Förordning om ändring av förordningen om fångvårdsväsendet
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av justitieministern
upphävs i förordningen den 14 februari 1986 om fångvårdsväsendet ( 134/86 ) 40 § 2 mom., 55 och 59 §§, mellanrubriken före 60 § samt 60-65 §§,
ändras 3 a § 1 mom. 3 punkten, det inledande stycket i 3 b §, 3 b § 1 och 2 punkten, 10 §, 14 § 1 mom., 15 § 3 mom., 17 § 2 mom., 21 § 1 mom., 23 § 3 och 7 punkten, 25 § 1 mom. 4 punkten, 26 § 1 mom. 6 punkten, 27 § 5 punkten, 28 § 1 punkten, 31 § 7 punkten, mellanrubriken före 35 §, 35 och 36 §§, mellanrubriken före 37 §, 37-39 §§, 41 och 42 §§, mellanrubriken före 43 §, 43 §, mellanrubriken före 44 §, 44-47 §§, 52 § 1 mom., 57 § 1 mom., 68 § 1 och 3 mom., 69 § 1 mom., 71 § 2 mom. och 75 § 3 mom., av dessa lagrum 3 a § 1 mom. 3 punkten och 3 b § 1 och 2 punkten sådana de lyder i förordning av den 13 februari 1987 (135/87), samt
fogas till 11 § ett nytt 8 mom., varvid det nuvarande 8 mom. blir 9 mom., till 24 § 1 mom. en ny 4 a, 4 b och 6 a punkt och till förordningen en ny 43 a § som följer:
3 a §
Överdirektören avgör
ärenden som gäller utnämning, uppsägning och inledande av disciplinärt förfarande, vilka ankommer på justitieministeriets fångvårdsavdelning;
3 b §
Biträdande avdelningschefen avgör för fångvårdsväsendets vidkommande de ärenden som ankommer på justitieministeriets fångvårdsavdelning och som gäller:
tjänstledighet för personalen samt interimistisk skötsel av tjänster;
avlöning för tjänster samt tillämpning av tjänstekollektivavtal;
10 §
För skötseln och övervakningen av fångvårdsväsendet skall överdirektören och, enligt hans förordnande, övriga tjänstemän vid fångvårdsavdelningen och inom anstaltsförvaltningen i mån av behov företa tjänsteresor. Överdirektören skall om sina tjänsteresor göra anmälan hos justitieministern.
11 §
Om verkställighet i annan anstalt stadgas särskilt.
14 §
Till direktionen hör på tjänstens vägnar direktören, läkaren, två biträdande direktörer och ekonomidirektören eller ekonomiföreståndaren eller deras ställföreträdare. Till direktionen hör dessutom en av fångvårdsavdelningen förordnad biträdande direktör för undervisnings- och socialarbetet eller socialkurator eller hans ställföreträdare. Finns i ett fängelse flera tjänster av ovan nämnt slag, utser fångvårdsavdelningen dem som skall höra till direktionen och deras ställföreträdare. Finns vid anstalt ej två biträdande direktörer, är notarien medlem i direktionen.
15 §
Röstberättigade vid valet är de, som hör till personalen och som före valmånaden under en tid av minst sex månader tjänstgjort inom fångvårdsväsendet i ett arbets- eller tjänsteförhållande som är huvudsyssla. Valbara är de, som före valmånaden under en tid av minst ett år tjänstgjort inom fångvårdsväsendet i tjänsteförhållande och vilka inte på grund av sin tjänsteställning är ordinarie medlemmar i direktionen. Vaktchef eller biträdande vaktchef kan likväl inte väljas till medlem eller suppleant i direktionen.
17 §
Av dem som förordnas skall en medlem och hans suppleanter företräda bevaknings- och tillsynspersonalen samt en medlem och hans suppleanter den övriga personalen. Angående valförrättningen och ordnandet av den utfärdas närmare anvisningar av justitieministeriet.
