Finlex - Etusivulle
Markkinaoikeus

11.12.1995

Markkinaoikeus

Markkinaoikeuden ja aiemman markkinatuomioistuimen ratkaisuja vuodesta 1979

MT:1995:025

Asiasanat
Harhaanjohtavuus, Arvonnat, Time-sharing
Tapausvuosi
1995
Antopäivä
Diaarinumero
D:4/95

KA vastaan Helsingin Resort Marketing Oy (ent. Lomapörssi Oy). Kysymys "vaihtolomaosakkeiden" markkinoinnista.

Yhtiön suoramarkkinointikirjeen ensimmäinen sivu oli lähes yksinomaan luvattujen lahjojen ja arvonnan esittelyä. Kuluttajalle luvattiin, että noin kahden tunnin lomaosakkeiden esittelyn jälkeen kuluttaja saa hänelle arvotun lahjan. Yhtiön ilmoituksen mukaan esittelytilaisuuteen saapuvan kuluttajan oli tehtävä mahdollinen ostopäätöksensä ko. esittelytilaisuudessa. Arvonnan ja lahjojen esittelyn oli esittelytapa huomioon ottaen katsottava hallitsevan yhtiön po. suoramarkkinointikirjettä. Kuluttajan oli ko. kirjeen perusteella vaikea arvioida esittelytilaisuuden todellista luonnetta. Yhtiö oli esittämällä suoramarkkinoinnissa kuluttajille kutsun "vaihtolomaosakkeiden" esittely- ja myyntitilaisuuteen siten, että lahjojen ja arvonnan esittely hallitsi markkinointiaineistoa, ja jossa lupaus lahjan saamisesta esitettiin ensisijaisena perusteena esittelyyn kutsumiselle, menetellyt markkinoinnissaan kuluttajien kannalta sopimattomasti.

Yhtiön kirjeessä annettiin kuluttajalle "henkilökohtainen voittonumero" ja kerrottiin kuluttajan jo voittaneen jonkin kirjeesä mainituista lahjoista. Kuluttaja ei voinut esim. puhelimitse tiedustella, minkä lahjan hän oli saanut, vaan hänen oli luvatun lahjan saadakseen mentävä yhtiön esittelytililaisuuteen. Yhtiön suoramarkkinointikirje, jossa ei kerrottu arvottujen lahjojen kappalemääriä vähintään arvokkaapien lahjojen osalta eikä annettu riittävästi tietoja muistakaan arvontaan liittyvistä keskeisistä seikoista, oli kuluttajien kannalta sopimaton.

Vaihtolomaosakkeen ostava kuluttaja saattoi vaihtojärjestelmään liityttyään tallettaa lomaviikkonsa myöhempää käyttöä varten, jättää osakkeensa vuokrattavaksi tai käyttää asumisoikeutensa jossakin muussa järjestelmään kuuluvassa lomakohteessa. Kuluttajalla oli kuitenkin mahdollisuus vaihtaa lomaviikkonsa vain samanarvoiseen loma-ajankohtaan muussa jäsenkohteessa. Vaihto-organisaatioon liittyvä kuluttaja joutui maksamaan erillisen 400 markan vuotuisen jäsenmaksu. Kussakin vaihtotilanteessa kuluttajan oli maksettava n. 500 markan vaihtomaksu. Tämän lisäksi kuluttaja sitoutui maksamaan osakkeestaan kauppahinnan lisäksi vuotuisen hoitovastikkeen, jonka määrä vaihteli kohteesta riippuen. Yhtiön markkinonti, jonka mukaan kuluttajalla, joka osti yhtiön "vaihtolomaosakkeen", oli jatkuva lomanvietto-oikeus eri puolilla maailmaa yhtiön ilmoittamalla kertakustannuksella, oli harhaanjohtaa.

KSL_2_luku_ 1_§ ja KSL_2_luku_2_§

KULUTTAJAASIAMIEHEN VAATIMUS

KA on vaatinut, että Helsingin Resort Marketing Oy:tä, entistä Lomapörssi Oy:tä kuluttajansuojalain (KSL) 2 luvun 1 ja 2 §:ien nojalla sakon uhalla kielletään

1. esittämästä suoramarkkinoinnissa kutsua esittely ja myyntitilaisuuteen siten, että lahjojen ja arvonnan esittely hallitsee markkinointiaineistoa ja lupaus lahjan saamisesta esitetään ensisijaisena perusteena tilaisuuteen kutsumiselle,

2. esittämästä suoramarkkinoinnissa kutsua esittely ja myyntitilaisuuteen ilmoittamatta selkeästi, että tilaisuudessa tarjotaan lomaosakkeita ostettavaksi,

3. ilmoittamasta suoramarkkinoinnissa, että esittely- ja myyntitilaisuuteen kutsuttava henkilö on etukäteen voittanut arvonnassa lahjan, ellei lahjoista ja arvonnasta anneta markkinoinnissa riittäviä ja yksiselitteisiä tietoja, kuten tietoa siitä, milloin arvonta on suoritettu, montako osanottajaa arvonnassa on ollut sekä montako kappaletta arvokkaampia lahjoja on arvottu, ja

4. käyttämästä ilmaisua "lomaosakkeen omistajalla on jatkuva lomanvietto-oikeus eri puolilla maailmaa 10 000 - 70 000 markan kertakustannuksella" tai vastaavia ilmaisuja, kun tämä ei ole sopusoinnussa todellisten olosuhteiden kanssa.

Yhtiö markkinoi lomaosakkeita suoramarkkinointikirjeellä, jonka etusivun yläkulmassa on vastaanottajan henkilökohtainen lahjanumero ja kehotus "soittakaa 3 päivän kuluessa!" Kirjeen alussa vastaanottajaa onnitellaan siitä, että hän on voittanut lahjan Lomapörssi Oy:n järjestämässä arvonnassa. Teksti kuuluu:

"Onneksi olkoon!

Olette voittanut arvonnassamme yhden alla mainituista upeista lahjoista. Tulkaa pian tarkistamaan, onko lahjanne - yhden viikon ylellinen loma Espanjassa neljälle - VHS-videokamera - kahden yön ylellinen perheloma Suomessa neljälle

Totta! Jokin näistä lahjoista on jo Teidän!"

Tämän jälkeen vastaanottajaa kehotetaan soittamaan ja tulemaan Lomapörssin toimistoon tarkistamaan lahjaluettelosta, minkä lahjan hän saa. Lisäksi ilmoitetaan, että "samalla Teillä on tilaisuus tutustua vaihtolomaosakkeisiimme ja tulevaisuuden lomanvieton rahanarvoisiin etuihin" ja kerrotaan, että "esittelystä ja vaihtolomaosakkeista lisää kääntöpuolella".

