Valtioneuvoston asetus vuodelta 2001 maksettavasta perunantuotannon kansallisesta tuesta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 372/2001
- Alkuperäinen julkaisu
- Vihko 55/2001 (Julkaistu 9.5.2001)
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty maa- ja metsätalousministeriön esittelystä, säädetään maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista 30 päivänä marraskuuta 1994 annetun lain (1059/1994) 3 §:n 1 momentin sekä maaseutuelinkeinojen tukitehtäviä hoidettaessa noudatettavasta menettelystä 18 päivänä joulukuuta 1992 annetun lain (1336/1992) 13 §:n nojalla, sellaisena kuin niistä on ensiksi mainittu lainkohta laissa 1343/1996:
1 §Yleistä
Maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista annetun lain (1059/1994) 7 a §:ssä tarkoitettuna kansallisena tukena voidaan maksaa perunan tuottajille vuodelta 2001 perunan tuotantoalaan perustuvaa kansallista tukea enintään 42 miljoonaa markkaa siten kuin tässä asetuksessa säädetään.
Perunantuotannon kansalliseen tukeen osoitetusta määrärahasta voidaan myöntää enintään 4 prosenttia eri tutkimuslaitoksille ja peruna-alan kehittäjäorganisaatioille perunantuotantoa, markkinoita ja markkinointia koskevien tutkimusten ja selvitysten tekemiseen.
Tuet maksetaan valtion talousarviossa osoitettujen määrärahojen rajoissa.
2 §Määritelmät
Tässä asetuksessa tarkoitetaan:
puolisoilla aviopuolisoita ja avioliitonomaisissa olosuhteissa yhteisessä taloudessa avioliittoa solmimatta jatkuvasti eläviä henkilöitä, jotka ovat aikaisemmin olleet keskenään avioliitossa tai joilla on tai on ollut yhteinen lapsi, joka on syntynyt ennen 1 päivää tammikuuta 2001; puolisoina ei pidetä henkilöitä, jotka välien rikkoutumisen vuoksi ovat muuttaneet pysyvästi erilleen ennen 1 päivää tammikuuta 2001;
tukihakemuslomakkeella maa- ja metsätalousministeriön tukihakemuslomaketta numero 101B vuodelle 2001;
peruslohkolomakkeella maa- ja metsätalousministeriön tukihakemuksen peruslohkolomaketta 102A vuodelle 2001; sekä
kasvulohkolomakkeella maa- ja metsätalousministeriön tukihakemuksen kasvulohkolomaketta 102B vuodelle 2001.
3 §Tuen saajat
Tukea voidaan maksaa Suomessa vakinaisesti asuvalle viljelijälle, joka on luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö taikka luonnollisten henkilöiden tai oikeushenkilöiden ryhmä. Suomessa asuvaksi katsotaan myös yhteisö ja säätiö, jonka kotipaikka on Suomessa.
Tuen maksamisen edellytyksenä on, että viljelijä tai hänen puolisonsa on 31 päivänä joulukuuta 2000 vähintään 18-vuotias, mutta ei yli 65-vuotias. Tukea voidaan maksaa alle 18-vuotiaalle vain, jos hän on solminut avioliiton tai jos hän harjoittaa maatilataloutta yhteisomistajana tai yhdessä vanhempiensa tai heistä jommankumman kanssa taikka jos tuen myöntämiseen on muita erityisiä syitä.
Jos kysymys on useamman viljelijän yhdessä harjoittamasta maatilataloudesta tai yhteisömuodossa harjoitettavasta maatilataloudesta, tukea voidaan maksaa, jos vähintään yksi maa- tai puutarhataloutta itse harjoittava viljelijä, yhtiömies, jäsen tai osakas täyttää ikää koskevan edellytyksen.
Ikäedellytys ei koske julkisoikeudellista yhteisöä, yhdistystä, säätiötä, koulutilaa eikä vankilatilaa.
