Finlex - Till startsidan
Fördragsserien

18/1966

Fördragsserien

Fördragstexter, författningar om sättande i kraft av fördrag, ministeriernas meddelanden om ikraftträdande samt den elektroniska fördragsserien från och med 1999

Asetus Pohjoismaiden välisen maastakarkotettujen henkilöiden kauttakuljettamista koskevan sopimuksen voimaansaattamisesta.

Datum för undertecknande

Sitten kun Suomen, Islannin, Norjan, Ruotsin ja Tanskan välillä Kööpenhaminassa 3 päivänä joulukuuta 1965 tehty maastakarkotettujen henkilöiden kauttakuljettamista koskeva sopimus on Suomen puolesta ratifioitu ja kaikkien pohjoismaiden ratifioimiskirjat talletettu Tanskan ulkoasiainministeriön huostaan, säädetään ulkoasiainministerin esittelystä, että sopimus on voimassa ja sitä sovelletaan niin kuin siitä on sovittu.

SOPIMUS Suomen, Islannin, Norjan, Ruotsin ja Tanskan välillä maastakarkotettujen henkilöiden kauttakuljettamisesta

1 artikla

Tämä sopimus koskee jokaista henkilöä, joka karkotetaan jostakin sopimusvaltiosta.

2 artikla

Pohjoismaisella valtiolla tarkoitetaan tässä sopimuksessa Suomea, Islantia, Norjaa (lukuunottamatta Svalbardia ja Jan Mayenia), Ruotsia ja Tanskaa (lukuunottamatta Grönlantia).

Karkotetulla tarkoitetaan tässä sopimuksessa myös henkilöä, joka Ruotsin lain mukaan on karkotettu (förvisad) tai Suomen taikka Ruotsin lain mukaan on passitettu (förpassad) maasta ja jota samalla on kielletty palaamasta ilman erityistä lupaa.

Karkottavalla valtiolla tarkoitetaan sitä valtiota, jonka viranomainen on antanut karkotuspäätöksen ja panee sen täytäntöön. Kauttakuljettamisvaltiolla tarkoitetaan sitä pohjoismaista valtiota, jonka kautta karkotettu kuljetetaan.

3 artikla

Kun henkilö karkotetaan jostakin pohjoismaisesta valtiosta ja kuljettaminen tapahtuu toisen pohjoismaisen valtion kautta, on karkottavan valtion huolehdittava karkotetun kauttakuljettamisesta yhden tai useamman karkottavan valtion edustajan saattamana.

Karkottavan valtion on pidettävä huolta siitä, että kauttakuljettaminen tapahtuu ilman tarpeetonta viivytystä ja lisäksi varmistauduttava siitä, että on olemassa edellytykset karkotetun toimittamiseksi kauttakuljettamisvaltiosta edelleen.

Kauttakuljettamista ei katsota päättyneeksi ennenkuin voidaan olettaa toisen pohjoismaisen valtion vastaanottaneen karkotetun tai tämän saaneen luvan matkustaa ei-pohjoismaiseen valtioon.

4 artikla

Kauttakuljettamisen tulee tapahtua seuraavien paikkojen kautta:

a) Suomessa: Helsingin satama, Helsingin lentoasema, Turun satama, Turun lentoasema, Tornio, Vaasa;

b) Islannissa: Reykjavikin satama, Reykjavikin ja Keflavikin lentoasemat;

c) Norjassa: Oslon satama, Oslon lentoasema, Kristiansand S, Halden, Kongsvinger, Arendal, Larvik, Horten, Trondheim, Narvik;

d) Ruotsissa: Tukholman satama, Bulltofta'n lentoasema, Torslanda'n lentoasema, Göteborg, Malmö, Arlanda'n lentoasema, Hälsingborg, Charlottenberg, Ed, Riksgränsen, Storlien, Kiiruna, Uumaja, Haaparanta;

e) Tanskassa: Kööpenhaminan satama, Kööpenhaminan lentoasema, Frederikshavn, Helsingör, Hirtshals.

5 artikla

Vähintään 24 tuntia ennen kauttakuljettamista on kauttakuljettamisvaltion maahantulopaikkakunnan poliisiviranomaiselle ilmoitettava karkotetun täydellinen nimi, syntymäaika, kansalaisuus, karkotuksen täytäntöönpaneva viranomainen, arvioitu saapumisaika sekä asianomaisesta valtiosta tapahtuvan lähdön aika ja paikka.

