Finlex - Etusivulle
Hovioikeudet

30.8.2006

Hovioikeudet

Hovioikeuksien ratkaisuja ratkaisulyhennelminä ja v. 2004 lähtien pitkinä ratkaisuteksteinä.

Rovaniemen HO 30.08.2006 730

Asiasanat
Vahingonkorvaus, Korvattava vahinko, Kärsimys
Hovioikeus
Rovaniemen hovioikeus
Tapausvuosi
2006
Antopäivä
Diaarinumero
R 06/278
Asianumero
RHO:2006:6
Ratkaisunumero
730

Antopäivä: 30.8.2006
Diaarinumero: R 06/278
Ratkaisunumero: 730
Pääkäsittely 27. - 28.6.2006

OULUN KÄRÄJÄOIKEUDEN TUOMIO 8.2.2006

Käräjäoikeus tuomitsi A:n 14.5.2005 tehdystä B:n murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen ja velvoitti A:n maksamaan vahingonkorvaukseksi kuolemantapauksen aiheuttamasta kärsimyksestä B:n isälle C:lle 6 000 euroa, B:n äidille D:lle 6 000 euroa, B:n velipuolelle E:lle 2 000 euroa sekä B:n veljelle F:lle 2 000 euroa.

Käräjäoikeus lausui edellä mainittuja vahingonkorvauksia koskevan ratkaisunsa perusteluina, että surmansa saaneen vanhemmilla, lapsilla ja aviopuolisolla sekä muulla näihin rinnastettavalla surmansa saaneelle erityisen läheisellä henkilöllä oli vahingonkorvauslain 5 luvun 4a §:n mukaan oikeus saada korvausta kuolemantapauksen aiheuttamasta kärsimyksestä, jos kuolema oli aiheutettu tahallisesti tai törkeästä huolimattomuudesta ja korvauksen tuomitseminen harkittiin kohtuulliseksi ottaen huomioon surmansa saaneen ja korvausta vaativan välisen suhteen läheisyys, teon laatu sekä muut olosuhteet. Lain sanamuodosta ja esitöistä ilmeni, että surmansa saaneen vanhempia pidettiin tavallisesti lainkohdassa tarkoitettuina surmansa saaneelle erityisen läheisinä henkilöinä. Tämä oletus voitiin kuitenkin kumota näyttämällä toteen seikkoja, joiden perusteella suhdetta ei sukulaisuussuhteesta huolimatta voinut pitää erityisen läheisenä. Yhtenä esimerkkinä hallituksen esityksessä oli mainittu tilanne, jossa lapsuudenkodistaan pois muuttanut henkilö ei ollut pitänyt yhteyttä surmansa saaneeseen vanhempaansa (HE 116/1998). B:n lähimpiä omaisia olivat tämän äiti D, isä C, veli F ja velipuoli E. B oli muuttanut asuntoonsa edellisenä vuonna. B oli sitä ennen asunut äitinsä D:n ja velipuolensa E:n kanssa yhtäjaksoisesti useita vuosia. B:n äiti D oli kertonut tavanneensa poikaansa viikottain ja käyneensä tämän asunnolla viimeksi henkirikosta edeltäneenä päivänä ja olleensa menossa sinne myös kyseisenä päivänä. D oli kertonut veljien pitäneen tiiviisti yhteyttä toisiinsa ja E:n auttaneen B:tä tietokoneasioissa ja yöpyneen useita kertoja tämän asunnolla. B:n isän C:n kertomuksesta oli välittynyt kuva tiiviistä yhteydenpidosta: isä ja poika olivat useita eri kertoja työskennelleet samoilla työmailla ja myös asuneet tuolloin yhdessä. He olivat tavanneet senkin jälkeen viikottain ja C oli auttanut poikaansa B:tä muun muassa kyseisen vuokra-asunnon hankinnassa. F oli kertonut pitäneensä tiiviisti yhteyttä veljensä kanssa, mutta yhteydenpidon harventuneen jonkin verran perheen perustamisen jälkeen.