Suoramarkkinointikirjeen etusivulla annetaan lisäksi puhelinnumero, josta voi varata ajan lahjan noutamista ja esittelyä varten. Esittelystä kerrotaan, että se "kestää noin kaksi tuntia ja sen jälkeen saatte Teille arvotun lahjan". Lopuksi vastaanottajalle toivotetaan "onnea vielä kerran ja tervetuloa!". Kirjeen etusivu päättyy toivotukseen "Ystävällisin terveisin Lomapörssi Oy", mikä viittaa siihen, että kirjeen varsinainen sisältö päättyy tähän. Kirjeen alareunassa on vielä huomautus "P.S. Lahjan saadaksenne Teidän ei todellakaan tarvitse tehdä muuta kuin tulla esittelyyn Helsingin toimistoomme."

Kirjeen kääntöpuoli sisältää neljä jaksoa, jotka on otsikoitu "arvonnan ja esittelyn säännöt", "yhdessä esittelyyn", "mitä vaihtolomaosakkeet ovat?" ja "Lomapörssi Oy". Kappale "arvonnan ja esittelyn säännöt" sisältää kutsun tulla tutustumaan vaihtolomaosakkeisiin Lomapörssi Oy:n toimistoon. Kirjeen tekstin mukaan "lomaosakkeen omistajana Teillä on jatkuva lomanvietto-oikeus eri puolilla maailmaa 10 000 - 70 000 markan kertakustannuksella." Lisäksi siinä kerrotaan esittelyn kestävän noin kaksi tuntia sekä, että "tilaisuuteen osallistuminen ei sido Teitä millään lailla." Seuraavassa kappaleessa sanotaan mm. seuraavaa: "Esittelyn jälkeen Teille luovutetaan yksi kääntöpuolella mainituista lahjoista, jonka olette saanut henkilökohtaisella lahjanumerollanne. Tämä arvonta on suoritettu etukäteen. Kenelläkään toisella ei ole samaa lahjanumeroa kuin Teillä". Jakso "Mitä vaihtolomaosakkeet ovat?" sisältää vaihtolomaosakejärjestelmän esittelyä.

1. Markkinatuomioistuin on ratkaisussa 1992:14 kieltänyt markkinoitaessa kuluttajille loma-asunnon käyttöoikeutta esittämästä suoramarkkinoinnissa kutsua esittely- ja myyntitilaisuuteen siten, että "lahjojen" esittely hallitsee markkinointiaineistoa tai tarjoamasta näennäisiä "arvolahjoja". Kuluttajan oli vaikea tai jopa mahdoton havaita, että ko. suoramarkkinointikirjeet tosiasiassa tarkoittivat kutsua esittely- ja myyntitilaisuuteen."

Ratkaisun perusteluissa markkinatuomioistuin viittasi myös kahteen aiempaan ratkaisuunsa, jotka koskivat arvontojen ja arpajaisvoittojen hallitsevuutta markkinointiaineistossa (ratkaisut 1987:11 ja 1991:5). Samoin perusteluissa viitattiin ratkaisun 1982:20 perusteluihin, joissa todettiin mm., että tarjousta tarkasteltaessa on otettava huomioon aineiston määrä ja luonne sekä koko aineiston esittelytapa tarjouksessa. Ratkaisevaa on, millaisen vaikutelman tarjous kokonaisuutena antaa sitä tarkastelevalle keskivertokuluttajalle.

Yhtiön markkinointikirjeen ensimmäinen sivu on lähes yksinomaan lahjojen ja suoritetun arvonnan esittelyä. Kirjeessä on onnittelu siitä, että vastaanottaja on voittanut Lomapörssin arvonnassa jonkin kirjeessä mainituista lahjoista sekä kehotus tulla pian tarkistamaan lahjaluettelosta, minkä lahjan kuluttaja on saanut. Lahja tarkistaminen esitetään markkinointikirjeessä pääasiallisena perusteena sille, miksi vastaanottajaa kehotetaan saapumaan Lomapörssi Oy:n toimistoon. Vaikka kirjeen kääntöpuolella annetaan tietoja lomaosakkeista, markkinoinnin pääsanomaksi kuluttajan kannalta muodostuu kuitenkin kehotus tulla noutamaan hänen arvonnassa voittamansa lahja. Lahjojen ja arvonnan esittely hallitsee kirjeen etusivua. Lomaosakkeista annetut tiedot on sijoitettu vasta eräänlaiseksi liiteaineistoksi kirjeen kääntöpuolelle.

Lomaosakkeen hinta on tavallisen kuluttajan kannalta huomattava ja asiaa koskeva päätöksen teko edellyttää huolellista harkintaa. Lahjojen keskeinen asema suoramarkkinoinnissa on omiaan heikentämään kuluttajan mahdollisuuksia järkiperäiseen harkintaan ja viemään hänen huomionsa toisarvoisiin seikkoihin. Yhtiön markkinointia on pidettävä kuluttajien kannalta sopimattomana ja siten KSL:n 2 luvun 1 §:n vastaisena.

2. Yhtiön suoramarkkinointikirjeessä kerrotaan noin kaksi tuntia kestävästä lomaosakkeiden esittelytilaisuudesta, johon osallistuminen on asetettu lahjan saannin ehdoksi. Kirjeen etusivulla on mm. teksti "samalla Teillä on tilaisuus tutustua vaihtolomaosakkeisiimme ja tulevaisuuden lomanvieton rahanarvoisiin etuihin". Etusivun alareunassa on huomautus "P.S. Lahjan saadaksenne Teidän ei todellakaan tarvitse tehdä muuta kuin tulla esittelyyn Helsingin toimistoomme."

KSL:n 2 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan markkinoitia, joka ei sisällä kuluttajien taloudellisen turvallisuuden kannalta tarpeellisia tietoja, on aina pidettävä sopimattomana. KSL:n perusteluissa on markkinoinnin sääntelyn tavoitteiksi asetettu turvata kuluttajille riittävät ja asianmukaiset tiedot tarjottavista hyödykkeistä sekä ehkäistä kuluttajiin kohdistuvia epäasianmukaisia markkinointitoimia.

Yhtiön suoramarkkinointikirjeessä kerrotaan paitsi vastaanottajan voittamasta lahjasta ja sen noutamisesta myös noin kaksi tuntia kestävästä esittelytilaisuudesta, jossa esittelyyn saapuvalla on "tilaisuus tutustua vaihtolomaosakkeisiimme" ja johon osallistuminen ei kirjeeen mukaan sido osallistujaa millään lailla. Esittelytilaisuuden varsinaista luonnetta ja tarkoitusta ei markkinoinnissa kuitenkaan kerrota.

Vaikka lomaosakkeita on Suomessa markkinoitu jo muutamien vuosien ajan, on niiden tavanomaisesta kulutustavaran kaupasta poikkeava myyntitapa edelleen monille kuluttajille uusi ja yllättävä. Monien esittelyyn saapuvien tarkoituksena on vain käydä noutamassa heidän voittamakseen kuvattu lahja ja seurata esittelytapahtumaa vaaditun kahden tunnin ajan. Kuluttaja ei suoramarkkinointikirjeessä annettujen tietojen perusteella kykene varautumaan siihen, että hänen on esittelytilaisuudessa tehtävä välittömästi päätös lomaosakkeen ostamisesta. Tämä johtaa helposti hätiköityihin ostopäätöksiin ja kaupan purkuun seitsemän vuorokauden peruutusajan kuluessa siitä aiheutuvine 1 000 markan toimistokuluineen.