6 artikla

5 artiklan mukaisen ilmoituksen yhteydessä voi karkotuspäätöksen täytäntöönpaneva viranomainen, erikoisten olosuhteiden sitä vaatiessa, pyytää apua kauttakuljetuksessa kauttakuljettamisvaltion poliisiviranomaiselta. Kauttakuljettamisvaltio on velvollinen suostumaan tällaiseen pyyntöön.

Karkotetun saattaja voi vastaavasti pyytää ja saada apua lähimmältä poliisiviranomaiselta milloin tahansa kauttakuljetuksen aikana.

Kauttakuljetusvaltio suorittaa ennakkona kuljettamisen avustamisesta aiheutuneet kustannukset ja karkottavan valtion on korvattava ne ensi tilassa. Korvauspyyntö on esitettävä karkotuksen täytäntöönpanevalle viranomaiselle.

7 artikla

Siinä tapauksessa, että kauttakuljettamista ei voida suorittaa loppuun, on karkottava valtio velvollinen ottamaan karkotetun takaisin. Tällaisissa tapauksissa on karkotettua saattaneen, mikäli mahdollista, saatettava hänet takaisin karkottavaan valtioon. Ellei tämä ole mahdollista, on kauttakuljettamisvaltion poliisiviranomaisten, ilmoitettuaan siitä karkottavalle valtiolle huolehdittava takaisinlähettämisestä. Tästä aiheutuvat kustannukset korvataan 6 artiklan mukaisesti.

8 artikla

Kun ulkomaalainen karkotetaan jostakin pohjoismaisesta valtiosta ja hän matkustaa lentokoneella, joka välillä laskeutuu toisen pohjoismaisen valtion lentoasemalle, voi matka tapahtua ilman saattajaa. Tällaisista tapauksista on karkottavan valtion ilmoitettava välilaskupaikkakuntien poliisiviranomaisille ja mikäli halutaan niiden apua, on sitä pyydettävä vähintään 24 tuntia ennen matkan alkamista. Sekä ilmoituksessa että avunpyynnössä on mainittava karkotetun nimi, syntymäaika ja kansalaisuus, arvioitu saapumis- ja lähtöaika sekä lentovuoron numero.

Matka on suunniteltava siten, että oleskelu välilaskupaikoissa tulee mahdollisimman lyhyeksi ja niin, ettei yövytä siitä erikseen sopimatta asianomaisten poliisiviranomaisten kanssa.

Karkotuspäätöksen täytäntöönpanevan viranomaisen on lisäksi ennen lähtöä varmistauduttava siitä, etteivät ne lentoasemat, joille tehdään välilasku, ole liikenteeltä suljetut ja ettei myöskään ensimmäinen lentoasema, jolle lentokoneen tulee laskeutua lähdettyään pohjoismaiden alueelta, ole suljettu saapuvilta lentokoneilta.

Karkotetun henkilöllisyyspaperit ja matkaliput on talletettava lentokoneen päällikölle tai hänen sijaiselleen pohjoismaisen valtion kautta tapahtuvan matkan ajaksi.

9 artikla

Pantaessa täytäntöön rajaltakäännyttämispäätöstä (avvisningsbeslut) sekä Norjan lain mukaista maastapoistamis- (bortvisning) ja Ruotsin lain mukaista maastapassittamispäätöstä (förpassningsbeslut), johon ei sisälly paluukieltoa, on täytäntöönpanevalla valtiolla oikeus noudattaen tämän sopimuksen määräyksiä kuljettaa karkotettu vartioituna toisen pohjoismaisen valtion kautta sekä vaatia viimeksimainitun maan poliisiviranomaisten apua.

10 artikla

Sopimus voidaan neuvotteluteitse laajentaa koskemaan myös Grönlantia.

11 artikla

Sopimus on ratifioitava ja ratifioimisasiakirjat talletettava Kööpenhaminaan.

Sopimus tulee voimaan niin pian kuin kaikki ratifioimisasiakirjat on talletettu. Sanotusta päivämäärästä lähtien kumotaan toukokuun 28 päivänä 1919 tehty sopimus Ruotsin, Tanskan ja Norjan välillä maastakarkotettujen henkilöiden kauttakuljettamisesta.

Tämän vakuudeksi ovat asianomaiset valtuutetut edustajat allekirjoittaneet tämän sopimuksen ja varustaneet sen sineteillään.

Tehty Kööpenhaminassa 3 päivänä joulukuuta 1965 yhtenä suomen-, islannin-, norjan-, ruotsin- ja tanskankielisenä kappaleena.

Tämä kappale säilytetään Tanskan ulkoasiainministeriössä. Tanskan ulkoasiainministeriö lähettää oikeaksi todistetut jäljennökset tästä sopimuksesta muille osapuolille.

Till början av sidan