Finlex - Etusivulle
Markkinaoikeus

27.3.2003

Markkinaoikeus

Markkinaoikeuden ja aiemman markkinatuomioistuimen ratkaisut v. 1979 lähtien.

MAO:68/03

Asiasanat
Järvinet Oy, kuntien lähiverkkojen yhdistäminen ja laajakaistahanke, hankintailmoituksen laiminlyöminen, neuvottelumenettely, peruspalvelutoiminta
Tapausvuosi
2003
Antopäivä
Diaarinumero
2/03/JH

HANKINTAMENETTELY

Seututieto Oy, nykyisin Järvinet Oy, on käynnistänyt Järviseudun kuntien lähiverkkojen yhdistämistä ja laajakaistayhteyksien järjestämistä koskevan hankintamenettelyn neuvottelumenettelyllä neuvottelussa 3.10.2002. Neuvottelun jälkeen Alajärven Puhelinosuuskunta (APO) ja Sonera Oyj (Sonera) ovat antaneet tarjouksensa.

Järvinet Oy:n hallitus on 10.12.2002 päättänyt hyväksyä Alajärven Puhelinosuuskunnan tarjouksen. Hallituksen pöytäkirjan mukaan päätöksen perusteluina ovat edullisemmat käyttökustannukset ja ADSL-yhteyksien tarjoaminen haja-asutusalueella ilman kuntien rahoitusosuutta. Lisäksi on viitattu 10.12.2002 laadittuun vertailuasiakirjaan.

HAKEMUS

Hakija on vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa Järvinet Oy:n hallituksen 10.12.2002 tekemän hankintapäätöksen.

Tarjousvertailua ei ole suoritettu tasapuolisesti ja syrjimättömästi hinnaltaan halvimman ja kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen selvittämiseksi.

Tarjousvertailussa ei ole asennus- tai asiantuntijatöiden osalta esitetty kokonaisarviota näiden hinnasta. Alajärven Puhelinosuuskunnan tarjouksessa on ilmoitettu asiantuntija- ja asennustyön osalta tuntihinta, ei muuta. Näin tarjouksia ei ole ollut mahdollista vertailla hinnan osalta.

Hankintapäätöksen mukaisten palveluiden käyttöönotto ja näiden ylläpitäminen edellyttää asennus- ja asiantuntijatyötä, joille olisi tullut määrittää arvioitu kokonaishinta 36 kuukauden sopimuskaudelle. Asiantuntija- ja asennustyön arvioidut kustannukset tulee ottaa huomioon hankinnan kokonaisarvoa ja noudatettavaa hankintamenettelyä määritettäessä ja näin hankintaan tulee sovellettavaksi kynnysarvot ylittävistä tavara- ja palveluhankinnoista sekä rakennusurakoista annettu asetus ja hankinnasta olisi näin ollen tullut tehdä hankintailmoitus. Hankinnasta ei ole tehty asetuksen mukaista hankintailmoitusta.

VASTINE

Järvinet Oy on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää Sonera Oyj:n vaatimukset ja velvoittaa Sonera Oyj:n korvaamaan Järvinet Oy:n oikeudenkäyntikulut yhteensä 3.200 eurolla korkoineen.

Järvinet Oy teki 10.12.2002 julkisista hankinnoista annetun lain 23.12.1994/1505 mukaisen hankintapäätöksen Alajärven, Lappajärven ja Vimpelin kuntien telelähiverkkojen yhdistämispalvelun ja laajakaistayhteyksien hankinnasta Alajärven Puhelinosuuskunnalta. Päätös tehtiin neuvottelumenettelyn perusteella. Edellä mainitut kunnat olivat valtuuttaneet Järvinet Oy:n neuvottelemaan hankinnasta.

Tässä hankintamenettelyssä on Järvinet Oy oikein soveltanut kynnysarvot ylittävistä tavara- ja palveluhankinnoista sekä rakennusurakoista annettua asetusta. Hankinta ei ylitä raja-arvoa telealan hankinnoissa, ja neuvottelumenettelyn käyttämiseen oikeuttaa myös se tosiasia, että ko. maantieteellisellä alueella (ns. Järviseudun alue) hankkeen toteuttamisen välttämättömänä edellytyksenä olevaa tietoliikenneverkkoa omistavat vain Finnet-yhtiöt ja Sonera. Kyseessä olevan hankinnan osalta on siis kyseessä tekninen syy, jolloin ainoastaan tietyt toimittajat voivat toteuttaa hankinnan.