Ottaen huomioon, että päätös lomaosakkeen ostamisesta edellytetään tehtävän ilman enempää harkinta-aikaa esittelytilaisuuden aikana sekä se, että kyse on kuluttajien talouden kannalta merkittävästä, yleensä useiden kymmenien tuhansien markkojen kauppahinnasta ja pitkäaikaisesta luottosopimuksesta, on tärkeätä, että kuluttaja on esittelytilaisuuteen saapuessaan riittävän hyvin tietoinen tilaisuuden luonteesta ja sen tarkoituksesta. Yhtiön markkinointia, jossa ei selkeästi kerrota, että lomaosakkeiden esittelytilaisuuteen tulevalle tarjotaan lomaosakkeita ostettavaksi esittelytilaisuuden kuluessa, on pidettävä sopimattomana ja siten KSL:n 2 luvun 1 §:n vastaisena.

3. Yhtiön suoramarkkinointikirjeessä ilmoitetaan vastaanottajan voittaneen yhden kirjeessä mainituista lahjoista. Lahjan ilmoitetaan olevan joko "yhden viikon ylellinen loma Espanjassa neljälle", "VHS-videokamera" tai "kahden yön ylellinen perheloma Suomessa neljälle". Viimeisenä mainittu "ylellinen perheloma Suomessa" sisältää vain majoituksen jossakin yhtiön kotimaisessa lomakohteessa; kuljetukset, ruokailut ja muut palvelut asiakas maksaa itse, mikä seikka ei käy markkinoinnista selvästi ilmi. Toisessa yhtiön käyttämässä kirjemallissa lahjoina mainitaan Espanjan loman ja VHS-videokameran lisäksi "35 mm:n automaattikamera" ja "7-osainen italialainen Selecta hedelmäsetti".

Yhtiön suoramarkkinointikirjeessä ei anneta suoritetusta arvonnasta muita tietoja kuin että kirjeen vastaanottaja on henkilökohtaisella lahjanumerollaan voittanut jonkin kirjeessä mainituista lahjoista. Markkinointiarpajaisia koskevassa ratkaisukäytännössä KA on katsonut, että markkinointiarpajaisten ja -kilpailujen järjestelyistä on annettava kuluttajille riittävät ja yksiselitteiset tiedot. Tämä koskee arvonnan osallistumisehtoja, voittomahdollisuuksia sekä palkinnoista annettujen tietojen ja palkintojen kuvausta. KA on vaatinut, että markkinointiaineistossa kerrotaan muun muassa, kuka järjestää arvonnan tai kilpailun, mikä on arvonnan tai kilpailun alkamis- ja päättymisajankohta, miten arvonta suoritetaan tai kilpailu ratkaistaan ja kuka sen tekee, milloin arvonta tapahtuu ja miten arvonnan tai kilpailun tulokset ovat tarkistettavissa sekä kuinka niistä tiedotetaan.

Kuluttajalle ei yhtiön suoramarkkinointikirjeessä anneta tietoja, joiden perusteella hän voisi arvioida voittomahdollisuuksiaan kirjeessä mainittujen eri lahjavaihtoehtojen osalta. Markkinointiaineistoissa ei ilmoiteta, montako kappaletta yhden viikon Espanjan lomia, VHS-videokameroita tai muita arvokkaampia lahjoja on arvottu. Siinä ei myöskään kerrota, paljonko osanottajia arvonnassa on ollut ja onko arvonta koskenut esimerkiksi kaikkia yhtiön suoramarkkinointikirjeen vuoden aikana saavia kuluttajia vai onko arvonta suoritettu jonkin rajoitetun postituserän kesken. Myöskään arvonta-ajankohtaa ei markkinoinnissa ilmoiteta.

Kuluttajan voittomahdollisuuksistaan ja voittamansa lahjan arvosta saama vaikutelma vaikuttaa luonnollisesti yhtenä tekijänä siihen, lähteekö hän noutamaan hänen voittamakseen ilmoitettua lahjaa. Kuluttaja ei voi esim. puhelimitse tiedustella, minkä luvatuista lahjoista hän on arvonnassa voittanut. Kun kuluttajan on lahjan saadakseen samalla osallistuttava yhtiön esittely- ja myyntitilaisuuteen, jonka tarkoituksena on lomaosakkeen kaupasta päättäminen, on sillä, että markkinoinnissa lahjojen voittomahdollisuuksista annetaan oikea kuva, merkitystä myös hänen taloudellisen turvallisuutensa kannalta. Myös arvonta-ajankohdan ilmoittamista markkinointikirjeessä voidaan arvontamenettelyn yleisen luotettavuuden takia pitää perusteltuna.

Yhtiön markkinointia, jossa yhtiö ei suoramarkkinointikirjeessään ilmoita ainakin arpomiensa kalliimpien lahjojen kappalemääriä eikä anna riittävästi tietoja muista arvontaan liittyvistä keskeisistä seikoista, on pidettävä kuluttajien kannalta sopimattomana ja siten KSL:n 2 luvun 1 §:n vastaisena.

4. Yhtiön suoramarkkinointikirjeen mukaan "lomaosakkeen omistajana Teillä on jatkuva lomanvietto-oikeus eri puolilla maailmaa 10 000 - 70 000 markan kertakustannuksella". "Jatkuvalla lomanvietto-oikeudella" viitattaneen lomaosakkeen omistajan mahdollisuuteen liittyä kansainväliseen vaihto-organisaatioon ja vaihtaa sen puitteissa lomaviikkonsa pidettäväksi jossakin vaihto-organisaation jäsenkohteessa eri puolilla maailmaa. Vaihto-organisaatio on itsenäinen, lomaosakkeen myyjäyhtiöstä erillään oleva yritys.

Lomaosakkeen omistaminen merkitsee oikeutta hallita tiettyä loma-asuntoa tiettynä aikana. Ns. viikko-osakejärjestelmässä yhdellä osakkeella saa huoneiston hallintaoikeuden yhden viikon ajaksi vuodessa. Vuosi on jaettu "eriarvoisiin" jaksoihin matkailusesonkien mukaan. Parhaimpina lomakausina viikko-osakkeen hinta on kalliimpi kuin hiljaisina kausina. Lomaosakkeen omistaja voi päästä jäseneksi kansainväliseen vaihtojärjestelmään, mikäli hän on ostanut osakkeen sellaisesta lomakylästä, joka on vaihtojärjestelmään hyväksytty. Osakas voi tällöin tallettaa lomaviikkonsa myöhempää käyttöä varten, jättää osakkeensa vuokrattavaksi tai käyttää asumisoikeutensa muualla, eri puolilla maailmaa olevassa vaihtojärjestelmän piiriin kuuluvassa kohteessa.

