Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

1274/2013

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Valtioneuvoston asetus tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan rahoituksesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Julkaisupäivä
Suomen säädöskokoelma
Säädösteksti

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti,

muutetaan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan rahoituksesta annetun valtioneuvoston asetuksen ( 298/2008 ) 1 §, 3 §:n 1 momentti, 4 §, 5 §:n 1 momentti, 6 ja 9 §, 14 §:n 3 momentti, 15 §:n 3 momentti, 16 §:n 1 momentti, 17 §:n 4 momentti, 18 §:n 2 momentti ja 24 §:n 1 momentti, sellaisena kuin niistä on 18 §:n 2 momentti asetuksessa 358/2011, seuraavasti:

1 §Soveltamisala

Tässä asetuksessa säädetään tarkemmin Innovaatiorahoituskeskus Tekesin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan myöntämän rahoituksen valtion talousarvion mukaisesta myöntämisestä, maksamisesta ja käytöstä.

Tekes voi valtion talousarvion puitteissa myöntää yrityksille avustusta ja lainaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan siten kuin tässä asetuksessa säädetään.

Tätä asetusta sovelletaan myös Tekesin ja Euroopan unionin sekä Euroopan atomienergiayhteisön välisiin Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 185 ja 187 artiklan sekä Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen 4 ja 7 artiklan nojalla toteutettaviin yhteisrahoitteisiin hankkeisiin.

Tekes voi lisäksi myöntää yrityksille rahoitusta tutkimus-, kehittämis- tai innovaatiotoimintaan perustamissopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta vähämerkityksiseen tukeen annetun komission asetuksen (EY) N:o 1998/2006 nojalla. Vähämerkityksisen tuen myöntämisen, maksamisen ja käytön osalta avustuksen muodossa myönnettävään rahoitukseen sovelletaan, mitä tämän asetuksen 15 §:ssä säädetään hyväksyttävistä kustannuksista.

3 §Rahoituksen myöntämisen yleiset edellytykset

Rahoitusta voidaan myöntää, maksaa ja käyttää Suomessa toimivien yritysten toteuttamiin hankkeisiin, joiden toteuttamiseksi on laadittu hankkeen luotettavan seurannan kannalta riittävän yksityiskohtainen projektisuunnitelma. Jos rahoituksen saaja haluaa poiketa projektisuunnitelmasta, siihen on saatava Tekesin suostumus.


4 §Tutkimus- ja kehitystyöhön myönnettävä rahoitus

Tekes voi myöntää tutkimus- ja kehittämistoiminnan tukea yritysten hankkeisiin, jos niiden voidaan katsoa hyödyttävän yhteiskuntaa, kansantaloutta tai ympäristöä työ- ja elinkeinoministeriön Tekesille asettamien elinkeino-, teknologia- ja innovaatiopoliittisten tavoitteiden mukaisesti.

Rahoitettavien hankkeiden tulee edistää rahoituksen saajan osaamista, yritysten verkottumista kansallisesti tai kansainvälisesti taikka sen työpaikkojen, liikevaihdon tai viennin kasvua.

Tekesin tulee myöntämispäätöksessään määritellä rahoitettavan hankkeen tavoiteltavat vaikutukset sekä sisällyttää päätökseen 3 ja 5 §:ssä tarkoitetut rahoituksen myöntämistä, maksamista ja käyttöä koskevat ehdot sekä 6 §:n palauttamisvelvollisuutta koskevat ehdot. Nämä ehdot eivät saa häiritä Euroopan yhteismarkkinoiden toimintaa.

5 §Suostumus eräisiin liiketoimintajärjestelyihin

Sen lisäksi mitä 3 ja 4 §:ssä säädetään, tutkimus- ja kehitystyöhön myönnettävän rahoituksen myöntämisen, maksamisen ja käytön edellytyksenä on, että rahoituksen saajalla on Tekesin suostumus hankkeen tuloksena syntyneiden immateriaalioikeuksien tai muiden oikeuksien myymiseen, panttaamiseen tai muuhun luovuttamiseen Euroopan yhteismarkkinoiden alueen ulkopuolelle. Suostumusta ei kuitenkaan tarvita, jos oikeuksien lisensointi on oleellinen osa hankkeessa alun perin tavoiteltavaa liiketoimintaa.


6 §Palauttamisvelvollisuus

Rahoituksen saaja on velvollinen palauttamaan jo maksetun rahoituksen, jos se menettelee 3—5 §:ssä tarkoitettujen ehtojen vastaisesti rahoituksen myöntämispäätöksessä asetetun käyttöajan kuluessa ja jos mainittu toimenpide vaikuttaa rahoitetun hankkeen tuloksiin. Rahoituksen saaja on velvollinen ilmoittamaan Tekesille 3 ja 5 §:ssä tarkoitetuista toimenpiteistä rahoituksen myöntämispäätöksessä mainitun käyttöajan kuluessa.

