Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

702/1977

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om högsta förvaltningsdomstolen.

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
702/1977

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av justitieministern stadgas med stöd av 17 § lagen den 22 juli 1918 angående Högsta förvaltningsdomstolen:

Högsta förvaltningsdomstolens sammansättning.

1 §.

I högsta förvaltningsdomstolens plenum deltager presidenten och ledamöterna. Presidenten är ordförande i plenum.

2 §.

Vid högsta förvaltningsdomstolen finns minst tre avdelningar. Presidenten är ordförande i första avdelningen. Presidenten förordnar de övriga avdelningarnas ordförande för en tid av högst tre år i sänder.

Presidenten förordnar avdelningarnas viceordförande och övriga ledamöter samt bestämmer sammansättningen vid avdelningarnas sammanträden.

Då avdelnings ordförande icke deltager i avdelningens sammanträde, ledes ordet av avdelningens viceordförande. Deltager ej heller denne i sammanträdet, ledes ordet av den i tjänsten äldsta, vid sammanträdet närvarande ledamoten.

3 §.

I kanslisammanträde deltager presidenten, avdelningarnas ordförande och fyra andra av högsta förvaltningsdomstolen för högst tre år i sänder förordnade ledamöter. Presidenten är ordförande vid kanslisammanträde.

Angående kanslisammanträdes beslutförhet gäller vad om högsta förvaltningsdomstolens domföra antal medlemmar är stadgat.

4 §.

Vid förfall för presidenten är ställföreträdare för honom en av högsta förvaltningsdomstolen för detta uppdrag för en tid av högst tre år i sänder förordnad ledamot. Vid förfall jämväl för denne handhas presidentens åligganden av den i tjänsten äldsta ledamoten. Ordföranden vid första avdelningens sammanträde bestämmes likväl i enlighet med 2 § 3 mom.

Avgörande av ärenden.

5 §.

Lagskipningsärenden avgöres i plenum eller vid avdelnings sammanträde, i enlighet med vad i arbetsordningen bestämmes.

6 §.

I plenum avgöres ytterligare ärenden som angår:

1)

utnämnande av ledamot och föredragande i högsta förvaltningsdomstolen;

2)

förordnande av ledamot till ställföreträdare för presidenten;

3)

förordnande av ledamot till kanslisammanträde;

4)

förordnande av kanslichef;

5)

högsta förvaltningsdomstolens arbetsordning;

6)

högsta förvaltningsdomstolens verksamhets- och ekonomiplan samt förslag till inkomst- och utgiftsstat;

7)

avgivande av utlåtande och framställning som avses i 7 § lagen den 22 juli 1918 angående högsta förvaltningsdomstolen, försåvitt ej beslut fattas att hänskjuta ärendet till kanslisammanträde för avgörande;

8)

förordnande av medlem i laggranskningsrådet;

9)

utnämnande av ledamot i omsättningsskatterätten; samt

10)

omsattningsskatterättens arbetsordning.

7 §.

Vid kanslisammanträde avgöres ärenden som angår:

1)

besättande av sekreterar- och annan med tjänsten som föredragande jämställbar extraordinarie befattning samt antagande av tillfällig funktionär och person i arbetsavtalsförhållande till motsvarande uppgift;

2)

föredragningsförordnande; samt

3)

tjänstledighet, annat avbrott i tjänstgöringsförhållande, förordnande av vikarie samt handhavande av vakant tjänst och befattning, såframt avgörandet av ärendet ej ankommer på presidenten eller kanslichefen.

8 §.

Presidenten avgör de ärenden, vilka icke stadgats att avgöras vid sammanträde eller vilkas avgörande icke, i enlighet med vad nedan stadgas, ankommer på kanslichefen.

Presidenten kan överföra annat än i 2 § avsett ärende eller grupp av ärenden, vilkas avgörande ankommer på honom, att avgöras av den till hans ställföreträdare förordnade ledamoten eller av kanslichefen. Presidenten kan förbehålla sig att avgöra ärende, vars avgörande skulle ankomma på ställföreträdaren eller på kanslichefen.