Järvinet Oy:n hankintoihin tulee sovellettavaksi julkisista hankinnoista annettu laki, koska yhtiön omistavat Järviseudun kunnat (Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi, Kortejärvi ja Vimpeli) kokonaisuudessaan. Kunnat ovat valtuuttaneet yhtiön hoitamaan puolestaan käsiteltävänä olevaa hankintaa ja järjestämään kuntien välille nopeat tietoliikenneyhteydet tietoteknisen yhteistyön hoitamiseksi ja lisäämiseksi. Osalla alueen kuntia on mm. yhteinen terveyskeskusjärjestelmä, asiahallinta ja rakennusvalvontajärjestelmä. Samaan hankintaan liittyy haja-asutusalueiden tietoliikennepalveluiden kehittäminen, jotta Järviseudun asukkailla on tasavertaiset mahdollisuudet käyttää kuntien lisääntyviä verkkopalveluita. Järvinet Oy:n ei siis voida katsoa toimivan hankinnoissaan normaalin yritystoiminnan tavoin ja toimivan puhtaasti kilpailutaloudessa, eli lakia julkisista hankinnoista tulee soveltaa Järvinet Oy:n tekemään hankintapäätökseen.

Hankinnan kokonaisarvo 1. vuoden osalta on tarjousvertailussa (hallituksen päätös 10.12.2002) mainittu summa 249.495 euroa, koska hyväksytyssä muodossa Alajärven Puhelinosuuskunnan tarjous ei aiheuta kunnille kustannuksia haja-asutusalueiden laajakaistayhteyksien järjestämisen osalta. Kunnat eivät ole valmiita maksamaan APOn tarjouksen vaihtoehtona ollutta kuntien maksuosuutta siinä tapauksessa, että ADSL-yhteys toimitetaan alle viiden asiakkaan kysynnän vallitessa. Sonera puolestaan edellytti kunnilta rahoitusosuutta kaikista oman toimialueensa (Evijärvi, Lappajärvi ja Vimpeli) kylistä/keskitinalueista asiakasmääristä riippumatta. Soneran 1. vuoden loppuhintaan on näin lisättävä 78.750 euroa, mikä käy ilmi 10.12.2002 hallituksen kokouksen tarjousvertailuliitteestä.

Toisena ja kolmantena sopimusvuonna voittaneen tarjouksen mukaan määräytyvä hinta on 139.007 euroa/vuosi. Kolmen vuoden aikana kaikki kustannukset laskien hankinnan arvo on voittaneen tarjouksen mukaan 527.509 euroa ja Soneran tarjouksen mukaan 596.460 euroa. Sopimuskausi on tarjouskilvassa mukana olleiden operaattoreiden kanssa sovittu kolmeksi vuodeksi.

Hankintaan tulee soveltaa asetusta kynnysarvot ylittävistä vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja teletoiminnan alalla toimivien yksiköiden hankinnoista. Näin kynnysarvo on telealan yksiköitä koskeva 600.000 euroa, eikä hankinnan kynnysarvo ylity.

Järvinet Oy:n yhtiöjärjestyksen toimialapykälä on seuraava: "Yhtiön toimialana on tuottaa ICT-alaan liittyviä palveluita. Tuotettavia palveluita ovat atk-laitteistojen ja - ohjelmistojen sekä lähi- ja alueverkkojen asennus-, ylläpito-, huolto-, vuokraus-, suunnittelu- ja kehittämistehtävät. Lisäksi toimialaan kuuluu verkkojen rakentamispalvelut, mikrotuki, kouluttaminen, konsultointi, www- ja portaali- ym. internetpalvelut, palomuuri-, virustorjunta- ja muut tietoturvapalvelut sekä tietokantojen ylläpito".

Lisäksi Järvinet Oy:n toiminnan luonnetta kuvaa se, että yhtiö pyysi po. hankinnan yhteydessä tarjousta kuntien puhelinliikenteen järjestämisestä. Järvinet Oy tulee järjestämään kuntien puhelinliikenteen alkaen vuonna 2003 yhteisellä puhepalvelulla tai yhteisillä/ yhteensopivilla puhelinvaihdelaitteilla.

Etelä-Pohjanmaan liitto hallinnoi Etelä-Pohjanmaan laajakaistahanketta, jonka tavoitteena oli laajakaistaisten tietoliikenneyhteyksien (valokuituverkon) saaminen koko Etelä-Pohjanmaan alueelle. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi Lan & Wan Oy teki koko Etelä-Pohjanmaan alueen kattavan seutukuntakohtainen suunnitelman. Po. hanke kutsui kaikki operaattorit laajakaistahankkeen esisuunnitelmaa käsittelevään tilaisuuteen Seinäjoelle 20.2.2001.

