Finlex - Etusivulle
Markkinaoikeus

27.6.2025

Markkinaoikeus

Markkinaoikeuden ja aiemman markkinatuomioistuimen ratkaisuja vuodesta 1979

MAO:352/2025

Asiasanat
Voimalaite Service Oy > Vaasan kaupunki, julkinen hankinta, erityisalojen hankinta, tutkimatta jättäminen
Tapausvuosi
2025
Antopäivä
Diaarinumero
258/2025

Asian tausta ja käsittely markkinaoikeudessa

Vaasan kaupungin (jäljempänä myös hankintayksikkö) Vaasan Vesi -liikelaitos on pyytänyt 15.4.2025 päivätyllä tarjouspyynnöllä tarjouksia kolmesta varavoimageneraattorista. Hankinnasta ei ole julkaistu hankintailmoitusta.

Vaasan Vesi -liikelaitoksen johtaja on 7.5.2025 tekemällään hankintapäätöksellä § 54 valinnut erään tarjoajan tarjouksen. Hankintapäätöksen mukaan kyse on ollut erityisalojen kynnysarvon alittavasta hankinnasta.

Voimalaite Service Oy on tehnyt 21.5.2025 markkinaoikeudelle kysymyksessä olevaa hankintaa koskevan valituksen sekä toimittanut valituksen täydennyksen, joissa se on vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa edellä mainitun hankintapäätöksen, velvoittaa hankintayksikön korjaamaan virheellisen menettelynsä ja kieltää hankintapäätöksen täytäntöönpanon väliaikaisesti markkinaoikeuden käsittelyn ajaksi. Valittaja on toissijaisesti vaatinut, että markkinaoikeus määrää hankintayksikön maksamaan sille hyvitysmaksuna 13.656 euroa. Lisäksi valittaja on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa hankintayksikön korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 1.500 eurolla lisättynä markkinaoikeuden oikeudenkäyntimaksua vastaavalla määrällä viivästyskorkoineen. Valittajan mukaan voittaneen tarjoajan tarjous on ollut tarjouspyynnön vastainen.

Ottaen huomioon muun ohella hankintapäätöksessä hankinnan kynnysarvon alittumisesta todetun, markkinaoikeus on pyytänyt valittajaa täydentämään valitustaan sen osalta, mikä on valittajan näkemys markkinaoikeuden toimivallasta tutkia asiaa.

Valittaja on toimittamassaan täydennyksessä todennut, että asian käsittely kuuluu markkinaoikeuden toimivaltaan. Kyse ei ole erityisalojen hankinnasta, vaan hankintaan tulee soveltaa niin sanottua klassisen sektorin lainsäädäntöä, jolloin kynnysarvo on 60.000 euroa. Euroopan komissio on vapauttanut sähkön tuotannon erityisalojen hankintadirektiivin soveltamisalasta Suomessa. Kilpailutus on koskenut sähköntuotantoyksiköitä, joilla tuotetaan sähköenergiaa suljettuun verkkoon (saarekkeeseen), joihin ei ole kotitalouksien mahdollista liittyä. Erityisalojen hankintadirektiivissä vesihuoltoverkkojen toiminta on rajattu juomaveden tuotantoon, siirtoon ja jakeluun, mutta hankinnan kohteena olevien yleisvoimakoneiden käyttö ei rajaudu pelkästään edellä mainittuun.

Hankintayksikkö on markkinaoikeudelle toimittamassaan selvityksessä todennut, että hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on ollut noin 150.000 euroa. Kyse on vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (erityisalojen hankintalaki) 7 §:n mukaisesta yhdyskunnan vesihuoltotoiminnasta. Vaasan Vesi -liikelaitos toimii vesihuoltolain tarkoittamana vesihuoltolaitoksena ja sen hankinnat kuuluvat lähtökohtaisesti erityisalojen hankintalain piiriin hankinnan kohteesta riippumatta. Käsillä olevassa asiassa hankinnan kohdekin liittyy suoraan yhdyskunnan vesihuoltotoimintaan ja erityisesti sen mahdollisiin häiriötilanteisiin ja niihin varautumiseen.

Valittaja on antanut lausuman.

Hankintayksikkö on markkinaoikeuden pyydettyä hankintayksikköä esittämään näkemyksensä markkinaoikeuden toimivallasta tutkia asiaa, esittänyt, ettei se ole erityisalojen hankintalain 6 §:n mukainen energiahuoltotoimintaa harjoittava hankintayksikkö. Vaasan Vesi -liikelaitos vastaa toimialueellaan vesihuoltotoiminnasta. Lähtökohtaisesti kaikki Vaasan Veden hankinnat liittyvät vesihuoltotoimintaan, jolloin niihin sovelletaan erityisalojen hankintalakia. Käsiteltävänä olevassa hankinnassa hankinnan kohteena ovat varavoimakoneet vesihuoltotoiminnan varmistamiseksi mahdollisissa poikkeusoloissa. Hankinnan ennakoitu arvo alittaa erityisalojen hankintalain tavarahankintoja koskevan kynnysarvon.

