Förordning om statens veterinärmedicinska anstalt
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 198/1989
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av jord- och skogsbruksministern stadgas med stöd av 2 och 6 §§ lagen den 21 december 1984 om statens veterinärmedicinska anstalt (937/84):
Statens veterinärmedicinska anstalts uppgifter
1 §
Statens veterinärmedicinska anstalt, som nedan benämns anstalten, skall för att fullgöra de uppgifter om vilka är stadgat i 1 § lagen om statens veterinärmedicinska anstalt (937/84):
utföra undersökningar, som ansluter sig till veterinärverksamheten;
utföra och utveckla laboratorieundersökningar, som behövs för förebyggande, diagnostisering och behandling av djursjukdomar;
undersöka och följa spridningen av djursjukdomar samt göra utredningar härom;
utföra undersökningar av animaliska livsmedel;
utföra kontroll av kvaliteten hos vacciner, sera och därmed jämförbara preparat, som behövs vid veterinärverksamheten;
framställa och anskaffa vid veterinärverksamheten erforderliga sera, vacciner och diagnostiska ämnen samt till anstaltens område hörande näringssubstrat och andra undersökningsämnen samt verkställa distributionen av dessa preparat;
utföra rådgivningsarbete, som berör sjukdomar och hälsotillstånd hos djur;
delta i inhemskt och internationellt samarbete inom sitt verksamhetsområde; samt
utföra andra undersökningar och uppgifter som enligt särskilda stadganden ankommer på anstalten, eller vilka jord- och skogsbruksministeriets veterinäravdelning ålägger densamma.
Anstaltens verksamhetsenheter och deras uppgifter
2 §
Vid anstalten finns en avdelning för livsmedelsundersökning, en kemisk avdelning, en avdelning för fältundersökning, en patologisk avdelning, en serobakteriologisk avdelning, en produktionsavdelning och en virusavdelning samt regionala laboratorier och en administrativ byrå.
Inom avdelningarna och de regionala laboratorierna kan efter uppgifternas beskaffenhet finnas verksamhetsenheter i enlighet med vad som närmare bestäms i arbetsordningen.
Jord- och skogsbruksministeriet fastställer vid behov verksamhetsområdena för de regionala laboratorierna.
3 §
Anstaltens avdelningar och regionala laboratorier utför i 1 § nämnda uppgifter som ankommer på anstalten i enlighet med vad som närmare bestäms i arbetsordningen.
4 §
Administrativa byråns uppgift är att handlägga ärenden, som hör till anstaltens personaladministration och ekonomiförvaltning och inte skall handläggas av andra avdelningar eller av de regionala laboratorierna.
Anstaltens direktion och dess uppgifter
5 §
Till anstaltens direktion hör sju medlemmar, av vilka en skall vara anstaltens överdirektör, en avdelningsföreståndare vid anstalten eller föreståndare för regionalt laboratorium, två representanter för jord- och skogsbruksministeriet och en representant för veterinärmedicinska högskolan. Jord- och skogsbruksministeriet kallar medlemmarna och deras personliga suppleanter för tre år i sänder och bestämmer samtidigt, vem av dem som skall vara direktionens ordförande och vice ordförande.
Sekreterare för direktionen är en tjänsteman vid anstalten, som har förordnats härtill av anstaltens överdirektör.
Beträffande resekostnadsersättning, dagtraktamente och sammanträdesarvode, som erläggs till direktionens ordförande, övriga medlemmar och sekreterare, iakttas vad som gäller om statskommittéer.
6 §
Direktionens uppgift är att leda och övervaka statens veterinärmedicinska anstalts verksamhet och utfärda därför erforderliga anvisningar.
Anstaltens tjänstemän och deras uppgifter
7 §
Chef för anstalten är en överdirektör. Chef för varje avdelning är en avdelningsföreståndare och chef för regionalt laboratorium är en föreståndare för regionalt laboratorium. Chef för administrativa byrån är en byråchef.
Vid anstalten finns dessutom tjänster som specialforskare, veterinär, kemist, forskare, forskningsassistent, huvudbokförare, laboratoriemästare, byråsekreterare, vaktmästare, laborant, laboratoriebiträde, forskningsbiträde, gårdskarl-vaktmästare, vaktmästare-chaufför, byråfunktionär, maskinskrivare, djurskötare, städledare, telefonist, lagerkarl, instrumentvårdare, instrumentvårdsbiträde och städare.
Vid anstalten kan även finnas tillfälliga tjänstemän och personal i arbetsavtalsförhållande.
Överdirektör och avdelningsföreståndare har professors titel.
