Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikkeissa ja alkoholijuomissa käytettävistä muista aineista kuin makeutusaineista ja väreistä annetun kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Julkaisupäivä
- Suomen säädöskokoelma
- Säädösteksti
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti
muutetaan elintarvikkeissa ja alkoholijuomissa käytettävistä muista aineista kuin makeutusaineista ja väreistä annetun kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksen ( 752/2007 ) liitteitä seuraavasti:
Tämä asetus tulee voimaan 21 päivänä helmikuuta 2011.
Komission direktiivi 2010/69/EU (32010L0069), EUVL N:o L 279, 23.10.2010, s. 22-31
Helsingissä 10 päivänä helmikuuta 2011
Maa- ja metsätalousministeriSirkka-Liisa AnttilaYlitarkastajaAnna Lemström
Liite
Liite 2: Korvataan taulukon kohta Kypsentämättömät jauhelihasta tehdyt pakatut valmisteet seuraavasti:
Kypsentämättömät jauhelihasta tehdyt pakatut valmisteet | E 261 | Kaliumasetaatti | quantum satis |
E 262 i | Natriumasetaatti | ||
E 262 ii | Natriumvetyasetaatti | ||
E 300 | Askorbiinihappo | ||
E 301 | Natriumaskorbaatti | ||
E 302 | Kalsiumaskorbaatti | ||
E 325 | Natriumlaktaatti | ||
E 326 | Kaliumlaktaatti | ||
E 330 | Sitruunahappo | ||
E 331 | Natriumsitraatit | ||
E 332 | Kaliumsitraatit | ||
E 333 | Kalsiumsitraatit |
Liite 2: Lisätään liitteen loppuun uusi kohta:
Maustamattomat elävät fermentoidut kermatuotteet ja korviketuotteet, joiden rasvapitoisuus on alle 20 % | E 406 | Agar | quantum satis |
E 407 | Karrageeni | ||
E 410 | Johanneksenleipäpuujauhe | ||
E 412 | Guarkumi | ||
E 415 | Ksantaankumi | ||
E 440 | Pektiinit | ||
E 460 | Selluloosa | ||
E 466 | Karboksimetyyliselluloosa | ||
E 471 | Rasvahappojen mono- ja diglyseridit | ||
E 1404 | Hapetettu tärkkelys | ||
E 1410 | Monotärkkelysfosfaatti | ||
E 1412 | Ditärkkelysfosfaatti | ||
E 1413 | Fosfatoitu ditärkkelysfosfaatti | ||
E 1414 | Asetyloitu ditärkkelysfosfaatti | ||
E 1420 | Asetyloitu tärkkelys | ||
E 1422 | Asetyloitu ditärkkelysadipaatti | ||
E 1440 | Hydroksipropyylitärkkelys | ||
E 1442 | Hydroksipropyyliditärkkelysfosfaatti | ||
E 1450 | Natriumoktenyylisukki- naattitärkkelys | ||
E 1451 | Asetyloitu hapetettu tärkkelys |
Liite 3: Lisätään A osaan seuraavat kohdat:
Merileväpohjaiset kalatuotteiden korvikkeet | 1000 | 500 | ||||
Tynnyriolut, jossa on yli 0,5 % lisättyä käymiskykyistä sokeria ja/tai hedelmämehua tai hedelmämehutiivistettä | 200 | 200 | 400 | |||
Kuorimattomat tuoreet sitrushedelmät (vain pintakäsittely) | 20 | |||||
A-vitamiinista sekä A- ja D-vitamiinin yhdistelmistä koostuvia valmisteita sisältävät kuivat ravintolisät sellaisina kuin ne määritellään direktiivissä 2002/46/EY | 1 000 nautintavalmiissa tuotteessa |
Liite 3: Lisätään B osan loppuun seuraavat kohdat:
Mustikat (vain Vaccinium corymbosum ) | 10 |
Kaneli (vain Cinnamomum zeylanicum ) | 150 |
Liite 3: Korvataan C osassa kohdat E 234 ja E 242:
E 234 | Nisiini * | Manna- ja tapiokavanukkaat ja vastaavat valmisteet | 3 mg/kg |
Kypsytetty juusto ja sulatejuusto | 12,5 mg/kg | ||
Clotted cream | 10 mg/kg | ||
Mascarpone | 10 mg/kg | ||
Pastöroitu nestemäinen munamassa (valkuainen, keltuainen tai koko muna) | 6,25 mg/l |
* Tätä ainetta voi esiintyä luonnostaan joissakin juustoissa käymisprosessin tuloksena
