Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräiden kolmansista maista tuotavien tavaroiden eläintautivaatimuksista
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 1022/2001
- Alkuperäinen julkaisu
- Vihko 141/2001 (Julkaistu 23.11.2001)
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta 20 päivänä joulukuuta 1996 annetun lain (1192/1996) 5 §:n ja 30 §:n 2 momentin nojalla, sellaisena kuin niistä on 5 § osaksi laissa 397/1998:
1 lukuYleiset säännökset
1 §Tarkoitus ja soveltamisala
Tämän asetuksen tarkoituksena on estää eräiden eläintautien leviäminen maahan Euroopan yhteisön ulkopuolisista maista ( kolmannet maat ) tapahtuvan tavaroiden maahantuonnin yhteydessä.
Asetuksessa säädetään ehdot, joilla tavaroita saadaan tuoda maahan kolmansista maista.
2 §Soveltamisalan rajoitus
Asetusta ei sovelleta:
eläinten sukusoluihin ja alkioihin;
elintarvikkeeksi tarkoitettuun hunajaan; eikä
elintarvikkeeksi tarkoitettuihin linnunmuniin.
Asetusta ei myöskään 20 ja 21 §:ssä säädettyä lukuun ottamatta sovelleta:
elintarvikkeeksi tarkoitettuun lihaan ja lihatuotteisiin;
elintarvikkeeksi tarkoitettuun kalaan ja kalatuotteisiin;
elintarvikkeeksi tarkoitettuun maitoon ja maitopohjaisiin tuotteisiin; eikä
elintarvikkeeksi tarkoitettuihin munavalmisteisiin.
Asetusta ei myöskään sovelleta kolmannesta maasta Suomen kautta toiseen kolmanteen maahan tai toiseen Euroopan yhteisön jäsenmaahan kuljetettaviin tavaroihin.
3 §Määritelmät
Tässä asetuksessa tarkoitetaan:
tavaralla esinettä, tuotetta, jätettä tai ainetta;
tuonnilla tuontierän toimittamista yhteisön alueelle tai markkinoille;
komissiolla Euroopan yhteisöjen komissiota;
linnunmunilla lintujen hedelmöitettyjä tai hedelmöittämättömiä munia, joita ei ole tarkoitettu haudottaviksi;
perkaamattomalla kalalla kalaa, joka on teurastettu, mutta jolta ei ole poistettu sisäelimiä;
perkuujätteellä tuoretta, pakastettua tai hapotettua jätettä, joka saadaan kalasta sen perkauksen yhteydessä;
maitopohjaisilla tuotteilla:
maitotuotteita eli tuotteita, joiden alkuperäisenä raaka-aineena on käytetty yksinomaan maitoa ja joihin on lisätty vain valmistuksen kannalta tarpeellisia aineita, korvaamatta mitään maidon ainesosaa kokonaan tai osittain; ja
yhdistelmämaitotuotteita eli tuotteita, joihin maito tai maitotuote kuuluu olennaisena osana määrän tai tuotteen ominaisuuksien suhteen ja joissa mikään osa ei korvaa tai ole tarkoitettu korvaamaan mitään maidon ainesosaa;
raaoilla nahoilla ja vuodilla nahkoja ja vuotia, joita ei ole käsitelty jäljempänä 9 kohdassa tarkoitetulla tavalla;
käsitellyillä nahoilla ja vuodilla nahkoja ja vuotia, jotka ovat kuivia tai jotka on:
kuiva- tai märkäsuolattu vähintään 14 vuorokauden ajan;
suolattu vähintään seitsemän vuorokauden ajan merisuolalla, johon on lisätty 2 % natriumkarbonaattia; tai
kuivattu vähintään 42 vuorokauden ajan vähintään 20°C:n lämpötilassa;
taudille herkällä eläinlajilla eläinlajia, joka voi saada tartunnan riippumatta siitä, sairastuuko eläin vai ei;
Animo-viestillä tavarasta määräpaikan toimivaltaiselle viranomaiselle Animo-verkon välityksellä lähetettävää viestiä;
eläinperäisellä proteiinilla eläimistä tai niiden osista valmistettua proteiinia, kuten lihajauhoa, luujauhoa, lihaluujauhoa, verijauhetta, höyhenjauhoa, sarvijauhoa, sorkkajauhoa, kaviojauhoa ja kalajauhoa;
mehiläistuotteilla mehiläisten tarhauksen yhteydessä saatavia tuotteita, kuten hunajaa tai mehiläisvahaa;
luontaistuotteella elintarviketta, joka on tarkoitettu ihmisten nautittavaksi sen sisältämien ainesosien erityisten vaikutusten takia (erityisvalmisteet, erityisruokavaliovalmisteet);
rohdosvalmisteella perinteisesti lääkkeellisesti käytettyä valmistetta, jonka vaikuttava ainesosa on tai vaikuttavat ainesosat ovat peräisin kasvi- tai eläinkunnasta, bakteereista tai kivennäisaineista;
eläinjätteellä
turkiseläinten ruhoja;
sellaisia elintarviketuotantoon tarkoitettujen eläinten tai kasvatettujen kalojen ruhoja tai ruhon osia taikka muita tuotteita, joita ei ole tarkoitettu elintarvikkeiksi tai joita ei voida käyttää elintarvikkeina; eläinjätteellä ei kuitenkaan tarkoiteta ruokajätettä, maastoon kuolleita poroja, luonnonvaraisia eläimiä eikä eläinten eritteitä; sekä
kasvatettujen kalojen, joita ei ole tarkoitettu elintarvikkeiksi, ja avomereltä kalajauhon valmistusta varten pyydettyjen kalojen ruhoja ja ruhon osia, ei kuitenkaan akvaariokaloja eikä kalastamalla hankittua rehukalaa;
vähäriskisellä eläinjätteellä eläinjätettä, joka on määritelty eläinjätteen käsittelystä annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (1022/2000) 3 §:n 3 kohdassa; sekä
suuririskisellä eläinjätteellä eläinjätettä, joka on määritelty eläinjätteen käsittelystä annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 3 §:n 2 kohdassa.
