Laki yliopistolain muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Laki
- Antopäivä
- Julkaisupäivä
- Suomen säädöskokoelma
- Säädösteksti
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Eduskunnan päätöksen mukaisesti
muutetaan yliopistolain ( 558/2009 ) 1 §:n 2 ja 3 momentti, 11 §:n 1 momentti, 12 ja 18 §, 29 §:n 2 momentti sekä 46 §:n 5 momentti seuraavasti:
1 §Soveltamisala
Yliopistoja ovat:
Helsingin yliopisto;
Itä-Suomen yliopisto;
Jyväskylän yliopisto;
Lapin yliopisto;
Oulun yliopisto;
Tampereen yliopisto;
Turun yliopisto;
Vaasan yliopisto;
Åbo Akademi;
Lappeenrannan teknillinen yliopisto;
Svenska handelshögskolan;
Taideyliopisto;
Aalto-yliopistona toimiva Aalto-korkeakoulusäätiö;
Tampereen teknillisenä yliopistona toimiva TTY-säätiö.
Edellä 2 momentin 1—12 kohdassa tarkoitetut yliopistot ovat julkisoikeudellisia laitoksia (julkisoikeudelliset yliopistot). Aalto-yliopistoon ja Tampereen teknilliseen yliopistoon (säätiöyliopistot) sovelletaan tämän lain lisäksi säätiölakia (109/1930).
11 §Opetus- ja tutkintokielet
Helsingin yliopiston ja Taideyliopiston opetus- ja tutkintokielet ovat suomi ja ruotsi. Aalto-yliopiston opetus- ja tutkintokieleen sovelletaan vastaavasti, mitä sen muodostaneiden yliopistojen tutkintokielestä säädetään yliopistolain (645/1997) 9 §:ssä. Åbo Akademin ja Svenska handelshögskolanin sekä Helsingin yliopiston Svenska social- och kommunalhögskolanin opetus- ja tutkintokieli on ruotsi. Muiden yliopistojen opetus- ja tutkintokieli on suomi.
12 §Ruotsin kieltä taitavien henkilöiden kouluttaminen
Åbo Akademi, Svenska Handelshögskolan, Helsingin yliopisto, Taideyliopisto ja Aalto-yliopisto vastaavat siitä, että ruotsin kieltä taitavia henkilöitä koulutetaan riittävä määrä maan tarpeisiin.
18 §Julkisoikeudellisen yliopiston rehtorin valinta
Julkisoikeudellisen yliopiston hallitus valitsee rehtorin enintään viiden vuoden määräajaksi. Rehtoriksi valittavalta vaaditaan, että hän on suorittanut tohtorin tutkinnon ja että hänellä on rehtorin tehtävien hoitamiseksi tarvittava kyky ja ammattitaito sekä käytännössä osoitettu hyvä johtamistaito. Taideyliopiston rehtoriksi valittavalta ei kuitenkaan vaadita tohtorin tutkinnon suorittamista.
29 §Monijäsenisen hallintoelimen päätöksenteko
Lukuun ottamatta Taideyliopistoa opintosuorituksen arvosteluun saavat osallistua vain ne jäsenet tai varajäsenet, joilla on samantasoinen opintosuoritus taikka jotka on otettu professorin tehtävään.
46 §Ylioppilaskunta
Helsingin yliopiston, Taideyliopiston ja Aalto-yliopiston ylioppilaskuntien kielinä ovat suomi ja ruotsi. Åbo Akademin ja Svenska Handelshögskolanin ylioppilaskuntien kielenä on ruotsi. Muiden ylioppilaskuntien kielenä on suomi.
Tämän lain voimaantulosta säädetään erikseen lailla.
SiVM 2/2012
EV 60/2012
Naantalissa 29 päivänä kesäkuuta 2012
Tasavallan PresidenttiSAULI NIINISTÖOpetusministeriJukka Gustafsson