21 §
Direktionen är beslutför, då förutom ordföranden minst tre andra medlemmar är närvarande. En av medlemmarna skall vara företrädare för personalen, om inte annat följer av ärendets brådskande natur.
23 §
På direktion ankommer:
att fatta beslut i ärenden som faller inom dess behörighet som gäller utnämning och uppsägning samt intyg som utges åt en tjänsteman som sagt upp sig;
att förordna två ojäviga tjänstemän vid fängelset att en gång per kalendermånad verkställa inventering av fängelsets penningmedel och övervaka, att det protokoll som uppsatts vid inventeringen ofördröjligen insänds till justitieministeriets räkenskapsbyrå;
24 §
På direktör ankommer:
att inom ramen för sin behörighet besluta om utnämning och uppsägning samt om intyg som utges åt en tjänsteman som sagt upp sig;
att ta emot anmälan om anstaltstjänstemans bisyssla och besluta huruvida en bisyssla, som inte kräver att arbetstid används för uppgiften, bör förbjudas;
att besluta om framställning till fångvårdsavdelningen i ärenden som gäller inledande av disciplinärt förfarande mot en tjänsteman vid anstaltsförvaltningen;
25 §
På biträdande direktör ankommer:
att som förman för vaktchefen samt bevaknings- och tillsynspersonalen svara för upprätthållandet av ordningen och bevakningen;
26 §
På ekonomidirektör och ekonomiföreståndare ankommer:
att övervaka fängelsets materialförvaltning samt se till att åt personalen vid anstalten betalas lön i enlighet med gällande avtal eller bestämmelser.
27 §
På läkare ankommer:
att under sina besök i fängelset kostnadsfritt ge läkarhjälp åt tjänstemän vid fängelset och deras familjemedlemmar.
28 §
På vaktchef ankommer:
att vara förman för bevaknings- och tillsynspersonalen samt att övervaka fångarnas bemötande och bevakningen av dem;
31 §
Den som är anställd vid anstaltsförvaltningen åligger:
att då ordningen och säkerheten vid anstalten kräver det även under sin fritid på kallelse av förman inställa sig till tjänstgöring;
Tjänster
35 §
Vid fångvårdsväsendet finns följande tjänster:
direktör, direktör för utbildningscentralen och överläkare,
biträdande överläkare, avdelningsläkare, fängelsepsykiater, biträdande direktör, ekonomidirektör och överlärare,
pastor,
planerare, psykolog, ekonomiföreståndare, driftschef, överskötare, bibliotekarie, vaktchef, placerare, utbildningssekreterare, studiehandledare, biträdande vaktchef, lärare, biträdande kamrer, notarie, socialkurator och bibliotekssekreterare,
ledare för arbetsverksamheten, överarbetsledare, överfaktor, maskinchef, arbetsledare, avdelningsvårdare, lagerchef, godsförvaltare och chef för arbetskoloni,
hushållsmästare, hushållslärare, maskinmästare och övervakt,
biträdande chef för arbetskoloni,
äldre vakt,
vårdare och yngre vakt,
gymnastik- och idrottsinstruktör, montör, maskinskötare och förrådsförvaltare,
byråsekreterare och byråfunktionär,
faktor, specialsjukskötare, sjukskötare, arbetsmästare och köksmästare,
laboratorieskötare, fysioterapeut, ergoterapeut, röntgenskötare, hjälpskötare och barnskötare,
vaktmästare samt
lärare i teoretiska yrkesämnen, lärare i yrkesämnen och arbetslärare.
Inom ramen för budgeten kan vid fångvårdsväsendet finnas tillfälliga tjänstemän och personal i arbetsavtalsförhållande.
36 §
Om placeringen inom fångvårdsväsendet av tjänster som är gemensamma för fångvårdsväsendet beslutar fångvårdsavdelningen.
Besättande av tjänster
37 §
Justitieministeriet utnämner direktör, överläkaren vid sinnessjukhuset för fångar, överläkare, biträdande överläkare, avdelningsläkare, fängelsepsykiater, biträdande direktör och ekonomidirektör.