2 lukuEri tavaroiden tuontiehdot
4 §Tuonnin yleiset edellytykset
Maahan ei saa tuoda tavaroita, jotka aiheuttavat elintarvikehygieenisiä tai rehuhygieenisiä epäkohtia taikka eläintautien leviämisen vaaraa.
5 §Linnunmunat
Tuoreita linnunmunia saadaan tuoda maahan vain maa- ja metsätalousministeriön myöntämällä tuontiluvalla.
6 §Eläinten rehuksi tai muuhun käyttöön tarkoitetut kalat ja niiden perkuujätteet
Luonnonvaraisten kalojen ja niiden perkuujätteiden tuonti muuhun tarkoitukseen kuin kalojen rehuksi on sallittu kaikista kolmansista maista. Perkaamattoman lohen, kirjolohen, taimenen ja nieriän sekä mainittujen kalalajien perkuujätteiden tuonti on kuitenkin kielletty.
Eläinten ruokintaan tarkoitettuun kalajauhoon sovelletaan 11 §:n säännöksiä.
7 §Maito ja maitopohjaiset tuotteet
Maitoa ja maitopohjaisia tuotteita saadaan tuoda maahan liitteen 1 tai liitteen 2 mukaisesti. Tuontierän on oltava käsitelty liitteessä 1 tai 2 määrätyllä tavalla ja sitä on seurattava asianomaisessa liitteessä määrätyn mallin mukainen todistus. Pakkauksen tai säiliön merkinnöistä on käytävä ilmi, mistä tuotteesta on kysymys. Eläinten rehuksi käytettäväksi tuotavan maidon ja maitopohjaisten tuotteiden on oltava peräisin maa- ja metsätalousministeriön hyväksymästä valmistuslaitoksesta.
Edellä 1 momentissa säädetyn lisäksi sellaisesta maasta tai maan osasta, jossa on tuontia edeltäneiden 12 kuukauden aikana todettu suu- ja sorkkatautia tai jossa on samana aikana rokotettu suu- ja sorkkatautia vastaan, tuotavan maidon ja maitopohjaisten tuotteiden on oltava käsiteltyjä seuraavasti:
sterilointi siten, että Fc-arvo on vähintään 3; tai
alustava lämpökäsittely, joka vaikutukseltaan vastaa vähintään lämpökäsittelyä 72°C:n lämpötilassa 15 sekunnin ajan ja jonka jälkeen tuote antaa kielteisen reaktion fosfataasikokeessa ja jota on seurannut:
toinen lämpökäsittely, joka on joko korkeassa lämpötilassa tapahtuva pastörointi, iskukuumennus tai sterilointi ja jonka seurauksena tuote antaa kielteisen reaktion peroksidaasikokeessa;
maitojauheen tai muun kuivatun maitopohjaisen tuotteen ollessa kyseessä toinen, vähintään alustavaa lämpökäsittelyä vastaava lämpökäsittely, jonka jälkeen tuote antaa kielteisen reaktion fosfataasikokeessa ja jota on seurannut kuivaus; tai
happokäsittely, jossa tuotteen pH-arvo on laskettu alle 6 vähintään tunnin ajaksi.
8 §Sorkka- ja kavioeläinten sekä lintujen nahat ja vuodat
Raakoja sorkka- ja kavioeläinten nahkoja ja vuotia saadaan tuoda maahan liitteen 3 maalistan mukaisesti. Tuontierää on seurattava liitteessä 3 määrätyn mallin mukainen eläintautitodistus.
