Finlex - Till startsidan
Lagstiftning

408/2025

Uppdaterad lagstiftning

Uppdaterade författningstexter som innehåller de ändringar som gjorts i författningarna

Lag om tillsyn över mediemarknaden

Uppdaterad
Typ av författning
Lag
Förvaltningsområde
Kommunikationsministeriet
Meddelats
Publiceringsdag
Ikraftträdande
ELI-kod
http://data.finlex.fi/eli/sd/2025/408/ajantasa/2025-06-27/swe
Finlands författningssamlings ursprungliga författning
SDK 408/2025

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 kap.Allmänna bestämmelser

1 §Mediefrihetsförordningen

Genom denna lag preciseras och kompletteras Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/1083 om fastställande av en gemensam ram för medietjänster på den inre marknaden och om ändring av direktiv 2010/13/EU (europeisk mediefrihetsförordning), nedan mediefrihetsförordningen , och dess nationella tillämpning.

2 kap.Bedömning av koncentrationer på mediemarknaden

2 §Kapitlets tillämpningsområde

Bestämmelserna i detta kapitel tillämpas på sådana i 21 § i konkurrenslagen (948/2011) avsedda företagsförvärv där minst en part är en leverantör av medietjänster eller en leverantör av en onlineplattform som ger tillgång till medieinnehåll och där parternas omsättning uppfyller förutsättningarna enligt 22 § 1 mom. i konkurrenslagen. Vid beräkningen av omsättningen för parterna i ett företagsförvärv tillämpas vad som föreskrivs i 24 § i konkurrenslagen.

3 §Anmälan om företagsförvärv

Företagsförvärv ska anmälas till Transport- och kommunikationsverket efter det att avtal ingåtts, bestämmanderätt förvärvats eller ett offentligt uppköpserbjudande enligt 11 kap. 9 § i värdepappersmarknadslagen (746/2012) offentliggjorts, men dock innan förvärvet har verkställts. Företagsförvärvet kan också anmälas till Transport- och kommunikationsverket genast efter det att parterna med tillräcklig säkerhet kan visa att de har för avsikt att genomföra ett företagsförvärv.

Anmälningsskyldigheten gäller den som förvärvar bestämmanderätt, den som förvärvar en affärsverksamhet eller en del av den, de sammanslutningar och stiftelser som deltar i en fusion samt bildarna av ett samföretag.

4 §Uppgifter som ska ingå i anmälan om företagsförvärv

I anmälan om företagsförvärv ska följande uppgifter ingå:

1)

namn, adress och telefonnummer för varje part i företagsförvärvet samt varje parts kontaktperson och dennes kontaktuppgifter,

2)

varje parts eventuella ombud och ombudets kontaktuppgifter,

3)

en redogörelse för den sammanräknade omsättningen från Finland för varje part och för de sammanslutningar och stiftelser som tillhör samma företagsgrupp som parten i fråga,

4)

en beskrivning av företagsförvärvet och dess ekonomiska och finansiella struktur, tidsplanen, den affärsverksamhet som är föremål för arrangemanget, en eventuell försäljare, hur innehav och bestämmanderätt fördelar sig före och efter arrangemanget, ekonomiska och andra omständigheter som lett till arrangemanget samt av de strategiska och ekonomiska grunderna för arrangemanget,

5)

en beskrivning av varje parts bransch, den affärsverksamhet som varje part bedriver och den verksamhet varje part bedriver med stöd av en programkoncession,

6)

en redogörelse för de marknader som berörs av företagsförvärvet,

7)

en beskrivning av de andra aktörerna på marknaden och deras marknadsandelar,

8)

en bedömning av företagsförvärvets förväntade konsekvenser för mediepluralismen, samt för den allmänna opinionsbildningen och mångfalden av medietjänster och medieutbudet på marknaden,

9)

en beskrivning av de skyddsåtgärder som gäller redaktionellt oberoende.

Av tydlighetsskäl kan vissa uppgifter presenteras i bilagor eller specificeras med bilagor eller tabeller och diagram. Det centrala innehållet i anmälan ska dock framgå av den egentliga anmälan. Sådana uppgifter i anmälan och dess bilagor som med stöd av lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999) eller någon annan lag föreslås vara sekretessbelagda ska specificeras.

Anmälan och dess bilagor ska sändas till Transport- och kommunikationsverket på elektronisk väg.

5 §Bedömning av konsekvenserna av företagsförvärv

Transport- och kommunikationsverket ska bedöma konsekvenserna av företagsförvärv för mediepluralismen och för det redaktionella oberoendet enligt kriterierna i artikel 22.2 i mediefrihetsförordningen.

