Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

3/1997

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Asetus maataloustuotannon lopettamistuesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
3/1997
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 1/1997 (Julkaistu 13.1.1997)

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Maa- ja metsätalousministerin esittelystä säädetään maataloustuotannon lopettamistuesta 30 päivänä joulukuuta 1996 annetun lain (1340/1996) 20 ja 22 §:n nojalla:

Lopettamistuen saamisen edellytykset

1 §

Jos lopettamistuen hakija tai hänen aviopuolisonsa omistaa vain osan maatilasta,tulee maataloustuotannon lopettamistuesta annetun lain (1340/1996), jäljempänä lopettamistukilaki, 17 §:n 1 momentissa tarkoitettua ennakkotietoa haettaessa luonnoksen luovutuskirjaksi olla myös muiden osaomistajien allekirjoittama.

Luovutuskirjan ja muut lopettamistukilaissa tarkoitetut asiakirjat allekirjoittaa vajaavaltaisen puolesta hänen holhoojansa tai uskottu mies siten kuin holhouslaissa (34/1898) säädetään.

2 §

Jos maatilan pellot tai osa niistä luovutetaan yhteisesti lopettamistukilain 8 §:ssä tarkoitetuille luovutuksensaajille yhdessä viljeltäväksi, on luovutuksensaajien sitouduttava pitämään pellot jakamattomana omistuksessaan lopettamistukilain edellyttämän sitoumuksen voimassaoloajan. Myös aviopuolisoiden, vaikka vain toinen heistä täyttää luovutuksensaajaa koskevat edellytykset, on pidettävä pellot jakamattomana omistuksessaan, jos ne luovutetaan heille yhteisesti.

Lopettamistuen hakeminen

3 §

Lopettamistukea haetaan ja lopettamistukilain 7 ja 9 §:ssä tarkoitetut sitoumukset annetaan maatalousyrittäjien eläkelaitoksen hyväksymällä lomakkeella. Hakemukseen on liitettävä eläkelaitoksen määräämä selvitys.

Lopettamistukihakemus liitteineen on toimitettava sen kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle tai sille maaseutuelinkeinopiirille, jonka toimialueella maatila sijaitsee, taikka eläkelaitokselle tai sen valtuuttamalle asiamiehelle.

Jos hakemus on toimitettu maaseutuelinkeinopiirille taikka eläkelaitokselle tai sen asiamiehelle, hakemus on viivytyksettä siirrettävä asianomaiselle kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Kunnan maaseutuelinkeinoviranomaisen on toimitettava hakemusasiakirjat lausuntoineen lopettamistuen saamisen edellytyksistä eläkelaitokselle.

4 §

Lopettamistukihakemus katsotaan tehdyksisinä päivänä, jolloin se on annettu tai postitse saapunut 3 §:n 2 momentissa mainitulle hakemuksen vastaanottajalle.

Jollei lopettamistuen saaja hänelle määrätyssä kohtuullisessa ajassa toimita kunnan maaseutuelinkeinoviranomaisen, maaseutu-elinkeinopiirin tai eläkelaitoksen pyytämää hakemuksen ratkaisemiseksi tarvittavaa lisäselvitystä, katsotaan hakemus tehdyksi vasta silloin, kun selvitys on toimitettu sille, joka sitä on pyytänyt.

Lopettamistuen myöntäminen ja maksaminen

5 §

Eläkelaitoksen on ratkaistava lopettamistukihakemus viivytyksettä saatuaan tarpeelliset selvitykset.

Päätös on lähetettävä asianomaiselle postitse hänen ilmoittamallaan osoitteella tai toimitettava hänelle todisteellisesti tiedoksi. Päätöksestä on annettava tieto asianomaiselle maaseutuelinkeinopiirille ja kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.

6 §

Lopettamistuki maksetaan kertasuorituksena tai lopettamistukilain 15 §:n 3 momentissa tarkoitetuissa tapauksissa useampana suorituksena hakijan valitsemaan rahalaitokseen hänen ilmoittamalleen tilille.

7 §

Lopettamistuen saaja on velvollinen ilmoittamaan eläkelaitokselle, jos hän ryhtyy harjoittamaan maataloutta tai luovuttaa maatilalle mahdollisesti jääneen peltoalueen toiselle henkilölle maataloustuotantoon käytettäväksi lopettamistukilain 7 §:n säännösten vastaisesti.