Presidenten kan förordna att ärende, som ankommer på honom, skall avgöras vid kanslisammanträde samt att på kanslisammanträde ankommande ärende av vikt eller av principiell betydelse skall avgöras i plenum.

9 §.

I plenum och vid sammanträde avgöres ärendena på föredragning. Presidenten och annan tjänsteman avgör ärenden på föredragning eller utan föredragning, i enlighet med vad i arbetsordningen bestämmes.

Personal.

10 §.

I högsta förvaltningsdomstolen finns president-, förvaltningsråds-, referendarieråds-, äldre och yngre förvaltningssekroterar-, registrators-, expeditörs- och avdelningssekreterartjänster samt äldre vaktmästar-, maskinskrivar- och vaktmästarbefattningar.

I högsta förvaltningsdomstolen kan finnas extraordinarie förvaltningsråd i enlighet med vad som är stadgat särskilt.

11 §.

I högsta förvaltningsdomstolen finns extraordinarie sekreterar-, avdelningssekreterar-, byråsekreterar-, biträdande registrators-, kanslist- och byråbiträdesbefattningar.

I högsta förvaltningsdomstolen kan ytterligare inom ramen för statsförslaget finnas andra extraordinarie befattningar samt tillfälliga funktionärer och personal i arbetsavtalsförhållande.

12 §.

Angående .kompetensvillkoren för presidenten, ledamot och ordinarie föredragande är stadgat särskilt. Kompetensvillkor för registrators-, expeditörs- och avdelningssekreterartjänsterna är vicenotarieexamen eller annan för tjänsten lämplig högskoleexamen.

Kompetensvillkor för extraordinarie sekreterarbefattning är för befattningen lämplig högskoleexamen och för extraordinarie avdelningssekreterarbefattning för befattningen lämplig examen. I övrigt gäller angående kompetensvillkoren för extraordinarie befattning vad om kompetensvillkoren för motsvarande tjänst eller befattning är stadgat.

Av annan tjänsteman och person i arbetsavtalsförhållande kräves, att vederbörande genom sin tidigare verksamhet visat sig besitta sådan skicklighet och förmåga som ett framgångsrikt handhavande av befattningen eller uppgiften förutsätter.

13 §.

Högsta förvaltningsdomstolen förordnar någon av de ordinarie föredragandena till kanslichef för högst ett år i sänder.

Presidenten bestämmer om handhavandet av kanslichefens uppgifter vid förfall för denne.

14 §.

Högsta förvaltningsdomstolen kan förordna den som uppfyller kompetensvillkoren för ordinarie föredragande att föredraga ärenden i högsta förvaltningsdomstolen (föredragningsförordnande).

Begynnande och upphörande av tjänstgöringsförhållande.

15 §.

Republikens president nämner ordinarie föredragande på framställning av högsta förvaltningsdomstolen sedan tjänsten under en tid av 30 dagar varit anslagen ledig att sökas hos högsta förvaltningsdomstolen.

16 §.

Presidenten utnämner registrator, expediter och avdelningssekreterare sedan tjänsten under en tid av 30 dagar varit anslagen ledig att sökas hos högsta förvaltningsdomstolen. Presidenten besätter med dylik tjänst jämställbar extraordinarie befattning samt antager tillfällig funktionär och person i arbetsavtalsförhållande till motsvarande uppgift. Presidenten antager även biträdande registrator och kanslist.

Kanslichefen utnämner äldre vaktmästare, maskinskrivare och vaktmästare utan att befattningen lediganslås samt antager extraordinarie befattningshavare, tillfällig funktionär och person i arbetsavtalsförhållande, såframt detta icke ankommer på kanslisammanträdet eller på presidenten.

17 §.

Om beviljande av avsked, uppsägning och avbrytande av tjänstgöringsförhållande utan iakttagande av uppsägningstid, fattas beslut i samma ordning som vid utnämning till eller antagande i vederbörande tjänst, befattning eller uppgift.

