Sopimus postiosoitusten vaihdosta Suomen Tasavallan ja Amerikan Yhdysvaltain välillä.
- Allekirjoituspäivä
Postiosoitusten vaihdon aikaansaamista varten molempien maiden välille ovat allekirjoittaneet, Suomen postilaitoksen pääjohtaja G. E. F. Albrecht ja Yhdysvaltain pääpostijohtaja Harry S. New, tähän tarkoitukseen asianmukaisesti valtuutettuina, tehneet seuraavan sopimuksen:
I ARTIKLA.Postiosoitusten vaihto.
1. Suomen Tasavallan ja Amerikan Yhdysvaltain ynnä sen alusmaiden välillä, lukuunottamatta Panaman kanava-aluetta ja Filippiinejä, tapahtuu säännöllinen postiosoitusten vaihto.
2. Kummankin maan tulee lähettää toiselle luettelo postitoimistoistaan vastaanottajien osoitteitten toteamista varten, sellaisina kuin lähettäjät ovat ne ilmoittaneet. Osoituksen asettamismaan ei kuitenkaan ole koetettava määritellä, mikä postitoimisto on suorittanut postistamaksamisen, vaan jättäköön se tämän tehtävän sille maalle, johon osoitus on asetettu ja jonka tulee uudelleen laatia osoitus IX artiklan määräysten mukaisesti.
II ARTIKLA.Vaihtopostitoimistot.
Osoitusten vaihto tapahtuu vaihtopostitoimistojen välityksellä. Yhdysvaltain puolelta on vaihtopostitoimistona New York ja Suomen puolelta Helsinki.
III ARTIKLA.Ylin määrä.
1. Kunkin osoituksen ylin määrä vahvistetaan sadaksi dollariksi.
2. Osoitus ei saa sisältää sentin murto-osia.
IV ARTIKLA.Määrien ilmoittaminen Yhdysvaltain rahassa.
Molempiin suuntiin meneväin osoitusten määrät on ilmoitettava Yhdysvaltain rahassa (dollareissa ja senteissä). Ottamalla huomioon kurssivaihtelut sovitaan, että Helsingin vaihtopostitoimiston on muunnettava kukin määrä sen todelliseksi arvoksi, toisin sanoen ne määrät, jotka maksetaan postiin Suomessa asetetuista ja Yhdysvalloissa maksettavista osoituksista, on muunnettava dollareiksi ja senteiksi VIII artiklassa mainitun luettelon lähettämispäivää lähinnä edellisenä päivänä noteeratun vaihtokurssin mukaan, ja niiden osoitusten määrät, jotka Yhdysvalloissa on asetettu Suomessa maksettaviksi, on muunnettava maksumaan rahaksi sinä päivänä noteeratun vaihtokurssin mukaan, jolloin luettelo saapuu New Yorkista. Vaihtokurssin määrää Suomen postihallitus.
V ARTIKLA.Kurssimääräykset.
Osoitusten määrä on lähettäjän maksettava, ja suoritetaan se vastaanottajalle kullassa tai sen lähimmällä laillisella vasta-arvolla. Siinä tapauksessa kuitenkin, että maassa on laillisesti käytännössä arvoltaan kultaa alempi raha, on kummallakin postilaitoksella oikeus toimissaan yleisön kanssa vastaanottaa ja käyttää sellaista rahaa, ottamalla huomioon arvonerotus.
VI ARTIKLA.Maksut.
1. Suomen postihallituksella on oikeus määrätä ne maksut, mitkä yleisön on suoritettava sen postitoimistojen asettamista osoituksista. Yhdysvaltain postilaitoksella on sama oikeus niiden osoitusten suhteen, jotka se on asettanut.
2. Näistä maksuista on Yhdysvaltain postidepartementin maksettava Suomen postilaitokselle rahamäärä, joka vastaa neljännesprosenttia niiden postiosoitusten summasta, jotka Yhdysvalloissa on asetettu Suomessa maksettaviksi, ja Suomen postilaitoksen on Yhdysvaltain postilaitokselle suoritettava yhtä suuri maksu niiden postiosoitusten summasta, jotka Suomessa on asetettu Yhdysvalloissa maksettaviksi. Tämä prosentti lasketaan niiden luetteloiden loppusummista, jotka kunakin vuosineljänneksenä vaihdetaan molempien maiden välillä.