Järviseudun seutukunnassa varsinaista hankintaa edelsi 1.4.2001 toimintansa aloittaneessa Järviseudun tietotekniikan kehittämishankkeessa tehty po. hankintaa palveleva esivalmistelu vuosina 2001 ja 2002.

Tämä valmistelu käynnistyi 26.3.2001 Kortesjärvellä pidetyssä tilaisuudessa, jossa esiteltiin maakunnallinen suunnitelma laajakaistaverkon rakentamiseksi. Tähän tilaisuuteen oli kutsuttu kaikki operaattorit.

Operaattoreista kutsuun osallistumisellaan vastasivat Alajärven Puhelinosuuskunta, Pietarsaaren Puhelin Oy, Sonera Entrum Oy ja Vaasan läänin puhelin Oy. Tilaisuudessa kuntien edustajat pyysivät operaattoreilta esitykset 30.4.2001 mennessä Lan & Wan Oy:n tekemän suunnitelman mukaisen laajakaistaverkon toteuttamisesta.

Kuntien puolesta selvitettiin myös oman valokuituverkon rakentaminen. Kuntaomisteisen valokuituverkon toteuttamismahdollisuudet todettiin huonoiksi liian korkeiden rakentamiskustannusten vuoksi. Tämän vuoksi päädyttiin ratkaisuun, jossa operaattorit hoitavat Järviseudun alueen seutuverkon toteutuksen.

APOn ja Soneran lisäksi myös kolmas yritys toimitti oman esityksensä seutuverkkoon toteutuksesta 14.6.2001. Tämä esitys ei edennyt jatkokäsittelyyn/kilpailuun, koska ratkaisu olisi edellyttänyt kunnilta valokaapeli-investointeja. Esivalmistelun ja alustavan tarjousmenettelyn tasapuolisuutta ja avoimuutta kuvaa myös se, että yksi yritys ilmoitti verkkokyselyyn vastauksena, että heillä ei ole alueella valokuituyhteyksiä.

Tarjouspyyntö on asiakirja nimeltään "alueverkkoneuvottelujen lähtökohdat", joka on annettu Alajärven Puhelinosuuskunnalle ja Soneralle kummallekin erillisissä neuvottelutilaisuuksissa 3.10.2002. Samalla, kun ao. asiapaperi luovutettiin ja käytiin läpi, sitä täydennettiin suullisesti ja ilmoitettiin operaattoreille, että tarjousten jättöaika ja seuraava neuvottelutilaisuus on 5.11.2002.

5.11.2002 saadut tarjoukset eivät vastanneet tarjouspyyntöön, ja operaattoreilta pyydettiin tarkistuksia tarjouksiinsa sähköpostitse 14.11.2002. Määräaika tarkistuksille ja seuraavat neuvottelut olivat 19.11.2002, missä tilaisuudessa viimeiseksi tarjousten tarkistamisajaksi sovittiin 22.11.2001. Viimeiset tarkennukset saatiin 3.12.2002.

Neuvottelumenettelyä käytettiin, koska Järviseudun alueella tietoliikenneverkkoja (valokaapeliverkkoja) omistavat vain Finnet-leiri ja Sonera. Vain Alajärven Puhelinosuuskunnalla ja Soneralla on Järviseudulla niin laajat verkot, että ne voivat tarjota tarjouspyynnön mukaista tietoliikennepalvelua. Kuitenkin myös muiden operaattorin valmiudet osallistua verkon rakentamiseen selvitettiin.

Sonera ei tarjonnut lainkaan laajakaistayhteyksiä Alajärven ja Kortesjärven alueille. Näin ollen Soneran tarjous olisi ollut hylättävissä, koska se ei vastannut tarjouspyyntöön.

Sonera esitti Ip-numeroiden osoitemuunnosta (NAT) parantaakseen hintakilpailukykyään. Ip-numeroiden muuttaminen ei ole mukana tarjousvertailussa, koska asian selvittäminen vaati yhteyden ottamista Alajärven Puhelinosuuskuntaan, eikä sitä voitu tehdä ennen tarjouskilpailun ratkeamista. Osoitemuunnos ei ole mahdollista.

