Förordning om behörighetsvillkoren för tjänster vid vissa högskolor samt om tjänstemännens uppgifter
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 721/1988
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av undervisningsministern stadgas med stöd av 16 § lagen den 19 december 1980 om Jyväskylä universitet (899/80), 16 § lagen den 22 december 1983 om Uleåborgs universitet (1033/83), 16 § lagen den 21 januari 1983 om Joensuu universitet (128/83), 14 § lagen den 21 januari 1983 om Kuopio universitet (129/83), 14 § 2 mom. lagen den 29 december 1973 om Åbo universitet (1030/73), 14 § 2 mom. lagen den 25 maj 1973 om Tammerfors universitet (445/73), 19 § lagen den 30 december 1980 om Åbo Akademi (1057/80), 14 § lagen den 14 januari 1977 om Vasa högskola (63/77) och 15 § lagen den 5 januari 1979 om Lapplands högskola (8/79):
1 kap.Allmänna stadganden
1 §
Denna förordning gäller
Jyväskylä universitet,
Uleåborgs universitet,
Joensuu universitet,
Kuopio universitet,
Åbo universitet,
Tammerfors universitet,
Åbo Akademi,
Vasa högskola och
Lapplands högskola.
De i 1 mom. nämnda universiteten och högskolorna kallas nedan högskolor.
2 §
Allmänt behörighetsvillkor för en högskoletjänst är sådan skicklighet och förmåga som krävs för att tjänsten skall kunna skötas med framgång.
3 §
Sådana tillräckliga kunskaper i finska som fordras för en tjänst som professor, biträdande professor, överlärare, lektor, biträdande lärare, överassistent eller assistent anses den ha
som enligt förordningen om ådagaläggande av kunskap i finska och svenska språken (442/87) fullständigt behärskar finska,
som har fått sin skolutbildning på finska, eller
som på det sätt som högskolans styrelse bestämmer har ådagalagt tillräcklig språkkunskap.
Den förmåga att förstå svenska som fordras för en lärartjänst ådagaläggs på det sätt som den i 1 mom. 1 punkten nämnda förordningen anger eller på något annat sätt som bestäms av högskolans styrelse.
Av en docent fordras samma språkkunskap som krävs för en lärartjänst.
4 §
Sådan fullständig kunskap i svenska som fordras vid Åbo Akademi för en tjänst som professor, biträdande professor, lektor, överassistent och assistent anses den ha
som har fått sin skolutbildning och avlagt akademiskt mogenhetsprov på svenska eller
som vid examen enligt förordningen om ådagaläggande av kunskap i finska och svenska språken visat att han behärskar svenska fullständigt och därtill på det sätt som bestäms i ett reglemente har visat att han också behärskar den svenskspråkiga terminologin inom tjänstens område.
Fullständig kunskap i svenska kan även ådagaläggas genom intyg av den examensnämnd som nämns i 14 § 3 mom. lagen om Åbo Akademi (1057/80) eller på något annat sätt som akademins styrelse har godkänt.
Den förmåga att förstå svenska som fordras för en lärartjänst ådagaläggs på det sätt som den i 1 mom. 2 punkten nämnda förordningen anger eller på något annat sätt som bestäms av akademins styrelse.
Av en docent fordras samma språkkunskap som krävs för en lärartjänst.
5 §
Av en vikarie och av den som skall sköta en tjänst interimistiskt fordras sådan språkkunskap som den förordnande myndigheten i varje enskilt fall prövar tillräcklig.
2 kap.Särskilda behörighetsvillkor
Gemensamma stadganden
6 §
Av en professor fordras
vetenskaplig kompetens, vid vars bedömning skall beaktas vetenskapliga undersökningar som han har publicerat eller annars utfört, skapande arbete, förmåga att leda forskningsarbete, läroböcker av vetenskapligt värde och andra vetenskapliga meriter samt examina,
undervisningsförmåga, vid vars bedömning skall beaktas pedagogisk utbildning, genom undervisning förvärvad praktisk erfarenhet, genom undervisningsprov ådagalagd undervisningsförmåga, förmåga att skriva läroböcker på högskolenivå och andra i undervisningsverksamhet förvärvade meriter samt
nödvändig praktisk förtrogenhet med området för tjänsten.
