Finlex - Till startsidan
Lagstiftning

369/2020

Uppdaterad lagstiftning

Uppdaterade författningstexter där ändringar i lagen eller förordningen ingår i författningstexten.

Författningar följda till och med FörfS 221/2025.

Statsrådets förordning om understöd som beviljas företag inom fiskerisektorn på grundval av en försämrad ekonomisk situation

Inte i kraft
Typ av författning
Förordning
Förvaltningsområde
Jord- och skogsbruksministeriet
Meddelats
Publiceringsdag
Ikraftträdande

giltighet ändrats genom F 1269/2020

Giltighetstidens slutdatum
ELI-kod
http://data.finlex.fi/eli/sd/2020/369/ajantasa/2021-06-29/swe
Finlands författningssamlings ursprungliga författning
SDK 369/2020

I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 § i statsunderstödslagen (688/2001) :

1 §Tillämpningsområde

Denna förordning innehåller bestämmelser om understöd som beviljas företag inom fiskerisektorn på grundval av en tillfälligt försämrad ekonomisk situation.

2 §Syftet med understödet

Syftet med understödet är att trygga likviditeten för företag inom fiskerisektorn då den ekonomiska situationen försämras till följd av betydande marknads- och produktionsstörningar på grund av covid-19-epidemin.

3 §Europeiska unionens bestämmelser om understödet

Understödet beviljas som sådant tillfälligt statligt stöd som avses i kommissionens meddelande C(2020) 1863 om en tillfällig ram för statliga stödåtgärder till stöd för ekonomin under det pågående utbrottet av covid-19.

4 §Statsbidragsmyndigheter

Statsbidragsmyndigheter är närings-, trafik- och miljöcentralerna i Egentliga Finland, Norra Savolax och Lappland samt närings-, trafik- och miljöcentralernas och arbets- och näringsbyråernas utvecklings- och förvaltningscenter.

Utvecklings- och förvaltningscentret betalar ut understöd enligt de beslut som fattats med stöd av denna förordning och beslutar om återkrav av understöd. Närings-, trafik- och miljöcentralerna i Egentliga Finland, Norra Savolax och Lappland sköter statsbidragsmyndigheternas övriga uppgifter.

5 § (1.10.2020/680)Understödsberättigad verksamhet och godtagbara kostnader

Understöd kan beviljas i form av allmänt understöd för utgifter som bedöms nödvändiga för att trygga fortsatt företagsverksamhet och som uppkommit den 19 mars 2020 eller därefter.

Med avseende på understödet godtagbara kostnader som hänför sig till fiske och fiskodling är

1)

utgifter för anlitande av externa tjänster och sakkunniga,

2)

löne- och personalkostnader,

3)

hyreskostnader och fastighetskostnader,

4)

andra än i 1–3 punkten avsedda utgifter som bedöms nödvändiga för att trygga fortsatt företagsverksamhet.

Understöd som beviljas med stöd av denna förordning får inte användas för de ändamål som förtecknas i artikel 1.1 i kommissionens förordning (EU) nr 717/2014 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på stöd av mindre betydelse inom fiskeri- och vattenbrukssektorn.

5 a § (29.6.2021/680)Ansökan om understöd

Ansökan om understöd ska göras senast den 30 november 2021.

6 §Innehållet i ansökan

Ansökan och dess bilagor ska innehålla:

1)

sökandens namn, kontaktuppgifter och hemort samt företagets verksamhetsområde, storlek och företags- och organisationsnummer,

2)

företagets redogörelse för företagets ekonomiska situation före covid-19-epidemin,

3)

utredning om försämringen av företagets ekonomiska situation samt en plan för stabilisering av ekonomin och den finansiering som krävs,

4)

annat offentligt stöd som företaget ansökt om eller fått för anpassning till verkningarna av covid-19-epidemin,

5)

utredning om företagets inkomster av annan företagsverksamhet än fiskerihushållning så att dessa inkomster kan särskiljas från inkomsterna av företagsverksamheten inom fiskerihushållningen, samt

6)

uppgifterna från företagets två senaste räkenskapsperioder.

Jord- och skogsbruksministeriet fastställer den blankett som används vid ansökan om understöd.

7 §Understödstagare och förutsättningar för beviljande

Understöd kan beviljas de kommersiella fiskare i grupp I som avses i 88 § i lagen om fiske (379/2015) samt företag som bedriver fiskodling, fiskförädling eller parti- eller detaljhandel med fisk. Understöd kan dessutom beviljas sådana egentliga yrkesfiskare som avses i 3 § i landskapsförordningen om yrkesfiske (Ålands författningssamling 1995:44)

För att understöd ska beviljas krävs det dessutom att företagets ekonomiska situation har försämrats avsevärt på grund av covid-19-epidemin efter den 31 december 2019, men att företaget har förutsättningar för en lönsam affärsverksamhet.