Käsiteltyjä sorkka- ja kavioeläinten nahkoja ja vuotia saadaan tuoda maahan liitteen 4 maalistan mukaisesti. Tuontierää on seurattava liitteessä 4 määrätyn mallin mukainen eläintautitodistus. Kaikista kolmansista maista saadaan kuitenkin tuoda muiden sorkkaeläinten kuin sikojen käsiteltyjä nahkoja ja vuotia jos tuontierään kuuluvat nahat ja vuodat on pidetty erillään eläimistä ja muista eläinperäisistä tavaroista keskeytyksettä vähintään 21 päivän ajan tai niitä on kuljetettu keskeytyksettä vähintään 21 päivää. Tuontierää on seurattava liitteessä 5 säädetyn mallin mukainen virallinen ilmoitus.
Lintujen nahkoja ja vuotia saadaan tuoda maahan vain maa- ja metsätalousministeriön myöntämällä tuontiluvalla.
Edellä 1 ja 2 momentissa tarkoitetut nahat ja vuodat on välittömästi tuonnin jälkeen vietävä muokattaviksi eläinjätteen käsittelystä annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen nojalla hyväksyttyyn laitokseen. Näiden tavaroiden maahantuojien on tehtävä kirjallinen ennakkoilmoitus maa- ja metsätalousministeriölle 29 §:n mukaisesti.
Edellä 1―3 momentissa tarkoitettujen nahkojen ja vuotien kuljetusvälineiden, konttien tai paalien on oltava viejämaan toimivaltaisen viranomaisen sinetöimiä.
Tämän pykälän säännöksiä ei kuitenkaan sovelleta:
piklattuihin tai muokattuihin nahkoihin ja vuotiin;
niin sanottuihin "wet blue"-nahkoihin ja -vuotiin;
vähintään kahdeksan tunnin ajan kalkkisuolaliuoksessa pH-arvossa 12–13 käsiteltyihin nahkoihin ja vuotiin; sekä
yksityishenkilön metsästysretkellä pyytämiin, omaan käyttöön tuotaviin riistaeläinten nahkoihin ja vuotiin, jotka tuodaan maahan 16 §:n mukaisesti.
9 §Lemmikkieläinrehu
Nisäkkäistä tai linnuista peräisin olevasta vähä- tai suuririskisestä eläinjätteestä valmistettuja lemmikkieläinrehuja, puruluut mukaan lukien, saadaan tuoda maahan liitteen 6 mukaisesti. Tuontierän on oltava käsitelty liitteessä 6 säädetyllä tavalla ja sitä on seurattava liitteessä 6 säädetyn mallin mukainen terveystodistus.
Lemmikkieläinrehujen valmistukseen tarkoitettujen raakatuotteiden tuontiin sovelletaan 5–8, 10–13, 20 ja 23 §:n säännöksiä.
Lemmikkieläinrehuja maahantuotaessa on lisäksi noudatettava rehulakia (396/1998) ja sen nojalla annettuja säännöksiä.
10 §Luut, sarvet, kaviot ja sorkat sekä niistä valmistetut tuotteet
Luita, sarvia, kavioita ja sorkkia sekä niistä valmistettuja tuotteita saadaan tuoda maahan käytettäväksi suoraan eläinten rehuksi ilman jatkojalostusta, jos ne täyttävät kolmansista maista tuotavasta lihasta ja lihatuotteista annetussa maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa (17/2001) säädetyt vaatimukset.
Luita, sarvia, kavioita ja sorkkia sekä niistä valmistettuja tuotteita saadaan tuoda maahan jatkojalostusta varten seuraavin ehdoin:
tavara tuodaan kuivattuna, eikä se ole jäähdytettyä eikä pakastettua;
tavara tuodaan suoralla kuljetuksella alkuperämaasta Euroopan yhteisön eläinlääkinnälliselle rajatarkastusasemalle eikä sitä lastata uudestaan yhteisön alueen ulkopuolella;
tavara viedään eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen jälkeen suoraan eläinjätteen käsittelystä annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen nojalla hyväksyttyyn jatkojalostuslaitokseen; sekä
4)
tavaran mukana olevista kaupallisista asiakirjoista ilmenevät liitteen 7 kohdassa A tarkoitetut tiedot ja tavaran mukana on tuojan kirjallinen, liitteen 7 kohdassa A määrätyn mallin mukainen vakuutus, tai
tavaran mukana olevista kaupallisista asiakirjoista ilmenevät liitteen 7 kohdassa B tarkoitetut tiedot, tavaran mukana on tuojan liitteen 7 kohdassa B määrätyn mallin mukainen vakuutus ja tavaraa ei jatkojalostuksen jälkeen käytetä elintarvikkeisiin tai eläinten rehuihin.