7 §
Om behörighetsvillkoren för en tjänst som biträdande professor gäller vad som i 6 § stadgas om professor. Till biträdande professor kan utnämnas en person som har lägre vetenskaplig kompetens än den som utnämns till professor.
8 §
Av en docent fordras doktorsexamen eller lärdomsprov som berättigar till doktorsgrad, grundliga insikter på det område som han företräder, genom publikationer och andra undersökningar ådagalagd förmåga till självständigt vetenskapligt forskningsarbete, god undervisningsförmåga samt, då undervisningsområdet kräver detta, praktisk förtrogenhet därmed.
9 §
Av en överlärare, en lektor av högre löneklass och en överassistent fordras för tjänsten lämplig licentiatexamen eller därmed jämförbar utländsk högskoleexamen, i vilken ingår en vetenskaplig avhandling av större omfattning, god undervisningsförmåga och, då detta är av betydelse för skötseln av tjänsten, praktisk förtrogenhet med området för tjänsten.
För en tjänst som överlärare, lektor av högre löneklass och översassistent kan dock den anses behörig som har avlagt högre högskoleexamen och som är synnerligen väl förtrogen med området för tjänsten.
10 §
Av en lektor av lägre löneklass fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen eller en motsvarande utländsk högskoleexamen och i undervisningsämnet eller ett närstående ämne minst 55 studieveckors studier eller vitsordet laudatur eller jämförbara kunskaper, god undervisningsförmåga och, då detta är av betydelse för skötseln av tjänsten, praktisk förtrogenhet med området för tjänsten.
11 §
Utöver vad som ovan stadgas om behörighetsvillkoren för en lektorstjänst fordras
för en sådan lektorstjänst i språk som är avsedd för en person av utländsk härkomst att det språk som han skall undervisa i är hans modersmål och bildningsspråk eller att han annars behärskar det som en infödd,
för en lektorstjänst i samiska att detta språk är hans modersmål eller att han annars behärskar det som en infödd, och
för annan lektorstjänst i språk att sökanden behärskar det språk i vilket han skall undervisa synnerligen väl.
12 §
Om de särskilda behörighetsvillkoren för rektor, lektor, skolpsykolog och skolkurator vid en övningsskola stadgas särskilt.
13 §
För en tjänst som assistent eller forskningsassistent krävs för tjänsten lämplig högre högskoleexamen eller motsvarande utländsk högskoleexamen.
14 §
Av en biträdande lärare fordras för tjänsten lämplig licentiatexamen och förtrogenhet med tjänstens område. För en tjänst som biträdande lärare kan den anses behörig som har avlagt sin examen utomlands, om han har legitimation som läkare eller tandläkare i Finland och är väl förtrogen med området för tjänsten.
15 §
Av en äldre forskare fordras att han har avlagt doktorsexamen eller lärdomsprov som berättigar till doktorsgrad.
Av en specialforskare fordras doktors- eller licentiatexamen.
Av en forskare fordras att han har avlagt högre högskoleexamen och visat uppenbar fallenhet för vetenskapligt arbete.
16 §
Av en avdelningstandläkare fordras att han har legitimation som tandläkare i Finland och är förtrogen med det område inom odontologin som hör till området för tjänsten.
Av en biträdande avdelningstandläkare fordras att han har legitimation som tandläkare i Finland och att han under minst två års tid i huvudsyssla har skött kliniska tandläkaruppgifter.
17 §
Av en undervisningsskötare och avdelningsskötare fordras specialexamen inom ett område som är lämpligt för tjänsten.
Av en röntgenskötare krävs röntgenskötarexamen och av en tandskötare fordras tandskötarexamen.
18 §
Av en överingenjör, laboratorieingenjör, laborator, fysiker, och kemist fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen samt genom praktisk verksamhet visad förtrogenhet med området för tjänsten.
Av en driftsingenjör och serviceingenjör fordras slutexamen från ett tekniskt institut samt praktisk förtrogenhet med området för tjänsten.