Käräjäoikeus totesi, ettei esitetty näyttö miltään osin viitannut siihen, etteikö sekä vanhempien että veljien voinut katsoa olleen mainitussa lainkohdassa tarkoitetulla tavalla erityisen läheisiä B:lle. Käräjäoikeus totesi vahingonkorvausten määrän perusteluina, että C oli henkirikoksen jälkeen ollut pitkään sairauslomalla ja D oli kertonut käyvänsä tapahtuman johdosta yhä terapiassa, mitkä seikat käräjäoikeus otti huomioon korvauksen määrää harkitessaan päätyen vanhempien osalta yhtä suuriin korvauksiin. B:n veljille riitti pienempi korvaus.

VAATIMUKSET HOVIOIKEUDESSA

F vaati valituksessaan, että A velvoitetaan korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa käräjäoikeudessa.

A katsoi valituksessaan syyllistyneensä vain pahoinpitelyyn tai törkeään pahoinpitelyyn ja kuolemantuottamukseen, toissijaisesti surmaan sekä viimesijaisesti tappoon ja vaati, että syyte murhasta hylätään, että hänen katsotaan olleen alentuneesti syyntakeinen ja että seuraamukseksi joka tapauksessa tuomitaan määräaikainen vankeusrangaistus. A myös vaati, että C:n, D:n, E:n ja F:n korvausvaatimukset henkisestä kärsimyksestä hylätään ja toissijaisesti, että korvausta tuomitaan C:lle enintään 3 000 euroa, D:lle enintään 3 000 euroa, E:lle enintään 1 500 euroa ja F:lle enintään 1 500 euroa. A lisäksi vaati, että C:lle maksettavaksi tuomittuja oikeudenkäyntikuluja alennetaan, mikäli hän voittaa valituksensa. A lausui korvausten osalta, että B:n vanhemmat ja hänen veljensä eivät olleet lain tarkoittamalla tavalla erityisen läheisiä henkilöitä B:lle, koska tämä oli ollut täysi-ikäinen ja asunut omassa asunnossaan eikä hänen yhteydenpitonsa omaisiinsa ollut poikennut tavanomaisesta.

D ja E vaativat vastavalituksessaan, että A:n maksettavaksi tuomittu korvaus henkisestä kärsimyksestä korotetaan D:n osalta 14 000 euroksi ja E:n osalta 11 000 euroksi. D myös vaati, että A velvoitetaan korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa käräjäoikeudessa. D ja E lausuivat henkisestä kärsimyksestä vaatimiensa korvausten osalta, että he olivat olleet merkittävän paljon tekemisissä B:n kanssa kotikäynneillä ja puhelimitse. E:llä oli ollut paljon yhteisiä harrastuksia velipuolensa B:n kanssa.

VALITUKSET

VASTAUKSET

Syyttäjä, C, D, E ja F vastasivat A:n valitukseen. C vaati, että A velvoitetaan korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa hovioikeudessa 4 248,04 eurolla korkoineen. D ja E vaativat, että A velvoitetaan korvaamaan heidän oikeudenkäyntikulunsa hovioikeudessa 225,60 eurolla.

A vastasi D:n, E:n ja F:n valituksiin. A lausui D:n ja E:n vastavalituksesta, että B oli ollut täysi-ikäinen ja asunut omassa asunnossaan. Perustetta kärsimyksestä tuomittujen korvausten korottamiselle ei ollut.

PÄÄKÄSITTELY

Hovioikeus on toimittanut asiassa pääkäsittelyn 27. - 28.6.2006.

HOVIOIKEUDEN RATKAISU

Hovioikeus muutti käräjäoikeuden tuomiota syyksi lukemisen osalta katsoen, että A oli menettelemällä käräjäoikeuden hänen syykseen lukemalla tavalla syyllistynyt murhan asemesta tappoon. Hovioikeus määräsi A:lle rangaistukseksi 10 vuotta 6 kuukautta vankeutta.

HOVIOIKEUDEN KÄRSIMYSKORVAUSTA KOSKEVAN RATKAISUN PERUSTELUT

Hovioikeus hyväksyy käräjäoikeuden tuomion perustelut ja lopputuloksen C:lle ja D:lle vahingonkorvauslain 5 luvun 4a §:n perusteella kärsimyksestä tuomittujen korvausten osalta. Tältä osin A:n valituksessa sekä D:n vastavalituksessa esitetyt vaatimukset hylätään.

