Förordning om behörighetsvilkoren för tjänster vid handelshögskolorna samt om tjänstemännens åligganden
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 269/1988
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av undervisningsministern stadgas med stöd av 14 § 2 mom. lagen den 29 december 1973 om Helsingfors handelshögskola (1032/73), 14 § 2 mom. lagen den 3 juli 1974 om Svenska handelshögskolan (582/74) och 14 § lagen den 27 augusti 1976 om Åbo handelshögskola (707/76):
1 kap.Allmänna stadganden
1 §
Denna förordning gäller
Helsingfors handelshögskola,
Svenska handelshögskolan och
Åbo handelshögskola.
2 §
Allmänt behörighetsvillkor för en högskoletjänst är sådan skicklighet och förmåga som krävs för att tjänsten skall kunna skötas med framgång.
3 §
Sådana tillräckliga kunskaper i finska eller svenska som fordras för en tjänst som professor, biträdande professor, lektor, överassistent eller assistent anses den ha
som enligt förordningen om ådagaläggande av kunskap i finska och svenska språken (442/87) fullständigt behärskar språket i fråga,
som har fått sin skolutbildning på detta språk, eller
som på det sätt som högskolans styrelse bestämmer har ådagalagt tillräcklig språkkunskap.
Den förmåga att förstå svenska eller finska som fordras för en lärartjänst ådagaläggs på det sätt som stadgas i den i 1 mom. nämnda förordningen eller på något annat sätt som bestäms av högskolans styrelse.
Av en docent fordras samma språkkunskap som krävs för en lärartjänst.
4 §
Av en vikarie och av den som skall sköta en ledig tjänst interimistiskt fordras sådan språkkunskap som den förordnande myndigheten i varje enskilt fall prövar tillräcklig.
2 kap.Särskilda behörighetsvillkor
5 §
Av en professor fordras
vetenskaplig kompetens, vid vars bedömning skall beaktas vetenskapliga undersökningar, som han har publicerat eller annars utfört, förmåga att leda forskningsarbete, läroböcker av vetenskapligt värde och andra vetenskapliga meriter samt examina,
undervisningsförmåga, vid vars bedömning skall beaktas pedagogisk utbildning, genom undervisning förvärvad praktisk erfarenhet, genom undervisningsprov ådagalagd undervisningsförmåga, förmåga att skriva läroböcker på högskolenivå och andra i undervisningsverksamhet förvärvade meriter samt
nödvändig praktisk förtrogenhet med området för tjänsten.
6 §
Angående behörighetsvillkoren för en tjänst som biträdande professor gäller vad som i 5 § stadgas i fråga om professor. Till biträdande professor kan utnämnas en person som har lägre vetenskaplig kompetens än den som utnämns till professor.
7 §
Av en docent fordras doktorsexamen eller lärdomsprov som berättigar till doktorsgrad, grundliga insikter på det område som han företräder, genom publikationer och andra undersökningar ådagalagd förmåga till självständigt vetenskapligt forskningsarbete, god undervisningsförmåga samt, då undervisningsområdet kräver detta, praktisk förtrogenhet därmed.
8 §
Av en lektor av högre löneklass och en överassistent fordras för tjänsten lämplig licentiatexamen eller därmed jämförbar utländsk högskoleexamen, vari ingår en vetenskaplig avhandling av större omfattning, god undervisningsförmåga och, då detta är av betydelse för skötseln av tjänsten, praktisk förtrogenhet med undervisningsområdet.
För en lektorstjänst av högre löneklass och en överassistenttjänst kan dock den anses behörig som har avlagt högre högskoleexamen och som är synnerligen väl förtrogen med området för tjänsten.
9 §
Av en lektor av lägre löneklass fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen eller en motsvarande utländsk högskoleexamen och i undervisningsämnet eller närstående ämne minst 55 studieveckors studier eller vitsordet laudatur eller jämförbara kunskaper, god undervisningsförmåga och, då detta är av betydelse för skötseln av tjänsten, praktisk förtrogenhet med undervisningsområdet.