19 §
Av en försöksdjursbiolog fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen samt sådan behörighet för utförande av vetenskapliga djurexperiment som nämns i förordningen om försöksdjursverksamhet (1076/85).
20 §
Av en språkstudioamanuens fordras för tjänsten lämplig högskoleexamen och förtrogenhet med området för tjänsten.
21 §
Av en överbibliotekarie fordras för tjänsten lämplig licentiatexamen och biblioteksutbildning eller utbildning i informationstjänst som ingår i examen eller erhållits utöver den. Dessutom krävs förtrogenhet med förvaltningen av vetenskapliga bibliotek samt publikationsverksamhet på området.
Av en chefbibliotekarie fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och biblioteksutbildning eller utbildning i informationstjänst som ingår i examen eller erhållits utöver den samt förtrogenhet med förvaltningen av vetenskapliga bibliotek. Dessutom krävs publikationsverksamhet på området.
Av en byråchef vid ett bibliotek fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och biblioteksutbildning eller utbildning i informationstjänst som ingår däri eller erhållits utöver den samt förtrogenhet med förvaltningen av vetenskapliga bibliotek.
Av en bibliotekarie och en informatiker krävs för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och biblioteksutbildning eller utbildning i informationstjänst som ingår i examen eller erhållits utöver den.
22 §
Angående den kunskap i främmande språk som krävs av en överbibliotekarie, chefbibliotekarie, byråchef vid ett bibliotek, bibliotekarie eller informatiker kan på framställning av högskolan bestämmas särskilt på det sätt som stadgas i 4 § lagen angående den språkkunskap, som skall av statstjänsteman fordras (149/22).
23 §
Av en biblioteksamanuens krävs högskoleexamen och biblioteksutbildning eller utbildning i informationstjänst som ingår i examen eller erhållits utöver den.
Av en bibliotekssekreterare krävs mellanstadieutbildning inom biblioteksbranschen eller biblioteksbiträdesutbildning under ett övergångsskede eller studentexamen jämte biblioteksutbildning eller utbildning i informationstjänst.
24 §
Av direktören för en datacentral eller en annan fristående inrättning med motsvarande uppgifter fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och god förtrogenhet med de uppgifter som hör till inrättningens verksamhetsområde.
25 §
Av direktören för ett fortbildningscenter eller en annan fristående inrättning med motsvarande uppgifter fordras för tjänsten lämplig doktors- eller licentiatexamen samt god förtrogenhet med utbildningsverksamhet och förvaltningsuppgifter.
Av en utbildningschef vid en sådan fristående inrättning som avses i denna paragraf fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och synnerligen god förtrogenhet med utbildningsplanering. Dessutom krävs förtrogenhet med förvaltningsuppgifter.
Av en utbildningsplanerare och planerare vid en sådan fristående inrättning som avses i denna paragraf fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och förtrogenhet med utbildningsplanering.
Av en utbildningssekreterare vid en sådan fristående inrättning som avses i denna paragraf fordras för tjänsten lämplig högskoleexamen och förtrogenhet med utbildningsplanering.
26 §
Av direktören vid ett språkcenter eller en annan fristående inrättning med motsvarande uppgifter fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen. Dessutom krävs god förtrogenhet med språkundervisning på högskolenivå och förtrogenhet med förvaltningsuppgifter.
27 §
Av direktören för en botanisk trädgård fordras doktors- eller licentiatexamen inom det botaniska eller hortikulturella området samt förtrogenhet med verksamheten vid en botanisk trädgård.
Av en intendent fordras doktors- eller licentiatexamen inom ett område som hör till ifrågavarande museums verksamhet samt förtrogenhet med museiarbete och museiteknik.
Av en stationsföreståndare fordras för tjänsten lämplig doktors- eller licentiatexamen och förtrogenhet med förvaltningsuppgifter.
28 §
Av en biträdande direktör vid en fristående inrättning fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen samt god förtrogenhet med de uppgifter som ankommer på inrättningen.
29 §
Av en förvaltningsdirektör fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen, kännedom om högskoleväsendet och god förtrogenhet med förvaltningsuppgifter.