8 §
Överdirektören har till uppgift:
att leda, övervaka och utveckla anstaltens verksamhet;
att följa den allmänna utvecklingen inom anstaltens verksamhetsområde;
att upprätthålla och främja anstaltens samarbete med myndigheter och organisationer på området;
att sörja för samarbetet mellan anstaltens verksamhetsenheter;
att draga försorg om beredningen av ärenden, som skall föredras för direktionen, och om verkställigheten av direktionens beslut; samt
utföra andra till anstaltens förvaltning och verksamhet hörande uppgifter, som inte ankommer på direktionen eller annan tjänsteman vid anstalten.
9 §
Avdelningsföreståndare har till uppgift att leda, övervaka och utveckla avdelningens verksamhet samt följa den allmänna utvecklingen inom avdelningens verksamhetsområde.
10 §
Föreståndare för regionalt laboratorium har till uppgift att leda, övervaka och utveckla det regionala laboratoriets verksamhet och följa den allmänna utvecklingen inom laboratoriets verksamhetsområde.
11 §
Byråchefen vid administrativa byrån har till uppgift att leda och utveckla administrativa byråns verksamhet.
Handläggning av ärenden
12 §
På anstalten ankommande ärenden avgörs av direktionen, överdirektören eller annan tjänsteman vid anstalten i enlighet med vad som stadgas i denna förordning eller bestäms i arbetsordningen.
Ärendena avgörs på föredragning, om inte annat bestäms i arbetsordningen.
13 §
I direktionen behandlas ärenden som angår:
verksamhetsplaner och ekonomiplaner samt budgetförslag;
arbetsordningen;
utnämningsärenden i enlighet med vad som nedan stadgas; samt
andra ärenden, som har en för anstaltens verksamhet vittbärande eller principiell betydelse och som anstaltens överdirektör hänskjuter till direktionen för behandling.
14 §
Direktionen sammanträder på kallelse av ordföranden eller vid förfall för honom av vice ordföranden. Direktionen är beslutför, då ordföranden eller vice ordföranden och minst tre andra medlemmar är närvarande.
Om styrelsen är oenig vid behandling av ett ärende, avgörs ärendet genom omröstning med tillämpning av samma förfarande som i kollegial domstol.
Utlåtande och framställning till statsrådet eller jord- och skogsbruksministeriet, som har behandlats i direktionen, skall åtföljas av protokollsutdrag, om omröstning har verkställts i ärendet eller föredraganden har anmält avvikande åsikt.
15 §
Anstaltens överdirektör avgör de ärenden som inte behandlas i direktionen eller som i arbetsordningen inte har anförtrotts annan tjänsteman vid anstalten för avgörande.
Överdirektören kan, om han anser att ärendets beskaffenhet så kräver, i enskilt fall förbehålla sig avgörandet även av sådant ärende som annars borde avgöras av annan tjänsteman.
16 §
Vid jäv eller annat förfall för överdirektören träder i hans ställe en av jord- och skogsbruksministeriets veterinäravdelning bestämd avdelningsföreståndare.
Är annan tjänsteman förhindrad att sköta sin tjänst, bestämmer överdirektören om skötseln av uppgifterna.
17 §
I överdirektörens frånvaro får inte utan vägande skäl fattas beslut om vidtagande av sådana åtgärder som kan avvika från tidigare tillämpade principer. I överdirektörens frånvaro får inte utan hans samtycke tjänster besättas eller utlåtande avges om besättande av ledig tjänst.
18 §
I arbetsordningen utfärdas vid behov närmare bestämmelser om arbetsfördelningen, föredragningen av ärenden och om ordningen för annan handläggning samt om vem det åligger att avgöra visst ärende.
Anstaltens direktion fastställer anstaltens arbetsordning och vid behov en särskild arbetsordning för regionalt laboratorium.
19 §
Tjänsteman vid anstalten är skyldig att i enskilt fall på förordnande av överdirektören även utföra uppgifter, vilka åligger sådan verksamhetsenhet som han inte tillhör.
Behörighetsvillkor för tjänstemännen, besättande av tjänster, beviljande av tjänstledighet samt upphörande av tjänsteförhållande
20 §
Behörighetsvillkor för tjänster vid anstalten är sådan skicklighet och förmåga som en framgångsrik skötsel av tjänsten förutsätter.