10 §
Utöver vad som ovan stadgas om behörighetsvillkoren för en lektorstjänst fordras
för sådan lektorstjänst i språk som är avsedd för en person av utländsk härkomst att det språk vari han skall undervisa är hans modersmål och bildningsspråk eller att han annars behärskar det som en infödd, och
för annan lektorstjänst i språk att sökanden behärskar det språk vari han skall undervisa synnerligen väl.
11 §
För en tjänst som assistent eller forskningsassistent krävs högre högskoleexamen eller motsvarande utländsk högskoleexamen.
12 §
Av direktören för en datacentral fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och god förtrogenhet med de uppgifter som hör till datacentralens verksamhetsområde.
13 §
Av direktören för ett fortbildningscenter fordras för tjänsten lämplig licentiatexamen, god förtrogenhet med det ekonomiska livet och med utbildningsverksamhet samt förtrogenhet med förvaltningsuppgifter.
14 §
Av direktören för det småföretagscenter som hör till Helsingfors handelshögskola fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen, god förtrogenhet med verksamheten vid små och mellanstora företag samt förtrogenhet med förvaltningsuppgifter.
Av en forskare vid småföretagscentret fordras högre högskoleexamen samt erfarenhet av forskningsverksamhet och av verksamheten vid små och medelstora företag.
Av en utbildningsplanerare vid småföretagscentret fordras för tjänsten lämplig högskoleexamen samt den kännedom om små och medelstora företag, som uppgifterna förutsätter.
15 §
Av direktören för Svenska handelshögskolans forskningsinstitut fordras den vetenskapliga kompetens som krävs av en biträdande professor på ett område som hör till institutets verksamhet samt praktisk förtrogenhet med detta område.
Av en forskare vid forskningsinsitutet fordras att han har avlagt licentiatexamen samt visat betydande fallenhet för vetenskapligt arbete.
16 §
Av en överbibliotekarie fordras för tjänsten lämplig licentiatexamen och biblioteksutbildning eller utbildning i informationstjänst som ingår i examen eller erhållits utöver den. Dessutom krävs förtrogenhet med förvaltningen av vetenskapliga bibliotek samt publikationsverksamhet på området.
Av en chefbibliotekarie fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och biblioteksutbildning eller utbildning i informationstjänst som ingår i examen eller erhållits utöver den samt förtrogenhet med förvaltningen av vetenskapliga bibliotek. Dessutom krävs publikationsverksamhet på området.
Av en byråchef vid biblioteket fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och biblioteksutbildning eller utbildning i informationstjänst som ingår däri eller erhållits utöver den samt förtrogenhet med förvaltningen av vetenskapliga bibliotek.
Av en bibliotekarie och en informatiker krävs för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och biblioteksutbildning eller utbildning i informationstjänst som ingår i examen eller erhållits utöver den.
17 §
Angående den kunskap i främmande språk som krävs av en överbibliotekarie, chefbibliotekarie, en byråchef vid biblioteket, en bibliotekarie eller informatiker kan på framställning av högskolans styrelse bestämmas särskilt på det sätt varom är stadgat i 4 § lagen angående den språkkunskap, som skall av statstjänstemän fordras (149/22).
18 §
Av en biblioteksamanuens krävs högskoleexamen och biblioteksutbildning eller utbildning i informationstjänst som ingår i examen eller erhållits utöver den.
Av en bibliotekssekreterare krävs mellanstadieutbildning inom biblioteksbranschen eller biblioteksbiträdesutbildning under ett övergångsskede eller studentexamen jämte biblioteksutbildning eller utbildning i informationstjänst.
19 §
Av en förvaltningsdirektör fordras för tjänsten lämplig högre högskoleexamen, kännedom om högskoleväsendet och god förtrogenhet med förvaltningsuppgifter.
Av en byråchef krävs en för tjänsten lämplig högre högskoleexamen samt god förtrogenhet med byråns verksamhetsområde.
20 §
Av en biträdande sekreterare, forskningssekreterare, planerare och studiesekreterare krävs för tjänsten lämplig högre högskoleexamen.
Av en amanuens krävs för tjänsten lämplig högskoleexamen.
Av en ekonom, kamrer och biträdande kamrer krävs för tjänsten lämplig högskoleexamen samt förtrogenhet med finansförvaltning och bokföring.