E 242 | Dimetyylidikarbonaatti | Alkoholittomat maustetut juomat | 250 mg/l tuotteeseen käytettävä määrä, ei havaittavia jäämiä |
Alkoholiton viini | |||
Nestemäinen teetiiviste | |||
Siideri, päärynäsiideri, hedelmäviinit | |||
Vähäalkoholinen viini | |||
Viinipohjaiset juomat ja asetuksen (ETY) N:o 1601/91 piiriin kuuluvat tuotteet |
Liite 3: Lisätään D osaan uusi kohta E 392:
E 392 | Rosmariiniuutteet | Kasviöljyt (pois luettuna neitsytöljyt ja oliiviöljyt) ja rasvat, joissa monityydyttämättömien rasvahappojen osuus on yli 15 painoprosenttia (p/ p) rasvahapon kokonaismäärästä, käytettäväksi lämpökäsittelemättömissä elintarvikkeissa (,for the use in non heat treated products) | 30 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna) Laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta |
Kalaöljyt ja leväöljy | 50 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna) Laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta | ||
Laardi, naudan, siipikarjan, lampaan ja sian rasva | |||
Rasvat ja öljyt lämpökäsiteltyjen elintarvikkeiden ammattimaiseen valmistukseen (for the professional manufacture of heat treated products) | |||
Paistoöljy ja -rasva, pois luettuna oliiviöljy ja oliivien puristusjätteestä saatava öljy (olive pomace oil) | |||
Välipalaelintarvikkeet (vilja-, peruna- tai tärkkelyspohjaiset välipalaelintarvikkeet) | |||
Kastikkeet | 100 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna) Laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta | ||
Konditoriatuotteet (fine bakery wares) | 200 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna) Laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta | ||
Direktiivissä 2002/46/EY määritellyt ravintolisät | 400 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna) | ||
Kuivatut perunat | 200 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna) | ||
Munatuotteet | |||
Purukumi | |||
Maitojauhe automaatteja varten | 200 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna) Laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta | ||
Maustevalmisteet ja mausteet | |||
Jalostetut pähkinät | |||
Kuivatut keitot ja liemet | 50 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna) | ||
Kuivattu liha | 150 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna) | ||
Liha- ja kalatuotteet, pois luettuna kuivattu liha ja kestomakkara (dried sausage) | 150 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna) Laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta | ||
Kestomakkara | 100 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna) | ||
Aromit | 1 000 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna) | ||
Kuivattu maito jäätelön valmistukseen | 30 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna)” |
Liite 4: Lisätään lisäaineita E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 ja E 452 koskevaan kohtaan rivin Kasviproteiinijuomat jälkeen uusi rivi:
Heraproteiinia sisältävät urheilujuomat | 4 g/kg |
Liite 4: Lisätään kohtien E 420, E 421, E 953, E 965, E 966, E 967, E 968 jälkeen uusi kohta:
E 427 | Kassiakumi | Jäätelöt, mehujää ja niiden kaltaiset jäädytetyt valmisteet | 2 500 mg/kg |
Fermentoidut maitotuotteet pois luettuna maustamattomat elävät fermentoidut maitotuotteet | |||
