Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös voimalaitosten omakäyttölaitteista
- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 1261/1996
- Alkuperäinen julkaisu
- Vihko 171/1996 (Julkaistu 31.12.1996)
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Kauppa- ja teollisuusministeriö on päättänyt sähkön ja eräiden polttoaineiden valmisteverosta 30 päivänä joulukuuta 1996 annetun lain (1260/1996) 6 §:n 3 momentin nojalla:
1 §
Sähkön ja eräiden polttoaineiden valmisteverosta annetun lain 6 §:n 3 momentissa tarkoitettuja omakäyttölaitteita ovat:
vesivoimalaitoksen vesiteiden laitteet;
polttoaineen käsittelyssä tarvittavat laitteet;
ydinreaktoriin liittyvät laitteet;
höyrykattilaan ja pakokaasukattilaan liittyvät laitteet;
voimakoneeseen liittyvät laitteet;
generaattoriin liittyvät laitteet;
laitteet, jotka tarvitaan sähkön toimittamiseksi verkkoon; sekä
lauhdutuksessa tarvittavat laitteet.
2 §
Omakäyttölaitteisiin luetaan myös voimalaitoksen lämmitys-, valaistus- ja ilmastointilaitteet, voimalaitoksen korjauspajan, varastojen ja valvomon laitteet, voimalaitosta varten olevien laboratorio-, toimisto- ja sosiaalitilojen laitteet sekä voimalaitosalueen ulkovalaistuslaitteet.
Omakäyttöön ei lueta voimalaitosalueella tai sen läheisyydessä olevien voimalaitoksen henkilökunnan asuntojen eikä asuntoalueen sähköenergian kulutusta.
3 §
Omakäyttölaitteisiin luetaan myös kaikki voimalaitosalueella tapahtuvaan polttoaineiden varastointiin, kuljetukseen ja polttokuntoon saattamiseen tarvittavat laitteet ja koneistot sekä ympäristönsuojeluun tarvittavat laitteet ja koneistot.
4 §
Vesivoimalaitosten omakäyttölaitteisiin luetaan myös säännöstelyaltaiden ja rantapatojen pumput, pintavirran kehitin, nippunosturi, uittokouru ja kalahissi.
Omakäyttöön ei lueta voimalaitoksen rakentamisesta aiheutuvia haittoja korvaavaa ilmaista sähköä eikä joutosähköä.
5 §
Selluloosatehtaan voimalaitoksen omakäyttölaitteisiin luetaan myös polttoaineena käytettävän jäteliemen polttokuntoon saattamiseksi tarvittavat haihduttamossa olevat jäteliemen neutralointi- ja kuivauslaitteet, höyrykattilaan liittyvät savukaasujen suodattimet ja pesurit sekä tuhkankäsittelyä vastaavaan liotukseen ja selvitykseen tarvittavat ja niin sanottuun recovery-prosessiin kuuluvat laitteet ja koneistot.
Selluloosatehtaan voimalaitoksen omakäyttölaitteisiin ei kuitenkaan lueta rikkiuunia eikä absorptiotornia. Omakäyttölaitteisiin ei lueta myöskään soodalipeän kaustisoinnissa, valkolipeän selvityksessä, meesan pesussa eikä meesan poltossa tarvittavia laitteita.
6 §
Kemian ja muun prosessiteollisuuden voimalaitoksen omakäyttölaitteisiin luetaan myös höyryä turbiinikäyttöön tuottavan prosessikattilalaitoksen laitteet sekä polttoainetta prosessoivien laitosten, kuten kaasuttimien, laitteet.
Prosessikattilalaitosten omakäyttölaitteisiin luetaan muun muassa syöttövesi- ja kiertovesilaitteet, raaka-aineen syöttölaitteet, ympäristönsuojelulaitteet sekä ne ilma- ja prosessikaasukompressorit ja puhaltimet, joiden käyttö kohdistuu energian tuottamiseen.
7 §
Sähköenergian verkkoon toimittamiseksi tarvittavien muuntajien ja muiden vastaavien laitteiden energiahäviöt luetaan omakäyttöön.
Sähköverkkoon kuuluvien muuntajien ja muiden vastaavien laitteiden energiahäviöt eivät kuitenkaan ole omakäyttöä.
8 §
Kaukolämpövoimalaitoksen kaukolämpöpumput, joilla lämpöenergia toimitetaan voimalaitoksen ulkopuolelle, luetaan omakäyttölaitteiksi.
Kaukolämpöverkon varrella olevat kaukolämpöpumput eivät kuitenkaan ole omakäyttölaitteita.
9 §
Jos omakäyttölaitteita käytetään merkittävästi muuhun kuin voimalaitoksen tarpeisiin, tulee niiden sähköenergian kulutus jakaa omakäytöksi ja muuksi kulutukseksi.
Jollei jakoa voida tehdä mittauksen tai laskelmien perusteella, on se tehtävä arvioimalla.
10 §
Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1997.
Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1996
Kauppa- ja teollisuusministeri Antti KalliomäkiYlitarkastaja Annukka Lehtonen