21 §
Av en avdelningssekreterare fordras högskoleexamen eller för tjänsten lämplig yrkesexamen på institutsnivå.
3 kap.Åligganden
22 §
Professorer och biträdande professorer skall följa vetenskapens utveckling på sitt område, bedriva och leda vetenskaplig forskning samt sköta och utveckla undervisningen på området.
Angående undervisningsskyldigheten för professorer och biträdande professorer gäller vad som därom avtalats särskilt.
På professorer och biträdande professorer ankommer dessutom att förrätta förhör, leda övningsarbeten och granska skriftliga prov, övningsuppsatser och examensarbeten.
23 §
En professor eller biträdande professor kan för högst ett år i sänder på grund av vetenskapligt arbete eller någon annan betydande uppgift som hänför sig till tjänstens område helt eller delvis befrias från undervisningsuppgifter. Befrielsen beviljas av högskolans rektor.
24 §
Angående lektorernas undervisningsskyldighet gäller vad som därom avtalats särskilt.
Utöver undervisningsskyldigheten ingår i en lektors skyldigheter andra uppgifter som ansluter sig till undervisningen på det sätt som därom bestäms i ett reglemente.
Högskolans rektor har rätt att minska undervisningsskyldigheten för en lektor med högst 56 timmar, om lektorn har osedvanligt mycket förvaltnings-, planerings- eller förhörsuppgifter eller andra motsvarande uppgifter.
25 §
Om en stor del av lektorns åligganden utgörs av annat än gruppundervisning, kan rektorn bestämma att de åligganden som hänför sig till tjänsten skall skötas inom ramen för den allmänna veckoarbetstiden vid statens ämbetsverk.
26 §
En docent kan åläggas att meddela undervisning i form av föreläsningar eller annan gruppundervisning i enlighet med den stadfästa undervisningsplanen högst 56 timmar under ett läsår.
27 §
Om åliggandena för överassistenter, forskningsassistenter och assistenter bestäms i reglementet.
28 §
En lärare skall dessutom
främja undervisningen på sitt område,
på särskilt angivna tider handleda studerandena i deras studier och vid utarbetandet av examensarbeten samt också annars i tillräcklig mån vara anträffbar för dem,
anställa de förhör som ankommer på honom,
lämna behövliga redogörelser till högskolan om sin undervisning och publikationsverksamhet samt om förhör,
sköta åligganden som följer av medlemskap i högskolans förvaltningsorgan och andra uppgifter som ankommer på eller åläggs honom samt
vid behov i skälig utsträckning delta i valet av studerande.
29 §
Övriga tjänstemän är skyldiga att sköta de uppgifter som särskilt stadgas för eller åläggs dem eller som ankommer på dem i deras tjänst.
4 kap.Särskilda stadganden
30 §
Närmare föreskrifter om tillämpningen av denna förordning meddelas vid behov av undervisningsministeriet.
31 §
Denna förordning träder i kraft den 1 april 1988.
Genom denna förordning upphävs förordningen den 31 juli 1974 om kompetensvillkoren för tjänster och befattningar vid Helsingfors handelshögskola samt om innehavarnas av tjänster och befattningar åligganden (642/74), förordningen den 20 mars 1975 om kompetensvillkoren för tjänster och befattningar vid svenska handelshögskolan samt om innehavarnas av tjänster och befattningar åligganden (196/75) och förordningen den 28 mars 1977 om kompetensvillkoren för tjänster och befattningar vid Åbo handelshögskola samt om innehavarnas av tjänster och befattningar åligganden (290/77) jämte senare ändringar i dessa förordningar.
På den nuvarande innehavaren av den professur till vars åligganden det hör att förestå institutionen för grundforskning vid Helsingfors handelshögskola tillämpas likväl vad som stadgas i 10 § 2 mom. förordningen om kompetensvillkoren för tjänster och befattningar vid Helsingfors handelshögskola samt om innehavarnas av tjänster och befattningar åligganden (642/74).
32 §
Angående behörighetsvillkoren för en tjänst som har förklarats ledig att sökas innan denna förordning träder i kraft tillämpas tidigare stadganden och bestämmelser.
Helsingfors den 25 mars 1988
Republikens President Mauno KoivistoUndervisningsminister Christoffer Taxell