, skall den som äger eller innehar djuret märka djuret med ett tillräckligt hållbart färgämne eller med ett märke som fästs på djuret.

6 §

Om jord- och skogsbruksministeriets veterinäravdelning har bestämt att ett djur i samband med medicinsk behandling skall märkas även annars än då sådana läkemedel används för vilka en karenstid har föreskrivits, skall djuret märkas genom klippning, med öronmärke, genom tatuering eller på något annat bestående sätt, om djuret inte annars kan identifieras.

Upplysningar om medicinsk behandling

7 §

Veterinären skall ge den som äger eller innehar djuret skriftliga upplysningar om de läkemedel med föreskriven karenstid som han har använt för medicinsk behandling av djuret. Redogörelsen kan dock vara muntlig, om den karenstid som beror på läkemedlen är kortare än tre dygn och om den som äger eller innehar djuret inte har bett om en skriftlig redogörelse.

En skriftlig utredning skall innehålla följande uppgifter:

1)

namnet på den som äger djuret,

2)

identifieringsuppgifterna för djuret,

3)

tidpunkten för vården,

4)

namnen på de läkemedel som har använts, och

5)

den karenstid som har föreskrivits för läkemedlen.

8 §

Om djuret eller en produkt från det överlåts som livsmedel under karenstiden, skall den som äger eller innehar djuret lämna mottagaren av djuret eller produkten en sådan skriftlig redogörelse för medicinering som avses i 6 § lagen om medicinsk behandling av djur (402/90).

Tillsyn

9 §

Om besiktningsveterinären misstänker att stadgandena i 6 § lagen om medicinsk behandling av djur har överträtts, skall han anmäla om detta hos länsstyrelsen. Anmälan skall göras hos länsstyrelsen i det län där den lägenhet från vilket djuret eller produkten från djuret har överlåtits är belägen.

Länsstyrelsen skall reda ut på vilket sätt djuret har fått medicinering. Om länsstyrelsen har anledning att misstänka att de stadganden som nämns i 1 mom. har överträtts, skall den begära att polisen undersöker saken.

Ikraftträdande

10 §

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1991.

Helsingfors den 29 juni 1990

Republikens President Mauno KoivistoJord- och skogsbruksminister Toivo T. Pohjala

Till början av sidan