Finlex - Till startsidan
Lagstiftning

498/2007

Uppdaterad lagstiftning

Uppdaterade författningstexter som innehåller de ändringar som gjorts i författningarna

Statsrådets förordning om skyddsupplag för bränntorv

Uppdaterad
Typ av författning
Förordning
Förvaltningsområde
Arbets- och näringsministeriet
Meddelats
Publiceringsdag
Ikraftträdande
ELI-kod
http://data.finlex.fi/eli/sd/2007/498/ajantasa/2007-04-26/swe
Finlands författningssamlings ursprungliga författning
SDK 498/2007

I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från handels- och industriministeriet, föreskrivs med stöd av lagen av den 30 mars 2007 om skyddsupplag för bränntorv (321/2007) :

1 §Tillämpningsområde

Denna förordning tillämpas på sådan skyddsupplagring av bränntorv som avses i lagen om skyddsupplag för bränntorv (321/2007) .

2 §Framställan om inrättande av skyddsupplag

En framställning om inrättande av ett skyddsupplag för bränntorv skall göras skriftligen till Försörjningsberedskapscentralen före utgången av oktober månad det år då bränntorven har brutits.

Framställningen skall innehålla

1)

uppgift om storleken hos skyddsupplaget specificerad enligt energiinnehållet i den bränntorv som skall upplagras,

2)

en plan över de torvmarker och torvstackar som skall höra till skyddsupplaget i fråga,

3)

en redogörelse för den mängd bränntorv som leverantören av bränntorv under de tre föregående åren har levererat till värme- och elproduktionsanläggningar,

4)

uppgift om sådana befintliga avtal om skyddsupplag för bränntorv som leverantören av bränntorv har ingått.

3 §Innehållet i avtal om skyddsupplag

Avtal om skyddsupplag skall innehålla följande villkor:

1)

en av uppläggaren given förbindelse om inrättande och upprätthållande av ett skyddsupplag för bränntorv i enlighet med lagen om skyddsupplag för bränntorv samt ett omnämnande om att skyddsupplagringen betraktas som sådan tjänst av allmänt ekonomiskt intresse som avses i artikel 86.2 i EG-fördraget,

2)

handelsnamnet på den bränntorv som skall upplagras samt dess totala mängd och lägsta kvalitet vid den tidpunkt då avtalet upphör att gälla,

3)

de särskilda villkor som eventuellt förorsakas av kvaliteten på den bränntorv som skall upplagras,

4)

en tillräckligt noggrann kartskiss över eller annan framställning av upplagsplatserna för den bränntorv som omfattas av avtalet,

5)

en plan över lagercirkulationen för den bränntorv som skall upplagras,

6)

Försörjningsberedskapscentralens rätt att bekanta sig med uppläggarens material- och lagerbokföring samt vid behov göra kontroller och mätningar på upplagsplatserna i anslutning till verkställigheten av avtalet.

I avtal om skyddsupplag kan dessutom intas avtalsspecifika villkor som är av betydelse för uppnåendet av syftet med skyddsupplagringen.

4 §Bestämmande av mängden och kvaliteten i fråga om bränntorv

Skyddsupplagets storlek bestäms utgående från energiinnehållet i den bränntorv som finns upplagrad med hjälp av sådana mätnings- och beräkningsmetoder som är allmänt godkända inom branschen och verifierbara.

Kvaliteten på den bränntorv som finns upplagrad skall bestämmas i enlighet med den av Nordic Innovation Centre den 1 september 2006 utgivna kvalitetshandboken för energitorv (NT ENVIR 009.fi) eller en senare upplaga av denna.

5 §Kvaliteten på den bränntorv som upplagras

Den bränntorv som upplagras skall vara av sådan kvalitet att torven förblir användbar avtalsperioden ut. Kraven beträffande den kvalitet som bränntorven förutsätts ha vid tidpunkten för avtalets utgång skrivs in i avtalet om skyddsupplag uttryckta som nettovärmevärde och fuktighetsklass.

6 §Bestämmande av upplagsnivån och lagercirkulation för bränntorv

Nettovärmeeffekten hos en enskild torvstack bestående av frästorv som godkänns för ett avtal om skyddsupplag skall uppgå till minst 5 000 megawattimmar och nettovärmeeffekten hos en enskild torvstack bestående av stycketorv till minst 2 000 megawattimmar.

