Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

219/1992

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Asetus metsähallituksesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
219/1992

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Maa- ja metsätalousministerin esittelystä säädetään metsähallituksesta 8 päivänä helmikuuta 1991 annetun lain (264/91) 5 ja 6 §:n nojalla:

Tavoitteiden vahvistaminen

1 §

Metsähallituksen tulos-, palvelu- ja muut toimintatavoitteet vahvistaa maa- ja metsätalousministeriö. Luonnonsuojelualueita ja erämaa-alueita koskevissa asioissa maa- ja metsätalousministeriö vahvistaa tavoitteet ympäristöministeriön esityksestä.

Organisaatio

2 §

Metsähallituksessa on keskusyksikkö sekä alueyksiköitä, joita ovat hoitoalueet, luonnonhoitoalueet ja puistoalueet.

Yksikköjen tehtävistä määrätään työjärjestyksessä.

Maa- ja metsätalousministeriö määrää hoitoalueiden, luonnonhoitoalueiden ja puistoalueiden lukumäärän sekä yksikköjen toimiston sijaintipaikan.

Tulostoiminnot

3 §

Metsähallituksen tulostoimintoja ovat:

1)

metsätalous;

2)

luonnonsuojelu;

3)

virkistyspalvelut; sekä

4)

muut työjärjestyksessä määrätyt tulostoiminnot.

Lisäksi keskusyksikön toimintoja ovat hallinto- ja kiinteistöasiat.

Tulostoimintojen tarkoituksenmukaiseksi järjestämiseksi hoitoalueet voivat toimia hoitoalueryhminä, joiden toimintaa ohjataan ja yhteensovitetaan työjärjestyksessä määrätyllä tavalla.

Johtokunta

4 §

Valtioneuvosto asettaa metsähallituksen johtokunnan kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Johtokunnassa on puheenjohtajana metsähallituksen pääjohtaja, varapuheenjohtaja sekä viisi muuta jäsentä. Yksi jäsen on määrättävä metsähallituksen henkilöstön keskuudestaan ehdottamista henkilöistä.

Johtokunnan jäsenillä tulee olla metsätalouden, ympäristöasioiden tai liikkeenjohdon asiantuntemusta sekä heidän tulee olla kilpailutilanteen edellyttämällä tavalla riippumattomia.

Maa- ja metsätalousministeriö vahvistaa johtokunnan jäsenten palkkiot.

5 §

Johtokunta päättää:

1)

metsähallituksen toimintaperiaatteista;

2)

toiminta- ja taloussuunnitelmaa sekä talousarviota koskevasta metsähallituksen ehdotuksesta;

3)

metsähallituksen tilinpäätöksestä;

4)

metsähallituksen työjärjestyksestä;

5)

hoito-, luonnonhoito- ja puistoalueiden rajoista; sekä

6)

muista laajakantoisista ja periaatteellisesti merkittävistä asioista, jotka johtokunta pääjohtajan esityksestä ottaa käsiteltävikseen.

6 §

Johtokunta kokoontuu puheenjohtajan tai tämän ollessa estynyt varapuheenjohtajan kutsusta.

Johtokunta on päätösvaltainen, kun kokouksen puheenjohtaja ja vähintään kolme muuta jäsentä on saapuvilla. Johtokunnan kokouksessa päätetään asiat yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan tulee päätökseksi se mielipide, jota kokouksen puheenjohtaja on kannattanut.

Henkilöstö

7 §

Metsähallituksen päällikkönä on pääjohtaja. Lisäksi metsähallituksessa on ylijohtaja, johtajia sekä muuta virkasuhteessa ja työsopimussuhteessa olevaa henkilökuntaa.

8 §

Pääjohtaja johtaa metsähallituksen toimintaa ja vastaa laitokselle asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta. Pääjohtajan sijaisena on ylijohtaja, jonka tulee pääjohtajan ohella johtaa metsähallituksen toimintaa työjärjestyksessä määrättävällä tavalla.

Asioiden ratkaiseminen

9 §

Metsähallitukselle kuuluvat asiat ratkaisee johtokunta, pääjohtaja tai muu virkamies, jolle sellainen toimivalta työjärjestyksessä tai tiliohjesäännössä on annettu.

Ne asiat, joita ei tässä asetuksessa, työjärjestyksessä tai tiliohjesäännössä ole erikseen osoitettu jonkun ratkaistavaksi, ratkaisee sen yksikön johtaja, jonka toimialaa käsiteltävänä oleva asia kokonaan tai pääasiassa koskee. Ne asiat, jotka koskevat useampaa tulostoimintoa tai ovat periaatteellisia ja laajakantoisia, ratkaisee kuitenkin pääjohtaja.

Kelpoisuusvaatimukset, virkojen täyttäminen sekä virkavapaus

10 §

Pääjohtajalta vaaditaan virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, hyvää perehtyneisyyttä metsätalouteen ja tehtävien edellyttämää johtamistaitoa.

Ylijohtajalta ja johtajalta vaaditaan virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, perehtyneisyyttä asianomaiseen toimialaan ja tehtävien edellyttämää johtamistaitoa.

11 §

Pääjohtajan nimittää tasavallan presidentti valtioneuvoston esityksestä. Pääjohtajan virka täytetään sitä haettavaksi julistamatta.

Ylijohtajan nimittää valtioneuvosto. Johtajat nimittää maa- ja metsätalousministeriö. Ennen luonnonsuojelun tulostoiminnon johtajan nimitystä on asiasta pyydettävä ympäristöministeriön lausunto.

Muut metsähallituksen virat täyttää sekä tilapäisen ja työsopimussuhteisen henkilökunnan ottaa pääjohtaja, jollei sitä työjärjestyksessä ole määrätty johtokunnan päätettäväksi tai annettu muun virkamiehen ratkaistavaksi.

12 §

Pääjohtajalle myöntää virkavapautta maa- ja metsätalousministeriö.

Virkavapauden myöntämisestä muille virkamiehille sekä virkavapautta vastaavan vapautuksen myöntämisestä työsopimussuhteiselle henkilöstölle määrätään työjärjestyksessä.

13 §

Viran väliaikaisen hoitajan ottamisesta avoinna olevaan virkaan ja viran hoidosta virkavapauden aikana päättää se, joka myöntää virkavapauden.

Erinäisiä säännöksiä

14 §

Metsähallitus kantaa ja vastaa valtion puolesta sekä valvoo valtion etua ja oikeutta kaikissa sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa.

Hallintoasioita hoitavalla johtajalla tai hänen määräämällään on oikeus ilman eri valtuutusta tuomioistuimissa, virastoissa ja toimituksissa valvoa 1 momentissa tarkoitetuissa asioissa valtion etua ja oikeutta sekä edustaa niissä metsähallitusta.

Voimaantulo

15 §

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä toukokuuta 1992.Ennen asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.

Helsingissä 13 päivänä maaliskuuta 1992

Tasavallan Presidentti Mauno Koivisto Maa- ja metsätalousministeri Martti Pura

Sivun alkuun