Fängelsets direktion utnämner de tjänstemän som nämns i 35 § 1 mom. 9-12 punkten, om inte utnämningen enligt 41 § 1 mom. ankommer på överläkaren vid sinnessjukhuset för fångar. Fängelsedirektören utnämner de tjänstemän som nämns i 35 § 1 mom. 13 punkten. Övriga tjänstemän som nämns i momentet utnämns av justitieministeriets fångvårdsavdelning, om inte annat stadgas.
Angående utnämning av pastor och tjänstemän vid fångvårdens utbildningscentral stadgas särskilt.
38 §
Av tillfälliga tjänstemän anställer fängelsets direktör de tjänstemän som nämns i 35 § 1 mom. 9 och 13 punkten, fängelsets direktion de tjänstemän som nämns i 6, 8 samt 10-12 punkten och justitieministeriets fångvårdsavdelning övriga tillfälliga tjänstemän.
39 §
Tjänstförrättande och vikarie för tjänster som nämns i 35 § 1 mom. 8-11 och 13 punkten anställs av fängelsets direktör samt för övriga tjänster av fängelsets direktion. Justitieministeriets fångvårdsavdelning beslutar dock om skötseln av de tjänster som nämns i 42 § 3 mom.
41 §
Överläkaren vid sinnessjukhuset för fångar utnämner sjukskötare, vårdare och byråfunktionär samt anställer tillfälliga tjänstemän.
Tjänstförrättande och vikarie för tjänster vid sinnessjukhuset för fångar anställs av överläkaren i de fall, då ärendet i ett fängelse faller under direktörens eller direktionens behörighet.
42 §
Fängelsedirektören beviljar underlydande tjänstemän fortlöpande tjänstledighet för en tid av högst 30 dagar, om inte annat stadgas nedan. Beträffande längre tjänstledighet, till vilken tjänsteman har rätt med stöd av lag eller tjänstekollektivavtal, eller beträffande annan tjänstledighet för en tid av högst ett år, beslutar fängelsets direktion, om inte annat stadgas nedan.
Överläkaren vid sinnessjukhuset för fångar beslutar om tjänstledighet, vars avgörande i ett fängelse ankommer på direktören eller direktionen.
Beträffande tjänstledighet för en anstaltsdirektör, överläkaren vid sinnessjukhuset för fångar, en läkare, biträdande direktör, ekonomidirektör, ekonomiföreståndare, psykolog, vaktchef och lärare i yrkesämnen, liksom även annan än ovan i 1 och 2 mom. avsedd tjänstledighet för en tjänsteman vid anstaltsförvaltningen, beslutar justitieministeriets fångvårdsavdelning.
Om beviljande av tjänstledighet åt tjänstemännen vid fångvårdens utbildningscentral stadgas särskilt.
Avgångsålder och uppsägning av tjänsteman
43 §
Avgångsåldern för en i 35 § 1 mom. 5-10 och 12-13 punkten nämnd tjänsteman vid anstaltsförvaltningen är 63 år. Avgångsåldern för en tjänsteman som enbart utför kansliarbete är dock 67 år.
43 a §
En vaktchef, biträdande vaktchef, maskinchef, avdelningsvårdare, överarbetsledare, chef och biträdande chef för arbetskoloni, hushållsmästare, maskinmästare, övervakt, gymnastik- och idrottsinstruktör, arbetsledare, överfaktor, faktor, arbetsmästare, köksmästare, äldre vakt, montör, maskinskötare, förrådsförvaltare, sjukskötare, vårdare och yngre vakt kan sägas upp då skäl därtill föreligger.
Om beslut om uppsägning av en i 1 mom. avsedd tjänsteman inom fångvårdsväsendet fattas av en justitieministeriets fångvårdsavdelning underställd myndighet, skall denna underställa beslutet justitieministeriets fångvårdsavdelning för fastställande.