6 §Behandlingsfrister

Transport- och kommunikationsverket ska utan dröjsmål ta upp en anmälan om företagsförvärv till prövning. Bedömningen av konsekvenserna av företagsförvärvet ska sändas till parterna i företagsförvärvet inom 65 arbetsdagar från det att anmälan togs emot. Fristen börjar inte löpa om anmälan har väsentliga brister.

Om bedömningen gäller ett företagsförvärv som omfattar verksamhet som bedrivs med stöd av en programkoncession, ska en samtidig bedömning av konsekvenserna av företagsförvärvet och inverkan av förändringen i det bestämmande inflytandet på koncessionen enligt 30 § i lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation (917/2014) eftersträvas. Om den behöriga koncessionsmyndigheten är statsrådet, ska målet vara att lämna bedömningen av konsekvenserna av företagsförvärvet till statsrådet så snart som möjligt efter det att koncessionsärendet har överförts från Transport- och kommunikationsverket till statsrådet.

Tidsfristen löper inte under den tid som Transport- och kommunikationsverket inväntar utlåtande av Europeiska nämnden för medietjänster enligt artikel 22.4 i mediefrihetsförordningen.

7 §Offentliggörande av bedömningen

Transport- och kommunikationsverket ska göra bedömningen av konsekvenserna av företagsförvärvet tillgänglig för allmänheten.

3 kap.Tillsyn

8 §Transport- och kommunikationsverkets uppgifter

Transport- och kommunikationsverket är nationell tillsynsmyndighet enligt artikel 7 i mediefrihetsförordningen och övervakar efterlevnaden av denna lag. Verket övervakar dessutom efterlevnaden av artikel 6.1 i mediefrihetsförordningen och utvecklar de nationella databaser över medieägande som avses i artikel 6.2 i den förordningen.

9 §Transport- och kommunikationsverkets rätt att få information

Transport- och kommunikationsverket har trots de sekretessbestämmelser som gäller företagshemligheter rätt att få sådan information som är nödvändig för utförandet av dess uppgifter enligt mediefrihetsförordningen och denna lag av dem om vilkas skyldigheter det föreskrivs i mediefrihetsförordningen eller denna lag, samt sådan information som är nödvändig för tillsynen över efterlevnaden av kapitel III i den förordningen av andra fysiska eller juridiska personer som avses i artikel 7.4 i den förordningen.

Den information som avses i 1 mom. ska lämnas ut utan obefogat dröjsmål, i den form som myndigheten begärt och avgiftsfritt.

10 §Anmälningsskyldighet

Leverantörer av medietjänster ska årligen anmäla till Transport- och kommunikationsverket att den information som avses i artikel 6.1 i mediefrihetsförordningen har offentliggjorts. Myndigheter och andra offentliga enheter som är skyldiga att offentliggöra information om statlig annonsering enligt artikel 25.2 i mediefrihetsförordningen ska årligen anmäla till Transport- och kommunikationsverket att informationen har offentliggjorts. Anmälningarna ska lämnas elektroniskt och de ska innehålla en redogörelse för var informationen offentliggjorts samt en beskrivning av det datainnehåll som offentliggjorts.

Kommuner och samkommuner ska anmäla information om statlig annonsering till Statskontoret som en del av det i 120 a § i kommunallagen (410/2015) avsedda lämnandet av ekonomiska uppgifter. Välfärdsområden och välfärdssammanslutningar ska anmäla information om statlig annonsering till Statskontoret som en del av det i 120 § i lagen om välfärdsområden (611/2021) avsedda lämnandet av ekonomiska uppgifter.

11 §Tillsynsbeslut

När Transport- och kommunikationsverket utför uppgifter enligt denna lag kan det ålägga den som bryter mot mediefrihetsförordningen eller denna lag att upphöra med överträdelsen och att inom en skälig tid avhjälpa sitt fel eller sin försummelse.

12 §Vite

Transport- och kommunikationsverket kan förena de skyldigheter som ålagts med stöd av 9 och 11 § med vite. Bestämmelser om vite finns i viteslagen (1113/1990) .

4 kap.Särskilda bestämmelser

13 §Ändringssökande

Bestämmelser om sökande av ändring i förvaltningsdomstol finns i lagen om rättegång i förvaltningsärenden (808/2019) . Vid sökande av ändring i beslut som gäller föreläggande och utdömande av vite tillämpas dock viteslagen.

14 §Ikraftträdande

Denna lag träder i kraft den 8 augusti 2025.

RP 32/2025

KoUB 10/2025

RSv 64/2025

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1083/2024 (32024R1083) , EUT L, 17.4.2024, s. 1

Till början av sidan