Laki teollisten investointien väliaikaisesta investointituesta
- Säädöksen tyyppi
- Laki
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 444/1994
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:
1 §Lain tarkoitus
Teollisten investointien edistämiseksi maksetaan valtion varoista investointitukea siten kuin tässä laissa säädetään.
2 §Investointituen saaja
Investointituki maksetaan hakemuksesta pienelle tai keskisuurelle yritykselle, joka vuonna 1994 rakentaa tai rakennuttaa tehtaana tai työpajana käytettävän rakennuksen (teollisuusrakennus) taikka hankkii uusia koneita tai laitteita käytettäväksi Suomessa harjoittamassaan teollisessa tuotantotoiminnassa.
Pienellä ja keskisuurella yrityksellä tarkoitetaan tässä laissa yritystä, jonka
henkilökunta on enintään 250 henkilöä; ja
vuotuinen liikevaihto on enintään 120 miljoonaa markkaa tai taseen loppusumma enintään 60 miljoonaa markkaa.
Pienenä tai keskisuurena yrityksenä ei kuitenkaan pidetä:
osakeyhtiötä, jonka osakepääomasta yhden tai useamman muun kuin pienen tai keskisuuren yrityksen omistusosuus ylittää 25 prosenttia;
avointa yhtiötä, jonka yhtiömiehenä on muu kuin pieni tai keskisuuri yritys; eikä
kommandiittiyhtiötä, jonka vastuunalaisena yhtiömiehenä on muu kuin pieni tai keskisuuri yritys.
Edellä 2 ja 3 momentissa säädettyjen edellytysten tulee olla voimassa sen tilikauden päättyessä, jonka aikana investointitukeen oikeuttava rakennuksen hankintameno on syntynyt tai tukeen oikeuttavat koneet tai laitteet on otettu käyttöön.
3 §Investointituen suuruus
Investointituen suuruus on 7 prosenttia tukeen oikeuttavan rakennuksen, koneen tai laitteen hankintamenosta.
Investointituki maksetaan, jos tukeen oikeuttavien investointien yhteismäärä on vähintään 50 000 markkaa.
Investointituki on sen verovuoden veronalaista tuloa, jona päätös investointituen myöntämisestä on tehty.
4 §Investointituen saamisen edellytykset
Investointituen myöntämisen edellytyksenä on, että:
rakennuksen rakentaminen on aloitettu vuoden 1994 aikana ja rakennusta käytetään yrityksen harjoittamassa teollisessa tuotantotoiminnassa;
koneet tai laitteet on hankittu ja otettu käyttöön vuoden 1994 aikana ja niitä käytetään yrityksen harjoittamassa teollisessa tuotantotoiminnassa; ja
rakennuksen, koneen tai laitteen hankintamenon kattamiseen käytetään elinkeinotulon verottamisesta annetun lain muuttamisesta annetun lain (1539/92) siirtymäsäännöksessä tarkoitettua siirtymävarausta tai, siltä osin kuin siirtymävarauksen määrä ei riitä hankintamenon kattamiseen, investointivarauslaissa (1094/78) tarkoitettua investointivarausta.
Poiketen siitä, mitä 1 momentissa säädetään, investointitukea ei myönnetä teollisuusrakennuksesta, koneesta eikä laitteesta, jota käytetään:
teräksen tai terästuotteiden valmistuksessa;
moottoriajoneuvojen tai niiden moottorien valmistuksessa taikka moottoriajoneuvojen kokoamisessa;
moottoriajoneuvojen tai niiden moottorien osien tai lisälaitteiden valmistuksessa, jos osien tai lisälaitteiden valmistajana on moottoriajoneuvoja tai niiden moottoreita valmistava yhtiö tai tällaisen yhtiön tytäryhtiö.
Edellä 2 momentissa tarkoitettuna moottoriajoneuvona ei pidetä maatalous- tai metsätraktoreita, maastoajoneuvoja, sotilasajoneuvoja, moottorityökoneita, perävaunuja eikä matkailuperävaunuja.
Koneet ja laitteet katsotaan hankituiksi 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetulla tavalla, jos ne on toimitettu vuoden 1994 aikana ja niitä koskeva tilaussopimus on tehty aikaisintaan 1 päivänä tammikuuta 1994.
Investointitukeen oikeuttavana hankintamenona pidetään sitä osaa rakennuksen, koneen tai laitteen hankintamenosta, joka katetaan 1 momentin 3 kohdassa tarkoitetuilla varauksilla.
5 §Investointituki osasta rakennuksen hankintamenoa
Jos 4 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettu rakennus ei valmistu vuoden 1994 aikana, investointituki myönnetään siitä osasta rakennuksen hankintamenoa, jonka suoritusvelvollisuus on syntynyt vuoden 1994 aikana.
Jos rakennusta käytetään vain osittain teollisessa tuotantotoiminnassa, investointituki myönnetään teollista käyttöä vastaavasta osasta rakennuksen hankintamenoa.