Edellä 2 momentissa tarkoitetun tavaran eläinlääkinnällisessä rajatarkastuksessa, kuljetuksessa ja jatkojalostuksessa on noudatettava seuraavaa:
eläinlääkinnällisen rajatarkastusaseman ( rajatarkastusasema ) rajaeläinlääkärin on vahvistettava 2 momentin 4 kohdassa tarkoitettu vakuutus nimikirjoituksellaan ja leimattava se;
edellä 1 kohdassa tarkoitetun vakuutuksen on seurattava tavaraa vakuutuksessa mainittuun jatkojalostuslaitokseen ja sitä on säilytettävä jatkojalostuslaitoksessa vähintään yhden vuoden ajan tavaran saapumisen jälkeen;
tavara on kuljetettava sinetöidyissä konteissa tai autoissa tai irtotavarana laivassa;
kontteihin ja asiakirjoihin on merkittävä jatkojalostuslaitoksen nimi ja osoite sekä seuraava merkintä: "ei tarkoitettu elintarvikkeeksi eikä eläinten rehuksi";
rajatarkastusasemalta on lähetettävä Animo-viesti tai jos tämä ei ole mahdollista, vastaavat tiedot sisältävä telekopio jokaisesta tavaraerästä jatkojalostuslaitoksen sijaintipaikkakunnan virkaeläinlääkärille tai muulle toimivaltaiselle viranomaiselle; sekä
jatkojalostuslaitoksessa on pidettävä luetteloa käytetyn tavaran määrästä ja laadusta siten, että voidaan varmistua tavaran käytöstä ilmoitettuun tarkoitukseen.
Edellä 2 momentissa tarkoitettujen tavaroiden maahantuojien on tehtävä kirjallinen ennakkoilmoitus maa- ja metsätalousministeriölle 29 §:n mukaisesti.
Tämän pykälän säännöksiä ei sovelleta luujauhoon, sarvijauhoon, kaviojauhoon eikä sorkkajauhoon. Niihin sovelletaan 11 §:n säännöksiä.
11 §Eläinten ruokintaan tarkoitettu eläinperäinen proteiini
Eläinten ruokintaan tarkoitettuaeläinperäistä proteiinia, jonka valmistukseen on käytetty nisäkkäistä tai linnuista peräisin olevaa suuririskistä tai vähäriskistä eläinjätettä tai tällaista eläinperäistä proteiinia sisältäviä eläinten ruokintaan tarkoitettuja seoksia, saadaan tuoda maahan vain maa- ja metsätalousministeriön myöntämällä tuontiluvalla.
Eläinten ruokintaan tarkoitettuaeläinperäistä proteiinia, jonka valmistukseen on käytetty kalaa tai muita vesieläimiä, lukuun ottamatta vesinisäkkäitä, tai tällaista eläinperäistä proteiinia sisältäviä eläinten ruokintaan tarkoitettuja seoksia, saadaan tuoda maahan liitteessä 8 luetelluista maista. Tuontierää on seurattava liitteessä 8 tarkoitetun mallin mukainen terveystodistus. Ilman terveystodistusta saadaan kuitenkin tuoda maahan trooppisten akvaariokalojen rehuja kaikista kolmansista maista.
Tämän pykälän säännöksiä ei sovelleta
käyttövalmiisiin lemmikkieläinrehuihin vaan näihin sovelletaan 9 §:n vaatimuksia; eikä
eläinten ruokintaan tarkoitettuun lihaan ja muihin eläinten osiin vaan näihin sovelletaan 20 ja 23 §:n vaatimuksia.
Tuotaessa eläinten ruokintaan tarkoitettuaeläinperäistä proteiinia on lisäksi noudatettava eläinproteiinin tuonnista, viennistä ja käytöstä eläinten ruokinnassa annettua maa- ja metsätalousministeriön asetusta (1238/2000) sekä eläinproteiinista ja niitä sisältävistä rehuvalmisteista annettua maa- ja metsätalousministeriön asetusta (1239/2000).
12 §Sorkka- ja kavioeläinten sekä lintujen veri ja verituotteet
Hevoseläinten seerumia saadaan tuoda maahan liitteessä 9 luetelluista maista. Tuontierää on seurattava liitteessä 9 tarkoitetun mallin mukainen todistus.
Sorkkaeläinten ja lintujen verta ja siitä valmistettuja verituotteita, jotka viedään suoraan laboratorioon, jossa ne käytetään ja hävitetään käytön jälkeen, saadaan tuoda maahan liitteen 10 maalistan mukaisesti. Muutoin sorkkaeläinten ja lintujen verta ja siitä valmistettuja verituotteita saadaan tuoda maahan vain maa- ja metsätalousministeriön myöntämällä tuontiluvalla.
Tämän pykälän säännöksiä ei sovelleta verijauheeseen. Siihen sovelletaan 11 §:n säännöksiä.