8 §

Eläkelaitos, kunnan maaseutuelinkeinoviranomainen ja maaseutuelinkeinopiiri voivat tarvittaessa vaatia lopettamistuen saajalta selvityksen siitä, että hän on noudattanut ja noudattaa edelleen lopettamistukilain 7 §:ssä tarkoitettua sitoumusta. Jollei tuen saaja ole toimittanut sanottua selvitystä kohtuullisessa ajassa, eläkelaitos voi päättää, että lopettamistuen maksaminen keskeytetään, kunnes selvitys on toimitettu.

Erinäiset säännökset

9 §

Eläkelautakunnan käsitellessä asiaa, jonka ratkaiseminen olennaisesti riippuu lopettamistukilain tai sen nojalla annettujen säännösten soveltamisesta, tulee saapuvilla olevista jäsenistä ainakin yhden olla maatalousyrittäjien eläkelain (467/1969) 18 §:ssä tarkoitettu henkilö.

10 §

Eläkelaitoksen on säilytettävä lopettamistukiasiaan liittyvät asiakirjat ja tiedot siten kuin eläketurvakeskus asianomaisen ministeriön antamien ohjeiden mukaan eläkeasiaan liittyvien asiakirjojen ja tietojen säilyttämisestä tarkemmin määrää.

Edellä 1 momentissa tarkoitetut asiakirjat ja tiedot voidaan kuitenkin alkuperäisten asemasta säilyttää tallennettuina sellaisella eläketurvakeskuksen hyväksymällä menetelmällä, jolla luotettavasti säilytetään alkuperäisten asiakirjojen ja tietojen sisältö. Tällä tavoin tallennettuina niiden katsotaan vastaavan alkuperäisiä, jollei muuta näytetä.

11 §

Asianomainen ministeriö vahvistaa viimeistään kunkin vuoden marraskuun 25 päivänä lopettamistukilain 20 §:n 3 momentissa tarkoitetun ennakon määrän seuraavalle kalenterivuodelle. Viimeistään kunkin vuoden kesäkuun 25 päivänä ministeriö vahvistaa mainitun pykälän 1 momentissa tarkoitetun lopettamistuesta aiheutuneiden kustannusten määrän edelliseltä kalenterivuodelta ja samalla tarkistaa ennakkoerien määrät vuoden jälkimmäiseltä puoliskolta. Lisäksi ministeriö tarkistaa joulukuulta suoritettavan ennakkoerän määrän viimeistään kunkin vuoden marraskuun 25 päivänä.

Ennakko suoritetaan 12 yhtä suurena kuukausittaisena eränä. Ennakkoa 1 momentin mukaan tarkistettaessa jaetaan kuluneelle ajalle kohdistuva korotus tai vähennys tasan jäljellä oleville ennakkoerille. Ennakon on oltava eläkelaitoksen käytettävissä kunkin kuukauden ensimmäisenä sellaisena arkipäivänä, jona Postipankki Oy kirjaa maksut postisiirtotileille.

Maksetun ennakon ja samalle vuodelle vahvistetun valtion maksettavan määrän erotus otetaan huomioon määrän vahvistamista seuraavan ennakkoerän maksamisen yhteydessä.

Jos kuitenkin joulukuun ennakkoerää 1momentin mukaan tarkistettaessa ilmenee, että ennakkona on jo ennen tarkistusta suoritettu valtion maksettavaksi arvioitua määrää enemmän, on maksetun ennakon ja valtion maksettavaksi arvioidun määrän erotus palautettava valtiolle tarkistusta seuraavan kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä noudattaen vastaavasti, mitä 2 momentissa säädetään.

12 §

Eläkelaitoksen on toimitettava 11 §:n 1momentissa mainittuja toimenpiteitä varten ministeriölle tämän määräämä selvitys viimeistään toimenpidettä edeltävän kuukauden20 päivänä.

Ministeriö voi pankkilakon tai muun siihen rinnastettavan syyn vuoksi eläkelaitoksen esityksestä maksaa ennakkoa 11 §:n 2momentissa tarkoitetusta määräajasta poiketen, jos eläkelaitoksen valmius maksaa lopettamistukilaissa tarkoitetut etuudet muutoin vaarantuisi.

Voimaantulo

13 §

Tämä asetus tulee voimaan 15 päivän ätammikuuta 1997.

Edellä 11 §:ssä tarkoitetun ennakon määrän lopettamistukilain voimaantulovuodelle vahvistaa ja ennakkoerän ensimmäiseltä kalenterivuodelta suorittaa asianomainen ministeriö viimeistään kuukauden kuluttua saatuaan eläkelaitokselta 12 §:n 1 momentissa tarkoitetun selvityksen.

Helsingissä 10 päivänä tammikuuta 1997

Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARIMaa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä

Sivun alkuun