Temporär reglering av tjänstgöringsförhållande.

18 §.

Presidenten kan taga tjänstledighet för en tid av högst 14 dagar om året. Tjänstledighet som överskrider denna tid beviljas av republikens president.

19 §.

Högsta förvaltningsdomstolen kan bevilja ledamot tjänstledighet för en tid av högst 30 dagar om året. Beträffande ansökan, som rör längre tid, skall högsta förvaltningsdomstolen avge utlåtande och hänskjuta ärendet till republikens president för avgörande.

20 §.

Högsta förvaltningsdomstolen kan bevilja ordinarie föredragande tjänstledighet på grund av havandeskap och barnsbörd för den tid som är stadgad i lag eller överenskommen i tjänstekollektivavtal och av annan orsak för en tid av högst 90 dagar om året. Beträffande ansökan, som rör längre tid, skall högsta förvaltningsdomstolen avge utlåtande och hänskjuta ärendet till statsrådet för avgörande.

Högsta förvaltningsdomstolen kan förordna vikarie att handha föredragandes tjänst under tiden för tjänstledighet.

21 §.

Om tjänstledighet, annat avbrytande av tjänstgöringsförhållande och förordnande av vikarie, som gäller annan än i 18―20 §§ nämnd tjänsteman fattas beslut i samma ordning som vid utnämning till eller antagande i vederbörande tjänst, befattning eller uppgift.

22 §.

Angående handhavandet av vakant tjänst, befattning och uppgift förordnas i samma ordning som då vikarie förordnas.

Personalens uppgifter.

23 §.

Presidenten leder och övervakar högsta förvaltningsdomstolens verksamhet. Han skall i synnerhet draga försorg om att högsta förvaltningsdomstolens lagskipning är enhetlig och snabb samt därom att annan förvaltningslagskipning vederbörligen övervakas.

Presidenten kan överlåta åligganden som ankommer på honom att handhas av den till hans ställföreträdare förordnade ledamoten samt förordna denne att biträda honom i dessa åligganden.

24 §.

Ordföranden för avdelning skall draga försorg om att avdelningens åligganden handhas sakenligt och snabbt. Samma skyldighet åvilar avdelningens viceordförande och annan ledamot, som lett ordet vid avdelningens sammanträde, i ärenden som handlagts under deras ordförandeskap.

25 §.

Kanslichefen drager under presidentens ledning och tillsyn försorg om högsta förvaltningsdomstolens interna verksamhet.

Kanslichefen åligger:

1)

att till presidenten göra framställningar om utvecklande av högsta förvaltningsdomstolens verksamhet och arbetsmetoder;

2)

att draga försorg om beredningen av verksamhets- och ekonomiplanen samt förslaget till inkomst- och utgiftsstat ävensom om annan ekonomiförvaltning;

3)

att tillse att föredragandena och övriga honom underlydande personer utför sina uppgifter sakenligt och effektivt;

4)

att draga försorg om anordnande av personalutbildning;

5)

att draga försorg om den interna informationen;

6)

att övervaka den amtomatiska databehandlingen; samt

7)

att utföra de övriga för honom stadgade och föreskrivna uppgifterna.

Handlingar.

26 §.

Angående lagskipningsbeslut samt i 7 § lagen angående högsta förvaltningsdomstolen avsedda utlåtanden och framställningar uppgöres liggarexemplar. Angående expedition i annat ärende som avgjorts vid sammanträde uppgöres liggarexemplar, såframt ordföranden så bestämmer.

Liggarexemplar undertecknas av de medlemmar, som deltagit i ärendets avgörande, och kontrasigneras av föredraganden.

Skiljaktiga meningar antecknas i liggarexemplaret eller, om liggarexemplar ej uppgöres, i ett särskilt röstningsprotokoll, som undertecknas av föredraganden och granskas av ordföranden. Föredraganden undertecknar sin skiljaktiga mening.

27 §.