3. Kummankin maan tulee lähettää toiselle luettelo niistä maksuista, jotka se kantaa ja jotka yleisön on välityksestä suoritettava. Nämä maksut on edeltäkäsin suoritettava siihen postitoimistoon, joka asettaa osoituksen, eikä niitä makseta takaisin.
4. Mitään muuta maksua ei saa vaatia eikä muulla menolla rasittaa kumpaakaan postilaitosta niistä toimista, joihin postiosoitusten vaihdon yhdeydessä on ryhdytty.
VII ARTIKLA.Lähettäjän annettavat tiedot.
Sen, joka haluaa lähettää postiosoituksen, on, jos mahdollista, ilmoitettava sekä lähettäjän että vastaanottajan täydelliset sukunimet ja etunimet (tai ainakin jonkun etunimen alkukirjain) tahi sen liikkeen tai yhtiön nimi, joka on lähettäjänä tai vastaanottajana, sekä lähettäjän ja vastaanottajan osoite.
VIII ARTIKLA.Postiosoitusluettelot.
1. Jokaista Yhdysvalloista Suomeen asetettua osoitusta koskevat ilmoitukset on New Yorkin vaihtopostitoimiston, New Yorkin valtiossa, merkittävä "A"-kaavan (siten merkitty liitteessä) mukaiseen luetteloon, jossa osoituksen määrä on ilmoitettava Yhdysvaltain rahassa. Sittenkun tähän luetteloon on painettu New Yorkin postitoimiston päiväysleima, on se lähetettävä Helsingin vaihtopostitoimistoon, jossa se leimataan samalla tavalla (ilmaisemalla saapumispäivä) ja jossa on ryhdyttävä tarpeellisiin toimiin osoituksen maksamiseksi.
2. Samalla tavalla on Suomessa Yhdysvaltoihin asetettuja osoituksia koskevat ilmoitukset Helsingin vaihtopostitoimistossa merkittävä "B"-kaavan (siten merkitty liitteessä) mukaiseen luetteloon, jossa kunkin osoituksen määrä on ilmoitettava Yhdysvaltain rahassa. Sitenkun tähän luetteloon on painettu vaihtopostitoimiston päiväysleima, on se lähetettävä New Yorkin vaihtopostitoimistoon, New Yorkin valtiossa, jossa luettelo samalla tavalla leimataan ilmaisemalla saapumispäivä ja jossa on ryhdyttävä tarpeellisiin toimiin osoitusten maksamiseksi.
3. Jokainen luettelo sekä jokainen luetteloon merkitty osoitus on numeroitava yhtäjaksoisesti 1, 2, 3, 4, 5, j. n. e., siinä järjestyksessä kuin ne lähetetään, alkaen 1 päivästä heinäkuuta kunakin vuonna, ja kummankin sopimuspuolen tulee tunnustaa vastaanotto, tekemällä merkintä lähinnä seuraavaan luetteloon, joka on lähetetty toiseen maahan.
4. Luettelo on lähetettävä toiselle maalle jokaisessa postissa, joka lähtee Helsingistä New Yorkiin ja päinvastoin, ja jokaisen luettelon kaksoiskappale on samoin lähetettävä lähinnä seuraavassa postissa.
5. Jos luetteloa lähetettäessä havaitaan ettei ole mitään osoituksia lähetettävänä, on luettelo kuitenkin lähetettävä, jolloin siihen merkitään poikittain seuraavat sanat: "No orders" (Ei mitään osoituksia).
6. Ellei alkuperäinen luettelo tai sen kaksoiskappale saavu ajoissa perille, tulee lähettävän vaihtopostitoimiston, saatuaan tiedon tästä asiantilasta, asianmukaisesti lähettää oikeaksi todistettu toinen tai kolmas kappale puuttuvaa luetteloa.
7. Alkuperäiset osoitukset, jotka Yhdysvalloissa on asetettu Suomen Tasavallassa maksettaviksi, säilytetään New Yorkin vaihtopostitoimiston arkistossa, ja osoitukset, jotka Suomessa on asetettu Yhdysvalloissa maksettaviksi, Helsingin vaihtpostitoimistossa, jotta ne olisivat saatavissa kyseellisiä osoituksia koskevaa kirjevaihtoa varten. Kuitenkin on Yhdysvalloissa asetetuista osoituksista lähetettävä Helsingin postitoimistolle ilmoitus niine luetteloineen, joihin osoitukset on merkitty.
