Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös KHT- ja HTM-tutkintojen sisällöstä
- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 1477/1995
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Kauppa- ja teollisuusministeriö on 28 päivänä lokakuuta 1994 annetun tilintarkastuslain (936/94) 4 §:n 1 momentin 6 kohdan ja 6 §:n 1 momentin 6 kohdan nojalla päättänyt:
1 §Yleistä
Keskuskauppakamarin tilintarkastuslautakunta järjestää tilintarkastuslain 4 §:n 1 momentin 6 kohdassa tarkoitetun tilintarkastajan ammattitutkinnon (KHT-tutkinnon) ja 6 §:n 1 momentin 6 kohdassa tarkoitetun tilintarkastajan ammattitutkinnon (HTM-tutkinnon) tämän päätöksen mukaisesti.
2 §Tutkintojen tarkoitus
KHT- ja HTM-tutkintojen tarkoituksena on todeta, että tilintarkastajan hyväksymistä hakeneella henkilöllä on valmiudet itsenäisesti hoitaa tilintarkastustehtäviä käytännössä ja että hänellä on näiden tehtävien edellyttämät tiedot.
3 §Tutkintojen rakenne
KHT- ja HTM-tutkinnot jakautuvat kahteen osaan, jotka ovat
hyvä tilintarkastustapa ja hyvä kirjanpitotapa sekä
tilintarkastuskertomus ja muut raportit.
4 §Tehtävät ja laajuus
Keskuskauppakamarin tilintarkastuslautakunta päättää KHT- ja HTM-tutkintojen tehtävien sisällöstä. Tutkintotehtävät laaditaan tilintarkastuksen näkökulmasta. Tutkinnot järjestetään suomen ja ruotsin kielellä.
KHT- ja HTM-tutkintojen 1-osa sisältää kirjallisia tehtäviä tilintarkastuksesta ja sisäisestä valvonnasta sekä kirjanpidosta, tuloslaskennasta ja tilinpäätösinformaatiosta sekä näihin aiheisiin liittyvästä tilintarkastus-, kirjanpito-, yhteisö-, verotus- ja muusta lainsäädännöstä.
KHT- ja HTM-tutkintojen 2-osa sisältää kirjallisia tehtäviä tilintarkastuskertomuksen ja muiden tilintarkastajan raporttien laatimisesta sekä näiden edellyttämistä tarkastustoimenpiteistä.
KHT-tutkinnon tehtävät liittyvät teoreettisen tiedon soveltamisvalmiuksiin vaativissa tilintarkastustehtävissä. HTM-tutkinnon tehtävät liittyvät teoreettisen tiedon soveltamisvalmiuksiin ammattimaisissa tilintarkastustehtävissä.
KHT-tutkinto järjestetään kahtena tutkintopäivänä, jolloin 1- ja 2-osa tentitään eri päivinä. HTM-tutkinto järjestetään yhtenä tutkintopäivänä, joka sisältää tutkinnon molemmat osat.
5 §Arvostelu
Keskuskauppakamarin tilintarkastuslautakunta arvostelee KHT- ja HTM-tutkinnoissa kokelaiden tutkintovastaukset vahvistamalla
― kunkin tehtävän arvosteluperusteet;
― kunkin tehtävän vaativuustason mukaisen painon arvostelussa;
― hyväksymispisterajan tutkintojen kummassakin osassa;
― kokelaan tehtäväkohtaiset pisteet, tutkinnon osan painotetun kokonaispistemäärän ja sen, onko kokelaan suoritus tutkinnon osassa hyväksytty vai hylätty; sekä
― onko tutkintosuoritus kokonaisuudessaan hyväksytty vai hylätty.
Tutkintosuoritus hyväksytään, jos kokelas saa vähintään hyväksymispisterajan mukaisen painotetun kokonaispistemäärän tutkinnon molemmissa osissa.
Jos kokelaan suoritus hyväksytään vain tutkinnon yhdessä osassa, kokelas saa yrittää kerran uudelleen hylätyn osan suorittamista jommassakummassa seuraavasta kahdesta tutkintotilaisuudesta suorittamatta uudelleen tutkinnon molempia osia.
6 §Arvosteluperusteet
Keskuskauppakamarin tilintarkastuslautakunta julkistaa arvosteluperusteet sen jälkeen, kun tutkintovastausten arvostelu on vahvistettu.
7 §Voimaantulo ja siirtymämääräykset
Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1996 ja sitä sovelletaan päätöksen voimaantulon jälkeen järjestettäviin KHT- ja HTM-tutkintoihin.
Tämän päätöksen estämättä Keskuskauppakamarin tilintarkastuslautakunta laatii tutkintotehtävät vuonna 1996 järjestettävissä KHTja HTM-tutkinnoissa niille henkilöille, joilla on KHT- tai HTM-tutkinnon osasuoritusoikeus tämän päätöksen tullessa voimaan, sekä arvostelee näiden tutkintovastaukset noudattaen säännöksiä ja määräyksiä, jotka ovat sovellettavina tämän päätöksen tullessa voimaan.
Neuvoston direktiivi 78/660/ETY; EYVL N:o L 222, 14.8.1978, s. 11
Neuvoston direktiivi 83/349/ETY; EYVL N:o L 193, 18.7.1983, s. 1
Neuvoston direktiivi 84/253/ETY; EYVL N:o L 126, 12.5.1984, s. 20
Helsingissä 13 päivänä joulukuuta 1995
Kauppa- ja teollisuusministeri Antti KalliomäkiVanhempi hallitussihteeriPasi Horsmanheimo