Näringsstyrelsens beslut om omognade ostars och äggostars mikrobiologiska kvalitet och undersökningsmetoder
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 431/1990
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Näringsstyrelsen har med stöd av 11 a § förordningen den 7 april 1977 om ost (315/77), sådan den lyder i förordning av den 4 juli 1980 (518/80), beslutat:
Tillämpningsområde
1 §
I detta beslut bestäms om saluförda omognade ostars och äggostars mikrobiologiska kvalitet och undersökningsmetoder.
Mikrobiologisk kvalitet
2 §
Ur omognade ostars och äggostars tillverkningsparti skall, om möjligt, tas fem delprov. Av de tagna delproven får i ett gram ost
mängden bakterier av koligruppen i högst två delprov vara större än 100, men i inget delprov större än 1 000;
mängden bakterier av fekala koliformen i högst två delprov vara större än 10, men i inget delprov större än 100;
mängden jäster i högst två delprov vara större än 1 000, men i inget delprov större än 10 000;
mängden mögel i högst två delprov vara större än 100, men i inget delprov större än 1 000; och
mängden Staphylococcus aureus-bakterier i högst två delprov vara större än 100, men i inget delprov större än 1 000.
3 §
På enskilt delprov skall tillämpas det i 2 § angivna högre gränsvärdet.
4 §
För bestämning av bakterier av Salmonella -gruppen skall ur omognade ostars tillverkningsparti tas, om möjligt, fem delprov. Av dem får bakterier av Salmonella -gruppen inte kunna påvisas i 25 gram av något av delproven.
5 §
I omognade ostar eller äggostar får inte finnas för osten främmande mikrober i mängder som innebär en hälsorisk.
Undersökningsmetoder
6 §
Vid undersökningar angående ovan i 2 och 4 §§ avsedda kvalitetsfordringar skall följande undersökningsmetoder användas:
Bakterier av koligruppen: den av Internationella mejeriförbundet utgivna metoden FIL-IDF 73 A:1985;
Bakterier av fekala koliformen: den av Nordisk Metodikkommitté för Livsmedel utgivna metoden NMKL 125:1987;
Jäster och mögel: den av Internationella mejeriförbundet utgivna metoden FIL-IDF 94 A:1985;
Staphylococcus aureus-bakterier: den av Internationella mejeriförbundet utgivna metoden FIL-IDF 138:1986 eller den av Nordisk Metodikkommitté för Livsmedel utgivna metoden NMKL 66:1980; samt
Bakterier av Salmonella-gruppen: den av Internationella mejeriförbundet utgivna metoden FIL-IDF 93 A:1985 eller den av Nordisk Metodikkommitté för Livsmedel utgivna metoden NMKL 71:1985.
Uppgifter om de i 1 mom. nämnda undersökningsmetoderna och innehållet i dem meddelas vid behov av näringsstyrelsen, från och med den 1 juni 1990 av livsmedelsverket.
Särskilda bestämmelser
7 §
Vid tagande av prov skall stadgandena i provtagningsförordningen av den 15 april 1983 (385/83) iakttas.
8 §
Närmare anvisningar om tillämpningen av detta beslut meddelas vid behov av livsmedelsverket.
9 §
Detta beslut träder i kraft den 1 juni 1990 och gäller till utgången av juni 1993.
Helsingfors den 14 maj 1990
Generaldirektör Seppo RautioByråchef Anna-Liisa Koskinen