13 §Sorkka- ja kavioeläinten, lintujen sekä kalan rasva
Puhdistettua ja sulatettua sorkka- ja kavioeläimistä peräisin olevaa rasvaa, ihraa tai talia saadaan tuoda maahan liitteen 11 maalistan mukaisesti. Tuontierää on seurattava todistus siitä, että tavara on kuumennettu vähintään 80°C lämpötilaan. Linnuille tarkoitettuja talipalloja saadaan kuitenkin tuoda maahan ilman edellä mainittua todistusta.
Muutoin sorkka- tai kavioeläimistä, linnuista taikka kalasta peräisin olevaa rasvaa saadaan tuoda maahan vain maa- ja metsätalousministeriön myöntämällä tuontiluvalla.
14 §Mehiläistarhauksessa käytettäväksi tarkoitetut mehiläistuotteet
Mehiläistarhauksessa käytettäväksi tarkoitettuja mehiläistuotteita saadaan tuoda maahan, jos tuotteiden mukana olevista kaupallisista asiakirjoista ilmenevät liitteessä 12 tarkoitetut tiedot.
15 §Sorkka- ja kavioeläimistä sekä linnuista peräisin olevat metsästysmuistot
Sorkka- tai kavioeläimistä taikka linnuista peräisin olevia ainoastaan luista, sarveiskudoksesta, hampaista, nahoista tai vuodista tehtyjä metsästysmuistoja saadaan tuoda maahan, jos niiden mukana on liitteessä 13 tarkoitetun mallin mukainen todistus.
Kokonaisia sorkka- tai kavioeläinten taikka lintujen osia sisältäviä metsästysmuistoja saadaan tuoda maahan liitteen 14 maalistan mukaisesti. Tuontierää on seurattava liitteessä 14 tarkoitetun mallin mukainen eläintautitodistus.
Edellä 2 momentissa tarkoitetut metsästysmuistot on välittömästi tuonnin jälkeen vietävä muokattaviksi eläinjätteen käsittelystä annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen nojalla hyväksyttyyn laitokseen. Näiden tavaroiden maahantuojien on tehtävä kirjallinen ennakkoilmoitus maa- ja metsätalousministeriölle 29 §:n mukaisesti.
Tämän pykälän säännöksiä ei sovelleta metsästysmuistoihin, jotka on muokattu, täytetty tai käsitelty muulla sellaisella tavalla, joka varmistaa niiden säilymisen huoneenlämmössä. Pykälän säännöksiä ei myöskään sovelleta yksityishenkilön metsästysretkellä pyytämiin omaan käyttöön tuotaviin riistaeläimistä peräisin oleviin metsästysmuistoihin, jotka tuodaan maahan 16 §:n mukaisesti.
16 §Metsästysretkellä pyydettyjen riistaeläinten nahkojen, vuotien ja metsästysmuistojen tuonti omaan käyttöön
Edellä 15 §:ssä säädetyn estämättä yksityishenkilö saa tuoda maahan metsästysretkellä pyytämistään sorkka- ja kavioeläimistä sekä linnuista peräisin olevia metsästysmuistoja seuraavasti:
ainoastaan luista, sarveiskudoksesta, hampaista, nahoista tai vuodista tehtyjä metsästysmuistoja ilman liitteessä 13 tarkoitetun mallin mukaista todistusta tai asiakirjaa; sekä
kokonaisia eläinten osia sisältäviä metsästysmuistoja liitteen 14 maalistan mukaisesti ilman liitteessä 14 tarkoitetun mallin mukaista eläintautitodistusta.
Venäjän Karjalan tasavallasta, Virosta, Latviasta ja Liettuasta yksityishenkilö saa tuoda maahan metsästysretkellä pyytämistään sorkka- ja kavioeläimistä sekä linnuista peräisin olevia metsästysmuistoja ilman 1 momentissa tarkoitettuja todistuksia.
Tässä pykälässä tarkoitetut, muut kuin 5 momentissa tarkoitetulla tavalla käsitellyt metsästysmuistot on välittömästi tuonnin jälkeen vietävä muokattaviksi eläinjätteen käsittelystä annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen nojalla hyväksyttyyn laitokseen.
Edellä 1 ja 2 momentissa tarkoitettujen tavaroiden maahantuojien on tehtävä kirjallinen ennakkoilmoitus maa- ja metsätalousministeriölle 29 §:n mukaisesti.
Sen estämättä, mitä edellä tässä pykälässä säädetään, on sellaisten metsästysmuistojen, jotka on muokattu, täytetty tai käsitelty muulla sellaisella tavalla, joka varmistaa niiden säilymisen huoneenlämmössä, tuonti kuitenkin sallittu.
17 §Sorkka- ja kavioeläinten sekä lintujen lanta ja lannoitteet
Sorkka- ja kavioeläinten sekä lintujen lantaa ja siitä valmistettuja lannoitteita saadaan tuoda maahan vain maa- ja metsätalousministeriön myöntämällä tuontiluvalla.
Sen estämättä, mitä edellä 1 momentissa säädetään, guanon tuonti on kuitenkin sallittu kaikista kolmansista maista ilman eläintautitodistusta.