Maa- ja metsätalousministeriö voi, aikaisempi tuotanto huomioon ottaen, erityisistä syistä myöntää luvan tuen maksamiselle myös sellaiselle tuen hakijalle, joka ei täytä 3 momentissa tarkoitettua edellytystä, että hän harjoittaa itse maa- ja puutarhataloutta.
4 §Yleiset säännökset
Tuen maksamisen edellytyksenä on, että viljelyn tavoitteena on tuottaa korjuu- ja markkinakelpoinen sato paikkakunnan tavanomaisen viljelytavan mukaan. Tavanomaiseen viljelytapaan kuuluu pellon muokkaaminen ja lannoittaminen tarkoituksenmukaisella tavalla ja kylvön tekeminen niin, että se mahdollistaa tasaisen itämisen. Viljelyssä on myös käytettävä alueelle soveltuvia lajikkeita sekä laadultaan ja määrältään riittävää siemenmäärää. Lisäksi viljelijän on huolehdittava kasvinsuojelusta ja hukkakauran torjunnasta. Lohkon on oltava kasvukunnoltaan sellainen, että sillä on edellytykset tuottaa korjuu- ja markkinakelpoinen sato.
Satovahingon takia korjaamatta jäänyt sato ei ole este tukien maksamiselle, jos muista tavanomaiseen viljelytapaan kuuluvista toimenpiteistä on huolehdittu asianmukaisesti. Satovahingosta on kuitenkin tehtävä kirjallinen ilmoitus välittömästi vahingon ilmaannuttua sen kunnan maaseutuelinkeinoviran-omaiselle, jolle tukihakemus on jätetty. Ilmoituksessa on yksilöitävä satovahingon syy.
Tukikelpoisen kasvulohkon vähimmäispinta-ala on viisi aaria.
Yksityinen viljelijä ei voi pääsääntöisesti olla 7 §:ssä tarkoitetun viljelysopimuksen ostajana.
5 §Tukeen oikeutettu viljely
Tässä asetuksessa tarkoitettua tukea voidaan maksaa Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen ylläpitämään kasvinsuojelurekisteriin merkitylle perunanviljelijälle, joka viljelee perunaa markkinoitavaksi yli kahden hehtaarin alalla. Tukea voidaan maksaa myös, jos viljelijä viljelee vain katteen alla perunaa varhaisperunaksi yli yhden hehtaarin alalla. Tällöin tuki voidaan maksaa koko viljelyalalle.
Tuen maksamisen edellytyksenä on, että tuen hakija hallitsee 1 päivänä kesäkuuta 2001 omistajana, maanvuokralain (258/1966) tarkoittamana vuokramiehenä, muun hallintasopimuksen, testamenttiin tai muuhun saantokirjaan perustuvan käyttöoikeuden nojalla kasvukauden 2001 ajan 1 momentissa tarkoitetussa viljelykäytössä olevaa peltoa
Tukikelpoiseksi pelloksi ei lueta peltoa, joka on poissa viljelyksestä luopumiseläkelain (16/1974) 6 §:n 2 momentin 3 kohdassa tai maatalousyrittäjien luopumiskorvauksesta annetun lain (1330/1992) 9 §:ssä taikka maatalousyrittäjien luopumistuesta annetun lain (1293/1994) 12 §:ssä tarkoitettujen sitoumusten nojalla.
Sukupolvenvaihdoksissa ja muissa koko tilan hallintaoikeuden siirroissa, joissa tilan maatalousmaa siirtyy uudelle haltijalle, hyväksytään 2 momentissa säädettyä myöhäisempikin ajankohta. Hallintaoikeuden tulee olla siirrettynä kuitenkin viimeistään 31 päivänä elokuuta 2001. Yksittäisen peruslohkon hallinnansiirroissa peruslohkon hallintaoikeuden tulee olla siirrettynä viimeistään 15 päivänä kesäkuuta 2001.