Yhtiön loma-osakkeen ostanut kuluttaja sitoutuu kauppahinnan lisäksi maksamaan osakkeestaan hoitovastikkeen, joka saattaa olla kohteesta ja huoneistosta riippuen esimerkiksi 500 - 800 markkaa vuodessa. Ostettuaan lomaosakkeen hän voi anoa jäsenyyttä kansainvälisessä vaihto-organisaatiossa, joka perii erillisen noin 400 markan vuotuisen jäsenmaksun. Vaihto-organisaation puitteissa lomaosakkeen omistajalla on mahdollisuus vaihtaa lomaviikkonsa samanarvoiseen loma-ajankohtaan jossakin muussa jäsenkohteessa eri puolilla maailmaa. Vaihdosta peritään noin 500 markan vaihtomaksu viikolta.

Vaihtojärjestelmään liittyminen ei anna jäsenelle oikeutta vaatia oman viikkonsa vaihtamista johonkin tietyssä kohteessa tiettynä aikana pidettävään lomaan. Vaihdon järjestyminen jäsenen haluamalla tavalla riippuu kunkin kohteen varaustilanteesta. Kun vuosi on jaettu matkailun vilkkauden ja kysynnän perusteella eriarvoisiin jaksoihin eli punaiseen, valkoiseen ja siniseen kauteen, on loman vaihtaminen mahdollista vain sellaiseen loma-ajankohtaan, joka on samantasoinen tai alempi kuin oma loma-ajankohta. Punainen kausi on jaksoista kysytyin, valkoinen kausi edustaa keskitasoa ja sininen kausi on vähäisimmän kysynnän aikaa. Sinisellä kaudella olevan lomaviikon voi siten vaihtaa vain toiseen sinisellä kaudella olevaan loma-ajankohtaan.

Kuluttajalla ei ole yhtiön suoramarkkinointikirjeessä luvattua "jatkuvaa lomanvietto-oikeutta eri puolilla maailmaa 10 000 70 000 markan kertakustannuksella", vaan hänellä on mahdollisuus vaihtojärjestelmään liityttyään anomuksestaan saada lomansa vaihdetuksi samanpituiseen ja loma-ajankohdaltaan samantasoiseen lomaan jossain muussa kohteessa. Kun lomaosakkeen ostanut kuluttaja joutuu maksamaan kauppahinnan lisäksi edellä mainittuja vuotuisia maksuja ja erillisiä vaihtomaksuja, väite "jatkuvasta lomaoikeudesta" kirjeessä mainitulla kertakustannuksella ei pidä paikkaansa. Yhtiön suoramarkkinointikirjettä on tältä osin pidettävä harhaanjohtavana ja KSL:n 2 luvun 2 §:n vastaisena.

HELSINGIN RESORT MARKETING OY:N VASTAUS

Helsingin Resort Marketing Oy on kiistänyt markkinointinsa olevan sopimatonta ja vaatinut hakemuksen hylkäämistä.

1. KA on hakemuksessaan viitannut markkinatuomioistuimen ratkaisuun 1992:14 ja verrannut tapausta nyt esillä olevaan tapaukseen. Mainitussa ratkaisussa on kuitenkin ratkaistavana ollut siinä määrin erilainen markkinointikirje, ettei tapausten samaistaminen ole perusteltua. Markkinatuomioistuimen vakiintuneen kannan mukaan markkinointimateriaalia ja markkinointiarpajaisten ja -kilpailujen hallitsevuutta harkittaessa ei ole olemassa yleisesti soveltuvia yksiselitteisiä arviointiperusteita. Kutakin tarjousta on tarkasteltava yksilöllisesti ja ratkaisevaksi nousee, millaisen vaikutuksen tarjous kokonaisuutena antaa sitä tarkastelevalle keskivertokuluttajalle.

Esillä olevassa markkinointiaineistossa kehotetaan selkeästi kuluttajaa tutustumaan itse esittelystä ja vaihtolomaosakkeesta kertovaan aineistoon kirjeen kääntöpuolelta, missä on yksityiskohtainen selostus tarjouksen kohteesta. Kirjeeen etusivun alareunassa on isoilla kirjaimilla kehotus "käännä", jonka johdosta voidaan täysin perustellusti odottaa keskivertokuluttajan myöskin tutustuvan kirjeen kääntöpuolella olevaan aineistoon. Arvioitaessa kirjettä kokonaisuutena ja siinä olevan informaation määrää voidaan todeta, että arpajaisvoitoista kertova teksti muodostaa merkittävästi vähäisemmän osan markkinointiaineistoon sisältyvästä informaatiosta kuin lomaosakkeesta kertova osuus. Markkinointimateriaalin ei siten markkinatuomioistuimen ratkaisukäytännössä ilmi tuodun tulkinnan mukaan voida katsoa olevan sellaista, että esiteltävän tuotteen osuus materiaalissa olisi vähäinen ja että arpajaisvoittoja tai lahjoja koskevaa informaatiota olisi huomattavasti enemmän. Markkinointikirjeen tekstistä ja pinta-alasta markkinoitava hyödyke muodostaa runsaasti yli 70 % ja täyttää näin KA:n aikakauslehtien markkinoinnille asettamat edellytykset.

Markkinatuomioistuin on todennut, että arvioitaessa arpajaisvoittojen osuutta ja painotusta markkinointiaineistossa huomiota on kiinnitettävä markkinointiaineiston kokonaisuuteen. Tapauksessa arvioinnin kohteena onkin siis se, tuleeko vastaajan esittää kirjeen etusivulla enemmän aineistoa tarjotusta hyödykkeestä eli markkinoinnnin kohteena olevista lomaosakkeista, vai onko riittävänä pidettävä sitä, että tämä aineisto esiintyy kirjeen kääntöpuolella yhtenäiseksi osaksi koottuna. Vastaaja katsoo, että samalla tavalla kuin aikakauslehtien markkinoinnissakin, tuotteen esittely voi tapahtua esimerkiksi erillisellä esitteellä tai kirjeen kääntöpuolella. Muös lomaosakkeen markkinoinnissa tiedot voivat löytyä kirjeen kääntöpuolelta. Kirjeessä on hyvin selkeä ohje "käännä" sekä riittävästi tietoa heti kirjeen etusivulla.

Suoramarkkinoinnin perusajatuksia on se, että markkinointiaineiston tulee herättää kuluttajan kiinnostus. Arvontojen, lisäetujen ja muiden etujen käyttäminen huomion herättämiskeinona suoramarkkinoinnissa on lainsäädäntömme mukaan sallittua. Kieltoa ei siten voida kohdistaa tarjouksen rakenteeseen sellaisenaan kun tarjouksessa tarjotaan kuluttajille palkintoa siitä, että he osallistuvat yrityksen järjestämään esittelytilaisuuteen. KA on hakemuksessaan väittänyt, että markkinoinnin pääsanomaksi kuluttajan kannalta muodostuu kehotus tulla noutamaan hänen arvonnassa voittamansa lahja. Kun markkkinointimateriaalia arvostellaan kokonaisuutena, pääsanomaksi havaitaaan muodostuvan lomaosakkeiden esittely. Se, että markkinointikirjeen informaatiossa on ensin viitattu huomionherättämiskeinoon, eli kuluttajalle tarkoitettuun lahjaan, on normaali suoramarkkinoinnissa käytetty keino. Keinon käyttämistä ei sellaisenaan voida kieltää silloin, jos markkinointimateriaali muilta osin täyttää kuluttajan tiedonsaantioikeutta koskevat vaatimukset ja silloin, jos materiaali ei miltään osin johda kuluttajaa harhaan.