Vahingonkorvauslain 5 luvun 4a §:n 1 momentin mukaan surmansa saaneen lapsilla, vanhemmilla ja aviopuolisolla sekä muulla näihin rinnastettavalla surmansa saaneelle erityisen läheisellä henkilöllä on käräjäoikeuden tuomiossa mainituin edellytyksin oikeus saada korvausta kuolemantapauksen aiheuttamasta kärsimyksestä. Säännöksen esitöiden (HE 116/1998) mukaan laissa mainittuihin erityisen läheisiin henkilöihin voidaan rinnastaa ainakin surmansa saaneen kanssa samassa taloudessa elänyt avopuoliso sekä kasvattilapsi ja -vanhemmat.

Käräjäoikeuden tuomiossa selostetuin tavoin B:n velipuoli E on kevääseen 2004 saakka asunut samassa taloudessa B:n kanssa ja hän on tämän jälkeen, B:n muutettua omaan talouteensa runsas vuosi ennen kuolemaansa, ollut tekemisissä B:n kanssa muun muassa yöpymällä B:n asunnossa ja auttamalla B:tä tietokoneisiin liittyvissä asioissa. Hovioikeus pitää E:n ja B:n kuvatunlaista suhdetta normaalina perheenjäsenten läheisyytenä eikä vahingonkorvauslain tarkoittamana sellaisena erityisenä läheisyytenä, jota henkisen kärsimyksen korvaaminen edellyttää. Tämän vuoksi edellytyksiä vahingonkorvauslain 5 luvun 4a §:n 1 momentin tarkoittaman korvauksen tuomitsemiselle ei ole. E:n korvausvaatimus henkisestä kärsimyksestä hylätään ja A:lle tuomittu 2 000 euron korvausvelvollisuus poistetaan.

F on oman kertomuksensa ja äitinsä D:n kertomuksen mukaan asunut yhdessä B:n kanssa 17- vuotiaaksi eli vuoteen 1991 saakka. Tämän jälkeen hän on pitänyt yhteyttä veljeensä harrastusten ja muun yhdessäolon muodossa. Vuoden 2003 jälkeen, kun F:n omaan perheeseen oli syntynyt lapsi, he olivat pitäneet yhteyttä noin kerran viikossa. F:n ja B:n kuvatunlaista suhdetta hovioikeus pitää normaalina erillään asuvien perheenjäsenten läheisyytenä eikä vahingonkorvauslain tarkoittamana sellaisena erityisenä läheisyytenä, jota henkisen kärsimyksen korvaaminen edellyttää. F:n korvausvaatimus henkisestä kärsimyksestä hylätään ja A:lle tuomittu 2 000 euron korvausvelvollisuus poistetaan.

OIKEUDENKÄYNTIKULUT HOVIOIKEUDESSA

Oikeudenkäymiskaaren 21 luvun 16 §:n perusteella velvollisuus korvata oikeudenkäyntikulut ylemmässä tuomioistuimessa on määrättävä sen mukaisesti, mitä muutoksenhakumenettelyssä on tapahtunut ja onko asianosainen voittanut vai hävinnyt muutoksenhaun. A on hävinnyt valituksensa osittain. C on voittanut vastauksensa osittain. D ja E ovat hävinneet vastavalituksensa. Jutun lopputulos huomioon ottaen asianosaiset eivät ole velvollisia korvaamaan toistensa oikeudenkäyntikuluja hovioikeudessa.

ASIAN RATKAISSEET HOVIOIKEUDEN JÄSENET

hovioikeudenneuvos Ritva Supponen
hovioikeudenneuvos Keijo Siljander
ylimääräinen hovioikeudenneuvos Timo Mäkeläinen

Korkeimman oikeuden ratkaisu 15.5.2007: Ei valituslupaa

Etusivulle

Päivitetty 22.5.2007

LAINVOIMAISUUSTIEDOT

Sivun alkuun