IX ARTIKLA.Miten postistamaksu tapahtuu.
1. Niin pian kuin osoitemaan vaihtopostitoimisto on vastaanottanut luettelon, sen tulee asettaa vastaanottajille luettelossa mainittujen määrien mukaiset osoitukset ja postiosoitusten suorittamisesta kummassakin maassa voimassaolevien määräysten mukaisesti lähettää ne maksuvapaasti asianomaisille vastaanottajille tai osoitemaan postitoimistoihin.
2. Jos luettelossa on virheellisyyksiä, joita ei voida oikaista vastaanottavassa vaihtopostitoimistossa, tulee tämän postitoimiston, niin pian kuin mahdollista, pyytää selitystä asiasta. Kuitenkin on, kunnes selitys on saapunut, niiden kotimaisten postiosoitusten asettaminen keskeytettävä, jotka kohdistuvat näihin luettelon merkintöihin.
3. Yksi kappale jokaista vaihtoluetteloa tulee vastaanottavan vaihtopostitoimiston palauttaa lähettävälle postitoimistolle. Vastaanottavan toimiston on kuitenkin ennen sellaisen kappaleen palauttamista merkittävä siihen luettelossa mainittujen osoitusten asianomaisten maksupostitoimistojen nimet sekä Yhdysvalloista lähetettyihin ja Helsingin vaihtopostitoimiston palauttamiin luetteloihin on viimemainitun postitoimiston merkittävä jokaisen osoituksen määrä suomen rahassa toimittamansa muuntamisen mukaan.
X ARTIKLA.Postistamaksu on sen maan määräysten alainen, jossa suoritus tapahtuu.
1. Kummankin maan toiselleen asettamat osoitukset ovat suorituksen suhteen niiden määräysten alaiset, jotka ovat voimassa kotimaisten postiosoitusten maksamisesta siinä maassa, johon ne on asetettu. Väärän suorituksen tapahtuessa tulee kuitenkin, jos valitus tehdään kahden vuoden kuluessa postiosoituksen asettamisesta, maksavan postilaitoksen hyvittää oikeaa vastaanottajaa tai maksaa määrä takaisin lähettäjälle, ellei voida näyttää toteen, että väärin maksaminen on johtunut lähettäjän tai lähettävän postilaitoksen ilmoittamasta vastaanottajan osoitteen epätäydellisyydestä. Tässä tapauksessa ja edellyttäen, että rahamäärää on mahdotonta saada takaisin, jää edesvastuu asianhaarain mukaan lähettäjälle tai sille postilaitokselle, joka on asettanut osoituksen.
2. Lunastetut osoitukset jäävät maksaneen maan huostaan.
XI ARTIKLA.Oikaisut ja takaisinmaksut.
1. Erehdyksen oikaisemista tai postiosoitusten takaisinmaksamista koskeva pyyntö on lähettäjän osoitettava sen maan postilaitokselle, joka on asettanut osoituksen.
2. Takaisinmaksamisen suorittakoon, saatuaan siihen ensin osoitemaan valtuuden, se maa, joka on asettanut osoituksen. Takaisinmaksetulla määrällä on hyvitettävä ensiksimainittua maata vuosineljännestilissä (XV artikla).
3. Kummankin postilaitoksen tulee määrätä se järjestys, jota on noudatettava lähettäjälle takaisin maksamiseen nähden.
XII ARTIKLA.Osoitusten kaksoiskappaleet.
Osoitusten kaksoiskappaleita saa asettaa ainoastaan sen maan postilaitos, jossa osoitukset maksetaan postista, ja niiden määräysten mukaisesti, jotka tässä suhteessa ovat maassa voimassa.
XIII ARTIKLA.Kelpaamattomat osoitukset.
Osoitukset, joita ei ole maksettu postista kahdentoista kalenterikuukauden kuluessa, asettamiskuukaudesta lukien, on pidettävä kelpaamattomina, ja niiden määrät joutuvat sille maalle, joka ne on asettanut ja annetaan sen käytettäväksi.
XIV ARTIKLA.Luettelo kelpaamaitomista osoituksista: miten luettelo lähetetään.
1. Kunkin vuosineljänneksen lopussa tulee Suomen postilaitoksen pääjotajan laatia ja Washingtonin postiosoitusosaston kolmannelle pääpostimestarinapulaiselle lähettää yksityiskohtainen luettelo kaikista Yhdysvalloissa asetetuista osoituksista, jotka edellisen artiklan määräysten mukaan ovat kelpaamattomat ja jotka on palautettu siihen maahan, missä ne on asetettu.