18 §Sian harjakset
Sian harjaksia saadaan tuoda maahan liitteessä 15 luetelluista maista. Tuontierää on seurattava liitteessä 15 määrätyn mallin mukainen todistus. Harjakset on välittömästi tuonnin jälkeen vietävä todistuksessa mainittuun jatkojalostuslaitokseen tai varastoon. Varastossa harjakset on pidettävä erillään muista tuotteista.
19 §Lampaan villat, märehtijöiden karvat ja jouhet sekä harjakset ja höyhenet
Lampaan villaa, märehtijöiden karvaa ja jouhia, höyheniä sekä muista eläimistä kuin sioista peräisin olevia harjaksia saadaan tuoda maahan seuraavin ehdoin:
tavara on kuivaa ja se on suljettu pakkauksiin; sekä
tavara viedään välittömästi vastaanottavaan laitokseen siten, ettei aiheuteta tautien leviämisen vaaraa.
Tämän pykälän 1 momenttia ei sovelleta:
villaan, karvoihin, jouhiin eikä harjaksiin, jotka on pesty teollisesti tai kerätty muokkauksen yhteydessä;
höyheniin tai höyhenten osiin, jotka on käsitelty höyryllä tai muulla tautia aiheuttavien mikrobien tuhoutumisen varmistavalla tavalla; eikä
höyheniin tai höyhenten osiin, jotka yksityishenkilö tuo maahan omaan käyttöönsä.
20 §Sorkka- ja kavioeläinten sekä lintujen suolet, virtsarakot ja mahalaukut
Sorkka- ja kavioeläinten sekä lintujen suolia, virtsarakkoja ja mahalaukkuja saadaan tuoda maahan, jos ne täyttävät kolmansista maista tuotavasta lihasta ja lihatuotteista annetussa maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa määrätyt vaatimukset.
Muutoin sorkka- ja kavioeläinten sekä lintujen suolia, virtsarakkoja ja mahalaukkuja saadaan tuoda maahan vain maa- ja metsätalousministeriön myöntämällä tuontiluvalla.
21 §Luontaistuotteet
Eläimistä saatavia ainesosia sisältäviä käyttövalmiita luontaistuotteita saadaan tuoda maahan, jos tällaiseen luontaistuotteeseen sisältyvä eläimistä saatava ainesosa täyttää samat vaatimukset kuin mitä tällaista ainesosaa vastaavaa eläimistä saatavaa elintarviketta koskevissa seuraavissa maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa ja päätöksissä säädetään:
kolmansista maista tuotavasta lihasta ja lihatuotteista annettu maa- ja metsätalousministeriön asetus;
kolmansista maista tuotavista kalastustuotteista ja niistä saaduista raakavalmisteista ja jalosteista annettu maa- ja metsätalousministeriön päätös (395/1998);
kolmansista maista tuotavasta maidosta ja maitopohjaisista tuotteista annettu maa- ja metsätalousministeriön päätös (304/1997); ja
kolmansista maista tuotavista munavalmisteista annettu maa- ja metsätalousministeriön päätös (286/1997).
Luontaistuotteiden valmistukseen tarkoitetun eläinperäisen proteiinin tuontiin sovelletaan, mitä kyseistä proteiinia vastaavaa eläimistä saatavaa elintarviketta koskevissa edellä 1 momentissa tarkoitetuissa maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa ja päätöksissä säädetään.
22 §Rohdosvalmisteet
Eläimistä saatavia ainesosia sisältävien rohdosvalmisteiden tuontiehdoista säädetään lääkelaissa (395/1987) ja sen nojalla annetuissa säännöksissä.
Rohdosvalmisteiden valmistukseen tarkoitetun eläinperäisen proteiinin tuontiin sovelletaan, mitä kyseistä proteiinia vastaavaa eläimistä saatavaa elintarviketta koskevissa edellä 21 §:n 1 momentissa tarkoitetuissa maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa ja päätöksissä säädetään.
23 §Eläinjäte sekä kuolleet sorkka- ja kavioeläimet ja linnut
Muuta kuin 5―20 §:ssä tarkoitettua vähäriskistä eläinjätettä saadaan tuoda maahan vain maa- ja metsätalousministeriön myöntämällä tuontiluvalla. Suuririskisen eläinjätteen maahantuonti on kielletty.
Kuolleita lintuja ja luonnonvaraisia sorkka- ja kavioeläimiä sekä niiden käsittelemättömiä osia saadaan tuoda maahan vain maa- ja metsätalousministeriön myöntämällä tuontiluvalla.
Metsästysmuistojen maahantuontiin sovelletaan 15 ja 16 §:n säännöksiä.
24 §TSE-riskiaines
TSE-riskiaineksen tuonnin ehdoista, rajoituksista ja todistuksista säädetään tiettyjen spongiformisten enkefalopatioiden ehkäisyä, valvontaa ja hävittämistä koskevista säännöistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 999/2001 liitteessä XI.