Behörighetsvillkor
44 §
Vid besättandet av tjänster vid anstaltsförvaltningen skall särskild uppmärksamhet fästas vid sökandens personliga lämplighet för fångvårdsarbete.
Den utnämnande myndigheten kan kräva att sökanden genom läkarintyg visar att han är till sin hälsa lämplig för den tjänst vid anstaltsförvaltningen som skall besättas.
I fråga om sökandena till tjänst som läkare skall utlåtande inhämtas av medicinalstyrelsen och i fråga om sökandena till tjänst i anslutning till yrkesutbildning för fångar av yrkesutbildningsstyrelsen.
Innan fångvårdsavdelningen utnämner en tjänsteman vid anstaltsförvaltningen, skall om sökandena inhämtas utlåtande av direktionen eller direktören vid fängelset.
45 §
Behörighetsvillkor är
för fängelsedirektör: för tjänsten lämplig högskoleexamen och kännedom om det straffrättsliga påföljdssystemet,
för överläkare, biträdande överläkare och fängelsepsykiater: för tjänsten lämplig specialläkarexamen samt av annan läkare rättigheter som legitimerad läkare,
för biträdande fängelsedirektör, notarie, vaktchef och biträdande vaktchef: för tjänsten lämplig högskoleexamen eller fångvårdsexamen,
för psykolog: psykologiekandidatexamen eller för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och däri ingående eller särskilt för sig avlagt högsta vitsord i psykologi,
för lärare: för tjänsten lämplig högskoleexamen eller grundskollärarbehörighet eller fångvårdsexamen,
för studiehandledare: för tjänsten lämplig högskoleexamen, vari ingår eller utöver vilken förvärvats tillräcklig pedagogisk utbildning, eller behörighet för studiehandledare vid grundskolan eller fångvårdsexamen, utöver vilken förvärvats tillräcklig pedagogisk erfarenhet eller utbildning,
för socialkurator: för tjänsten lämplig högskoleexamen, vari ingår eller utöver vilken förvärvats tillräcklig utbildning i socialt arbete, eller socialvårdsexamen eller motsvarande vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors Universitet avlagd examen eller fångvårdsexamen, utöver vilken förvärvats tillräcklig kännedom om socialt arbete,
för ekonomidirektör, ekonomiföreståndare och biträdande kamrer: för tjänsten lämplig högskoleexamen eller fångvårdsexamen eller vid handelsinstitut avlagd examen samt dessutom kännedom om statens betalningsrörelse och bokföring,
för överskötare: hälsovårdskandidatexamen, hälsovårdsförvaltningsexamen eller specialsjukskötarexamen och tillräcklig erfarenhet av förvaltning,
för bibliotekssekreterare: examen på institutnivå eller därmed jämförbar examen,
för placerare: för tjänsten lämplig högskoleexamen,
för hushållslärare: för tjänsten lämplig högskoleexamen eller examen för lärare i huslig ekonomi,
för driftschef: för tjänsten lämplig diplomingenjörsexamen eller vid tekniskt institut avlagd, för tjänsten lämplig examen,
för maskinchef: i teknisk skola avlagd, för tjänsten lämplig examen samt annan behörighet som fängelsets tekniska utrustning förutsätter,
för ledare för arbetsverksamheten, överarbetsledare och arbetsledare: vid teknisk skola avlagd, för tjänsten lämplig examen eller annan, för arbetsområdet lämplig examen på institutnivå,
för lagerchef, arbetsmästare, köksmästare och maskinmästare: för tjänsten lämplig yrkesutbildning och tillräcklig erfarenhet av respektive arbetsområde,
för utbildningssekreterare: för tjänsten lämplig högskoleexamen eller fångvårdsexamen,
för godsförvaltare: i lantbruksinstitut avlagd examen,
för chef för arbetskoloni: fångvårdsexamen eller övervaktexamen,
för övervakt: övervaktexamen,
för hushållsmästare: övervaktexamen eller vid handelsinstitut avlagd examen,
för avdelningsvårdare och specialsjukskötare: specialsjukskötarexamen eller motsvarande tidigare förvärvad kompetens,
för sjukskötare: sjukskötarexamen,
för röntgenskötare: röntgenskötarexamen, för laboratorieskötare: laboratorieskötarexamen, för fysioterapeut: fysioterapeutexamen och för ergoterapeut: ergoterapeutexamen,
för vårdare: sinnessjukvårdarexamen eller sjukskötarexamen,
för barnskötare: barnskötarexamen,
för hjälpskötare: hjälpskötarexamen, samt
för biträdande chef för arbetskoloni samt äldre och yngre vakt: vaktexamen.