Dessutom fordras:
av överdirektören, att han är legitimerad veterinär med godkänd doktorsavhandling på området och att han har vetenskaplig och praktisk förtrogenhet med de angelägenheter som hör till anstaltens område och förtrogenhet med förvaltningsuppgifter;
av avdelningsföreståndare vid avdelningen för livsmedelsundersökning, avdelningen för fältundersökning, patologiska avdelningen, serobakteriologiska avdelningen, produktionsavdelningen och virusavdelningen, att han är legitimerad veterinär med godkänd doktorsavhandling på området och att han har vetenskaplig och praktisk förtrogenhet med vederbörande avdelnings område;
av avdelningsföreståndare vid kemiska avdelningen, att han har godkänd doktorsavhandling på området och vetenskaplig och praktisk förtrogenhet med avdelningens verksamhetsområde;
av föreståndare för regionalt laboratorium, att han är legitimerad veterinär samt att han har vetenskaplig och minst tre års praktisk förtrogenhet med det regionala laboratoriets verksamhetsområde;
av byråchef för tjänsten lämplig högskoleexamen och förtrogenhet med administrativa uppgifter;
av specialforskare godkänd doktorsavhandling på anstaltens specialområde samt vetenskaplig och praktisk förtrogenhet med forskningsverksamhet eller högre högskoleexamen med anknytning till anstaltens specialområde samt vetenskaplig och minst tre års praktisk förtrogenhet med forskningsverksamhet inom något av anstaltens specialområden;
av veterinär, att han är legitimerad veterinär; samt
av kemist för tjänsten lämplig högre högskoleexamen.
21 §
Överdirektören utnämns av republikens president efter att anstaltens direktion har avgett utlåtande om ärendet.
Avdelningsföreståndare, föreståndare för regionalt laboratorium, byråchef och specialforskare utnämns av anstaltens direktion.
Övriga tjänstemän utnämns och antas av anstaltens överdirektör, om inte annat bestäms i arbetsordningen.
22 §
Då det är fråga om tjänstledighet, som en tjänsteman har rätt till under förutsättningar om vilka stadgas i lag eller överenskommits genom tjänstekollektivavtal eller om annan tjänstledighet för högst ett år, beviljas överdirektören tjänstledighet av jord- och skogsbruksministeriet och övriga tjänstemän av anstaltens överdirektör, om inte annat bestäms i arbetsordningen.
Annan än i 1 mom. avsedd tjänstledighet beviljas överdirektören av statsrådet, avdelningsföreståndare, föreståndare för regionalt laboratorium, byråchef och specialforskare av anstaltens direktion samt övriga tjänstemän av anstaltens överdirektör.
Om skötseln av en tjänst under tjänstledighet beslutar den myndighet som beviljar tjänstledighet från tjänsten.
23 §
Om anställning av en tjänstförrättande att sköta en vakant tjänst beslutar den myndighet som beviljar tjänstledighet från tjänsten.
24 §
Anstaltens överdirektör utger sådant intyg över uppsägning som nämns i 49 § 4 mom. statstjänstemannalagen och sådant intyg över att tjänsteförhållandet upphört som nämns i lagens 50 § 3 mom. till en tjänsteman vid anstalten.
Särskilda stadganden
25 §
Anstaltens överdirektör åtalas för tjänstefel vid Helsingfors hovrätt och anstaltens övriga tjänstemän vid vederbörande underrätt.
26 §
Till anstalten kan med överdirektörens samtycke för viss tid antas utomstående forskare och praktikanter, som utan arvode från anstalten utför forskningsarbete och därvid får använda anstaltens apparatur och förnödenheter.
27 §
Direktionsmedlem eller tjänsteman vid anstalten får inte för någon utomstående yppa eller i förtjänstsyfte utnyttja någon uppgift, som har kommit till hans kännedom i samband med undersökningar eller annan verksamhet vid anstalten och som kan anses utgöra tillverknings- eller affärshemlighet.
28 §
Ändring i anstaltens beslut söks, om inte annat är stadgat, i den ordning som är särskilt stadgad för ändringssökande i förvaltningsärenden.
29 §
Anstalten skall för varje kalenderår avge berättelse över sin verksamhet till jord- och skogsbruksministeriet före ingången av juni följande år.
30 §
Angående avgifter för undersökningar och uppdrag, utförda av anstalten, och för utlåtanden, avgivna av anstalten, stadgas särskilt.
31 §
Närmare föreskrifter om verkställigheten av denna förordning meddelas vid behov av jord- och skogsbruksministeriet.
32 §
Denna förordning träder i kraft den 1 mars 1989.
Genom denna förordning upphävs förordningen den 15 februari 1985 om statens veterinärmedicinska anstalt (202/85) jämte senare ändringar.
Helsingfors den 27 februari 1989
Republikens President Mauno KoivistoMinister Kaj Bärlund