Mainostajalla tulee olla vapaa valintaoikeus siitä, missä järjestyksessä ja miten jaoteltuna markkinointiaineistoon sisältyvä informaatio esitetään. Vastaajan käsityksen mukaan nyt käsiteltävänä oleva tarjous antaa sitä tarkastelevalle keskivertokuluttajalle selkeän viestin siitä, että kuluttaja saa jonkin tarjouksessa esitetyistä lahjoista, mikäli hän tulee lomaosakkeita koskevaan esittelyyn yhtiön toimistoon. Markkinointikirje ei johda kuluttajia harhaan. KA:n hakemuksessaan esittämä lausuma, että lomaosakkeen hinta on tavallisen kuluttajan kannalta huomattava ja että asiaa koskeva päätöksenteko edellyttää huolellista harkintaa, ei ole merkityksellinen arvioitaessa itse markkinointimateriaalia. Kuluttajan ei voida ajatella tekevän ostopäätöstään pelkän markkinointikirjeen pohjalta, vaan ostopäätöksen pohjaksi tarjotaan lisäinformaatiota esittelytilaisuudessa. Kyseessä on tyypillisesti tuote, jota ei osteta pelkkien esitteiden tai kirjeen perusteella, vaan tuote edellyttää henkilökohtaista esittelyä.

Kirjeessä kehotetaan osallistumaan esittelyyn, jonka kuluessa kuluttaja saa täydelliset tiedot lomaosakkeista ja niihin liittyvistä ehdoista ja kustannuksista. Kirjeessä on lisäksi selvästi ilmoitettu lähettäjän puhelinnumero, josta on mahdollista saada lisäinformaatiota itse esittelystä ja siihen osallistumisesta lahjan saannin ehtona. Esittelyn tiedot saatuaan kuluttajalla on mahdollisuus tehdä ostopäätös.

2. KA väittää, että markkinointikirjeessä esitellyn esittelytilaisuuden varsinaista luonnetta ja tarkoitusta ei markkinoinnissa kerrota. Markkinointiaineisto on kuitenkin laadittu siten, että kuluttaja helposti havaitsee, että kirje tosiasiassa tarkoittaa kutsua esittelytilaisuuteen, jossa on mahdollista myös ostaa esittelyn kohteena olevia tuotteita. Kirje kokonaisuutena osoittaa kuluttajalle, että tarjouksen tekijä on Lomapörssi Oy ja että sen kohteena ovat vaihtolomaosakkeet. Tämä tulee ilmi muun muassa markkinointikirjeen otsikoinnista ja Lomapörssi-logosta sekä kirjeen alareunassa olevasta lomakohteiden sijaintipaikkakuntia koskevasta luettelosta. Suoramarkkinointikirjeessä todetaan selkeästi: "Samalla Teillä on tilaisuus tutustua vaihtolomaosakkeisiimme ja tulevaisuuden lomanvieton rahanarvoisiin etuihin (esittelystä ja vaihtolomaosakkeista lisää kääntöpuolella)."

Kuluttajien kannalta on itsestään selvää, ettei markkinoinnissa esitellä tiettyä hyödykettä ilman, että tarkoituksena on tarjota näitä hyödykkeitä myös kuluttajille ostettavaksi. Esimerkiksi asuntoja markkinoitaessa asunnon myyntitilaisuutta kutsutaan esittelyksi. Kuluttaja tietää mennessään asuntoesittelyyn, että esittelyä hoitava asunnon omistaja tai kiinteistönvälittäjä tarjoaa asuntoa myytäväksi. Sanan "esittely" on siten katsottava suomen kielessä vakiintuneen tarkoittamaan asunnon tai muun hyödykkeen esittelyä kuluttajille myyntitarkoituksessa. Myyntitarkoitus ilmenee edelleen markkinointikirjeen takasivulla olevasta tekstistä, jossa kuvataan myytävänä olevien lomaosakkeiden ominaisuuksia.

Markkinointikirjeessä on kerrottu, että kuluttajalla on oikeus saada hänelle tarjottu lahja, mikäli kuluttaja osallistuu yhtiön järjestämään esittelyyn. Tarjouksen ehdot on siten markkinointimateriaalissa esitetty selkeästi: 1. kuluttajalle tarjotaan ilmaista lahjaa, 2. lahjan saadakseen kuluttajan tulee osallistua yhtiön järjestämään esittelyyn, 3. materiaalissa on kerrottu, että esittely kestää noin kaksi tuntia, ja 4. aineistossa on ilmoitettu, että esittelyn tarkoituksena on tutustuttaa kuluttaja vaihtolomaosakkeisiin.

Kuluttajalle ei voi jäädä epäselväksi, että esittelyn tarkoituksena on tarjota myytäväksi esiteltävää hyödykettä. Kuluttajalle ei voi jäädä epäselväksi myöskään se, että tarjotun lahjan saaminen edellyttää kuluttajalta osallistumista järjestettyyn esittelyyn. Vastaavalla tavalla esimerkiksi autokaupassa tarjotaan usein mahdollisuutta osallistua autoliikkeen järjestämään arvontaan siten, että arvontaan voi osallistua jokainen, joka on osallistunut liikkeessä autojen esittelyyn tai koeajanut tietyn merkkisen auton. Sen seikan, että esittelytilaisuudessa kauppa voidaan tehdä välittömästi, on katsottava olevan kuluttajalle itsestään selvää.

Mikäli lomaosakkeen markkinoijalle asetettaisiin velvollisuus suoramarkkinointiaineistossa erikseen ilmoittaa siitä, että esittelytilaisuudessa kuluttajalla on oikeus tehdä kauppa välittömästi esittelytilaisuuden kuluessa, tällainen informaatiovelvollisuus tulisi johdonmukaisuuden vuoksi asettaa myös autokauppiaille, keittiökaappien markkinoijille, kiinteistönvälittäjille ja niin edelleen. Myös näiden järjestämien esittelyjen varsinaisena luonteena ja tarkoituksena on myydä tarjottua hyödykettä siten, että mahdollisimman monet kuluttajat tekisivät ostopäätöksen esittelytilaisuudessa. Tällaisen informaatiovelvoitteen asettaminen lomaosakkeiden kaupassa olisi vastoin yleistä oikeustajua sekä epäjohdonmukainen muulle suoramarkkinoinnille sekä mainonnalle yleisesti asetettavien vaatimusten kanssa.