Av en avdelningschef fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och god förtrogenhet med förvaltningsuppgifter.
Av en byråchef fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen samt god förtrogenhet med byråns verksamhetsområde.
30 §
Av en överkamrer fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen samt och förtrogenhet med finansförvaltning och bokföring.
Av en ekonom och kamrer fordras för tjänsten lämplig högskoleexamen och god förtrogenhet med finansförvaltning och bokföring.
31 §
Av en fakultetssekreterare, biträdande sekreterare, planerare, planeringssekreterare, amanuens, forskningssekreterare och studiesekreterare fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen.
32 §
Av en idrottssekreterare fordras för tjänsten lämplig högskoleexamen.
Av en informationssekreterare fordras för tjänsten lämplig högskoleexamen samt god förtrogenhet med informationsverksamhet.
33 §
Av en avdelningssekreterare fordras högskoleexamen eller för tjänsten lämplig yrkesexamen på institutnivå.
Jyväskylä universitet
34 §
Av direktören för Jyväskylä universitets pedagogiska forskningsanstalt fordras doktorsexamen eller lärdomsprov som berättigar till doktorsgrad och grundliga insikter på ett med hänsyn till anstaltens verksamhet centralt område för forskning rörande uppfostran och utbildning samt god förtrogenhet med planering och ledning av forskning.
Av en avdelningsdirektör vid forskningsanstalten fordras doktorsexamen eller lärdomsprov som berättigar till doktorsgrad samt god förtrogenhet med organisering av pedagogisk forskning och planering av utbildningsverksamhet.
35 §
Av direktören för högskolornas språkcentral som finns vid Jyväskylä universitet fordras doktorsexamen eller lärdomsprov som berättigar till doktorsgrad, god förtrogenhet med planering och genomförande av språkfärdighetsundervisning vid högskolorna samt förtrogenhet med förvaltningsuppgifter.
Uleåborgs universitet
36 §
Av direktören för Uleåborgs universitets forskningsinstitut för norra Finland fordras att han har avlagt doktorsexamen eller lärdomsprov som berättigar till doktorsgrad och är förtrogen med något av de forskningsområden som hör till forskningsinstitutets verksamhet samt med organiseringen av forskningsverksamhet.
Av direktören för den pedagogiska fortbildningen fordras doktorsexamen eller lärdomsprov som berättigar till doktorsgrad och god förtrogenhet med utbildningsverksamhet och förvaltningsuppgifter.
37 §
Av föreståndaren för Oulanka biologiska station fordras utöver vad som stadgas i 27 § 3 mom. minst 35 studieveckors studier eller vitsordet cum laude approbatur i zoologi och botanik.
Av föreståndaren för Bottenvikens forskningsstation fordras utöver vad som stadgas i 27 § 3 mom. minst 35 studieveckors studier eller vitsordet cum laude approbatur i två läroämnen som är förenliga med tjänsten samt förtrogenhet med vattenbiologi.
Av en seismolog fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen.
Joensuu universitet
38 §
Av en lektor eller överassistent som huvudsakligen meddelar undervisning som hänför sig till den ortodoxa teologutbildningen fordras utöver vad som stadgas i 9 eller 10 § slutexamen vid en ortodox prästutbildningsinrättning eller utbildningsenhet eller motsvarande djupgående förtrogenhet med tjänstens undervisningsområde. Av en lektor i praktisk teologi fordras dessutom behörighet för prästtjänst inom den ortodoxa kyrkan.
Kuopio universitet
39 §
Av föreståndaren för Kuopio universitets riksomfattande försöksdjurscentral fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen, förtrogenhet med försöksdjursvetenskap samt med forskning, forskningsplanering och förvaltning.
40 §
Av en specialforskare vid Kuopio universitets veterinärmedicinska försöksgård fordras att han har legitimation som veterinär i Finland och att han har god förtrogenhet med sjukdomar och veterinärvård som gäller husdjur som änvänds inom lantbruk.