Soneralle sallittiin halvempien reititinten tarjoaminen, vaikka se vaikeutti vertailua ja paransi Soneran asemaa.

Tarjousvertailu perustuu neuvottelumenettelyn käynnistämistilaisuudessa 3.10.2001 annettuun tarjouspyyntöön. Tämä tarjouspyyntö on ollut tarjousvertailun perusteena pyydettyjen lisäselvitysten lisäksi. Lisäselvityksillä on nimenomaisesti pyritty lisäämään tarjousten vertailtavuutta. Po. tarjousten vertailu on erittäin vaikeaa seuraavista syistä; operaattorit tarjoavat erilaista tiedonsiirtotekniikkaa (ATM ja Gigabit Ethernet) ja erimerkkisiä ja ominaisuuksiltaan erilaisia reitittimiä, kytkimiä ja palomuureja, tarjottujen palveluiden (huolto, ylläpito) sisältö on erilainen, salatun sähköpostin järjestämistapa on erilainen, sähköpostin virusskannaus perustuu erilaisiin ohjelmistoihin jne.

Soneran mainitsema asennus- ja asiantuntijatyö eivät kuulu laskelmaan, koska kysymys on optiohinnasta kuntien lähiverkkojen tietoturva- ja nopeudenlisäämiskartoituksille. Näillä hinnoilla ei mitään tekemistä vuosittaisten huolto- ja ylläpitohintojen kanssa, jotka ovat mukana tarjousvertailussa mm. kohdassa "laitehuolto" ja "palomuurien ylläpito". Soneran vastaus ko. tarjouksen kohtaan on esitetty vertailun kohdassa hallinnollinen tietoturvakartoitus, joka ei edellä esitetyn logiikan mukaan myöskään ole mukana tarjousvertailussa.

IP-numeroiden vaihtaminen, joka ei myöskään ole mukana tarjousvertailussa, nostaa Soneran tarjouksen hintaa 27.969,60 eurolla. Alajärven Puhelinosuuskunnan tarjouksen hintaa ip-numeromuutokset nostavat vastaavasti 5.237,10 euroa. Ip-numeroiden vaihtamisen osalta Sonera on 22.732,50 euroa kalliimpi kuin valituksi tulleen APOn tarjous.

LAUSUNTO

Alajärven Puhelinosuuskunta on antanut hakemuksesta lausunnon. APO on vaatinut, että Sonera Oyj:n hakemus hylätään. Lisäksi APO on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa Sonera Oyj:n tarjoamaan APOlle välittömästi tele- ja valokuituverkkojensa siirtokapasiteettia kohtuuhinnalla telemarkkinalaissa HMV-verkonhaltijalle asetettujen säännösten mukaisesti.

Sonera Oyj on vaatinut APOn tarjoushinnan korottamista asiantuntija- ja asennustöiden kustannuksilla 36 kuukauden sopimuskaudelta. APOn tarjouksessa on tarjouspyynnön mukaisesti pyydetyt osiot kiinteitä kokonaishintoja, ja erilliset yksikköhinnat ovat muille Järvinetin ja kuntien tarvitsemille tarjouskokonaisuuden ulkopuolisille töille.

Soneran tarjous ei sisällä laajakaistayhteyksiä Alajärven ja Kortesjärven alueille. APO on tarjonnut laajakaistapalvelujen saatavuutta kaikkiin Järviseudun kuntiin ja toteuttaa ne alihankintayhteistyöllä kunkin alueen verkonhaltijan kanssa tai viimekädessä itse investoimalla. Tarkasti tulkiten Soneran tarjouksen hylkääminen olisi ollut perusteltua.

Tarjousvertailussa Soneralle on sallittu halvempien reitittimien tarjoaminen. Tästäkin Sonera on saanut tarjousvertailussa hintaetua.

MUUT LAUSUNNOT

Sonera Oyj on antanut vastaselityksen. Alajärven Puhelinosuuskunta on antanut vielä lausuntotäydennyksen, joka on lähetetty tiedoksi Sonera Oyj:lle.

MARKKINAOIKEUDEN RATKAISUN PERUSTELUT

Markkinaoikeuden toimivaltaan kuulumaton vaatimus

Alajärven Puhelinosuuskunta on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa Soneran tarjoamaan osuuskunnalle tele- ja valokuituverkkojensa siirtokapasiteettia kohtuuhinnalla. Tämän vaatimuksen tutkiminen ei kuulu markkinaoikeuden toimivaltaan.