Tuen saamisen ehtona on, että perunan istutukseen käytetään siemenperunan markkinoinnista annetussa maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa (112/2000), julkaistu eräistä maa- ja metsätalousministeriön asetuksista annetussa maa- ja metsätalousministeriön ilmoituksessa (1010/2000), tarkoitettua sertifioitua siemenperunaa taikka siitä enintään yhden kerran omalla tilalla lisättyä siemenperunaa.
Edellä mainituksi suomalaisen luokituksen mukaiseksi sertifioiduksi siemeneksi rinnastetaan tässä asetuksessa myös EU-alueelta tuotu ja siellä virallisesti luokiteltu sekä terveystarkastuksessa hyväksytty perunan siemen, josta viljelijällä on esittää alkuperä-maan vakuustodistus-kasvipassi.
Tässä asetuksessa tarkoitettua tukea ei makseta tärkkelyksen valmistukseen, tilan omaan kulutukseen tai rehuksi käytetyn perunan viljelyalalta.
6 §Tuen suuruus
Perunan viljelyalalle tukea voidaan maksaa enintään 2000 markkaa hehtaarilta.
Tuki maksetaan 700 markalla hehtaarilta korotettuna viljelyalalta, jolla tuotetun perunan markkinoinnista viljelijällä on 7 §:ssä tarkoitettu viljelysopimus
Jos hyväksyttävien hakemusten määrä ylittää 1 §:ssä mainitun tuen enimmäismäärän tukea alennetaan. Maksettavan tuen suuruudesta päätettäessä otetaan huomioon 1 §:ssä mainitun määrärahan lisäksi perunan viljelyalan ja markkinatilanteen kehitys.
Tukea ei makseta, jos sen määrä hakijaa kohti on alle 1 000 markkaa.
7 §Perunan viljelysopimus
Edellä 6 §:n 2 momentissa tarkoitettua korotettua tukea voidaan maksaa, jos perunantuotannosta on tehty kirjallinen viljelysopimus, jonka nojalla
koko sopimusalalta saatava sato toimitetaan sopimuskumppanille;
vähintään 20 000 kilon hehtaarisadon mukaan laskettava määrä toimitetaan sopimuskumppanille; tai
vähintään 10 000 kilon hehtaarisadon mukaan laskettava määrä toimitetaan sopimuskumppanille, milloin kysymys on katteenalaisesta varhaisperunasta.
Edellä 1 momentin 2 ja 3 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa korotettu tuki maksetaan kuitenkin vain pinta-alalta, joka sanotun satotason mukaan laskien tarvitaan sovitun määrän tuottamiseen.
Perunan viljelysopimuksessa on mainittava vähintään seuraavat seikat:
sopimusosapuolet, ostaja ja viljelijä myyjänä;
käyttötarkoitus;
sopimusmäärä kiloina sekä pinta-ala hehtaareina, jolta sopimusperuna on tilan satotaso huomioiden tarkoitus tuottaa;
sopimushinta, joka voi olla kiinteä tai päivän hinta;
sopimus koskee vuoden 2001 satoa;
päiväys ja osapuolten allekirjoitukset; sekä
sopimuksesta laaditaan kaksi samanlaista kappaletta, yksi kummallekin osapuolelle.
8 §Tuen hakeminen
Tässä asetuksessa tarkoitettua tukea haetaan toimittamalla tukihakemuslomake, peruslohkolomake ja kasvulohkolomake viimeistään 31 päivänä toukokuuta 2001 sen kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle, jonka alueella perunanviljelyä harjoittavan maatilan talouskeskus sijaitsee. Jos tilalla ei ole talouskeskusta, toimitetaan hakemus maaseutuelinkeinoviranomaiselle siihen kuntaan, jonka alueella pääosa tilan pelloista sijaitsee.
Korotetun perunatuen maksamisen edellytyksenä oleva 7 §:ssä tarkoitettu viljelysopimus on liitettävä tukihakemukseen 1 momentissa säädetyn määräajan loppuun mennessä.
Vuoden 2001 tuotantoon kohdistuvia 3 §:n 5 momentissa säädettyjä poikkeuslupia haetaan maa- ja metsätalousministeriöltä kirjallisesti viimeistään 31 päivänä toukokuuta 2001.