8 § (1.10.2020/680)Understödsbeloppet i fråga om fiske och fiskodling samt prövningen vid beviljandet av understödet

Närings-, trafik- och miljöcentralen bedömer för en tidsperiod på högst sex månader storleken på det understöd som den ekonomiska anpassningen i samband med covid-19-epidemin kräver när det gäller fisket och fiskodlingen. Vid bedömningen beaktas den utredning sökanden lagt fram om beloppet av det ekonomiska stöd som företaget behöver och stödets användningsändamål samt om företagets affärsverksamhet. Understödets belopp ska stå i rimlig proportion till företagets storlek och omsättning.

Närings-, trafik- och miljöcentralen kan vid bedömningen av omfattningen av det ekonomiska anpassningsbehovet beakta de uppgifter om ekonomi och kostnadsstrukturer som Naturresursinstitutet producerar i fråga om fiskeriföretagen.

Understödsbeloppet uppgår till högst 70 procent av det nödvändiga ekonomiska anpassningsbehov som närings-, trafik- och miljöcentralen uppskattat.

Understödets minimibelopp är 2 000 euro och maximibelopp 120 000 euro.

Vid den prövning som gäller understödsbeloppet ska övriga eventuella understöd som företaget erhållit för hanteringen av covid-19-epidemin beaktas.

8 a § (29.6.2021/680)Understödsbeloppet i fråga om fiskförädling och parti- och detaljhandel med fisk samt prövningen vid beviljandet av understödet

Närings-, trafik- och miljöcentralen beräknar understödet för fiskförädling och för parti- och detaljhandel med fisk enligt följande formel:

Sökandens omsättning under stödperioden är den månatliga genomsnittliga omsättningen under tidsperioden från och med den 1 januari 2021 till och med den 28 februari 2021 enligt företagets mervärdesskattedeklarationer eller, om sådana saknas, företagets egen anmälan. Sökandens omsättning vid jämförelsetidpunkten är den månatliga genomsnittliga omsättningen under tidsperioden från och med den 1 januari 2020 till och med den 29 februari 2020 enligt företagets mervärdesskattedeklarationer eller, om sådana saknas, enligt företagets egen anmälan.

Sökandens övriga kostnader under stödperioden är sådana av företagets oflexibla kostnader och förluster i affärsverksamheten som hänför sig till stödperioden och som sökanden uppgett i ansökan och till vilka räknas hyreskostnader och andra kostnader för egendom som används i affärsverksamheten, sådana tillstånds-, medlems- och försäkringsavgifter och långvariga avtal som är nödvändiga för bedrivandet av affärsverksamheten, hyror för maskiner och anläggningar, dispositionsrättsersättningar och licensavgifter, nödvändiga kostnader för inhyrd arbetskraft samt förskottsbetalningar, som är slutliga och för vilka kostnadsstöd inte har beviljats tidigare ( övriga kostnader under stödperioden ).

Sökandens lönekostnader under stödperioden är företagets lönekostnader för anställda enligt uppgifterna i inkomstregistret, arbetsgivarens lönebikostnader som ersätts enligt ett procenttal och som godkänns till ett belopp av 20 procent av lönekostnaderna enligt inkomstregistret, lönekostnaderna under stödperioden för en enskild näringsidkare eller ett personbolags ansvariga bolagsman enligt den arbetsinkomst som fastställts enligt 112 § i lagen om pension för företagare (1272/2006) och som gällde den första dagen av stödperioden och en företagares pensionsförsäkringsavgift och sjukförsäkringsavgift för stödperioden enligt företagets egen anmälan ( lönekostnader under stödperioden).

Från understödets kalkylerade belopp avdras de stöd som företaget erhållit för lindrande av konsekvenserna av covid-19-epidemin.

Understödets minimibelopp är 2 000 euro och maximibelopp 270 000 euro.

9 §Utbetalning av understöd

Understödet betalas i förskott i en post.

10 §Redovisning för användningen av understödet

Understödstagaren ska lämna den närings-, trafik- och miljöcentral som beviljat understödet en redovisning för användningen av understödet och för hur företagsverksamheten fortgår senast det datum som anges i understödsbeslutet.

Jord- och skogsbruksministeriet fastställer den blankett som används för redovisningen.

11 § (29.6.2021/680)Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 18 maj 2020 och gäller till och med den 31 december 2021.

Ikraftträdelsestadganden

1.10.2020/680:

Denna förordning träder i kraft den 5 oktober 2020.

På ansökningar som är anhängiga vid ikraftträdandet av denna förordning tillämpas de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet.

30.12.2020/1268:

Denna förordning träder i kraft den 31 december 2020.

29.6.2021/680:

Denna förordning träder i kraft den 1 juli 2021.

På ansökningar som är anhängiga vid ikraftträdandet av denna förordning tillämpas de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet.

Till början av sidan