Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

109/2011

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikkeissa ja alkoholijuomissa käytettävistä muista aineista kuin makeutusaineista ja väreistä annetun kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Julkaisupäivä
Suomen säädöskokoelma
Säädösteksti

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti

muutetaan elintarvikkeissa ja alkoholijuomissa käytettävistä muista aineista kuin makeutusaineista ja väreistä annetun kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksen ( 752/2007 ) liitteitä seuraavasti:

Tämä asetus tulee voimaan 21 päivänä helmikuuta 2011.

Komission direktiivi 2010/69/EU (32010L0069), EUVL N:o L 279, 23.10.2010, s. 22-31

Helsingissä 10 päivänä helmikuuta 2011

Maa- ja metsätalousministeriSirkka-Liisa AnttilaYlitarkastajaAnna Lemström

Liite

Liite 2: Korvataan taulukon kohta Kypsentämättömät jauhelihasta tehdyt pakatut valmisteet seuraavasti:

Kypsentämättömät jauhelihasta tehdyt pakatut valmisteet

E 261

Kaliumasetaatti

quantum satis

E 262 i

Natriumasetaatti

E 262 ii

Natriumvetyasetaatti

E 300

Askorbiinihappo

E 301

Natriumaskorbaatti

E 302

Kalsiumaskorbaatti

E 325

Natriumlaktaatti

E 326

Kaliumlaktaatti

E 330

Sitruunahappo

E 331

Natriumsitraatit

E 332

Kaliumsitraatit

E 333

Kalsiumsitraatit

Liite 2: Lisätään liitteen loppuun uusi kohta:

Maustamattomat elävät fermentoidut kermatuotteet ja korviketuotteet, joiden rasvapitoisuus on alle 20 %

E 406

Agar

quantum satis

E 407

Karrageeni

E 410

Johanneksenleipäpuujauhe

E 412

Guarkumi

E 415

Ksantaankumi

E 440

Pektiinit

E 460

Selluloosa

E 466

Karboksimetyyliselluloosa

E 471

Rasvahappojen mono- ja diglyseridit

E 1404

Hapetettu tärkkelys

E 1410

Monotärkkelysfosfaatti

E 1412

Ditärkkelysfosfaatti

E 1413

Fosfatoitu ditärkkelysfosfaatti

E 1414

Asetyloitu ditärkkelysfosfaatti

E 1420

Asetyloitu tärkkelys

E 1422

Asetyloitu ditärkkelysadipaatti

E 1440

Hydroksipropyylitärkkelys

E 1442

Hydroksipropyyliditärkkelysfosfaatti

E 1450

Natriumoktenyylisukki- naattitärkkelys

E 1451

Asetyloitu hapetettu tärkkelys

Liite 3: Lisätään A osaan seuraavat kohdat:

Merileväpohjaiset kalatuotteiden korvikkeet

1000

500

Tynnyriolut, jossa on yli 0,5 % lisättyä käymiskykyistä sokeria ja/tai hedelmämehua tai hedelmämehutiivistettä

200

200

400

Kuorimattomat tuoreet sitrushedelmät (vain pintakäsittely)

20

A-vitamiinista sekä A- ja D-vitamiinin yhdistelmistä koostuvia valmisteita sisältävät kuivat ravintolisät sellaisina kuin ne määritellään direktiivissä 2002/46/EY

1 000 nautintavalmiissa tuotteessa

Liite 3: Lisätään B osan loppuun seuraavat kohdat:

Mustikat (vain Vaccinium corymbosum )

10

Kaneli (vain Cinnamomum zeylanicum )

150

Liite 3: Korvataan C osassa kohdat E 234 ja E 242:

E 234

Nisiini *

Manna- ja tapiokavanukkaat ja vastaavat valmisteet

3 mg/kg

Kypsytetty juusto ja sulatejuusto

12,5 mg/kg

Clotted cream

10 mg/kg

Mascarpone

10 mg/kg

Pastöroitu nestemäinen munamassa (valkuainen, keltuainen tai koko muna)

6,25 mg/l

* Tätä ainetta voi esiintyä luonnostaan joissakin juustoissa käymisprosessin tuloksena

E 242

Dimetyylidikarbonaatti

Alkoholittomat maustetut juomat

250 mg/l tuotteeseen käytettävä määrä, ei havaittavia jäämiä

Alkoholiton viini

Nestemäinen teetiiviste

Siideri, päärynäsiideri, hedelmäviinit

Vähäalkoholinen viini

Viinipohjaiset juomat ja asetuksen (ETY) N:o 1601/91 piiriin kuuluvat tuotteet

Liite 3: Lisätään D osaan uusi kohta E 392:

E 392

Rosmariiniuutteet

Kasviöljyt (pois luettuna neitsytöljyt ja oliiviöljyt) ja rasvat, joissa monityydyttämättömien rasvahappojen osuus on yli 15 painoprosenttia (p/ p) rasvahapon kokonaismäärästä, käytettäväksi lämpökäsittelemättömissä elintarvikkeissa (,for the use in non heat treated products)

30 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna) Laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta

Kalaöljyt ja leväöljy

50 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna) Laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta

Laardi, naudan, siipikarjan, lampaan ja sian rasva

Rasvat ja öljyt lämpökäsiteltyjen elintarvikkeiden ammattimaiseen valmistukseen (for the professional manufacture of heat treated products)

Paistoöljy ja -rasva, pois luettuna oliiviöljy ja oliivien puristusjätteestä saatava öljy (olive pomace oil)

Välipalaelintarvikkeet (vilja-, peruna- tai tärkkelyspohjaiset välipalaelintarvikkeet)

Kastikkeet

100 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna) Laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta

Konditoriatuotteet (fine bakery wares)

