Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

427/1997

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös uuselintarvikkeista ja elintarvikkeiden uusista ainesosista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 258/97 voimaantulosta

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
427/1997
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 58/1997 (Julkaistu 15.5.1997)

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on 17 päivänä maaliskuuta 1995 annetun elintarvikelain (361/1995) 48 §:n nojalla päättänyt:

1 §Päätöksen tarkoitus

Tällä päätöksellä määrätään uuselintarvikkeista ja elintarvikkeiden uusista ainesosista 27 päivänä tammikuuta 1997 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 258/97 voimaantulon aiheuttamista kansallisista järjestelyistä.

2 §Uuselintarvikelautakunta

Asetuksen 4 artiklan 3 kohdan tarkoittamana elintarvikearviointeja tekevänä toimivaltaisena elimenä toimii uuselintarvikelautakunta kauppa- ja teollisuusministeriön yhteydessä. Uuselintarvikelautakunnan jäsenet ja varajäsenet sekä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan nimittää kauppa- ja teollisuusministeriö kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Uuselintarvikelautakunnalla tulee olla asiantuntemusta ainakin ravitsemustieteen, lääketieteen, toksikologian, elintarvikekemian, elintarviketeknologian, mikrobiologian, biotekniikan, geenitekniikan ja elintarvikehallinnon alalta. Uuselintarvikelautakunta voi tarvittaessa pyytää lausuntoja ja kuulla asiantuntijoita.

Uuselintarvikelautakunnalla voi olla päätoimisia ja sivutoimisia esittelijöitä ja sihteereitä. Uuselintarvikelautakunnasta on muutoin voimassa, mitä valtion komiteoista määrätään.

Arvioidessaan asetuksen 1 artiklan 2 a kohdan tarkoittamia uuselintarvikkeita uuselintarvikelautakunnan on kuultava geenitekniikkalain (377/1995) 5 §:ssä mainittua geenitekniikan lautakuntaa.

3 §Ensiarviointi uuselintarvikelautakunnan tehtävänä

Uuselintarvikelautakunta tutkii Suomessa vireille tulevat uuselintarvikkeiden markkinoille saattamista koskevat hakemukset ja tekee niistä asetuksen 4 ja 6 artiklassa säädetyn ensiarvioinnin sekä laatii ensiarviointikertomuksen asetuksessa säädetyssä kolmen kuukauden määräajassa. Samalla uuselintarvikelautakunta päättää, onko elintarvikkeelle tehtävä asetuksen 7 artiklan mukainen täydentävä arviointi. Ensiarvioinnin laatimisessa uuselintarvikelautakunnan on noudatettava asetuksen 4 artiklan 4 kohdassa tarkoitettuja komission julkaisemia suosituksia.

4 §Uuselintarvikelautakunnan muut tehtävät

Uuselintarvikelautakunta tutkii muille Euroopan unionin jäsenvaltioille jätetyt hakemukset ja niitä koskevat ensiarviointikertomukset sekä valmistelee ehdotukset Suomen huomautuksiksi tai perustelluiksi muistutuksiksi.

Uuselintarvikelautakunta antaa pyydettäessä asetuksen 3 artiklan 4 kohdassa tarkoitetun lausunnon sekä tarvittaessa lausunnon siitä, kuuluuko elintarvike asetuksen 1 artiklan 2 kohdan soveltamisalaan.

Uuselintarvikelautakunta käsittelee tarvittaessa uuselintarvikkeita koskevia muitakin kysymyksiä sekä avustaa kansallisia viranomaisia, kun uuselintarvikkeita käsitellään kansallisesti tai Euroopan unionin toimielimissä tahi muissa kansainvälisissä yhteyksissä.

5 §Yhteysviranomainen ja sen tehtävät

Suomen kansallinen yhteysviranomainen on Elintarvikevirasto.

Elintarvikeviraston tehtävänä on huolehtia uuselintarvikkeita koskevien hakemusten ja muiden asiakirjojen vastaanottamisesta ja toimittamisesta uuselintarvikelautakunnalle tai komissiolle asetuksessa säädetyissä määräajoissa.

Jos uuselintarvikelautakunta ei vaadi hakemuksen kohteena olevalle elintarvikkeelle asetuksen 6 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua täydentävää arviointia eikä komissio tai mikään jäsenvaltio ole esittänyt artiklan 6 artiklan 4 kohdassa mainittua perusteltua muistutusta, Elintarvikevirasto ilmoittaa hakijalle, että elintarvike voidaan saattaa markkinoille. Muussa tapauksessa hakijalle ilmoitetaan, että elintarvikkeen markkinointi edellyttää asetuksen 7 artiklan mukaista hyväksymismenettelyä ja lupapäätöstä.

6 §Tarkemmat ohjeet

Elintarvikevirasto antaa tarvittaessa ohjeita asetuksessa säädetystä hakemusmenettelystä ja siihen liittyvistä asetuksen 4 artiklan 4 kohdassa mainituista komission suosituksista sekä asetuksen 5 artiklan tarkoittamasta ilmoitusmenettelystä.

7 §Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan 15 päivänä toukokuuta 1997.

Helsingissä 12 päivänä toukokuuta 1997

Kauppa- ja teollisuusministeri Antti KalliomäkiKaupallinen neuvosAnna-Liisa Koskinen

Sivun alkuun