Mängden bränntorv i en enskild torvstack får inte under avtalsperioden underskrida det energiinnehåll som fastställts för stacken i fråga i avtalet om skyddsupplag.

Uppläggaren får låta den bränntorv som finns i skyddsupplag cirkulera i affärsverksamheten, om mängden av och kvaliteten på den bränntorv som finns upplagrad fortlöpande uppfyller villkoren i avtalet om skyddsupplag. Cirkulationen skall verkställas årligen efter produktionsperiodens slut och omfatta hela torvstackar. I samband med lagercirkulationen får dock det avtalsenliga antalet torvstackar ändras. Nya torvstackar som skall ingå i ett skyddsupplag skall märkas ut innan de gamla torvstackarna tas i bruk. Arbetskrafts- och näringscentralen skall underrättas om lagercirkulationen av bränntorv i det närmast följande månadsmeddelandet.

7 §Ansökan om ersättning för skyddsupplagring och betalning av ersättningen

Försörjningsberedskapscentralen betalar årligen på ansökan en ersättning för skyddsupplagringen för en betalningsperiod som börjar den 1 maj det år som föregår betalningen eller den dag då avtalet om skyddsupplag träder i kraft och som avslutas den 30 april. Den sista betalningsperioden avslutas den dag då avtalet om skyddsupplag upphör att gälla.

Ansökan om betalning av ersättning för skyddsupplagringen skall lämnas till Försörjningsberedskapscentralen inom tre månader från utgången av respektive utbetalningsperiod. Ingen ersättning för skyddsupplagring utbetalas om ansökan inte har lämnats inom den föreskrivna tiden.

Till ansökan om betalning skall fogas

1)

en redovisning av mängden bränntorv som under betalningsperioden funnits i skyddsupplaget specificerad enligt den lägsta mängden torv under respektive månad,

2)

en redovisning av de totala mängderna av bränntorv som uppläggaren producerar per år,

3)

en redovisning av de mängder av bränntorv som uppläggaren levererat till el- och värmeproduktionsinrättningar specificerade enlig kund,

4)

en redogörelse för tillstånd att använda det skyddsupplag som ansökan gäller.

8 §Material- och lagerbokföring

Uppläggaren skall ha material- och lagerbokföring över sina skyddsupplag, vilka skall bokföras stackvis. Bokföringen kan utgöra en del av uppläggarens allmänna material- och lagerbokföring.

9 §Meddelanden om skyddsupplag

Uppläggaren är skyldig att kalendermånadsvis tillställa arbetskrafts- och näringscentralen ett meddelande om samtliga skyddsupplagringsavtal. Meddelandet skall innehålla uppgift om de mängder av bränntorv som finns upplagrade inom arbetskrafts- och näringscentralens verksamhetsområde specificerade stackvis enligt den lägsta mängden torv per stack under respektive månad. Det månatliga meddelandet skall lämnas före utgången av den kalendermånad som följer efter den månad som meddelandet avser.

10 §Tillstånd att använda skyddsupplag

En ansökan om tillstånd att få använda ett skyddsupplag skall innehålla en redogörelse för de grunder på vilka ansökningen baserar sig samt deras inverkan på uppläggarens produktion av bränntorv. I ansökan skall dessutom anges tidpunkten för användningen av upplaget samt en specifikation av de torvstackar för vilka användningstillstånd söks. Dessutom kan en plan för komplettering av skyddsupplaget så att det återfår sin ursprungliga nivå presenteras.

I ett användningstillstånd för skyddsupplag skall de torvstackar som får tas i bruk enligt tillståndet specificeras samt planen för komplettering av skyddsupplaget bekräftas vid behov.

11 §Ikraftträdande och övergångsbestämmelse

Denna förordning träder i kraft den 1 maj 2007.

En leverantör av bränntorv kan göra en framställning till Försörjningsberedskapscentralen om inrättande av ett skyddsupplag för den bränntorv som brutits under 2006 års produktionsperiod. Framställningen skall göras senast den 31 maj 2007. För ett skyddsupplag som inrättats på detta sätt utgår en ersättning för skyddsupplagring från och med den 1 maj 2007.

Till början av sidan