200 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna) Laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta

Direktiivissä 2002/46/EY määritellyt ravintolisät

400 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna)

Kuivatut perunat

200 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna)

Munatuotteet

Purukumi

Maitojauhe automaatteja varten

200 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna) Laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta

Maustevalmisteet ja mausteet

Jalostetut pähkinät

Kuivatut keitot ja liemet

50 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna)

Kuivattu liha

150 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna)

Liha- ja kalatuotteet, pois luettuna kuivattu liha ja kestomakkara (dried sausage)

150 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna) Laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta

Kestomakkara

100 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna)

Aromit

1 000 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna)

Kuivattu maito jäätelön valmistukseen

30 mg/kg (karnosolin ja karnosiinihapon kokonaismääränä ilmaistuna)”

Liite 4: Lisätään lisäaineita E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 ja E 452 koskevaan kohtaan rivin Kasviproteiinijuomat jälkeen uusi rivi:

Heraproteiinia sisältävät urheilujuomat

4 g/kg

Liite 4: Lisätään kohtien E 420, E 421, E 953, E 965, E 966, E 967, E 968 jälkeen uusi kohta:

E 427

Kassiakumi

Jäätelöt, mehujää ja niiden kaltaiset jäädytetyt valmisteet

2 500 mg/kg

Fermentoidut maitotuotteet pois luettuna maustamattomat elävät fermentoidut maitotuotteet

Maitopohjaiset jälkiruoat ja niiden kaltaiset tuotteet

Konditoriatuotteiden ja jälkiruokien täytteet, koristekastikkeet ja päällysteet

Sulatejuusto

Kastikkeet ja salaattikastikkeet

Kuivatut keitot ja liemet

Lämpökäsitellyt lihavalmisteet

1 500 mg/kg

Liite 4: Korvataan kohta E 901, E 902 ja E 904 seuraavasti:

E 901

Mehiläisvaha, valkoinen ja keltainen

Vain seuraavien pintakäsittelyaineena:

quantum satis

E 902

Kandelillavaha

- Makeiset (mukaan lukien suklaa)

E 904

Sellakka

- Pienet suklaapäällysteiset konditoriatuotteet

- Suolapalat

- Pähkinät

- Kahvipavut

- Jäätelöä sisältävät esipakatut vohvelit (vain lisäaineen E 901 osalta)

Ravintolisät

Tuoreet sitrushedelmät, melonit, omenat, päärynät, persikat ja ananas (vain pintakäsittely)

Aromit alkoholittomissa maustetuissa juomissa (vain lisäaineen E 901 osalta)

0,2 g/kg maustetuissa juomissa

Liite 4: Lisätään kohdan E 959 jälkeen uusi kohta:

E 961

Neotaami

Maustetut, vähäkaloriset tai lisättyä sokeria sisältämättömät, vesipohjaiset juomat

2 mg/l arominvahventajana

Vähäkaloriset tai lisättyä sokeria sisältämättömät juomat, jotka on valmistettu maidosta tai sen johdannaisista tai hedelmämehuista

2 mg/l arominvahventajana

”Välipalaelintarvikkeet”: suolatut ja kuivat aromeja sisältävät, tärkkelyspohjaiset, esipakatut valmisteet sekä päällystetyt pähkinät

2 mg/kg arominvahventajana

Vähäkaloriset tai lisättyä sokeria sisältämättömät, tärkkelyspohjaiset konditoriatuotteet

3 mg/kg arominvahventajana

Lisättyä sokeria sisältämättömät hengityksen raikastamiseen käytettävät erityisen pienikokoiset makeiset

3 mg/kg arominvahventajana

Lisättyä sokeria sisältämättömät voimakasmakuiset kurkkupastillit

3 mg/kg arominvahventajana

Lisättyä sokeria sisältävä purukumi

3 mg/kg arominvahventajana

Lisättyä sokeria sisältämättömät hillot, hyytelöt tai marmeladit

2 mg/kg arominvahventajana

Kastikkeet

2 mg/kg arominvahventajana

Nestemäiset ravintolisät sellaisina kuin ne määritellään direktiivissä 2002/46/EY

2 mg/kg arominvahventajana

Kiinteät ravintolisät sellaisina kuin ne määritellään direktiivissä 2002/46/EY

2 mg/kg arominvahventajana

Vitamiini- ja/tai kivennäisainepohjaiset ravintolisät siirappina tai muussa kuin pureskeltavassa muodossa sellaisina kuin ne määritellään direktiivissä 2002/46/EY

2 mg/kg arominvahventajana

Liite 4: Lisätään kohdan E 1202 jälkeen uusi kohta:

E 1203

Polyvinyylialkoholi

Direktiivissä 2002/46/EY määritellyt ravintolisät kapselin tai tabletin muodossa

18 g/kg

Liite 4: Korvataan kohta E 1505 kohdan E 1202 alapuolella seuraavasti:

E 1505

Trietyylisitraatti

Direktiivissä 2002/46/EY määritellyt ravintolisät kapselin tai tabletin muodossa

3,5 g/kg

Kuivattu munanvalkuaismassa

quantum satis

Liite 4: Lisätään kohdan E 1452 jälkeen uusi kohta:

E 1521

Polyeteeniglykoli

Direktiivissä 2002/46/EY määritellyt ravintolisät kapselin tai tabletin muodossa

10 g/kg

Liite 5: Korvataaan kohta "- polyeteeniglykoli 6000":

E 1521

Polyeteeniglykoli

Makeutusaineet

Liite 6: Lisätään 3 osaan kohdan E 526 jälkeen uusi kohta:

E 920

L-kysteiini

Imeväisille ja pikkulapsille tarkoitetut keksit

1 g/kg

Sivun alkuun