Tammerfors universitet
41 §
Av en professor i teaterarbete vid Tammerfors universitet fordras
den vetenskapliga kompetens som avses i 6 § 1 punkten samt praktisk förtrogenhet med området för tjänsten, eller
konstnärlig kompetens, vid vars bedömning skall beaktas skapande arbete och andra konstnärliga meriter, publikationer och examina samt på annat sätt visad teoretisk och praktisk kännedom på området.
Av en professor i teaterarbete fordras dessutom undervisningsförmåga, som bedöms på det sätt som stadgas i 6 § 2 punkten.
42 §
Av en lektor vid Tammerfors universitet som huvudsakligen meddelar undervisning för kandidatexamen i teaterkonst fordras kandidatexamen i teaterkonst eller motsvarande tidigare examen eller annan för tjänsten lämplig högskoleexamen samt konstnärliga meriter och god undervisningsförmåga. För en sådan lektorstjänst kan dock en sökande som inte har avlagt högskoleexamen anses behörig, om han genom framgångsrik konstnärlig verksamhet eller utländska studier har visat erforderlig konstnärlig kompetens.
Av en assistent i scenkonst fordras kandidatexamen i teaterkonst eller motsvarande tidigare examen eller för tjänsten lämplig högskoleexamen.
Av en regissör fordras för tjänsten lämplig högskoleexamen eller teaterexamen samt god förtrogenhet med arbete som teaterregissör.
Av en amanuens i ljus- och ljudteknik fordras för tjänsten lämplig yrkesexamen på skolnivå eller motsvarande kunskaper samt teaterkännedom.
43 §
Av direktören för Tammerfors universitets forskningsanstalt för samhällsvetenskaper fordras i 6 § 1 punkten nämnd vetenskaplig kompetens inom något område som är av central betydelse för anstaltens uppgifter. Dessutom fordras förtrogenhet med förvaltningsuppgifter.
Åbo universitet
44 §
Av en psykolog vid Åbo universitets medicinska fakultet fordras psykologie kandidatexamen eller motsvarande högre högskoleexamen.
Av en observator fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och förtrogenhet med astronomisk forskning.
Av en överskötare fordras för tjänsten lämplig kandidatexamen i hälsovård eller administrativ fortbildning inom sjukvårdsområdet och för tjänsten lämplig specialutbildning. Dessutom krävs tillräcklig arbetserfarenhet.
Lapplands högskola
45 §
Av direktören för Lapplands högskolas arktiska center fordras doktorsexamen eller lärdomsprov som berättigar till doktorsgrad samt förtrogenhet med de uppgifter som ankommer på centret och med förvaltningsuppgifter.
3 kap.Uppgifter
46 §
Professorer och biträdande professorer skall följa vetenskapens utveckling på sitt område, bedriva och leda vetenskaplig forskning samt sköta och utveckla undervisningen på området.
Angående undervisningsskyldigheten för professorer och biträdande professorer gäller vad som därom avtalats särskilt.
Professorer och biträdande professorer skall dessutom förrätta förhör, leda övningsarbeten och granska skriftliga prov, övningsuppsatser och examens- eller diplomarbeten.
47 §
En professor eller biträdande professor kan på grund av vetenskapligt arbete eller något annat betydande uppdrag som hänför sig till tjänstens område helt eller delvis befrias från undervisningsuppgifterna. Befrielse från undervisningsuppgifterna beviljas för högst ett år i sänder. Befrielsen beviljas av högskolans rektor.
48 §
Angående överlärarnas och lektorernas undervisningsskyldighet gäller vad som därom avtalats särskilt.
Utöver undervisningsskyldigheten ingår i en överlärares och lektors skyldigheter andra uppgifter i anslutning till undervisningen på det sätt som därom bestäms i ett reglemente eller en instruktion.
Angående de uppgifter som ankommer på en lektor vid en fakultet eller avdelning för pedagogiska vetenskaper gäller vad som därom stadgas eller avtalas särskilt.
49 §
Högskolans rektor har rätt att minska undervisningsskyldigheten för en lektor med högst 56 timmar per läsår, om lektorn har osedvanligt mycket förvaltnings-, planerings- eller förhörsuppgifter eller andra motsvarande uppgifter.
