Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös vitamiinien ja eräiden muiden aineiden lisäämisestä elintarvikkeisiin
- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 938/1995
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Kauppa- ja teollisuusministeriö on 17 päivänä maaliskuuta 1995 annetun elintarvikelain (361/95) 48 §:n nojalla päättänyt:
1 §Päätöksen soveltamisala
Sen lisäksi mitä vitamiinien ja eräiden muiden aineiden lisäämisestä elintarvikkeisiin 14 päivänä huhtikuuta 1972 annetussa asetuksessa (281/72) säädetään, noudatetaan asetuksessa mainittujen aineiden lisäämisessä koko väestölle tarkoitettuihin tavanomaisiin elintarvikkeisiin tämän päätöksen määräyksiä.
Tämä päätös ei koske erityisruokavaliovalmisteita.
2 §Ravintoainesisällön vakiointi
Vitamiinin tai kivennäisaineen lisääminen tavanomaiseen elintarvikkeeseen on sallittua, jos lisätty määrä on sellainen, että se korvaa vain valmistuksessa aiheutuneen hävikin tai tasaa valmistusaineessa luontaisesti esiintyvän vaihtelun.
Elintarvikkeen pakkausmerkinnöissä on tällöin ilmoitettava ainesosaluettelossa tai muualla pakkauksessa, että asianomaista ainetta on lisätty ravintoainesisällön vakioimiseksi luontaiselle tasolle. Sanan vitaminoitu tai muun vastaavan ilmaisun käyttäminen pakkausmerkinnöissä tai markkinoinnissa on kielletty. Pakkauksessa tai markkinoinnissa ei saa käyttää merkintöjä tai ilmaisuja, joissa korostetaan tällaisen elintarvikkeen paremmuutta muihin vastaaviin elintarvikkeisiin verrattuna.
3 §Yleiset lisäämisluvat
Vitamiinien ja eräiden muiden aineiden lisääminen seuraaviin elintarvikkeisiin on sallittua liitteessä mainituilla ehdoilla:
C-vitamiinin lisääminen täysmehuun, mehuun, nektariin ja vastaavaan tiivisteeseen, marja- ja hedelmäpohjaisiin jälkiruokiin, perunasosevalmisteisiin sekä pastilleihin,
raudan ja B-ryhmän vitamiinien lisääminen aamiaisviljavalmisteisiin, sekä
jodin lisääminen ruokasuolaan.
4 §Lisäämisestä ilmoittaminen pakkausmerkinnöissä
Edellä 3 §:ssä mainitun elintarvikkeen pakkauksessa voidaan lisäämisestä ilmoittaa sanalla vitaminoitu tai muulla vastaavalla merkinnällä, jolloin lisätyn ravintoaineen määrä ilmoitetaan sen suuruisena kuin se on vähintään pakkaukseen merkittynä viimeisenä käyttöpäivänä tai parasta ennen -päiväyksen ilmoittamana päivämääränä.
Tämä päätös tulee voimaan 10 päivänä heinäkuuta 1995.
Helsingissä 22 päivänä kesäkuuta 1995
Kauppa- ja teollisuusministeri Antti KalliomäkiKaupallinen neuvos Anna-Liisa Koskinen
Liite
Yleiset ehdot lisätä vitamiineja ja muita ravintoaineita
eräisiin koko väestölle tarkoitettuihin tavanomaisiin elintarvikkeisiin
Elintarvike | Ravintoaine | Lisätyn ravintoaineen suositeltava määrä |
100 grammassa nautintavalmista elintarviketta | ||
Täysmehu, mehu, | ||
nektari ja vastaava | ||
tiiviste | C-vitamiini | 25 - 60 mg |
Marja- ja hedelmä- | ||
pohjiaset jälkiruoat | C-vitamiini | 25 - 60 mg |
Perunasosevalmisteet | C-vitamiini | 25 - 60 mg |
Pastillit | C-vitamiini | 50 - 500 mg |
Aamiaisviljavalmisteet | Tiamiini | 1 - 1,4 mg |
Riboflaviini | 1 - 1,8 mg | |
Niasiini | 15 - 17 mg | |
Rauta | 6,5 mg | |
Ruokasuola | Jodi | 2,5 mg |