Hankintayksikkö on antanut lausumat valittajan oikeudenkäyntikuluvaatimuksen johdosta ja kiistänyt valittajan vaatimuksen.

Valittaja on antanut lisälausumat. Valittaja on esittänyt muun ohella, että erityisalojen hankintalakia sovelletaan sähkön tuotantoon, siirtoon ja jakeluun liittyviin hankintoihin vain, jos sähkö on yleisesti verkkopalveluja tarvitsevien käytettävissä, mistä nyt ei ole kyse. Ratkaisevaa on hankittavan tavaran käyttötarkoitus, eikä se, mikä taho on ostajana.

Markkinaoikeuden ratkaisu

Valituksen tutkiminen

Kysymyksessä olevaan asiaan yleisenä oikeudenkäyntilakina sovellettavan oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 81 §:n 2 momentin 1 kohdan mukaan tuomioistuin jättää valituksen tutkimatta, jos valituksen tutkiminen ei kuulu sen toimivaltaan.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (hankintalaki) 10 §:n mukaan mainittua lakia ei sovelleta erityisalojen hankintalaissa tarkoitettua toimintaa varten tehtäviin hankintoihin ja käyttöoikeussopimuksiin.

Erityisalojen hankintalain 1 §:n 1 momentin mukaan vesi- ja energiahuollon sekä liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien valtion ja kuntien viranomaisten sekä muiden mainitun lain 5 §:ssä tarkoitettujen hankintayksiköiden on kilpailutettava hankintansa ja käyttöoikeussopimuksensa siten kuin sanotussa laissa säädetään.

Erityisalojen hankintalain 5 §:n 1 momentin mukaan mainitussa laissa tarkoitettuja hankintayksiköitä ovat yhtä tai useaa sanotun lain 6 — 9 §:ssä tarkoitettua toimintaa harjoittavat valtion, kuntien ja kuntayhtymien viranomaiset, valtion liikelaitokset, julkisoikeudelliset laitokset sekä edellä mainittujen tahojen muodostamat yhteenliittymät (viranomaishankintayksikkö).

Erityisalojen hankintalain esitöissä (HE 108/2016 vp s. 249 ja 250) on todettu viimeksi mainitun säännöksen osalta, että sanotun lain soveltamisalakysymysten selkeyttämisessä arvioinnin etenemisellä on olennainen merkitys. Arvioinnissa tulee ensin selvittää, mitä toimintaa hankkiva yksikkö harjoittaa ja liittyykö tehtävä hankinta kyseisen toiminnan harjoittamiseen. Lain soveltaminen riippuu ensisijaisesti yksikön toiminnan luonteesta, ei hankinnan kohteesta. Mikäli tehtävä hankinta liittyy erityisalatoiminnan harjoittamiseen, tarkastellaan seuraavaksi, onko hankkija erityisalojen hankintalain mukainen hankintayksikkö. Mikäli hankinta liittyy hankintalain mukaisen toiminnan harjoittamiseen, tarkastellaan hankintayksikköasemaa puolestaan hankintalain hankintayksikkösäännösten mukaisesti. Sovellettavilla hankintayksikkösäännöksillä on merkitystä, sillä erityisalojen hankintayksikkösäännökset eroavat osin hankintalain vastaavista.

Erityisalojen hankintalain 7 §:n 1 momentin mukaan mainittua lakia sovelletaan vesihuoltolaissa tarkoitettuun veden johtamiseen, käsittelyyn ja toimittamiseen talousvetenä käytettäväksi.

Vesihuoltolain 3 §:n 1 kohdan mukaan vesihuollolla tarkoitetaan veden johtamista, käsittelyä ja toimittamista talousvetenä käytettäväksi sekä jäteveden poisjohtamista ja käsittelyä. Saman pykälän 3 kohdan mukaan vesihuoltolaitoksella tarkoitetaan laitosta, joka huolehtii yhdyskunnan vesihuollosta kunnan hyväksymällä toiminta-alueella.

Erityisalojen hankintalain 128 §:n mukaan muutoksenhakuun sanotussa laissa tarkoitetuista ratkaisuista sekä lainvastaisen menettelyn johdosta määrättäviin seuraamuksiin sovelletaan, mitä hankintalain
16 luvussa (145 — 169 §) säädetään. Hankintalain 154 §:n 1 momentin perusteella markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluu tutkia, onko hankinnassa menetelty hankintalain tai pykälässä mainittujen muiden säännösten vastaisesti.

Erityisalojen hankintalain 13 §:n 1 momentin mukaan kynnysarvot, jotka perustuvat erityisalojen hankintadirektiiviin ja käyttöoikeussopimusdirektiiviin ilman arvonlisäveroa laskettuina, ovat, sellaisina kuin ne ovat muutettuina komission asetuksella (EU) 2023/2496, tavaroita ja palveluja koskevissa hankinnoissa 443.000 euroa (1 kohta). Pykälän 2 momentin mukaan lakia ei sovelleta kynnysarvot alittaviin hankintoihin.