50 §
Om en stor del av en lektors eller överlärares uppgifter består av annat än gruppundervisning, kan rektorn bestämma att de uppgifter som hänför sig till tjänsten skall skötas inom ramen för den allmänna veckoarbetstiden vid statens ämbetsverk.
51 §
Angående de uppgifter som ankommer på lektorerna vid en övningsskola gäller vad som därom stadgas eller avtalas särskilt.
52 §
En docent kan åläggas att meddela undervisning i form av föreläsningar eller annan gruppundervisning i enlighet med den stadfästa undervisningsplanen högst 56 timmar under ett läsår.
53 §
Om uppgifterna för överassistenter, biträdande lärare, forskningsassistenter och assistenter bestäms i reglementen eller instruktioner.
54 §
En lärare skall dessutom
främja undervisningen på sitt område,
på särskilt angivna tider handleda studerandena i deras studier och vid utarbetandet av examensarbeten samt också annars vara anträffbar i tillräcklig mån,
anställa de förhör som ankommer på honom,
lämna behövliga redogörelser till högskolan om sin undervisning och publikationsverksamhet samt om förhör,
sköta åligganden som följer av medlemskap i högskolans förvaltningsorgan och andra uppgifter som ankommer på eller åläggs honom samt
vid behov i skälig utsträckning delta i valet av studerande.
55 §
Övriga tjänstemän är skyldiga att sköta de uppgifter som särskilt stadgas för eller åläggs dem eller som ankommer på dem på grund av deras tjänst.
4 kap.
Närmare föreskrifter
56 §
Närmare föreskrifter om tillämpningen av denna förordning meddelas vid behov av undervisningsministeriet.
5 kap.Ikraftträdande
57 §
Denna förordning träder i kraft den 15 augusti 1988.
Genom denna förordning upphävs förordningen den 26 juni 1981 om kompetensvillkoren för tjänster och befattningar vid Jyväskylä universitet samt om innehavarnas av tjänst eller befattning åligganden (516/81), förordningen den 10 augusti 1984 om kompetensvillkoren för tjänster och befattningar vid Uleåborgs universitet samt om åliggandena för innehavare av tjänster och befattningar vid universitetet (596/84), förordningen den 5 augusti 1983 om kompetensvillkoren för tjänster och befattningar vid Joensuu universitet samt om åligganden som ankommer på innehavarna av tjänst eller befattning (698/83), förordningen den 5 augusti 1983 om kompetensvillkoren för tjänster och befattningar vid Kuopio universitet samt om åligganden, som ankommer på innehavarna av tjänst eller befattning (702/83), förordningen den 31 juli 1974 om kompetensvillkoren för tjänster och befattningar vid Åbo universitet samt om innehavarnas av tjänster och befattningar åligganden (638/74), förordningen den 31 juli 1974 om kompetensvillkoren för tjänster och befattningar vid Tammerfors universitet samt om innehavarnas av tjänster och befattningar åligganden (640/74), förordningen den 26 juni 1981 om kompetensvillkoren för tjänster och befattningar vid Åbo Akademi samt om innehavarnas av tjänst eller befattning åligganden (524/81), förordningen den 15 juli 1977 om kompetensvillkoren för tjänster och befattningar vid Vasa högskola samt om innehavarnas av tjänster och befattningar åligganden (575/77) och förordningen den 16 februari 1979 om kompetensvillkoren för tjänster och befattningar vid Lapplands högskola samt om innehavarnas av tjänster och befattningar åligganden (196/79) jämte senare ändringar i dessa förordningar.
58 §
Angående de särskilda behörighetsvillkoren för en tjänst som har förklarats ledig att sökas innan denna förordning träder i kraft tillämpas tidigare stadganden och bestämmelser. Tidigare stadganden tillämpas likaså om en framställning om besättandet av en professur genom kallelse har gjorts innan denna förordning träder i kraft.
59 §
Till dess det reglemente eller den instruktion som förutsätts i 53 § har antagits tillämpas tidigare stadganden om biträdande lärares undervisningsskyldighet vid Åbo universitet och Tammerfors universitet.
Helsingfors den 29 juli 1988
Republikens President Mauno KoivistoUndervisningsminister Christoffer Taxell