Se, että KA lausuu monien esittelyyn saapuvien tarkoituksena olevan vain käydä noutamassa luvattu lahja ja seurata esittelytapahtumaa vaaditun kahden tunnin ajan, on sinänsä täysin hyväksyttävää. Esittelyyn tuleminen ei velvoita mihinkään ja kuluttaja saa hänelle arvotun lahjan osallistuttuaan esittelytapahtumaan. Esittelyn tarkoituksena on muun muassa lisätä lomaosakkeiden tunnettuisuutta Suomessa. Ostopäätös on mahdollista tehdä esittelytilaisuudessa. Se, että kuluttaja ei suoramarkkinointikirjeessä annettujen tietojen perusteella kykenisi varautumaan siihen, että hän voi esittelytilaisuudessa tehdä välittömästi päätöksen lomaosakkeen ostamisesta, on ajatuksena erikoinen. Mikään ei toisaalta velvoita kuluttajaa tekemään ostopäätöstä. Myös tämä käy selkeästi ilmi markkinointiaineistosta. Keskivertokuluttajan on katsottava esittelytilaisuuteen saapuessaan olevan riittävän hyvin tietoinen tilaisuuden luonteesta ja sen tarkoituksesta jo markkinointimateriaaliin tutustuttuaan.

3. KA katsoo, että markkinointiarpajaisten ja markkinointikilpailujen järjestelyistä on annettava kuluttajille riittävät ja yksiselitteiset tiedot. Tämä koskee KA:n mukaan arvonnan osallistumisehtoja, voittomahdollisuuksia sekä palkinnoista annettuja tietoja ja palkintojen kuvausta. KA on hakemuksensa mukaan käytännössään vaatinut, että markkinointiaineistossa kerrotaan muun muassa, kuka järjestää arvonnan tai kilpailun, mikä on arvonnan tai kilpailun alkamis- ja päättymisajankohta, miten arvonta suoritetaan tai kilpailu ratkaistaan ja kuka sen tekee sekä milloin arvonta tapahtuu ja miten arvonnan tai kilpailun tulokset ovat tarkistettavissa sekä kuinka niistä tiedotetaan.

Markkinointikirjeessä todetaan, että esittelyn jälkeen kuluttajalle luovutetaan yksi kirjeessä mainituista lahjoista, jonka kuluttaja on saanut henkilökohtaisella lahjanumerolla. Samassa yhteydessä mainitaan arvonta suoritetun etukäteen ja että kenelläkään toisella ei ole samaa lahjanumeroa. Voidaan siis katsoa arvonnan ajankohdan tulleen ilmoitetuksi markkinointikirjeessä.

Arvonnan suorittaa käytännössä markkinoijan alihankkija Atkos Oy. Arvonnassa on etukäteen juoksevaa numerointia hyväksi käyttäen arvottu kaikki lahjat. Arvokkaampia lahjoja on kumpaakin 10 kappaletta sataa tuhatta lahjanumeroa kohden. Kaikkien loppujen lahjanumeroiden osalle tulee vähintään vähempiarvoinen lahja. Myös palkintovaihtoehdot on markkinointikirjeessä kuvattu. Arvottuja lahjoja on merkittävät määrät jokaista postituserää kohti, joten kuluttajalla on todella realistiset mahdollisuudet saada myös luvattuja arvokkaampia arpajaisvoittoja.

4. KA väittää hakemuksessaan yhtiön markkinoinnissa annettavan vaikutelma, että lomaosakkeen omistajalla olisi vaihtojärjestelmää hyväksi käyttäen jatkuva oikeus loman viettoon järjestelmän jäsenkohteissa ilman loma-aikaan tai lomakohteeseen liittyviä rajoituksia. Markkinointikirjeessä markkinoinnin viesti on puettu mainonnalliseen asuun. Siinä ei ole periaatteellisestikaan mahdollista antaa esiteltävästä tuotteesta kaikkea mahdollista informaatiota. Esittelytilaisuus palvelee tätä tarkoitusta. KA:n näkemys markkinoinnissa annettavasta vaikutelmasta ei voi vastata keskivertokuluttajan saamaa vaikutelmaa.

Jatkuvan lomanvietto-oikeuden osalta KA väittää, että markkinoinnissa kerrotaan lomanvietto-oikeuden olevan mahdollista kertakustannuksella, KA:n mukaan ilman lomaosakkeen omistamiseen tai vaihtojärjestelyn hyväksikäyttöön liittyviä juoksevia kustannuksia. Tällaista ei väitetä. Keskivertokuluttaja varmasti ymmärtää, että kertakustannuksella tarkoitetaan lomaosakkeen, eli rajoittamattoman lomanvietto-oikeuden, lunastamista tulevaisuuteen nähden. Vastaavasti asunto-osaketta ostava kuluttaja ymmärtää asunto-osakkeen oikeuttavan hallitsemaan tiettyä huoneistoa tulevaisuudessa ja ymmärtää varmasti myös sen, että huoneiston ylläpidosta tulevaisuudessa aiheutuu joitakin kustannuksia, kuten esimerkiksi hoitokuluja, joista asunto-osakkeen omistaja normaalisti vastaa. Auton ostajakin ymmärtää varmasti, että autoa tulee tulevaisuudessa huoltaa ja hoitaa.

Markkinoinnissa markkinoidaan lomaoikeutta, eli oikeutta lomailla tietyssä paikassa tiettynä aikana. Edelleen lomaosakkeen omistajalla on oikeus liittyä kansainväliseen vaihtojäjestelmään ja laajentaa lomanviettomahdollisuuksiaan tätä kautta. Ei siis ole katsottava harhaanjohtavaksi sitä, että markkinoidaan itse lomaoikeutta kertakustannuksella, kun lisäksi huomioidaan, että markkinoinnissa on ilmoitettu oikeuden lunastamisesta aiheutuva kustannus käyttämällä hintajakautumaa kuvaavaa asteikkoa 10 000 - 70 000 markkaa. Keskivertokuluttaja varmasti jo hintajakautumastakin ymmärtää, että tarjolla on lisäksi loma-ajaltaan tai lomakohteeltaan erilaisia lomaoikeusvaihtoehtoja.

Edellä mainituilla perusteilla ja lisäksi sen johdosta, että kuluttajalla on mahdollisuus saada lomanvietto-oikeutta koskevaa lisäinformaatiota itse esittelytilaisuudessa, yhtiö katsoo, ettei KA:n väite markkinoinnin harhaanjohtavuudesta pidä tältäkään osin paikkaansa. Vastaaja katsoo, ettei KA:n hakemusta ole perusteltua hyväksyä minkään hakemuksessa esitetyn vaatimuksen osalta.

Mikäli markkinatuomioistuin vastoin vastaajan käsitystä katsoisi aiheelliseksi hyväksyä KA:n hakemuksen osoittain tai kokonaan, vastaaja vaatii, että markkinatuomioistuin määrää noudatettavaksi päätöksen antamisesta laskettavan, vähintään kuuden kuukauden mittaisen ylimenokauden, jonka kuluessa yhtiö voi sopeuttaa markkinointimateriaalinsa markkinatuomioistuimen edellyttämään muotoon. Markkinointiaineiston suunnittelu on pitkällinen prosessi ja ylimenokauden vahvistaminen on välttämätöntä yhtiön toiminnan kannalta.