Expeditioner som i lagskipningsärenden utgives till parterna undertecknas av föredraganden. I expedition antecknas namnen på de medlemmar, vilka deltagit i ärendets avgörande. Är beslut icke enhälligt, skall i expeditionen antecknas att omröstning ägt rum i ärendet och att de olika meningarna framgår av liggarexemplaret, som förvaras i högsta förvaltningsdomstolen. I expedition antecknas även uppgift om föredragandens skiljaktiga mening.

Expeditioner som utgives i andra än lagskipningsärenden undertecknas av sammanträdets ordförande eller av den tjänsteman som avgjort ärendet och, då ärendet avgjorts på föredragning, kontrasigneras av föredraganden.

Information och utredning om verksamhet.

28 §.

I syfte att förenhetliga lagskipningen och främja rättssäkerheten skall högsta förvaltningsdomstolen genom att publicera en årsbok och på annat sätt informera om sådana avgöranden, vilka kan vara av betydelse för lagtillämpningen i andra liknande fall eller eljest av allmän betydelse.

Högsta förvaltningsdomstolen skall även i övrigt informera om sin verksamhet.

29 §.

Högsta förvaltningsdomstolen skall årligen i januari månad tillställa justitiekanslern i statsrådet, riksdagens justitieombudsman och justitieministeriet en utredning om de ärenden, vilka överförts till föregående år, de vilka inkommit och avgjorts under året samt de vilka vid årets utgång ännu icke är avgjorda. Justitieministeriet skall ytterligare årligen i juli månad tillställas motsvarande utredning för föregående halvår.

Sessionsperiod och arbetstid.

30 §.

Högsta förvaltningsdomstolens sessionsperiod utgöres av tiden mellan den 7 januari och den 20 december, nämnda dagar medräknade. Under sessionsperioden hålles sammanträden de vardagar, vilka allmänt är arbetsdagar vid statens ämbetsverk. Skall ärende avgöras i brådskande ordning eller föreligger eljest särskilt skäl, kan sammanträden hållas även under annan tid och även utom sessionsperioden.

Sammanträden skall hållas så ofta som det är erforderligt för att ärendena skall bli avgjorda snabbt och sakenligt. Då sammanträdena ordnas, skall beaktas den tid som utöver sammanträdena erfordras för beredning, granskning och annan handläggning av de ärenden som föreligger till avgörande.

31 §.

Arbetstiden för presidenten och ledamöterna samt föredragandena med tjänsten som huvudsyssla skall i medeltal motsvara den arbetstid som allmänt iakttages vid statens ämbetsverk.

Angående arbetstiden för de övriga tjänstemännen och personalen i arbetsavtalsförhållande gäller vad om statens tjänstemäns och arbetstagares arbetstid är stadgat, bestämt eller överenskommet.

Arbetsordning.

32 §.

Närmare bestämmelser om handläggningen av ärendena och ordnandet av verksamheten i övrigt utfärdas i en arbetsordning, som uppgöres av högsta förvaltningsdomstolen. Arbetsordningen publiceras i författningssamlingen.

Särskilda stadganden.

33 §.

Ordinarie föredragande åtalas för brott i tjänsten i Helsingfors hovrätt.

34 §.

Med tjänsteman avses i denna förordning innehavare av tjänst, befattning eller extraordinarie befattning och tillfällig funktionär vid högsta förvaltningsdomstolen samt person som handhar tjänst eller befattning medan den är vakant eller sköter den såsom vikarie.

Med föredragande avses ordinarie föredragande och den som högsta förvaltningsdomstolen givit föredragningsförordnande. Ordinarie föredragande är referendarieråden samt äldre och yngre förvaltningssekreterarna.

35 §.

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1978.

Genom denna förordning upphäves förordningen den 22 juli 1918 om högsta förvaltningsdomstolen jämte däri senare företagna ändringar.

Av verkställigheten av denna förordning förutsatta åtgärder kan vidtagas innan förordningen träder i kraft.

Helsingfors den 30 september 1977.

Republikens President Urho KekkonenJustitieminister Tuure Salo

Till början av sidan