Tekes voi antaa 3 ja 5 §:ssä tarkoitetun suostumuksensa, jos hankkeen tavoiteltavien vaikutusten ei arvioida jäävän olennaisilta osin toteutumatta rahoituksen saajan toimen vuoksi. Palauttamisvelvollisuuden kohtuullistamiseen sovelletaan valtionavustuslain (688/2001) 26 §:ää. Tekes voi erityisestä syystä vapauttaa rahoituksen saajan palauttamisvelvollisuudesta.

Tässä pykälässä säädetyn rahoituksen palauttamisvelvollisuuden edellytys on, että rahoituksen saajan 5 §:ssä tarkoitettu toimenpide on tehty viiden vuoden kuluessa rahoituksen viimeisen erän maksamisesta. Tekes voi erityisestä syystä soveltaa myös tapauskohtaisesti lyhyempää tai pidempää käyttöaikaa, ei kuitenkaan kymmentä vuotta pidempää, jos hankkeen erityispiirteet sitä edellyttävät.

9 §Suurten yritysten tuki

Rahoitusta voidaan myöntää suurelle yritykselle vasta, kun Tekes on varmistanut, että rahoituksella on kannustava vaikutus. Rahoituksella katsotaan olevan kannustava vaikutus, jos hankkeen koko kasvaa, sen soveltamisala laajenee tai sen toteuttaminen nopeutuu taikka jos rahoitusta saava yritys lisää tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintansa kokonaismenoja niin, että sillä on merkittävä vaikutus ottaen huomioon yrityksen tavanomainen käyttäytyminen kyseisellä alalla.

14 §Muutokset lainaehtoihin


Jos tutkimus- tai kehittämistoiminta epäonnistuu tai sen tuloksena ei synny taloudellisesti kannattavaa liiketoimintaa, lainan maksamaton pääoma ja korot voidaan poikkeustapauksessa jättää perimättä 7 ja 8 §:n perusteella määräytyvän tuki-intensiteetin enimmäismäärän puitteissa. Jos rahoituksen saaja on olennaisesti laiminlyönyt lainan takaisinmaksuvelvoitteensa, Tekes voi jättää lainan maksamattoman pääoman ja korot tältä osin perimättä vain erittäin painavasta syystä.


15 §Tutkimus- ja kehittämistoiminnan hyväksyttävät kustannukset


Jos prototyyppiä tai esittelyhankkeen taikka koetuotannon tuloksia käytetään hankkeen aikana kaupallisiin tarkoituksiin, Tekesin on vähennettävä tällaisesta käytöstä saatava tulo tukikelpoisista kustannuksista. Tekes voi vähentää myös välittömästi hankkeen päätyttyä syntyneen tulon tukikelpoisista kustannuksista, jos on ilmeistä, että tulo on saatu aikaan hankkeen kustannuksilla.


16 §Rahoitus ja sen enimmäismäärä

Rahoitus voidaan myöntää avustuksena, lainana tai näiden yhdistelmänä. Tekes voi myös hyväksyä julkisen pääomasijoitusyhtiön tekemän riskipääomasijoituksen osaksi nuoren innovatiivisen yrityksen rahoitusta.


17 §Rahoituksen myöntämisen edellytykset


Tekesin on ennen rahoituksen myöntämistä varmistuttava siitä, että yritys on nuori innovatiivinen yritys. Tämän varmistamiseksi Tekesin on vaadittava yrityksen ulkopuolisen auktorisoidun tilintarkastajan vahvistus siitä, että yrityksen tutkimus- ja kehittämistoiminnan kustannukset ovat vähintään 15 prosenttia sen kaikista liiketoiminnan kuluista vähintään yhtenä vuonna tuen myöntämistä edeltävistä kolmesta vuodesta. Jos kyse on vastaperustetusta yrityksestä, jolla ei vielä ole taloudellista historiaa, vastaava 15 prosentin taso on saavutettava ensimmäisen tilikauden tilinpäätöksessä, jonka yrityksen ulkopuolinen tilintarkastaja on vahvistanut.

18 §Tuen kasautuminen


Rahoituksen saaja voi saada tutkimus- ja kehitystyöhön sekä innovaatiotoimintaan myönnettävän tuen ja riskipääomatuen lisäksi muuta valtiontukea vasta kolme vuotta sen jälkeen, kun sille ensimmäisen kerran myönnettiin nuoren innovatiivisen yrityksen rahoitusta. Tekes voi hyväksyä osaksi nuoren innovatiivisen yrityksen tukea myös muun valtionapuviranomaisen myöntämän tuen.

24 §Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 7 päivänä toukokuuta 2008 ja on voimassa 31 päivään joulukuuta 2014.



Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2014.

  Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2013

TyöministeriLauri IhalainenYlitarkastajaPäivi Marttila

Sivun alkuun