Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

1659/1995

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös marja- ja hedelmävalmisteiden pakkausmerkinnöistä

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
1659/1995

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on 17 päivänä maaliskuuta 1995 annetun elintarvikelain (361/95) 48 §:n nojalla päättänyt:

1  §Päätöksen soveltamisala

Tämä päätös koskee 21 päivänä syyskuuta 1993 hedelmämehuista ja tietyistä vastaavista valmisteista annetussa Euroopan yhteisöjen neuvoston direktiivissä (93/77/ETY) ja hedelmähilloja, hyytelöitä ja marmeladeja sekä kastanjasosetta koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 24 päivänä heinäkuuta 1979 annetussa Euroopan yhteisöjen neuvoston direktiivissä (79/693/ETY) määriteltyjen valmisteiden sekä eräiden muiden marja-, hedelmä- ja kasvisvalmisteiden nimiä ja muita pakkausmerkintöjä.

2  §Täysmehu ja makeutettu täysmehu

Täysmehulla tarkoitetaan marjoista tai hedelmistä fysikaalisilla tai entsymaattisilla menetelmillä saatua valmistetta, jonka valmistuksessa ei ole käytetty vettä eikä muita valmistusaineita ja jonka väri, maku ja tuoksu ovat kyseisen hedelmän mehulle ominaiset.

Täysmehua saa valmistaa myös täysmehutiivisteestä tai kuivatusta täysmehusta lisäämällä siihen tiivistyksessä tai kuivatuksessa poistettua vettä vastaava vesimäärä ja palauttamalla sen maku ja tuoksu luontaisten aromiaineiden avulla, jotka on kerätty tiivistettäessä kyseistä hedelmämehua tai samaa lajia olevien hedelmien mehusta.

Makeutetulla täysmehulla tarkoitetaan täysmehua, johon on lisätty sokereita enemmän kuin 15 g/kg.

3  §Nektari

Nektarilla tarkoitetaan valmistetta, jonka valmistusaineena on käytetty soseutettua marjaa tai hedelmää, taikka täysmehua tai täysmehutiivistettä sekä tarvittaessa sokeria ja vettä ja jonka kokonaishappopitoisuus ja hedelmäpitoisuus täyttää direktiivin 93/77/ETY liitteessä I säädetyt vaatimukset.

4  §Tuoremehu

Tuoremehuksi saa nimittää edellä 2 §:n 1 momentissa tarkoitettua täysmehua, jos sitä ei ole lämpökäsitelty eikä siihen ole lisätty vettä eikä muita valmistusaineita.

5  §Mehu

Mehulla tarkoitetaan valmistetta, joka on tehty täysmehusta lisäämällä siihen vettä. Valmistuksessa saa käyttää myös kasviksia. Mehun täysmehupitoisuuden on oltava vähintään 35 prosenttia painosta. Mehua saa makeuttaa mono- tai disakkaridilla ellei muualla toisin määrätä.

Mehuun on merkittävä sen täysmehupitoisuus ja tarvittaessa laimennusohje.

6  §Mehujuoma

Mehujuomalla tarkoitetaan valmistetta, jonka täysmehupitoisuus on vähinään 10 prosenttia painosta. Valmistuksessa saa käyttää myös kasviksia.

Mehujuomaan on merkittävä sen täysmehupitoisuus.

7  §Marmeladi

Marmeladilla tarkoitetaan kiinteää valmistetta, jonka valmistusaineena on käytetty sitrushedelmää, vettä ja sokeria.

Jos marmeladin valmistuksessa on käytetty muita kuin sitrushedelmiä tulee hedelmän, marjan tai kasviksen nimi mainita marmeladin nimessä.

8  §Erikoishillo ja erikoishyytelö

Jos hillo tai hyytelö täyttää direktiivin 79/693/ETY liitteessä I kohdassa A.1 tai A.4 säädetyt vaatimukset sitä saa nimittää erikoishilloksi tai ekstrahilloksi tai vastaavasti erikois- tai ekstrahyytelöksi.

9  §Varatut nimet

Pykälässä 2, 3 ja 7 mainitut nimet on varattu siinä määritellyille valmisteille, ja niitä tulee käyttää osoittamaan näitä valmisteita.

10  §Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1996.

Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 1995

Kauppa- ja teollisuusministeri Antti KalliomäkiYlitarkastaja Mirja Hynönen

Sivun alkuun