25 §Eläintauteja aiheuttavat mikrobit ja loiset
Eläintautilain (55/1980) 3 §:n 2 momentin nojalla vastustettaviksi eläintaudeiksi määrättyjä eläintauteja aiheuttavia mikrobeja tai loisia taikka muita vastustettaviin eläintauteihin verrattavia vakavia eläintauteja aiheuttavia mikrobeja tai loisia ja niitä sisältäviä viljelmiä, kudoksia, eritteitä taikka muita vastaavia tavaroita saadaan tuoda maahan vain maa- ja metsätalousministeriön myöntämällä tuontiluvalla.
26 §Eläintautien leviämisen vaaraa aiheuttavat muut tavarat
Seuraavia tavaroita saadaan tuoda maahan vain, jos ne on puhdistettu tai käsitelty sellaisella tavalla, ettei niistä aiheudu eläintautien leviämisen vaaraa:
sorkka- ja kavioeläinten sekä lintujen tuotannossa, hoidossa ja pitopaikoissa käytetyt vaatteet, varusteet, kuivikkeet ja muut tavarat;
elävien ja kuolleiden sorkka- ja kavioeläinten sekä lintujen, niiden osien, alkioiden ja sukusolujen sekä niistä saatavien tuotteiden säilytykseen, pakkaukseen ja kuljetukseen käytetyt tavarat; sekä
käytetyt maatalouskoneet.
Muutoin edellä 1 momentissa tarkoitettuja tavaroita saadaan tuoda maahan vain maa- ja metsätalousministeriön myöntämällä tuontiluvalla.
27 §Heinä ja olki
Sorkka- tai kavioeläimille taikka muille kotieläintiloissa pidettäville eläimille tarkoitettua heinää ja olkea saadaan tuoda maahan vain liitteessä 16 luetelluista maista. Tuontierää on seurattava alkuperämaan virkaeläinlääkärin antama todistus, josta ilmenee, että tavara on peräisin kyseisestä alkuperämaasta, että se on varastoitu erillään kotieläintiloista vähintään kahden kuukauden ajan ja ettei ole syytä epäillä sen levittävän tarttuvaa eläintautia.
Tämän pykälän säännöksiä ei sovelleta prosessoituun heinään ja olkeen, kuten briketteihin ja pelletteihin.
28 §Tuonti Färsaarilta, Norjasta, Liechten- steinista ja Islannista
Tätä asetusta ei sovelleta Färsaarilta, Norjasta ja Liechtensteinista tuotaviin tavaroihin. Asetuksen 6 §:ää ei sovelleta kalan tuontiin Islannista eikä 11 §:n 2 momentin säännöksiä momentissa tarkoitetun eläinperäisen proteiinin tuontiin Islannista.
Edellä 1 momentissa tarkoitettuun tuontiin sovelletaan eräiden eläinten ja tavaroiden eläintautivaatimuksista Euroopan yhteisön sisämarkkinoilla annettua maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintä- ja elintarvikeosaston päätöstä (27/1995).
3 lukuErinäiset säännökset
29 §Ennakkoilmoitus ja kuljetus
Edellä 8 §:n 1 ja 2 momentissa, 10 §:n 2 momentissa,15 §:n 2 momentissa sekä 16 §:n 1 ja 2 momentissa tarkoitettujen tavaroiden tuojien on viimeistään viisi arkipäivää ennen ensimmäistä tuontia tehtävä kirjallinen ennakkoilmoitus tuonnista maa- ja metsätalousministeriölle. Ennakkoilmoitukseen tulee sisältyä seuraavat tiedot:
tuojan nimi, osoite ja puhelinnumero;
laitos, johon tavara ensimmäiseksi tuodaan (vastaanottajalaitos) , sekä laitoksen osoite ja puhelinnumero
tavara, joka aiotaan tuoda maahan; sekä
maa, josta tavara aiotaan tuoda.
Tuonnin edellytyksenä on, että vastaanottajalaitos on hyväksytty eläinjätteen käsittelystä annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen nojalla suuririskisen eläinjätteen käsittelylaitokseksi, vähäriskisen eläinjätteen käsittelylaitokseksi, lemmikkieläinrehutehtaaksi tai teknisiä tai farmaseuttisia tuotteita valmistavaksi laitokseksi. Ennakkoilmoitus on uusittava vuosittain tammikuun loppuun mennessä.
Edellä 1 momentissa tarkoitettu tavara on kuljetettava vastaanottolaitokseen ajoneuvossa, jonka kuljetustila on tiivis. Kuljetustila on puhdistettava ja desinfioitava kuljetuksen päätyttyä.