Fångvårdsexamen medför behörighet även för de tjänster för vilka krävs övervakt- eller vaktexamen.
Särskilda stadganden finns om behörighetsvillkoren för direktör för fångvårdens utbildningscentral och utbildningscentralens övriga tjänster samt tjänsterna som pastor, lärare i yrkesämnen och arbetslärare.
46 §
Behörighetsvillkor för övriga än i 45 § nämnda innehavare av tjänst liksom även för personal i arbetsavtalsförhållande är tillräcklig yrkesutbildning och förtrogenhet med yrkesområdet samt sådan genom tidigare verksamhet ådagalagd skicklighet och förmåga som krävs för att tjänsten eller uppdraget skall kunna skötas med framgång.
47 §
Genom beslut av justitieministeriet bestäms om verkställande av i förordningen om fångvårdens utbildningscentral (365/76) nämnd fångvårdsexamen, som medför behörighet som fängelsedirektör, fångvårdsexamen samt övervakt- och vaktexamen och fångvårdens grundexamen.
52 §
Utnämnings- och uppsägningsärenden, vilka handläggs vid sinnessjukhuset för fångar, samt de ärenden vilka i ett fängelse hör till direktionens behörighet, skall innan de avgörs förberedelsevis behandlas vid ett möte, vari deltar överläkaren vid sinnessjukhuset för fångar, avdelningsläkaren och överskötaren samt två företrädare för personalen. Företrädarna för personalen väljs med iakttagande i tillämpliga delar av vad som stadgas om personalens företrädare i direktionen.
57 §
En tjänstemannabostad eller del därav får inte uthyras åt någon annan utan fångvårdsavdelningens tillstånd.
68 §
I beslut om överlåtande av en bostad får ändring inte sökas genom besvär.
Ändring i beslut av direktionen eller direktören i ärenden i vilka ändringssökande inte är förbjudet får sökas hos justitieministeriets fångvårdsavdelning genom besvär. Besvärstiden är 30 dagar från den dag, då den som söker ändring fick del av beslutet, denna dag dock inte medräknad.
69 §
Ändring i fångvårdsavdelningens beslut i ärenden i vilka ändringssökande inte är förbjudet får sökas i den ordning som stadgas i lagen om ändringssökande i förvaltningsärenden (154/50). Besvär över föreläggande av vite får anföras endast samtidigt med besvär över ådömt vite.
71 §
När arbetsordningen fastställs kan med fångvårdsavdelningens tillstånd avvikelse göras från vad som i denna förordning stadgas om tjänstemännens inom fångvårdsväsendet uppgifter samt arbetsfördelningen mellan dem, såvida uppgifternas praktiska ordnande, lokala förhållanden eller andra viktiga skäl det kräver.
75 §
Utan hinder av vad som i 45 § stadgas om behörighetsvillkoren för direktörerna, kan den som avlagt i 47 § nämnd fångvårdsexamen även efter denna förordnings ikraftträdande avlägga sådan fångvårdsexamen, som medför behörighet som fängelsedirektör, och sålunda uppnå behörighet för tjänst som direktör. Likaså skall tidigare avlagd fångvårdsexamen, som medför behörighet som fängelsedirektör, medföra behörighet för tjänst som direktör.
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1988.
Helsingfors den 31 december 1987
Republikens President Mauno KoivistoJustitieminister Matti Louekoski