Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

508/1990

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om ändring av bilagan till förordningen om kvantitativa begränsningar som tillämpas i landets utrikeshandel

Typ av författning
Förordning
Meddelats

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till handels- och industriministeriets verksamhetsområde

ändras del III i förteckningen i bilagan till förordningen den 29 december 1989 om kvantitativa begränsningar som tillämpas i landets utrikeshandel ( 1301/89 ), så som framgår av nedanstående bilaga.

Denna förordning träder i kraft den 1 juli 1990.

Helsingfors den 8 juni 1990

Republikens President Mauno KoivistoMinister Pertti Salolainen

III. Varor för vilka importlicens krävs

Kapitel 1

Levande djur

01.01/01.06

Hela kapitlet till köttbruk

Kapitel 2

Kött och andra ätbara djurdelar

02.01/02.06

Kött och andra ätbara delar av djur som hör till positionerna 01.01, 01.02, 01.03 och 01.04, färska, kylda eller frysta

2.07

Kött och andra ätbara delar av fjäderfä enligt position 01.05, färska, kylda eller frysta

ur 02.08

Kött av ren

2.09

Svinfett, icke innehållande kött, och fjäderfäfett (inte utsmälta), färska, kylda, frysta, saltade, i saltlake, torkade eller rökta

2.1

Kött och andra ätbara djurdelar, saltade, i saltlake, torkade eller rökta; ätbart mjöl av kött eller andra djurdelar

Kapitel 3

Fisk samt kräftdjur, blötdjur och andra ryggradslösa vattendjur

ur 03.02

Färsk eller kyld fisk, med undantag av fiskfiléer och annat fiskkött enligt position 03.04:

- Laxfisk

- Strömming

ur 03.03

Fryst fisk, med undantag av fiskfiléer och annat fiskkött enligt position 03.04:

- Laxfisk

- Strömming

ur 03.04

Fiskfiléer och annat fiskkött (även hackat eller malet), färska, kylda eller frysta:

- av fiskfiléerna laxfilé (Salmo salar, Hucho hucho och arter av släktet Oncorhynchus) dock icke djupfrysta; av övrigt fiskkött laxfisk och strömming

ur 03.05

Fisk, torkad, saltad eller i saltlake; rökt fisk, även värmebehandlad före eller under rökningsprocessen; till människoföda tjänligt fiskmjöl:

- Lax (Salmo salar, Hucho hucho och arter av släktet Oncorhynchus)

- Strömming, saltad eller i saltlake

Kapitel 4

Mejeriprodukter; fågelägg; naturlig honung; ätbara produkter av animaliskt ursprung, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans

4.01

Mjölk och grädde, inte koncentrerade och inte försatta med socker eller annat sötningsmedel

4.02

Mjölk och grädde, koncentrerade eller försatta med socker eller annat sötningsmedel

ur 04.03

Kärnmjölk, fil, yoghurt, kefir och annan fermenterad eller syrad mjölk och grädde, även koncentrerade, försatta med socker eller annat sötningsmedel, smaksatta eller innehållande frukt, nötter eller kakao:

- Andra mjölkprodukter än sådana som är smaksatta eller innehåller frukt, nötter eller kakao, fermenterade eller syrade

4.04

Vassle, även koncentrerad eller försatt med socker eller annat sötningsmedel; produkter bestående av naturliga mjölkbeståndsdelar, även försatta med socker eller annat sötningsmedel, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans

4.05

Smör och andra fetter och oljor framställda av mjölk

4.06

Ost och ostmassa

ur 04.07

Fågelägg med skal, färska, konserverade eller kokta, dock icke kokta hönsägg

ur 04.08

Fågelägg utan skal samt äggula, färska, torkade, ångkokta eller kokta i vatten, gjutna, frysta eller på annat sätt konserverade, även försatta med socker eller annat sötningsmedel:

- Andra än kokta hönsägg, även gjutna

4.09

Naturlig honung

4.1

Ätbara produkter av animaliskt ursprung, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans

Kapitel 6

Levande träd och andra levande växter; lökar, rötter och dylikt; snittblommor och snittgrönt

ur 06.03

Snittblommor och blomknoppar av sådana slag som är lämpliga till buketter eller annat prydnadsändamål, friska:

- Förtullade under tiden 1.3.-30.11.