2. Toisaalta tulee Yhdysvaltain Post Office Department'in jokaisen vuosineljänneksen lopussa Suomen postilaitoksen pääjohtajalle lähettää luettelo sanotussa maassa asetetuista Yhdysvalloissa maksettavista postiosoituksista, jotka ovat tulleet kelpaamattomiksi.
3. Kaikki kelpaamattomat osoitukset hyvitetään vuosineljännestilissä sille maalle, joka ne on asettanut.
XV ARTIKLA.Tilitykset.
1.Kunkin vuosineljänneksen lopussa tulee Suomen postilaitoksen pääjohtajan laatia tili, johon on yksityiskohtaisesti merkittävä luetteloiden loppusummat, osoittaen sanotun vuosineljänneksen aikana kummassakin maassa asetettujen osoitusten määrät, sekä sen saldon, joka näissä toimissa syntyy.
2. Tätä tiliä lähetetään kaksi kappaletta Yhdysvaltain Post Office Department'ille Washingtoniin. Jos saldo, joka aina on ilmoitettava Yhdysvaltain rahassa, asianmukaisen tarkastuksen jälkeen havaitaan osoittavan Suomen postilaitoksen olevan velkaa, on se suoritettava New Yorkissa Yhdysvaltain rahassa, näytettäessä maksettavalla vekselillä. Jos saldo havaitaan osoittavan Yhdysvaltain olevan velkaa, on se maksettava Yhdysvaltain rahassa, New Yorkissa maksettavaksi asetetulla näytettäessä maksettavalla vekselillä, jonka Post Office Department Washingtonissa lähettää Helsinkiin; tahi on määrä Suomen postihallituksen laskuun talletettava johonkin määrättyyn pankkiin New Yorkissa.
3. Molempien postilaitosten keskinäisestä sopimuksesta voitakoon maksu myös suorittaa rahassa tahi muilla paikkakunnilla kuin New Yorkissa maksettaviksi asetetuilla vekseleillä.
XVI ARTIKLA.Tilien lyhennysmaksut.
Ennen vuosineljännestilitystä tulee Post Office Department'in Washingtonissa toistaiseksi, sillä tavalla kuin edellisessä artiklassa on mainittu, suorittaa Suomen postilaitoksen pääjohtajalle viikottaisia lyhennysmaksuja noin kolmeenneljännekseen siitä määrästä, jonka New Yorkin vaihtopostitoimisto on merkinnyt Helsinkiin lähetettyihin postiosoituksia koskeviin luetteloihin. Tilien lyhennysmaksuja koskevat tilitykset ja kirjeet on laadittava tähän sopimukseen liitettyjen C, D, E, F, ja G kaavojen mukaisesti.
XVII ARTIKLA.Lisämääräykset.
1. Kummankin maan postihallituksella on oikeus antaa lisämääräyksiä, jotka eivät ole ristiriidassa tämän sopimuksen kanssa ja joiden tarkoituksena on suojella petoksilta tai helpoittaa postihallituksen käytäntöön ottaman järjestelmän soveltamista.
2. Kaikki uudet lisämääräykset on viipymättä saatettava toisen maan postihallituksen tietoon.
XVIII ARTIKLA.Vaihdon keskeyttäminen.
Poikeuksellisten asianhaarain vaatiessa on kummallakin postihallituksella oikeus väliaikaisesti keskeyttää postiosoitusten vaihto kokonaan tai osaksi, ehdolla että siitä viipymättä ilmoitetaan toiselle maalle, tarpeen tullen sähköteitse.
XIX ARTIKLA.Voimaantuleminen.
Sittenkun tämä sopimus on allekirjoitettu, tulee se voimaan 1 päivänä lokakuuta 1924 ja pysyy voimassa kaksitoista kuukautta sen jälkeen kuin jompikumpi postihallitus on toiselle ilmoittanut haluavansa sopimuksen lakkaamista.
Laadittiin kahtena kappaleena ja allekirjoitettiin Helsingissä 26 päivänä kesäkuuta 1924 ja Washingtonissa 17 päivänä maaliskuuta 1924.
Suomen Tasavallan postilaitoksen pääjohtaja.
Amerikan Yhdysvaltain pääpostijohtaja.