MARKKINATUOMIOISTUIMEN RATKAISUN PERUSTELUT

Lomapörssi Oy, jonka nimi on nyttemmin Helsingin Resort Marketing Oy, harjoittaa mm. loma-asuntojen myyntiä sekä loma-asuntojen vuokraus-, vaihto- ja välitystoimintaa. Lomapörssi Oy on lähettänyt vuoden 1994 aikana kuluttajille suoramarkkinointikirjettä, jonka etusivulla on sanottu mm. seuraavaa:

"Onneksi olkoon! Olette voittanut arvonnassamme yhden alla mainituista upeista lahjoista. Tulkaa pian tarkistamaan, onko lahjanne yhden viikon ylellinen loma Espanjassa neljälle, VHSvideokamera vai kahden yön ylellinen perheloma Suomessa neljälle. Totta! Jokin näistä lahjoista on varmasti Teidän! Soittakaa ja tulkaa toimistoomme tarkistamaan lahjaluettelosta, minkä lahjan saatte. Samalla Teillä on tilaisuus tutustua vaihtolomaosakkeisiimme ja tulevaisuuden lomanvieton rahanarvoisiin etuihin. (Esittelystä ja vaihtolomaosakkeista lisää kääntöpuolella). Soittakaa jo tänään --- ja varatkaa itsellenne parhaiten sopiva aika. Esittely kestää noin kaksi tuntia ja sen jälkeen saatte Teille arvotun lahjan. Onnea vielä kerran ja tervetuloa! Ystävällisin terveisin Lomapörssi Oy." Kirjeen alalaidassa on vielä seuraava teksti: "P.S. Lahjan saadaksenne Teidän ei todellakaan tarvitse tehdä muuta kuin tulla esittelyyn Helsingin toimistoomme." Kirjeen ylälaidassa on tekstit "Henkilökohtainen lahjanumeronne ---" ja "Tärkeää: Soittakaa 3 päivän kuluessa!"

Eräissä muissa yhtiön lähettämissä vastaavanlaisissa suoramarkkinointikirjeissä on lahjoina luvattu Espanjan-loman ja videokameran lisäksi 35 mm:n automaattikamera tai 7-osainen italialainen hedelmäsetti.

Yhtiön edellä mainitun kirjeen kääntöpuolella on ensin otsikko "Arvonnan ja esittelyn säännöt", jonka alla on sanottu: "Lomapörssi Oy kutsuu Teidät --- tutustumaan vaihtolomaosakkeisiin. Lomaosakkeen omistajana Teillä on jatkuva lomanvietto-oikeus eri puolilla maailmaa 10 000 - 70 000 markan kertakustannuksella. Esittely kestää noin kaksi tuntia. Tilaisuuteen osallistuminen ei sido Teitä millään lailla." Seuraavassa kappaleessa on sanottu mm. seuraavaa: "Esittelyn jälkeen Teille luovutetaan yksi kääntöpuolella mainituista lahjoista --- Kenelläkään toisella ei ole samaa lahjanumeroa kuin Teillä ---". Otsikon "Mitä vaihtolomaosakkeet ovat?" alla on kerrottu tarjotuista lomaosakkeista.

1 - 2. Markkinatuomioistuin on ratkaisussa 1992:14 kieltänyt mm. loma-asunnon käyttöoikeuden markkinoinnissa esittämästä suoramarkkinoinnissa kutsua esittely- ja myyntitilaisuuteen siten, että "lahjojen" esittely hallitsee markkinointiaineistoa tai tarjoamasta näennäisiä "arvolahjoja". Ratkaisun perusteluissa todettiin, että suoramarkkinointikirjeet olivat sisältäneet lähes yksinomaan "lahjojen" esittelyä. Kirjeissä oli kehotettu soittamaan ilmoitettuun puhelinnumeroon ja noutamaan "lahja". Kuluttajan oli vaikeaa tai jopa mahdotonta havaita, että kirjeet tosiasiassa tarkoittivat kutsua esittely- ja myyntitilaisuuteen.

Markkinatuomioistuimen eräissä muissakin aikaisemmissa ratkaisuissa on kielletty käyttämästä markkinoinnissa arpajaisia myynninedistämiskeinona tai tarjoamasta ilmaisia tuotteita, "yllätysetuja" tms. siten, että niiden esittely hallitsee mainosta tai markkinointitoimenpidettä tarjottavan tuotteen ja tarjouksen ehtojen esittelyn asemesta (ratkaisut 1987:4 ja 11 sekä 1991:5). Ratkaisun 1982:20 perusteluissa markkinatuomioistuin totesi, että sen seikan arvioimiseen, milloin markkinointiarpajaisten ja -kilpailujen esittely hallitsee tarjousta, ei ole yleisesti soveltuvia yksiselitteisiä arviointiperusteita. Arvioinnissa on otettava huomioon mm. aineiston esittelytapa tarjouksessa. Ratkaisevaa on, millaisen vaikutelman tarjous kokonaisuutena antaa kuluttajalle.

Yhtiön suoramarkkinointikirjeen ensimmäinen sivu on lähes yksinomaan lahjojen ja arvonnan esittelyä. Kirjeen alussa onnitellaan kirjeen vastaanottajaa siitä, että hän on "voittanut --- yhden upeista lahjoista" ja kehotetaan noutamaan lahja. Kuluttajalle luvataan, että noin kahden tunnin lomaosakkeiden esittelyn jälkeen hän saa hänelle arvotun lahjan. Kirjeen kääntöpuolella esitellään lyhyesti tarjottuja lomaosakkeita ja niiden vaihtojärjestelmää. Myös kirjeen kääntöpuolella kerrotaan, että esittelyn jälkeen kuluttajalle luovutetaan hänelle arvottu lahja.

Lomaosakkeen ostopäätös markitsee kuluttajalle huomattavaa taloudellista sijoitusta ja pitkäaikaista sopimusta. Yhtiön ilmoituksen mukaan esittelytilaisuuteen saapuvan kuluttajan on tehtävä mahdollinen ostopäätöksensä ko. esittelytilaisuudessa. Kun useat esittelyyn saapuvat kuluttajat ovat yhtiön suoramarkkinointikirjeen perusteella valmistautuneet lähinnä noutamaan heille luvatun lahjan, yhtiön suoramarkkinointikirje saattaa osaltaan olla omiaan johtamaan hätiköityihin ostopäätöksiin.

Kutsu tulla noutamaan arvottu lahja on yhtiön suoramarkkinointikirjeen ensimmäisen sivun pääasiallinen sanoma. Vaikka kirjeen kääntöpuolella kerrotaan myös tarjottavista "vaihtolomaosakkeista" ja vaihtojärjestelmästä, arvonnan ja lahjojen esittelyn on esittelytapa huomioon ottaen katsottava hallitsevan yhtiön po. suoramarkkinointikirjettä. Kuluttajan on yhtiön suoramarkkinointikirjeen perusteella vaikea arvioida esittelytilaisuuden todellista luonnetta.