Markkinaoikeus toteaa, että arvioitaessa sitä, onko kysymyksessä olevaan hankintaan sovellettava erityisalojen hankintalain säännöksiä, on otettava ensin kantaa siihen, harjoittaako hankkiva yksikkö erityisalojen hankintalain 7 §:ssä tarkoitettua toimintaa ja liittyykö hankinta sanottuun toimintaan. Tämän jälkeen on otettava kantaa siihen, onko hankkivaa yksikköä pidettävä erityisalojen hankintalain
5 §:ssä tarkoitettuna hankintayksikkönä.

Esillä olevassa tapauksessa hankkivana yksikkönä on ollut Vaasan kaupungin Vaasan Vesi -liikelaitos. Esitetyn perusteella Vaasan Vesi -liikelaitos on vesihuoltolaissa tarkoitettu vesihuoltolaitos ja se vastaa vesihuoltotoiminnasta toimialueellaan, eli sen on katsottava harjoittavan erityisalojen hankintalain 7 §:n 1 momentissa tarkoitettua vesihuoltotoimintaa. Kuten erityisalojen hankintalain esitöissä on edellä kuvatusti todettu, lain soveltaminen riippuu ensisijaisesti yksikön toiminnan luonteesta, ei hankinnan kohteesta. Asiassa on seuraavaksi arvioitava, liittyykö kyseessä oleva hankinta vesihuoltotoimintaan.

Edellä todetulla tavalla hankinnan kohteena on ollut varavoimakoneet, joiden tarkoituksena on asiassa esitetyn selvityksen perusteella varmistaa vesihuoltotoiminta mahdollisissa poikkeusoloissa. Hankinnan on katsottava liittyvän erityisalojen hankintalain 7 §:ssä määriteltyyn vesihuoltotoimintaan. Hankkivana yksikkönä on ollut Vaasan kaupungin Vaasan Vesi -liikelaitos, jota on pidettävä erityisalojen hankintalain 5 §:n 1 momentin mukaisena viranomaishankintayksikkönä.

Koska kyse on edellä todetulla tavalla erityisalojen hankintalaissa tarkoitettua toimintaa varten tehtävästä hankinnasta, siihen ei sovelleta lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista, vaan asiassa tulee seuraavaksi arvioida, ylittääkö hankinta erityisalojen hankintalain kynnysarvon.

Edellä esitetyllä tavalla hankintayksikkö on markkinaoikeudessa esittänyt arvioineensa hankinnan ennakoiduksi arvonlisäverottomaksi kokonaisarvoksi noin 150.000 euroa. Edellä todettu huomioon ottaen hankinnan ennakoitu arvo on selvästi alittanut erityisalojen hankintalain 13 §:n 1 momentin mukaisen tavaroita ja palveluita koskevan kynnysarvon 443.000 euroa. Ottaen huomioon hankintapäätöksen liitteenä olleesta vertailutaulukosta ilmenevät tarjousten vertailuhinnat, asiassa ei ole myöskään ilmennyt syytä katsoa hankintayksikön arvioineen hankinnan ennakoidun arvon virheellisesti.

Edellä mainituilla perusteilla hankintaan ei sovelleta hankintalakia eikä erityisalojen hankintalakia ja valitus on markkinaoikeuden toimivaltaan kuulumattomana jätettävä tutkimatta.

Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen

Erityisalojen hankintalain 128 §:n nojalla sovellettavan hankintalain 149 §:n 2 momentin mukaan hankinta-asiassa oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen sovelletaan muutoin, mitä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 — 101 §:ssä säädetään, ei kuitenkaan 95 §:n 3 momenttia.

Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 §:n 1 momentin mukaan oikeudenkäynnin osapuoli on velvollinen korvaamaan toisen osapuolen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan. Pykälän 2 momentin mukaan korvausvelvollisuuden kohtuullisuutta arvioitaessa voidaan lisäksi ottaa huomioon asian oikeudellinen epäselvyys, osapuolten toiminta ja asian merkitys asianosaiselle.

Asian näin päättyessä valittaja saa itse vastata oikeudenkäyntikuluistaan.

Lopputulos

Markkinaoikeus jättää valituksen tutkimatta ja hylkää Voimalaite Service Oy:n vaatimuksen oikeudenkäyntikulujensa korvaamisesta.

Asian tultua ratkaistuksi lausunnon antaminen hankintapäätöksen täytäntöönpanon väliaikaisesta kieltämisestä raukeaa.

Muutoksenhaku

Vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 128 §:n nojalla sovellettavan julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 165 §:n mukaan tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 128 §:n nojalla sovellettavan julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 168 §:n 1 momentin nojalla markkinaoikeuden päätöstä on valituksesta huolimatta noudatettava, jollei korkein hallinto-oikeus toisin määrää.

Valitusosoitus on liitteenä.

Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Pertti Virtanen, Eeva Tiainen ja Teemu Matikainen.

Huomaa

Päätöksen lainvoimaisuustiedot tulee tarkistaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Sivun alkuun