Kapitel 7

Köksväxter samt vissa ätbara rötter och stam- eller rotknölar

7.01

Potatis, färsk eller kyld

7.02

Tomater, färska eller kylda

-Förtullade under tiden 1.4.-14.10.

ur 07.03

Vanlig lök (Allium cepa), schalottenlök, vitlök, purjolök och lök av andra Alliumarter, färska eller kylda:

- Andra än vitlök

ur 07.04

Huvudkål, blomkål, kålrabbi och bladkål samt annan ätbar kål av släktet Brassica, färska eller kylda:

- Blomkål och rosenkål förtullade under tiden 1.6.-31.10.; annan ätbar kål av släktet Brassica

ur 07.05

Sallat (Lactuca sativa) och cikoria (arter av släktet Cichorium), färska eller kylda:

- Förtullade under tiden 1.3.-14.11.

ur 07.06

Morötter, rovor, rödbetor, havrerot (salsifi), rotselleri, rädisor och liknande ätbara rötter, färska eller kylda:

- Morötter, rotselleri och rödbetor

ur 07.07

Gurkor, färska eller kylda:

- Förtullade under tiden 1.3.-14.10.

7.08

Baljfrukter och spritade baljväxtfrön, färska eller kylda

ur 07.09

Andra köksväxter, färska eller kylda:

- Selleri, annan än rotselleri

ur 07.11

Köksväxter, tillfälligt konserverade (t.ex. med svaveldioxidgas eller i saltvatten, svavelsyrlighetsvatten eller andra konserverande lösningar) men olämpliga för direkt konsumtion i detta tillstånd:

- Gurkor; andra med svaveldioxidgas tillfälligt konserverade växter än sparris, kapris, oliver och sockermajs

ur 07.12

Torkade köksväxter, hela, i bitar, skivade, krossade eller pulveriserade, men inte vidare beredda:

- Torkad sockermajs

ur 07.13

Torkade, spritade baljväxtfrön, även skalade eller sönderdelade:

- Ärter (pisum sativum) som används som människoföda

- Bönor (arter av släktena Vigna och Phaseolus) som används som människoföda

Kapitel 8

Ätbara frukter och nötter; skal av citrusfrukter eller meloner

ur 08.10

Andra frukter, färska:

- Bär, färska, dock icke tropiska bär

ur 08.11

Frukter och nötter, även ångkokta eller kokta i vatten, frysta, med eller utan tillsats av socker eller annat sötningsmedel:

- Jordgubbar, krusbär och vinbär av frukter utan tillsats av socker eller annat sötningsmedel; alla frukter och nötter med tillsats av socker eller annat sötningsmedel

ur 08.12

Frukter och nötter, tillfälligt konserverade (t.ex. med svaveldioxidgas eller i saltvatten, svavelsyrlighetsvatten eller andra konserverande lösningar) men olämpliga för direkt konsumtion i detta tillstånd:

- Äpplen, dock icke äppelpulp

- Jordgubbar, hallon, krusbär och vinbär

Kapitel 10

Spannmål

10.01

Vete samt blandsäd av vete och råg

10.02

Råg

10.03

Korn

10.04

Havre

10.05

Majs

Kapitel 11

Produkter av kvarnindustrin; malt; stärkelse; inulin; vetegluten

11.01

Finmalet mjöl av vete eller av blandsäd av vete och råg

11.02

Finmalet mjöl av spannmål, annat än av vete eller av blandsäd av vete och råg

11.03

Krossgryn, grovt mjöl och pelletar av spannmål

11.04

Sädeskorn, bearbetade på annat sätt (t.ex. skalade, valsade, bearbetade till flingor, avrundade, klippta eller gröpade), med undantag av ris enligt position 10.06; groddar av spannmål, hela, valsade, bearbetade till flingor eller malda

