Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

431/1990

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Näringsstyrelsens beslut om omognade ostars och äggostars mikrobiologiska kvalitet och undersökningsmetoder

Typ av författning
Beslut
Meddelats
Uppdaterad författning
431/1990

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

Näringsstyrelsen har med stöd av 11 a § förordningen den 7 april 1977 om ost (315/77), sådan den lyder i förordning av den 4 juli 1980 (518/80), beslutat:

Tillämpningsområde

1 §

I detta beslut bestäms om saluförda omognade ostars och äggostars mikrobiologiska kvalitet och undersökningsmetoder.

Mikrobiologisk kvalitet

2 §

Ur omognade ostars och äggostars tillverkningsparti skall, om möjligt, tas fem delprov. Av de tagna delproven får i ett gram ost

mängden bakterier av koligruppen i högst två delprov vara större än 100, men i inget delprov större än 1 000;

mängden bakterier av fekala koliformen i högst två delprov vara större än 10, men i inget delprov större än 100;

mängden jäster i högst två delprov vara större än 1 000, men i inget delprov större än 10 000;

mängden mögel i högst två delprov vara större än 100, men i inget delprov större än 1 000; och

mängden Staphylococcus aureus-bakterier i högst två delprov vara större än 100, men i inget delprov större än 1 000.

3 §

På enskilt delprov skall tillämpas det i 2 § angivna högre gränsvärdet.

4 §

För bestämning av bakterier av Salmonella -gruppen skall ur omognade ostars tillverkningsparti tas, om möjligt, fem delprov. Av dem får bakterier av Salmonella -gruppen inte kunna påvisas i 25 gram av något av delproven.

5 §

I omognade ostar eller äggostar får inte finnas för osten främmande mikrober i mängder som innebär en hälsorisk.

Undersökningsmetoder

6 §

Vid undersökningar angående ovan i 2 och 4 §§ avsedda kvalitetsfordringar skall följande undersökningsmetoder användas:

Bakterier av koligruppen: den av Internationella mejeriförbundet utgivna metoden FIL-IDF 73 A:1985;

Bakterier av fekala koliformen: den av Nordisk Metodikkommitté för Livsmedel utgivna metoden NMKL 125:1987;

Jäster och mögel: den av Internationella mejeriförbundet utgivna metoden FIL-IDF 94 A:1985;

Staphylococcus aureus-bakterier: den av Internationella mejeriförbundet utgivna metoden FIL-IDF 138:1986 eller den av Nordisk Metodikkommitté för Livsmedel utgivna metoden NMKL 66:1980; samt

Bakterier av Salmonella-gruppen: den av Internationella mejeriförbundet utgivna metoden FIL-IDF 93 A:1985 eller den av Nordisk Metodikkommitté för Livsmedel utgivna metoden NMKL 71:1985.

Uppgifter om de i 1 mom. nämnda undersökningsmetoderna och innehållet i dem meddelas vid behov av näringsstyrelsen, från och med den 1 juni 1990 av livsmedelsverket.

Särskilda bestämmelser

7 §

Vid tagande av prov skall stadgandena i provtagningsförordningen av den 15 april 1983 (385/83) iakttas.

8 §

Närmare anvisningar om tillämpningen av detta beslut meddelas vid behov av livsmedelsverket.

9 §

Detta beslut träder i kraft den 1 juni 1990 och gäller till utgången av juni 1993.

Helsingfors den 14 maj 1990

Generaldirektör Seppo RautioByråchef Anna-Liisa Koskinen

Till början av sidan