Hankintasäännösten soveltuminen

Järvinet Oy on yhtiö, jonka niin sanotut Järviseudun kunnat eli Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi, Kortejärvi ja Vimpeli omistavat kokonaisuudessaan. Yhtiön tehtävänä on järjestää kysymyksessä olevalla hankinnalla kuntien välille nopeat tietoliikenneyhteydet tietoteknisen yhteistyön hoitamiseksi ja lisäämiseksi. Samaan hankintaan liittyy haja-asutusalueiden tietoliikennepalveluiden kehittäminen. Markkinaoikeus katsoo saadun selvityksen perusteella, että Järvinet Oy on julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalaki) 2 §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettu hankintayksikkö, jonka hankintoihin on sovellettava hankintalakia.

Kynnysarvot ylittävistä vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja teletoiminnan alalla toimivien yksiköiden hankinnoista annetun asetuksen 4 §:n 1 momentin mukaan asetusta sovelletaan peruspalvelutoimintoihin, joita ovat muiden ohella 1 momentin 5 kohdan mukaan 4 momentissa säädetyin rajoituksin yleisten televerkkojen rakentaminen, tarjoaminen saataville ja ylläpito sekä yleisen telepalvelun tarjoaminen. Asetuksen 4 §:n 4 momentin mukaan asetusta ei sovelleta hankintoihin, joita telepalveluja tarjoava yksikkö tekee yksinomaan telepalvelujen tarjoamiseksi, jos muilla yksiköillä on oikeus tarjota samoja palveluja samalla maantieteellisellä alueella ja vastaavilla ehdoilla. Asetuksen 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan asetusta ei sovelleta hankintoihin, joita yksikkö tekee muun kuin 4 §:ssä tarkoitetun peruspalvelutoiminnan harjoittamiseksi.

Kysymys on Järvinet Oy:n hallituksen päätöksestä hyväksyä kuntien lähiverkkojen yhdistämistä ja Järviseudun laajakaistayhteyksien järjestämistä koskeva Alajärven Puhelinosuuskunnan tarjous. Kysymys ei näin ollen ole siitä, että Järvinet Oy tekisi hankinnan peruspalvelutoiminnan eli tässä tapauksessa lähinnä yleisten televerkkojen rakentamisen, saataville tarjoamisen ja ylläpidon tai yleisen telepalvelun tarjoamisen harjoittamiseksi. Kysymys ei näin ollen ole hankinnasta, johon on sovellettava kynnysarvot ylittävistä vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja teletoiminnan alalla toimivien yksiköiden hankinnoista annettua asetusta.

Kynnysarvot ylittävistä tavara- ja palveluhankinnoista sekä rakennusurakoista annettua asetusta (hankinta-asetus) sovelletaan sen lisäksi, mitä hankintalaissa on säädetty, muun ohella sellaiseen tavara- ja palveluhankintaan, jonka ennakoitu arvo ilman arvonlisäveroa ylittää kynnysarvon, joka vuonna 2002 on ollut 249.681 euroa. Hankinta-asetusta sovelletaan muun ohella teleliikenteen palveluihin lukuun ottamatta äänipuhelin-, teleksi-, radiopuhelin-, henkilöhaku- ja satelliittipalveluita. Saadun selvityksen mukaan kysymyksessä olevan hankinnan arvo ylittää edellä mainitun kynnysarvon. Hankintaan on näin ollen sovellettava hankintalain lisäksi hankinta-asetusta.

Hankintamenettely

Hankinta-asetuksen 22 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön, joka aikoo hankkia tavaraa tai toteuttaa rakennushankkeen, rakennusurakan tai käyttöoikeusurakan, hankkia liitteessä A lueteltuja palveluja avointa tai rajoitettua menettelyä tai neuvottelumenettelyä käyttäen taikka järjestää suunnittelukilpailun, on ilmoitettava tarjouskilpailusta julkaisemalla hankintailmoitus, jollei neuvottelumenettelystä muuta johdu.

Järvinet Oy ei ilmoituksensa mukaan ole julkaissut kysymyksessä olevasta hankinnasta hankintailmoitusta. Järvinet Oy on yhtäältä katsonut, että kysymys on kynnysarvot ylittävistä vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja teletoiminnan alalla toimivien yksiköiden hankinnoista annetussa asetuksessa tarkoitetusta, mainitussa asetuksessa säädetyn kynnysarvon alittavasta hankinnasta. Yhtiö on kuitenkin toisaalta todennut, että sillä on ollut mahdollisuus käyttää neuvottelumenettelyä julkaisematta siitä hankintailmoitusta, koska ainoastaan Alajärven Puhelinosuuskunta ja Sonera Oyj omistavat Järviseudun alueella tietoliikenneverkkoja.