Yrityksen itse rakentaman rakennuksen tai itse valmistaman koneen tai laitteen investointitukeen oikeuttavaan hankintamenoon luetaan hankinnasta ja valmistuksesta vuonna 1994 syntyneet muuttuvat menot.
6 §Rakentamisen aloittaminen
Rakentamisella tarkoitetaan tässä laissa sellaista rakennustoimenpiteiden suorittamista, joihin rakennuslain (370/58) mukaan on haettava uudisrakennuksen rakentamiseen oikeuttava rakennuslupa.
Rakentaminen katsotaan aloitetuksi, jolleivät erityiset seikat muuta osoita, kun rakennuksen perustustyöt on aloitettu. Rakennuksen perustustöiksi ei tällöin katsota mahdollisia kaivuu- tai louhintatöitä.
7 §Investointituen hakeminen
Investointitukea koskevat asiat käsittelee se verotoimisto, jonka toimialueella tukea hakevalla yrityksellä on kotipaikka.
Investointitukea koskeva hakemus on jätettävä verotoimistolle viimeistään 1 päivänä huhtikuuta 1995. Hakemuksessa on esitettävä selvitys tuen perusteena olevasta investoinnista ja varauksen käyttämisestä investoinnin hankintamenon kattamiseen. Hakemukset käsitellään vuoden 1994 verotuksen toimittamisen yhteydessä. Mikäli yrityksellä ei pääty tilikautta vuonna 1994 tai investointi on tehty vuonna 1994 päättyneen tilikauden jälkeen, hakemus tuen saamiseksi on tehtävä viimeistään 1 päivänä huhtikuuta 1996 ja hakemus käsitellään vuoden 1995 verotuksen toimittamisen yhteydessä.
Investointituen myöntämisestä annetaan hakijalle erillinen päätös.
8 §Investointituen maksaminen
Investointituen maksamisesta on soveltuvin osin voimassa, mitä verotuslaissa (482/58) ja veronkantolaissa (611/78) ennakonpalautuksesta säädetään. Investointituen käyttämisestä kannossa maksettavan lopullisen veron lyhentämiseen ja kuittaamisesta verojäämän suoritukseksi on soveltuvin osin voimassa, mitä veronkantolaissa veronkuittauksesta säädetään.
9 §Takaisinperintä
Verotoimiston on määrättävä investointituki joko kokonaan tai osaksi maksettavaksi takaisin, jos tuen saaja on:
antanut tukea hakiessaan olennaisesti väärän tiedon;
salannut tuen myöntämiseen olennaisesti vaikuttavia seikkoja; tai
kieltäytynyt antamasta tuen valvontaa varten tarvittavia tietoja.
Takaisin maksettavalle investointituelle on maksettava tuen maksamispäivästä lukien sen takaisinmaksupäivään asti vuotuista korkoa 16 prosenttia.
Tukea ei voida määrätä maksettavaksi takaisin sen jälkeen, kun viisi vuotta on kulunut tuen myöntämistä koskevan päätöksen tekemisestä.
Investointituen takaisinperinnässä noudatetaan soveltuvin osin veronkantolain veronkantoa ja perintää koskevia säännöksiä.
10 §Muutoksenhaku
Yritys ja valtion puolesta valtionasiamies saavat hakea muutosta investointitukea koskevaan päätökseen verotuksen oikaisulautakunnalta ja oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen lääninoikeudelta noudattaen soveltuvin osin, mitä muutoksenhausta verotuslaissa säädetään. Valitus on käsiteltävä lääninoikeudessa kiireellisenä.
Lääninoikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Valituslupa voidaan myöntää, jos:
lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi on tärkeää saattaa asia korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi;
asian saattamiseen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi on erityistä aihetta asiassa tapahtuneen ilmeisen virheen vuoksi; tai
valitusluvan myöntämiseen on muu painava syy.
Valitus korkeimmalle hallinto-oikeudelle on tehtävä 60 päivän kuluessa lääninoikeuden päätöksen tiedoksisaannista. Valituskirjelmä, johon on sisällytettävä valituslupahakemus, on toimitettava valitusajassa korkeimmalle hallinto-oikeudelle tai päätöksen tehneelle lääninoikeudelle. Valtion puolesta valitusoikeus korkeimpaan hallinto-oikeuteen on tarkastusasiamiehellä.
Yritys saa hakea muutosta investointituen takaisinperintää koskevaan päätökseen lääninoikeudelta noudattaen, mitä muutoksenhausta hallintoasioista annetussa laissa (154/50) säädetään. Valitusaika on 60 päivää päätöksen tiedoksisaannista. Lääninoikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen siten kuin 2 ja 3 momentissa säädetään.
11 §Tarkemmat määräykset
Valtiovarainministeriö voi antaa tarkempia määräyksiä tämän lain täytäntöönpanosta ja soveltamisesta.
12 §Voimaantulo
Tämä laki tulee voimaan 15 päivänä kesäkuuta 1994.
Lakia sovelletaan vuonna 1994 toteutettaviin teollisiin investointeihin.
TaVM 14/94
Helsingissä 10 päivänä kesäkuuta 1994
Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARIValtiovarainministeri Iiro Viinanen