11.05

Mjöl (finmalet eller grovt) och flingor av potatis

ur 11.06

Mjöl (finmalet eller grovt) av torkade baljväxtfrön enligt position 07.13, av sago eller av rötter, stam- eller rotknölar enligt position 07.14; mjöl (finmalet eller grovt) och pulver av produkter enligt kapitel 8:

- Annat finmalet eller grovt mjöl och pulver än sådant som tillverkats av produkter enligt kapitel 8

11.07

Malt, även rostat

ur 11.08

Stärkelse; inulin:

- Annan stärkelse än den som produceras för användning inom fanér-, mineralull- eller bryggeriindustrin; inulin

Kapitel 12

Oljefrön och oljehaltiga frukter; diverse andra frön och frukter; växter för industriellt eller medicinskt bruk; halm och foderväxter

12.01

Sojabönor, även sönderdelade

12.02

Jordnötter, även skalade eller sönderdelade men inte rostade eller på annat sätt tillagade

12.03

Kopra

ur 12.04

Linfrön, även sönderdelade:

- Linfrön som används för utfodring av djur, även sönderdelade

12.05

Raps- och rypsfrön, även sönderdelade

12.06

Solrosfrön, även sönderdelade

ur 12.07

Andra oljefrön och oljehaltiga frukter, även sönderdelade:

- Ricinusfrön, hampfrön, oiticicafrön, sesamfrön och bokollon som används för utfodring av djur; andra oljefrön och oljehaltiga frukter än senapsfrön

12.08

Mjöl av oljefrön eller oljehaltiga frukter, med undantag av mjöl av senapsfrön

ur 12.12

Johannesbröd, tång och andra alger, sockerbetor och sockerrör, färska eller torkade, även malda; fruktstenar och -kärnor samt andra vegetabiliska produkter (inbegripet orostad cikoriarot av varieteten Cichorium intybus sativum) av sådana slag som huvudsakligen används till människoföda, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans:

- Sockerbetor och sockerrör, färska eller torkade, även malda

ur 12.13

Halm och agnar av spannmål, oberedda, även hackade, malda, pressade eller i form av pelletar:

- Agnar i form av pelletar

ur 12.14

Kålrötter, foderbetor och andra foderrotfrukter, hö, lusern (alfalfa), klöver, esparsett, foderkål, lupin, vicker och liknande foderprodukter, även i form av pelletar:

- Andra än hös

Kapitel 15

Animaliska och vegatabiliska fetter och oljor samt spaltningsprodukter av dessa; beredda ätbara fetter; animaliska och vegetabiliska vaxer

15.01

Ister; annat svinfett och fjäderfäfett, utsmälta, även utpressade eller extraherade med lösningsmedel

15.02

Fett av nötkreatur, andra oxdjur, får eller getter, rått eller utsmält, även utpressat eller extraherat med lösningsmedel

15.03

Lardstearin, isterolja, oleostearin (presstalg), oleomargarin och talgolja, inte emulgerade, blandade eller på annat sätt beredda

ur 15.06

Andra animaliska fetter och oljor samt fraktioner av dessa, även raffinerade men inte kemiskt modifierade:

- Andra än klövolja för tekniska ändamål

15.07

Sojabönolja och fraktioner av denna, även raffinerade men inte kemiskt modifierade

15.08

Jordnötsolja och fraktioner av denna, även raffinerade men inte kemiskt modifierade

ur 15.09

Olivolja och fraktioner av denna, även raffinerade men inte kemiskt modifierade:

- Andra än råa

ur 15.10

Andra oljor erhållna enbart ur oliver samt fraktioner av dessa, även raffinerade men inte kemiskt modifierade, inbegripet blandningar av dessa oljor eller fraktioner med oljor eller fraktioner enligt position 15.09:

- Andra än rå olja och olja erhållen genom extrahering ur olivåterstoder med hjälp av kemikalier

15.11

Palmolja och fraktioner av denna, även raffinerade men inte kemiskt modifierade

15.12

Solrosolja, safflorolja och bomullsfröolja samt fraktioner av dessa, även raffinerade men inte kemiskt modifierade