30 §Luettelo
Edellä 29 §:ssä tarkoitettujen vastaanottajalaitosten on pidettävä luetteloa kaikista vastaanottamistaan tuontilähetyksistä. Luettelosta on käytävä ilmi seuraavat tiedot:
lähetyksen saapumispäivämäärä;
lähetyksen sisältö (tavara ja määrä);
alkuperämaa;
viejän nimi ja osoite; sekä
laitos, josta tavara on viety, ja laitoksen osoite.
Luettelo on säilytettävä vähintään kaksi vuotta tuonnin jälkeen. Luettelo on pyynnöstä esitettävä virkaeläinlääkärille.
31 §Todistukset ja muut asiakirjat
Sen lisäksi, mitä muualla tässä asetuksessa säädetään todistuksista ja asiakirjoista, tuontierää on seurattava asiakirja, josta käy ilmi tavara ja alkuperämaa.
Tässä asetuksessa tarkoitettujen todistusten ja asiakirjojen on oltava alkuperäisiä, numeroituja, yhdelle paperiarkille laadittuja ja tämän asetuksen vaatimusten mukaan täytettyjä. Todistukset on laadittava vähintään yhdellä eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen suorittavan jäsenvaltion virallisista kielistä. Jos Suomeen tarkoitettu tuontierä tuodaan Suomessa sijaitsevan eläinlääkinnällisen rajatarkastusaseman kautta, saadaan todistukset laatia myös englannin kielellä. Todistuksissa on oltava alkuperämaan toimivaltaisen viranomaisen edustajan nimi, ammattinimike tai virka-asema ja allekirjoitus sekä toimivaltaisen viranomaisen virallinen leima. Allekirjoituksen ja leiman on oltava erivärisiä kuin todistuksen painoväri.
Tuojan on säilytettävä kaikki tässä asetuksessa säädetyt todistukset ja muut asiakirjat vähintään kahden vuoden ajan maahantuonnin jälkeen.
32 §Näyte-erät
Sen estämättä, mitä tässä asetuksessa säädetään, maa- ja metsätalousministeriö voi myöntää tuontiluvan näyte-erän tuontiin. Tuontilupa voidaan myöntää vain sellaiselle näyte-erälle, jolla ei ole kaupallista arvoa, joka tuodaan tutkimusta varten ja joka hävitetään tutkimuksen jälkeen.
33 §Rajatarkastus
Edellä 5―15, 17―25 ja 27 §:ssä tarkoitetuille tavaroille suoritetaan eläinlääkinnällinen rajatarkastus siten, kuin siitä säädetään eläimistä saatavien elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden eläinlääkinnällisistä rajatarkastuksista annetussa maa- ja metsätalousministeriön päätöksessä (785/1999).
34 §Suojapäätökset
Sen estämättä, mitä tässä asetuksessa säädetään, noudatetaan niitä erillisiä suojapäätöksiä, jotka maa- ja metsätalousministeriö tai komissio antaa viejämaan eläintauti- tai terveystilanteen muutoksen johdosta.
35 §Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 10 päivänä joulukuuta 2001.
Tällä asetuksella kumotaan eräiden kolmansista maista tuotavien tavaroiden eläintautivaatimuksista 18 päivänä helmikuuta 1997 annettu maa- ja metsätalousministeriön päätös (180/1997) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) 999/2001 (32001R0999); EYVL N:o L 147, 31.5.2001, s. 1
Neuvoston direktiivi 92/118/ETY (31992L0118); EYVL N:o L 62, 15.3.1993, s. 49
Komission päätös 93/13/ETY (31993D0013); EYVL N:o L 9, 15.1.1993, s. 33
Komission päätös 94/143/EY (31994D0143); EYVL N:o L 62, 5.3.1994, s. 41
Komission päätös 94/278/EY (31994D0278); EYVL N:o L 120, 11.5.1994, s. 44
Komission päätös 94/309/EY (31994D0309); EYVL N:o L 137, 1.6.1994, s. 62
Komission päätös 94/344/EY (31994D0344); EYVL N:o L 154, 21.6.1994, s. 45
Komission päätös 94/435/EY (31994D0435); EYVL N:o L 180, 14.7.1994, s. 40
Komission päätös 94/446/EY (31994D0446); EYVL N:o L 183, 19.7.1994, s. 46
Komission päätös 94/860/EY (31994D0860); EYVL N:o L 352, 31.12.1994, s. 69
Komission päätös 95/340/EY (31995D0340); EYVL N:o L 200, 24.8.1995, s. 38
Komission päätös 95/341/EY (31995D0341); EYVL N:o L 200, 24.8.1995, s. 42
Komission päätös 96/500/EY (31996D0500); EYVL N:o L 203, 13.8.1996, s. 13
Komission päätös 97/168/EY (31997D0168); EYVL N:o L 67, 7.3.1997, s. 19
Helsingissä 19 päivänä marraskuuta 2001
Maa- ja metsätalousministeri Kalevi HemiläEläinlääkintötarkastaja Carmela Hellsten