9 §Tuen alentaminen ja epääminen
Tässä asetuksessa tarkoitettua tukea voidaan alentaa tai se voidaan jättää maksamatta maaseutuelinkeinojen tukitehtäviä hoidettaessa noudatettavasta menettelystä annetun lain (1336/1994) 7 §:n 4 momentissa ja tämän asetuksen 10―12 §:ssä säädetyllä tavalla, jos:
hakija on ilmoittanut hakemuksessa virheellisiä tietoja tai ei ole noudattanut tuen saamiselle asetettuja ehtoja;
tuen saamiseksi jollekin olosuhteelle tai toimenpiteelle on annettu sellainen muoto, joka ei vastaa asian varsinaista luonnetta tai tarkoitusta;
hakija ei ole täyttänyt 4 ja 5 §:ssä säädettyjä ehtoja;
tukea koskeva hakemus on saapunut viranomaiselle myöhässä; tai
jos 7 §:ssä tarkoitettu kirjallinen viljely-sopimus on saapunut viranomaiselle myöhässä, tai jos viljelysopimuksen ehtoja ei muutoin noudateta, jolloin tukea ei makseta korotettuna.
10 §Myöhästymisseuraamukset
Hakemuksen myöhästyminen alentaa tukea yhdellä prosentilla myöhästynyttä työpäivää kohti. Jos hakemus kokonaan tai osittain myöhästyy yli 25 kalenteripäivää, arki- ja pyhäpäivät mukaan lukien, tukea ei makseta.
Myöhästymisseuraamukset määräytyvät sen lomakkeen mukaan, joka on eniten myöhässä.
Ylivoimaisen esteen johdosta myöhästyneen hakemuksen perusteella tuki maksetaan normaalisti. Ylivoimaisiksi esteiksi hyväksytään kansallisissa tuissa tiettyjä yhteisön tukijärjestelmiä koskevan yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä annetun komission asetuksen (ETY) N:o 3887/92 11 artiklassa mainitut syyt. Näiden lisäksi oikeuskäytännössä yleisesti hyväksytyt syyt voidaan hyväksyä ylivoimaiseksi esteeksi.
11 §Pinta-alavirheistä aiheutuvat seuraamukset
Jos perunan ilmoitetun ja todetun tätä pienemmän pinta-alan erotus todetusta pinta-alasta on:
enintään 3 prosenttia, mutta kuitenkin enintään 2 hehtaaria, tuki maksetaan valvonnassa hyväksytyn pinta-alan perusteella;
yli 3 prosenttia tai yli 2 hehtaaria ja enintään 20 prosenttia, hyväksytystä pinta-alasta vähennetään todetun ylityksen verran;
yli 20 prosenttia, mutta alle 50 prosenttia, hyväksytystä pinta-alasta vähennetään todettu ylitys kaksinkertaisena; tai
50 prosenttia tai yli, tukea ei makseta lainkaan.
12 §Viljelytapaan liittyvät seuraamukset
Jos kasvulohkon viljelytapa ei täytä paikkakunnan tavanomaisen viljelytavan vaatimuksia, kyseinen lohko hylätään ilman kyseisen lohkon pinta-alan muihin lohkoihin vaikuttavia seuraamuksia. Kyseiselle lohkolle ei makseta tukea.
Jos paikkakunnan tavanomaiseen viljelytapaan liittyvistä puutteista tai laiminlyönneistä aiheutuvaksi määriteltyjen seuraamusten vuoksi hylättävien lohkojen pinta-ala perunan tuotannossa ylittää 50 prosenttia todetusta pinta-alasta, perunantuotannon kansallista tukea ei makseta kyseiseltä vuodelta.
13 §Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 9 päivänä toukokuuta 2001.
Ennen asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä asetuksen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.
Helsingissä 3 päivänä toukokuuta 2001
Maa- ja metsätalousministeri Kalevi HemiläYlitarkastaja Esa Hiiva