Maitopohjaiset jälkiruoat ja niiden kaltaiset tuotteet | |||
Konditoriatuotteiden ja jälkiruokien täytteet, koristekastikkeet ja päällysteet | |||
Sulatejuusto | |||
Kastikkeet ja salaattikastikkeet | |||
Kuivatut keitot ja liemet | |||
Lämpökäsitellyt lihavalmisteet | 1 500 mg/kg |
Liite 4: Korvataan kohta E 901, E 902 ja E 904 seuraavasti:
E 901 | Mehiläisvaha, valkoinen ja keltainen | Vain seuraavien pintakäsittelyaineena: | quantum satis |
E 902 | Kandelillavaha | - Makeiset (mukaan lukien suklaa) | |
E 904 | Sellakka | - Pienet suklaapäällysteiset konditoriatuotteet | |
- Suolapalat | |||
- Pähkinät | |||
- Kahvipavut | |||
- Jäätelöä sisältävät esipakatut vohvelit (vain lisäaineen E 901 osalta) | |||
Ravintolisät | |||
Tuoreet sitrushedelmät, melonit, omenat, päärynät, persikat ja ananas (vain pintakäsittely) | |||
Aromit alkoholittomissa maustetuissa juomissa (vain lisäaineen E 901 osalta) | 0,2 g/kg maustetuissa juomissa |
Liite 4: Lisätään kohdan E 959 jälkeen uusi kohta:
E 961 | Neotaami | Maustetut, vähäkaloriset tai lisättyä sokeria sisältämättömät, vesipohjaiset juomat | 2 mg/l arominvahventajana |
Vähäkaloriset tai lisättyä sokeria sisältämättömät juomat, jotka on valmistettu maidosta tai sen johdannaisista tai hedelmämehuista | 2 mg/l arominvahventajana | ||
”Välipalaelintarvikkeet”: suolatut ja kuivat aromeja sisältävät, tärkkelyspohjaiset, esipakatut valmisteet sekä päällystetyt pähkinät | 2 mg/kg arominvahventajana | ||
Vähäkaloriset tai lisättyä sokeria sisältämättömät, tärkkelyspohjaiset konditoriatuotteet | 3 mg/kg arominvahventajana | ||
Lisättyä sokeria sisältämättömät hengityksen raikastamiseen käytettävät erityisen pienikokoiset makeiset | 3 mg/kg arominvahventajana | ||
Lisättyä sokeria sisältämättömät voimakasmakuiset kurkkupastillit | 3 mg/kg arominvahventajana | ||
Lisättyä sokeria sisältävä purukumi | 3 mg/kg arominvahventajana | ||
Lisättyä sokeria sisältämättömät hillot, hyytelöt tai marmeladit | 2 mg/kg arominvahventajana | ||
Kastikkeet | 2 mg/kg arominvahventajana | ||
Nestemäiset ravintolisät sellaisina kuin ne määritellään direktiivissä 2002/46/EY | 2 mg/kg arominvahventajana | ||
Kiinteät ravintolisät sellaisina kuin ne määritellään direktiivissä 2002/46/EY | 2 mg/kg arominvahventajana | ||
Vitamiini- ja/tai kivennäisainepohjaiset ravintolisät siirappina tai muussa kuin pureskeltavassa muodossa sellaisina kuin ne määritellään direktiivissä 2002/46/EY | 2 mg/kg arominvahventajana |
Liite 4: Lisätään kohdan E 1202 jälkeen uusi kohta:
E 1203 | Polyvinyylialkoholi | Direktiivissä 2002/46/EY määritellyt ravintolisät kapselin tai tabletin muodossa | 18 g/kg |
Liite 4: Korvataan kohta E 1505 kohdan E 1202 alapuolella seuraavasti:
E 1505 | Trietyylisitraatti | Direktiivissä 2002/46/EY määritellyt ravintolisät kapselin tai tabletin muodossa | 3,5 g/kg |
Kuivattu munanvalkuaismassa | quantum satis |
Liite 4: Lisätään kohdan E 1452 jälkeen uusi kohta:
E 1521 | Polyeteeniglykoli | Direktiivissä 2002/46/EY määritellyt ravintolisät kapselin tai tabletin muodossa | 10 g/kg |
Liite 5: Korvataaan kohta "- polyeteeniglykoli 6000":
E 1521 | Polyeteeniglykoli | Makeutusaineet |
Liite 6: Lisätään 3 osaan kohdan E 526 jälkeen uusi kohta:
E 920 | L-kysteiini | Imeväisille ja pikkulapsille tarkoitetut keksit | 1 g/kg |