Edellä mainituilla perusteilla markkinatuomioistuin katsoo, että yhtiö on esittämällä suoramarkkinoinnissa kuluttajille kutsun "vaihtolomaosakkeiden" esittely- ja myyntitilaisuuteen siten, että lahjojen ja arvonnan esittely hallitsee markkinointiaineistoa, ja jossa lupaus lahjan saamisesta esitetään ensisijaisena perusteena esittelyyn kutsumiselle, menetellyt markkinoinnissaan kuluttajien kannalta sopimattomasti.

3. Yhtiön kirjeessä kerrotaan kuluttajan voittaneen yhden viikon loman Espanjassa, VHS-videokameran tai kahden yön perheloman Suomessa. Eräässä toisessa yhtiön vastaavanlaisessa kirjeessä ilmoitetaan, että kuluttaja on voittanut Espanjan-loman, videokameran, 35 mm:n automaattikameran tai 7-osaisen italialaisen hedelmäsetin.

Yhtiön suoramarkkinointikirjeessä ei anneta tietoja, joiden perusteella kuluttaja voisi arvioida voittomahdollisuuksiaan eri lahjavaihtoehtojen osalta. Markkinoinnissa ei ole ilmoitettu, kuinka monta kappaletta kirjeessä mainittuja arvokkaampia lahjoja on arvottu. Kun kirjeessä ei ole mainittu arvontaan osallistumiseksi varattua aikaa eikä arvonta-ajankohtaa, kuluttajalla ei ole mahdollisuutta arvioida, kuinka pitkän markkinointijakson aikana lähetettyjä suoramainoskirjeitä arvonta koskee eikä arvontaan osallistuneiden kuluttajien määrää.

Yhtiön kirjeessä annetaan kuluttajalle "henkilökohtainen voittonumero" ja kerrotaan kuluttajan jo voittaneen jonkin kirjeessä mainituista lahjoista. Kuluttaja ei voi esim. puhelimitse tiedustella, minkä lahjan hän on saanut, vaan hänen on luvatun lahjan saadakseen mentävä yhtiön esittelytilaisuuteen. Yhtiön markkinointiaineiston perusteella kuluttajan on vaikea etukäteen arvioida voittomahdollisuuksiaan ja voittamansa lahjan arvoa.

Mainituilla perusteilla markkinatuomioistuin katsoo, että yhtiön suoramarkkinointikirje, jossa ei kerrota arvottujen lahjojen kappalemääriä vähintään arvokkaampien lahjojen osalta eikä anneta riittävästi tietoja muistakaan arvontaan liittyvistä keskeisistä seikoista, on ollut kuluttajien kannalta sopimaton.

4. Yhtiön lomaosakkeen ostanut kuluttaja saa oikeuden hallita yhtiön kohteessa olevaa tiettyä loma-asuntoa viikon ajan vuodessa. Parhaimpiin lomakausiin sijoittuvan viikko-osakkeen hinta on kalliimpi kuin hiljaisempiin kausiin sijoittuvan viikko-osakkeen hinta. Ostettuaan lomaosakkeen kuluttaja voi anoa jäsenyyttä kansainvälisessä vaihto-organisaatiossa, mikäli hän on ostanut osakkeensa sellaisesta lomakylästä, joka on hyväksytty vaihtojärjestelmään. Kuluttaja voi vaihtojärjestelmään liityttyään tallettaa lomaviikkonsa myöhempää käyttöä varten, jättää osakkeensa vuokrattavaksi tai käyttää asumisoikeutensa jossakin muussa järjestelmään kuuluvassa lomakohteessa. Kuluttajalla on kuitenkin mahdollisuus vaihtaa lomaviikkonsa vain samanarvoiseen loma-ajankohtaan muussa jäsenkohteessa.

Vaihtojärjestelmään liittyminen ei anna jäsenelle oikeutta vaatia oman lomaviikkonsa vaihtamista missä tahansa haluamassaan lomakohteessa tai haluamanaan ajankohtana pidettävään lomaan. Vaihdon järjestyminen jäsenen haluamalla tavalla riippuu mm. kunkin kohteen varaustilanteesta. Kun vaihtojärjestelmässä vuosi on jaettu matkailun vilkkauden ja kysynnän perusteella eriarvoisiin jaksoihin, on loman vaihtaminen mahdollista vain sellaiseen loma-ajankohtaan, joka on samantasoinen tai alempi kuin se loma-ajankohta, johon kuluttajan ostama lomaosake oikeuttaa.

Vaihto-organisaatioon liittyvä kuluttaja joutuu maksamaan erillisen 400 markan vuotuisen jäsenmaksun. Kussakin vaihtotilanteessa kuluttajan on maksettava n. 500 markan vaihtomaksu. Tämän lisäksi kuluttaja sitoutuu maksamaan osakkeestaan kauppahinnan lisäksi vuotuisen hoitovastikkeen, jonka määrä vaihtelee kohteesta riippuen. Yhtiön tarjoaman loma-osakkeen ostajalla ei siten ole yhtiön suoramarkkinointikirjeessä luvattua "jatkuvaa lomanvietto-oikeutta eri puolilla maailmaa 10 000 70 000 markan kertakustannuksella".

Mainituilla perusteilla markkinatuomioistuin katsoo, että yhtiön markkinointi, jonka mukaan kuluttajalla, joka ostaa yhtiön "vaihtolomaosakkeen", on jatkuva lomanvietto-oikeus eri puolilla maailmaa yhtiön ilmoittamalla kertakustannuksella, on ollut harhaanjohtavaa.

MARKKINATUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Markkinatuomioistuin harkitsee KSL:n 2 luvun 1 ja 2 §:n nojalla oikeaksi kieltää Helsingin Resort Marketing Oy:tä kolmensadantuhannen (300 000) markan sakon uhalla kuluttajiin kohdistuvassa lomaosakkeiden markkinoinnissa

1. esittämästä suoramarkkinoinnissa kutsua esittely- ja myyntitilaisuuteen siten, että lahjojen ja arvonnan esittely hallitsee markkinointiaineistoa ja lupaus lahjan saamisesta esitetään ensisijaisena perusteena tilaisuuteen saapumiselle,

2. ilmoittamasta, että esittely- ja myyntitilaisuuteen kutsuttava henkilö on etukäteen voittanut arvonnassa lahjan, ellei lahjoista ja arvonnasta anneta markkinoinnissa riittäviä ja yksiselitteisiä tietoja, sekä

3. käyttämästä edellä perusteluissa kerrotulla tavalla totuudenvastaisesti ilmaisua, jonka mukaan lomaosakkeen ostajalla on jatkuva lomanvietto-oikeus eri puolilla maailmaa markkamäärältään ilmoitetulla kertakustannuksella.

Kieltoja on noudatettava kahden (2) kuukauden kuluttua siitä, kun tämä päätös on annettu yhtiölle tiedoksi.

Vaatimus kiellon ulottamisesta laajemmalti hylätään.

Asian ovat ratkaisseet: Meriluoto, puheenjohtaja, Mäkinen, Tala, Airikkala, Henriksson, Kivipato, Maijala, Ollikainen ja Sario

Sivun alkuun