15.13

Kokosolja (kopraolja), palmkärnolja och babassuolja samt fraktioner av dessa, även raffinerade men inte kemiskt modifierade

ur 15.14

Rapsolja, rypsolja, rovolja och senapsolja samt fraktioner av dessa, även raffinerade men inte kemiskt modifierade:

- Andra än senapsolja

ur 15.15

Andra vegetabiliska fetter och feta oljor (inbegripet jojobaolja) samt fraktioner av dessa, även raffinerade men inte kemiskt modifierade:

- Oblekt linolja av linolja som såsom sådan är otjänlig till människoföda; andra vegetabiliska fetter och feta oljor dock icke ricinolja, träolja (tungoil), oiticicaolja, jojobaolja och sesamolja

ur 15.16

Animaliska och vegetabiliska fetter och oljor samt fraktioner av dessa, helt eller delvis hydrerade, omförestrade (även internt) eller elaidiniserade, även raffinerade men inte vidare bearbetade:

- Andra än helt av fisk eller havsdäggdjur erhållna, hydrerad ricinolja (opalvax) och omförestrade sesam- och senapsoljor

ur 15.17

Margarin; ätbara blandningar och beredningar av animaliska eller vegetabiliska fetter eller oljor eller av fraktioner av olika fetter eller oljor enligt detta kapitel, andra än ätbara fetter och oljor samt fraktioner av dessa enligt position 15.16, dock icke flytande margarin och blandningar och beredningar som används såsom formsläppmedel

Kapitel 16

Beredningar av kött, fisk, kräftdjur, blötdjur eller andra ryggradslösa vattendjur

16.01

Korv och liknande produkter av kött, andra djurdelar eller blod; livsmedelsberedningar baserade på dessa produkter

ur 16.02

Andra beredningar av konserver av kött, andra djurdelar eller blod, dock icke homogeniserade livsmedelsberedningar i minuthandelsförpackningar med en nettovikt av mer än 250 g

Kapitel 17

Socker och sockerkonfektyrer

17.01

Socker från sockerrör eller sockerbetor samt kemiskt ren sackaros, i fast form

ur 17.02

Annat socker, inbegripet kemiskt ren laktos, maltos, glukos och fruktos, i fast form; sirap och andra sockerlösningar utan tillsats av aromämnen eller färgämnen; konstgjord honung, även blandad med naturlig honung, sockerkulör:

- Annat än kemiskt ren fruktos och maltos, sockerkulör och aromatiserat eller färgat socker i fast form

17.03

Melass erhållen vid utvinning eller raffinering av socker

Kapitel 19

Beredningar av spannmål, mjöl, stärkelse eller mjölk; bakverk

ur 19.02

Pastaprodukter, såsom spagetti, makaroner, nudlar, lasagne, gnocchi, ravioli och canneloni, även kokta eller fyllda (med kött eller andra produkter) eller på annat sätt beredda; couscous, även beredd:

- Fyllda pastaprodukter, som innehåller mer än 20 viktprocent kött eller djurdelar

Kapitel 20

Beredningar av köksväxter, frukter, nötter eller andra växtdelar

ur 20.01

Köksväxter, frukter, nötter och andra ätbara växtdelar, beredda eller konserverade med ättika eller ättiksyra:

- Gurkor i lufttäta kärl

- Pickels

- Rödbetor

ur 20.04

Andra köksväxter, beredda eller konserverade på annat sätt än med ättika eller ättiksyra, frysta, dock icke förstekt fransk potatis, sparris, kapris, oliver och sockermajs

ur 20.05

Andra köksväxter, beredda eller konserverade på annat sätt än med ättika eller ättiksyra, inte frysta; homogeniserade köksväxter, potatis, dock icke i form av finmalet eller grovt mjöl eller flingor; ärter dock icke beredningar på basis av mjöl; gurkor

ur 20.07

Sylter, fruktgeléer, marmelader, frukt- eller nötmos och frukt- eller nötpastor, beredda genom kokning, med eller utan tillsats av socker eller annat sötningsmedel dock icke av citrusfrukter beredda, äppelmos och kastanjmos

ur 20.09

Fruktsaft (inbegripet druvmust) och köksväxtsaft, ojäst och utan tillsats av alkohol, även med tillsats av socker eller annat sötningsmedel:

- Saft av jordgubbar och smultron, hallon, krusbär och vinbär

Kapitel 21

Diverse ätbara beredningar

ur 21.02

Jäst (levande eller aktiv samt död eller inaktiv); andra encelliga mikro-organismer, döda (med undantag av vacciner enligt position 30.02); beredda bakpulver:

- Döda encelliga mikro-organismer, dock icke jäst och alger

ur 21.04

Soppor och buljonger samt beredningar för tillredning av dem; homogeniserade sammansatta livsmedelsberedningar:

- Homogeniserade sammansatta livsmedelsberedningar som innehåller mer än 20 viktprocent kött eller djurdelar och som har små mängder kött- eller djurdelsbitar som kan ses med blotta ögat

Kapitel 23

Återstoder och avfall från livsmedelsindustrin; beredda fodermedel

23.02

Kli, fodermjöl och andra återstoder, även i form av pelletar, erhållna vid siktning, malning eller annan bearbetning av spannmål eller baljväxter

23.03

Återstoder från stärkelseframställning och liknande återstoder, betmassa, bagass och annat avfall från sockerframställning, drav, drank och annat avfall från bryggerier eller brännerier; även i form av pelletar

23.04

Oljekakor och andra fasta återstoder från utvinning av sojabönolja, även malda eller i form av pelletar

23.05

Oljekakor och andra fasta återstoder från utvinning av jordnötsolja, även malda eller i form av pelletar

23.06

Oljekakor och andra fasta återstoder från utvinning av vegetabiliska fetter eller oljor, andra än de som omfattas av position 23.04 eller 23.05, även malda eller i form av pelletar

23.08

Vegetabiliska ämnen och vegetabiliskt avfall samt vegetabiliska återstoder och biprodukter av sådana slag som används vid utfodring av djur, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans, även i form av pelletar

23.09

Beredningar av sådana slag som används vid utfodring av djur, dock icke fisklimvatten

Kapitel 27

Mineraliska bränslen, mineraloljor och destillationsprodukter av dessa; bituminösa ämnen; mineralvaxer

27.01

Stenkol; briketter och liknande fasta bränslen framställda av stenkol

ur 27.04

Koks och halvkoks (lågtemperaturkoks) av stenkol, brunkol eller torv, även agglomererade; retortkol:

- Andra än retortkol

27.06

Stenkols-, brunkols- och torvtjära samt andra mineraltjäror, även separerade eller delvis destillerade (toppade), inbegripet s.k. preparerad tjära

27.07

Oljor och andra produkter erhållna genom destillation av högtemperaturtjära från stenkol; liknande produkter i vilka vikten av de aromatiska beståndsdelarna överstiger vikten av de icke-aromatiska beståndsdelarna, dock icke rå fenol och rå kresol

27.09

Jordoljor och oljor erhållna ur bituminösa mineral, råa

ur 27.10

Jordoljor och oljor erhållna ur bituminösa mineral, andra än råa; produkter, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans, innehållande som karaktärsgivande beståndsdel minst 70 viktprocent jordoljor eller oljor erhållna ur bituminösa mineral:

- Toppad råolja

- Motorbensin

- Industribensin; tungbensin och andra lättoljor, inbegripet lättoljeprodukter; petroleum och andra medeltunga oljor, inbegripet produkter av medeltunga oljor; dieselolja och brännoljor

27.13

Jordoljekoks, jordoljebitumen och andra återstoder från jordoljor eller från oljor, erhållna ur bituminösa mineral

27.14

Naturlig bitumen och naturasfalt; bituminösa skiffrar och oljeskiffrar samt bitumenhaltig sand; asfaltit och asfaltsten

Till början av sidan