Neuvottelumenettelyä ilman hankintailmoitusta eli niin sanottua suoraa neuvottelumenettelyä voidaan käyttää vain hankinta-asetuksen 14 §:ssä säädetyissä tapauksissa. Neuvottelumenettelyn käyttäminen on mahdollista pykälän 1 kohdan mukaan, jos avoimessa tai rajoitetussa menettelyssä ei ole saatu lainkaan tarjouksia tai on saatu täysin tarjouspyyntöä vastaamattomia tarjouksia eikä alkuperäisiä sopimusehtoja olennaisesti muuteta ja 2 kohdan mukaan, jos teknisistä tai taiteellisista taikka yksinoikeuden suojelemiseen liittyvistä syistä ainoastaan tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan.

Järvinet Oy:n neuvottelumenettelyllä toteuttamaa hankintaa on edeltänyt ensin Etelä-Pohjanmaan tietoyhteiskuntahankkeeseen liittynyt Etelä-Pohjanmaan Liiton selvitystyö, jossa useita operaattoreita on kuultu sekä selvitys laajakaistayhteyksistä ja niiden laajentamismahdollisuuksista. Operaattoreiden mahdollisuuksia ja halukkuutta kysymyksessä olevan palvelun tarjoamiseen ei ole kuitenkaan saadun selvityksen mukaan selvitetty hankinta-asetuksessa tarkoitetulla avoimella tai rajoitetulla menettelyllä. Kysymyksessä ei ole myöskään hankinta-asetuksen 14 §:n 2 kohdassa tarkoitettu tilanne, jossa teknisistä syistä ainoastaan tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan.

Järvinet Oy on menetellyt hankintalain 9 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla julkisia hankintoja koskevien oikeusohjeiden vastaisesti, kun se on käyttänyt suoraa neuvottelumenettelyä ilman hankinta-asetuksen 14 §:ssä säädettyjä edellytyksiä.

Hankintayksikkö ei ole tehnyt hankintapäätöksen perusteella sopimusta Alajärven Puhelinosuuskunnan kanssa. Hankintayksikön virheelliseen menettelyyn perustuva hankintapäätös on näin ollen mahdollista kumota ja kieltää päätöksen täytäntöönpano.

Koska hankintamenettely on ollut edellä mainitulla tavalla virheellistä ja koska hankintamenettely tulee sen vuoksi aloittaa alusta, lausunnon antaminen muista hankintamenettelyn osalta esitetyistä vaatimuksista raukeaa.

Oikeudenkäyntikulut

Asian lopputulokseen nähden ja ottaen huomioon hallintolainkäyttölain 74 §:n säännökset Järvinet Oy:n oikeudenkäyntikuluvaatimus on hylättävä.

MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU

Markkinaoikeus jättää tutkimatta Alajärven Puhelinosuuskunnan tele- ja valokuituverkkojen siirtokapasiteetin tarjoamista koskevan vaatimuksen.

Markkinaoikeus kumoaa Järvinet Oy:n hallituksen hankintapäätöksen 10.12.2002 ja kieltää 50.000 euron sakon uhalla yhtiötä panemasta mainittua päätöstä täytäntöön.

Mikäli Järvinet Oy tai kysymyksessä olevat Järviseudun kunnat haluavat edelleen toteuttaa kysymyksessä olevan kuntien lähiverkkojen yhdistämistä ja Järviseudun laajakaistahanketta koskevan hankinnan julkisena hankintana, hankinnasta on järjestettävä hankintalaissa ja hankinta-asetuksessa säädetyt vaatimukset täyttävä tarjouskilpailu.

Markkinaoikeus hylkää Järvinet Oy:n oikeudenkäyntikuluvaatimuksen.

MUUTOKSENHAKU

Päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Julkisista hankinnoista annetun lain 12 §:n nojalla markkinaoikeuden päätöstä on valituksesta huolimatta noudatettava, jollei korkein hallinto-oikeus toisin määrää. Uhkasakon asettamista koskevaan päätökseen ei saa erikseen hakea muutosta.

Asian ovat ratkaisseet markkinaoikeuden lainoppineet jäsenet Kaisa Meriluoto, Irma Telivuo ja Olli Mäkinen.

Sivun alkuun